Dodaj do ulubionych

Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust?

22.03.11, 21:52
Weźcie mnie tą Marię Strzałko, bo mnie zaraz strzeli. Jak można na taki badziew się zgodzić? Ona szkodzi miastu!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: qwerty Re: Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? IP: *.icpnet.pl 22.03.11, 22:01
      Blokowiska też są pomalowane na różne dziwne kolory, zupełnie nie pasujące do niczego, dlaczego nikt nie protestował (nie protestuje) w tej sprawie?
      Rozumiem, ul. Zwierzyniecka, stara zabudowa, centrum miasta, a bloki zabytkami nie są, ale mimo wszystko...
    • Gość: xeon Re: Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? IP: 95.108.104.* 22.03.11, 22:03
      To jakiś koszmar :). To cholerne miasto nie dość, że zadłuża się na potęgę to jeszcze serwuje nam tego typu kwiatki - Sheraton, Gargamel na Wzgórzu Przemysła, a teraz to.
      A prywatni inwestorzy za własne pieniądze przywracają świetność takim choćby miejscom jak Stara Drukarnia, przy której Sheraton wygląda jak olbrzymi wrzód na ... na tkance miasta :)
      • Gość: Jo Dobrze, ze odnowili budymek!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.11, 10:05
        A zasyfiałe budynki alfy nie rażą? A dworzec autobusowy czy ul Wroniecka? A buda z kurczakami przy Kupcu? Tego nie widać, bo całe centrum Poznania jest zasyfiałe. Dobrze, że ktoś się odważył i przełamał SZAROŚĆ Poznania.
    • Gość: mm Re: Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.11, 22:28
      jeżeli konserwator wybrała coś takiego, to ciekawe jak koszmarne musiały być pozostałe propozycje.
    • Gość: eloisa Re: Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? IP: 95.108.73.* 22.03.11, 22:32
      Czyżby Invest Bank przygotowywał się do nowej kampanii reklamowej? Zatem znamy już nowe "wojenno"- kampanijne barwy.:-)
    • Gość: mlx Re: Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? IP: *.icpnet.pl 22.03.11, 22:56
      Ta "piękna" elewacja jest cacy, a płot przy Starym Browarze be, ponieważ nie jest "kuty i ażurowy"? (vide artykuł nieopodal na GW). Od czego zależy decyzja szanownej Pani Konserwator? Czyżby niekorzystny biorytm danego dnia? :)
      • Gość: oczy mam to patrzę Re: Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? IP: 193.46.186.* 23.03.11, 11:06
        i bardziej mi pasują biało-krenowy słupki otaczjące rezydencję St. Browar, niż dotychczasowe żótte łańcuch ociekające zaschniętą olejówą - ratajczaka tylko upodlają, bleee

Może p. Maria da już sobie trochę wypoczynku? por. poznan.naszemiasto.pl/artykul/757024,poznan-przekonuja-marie-strzalko-do-emerytury,id,t.html
    • Gość: pił@ jaki bank taka elokwencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 23:07
      • amirez Re: jaki bank taka elokwencja 23.03.11, 10:23
        "jaki bank taka elokwencja"
        -------------------
        ELEWACJA - baranie. Zakup słownika sugeruję i to szybko!
        • Gość: pił@ Re: jaki bank taka elokwencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.11, 12:51
          aleś się wygłupił cyt. "BARANIE"
          jak byś był nieco bardziej obeznany kulturalnie to byś wiedział do czego to nawiązanie i parafraza

nie kupuj na razie słownika, póki co naucz się czytać amir-ezie albo do Serbii WON!
    • miroo Historycy sztuki-im najmniej ufam 22.03.11, 23:29
      mniej im ufam nawet niż kapłanom wszelkich religii..
    • gre-gol wstyd, pani Konserwator 22.03.11, 23:42
      nie dopilnowała pani swoich ludzi
      Ale czy oni sami nie mają oczu ?
      • gre-gol z płotem Browaru też skucha 22.03.11, 23:45
        akurat to jest bardzo estetyczne, minimalistyczne ogrodzenia
        Na miarę naszych czasów....
        Ale może do tego trzeba mieć wyczucie, którego także przy tej cyrkowej elewacji bloku ZABRAKŁO
    • w105n4 Nagle w Poznaniu o guście? 22.03.11, 23:48
      Puknijcie się w czoło.
      Nie zwróciliście uwagi na fontanny na starym?
      Nie widzicie potworności gargamela?
      A dworzec?

Ten budyneczek wygląda fatalnie, ale niczego nie udaje.
    • duza_pyra Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? 23.03.11, 00:21
      Pani Strzałko powinna w akcie ekspiacji popełnić seppuku przed tym gmachem, dokładając tym samym swej czerwonej farby do pionowych pasów na elewacji...
      Masakra! I to wszystko w mieście, które kiedyś słynęło ze smaku i czystości, w którym kolory piaskowca i zieleni wybijały się na pierwszy plan!
    • Gość: gargamel Nie pierwsze to osiągnięcie Invest Banku na niwie IP: *.icpnet.pl 23.03.11, 00:32
      ...estetyki ;->

tinyurl.com/5vxf2j4
    • leszekes Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? 23.03.11, 05:20
      Zdecydowanie zły gust.
      • Gość: dana Re: Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.11, 09:12
        zly gust to za slabe okreslenie. zly gust to ubrac sandaly i skarpety. a tu chodzi o budynek w przestrzeni publicznej w historycznym otoczeniu w centrum duzego miasta. patrza na niego codziennie tysiace ludzi. miejska konserwator powinna sie wstydzic. jej niekompetencja rozkwitla wieloma kolorami tęczy.
        • Gość: jp Re: Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.11, 14:20
          Odczep się od sandałów i skarpet, w naszym klimacie to bardzo dobre i praktyczne połączenie, i co więcej, patrząc na nogi niektórych bezkrytycznych wobec samego siebie, jest to niejednokrotnie połączenie znacznie bardziej estetyczne niż sandały bez skarpet.
          Twierdzenie, że to połączenie jest wstydliwe - to jest dopiero małomiasteczkowy obciach ("no bo tak wszyscy mówią, więc ja też to bezmyślnie powtarzam"). Oczywiście skarpety powinny być w kolorze sandałów.
          Co do p. Marii wolę się nie wypowiadać. Szkoda słów.
    • gornawilda Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? 23.03.11, 08:33
      Pan Pazder dostatecznie skompromitował się swoim poparciem dla Zamku Gargamela, który powstaje na Górze Przemysła. W sprawach historii sztuki ani estetyki nie jest już żadnym autorytetem, więc niech się lepiej nie wypowiada na tematy architektury.
    • india.wr Po prostu Strzałko 23.03.11, 09:10
      Ta kobieta wiele złego pozostawi po sobie w Poznaniu. Poznań ma pecha do kiepskich urzędnikóww ostatnich latach, jak nie pecha to usłuznych wobec deweloperów i inwestorów, Przestrzeń publiczna coraz mniej sie liczy ... a przecież na maszkary, które powstały przy poparciu pani Strzałko wszyscy musimy patrzeć
    • Gość: gosć Re: Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.11, 09:29
      Kiedy Panią Marię sięgnie strzałka i POleci z urzędu?
      To co teraz się wyrabia w Poznaniu zostanie na kilkanaście lat - będzie po prostu brzydko! Inaczej nie mogę napisać - mama nie pozwala :-)
    • jerry72p kwestia gustu - imho jest ok, dlaczego wszystko .. 23.03.11, 09:33
      ...ma być szare, brudne, tylko dlatego , ze liczy sobie ..dziesiąt lat albo uważane jest za zabytek ?
      Mnie się podoba, bo jest świeże i żywe ! Mogłyby sąsiednie budynki też się odświeżyć.
      • Gość: krscp Re: kwestia gustu - imho jest ok, dlaczego wszyst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.11, 09:51
        Przeczytaj jeszcze raz artykuł. Nie jest ten budynek zabytkiem i nikt nie mówi, że musi być szary. Ale na boga, trochę wyczucia. Zresztą przejdź się na Zwierzyniecką w słoneczny dzień. Uwierz, że ciężko będzie patrzeć na ten budynek, bo on po prostu razi w oczy. Fasada zwrócona jest prostio na południe. Porównaj z DS Karolek na Polnej. Dobry przykład, że kolorowo i wesoło nie znaczy pstrokato i oczoje_nie.
      • tititaca Re: kwestia gustu - imho jest ok, dlaczego wszyst 23.03.11, 12:34
        jerry, a widziałeś TO na żywo? Zdjęcie nie oddaje całej potworności......................

jerry72p napisał:

> ...ma być szare, brudne, tylko dlatego , ze liczy sobie ..dziesiąt lat albo uwa
        > żane jest za zabytek ?
        > Mnie się podoba, bo jest świeże i żywe ! Mogłyby sąsiednie budynki też się odśw
        > ieżyć.
    • amirez Kolorowe jarmarki... ;) 23.03.11, 10:22
      A mnie się podoba. Kolorowo, inaczej.
      A jak komu nie pasi, to niechaj tam nie chodzi.
      ==================================
      Dzikość kraju mierzy się kolorami tutaj?
      • Gość: oczy mam to patrzę Re: Kolorowe jarmarki... ;) IP: 193.46.186.* 23.03.11, 11:03
        i widzę jakie tłumy przepływają obok st. zoo
        Już jak malowali to oczy bolały od poblasku ;P
    • Gość: florek Re: Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? IP: *.icpnet.pl 23.03.11, 11:14
      Przesada. Odrobiny poczucia humoru nie mają ci wszyscy architekcji/historycy i in. Budynek jest sam w sobie tak ohydny, że nic mu już nie pomoże, ani nie zaszkodzi.A tak przynajmniej jest kolorowo.
      Odnoszę czasem wrażenie, że ci wszyscy specjaliści to jakieś ponuraki bez krzty ikry. Przestrzenią miejską tez mozna sie bawić! Ja jestem za. I wole kolorowy blok z wielkiej płyty niz udającego cos czym nie jest gargamela na wzgórzu Przemysła.
    • tititaca Tragedia. Zróbcie z tym cos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.03.11, 12:32
      - wczoraj zobaczyłam ten budynek, dostałam wstrząsu estetycznego, czegoś równie ohydnego jeszcze w życiu nie widziałam.
    • dzia-dzio Tyle jest warta praca Izby Architektów 23.03.11, 13:36
      Praca polskich architektów nie jest wara funta kłaków...
      Izba Architektów jest tylko po to by blokować dostęp do zawodu a nie dbać o wysoką jakość usług
      Tragedia!!!
      Gdzie my żyjemy?

Dlaczego nie można wprowadzić przepisów takich jak np. w Wielkiej Brytanii?
    • Gość: POZNANIAK Re: Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? IP: *.icpnet.pl 23.03.11, 13:57
      Pani Strzałko już dawno osiągnęła wiek emerytalny. Nabroiła w Poznaniu już bardzo dużo. Dlaczego nie odchodzi??Układ Poznański?-wie za dużo?, a może wspiera ją z drugiego rzędu wujek Libicki??
      W żadnym cywilizowanym państwie Europy jak również w mieście europejskim, takiej "osobistości" by nie było. Swoimi fatalnymi decyzjami przynosi wstyd /PORUTA/ nie tylko Poznaniowi. Niektóre pomniki jej działalności będą straszyć następne pokolenia.
      Nie wykluczone,że doczeka się za całokształt sprawiedliwego sądowego wyroku!!!
    • 31paluszkow Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? 23.03.11, 15:06
      Znam lepszą ohydę: - budynek przy ul. Dąbrowskiego - obok lokalu Savoy - ma aż 5 kolorów:
      - brąz, dwa odcienie żółtego, czerwień i biały.
      • krystin9 Re: Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? 23.03.11, 16:35
        Według jakich kryteriów obsadza się takie stanowisko? I czy taka osoba nie powinna być corocznie rozliczana przez fachowców? (architekci, artyści plastycy, konserwatorzy)
        Osobiście znam jeden zabytkowy pałacyk, "zrewitalizowany" pod okiem pani S. i jestem zdegustowany.
    • pnarch Kolorowy budynek banku: Wybryk czy zły gust? 29.03.11, 14:16
      Witam wszystkich uczestników forum.
      Uważam, że jest to budynek, wobec którego nie można już przejść obojętnie. Nie wiem czy wszyscy sobie pamiętają, jak wyglądał obiekt przy Zwierzynieckiej 18 przed remontem. Biały, szary z odrobiną mdłego różu. Ohydnie! Inwestorowi chodziło oto, aby przyciągnąć Klienta. Pamiętajcie, że jest to bank! Elewacje zostały skrupulatnie odremontowane (łącznie z pionowymi elemetami prefabrykowanymi - tzw. żyletkami) i zwracają na siebie wreszcie uwagę!
      A jak wygląda otoczenie? Mizernie! Proszę spojrzeć na budynke PAN-u. Wymaga on koniecznie remontu fasady, ale już w kolorach pastelowych, jakie przysługują budynkowi w stylu secesji. Uważam, że budynki powinny być kolorowe a nie straszyć SZPITALNĄ BIELĄ!
      I jeszcze jedno: co do komentarza p. architekta, że budynek ma niewłaściwe kolory jak na architekturę modernistyczną. Zainteresowanych odsyłam do architektury holenderskiej grupy De Stijl z lat 30 XX wieku a także do działalności austriackiego twórcy - Hundertwassera! Postawmy na kolory w naszym mieście! Pozdrawiam Piotr, Architekt
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka