Dodaj do ulubionych

Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przodu

15.10.10, 10:09
Sondaż nie uwzględnił kandydata Stowarzyszenia My Poznaniacy Jacka Jaśkowiaka. Dlaczego? - Powód jest prozaiczny. (...) - tłumaczy prof. Ryszard Cichocki, szef Ankietera i kandydat z listy PO do sejmiku.

Zaczynam wierzyć w to, że za pomocą sondaży można kreować rzeczywistość na swój własny, wygodny sobie sposób.
Obserwuj wątek
    • k0les Ciekawe... 15.10.10, 10:15
      Jedno jest ciekawe... ile razy sa rozne artyukuly o naszej wladzy to na Grobelnym nikt nie zostawia suchej nitki..czytajac komentarze pod takimi artykulami mozna pomyslec ze spora czesc spoleczenstwa miasta ma dosyc Rysia...a tu taki wynik...albo cos jest z tym badaniem nie tak, albo wszyscy sciemniaja...
      • Gość: nestor Jak bardzo można się zeszmacić... IP: 77.93.216.* 15.10.10, 20:55
        Obserwując poznańską politykę, a zwłaszcza takich ludzi jak prof. Cichocki czy prof. Ziółkowski zadaję sobie pytanie jak bardzo można się zeszmacić, aby osiągnąć choć trochę władzy?

Życie przynosi bardziej drastyczne odpowiedzi, niż wyobraźnia :-(
        • negrar Re: Jak bardzo można się zeszmacić... 18.10.10, 10:07
          Znam tych ludzi. Dlatego od dawna mówię, że ci co opuścili Unię Wolności i przenieśli się do Platformy Obywatelskiej mają mentalność postkomuny. PO to najbardziej postkomunistyczna partia w Polsce. Więc mentalność partii władzy nie jest dziwna. Także wybór między PiS i PO to dżuma i cholera. I głosuję zawsze na kogoś innego.
          • Gość: kwk dla tych, co myślą, że stadion wystarczy.... IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 18.10.10, 11:40
            poczekajmy rok i obejrzyjmy stadiony we Wrocławiu, Trójmieście, Warszawie.

Na stadionie może grać w piłkę 22 graczy.
            Tyle samo, co na osiedlowym boisku wybudowanym za kilka tysięcy złotych.
            Zamiast stadionu można było wybudować 1000 boisk i 100km ścieżek rowerowych.

• andrzej_bialas Manipulacja 15.10.10, 10:17
      Skandaliczną można nazwać manipulację "Ankietera" w GW w sprawie sondażu Kandydatów na Prezydenta. Tłumaczenia szefa "Ankietera" prof Cichockiego, kandydata z listy Po do sejmiku podważają wiarygodność firmy i samego profesora. Wstyd że GW to podaje. Niedoskonałość i brak kandydata My Poznanicy w sondażu to poprostu MANIPULACJA.
      Ale czego można sie spodziewać.
      • Gość: kinga Re: Manipulacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 10:41
        To jest manipulacja, ale nasuwa sie pytanie dlaczego udaje się że kandydat prawdziwie niezależny w tej rywalizacji nie istnieje??? Czego sie boimy, prawdziwej rywalizacji o nasz Poznań, o nasze miasto o naszych mieszkańców, że wyborcy mogą sie pomylić?? Wyborcy widzą co sie dzieje i dokąd zmierzamy, będą wiedzieli jak wybrać. Mają swój rozum.
      • Gość: j11. Re: Manipulacja IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 11:36
        ci co wymyślają te sondaże mają coś z głową,okarze się w praniu jak wypadnie największy aferzysta wszechczasów miata Poznania,owynik jestem spokojny!
      • naturelovers Re: Manipulacja 15.10.10, 13:22
        Przypomina mi to jako zywo sondaze w CNN przed wyborami: Obama 47%, McCain 42%.
        Dwa slupki, koniec, zero dodatkowych informacji. A przeciez 47+42=89 a nie 100%. Gdzie sie podzialo 11%???
      • Gość: Ob. Ciach Re: Wstyd że GW to podaje IP: *.icpnet.pl 18.10.10, 03:23
        Owszem - obciach na całego.
        • negrar Re: Wstyd że GW to podaje 18.10.10, 10:03
          Podpisuję się pod tym. Myślałem, że ich najtrudniej kupić. Chociaż wrocławska Gazeta też "wspiera" swojego człowieka i nawet nie publikują powszechnej we Wrocławiu krytyki Dutkiewicza.
        • Gość: Optymista-ankieter Re: Wstyd że GW to podaje IP: *.icpnet.pl 18.10.10, 21:09
          Chyba nie doczekamy się od GW zajęcia stanowiska w sprawie manipulacji prof. Cichockiego.
          Nieuwzględnienie w badaniach jedynego NIEZALEZNEGO,OBYWATELSKIEGO kandydata na prezydenta świadczy zdecydowanie o poziomie merytorycznym socjologa Cichockiego.
          Przynosi wstyd nie tylko uczelni-UAM .ale całemu Poznaniowi.
          Chciałem uprzejmie przekazać wszystkim internautom,że na naszej wieloosobowej puli statystycznej,transparentnie dobranej w różnych grupach wiekowych i zawodach zwyciężył,jako kandydat na prezydenta,przedstawiciel porozumienia MY- Poznaniacy- Jacek Jaśkowiak 99.99% głosów!!
          I co pan na to panie profesorze Cichocki???Czekamy na następne sondaże zamówione z UM.
    • talsen Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przodu 15.10.10, 10:18
      Ludzie ! Czy was już nie zmęczyły rządy Pana Grobelnego i jego grupy? Miasto podupada a wy wciąż to samo. Czy w Poznaniu jest tylko jeden człowiek, który nadaje się na prezydenta?
      • Gość: frankie Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 12:38
        pewnie cie rozczaruje, ale odpowiedz brzmi - nie. Nie jestem rozczarowany Grobelnym, bo to nie on jest najwazniejszy w rozwoju miasta. Mam sie z roku na rok coraz lepiej, pod kazdym wzgledem, podobnie moja rodzina. Nie rozdzieram szat nad zapoznieniem infrastruktury miejskiej, bo trzeba by jeszcze dobre dwie dekady, by stala sie przyzwoita. NIe stawiam na piedestal roweru i nie przekona mnie do siebie jakis zaklamany biznesmen, czy to z lewicy, czy z jeszcze dalszej lewicy. To nie Grobelny zostawia gume na ulicy i sika w bramach. Nie on okrasza fasady pieknym grafiti i nie on robi kupe na trawnikach. Zyje sie tu calkiem niezle i nikt z jego kontrkandydatow nie jest w stanie podniesc poziomu zycia pod niebiosa. To czcza gadanina ludzi, ktorzy nigdy nie odpowiadali za nic wiekszego niz wlasne podworko i nie zderzyli sie z gaszczem przepisow administracji samorzadowej. Tez chcialbym miasto-ogrod i doline krzemowa. MOge tez to obiecac wyborcom :-)
        • Gość: Inny poznaniak To po co te całe wybory... IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 17:47
          gdyby miało być tak, że niemal nic nie zależy od ludzi garnących się do wyborów i zabiegających o nasze głosy? Że jedyne dopuszczalne odpowiedzi na wszelkie wątpliwości i postulaty poznaniaków to "czebaczasu", "mywiemylepiej", "niedasie" i "niemakasy"? Ja mam jakoś odmienne wrażenie, że to tym co prowadzą w nieprofesjonalnych lub zmanipulowanych sondażach najbardziej zależy na tym, byśmy nie dążyli do zmian, nie wierzyli w istnienie alternatyw i cieszyli się tym co łaskawie pozwala się nam mieć.
          Mam nadzieję, że nie okażemy się aż tak krótkowzroczni, egiostyczni i łatwowierni, by dać się omamić, że nic w naszym mieście (dzielnicy, województwie) nie da się zrobić lepiej, że liczące ponad pół miliona mieszkanców europejskie miasto może mieć tylko jednego poważnego kandydata na prezydenta i tylko jedną niezastąpioną przez dziesiątki lat ekipę miejskich urzedników. Po cholerę nam te wybory i demokracja, te wszystkie wyższe uczelnie, otwarte granice, międzynarodowe targi i konferencje, partie, rady, fundacje, organizacje i stowarzyszenia, jeżeli rację może mieć wciąż jedna i ta sama ekipa pod niezmiennym i niereformowalnym przewodnictwem?
          Jakoś nie wierzę, że większość z nas jest usatysfakcjonowana tym co osiągamy jako społeczność poznaniaków, że odpowiada nam obecna jakość życia w mieście i nasza mała stabilizacja, że o władzach naszego miasta gremialnie myślimy jak o ludziach mądrych, sprawnych, wizjonerskich, wartych pochwały, uznania i zaufania w jeszcze jednej kadencji. Mam swoje lata, nie chcę powtarzać błędów i nie mogę czekać w nieskończoność łudząc się, że ci co w lepszych czasach robili dla nas niewiele w trudnych czasach zrobią dla nas więcej. Czas spróbować zmian!
      • Gość: g Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.xdsl.centertel.pl 15.10.10, 21:22
        Jest.
        To niezatapialny R. Grobelny.
        Przecież go znamy i już wiemy na co go stać, tak powiedział mi rodowity Pyra i dodał:
        po co go zmieniać przecież może być tak, że wybrany ktoś inny będzie jeszcze gorszy...
    • cfalek 46% głosowało na Jacka Jaśkowiaka w sondażu GW 15.10.10, 10:21
      poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,8497039,Powalcza_o_Poznan__Oto_kandydaci_na_prezydenta.html
      • Gość: manipulator więcej osób głosowało na Jacka niż tu zankietowano IP: *.219.110.43.devs.futuro.pl 15.10.10, 11:02
      • Gość: pipuler Re: 46% głosowało na Jacka Jaśkowiaka w sondażu G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 16:13
        "To nie Grobelny zostawia gume na ulicy i sika w bramach. Nie on okrasza fasady pieknym grafiti i nie on robi kupe na trawnikach" - rewelacja!! 100% racji ale nie ma co tym ludziom tlumaczyc bo jak sam widzisz, gazeta przechodzi dzisiaj jakies oblezenie internautow a co najciekawsze, że 99% na forum to glosy popierając "fantastyczną opcję" My Poznaniacy:) ...troszkę odwrotnie niż wynik jaki osiągną w wyborach:) Śmieszne:)
        • Gość: edi Re: 46% głosowało na Jacka Jaśkowiaka w sondażu G IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 23:20
          masz jakąś maszynę czasu, że przewidujesz przyszłość kolego? Argumenty jakoś ciężko do Ciebie docierają.
    • poznan.iak Sondaż internetowy: Jaśkowiak daleko z przodu 15.10.10, 10:23
      A może by tak Wyborcza opublikowała swój sondaż internetowy, polecam!

poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,8497039,Powalcza_o_Poznan__Oto_kandydaci_na_prezydenta.html
      Jaśkowiak 46%
      • Gość: marek.es Re: Sondaż internetowy: Jaśkowiak daleko z przodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 11:06
        Szkoda,że na prawdziwej karcie do głosowania nie pojawia się pozycja "żaden z nich". To umożliwiłoby pokazanie mojej dezaprobaty wobec kandydatów. A tak, muszę oddać głos nieważny. Swoją drogą, jakoś nie zauważyłem aby podawano ich liczbę w stosunku do głosów oddanych.
    • jacek990 Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przodu 15.10.10, 10:36
      Widocznie mieszkańcy Poznania pragną, aby centrum miasta wymarło do końca (bo chyba nie ma wątpliwości kto doprowadził do dzisiejszego stanu), no a sprawy niewyjaśnione, którymi zajmuje się sąd - pozostały niewyjaśnionymi:). Pogratulować!
      • Gość: Szczur Typowy sondaż z tezą IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.10, 11:21
        Sondaż przygotowany ewidentnie z myślą o tym, by Grobelny miał w nim przewagę (trochę się na tym znam) - Nie uwzględnia najpoważniejszego być może kontrkandydata Grobelnego - czyli Jaśkowiaka. Pilotaż - w zasadzie rzecz dobra, ale to był też pilotaż z tezą, czyli wykluczający.

Prof. Cichocki zapomina najwidoczniej, że pilotaż z definicji NIE MUSI być reprezentatywny, co wie każdy socjolog - można po prostu popytać swoich kumpli, ryzykując błąd, że się go przeprowadzi w niereprezentatywnym środowisku.

Na dobra sprawę, to badanie pokazało w miarę rzetelnie tylko o tyle, że Ganowicz raczej nie może liczyć na większe poparcie (choć i tak spodziewałem się, że będzie miał mniejsze poparcie).

A możliwy skutek takiego badania jest ewidentny: to też wie każdy socjolog - przy takim wyniku sugeruje się wyborcom, by nie marnowali głosów na "niepoważnego" kandydata - tu Jaśkowiaka.

Może nawet badacze sympatyzują z Grobelnym? Takie zarzut może odeprzeć jedynie OBIEKTYWNA w sposób sprawdzalny metodologia. Tu tego zabrakło. A pracowni, która badanie przygotowała nie brakowało w Poznaniu Grobelnego zleceń..... Nic nie sugeruję, głośno myślę......
    • Gość: Poznaniak Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 10:43
      Ja nie rozumiem tego... Czy na pytanie ankietera ludzie odpowiadali że głosują na Grobelnego robili to metodą na odczepnego, czy jak?? Zresztą sondażami łatwo manipulować. Oby inni przyszli na wybory i NIE skreślali Grobelnego. Od już miał swoje pięć min... sorry, 12 lat i co zrobił wszyscy widzimy. Poznań tu warto żyć... deweloperom. Park Rataje pamiętamy, panie Ryszardzie! Głosować na pana Jacka Jaśkowiaka!!!
      • kuka9 Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod 15.10.10, 10:52
        Jeżeli po tym wszystkim Grobelny po raz kolejny przejdzie - to będzie masakra!
        Liczę tylko na to, że Jaśkowiak - mimo, iż nie jest do końca z mojej bajki - zrobi porządną kampanię i uda mu się pokazać mieszkańcom - bo wiele osób go nie zna - i da radę Grobelnemu.
        • t.o.m.e.k Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod 15.10.10, 11:06
          To trochę nie tak, jak myślicie, kotki ;)
          Ten sondaż, jak mało który, pokazuje, że nasze społeczeństwo po 20 latach wciąż nie ma wiele wspólnego ze społeczeństwem obywatelskim. Widać, że nastawienie gawiedzi jest takie - 'jest Grobelny, to niech już będzie'; albo 'Grobelnego to znam z telewizji'. I tyle. Kto to jest Ganowicz czy 'jakiś tam Jaśkowiak', ludzie nie mają bladego pojęcia - w pierwszym przypadku, bo się nie interesują polityką i tym co się dzieje w mieście, w drugim, że mają 'w pompie' wszelkiego rodzaju inicjatywy, stowarzyszenia itd., więc te nazwiska nie moga być im znane. To nie wina sondaży, a mentalności ludzi, którzy nie mają ochoty zaprzątać sobie głów sprawami miasta, które - generalnie - jakoś funkcjonuje i to 'jakoś' im najwyraźniej wystarcza. Pan Jaśkowiak i jemu podobni mieliby pewnie większe szanse w wyborach do Rady Miasta, ale znowu - czy w świetle ogólnego nastawienia 'ludu pracującego' lista "My Poznaniacy" jest w stanie przekroczyć próg 5%? Będą pytania typu: "Co to jest to 'My Poznaniacy'? Pewnie jakieś oszołomy, albo ekolodzy, na wszelki wypadek zagłosuję na PO". I w ten sposób "utrwala się" nasza "wolność i demokracja". Nie jest to nic pozytywnego, zgadzam się i całym sercem jestem za panem Włodkiem, panem Jaskowiakiem etc. - ale proszę się nie dziwić realiom, bo one są takie jakie są i zastanowić, co musi się stać, by one się zmieniły a wraz z nimi otoczenie polityczne w naszym mieście.
          • libl Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod 15.10.10, 11:16
            I tu trafiłeś w sedno tarczy...
          • dr.europa Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod 15.10.10, 11:41
            Dokładnie tak jest. Co gorsza, polityka Ryszarda G. wyprowadziła inteligencję z miasta do sasiadujacych gmin - wiec kto tu ma glosowac? Dresy, galerianki czy moze mohery?
            Wybor Grobelnego na kolejna kadencje oznacza smierc tego miasta. Pozostaje miec nadzieje na przemyslana kampanie wyborcza ktoregokolwiek z kontrkandydatow...
            Jednak grobelizm to potworna zaraza.

AVE POZNAN
          • Gość: fgh Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 11:46
            Niestety masz rację.
            Ale to się musi kiedyś zmienić, im wcześniej, tym lepiej. I takie inicjatywy jak My-Poznaniacy przyspieszą ten proces (mam taką nadzieję), pozwoli uświadomić przynajmniej części osób, że miasto może wyglądać inaczej. Taka praca u podstaw, która będzie procentować za 4 czy 8 lat:)
            • Gość: Pax Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.aircity.pl 15.10.10, 18:03
              Niestety jak bylem na koncercie Acid Drinkers, to tylko ja i kumpel trochę pokrzyczeliśmy na Grobelnego, który zachmurzył nasze oblicza swoimi populistycznymi bredniami, reszta siedziała w spokoju. LUDZIE OBUDŹCIE SIĘ DO DIABŁA!!!
              POZNAŃ WZGLĘDEM UTRZYMANIA JEST NAJDROŻSZYM MIASTEM W POLSCE
              PRACY BRAK( NIE LICZĘ SZAREJ STREFY I BIEDRONKI)
              PERSPEKTYW BRAK
              MARAZM I URZĘDNICZA HUCPA
              CZAS WRESZCIE Z TYM SKOŃCZYĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Poznaniak Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 12:16
            To prawda co mówisz, ludzie głosują na Grobelnego bo "znają go z telewizji", bo "dobrze mu z oczu patrzy", więksi znawcy "bo już się nachapał, nie chcemy kolejnego zamachu na koryto". Ganowicz, Grobelny - moim zdaniem to jedna para kaloszy. Naprawdę chciałbym, żeby organizacja My-Poznaniacy osiągnęła sukces w wyborach. Może da to trochę ludziom do myślenia, ale najpierw trzeba tych co bardziej świadomych uświadomić, by zagłosowali nie jak media, czy otoczenie każe. Potrzeba oddanych ludzi, którzy zrobią kampanię, może jakieś billboardy, dyskusje kandydatów w WTK, TVP3. Inaczej nie wyjdzie to poza internetowy krąg zaufania jak w przypadku Korwina-Mikke ze sceny krajowej.
          • Gość: huf Znane nazwisko daje fory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 14:19
            "Kto to jest Ganowicz czy 'jakiś tam Jaśkowiak', "
            Należy więc nie zaniedbywać żadnej metody by wiedzę o kandydatach upowszechnić np. w formie stron internetowych pod własnymi domenami kandydatów, ulotki, marketing szeptany i inne metody.
    • Gość: usamathew Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: 95.108.24.* 15.10.10, 12:13
      No niestety ale Poznaniaki sa głupie i nie zrozumieją że póki Grobelnego sie nie wypierdzieli i całej jego świty to Poznan bedzie przegrywac takie projekty jak ESK czy beda marne inwestycje czytaj Stadion Lecha, który jest trzeba to powiedziec fuszerka. Jestem rodowitym poznaniakiem ale krew mnie zalewa jak to miasto traci na rzecz innych racji.
      Pozdrawiam
    • Gość: \WE3 Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.10, 12:20
      Wiersz z sieci o najlepszej i najuczciwszej partii we wszechświecie:

"Znów stara zgraja szczęśliwym trafem,
      bez głów, bez planów, za to z rozmachem
      do żłobu toczy swe tłuste cielska
      Idzie Platforma Obywatelska !

Do sądu złodziej śmiało ucieka
      Bo wszak korupcja prawem człowieka !
      Czar PRL-u wraca do formy
      Wdzięczni jesteśmy ludziom z Platformy ?!

Zwrot w dyplomacji to rozdział drugi
      Od dziś będziemy świadczyć usługi
      Dla Władimira i dla Angeli.
      Czas na kolanach iść do Brukseli!

Szef MSZ-u już ma kaganiec
      Śląsk i Pomorze weźmie Germaniec
      Trzeba wywłaszczyć polskiego chłopa
      Vivat Platforma, Vivat Europa !

Angela z Ritą ręce zaciera,
      By na wschód ruszyć tropem Hitlera,
      A za nią ziomków procesja tłumna
      Vivat Platforma, piąta kolumna.

Za tawariszcza Tuska zdarowie
      Piją Gazpromu oligarchowie
      Władimir Putin z radości śpiewa:
      Nu tiepier budiet kak za Breżniewa

Odwrót z Iraku, z Afganistanu
      Osama śmieje się spod turbanu,
      Taki sojusznik jak Tusk się przyda
      Vivat platforma i Al-Kaida !

Koniec z lustracją ! Koniec rozliczeń !
      Dla konfidentów to koncert życzeń
      Od dzisiaj wszyscy jesteśmy święci
      Vivat platforma i konfidenci !

Niech żyje wolność! Ćpun na wagarach
      Łbem durnym kreci w dymu oparach
      Całkiem legalnie ćmiąc porcję zielska
      Vivat platforma Obywatelska !

Niech żyje miłość ! rusza parada
      Sprośnych pedałów cała gromada
      Gzi się bezwstydnie wśród publiczności
      To dar Platformy ! tryumf wolności !

Elektoracie ! Wyborco durny !
      Gdy będziesz wrzucać głos swój do urny,

A chcesz być sługą Niemca i Ruska,
      Dalej popieraj Donalda Tuska
      • Gość: Do Milosza Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.versanet.de 15.10.10, 12:50
        Zajechales mnie na amen tym wierszem ! Dostalem palpitacji watroby ze smiechu i smiem twierdzic,ze to sie nadaje do nagrody Jobla ! Masz cos jeszcze,aby sie POryc ? POzdrawiam
    • Gość: Kreacja Kreowanie rzeczywistości IP: *.uconnect.univie.ac.at 15.10.10, 12:40
      Jak zwykle próbuje się kreować rzeczywistość przez sondaże. Nie wierzę, że tak wyrazisty kadydat jak Jacek Jaśkowiak miałby być nie uwzględniony w sondażu. Poznaniacy nie dadzą się na to nabrać!
      • Gość: mills Re: Kreowanie rzeczywistości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 15:40
        szalenie wyrazisty! Puknij sie w niskie czolko i przeczytaj dzisiejszy wywiad! Moze dostanie od wyborcow ilosc glosow przekraczajacy blad statystyczny.
        • Gość: edi Re: Kreowanie rzeczywistości IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 23:29
          pamietaj, ze wiekszosc komitetu wyborczego Rysia z wąsem to działacze PiS'u. Więc miłego wyboru !
      • Gość: kinga Re: Kreowanie rzeczywistości IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.10, 22:56
        CO SIE STAŁO Z 25,60% GŁOSAMI? KOMU PRZYPADŁY?
        • Gość: Eco-Osholom Re: Kreowanie rzeczywistości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.10, 23:39
          No więc było to tak (za górami za morzami): Jaśkowiak w sondażu wypadł ciut lepiej od Ganowicza, o 1,5%, więc PO posiadła problem – ledwo wystartował, a już ma lepiej od PO. Coś trzeba było zrobić. Fałszowanie wyników jako niemoralne nie wchodziło w grę, a poza tym zawsze może ktoś donieść, lepiej było z gry wycofać czarnego konia. Gazeta tez nie kłamie, iż te brakujące 25% to są ludzie niezdecydowani, przecież gdyby byli niezdecydowani, toby napisała nie? Po prostu udajemy, że procenty sumują się do 74,4 a nie 100... I wszystko jest OK, tylko ten gigant smród...
          • negrar :)))) 18.10.10, 10:10
    • 0_gonia123 Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przodu 15.10.10, 12:57
      na moim osiedlu był sondaz telefoniczny we wrzesniu(podejrzewam,że to własnie wyniki tego sondazu).Nie było wtedy jeszcze wszystkich kandydatów,a pytanie były stronnicze:czy zagłosuje Pani na Ryszarda Grobelnego ? a dlaczego nie?
      co ciekawe-bardzo staranny był dobór osób, do których dzwoniono:aktywni działacze lokalnych stowarzyszeń i rady osiedla.
      Na pewno wyniki tego sondazu nie mogą być prawdziwe.Wyraźnie widać sponsoring
      • Gość: zenek Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: 95.108.69.* 15.10.10, 13:44
        > na moim osiedlu był sondaz telefoniczny we wrzesniu (podejrzewam,że to własnie wyniki tego
        > sondazu).

"Został wykonany na początku października na próbie 593 poznaniaków przez Centrum Badań Stosowanych Ankieter."
        • 0_gonia123 Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod 15.10.10, 13:55
          wiem, co jest w artykule-umiem czytac,
          ale nie znam metodologii badać, więc czy nie było tak,że sondaż zaczęto we wrześniu a zakończono w październiku?
        • Gość: Maria Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.10.10, 23:17
          Wtedy jeszcze nikt nawetnie przypuszczał, że Pis bedzie reprezentowany przez Dziubę. czasem wsytarczy trochę logicznego myślenia i odpowiedż sama się nasuwa
    • Gość: Sondaż Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 13:33
      Szef Ankietera prof. Cichocki,ze słynnej ekipy socjologów UAM zrobił sobie sondaż,bez uwzględnienia kandydata My Poznaniacy!!!. Nie takie wałki kręcił w przeszłości prof. Cichocki dla władzy,oczywiście przy wsparciu drugiego,nietykalnego prof Ziółkowskiego.
      Takie badania i działania utwierdzają nas w decyzji na kogo głosować. Oczywiście na niezwiązanego z żadną ekipą ,niezależnego bezpartyjnego Jaśkowiaka.Do ruchu My Poznaniacy przylączylo sie ostatnio wielu świetnych ludzi,którzy chcą skończyć,po 20 latach z Układem Poznańskim. W nich jedyna nadzieja dla Poznania!!!
      Sondaż przeprowadzony przez GW wykazał 3 krotną przewagę Jaśkowiaka nad Grobelnym.Prosimy GW o upublicznienie tych wyników.
      Socjolog Cichocki,kandydat PO do Sejmiku i jego badania Ankietera do śmietnika!!!
    • bada62 Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przodu 15.10.10, 13:43
      A cóż to się z Poznaniakami dzieje? Zmiana orientacji politycznej? Przecież tym razem głosy na Grobelnego to głosy na PiS. Większość na jego liście to zbuntowani PiS-owcy
    • Gość: gdzie jest prawda? Na FB są prawybory samorządowe - Jacek jest 2gi IP: *.219.110.43.devs.futuro.pl 15.10.10, 14:41
    • jermaczek Kto jest twoim idolem... 15.10.10, 15:16
      ...i dlaczego właśnie Lenin?
    • Gość: Kania Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: 81.219.200.* 15.10.10, 16:11
      Panie Profesorze? Czy naprawdę nie widzi Pan, że powinien sobie Pan podarować teraz wypowiadanie się jako "niezależny" ekspert?
      Sugerowanie, iż Pan Jaśkowiak (z innego komitetu) zdobędzie kilka procent w sytuacji, gdy startuje Pan z listy PO jest po prostu nie na miejscu.
    • simonh Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przodu 15.10.10, 16:36
      Moim zdaniem Grobelny chyba juz wyczerpal swoje mozliwosci i czas najwyzszy na zmianę !
      • krystin9 Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod 15.10.10, 17:15
        Niestety pozostali kandydaci (jak zwykle zresztą) nie są znani większości poznaniaków. Zawsze przed wyborami pojawiają się nazwiska, o właścicielach których przeciętny obywatel wie niewiele.
        Trzeba było podstawić nazwisko Stuligrosza (bratanka dyrygenta), a odebrałby wiele głosów Grobelnemu (od paru kadencji wygrywa wybory do Sejmu, choć nic nie wiadomo o jego sukcesach)
        No niestety, tak to działa
        • Gość: Rataje Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 17:18
          A mnie ciekawi pewien fakt. Dlaczego wszędzie się mówi że w Poznaniu dość już CH a planowane do realizacji jest jeszcze kilka, dlaczego na forach wyraża się negatywną opinię o obecnym prezydencie a on i tak wygrywa?
    • xaliemorph Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przodu 15.10.10, 17:48
      W badaniach przyjęliśmy, że uwzględniamy tych kandydatów, których komitety wskaże 80 poznaniaków uczestniczących w badaniu pilotażowym. Komitet Jaśkowiaka nie pojawił się w nim - tłumaczy prof. Ryszard Cichocki, szef Ankietera i kandydat z listy PO do sejmiku

No to wszystko jasne. Zresztą jak przedpiszący również widzę to napisali. Sondaże w Polsce to zwykłe pole do wałków i krętactwa. To istne bagno. Już nie ważne czy Jaśkowiak czy kto inny. To po prostu zwykła ORDYNARNA MANIPULACJA. To zwyczajna obstrukcja na inteligencję potencjalnego wyborcy.
    • wlodzimierz_nowak ha! te wyniki są tak dziurawe, że aż trudno... 15.10.10, 18:31
      nie patrzeć na ten sondaż krytycznie. Zastrzeżenie są jak najbardziej zasadne i ciekaw jestem odpowiedzi na tę kwestię.

Żyjemy w społeczeństwie z dość mocno zakorzenionym syndromem straconego głosu i myśli jakie narzucają się po takim "sondażu" są nieciekawe. Syndrom straconego głosu, to myślenie, "że mój głos nie będzie miał wpływu" i głosowaniem na kandydata o większych szansach. A przecież nic bardziej nie wypacza idei demokracji, nic bardziej nie działa na rzecz silnych przeciw słabym, osłabiając korzystną dla obywateli rywalizację polityczną.
      • negrar Re: ha! te wyniki są tak dziurawe, że aż trudno.. 18.10.10, 10:09
        Trafione w punkt. A Ganowicz jest kolejnym ruchem jak Pasło-Wiśniewska. Nagle widzi inny Poznań a sam budował ten Poznań z Grobelasem. Zadanie -> zebrać głosy naiwniaków z PO.
    • hoggar Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przodu 15.10.10, 20:11
      Wywalić kompletnie wynik najważniejszego konkurenta Rycha??? No to jest jakaś manipulacja. Przecież nie ma 25 kandydatów, tylko 5! Słownie: pięć. Więc jak można jednego pominąć???
      • Gość: wojtek651 Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 20:33
        Jakiego "najważniejszego kontrkandydata Rycha"Najważniejszym kontrkandydatem "Rycha" jest Grzegorz Ganowicz a Jacek Jaśkowiak(w sumie inteligentny i miły człowiek-byłem z nim na roku) może liczyć na 2-3% głosów.I to jest wersja optymistyczna.
        • poz_ytywny Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod 15.10.10, 23:31
          Gość portalu: wojtek651 napisał(a):

> Jakiego "najważniejszego kontrkandydata Rycha"Najważniejszym kontrkandydatem "R
          > ycha" jest Grzegorz Ganowicz a Jacek Jaśkowiak(w sumie inteligentny i miły czło
          > wiek-byłem z nim na roku) może liczyć na 2-3% głosów.I to jest wersja optymisty
          > czna.

Przeczytałeś to w tym gniocie? ;)
        • Gość: marki Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 23:41
          a kto to jest Ganowicz ? gosc, ktorego ktos musial namascic, zeby startowal bo wcale nie mial takiego planu. I tak bez planu pozostał. I bez pomyslu na miasto. Bez zadnych ideii zmian. Bez zadnego realnego poparcia mieszkancow. Bez zadnej wiedzy o swoim miescie. Bez znajomosci kierunkow rozwoju wspolczesnych miast Europy(podczas debaty w Cafe Gazeta przyznal, ze nigdzie w zyciu nie był). Po prostu mu powiedzieli, ze ma kandydowac wiec kandyduje. Moim zdaniem to Grzesiu dostanie 2 % bo tylko tylu ludzi zna tego frajera.
          • Gość: wojtek651 Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 08:20
            Jakie to przykre że mało kto zna mechanizmy demokratycznych wyborów.Nie jest ważne czy Ganowicz gdzieś był,czy zna kierunki rozwoju itp.Ważne że jest z PO.Mógłby być kozą i gdyby nie pokazywać go za dużo i tak wynik zrobi.Taka jest DEMOKRACJA i nic na to nie poradzicie.Szanse ma tylko Grobelny i Ganowicz. Jak napisał Arystoteles(dawno temu) Demokracja to władza nad osłami sprawowana przez hieny. My jesteśmy osłami a Panowie G kandydatami na hieny.

"Nienawidzę demokracji ponieważ kocham wolność".
    • conena Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przodu 16.10.10, 11:48
      ale dziwny sondaż.
      Grobelny wygra, ponieważ nie ma kontrkandydata realnie mu zagrażającego. nikt myślący nie zagłosuje na my poznaniacy, bo my poznaniacy nie ma nawet jednego pomysłu na Poznań i promuje się na zasadzie "nie jestem Grobelny, więc jestem zajebisty". Ganowicz jest tak bezbarwny i przeźroczysty, że zaczynam podejrzewać, że został specjalnie wymyślony żeby tylko Rychowi nie zagrozić. Bachalski, z kolei, to skończony fantasta.
      no i nie ma na kogo głosować, do dupy te wybory. jestem bardzo rozczarowana, liczyłam na jakąś zmianę.
      • Gość: skov Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 19:29
        Ludzie! co wy gadacie? Wystarczy wejść na stronę internetową My-poznaniacy, żeby sobie poczytać (rozbudowany!) program i poglądy kandydata Jacka Jaśkowiaka.

Oto, powstała najbardziej sensowna od wielu lat inicjatywa społeczna, to są ludzie, którzy w swoim prywatnym czasie angażują się w sprawy Poznania, a wy nadal chcecie głosować na jakichś starych wyjadaczy, którzy niedługo będą oficjalnie spać na sesjach Rady Miasta.
    • Gość: pl_ayer Lepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 19:49
      Tutaj statystyka wykazuje większą przewagę Rycha Grobelnego nad przeciwnikami ;)
      • Gość: matt Niestety, na walkower nie ma co liczyć ;-) IP: *.icpnet.pl 18.10.10, 03:21
        "liczba ucieczek: 0"
        • negrar Walka o życie 18.10.10, 10:01
          A ta ma swoje reguły.
          • huf Re: Walka o życie 18.10.10, 10:54
            Atakujący z reguły ponoszą większe straty niż obrońcy o ile pozycja jest dobrze przygotowana. Jakoś brak determinacji w tej walce po stronie przeciwników RG.
          • Gość: Starówka Re: Walka o życie IP: *.icpnet.pl 18.11.10, 16:09
            To nie jest walka o życie ,to walka o przetrwanie. Jeżeli firma Ankieter należy do prof.Cichockiego ze słynnej szkoły socjologów UAM a sam profesor startuje w wyborach do samorządu i od zawsze wspiera PO to jego badania muszą być "obiektywne".
            To,że pominął w badaniach kandydata My Poznaniacy to poprostu drobna pomyłka fachowca!!!
    • Gość: Wyborca Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod IP: *.icpnet.pl 11.11.10, 10:31
      Pan prof. Cichocki i cała socjologia uniwwersytecka powinna szefa Ankietera/prof.Cichockiego/wywalić z uczelni na zbitą twarz. Nieuwzględnienie w badaniach kandydata My Poznaniacy Jacka Jaśkowiaka to nie tylko,jak mówi prof. Podemski błąd metodologiczny,to KOMPROMITACJA!!. To ,ze takie badanie podejmuje w swojej prywatnej firmie/Ankieter/ prof.Cichocki ,kandydujący na radnego z listy Sejmiku to GRANDA.
      A jeżeli wygra Jaśkowiak/46% poparcia w sondażu GW/to co zrobi szanowny prof.Cichocki??
      Jaki profesor takie badania- co na to studenci socjologii?. Nie jest to wzór do naśladowania!!!
    • qwardian Re: Sondaż przedwyborczy: Grobelny daleko z przod 20.11.10, 17:22
      Nie lubię natrętnej reklamy. Ale sami się o to proszą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka