Dodaj do ulubionych

Rozwiązać Pocztę Polską

07.09.11, 09:25
Rozwiązać tego pokracznego mamuta rodem z PRL.Zwolnić wszystkich pocztowców.
Powołać prywatne firmy kurierskie bez ograniczeń koncesyjnych.Mordercza konkurencja
wymusi wyższą jakość usług po niższej cenie.
Skończymy z finansowaniem synekur na dyrektorskich dworach za pieniądze podatników.

Obserwuj wątek
    • Gość: Bimota Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.icpnet.pl 07.09.11, 11:16
      Jakos nizszych cen przesylek-paczek nie widze, a tu mamy wolny rynek...
      • lukask73 Re: Rozwiązać Pocztę Polską 07.09.11, 13:26
        > Jakos nizszych cen przesylek-paczek nie widze

Drożej jest, jeśli chcesz nadać paczkę np. do Warszawy. A spróbuj ją nadać w prywatnej firmie pocztowej np. do Lądka. Jest Ląd, jest Londyn... Nie ma takiej miejscowości Lądek!
        • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 15:27
          Wieksza konkurencja,znieść koncesje.Znajdzie sie miejsce dla niszowych.
          • Gość: niszowy Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.wtvk.pl 08.09.11, 21:19
            Co by nie mówić złego, Poczta obsługuje teren całego kraju po zryczałtowanej, niewygórowanej cenie. Jeśli poczta zostanie skomercjalizowana, wysłanie kartki do babci na wsi będzie kosztowało 20 zł.
      • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 15:25
        Gdzie mamy wolny rynek w państwie gdzie urzednik trzyma w lapie 200 koncesji dla wybranych?
        • bimota Re: Rozwiązać Pocztę Polską 07.09.11, 15:55
          To az tyle jest firm kurierskich ??
          • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 18:39
            Od kiedy mamy w Polsce wolny rynek?
          • Gość: liberał Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.wtvk.pl 08.09.11, 21:24
            > To az tyle jest firm kurierskich ??
            Nie zrozumiałeś. Koncesja lub innego rodzaju pozwolenie/zgoda/aprobata/decyzja jest potrzebna na:
            1. Sklep spożywczy.
            2. Sklep z alkoholem.
            3. Knajpę z alkoholem.
            4. Knajpę bez alkoholu też.
            5. Stację benzynową (oj, jak dużo pozwoleń i obostrzeń).
            6. Firmę handlującą energią elektryczną.
            7. ...gazem.
            8. ...gazem z butlach.
            9. Handel bronią (no, tu nawet żeby kupić, trzeba mieć papier).
            10. TNT, Anfo i semtex.
            11. Prowadzenie telewizji.
            12. Nadawanie audycji radiowych.
            13. Nawet nadawanie przez kabel jest limitowane.
            ...
            200. Usługi pocztowe.
    • Gość: arecki Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 20:29
      Rozumiem, że jesteś przedstawicielem firmy kurierskiej, albo co bardziej prawdopodobne człowiekiem, który nie dostał koncesji?

Dlaczego chcesz zlikwidować najtańszą formę wysyłania paczek w Polsce? Do czasu, aż nie będzie konkurencji dla paczki za 11zł, która dochodzi w jeden dzień, proszę mi nie likwidować tej firmy. Bardzo proszę, nie stać mnie na usługi firm kurierskich.
      • alfalfa Re: Rozwiązać Pocztę Polską 08.09.11, 20:47
        Paczka za 11pln dochodzi a polecony za 4z hakiem idzie dwa dni robocze jeśli nadany do godziny 15? Chyba jednak opowiadasz bajki...
        A.
        • Gość: arecki Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 22:23
          Sprzedaję na allegro, wysyłam tygodniowo około 40 paczek. Za 11zł (priorytet do 1kg), wysłana do godziny 15 dochodzi nazajutrz. Z tych 40 paczek, srednio dochodzi 38-39 paczek.

Wysyłam też kurierem, też oczywiście dochodzi w jeden dzień, ale kosztuje 18zł.

Nie wiem, jak z listami poleconymi, ale paczki dochodzą i do tego jest strona śledzenia przesyłek, jak mają firmy kurierskie i to śledzenie o dziwo działa.

Proszę, zostawcie mi pocztę!!!
          • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 11:15
            To oplacaj ten syf z wlasnej kieszeni bez budzetowych dotacji.
            • Gość: arecki Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 17:49
              Ale co znaczy opłacaj ten syf nie korzystając z dotacji? Ja działam na rynku jaki istnieje i wybieram usługę najtańszą i jak dla mnie dobrą.

Przecież dotowane jest mnóstwo dziedzin życia, z których wiele nas konkretnych ludzi nie dotyczy. Ja mam dużego dzieciaka, nie interesują mnie dotacje na przedszkola, ale one istnieją i ludzie z tego korzystają i nikt nie protestuje.
              Korzystam z prywatnej słuzby zdrowia, a państwowa jest dotowana, nie protestuję.
              Przykłady można mnozyć: drogi a ktoś nie ma auta, PKP ale jest potrzebne, wojsko a jesteśmy pacyfistami.

Więc nie rozumiem Twoich upartych protestów akurat przeciw tej konkretnej dotowanej instytucji. Jeśli potrafisz wytłumaczyć, dlaczego akurat poczta jest be, a inne dotowane firmy moga istnieć?

Rozpocząłeś ten watek, bo liczyłeś, że wszyscy się przyłączą do biadolenia ale się przeliczyłeś i zmieniłeś ton na agresywny, ale nie wychodzi.
              • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 20:12
                PP jako przesiebiorstwo ma zarabiać na swoje utrzymani i placić podatki.
                tymczasem kombinuje z wyciaganiem dotacji z budżetu pod naporem starajkow.
      • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 11:10
        Jestem lobbystą zdrowego rozsadku , nie firm kurierskich ani innych.
        Jesli ni estac cie na zakup uslugi, nie żadaj ,zę ktoś dostarczy ją za darmo .

Stac cię na samochod , to sam sobie rozsylaj wlasne listy.

Najtansza firma kurierksa PP , bo pobiera doplaty z budzetu.
    • amused.to.death Re: Rozwiązać Pocztę Polską 08.09.11, 21:11
      wolę Pocztę Polską od firm kurierskich.
      • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 11:13
        PP to zwyczajny syf prowadzony przez kierowników z rozdzielnika.
        Miedawno zlikwidowano DOP - y , ktore robiły prywatne interesy z ,,Banpolem " na koszt
        podatników.
        Poczta , TP SA, PKP , to najwiekszy syf posrod spólek. Jakie bylo dziadostwo w PRLK takie pozostalo w IIIRP.

dzien łacznosciowca
        dzień kolejarza
        dzień pocztowca

absurd
        • Gość: fantasmagoria Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 17:53
          dzien łacznosciowca
          dzień kolejarza
          dzień pocztowca

jeden dzień w roku

dzień narzekacza (atlassa) codziennie

wybieram pocztowca i kolejarza ale to Ty jesteś typowym przedstawicielem polkus narzekas
        • marek.es Re: Rozwiązać Pocztę Polską 10.09.11, 08:47
          Częściowo się zgadzam. Tylko nie wrzucaj wszystkich do jednego worka.Oddziel normalnie pracujących (listonosze, obsługa poczt-choć tu bywa bardzo różnie) od kolesi z dyrekcji. Tych ostatnich należy po prostu wywalić z ciepłych posadek. W tym momencie, może się okazać,że PP jest konkurencyjna! Co do konkurencji i niewidzialnej ręki rynku. Czasami kupuję w sklepach w USA. Zauważ,że w oazie wolnego rynku, kurierzy rozróżniają stany kontynentalne od 2 odległych (Hawaje i Alaska - tam albo będzie znacznie drożej, albo wcale). Czyli można sie spodziewać,że konkurenci PP wybiorą sobie tylko duże miasta (tak robi InPost) albo doręczenie będzie znacznie droższe.
          • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 12:33
            a dlaczego mamay doplacac do mniejszych?
            niech tam sobie powstają prywatne agencje pocztowe...
            • Gość: arecki Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 13:26
              Ponieważ mniejsze agencje pocztowe będą się kierować TYLKO rachunkiem ekonomicznym i nie będą dostępne dla biednych. Kwestia solidarności (modne i trudne słowo) społecznej.
              • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 20:20
                a kto ma zaplacic za solidarnosc spoleczną ?panstwo?obywatele ?
                • Gość: arecki Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 21:41
                  Dokładnie, państwo, czyli obywatele.
    • Gość: marek.es Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 18:41
      Ja jestem zadowolony z usług PP. Jak mnie nie ma w domu, listonosz zostawia awizo i po sprawie. Poczta czynna do 19, nawet dowodu nie chcą, bo mnie znają.Z kurierami mam raczej złe doświadczenia. Cud,że dzwonią że mają przesyłkę! Jeszcze nie tak dawno ja dzwoniłem do nich, bo wiedziałem że powinni już być. Dla przykładu dwa przypadki. Około południa dzwoni kurier:
      -Jest pan w domu? zaraz będę.
      -Nie, zapraszam po 18.
      -Po 18 nie pracuję.
      -No to przed 8.30.
      -Nie, o tej porze się ładuję
      -To może inny adres?
      -To nie mój rejon, przekażę koledze.
      Rekord pobiła Siódemka. Czekałem na przesyłkę z banku. Wysłana w piątek, w Poznaniu była w poniedziałek. Od środy dzwoniłem codziennie, w piątek nagrałem się kurierowi na automat (chyba za marudzenie dali mi numer kuriera, żebym już nie wydzwaniał na Wołczyńską). W poniedziałek (10 dni po nadaniu!!) zjawiła się panna w szpilkach, ubrana na czarno, z tipsami i pierścionkami na paluchach, z moim listem bankowym. Wyglądała, jakby wróciła z imprezy. Chyba,że tak teraz ubierają panie w tych firmach.
      • Gość: arecki Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 21:31
        Wszystko się zgadza. Jak mieszkasz/pracujesz w Poznaniu, jeszcze masz szansę. Ja mieszkam pod Poznaniem - zwykle jest to telefon ok 11, że stoi pod drzwiami i z wyrzutem się pyta czemu mnie nie ma.

Siódemka to już szczyt "jakości", dwa razy odbierałem przesyłkę u nich na sortowni, a raz wrzucił mi paczkę na ogród, dodam, że w czasie deszczu - z pudełka nic nie zostało, na szczęście w środku był łańcuch i przeżył (a gdyby to były książki???)

Poczta rulez, nawet jeśli jest dotowana. Nie interesują mnie finanse PP, czy innego kuriera, interesuje mnie cena dla klienta i jakość usługi.
        • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 07:55
          Jesli skoncza się dotacje do PP firma bedzie musiał się naprawić albo upasć ustepujac miejsca lepszym.
          Takie są prawa natury.
          Po co doplacac do synekur panstwowych dla miernot?
          • Gość: arecki Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 09:25
            Odpowiedź jest prosta - PP jest potrzebna z punktu widzenia szarego obywatela, który wysyła kilka listów, kartek na święta i okazjonalnie paczkę do wnuczka. Takich osób nie stać, aby wysłać kartkę z życzeniami za 17zł.

Możemy też zaprzestać dopłat do PKP, szpitali itd. Ale, jaka jest w takim razie rola państwa?
            • Gość: marek.es Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 10:14
              Tak. I dlatego noszą w nazwie POLSKA. Na tej samej zasadzie korzystasz z usług DEUTSCHE Bundesbahn albo BRITISH Airways i US Post. Poczta i koleje pełnią rolę socjalną (tak ją nazwę). W przeciwnym razie PKP (spólek nie ogarniam-do Wa-wy jechałem z IR, wracałem z TLK) ograniczłoby się do połączeń stolicy z największymi miastami.
              • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 12:39
                Chyba chodzi tu o rolę socjalną dla kolesi na stanowiskach /
                Zwykły listonosz zapiepsza z totbą 15 kg i wiecej poza normą pracy.Takie bezprawie toleruje
                panstwo?
                • Gość: marek.es Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 13:48
                  Napisałem,że jestem pełen szacunku dla szeregowych pracowników PP. Czytaj ze zrozumieniem.Odcięcie pewnych części kraju powoli staje się faktem. A jak już powołałeś się na Konstytucję, to polecam rozdział I. Jeżeli masz wątpliwości co do socjalnej roli PKP, to spójrz na rozkład jazdy kolei czeskich.Czechosłowackie koleje były spójne. Po rozdziale, na Słowacji jest burdel jak u nas (uwolniono wszystko) a w Czechach jest ok. Kupujesz bilet od-do i nie marwisz się kto podstawi lokomotywę i wagony. Przećwicz to u nas.
            • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 12:37
              Role panstwa okresla konstytucja , a tam nie ma mowy o koniecznosci dostarczania listu
              do kazdego kazdego obywatela przez instytucje rzadowe.
              Nie badżmy smieszni.

Drogie leki kupujemy w prywatnej aptece , a do przesyłek pocztowych mamy doplacac?
              absurd

• Gość: arecki Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 13:24
                [...]Drogie leki kupujemy w prywatnej aptece , a do przesyłek pocztowych mamy doplacac?
                absurd [...]

Chybiony argument, drogie leki sprzedawane co prawda w prywatnej aptece są dotowane przez państwo.
                • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 20:22
                  kto je dotuje emerytom?? nie wiem?
                • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 20:23
                  ktoleki dotuje emerytom?? nie wiem?
                  w polsce mamy leki drozsze niż we Francji
    • Gość: atlass Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 12:42
      Dlaczego PP dysponuje monopolem na emisję znaczka pocztowego?Czy to jest jakis papier
      wartosciowy specjalnej troski?
      • Gość: arecki Re: Rozwiązać Pocztę Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 13:28
        A jakie prawo zakazuje Tobie wydrukować karteczkę, zrobić naokoło ząbeczki i nazwać to Znaczkiem Twojej Prywatnej Firmy? Jak znajdziesz klientów, to trafiłeś dochodową niszę.
    • Gość: atlass oszustwa w PP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 06:56
      uwaga.tvn.pl/8460,news,1,proces_karny_za_falszowanie_godzin_pracy_listonoszy,reportaz.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka