Dodaj do ulubionych

Prezydent powinien odwołać Hinca

07.01.11, 15:10
mam nadzieje ze Grobelny nie ugnie sie pod presja kolejnego idioty z wyborczej
Obserwuj wątek
    • dr.europa Re: Prezydent powinien odwołać Hinca 07.01.11, 15:34
      Grobelny sie nie ugnie bo Grobelny ma wszystkich w dupie, no moze poza swoimi kolesiami. Mam nadzieje, ze Grobelny w koncu beknie za lata matactw i przekretow. To jedyna szansa na zmiany na lepsze w tym zasciankowym i zapyzialym miescie.
    • Gość: tomi Re: Prezydent powinien odwołać Hinca IP: *.ip.netia.com.pl 07.01.11, 15:56
      panie i panowie z wyborczej,

mały apel,

od pewnego momentu poznańska gw składa się prawie tylko w ujadaniu na Hinca- myślę, że wasze agumenty zostały wysłuchane i proponuję już odpuścić, na więcej już nie macie wpływu, a ludzi w tej sprawie na ulicy nie wyprowadzicie.

nie wiem czy p hinc jest ok czy nie i akurat mnie to mało interesuje, uważam że jest cała kolejka ludzi i spraw w poznaniu do załatwienia / robiących miastu i mieszkańcom większą krzywdę, a wy ten hinc tylko? jakiś osobisty macie w tym interes? zaczynam mieć wrażenie,

uważam przy okazji że lokalny, poznański dodatek jest beznadziejny, mało w nim tematów (oprócz hinca) inetersujących mieszkańców regionu, jak już w poznaniu nic nie znajdujecie notesik do rąk i ruszcie w teren może
      ??

jakaś afera by się znalazła? łapówkarz ? lokalny chlebowski? trochę ambicji ... idę otworzyć lodówkę, trochę się boję że tam hinc...
      • xaliemorph Re: Prezydent powinien odwołać Hinca 07.01.11, 16:46
        Również odnoszę wrażenie że wyborcza stara się urabiać opinię publiczną. Paradoksalnie wyborcza stała się gazetą bardziej propagandową na bądź polityczne, bądź Towarzystw Wzajemnej Adoracji zamówienia aniżeli kiedyś Trybuna Ludu.

Naprawdę czytam artykuł i nadal go nie rozumiem. Jest napisany bez ładu i składu, chaotycznie wyświechtane myśli. Takie teksty można owszem wyrzucać na forum ew. blogu internetowym. Jednakże autorka tekstu która sięga krytyki i polemizowania względem osoby odpowiedzialnej za kulturę winna wykazać się znajomością swego fachu i wykazać się własną wysoko oszlifowaną kulturą. Tu w postaci sensownie, z jasnym przesłaniem, puentą artykułu. Niestety artykuł czyta się po omacku błądząc. Autorka nie prowadzi czytelnika, nie rozjaśnia mu obrazu. Owszem, mojej osobie jest bardzo daleko do jakiegokolwiek fachu pisarskiego jednakże pomyślmy ... czy weźmiemy na poważnie krytykę osoby odpowiedzialnej za kulturę napisaną językiem kompletnie nie mającym związku z wyższą kulturą ?! To jest chyba pytanie retoryczne.

Innymi słowy w tej jakże usilnej krytyce Hinca poprzez gazetę wyborczą przestałem widzieć jakiekolwiek argumenty tylko i wyłącznie jakąś prywatną osobistą urazę z powodzeniem lansowaną w ogólnopolskim dzienniku tylko dzięki znajomościom. Dokładnie tak samo niczym za PRL. Rzeczowości ZERO. Zresztą to jest to samo co z usilnym lansowaniem Jana Tomasza Grossa który po prostu nienawidzi polaków a Wyborcza o dziwo go lansuje. Nie ma to jak stronnicza do bólu gazeta na zamówienie.
        • kedart Re: Prezydent powinien odwołać Hinca 07.01.11, 16:56
          Xaliernorph : ja osobiście nie mam zarzutu do artykułu tej pani. Zwróciłem swoją uwagę na argumenty jakie przetoczyła. Po Twojej spuściźnie widzę, że ładnie obrałeś w pustosłowia krytykę tego artykułu bez przetoczenia jakiegokolwiek argumentu. A co myśli pan o p. Hincu ? Porozmawiajmy na poważne tematy...
          • xaliemorph Re: Prezydent powinien odwołać Hinca 07.01.11, 17:07
            A ja powiem jedno. Widzę tylko Hinc, Hinc, Hinc i Hinc. Już mnie to irytuje. Nie mi sądzić czy Hinc jest dobry czy nie ale niesamowity upór w jego krytyce kojarzy mi się z obłąkanym Macierewiczem. A dlaczego skrytykowałem jakość artykułu? Skoro zajmuje się krytyką danej rzeczy wypadałoby bym się umiał na tym polu jakoś wykazać. Pustosłowia pustosłowiami gdyż celem mym nie była jakkolwiek obrona Hinca, tylko krytyka ataku wyborczej na Hinca który właśnie dla mnie jest pustosłowiem. Niedługo będzie Hinc w konserwie.
            • xaliemorph Re: Prezydent powinien odwołać Hinca 07.01.11, 17:31
              I jeszcze co do Teatru Ósmego Dnia bo od tego kojarzę tę całą awanturę w Wyborczej.

Nie jestem za tym by urzędnik wyrażał się autorytarnie i sugerował kanony kultury. Jednakże jeszcze bardziej nie podoba mi się gdy Teatr finansowany z MOICH własnych PIENIĘDZY prowadził prywatną agitację polityczną. A tego się dopuścił właśnie Teatr Ósmego Dnia. I nie interesuje mnie czy owa agitacja jest względem osoby którą darzę sympatią bądź. Arkana kultury mogłyby sobie jak najbardziej pozwolić na krytykę, karykaturę, przerysowanie zarówno jednej jak i drugiej jak i trzeciej, czyli wielu opcji politycznych. Konkretne wyrazy wsparcia dla jednej konkretnej opcji politycznej to jednoznaczna agitacja polityczna finansowana z MOICH własnych PIENIĘDZY a ja sobie tego NIE ŻYCZĘ. I tu Hinc miał suma summarum rację.

Pomijając powyższą sprawę jednak trzeba przyznać iż poza tym epizodem Hinc nie jest gejzerem sukcesów i być może inna osoba znacznie lepiej by się nadawała na jego stanowisko. Jest tylko jeden problem. Grobelny również nie jest gejzerem sukcesów i z pewnością nie będzie chciał pod swoimi skrzydłami kogoś lepszego od siebie, doskonale pamiętając jak to on sam wygryzł (mimo iż wcale nie jest lepszy z perspektywy lat urzędowania) śp. Wojciecha Szczęsnego Kaczmarka.

Tak czy siak cała sprawa wygląda na sztucznie nadmuchaną. Nagonka na Hinca rozpoczęła się dokładnie tuż po "aferze" z Teatrem Ósmego Dnia. Wcale a wcale nie rozpoczęła się po fatalnym wyniku do konkursu na Europejską Stolicę Kultury. Ta cała reszta jest tylko dodatkiem, sosem który ma tylko przykryć tą esencję goryczy w związku ze swawolnymi artystami. Ja to widzę osobiście tak. Ktoś z Teatru Ósmego Dnia, z rozbuchanym ego i wyjątkowym poczuciem własnej wyższości nad innymi, poczuł się wielce urażony gdy dostał pstryczka w nos od zwykłego urzędnika. Korzystając z bliżej nieokreślonych znajomości w poznańskim oddziale gazety wyborczej forsuje a i być może finansuje negatywne artykuły tak długo aż zemsta dla niego będzie wystarczająco słodka, ergo nie zwolnią Hinca. Każdy kolejny artykuł utwierdza mnie w przekonaniu że Hinc to chłop BMW (czyli idealny dla Grobelnego, niekoniecznie dla nas) ale tak naprawdę całą tą piramidę krytyki obrywa tylko i wyłącznie za osobistą urazę któregoś z artystyczników z Teatru Ósmego Dnia. Jeszcze ani jeden artykuł nie przekonał mnie bym zmienił zdanie.
              • w105n4 Prezydent musi odwołać Hinca 07.01.11, 20:36
                Głos za głos.
                Ja sobie życzę by teatr Ósmego dnia popierał kogo chce. Tylko wtedy mogę być pewien, że jest to instytucja wolna, a nie zależna od tymczasowych koteryjek i skoków emocji jakiegoś urzędniczyny. Uważam suma summarum, że Hinc dał d... i powinien polecieć w niebyt.
                Cała afera zaczęłaby się od katastrofy ze stolicą kultury gdyby ta była pierwsza.
                Gazetę Wyborczą proszę o szczegółowe informowanie mnie o tej sprawie gdyż jestem zainteresowany życiem kulturalnym mojego miasta. Cała sprawa solidnie narosła i na pewno nie jest już związana tylko z w/w teatrem (pasmo nieszczęść).

xaliemorphie proszę Cię napisz o jakimś sukcesie, który odniósł Hinc na niwie kultury.
                Wszak od tego jest.
                • xaliemorph Re: Prezydent musi odwołać Hinca 07.01.11, 22:53
                  Dlaczego się dopominacie ode mnie argumentu na obronę Hinca podczas gdy ja go nigdzie nie zamierzałem bronić. Co ja o nim napisałem? BMW? To dlaczego nadal żądacie argumentów za tym iż go bronię i staracie się wymusić na mnie bym wypowiedział coś co będzie wam na rękę ?! Dopuszczacie się jawnej manipulacji rodem z brudnej polityki.

Napisałem jedynie swój punkt widzenia odnośnie walki wyborczej z Hincem. A co do politycznego angażu jednostki kulturalnej (notabene niosącej misję), której jestem sponsorem (jako podatnik a nie osoba prywatna) mówię głośno NIE i nie zmienię zdania choćby sympatyzowali z moją ulubioną opcją polityczną. Dla mnie to równoważne z masowym kupowaniem Mercedesów dla urzędników nie dlatego bo ktoś zanalizował koszty, poddano to audytowi tylko dlatego bo ktoś miał takie a nie inne widzi mi się a pieniędzmi podatników można sobie podetrzeć dupsko.
            • Gość: franneck Re: Prezydent powinien odwołać Hinca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 22:56
              Człowieku, jak nie Tobie sądzić to po co tu bronisz Hinca? Jest go teraz dużo bo sam na to zapracował i zasłużenie zbiera negatywne recenzje za swe durnowate, czasem żenujące pomysły. Oto powód jego obecności w Twojej lodowce. Jeśli Ci go teraz za dużo to pomyśl, jak fajnie by było , gdyby znikł... i właśnie to robi Wyborcza i pani redaktor. Niby co ma robić? Jaki owa redakcja, albo ta pani redaktor ma interes w pozbyciu się Hinca? Żaden, i właśnie za to im chwała! Zupełnie słusznie i nad wyraz szczerze pisze, naprawdę odważnie, to co sądzi w Poznaniu wiele wpływowych osób. Hinc jest tylko dowodem na kompletną arogancję Grobelnego wobec ludzi kultury. Widzą to naprawdę wszyscy, bo prezydent uznał to chyba za modne, żeby się z tym obnosić. Taki swojski, prosty chłopak z niego... dla mnie ma coś z Leppera, Kaczyńskiego i Tymińskiego. Ładniutka prezencja powinna wystarczyć za wszystko...
              Hinc nie powinien być dłużej prezydentem także dla swojego dobra, może wreszcie ktoś mu to wytłumaczy?
        • kedart Re: Prezydent powinien odwołać Hinca.. 07.01.11, 16:56
          Xaliernorph : ja osobiście nie mam zarzutu do artykułu tej pani. Zwróciłem swoją uwagę na argumenty jakie przetoczyła. Po Twojej spuściźnie widzę, że ładnie obrałeś w pustosłowia krytykę tego artykułu bez przetoczenia jakiegokolwiek argumentu. A co myśli pan o p. Hincu ? Porozmawiajmy na poważne tematy...
    • kedart Prezydent powinien odwołać Hinca 07.01.11, 16:39
      Ja uważam, że dobrze, że ciągle mowa o p. Hincu. Dopóki osoba niekompetentna zajmuje się kulturą w wielkim mieście należy przez cały czas przypominać o tym błędzie. Każdy kto interesuje się sytuacją kulturalną w Poznaniu ma niemiłe zdanie na temat pracy pana Hinca . Przegrana w dostaniu się ,chociażby, do finału konkursu o Europejską Stolicę Kultury uwieńczyła porażki wiceprezydenta ds kultury. Po pierwsze proszę mi wskazać choć jedne zdarzenie z p. Hinca życiorysu, które łączy się z kulturą. Technikum elektroniczne, Socjologia, Centrum Badań i Monitorowania Jakości w Poznaniu jakoś nie ima się z wrażliwością na kulturę. Czasem ręce opadają kto zajmuje się kulturą w naszym mieście !!!
      A po tym artykule możemy się dowiedzieć jak wygląda to w innych miastach. Chociażby w Krakowie !! Osobne stanowisko - pełnomocnik prezydenta ds kultury, nawet pomysł na stworzenie komisji do spraw kultury z odpowiednim wykształceniem, muzykologia.
      Czasem mam wrażenie, że te stanowisko zostało przez prezydenta Grobelnego potraktowane po macoszemu. O, no dobrze, a niech je ma pan Hinc.
      Poznań to nie tylko Targi Poznańskie to również szerokie zaplecze kulturowe !! Ciekawe jak p. Hinc czuje się z tym, że jakoś środowisko artystów nie przepada za nim. Może wystarczy trochę samokrytyki !! Życzę tego panu, panie Hinc na Nowy Rok !
      • Gość: Pawel Re: Prezydent powinien odwołać Hinca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 17:14
        A proszę mi przypomnieć jakieś osiągnięcia red. red. Torbickiej, Danielewskiego i Wybieralskiego. Chętnie zabierają głos w sprawie kultury, podpowiadają prezydentowi, jak ma postąpić, więc chyba za tym stoją jakieś ich sukcesy na niwie kultury, może artystyczne, może inne. Jeśli ktoś o czymś słyszał, chętnie się dowiem. A może wymienieni redaktorzy reprezentują ten typ dziennikarstwa, co to na wszystkim się zna, lecz nic nie umie? Ale czy to powód do podpowiadania, domagania się, mącenia - bez poczucia odpowiedzialności za słowo? Ech, lokalny dodatku do GW. Słabniesz w oczach. To jest, na łamach własnych, a w oczach czytelników.
    • woytolo Dziwne rzeczy wypisują na forum. 07.01.11, 17:01
      Nieudacznik-minister dostaje kwiaty za uratowanie stołka pod siedzeniem jednak w wyniku procedury tzw. demokratycznej. Dobrze, że nie premier je wręczał. Jest to jednak jakiś symbol arogancji. Myślę, że dobieranie w mediach współpracowników komukolwiek świadczy o całkowitym pomyleniu i arogancji mediów. Wydawało mi się, że czasy zsowietyzowanych umysłów minęły?
      • Gość: tomi Re: Dziwne rzeczy wypisują na forum. IP: *.ip.netia.com.pl 07.01.11, 17:15
        jeżeli to prawda to trudno się nie zgodzić,
        ______
        "Po pierwsze proszę mi wskazać choć jedne zdarzenie z p. Hinca życiorysu, które łączy się z kulturą. Technikum elektroniczne, Socjologia, Centrum Badań i Monitorowania Jakości w Poznaniu jakoś nie ima się z wrażliwością na kulturę. "
        ______
        ale takich zarzutów można postawić masie urzędników w poznaniu, dlaczego więc ciagle ten Hinc?

ja natomiast życzę gazecie taki samego mocnego zaangażowania w pozostałe sprawy dot. życia mieszkańców poznania, raczej regularnie kupuję gazetę od lat i nie przypominam sobie takiej aktywności dziennikarzy, może strony lokalne nie wyglądałyby tak ubogo...
    • Gość: kdf Re: Prezydent powinien odwołać Hinca IP: *.icpnet.pl 07.01.11, 17:26
      Przed wyborami wlodziu_nowak a teraz Hinc a jeszcze wczesniej cykliscize sekcji wiejskiej z rak-rowerem na czele. Odpuscie sobie "dziennika-szyny" ze szmaty wyborczej. ROzpocznijcie walke o rozwiazanie faktycznych problemow. Takich ktore na codzien utrudniaja zycie mieszkancom tego miasta.
      • Gość: jerzee Re: Prezydent powinien odwołać Hinca IP: *.icpnet.pl 07.01.11, 18:44
        dokładnie. niestety redaktorzy coraz śmielej próbują rozgrywać własne wojenki za pomocą dziennika, a to nachalne wręcz promowanie My Poznaniacy, a teraz ta regularna nagonka na Hinca. szkoda, przez jakiś czas chętnie czytałam, teraz zaglądam rzadko, bo jak będę chciała wysłuchać czyjejś opinii, to pójdę porozmawiać ze znajomymi, a nie będę jej uzyskiwać z medium, które z nazwy powinno być OBIEKTYWNE i kierować się interesem PUBLICZNYM, a nie własnym...
      • Gość: franneck Re: Prezydent powinien odwołać Hinca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 23:13
        Dobry wieczór Pani/Panie kdf. Wyraźnie widać z Twojego wpisu, że sprawy kultury to nie są dla Ciebie sprawy poważne i naprawdę ważne. Rozumiem więc że zagościłaś/zagościłeś tu przez przypadek. I nauka jest z tego taka, że podobnie jak Hinc powinniście zniknąć z obszaru, którego nie rozumiecie. Chodzi bowiem o to, by nie szkodzić innym, Good bye
        • Gość: kdf Do Pana Franneck IP: *.icpnet.pl 08.01.11, 01:52
          Co Pan/Pani zrobil/zrobila dla miasta? Od jak dawana przebywa sie na terenie miasta Poznania?
          • Gość: franneck Re: Do Pana Franneck IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 02:30
            ad. 1) Urodziłam trójkę poznaniaków, ad.2) Od rana do wieczora i w nocy też.
            • Gość: Do franneck Re: Do Pana Franneck IP: *.versanet.de 09.01.11, 09:13
              Pyt. 1) Wczesniaki amerykany ? Pyt. 2) Oplata srodowiskowa uiszczana ? Pyt. 3) PObyt refundowany z NFZ ? Pyt. 4) Wniosek o azyl zlozony ? Odp. Negatywna ! Deportacja w buraki !
              • Gość: huf Re: Do Pana Franneck IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 15:34
                "IP: *.versanet.de" Szczekaj na niemieckim portalu, te problemy sądząc z IP są tobie bliższe.
                • Gość: Do kopyta Re: Do Pana Franneck IP: *.versanet.de 09.01.11, 21:52
                  Tej kopyto ! Kopytniak cie zdzieli w ciemie i masz zawirowania ?!
    • Gość: zenek Redaktorzy poznańskiej wyborczej IP: 95.108.69.* 07.01.11, 17:48
      wygrajcie wybory!
      Wtedy będziecie mogli sobie rozdzielać stanowiska podle swego uznania.
      • Gość: Wyborca Re: Redaktorzy poznańskiej wyborczej IP: *.icpnet.pl 07.01.11, 20:08
        Kto wygrał wybory. O czym kolego mówisz i piszesz.Na Grobelnego i wierna starą ekipę jego pretorian glosowało 16 na 100 Obywateli Poznania!!!To ma być legitymacja do rządzenia???
      • Gość: franneck Re: Redaktorzy poznańskiej wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 23:18
        Miarą jakości demokracji jest to jak większość dba szanuje i respektuje potrzeby mniejszości. Tak jest też z kulturą. Jej odbiorcy to znaczna mniejszość w naszym społeczeństwie. I właśnie dlatego nie chodzi o to by tzw. twórcy wygrywali wybory. Nie chciałbyś tego zenku, a i ja chyba nie. Ale to nie jest tak prymitywnie proste jak Ci się wydaje. Pomyśl nad tym chwilę dłużej...
    • wlodzimierz_nowak Re: Prezydent powinien odwołać Hinca 07.01.11, 18:22
      Idiotki, jeśli już.

Celny tekst, wiele trafionych w dziesiątkę pytań. O Poznaniu wizji, jak za Ratajskiego, czy choćby Kaczmarka dalej możemy sobie tylko marzyć. Ale i marzyć trzeba!
      • Gość: franneck Re: Prezydent powinien odwołać Hinca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 23:27
        O, fajnie że Pan jest Panie Włodku. Głosowałem na Was i strasznie mnie skręca ta nasza demokracja z jej systemami liczenia głosów, która pozbawiła Was (nas) reprezentacji w Radzie. Ale co tam! Policzymy się przy następnej okazji. Czytam to forum i już pobladłem, gdy napisał Pan, by jednak pomarzyć. Ok! Biorę to, pomarzę, widzę Poznań bez Grobelnego i bez cienia Hinca, i jest to nadal ten sam wspaniały kawałek naszego kraju, który nagle sam odkrywa w sobie pokłady zapomnianego potencjału. Mimo wszystko przed Poznaniem jest dobra przyszłość, choć szkoda czasu na współczesny grobelnizm. Serdecznie Pana pozdrawiam noworocznie!
        Franneck
        • Gość: kdf Re: Prezydent powinien odwołać Hinca IP: *.icpnet.pl 08.01.11, 01:40
          Przed wyborami co drugi art. o My Poznaniacy. NIe wiem jak to funkcjonowalo, kto tym krecil, jaki mial interes. Po prostu denerwuje mnie zawzietosc pracownikow gadzinowki. Dlaczego teraz nie ma cyklistow, my poznaniakow? Wybory sie skonczyly, dziennikarze wyniuchali brak interesow to i PR sie skonczyl.
          Kto zastapi w lutym Hinza? Kto bedzie nastepca?
          Od chwili, gdy stalo sie jasne, ze w Pyrowie nie bedzie ESK gadzinowka calym dzialaniem jest nastawiona przeciw v-ce. TO samo z T8dnia, rola aktorow jest grac, rola dziennikarzyn pisac, ale zgodnie z plurailzmemm ktoremu tak duzo zawdziecza red. Michnik.
          Dlaczego GW nie moze poruszyc tematow bardziej propoznanskich? Dlaczego GW zajmuje sie jednostakim slabymi, ktore nie sa produktywne dla spoleczenstwa? Dlaczego wreszcie nie pisza o przedsiebiorcach, ktorzy "kiedys" satnowili o sile tego miasta? Na ostatnie pytania odpowiem prosto; pradziwych Poznaniakow juz nie ma, sile przebicia ma teraz ludnosc naplywowa, ktora przybyla do swiatlej metro. pobierac nauki. A szkoda, szkoda. W pt po 19 Starym Rynkie rzadzi bydlo.... czasami zaluje, ze nie ma prawdziwie poznanskich meneli.
      • Gość: Poznaniak Re: Prezydent powinien odwołać Hinca IP: *.icpnet.pl 09.01.11, 08:33
        O odwołaniu Hinca można sobie faktycznie tylko pomarzyć.Czy naptrawdę nie widzicie od wielu lat,że Grobelny leci sobie z wyborcami w tzw. "ciula". Im więcej ktoś z jego świty jest krytykowany/Milewicz,Hinc,Stępień,Jurga/tym większe otrzymuje nagrody.
        Nasz pan i władca ABSOLUTNY koniecznie chce pokazać kto w Poznaniu rządzi a przy tym pieprzy wszem i wobec,że "wsłuchuje się w głosy mieszkańców"..Czekamy do 26 stycznia,może "sprawiedliwy,niezawisły sąd"dokona historycznego aktu sprawiedliwości.
    • Gość: Sędzia Re: Prezydent powinien odwołać Hinca IP: *.icpnet.pl 07.01.11, 20:27
      "Dobrze" pisze Maciej 1961. Grobelny razem z innymi wybitnymi Poznańczykami- Hinc,Stępień
      ze Sremu, Szpytko z Kalisza,Kruszyński z Ostrowa zatopią statek pod nazwą Poznań.
      Grobelny" po trupach" udowodni kto rządzi NASZYM miastem. Nie ma litości .R O Z P A C Z !!!
      • Gość: J Re: Prezydent powinien odwołać Hinca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 21:49
        Każdy artykuł, który chociaż w części opisuje totalną niekompetencję osób znajdujących się obecnie u władzy jest godzien pochwały. Nawet, jeżeli co niektórym wydaje się co nieco tendencyjny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka