Dodaj do ulubionych

Grunwald: Remontowe absurdy na rondzie

05.10.11, 08:27
Czy w XXI wieku tak trudno zabrać ze sobą aparat fotograficzny?
Obserwuj wątek
    • xnols Re: Grunwald: Remontowe absurdy na rondzie 05.10.11, 08:53
      Kiedyś jak u oficera straży miejskiej kwestionowałem przestawienie znaku za który otrzymałem mandat usłyszałem że "ustawienie wszystkich znaków w mieście jest konsultowane przez zespół wysokiej klasy specjalistów SM, Policji i ZDM więc nie ma mowy o błędnym ustawieniu oznakowania". Pozostawiam bez komentarza.
      • Gość: mmmmmm000 Re: Grunwald: Remontowe absurdy na rondzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.11, 09:55
        Miałem podobną sytuację. Mandatu nie przyjąłem, w sądzie wykazałem absurdalność oznakowania i... wygrałem.
    • tsuranni miasto noł-hał? 05.10.11, 10:32
      może zapytać Grobelnego o co chodzi? Na pewno będzie miał jakąś mądrą odpowiedź...
      • wlodzimierz_nowak Re: miasto noł-hał? 05.10.11, 10:43
        Kierowcy przestali narzekać na bardzo długi czas przejazdu. I już wiemy dlaczego. Tradycyjnie najsłabsi, czyli piesi, dostali w 4 litery. Przejeżdżam przez to rondo rowerem do pracy Grunwaldzką na wprost. Nie przyszło mi do głowy kierować się oznakowaniem i czekać na kilku ciągach świateł po kilka minut. Idę z falą ludzi zgodnie z rozsądkiem.
      • Gość: Naramowiczanka Re: miasto noł-hał? IP: 83.238.55.* 05.10.11, 13:58
        Ludzie, cieszcie się, że ten remont jest. Bo Grobelny mieszka na Naramowicach i ze strachu o swój stołek nie zgodził się na budowę Nowej Naramowickiej (żeby nie było że buduje drogę do swego domu) i my nie tylko nie możemy dojechać ale nie mamy nawet perspektywy, że kiedyś to się zmieni.
      • Gość: Kolejorz Re: miasto noł-hał? IP: *.icpnet.pl 10.10.11, 12:13
        Nie wiem czy Grobelny zna odpowiedż na rozwiązanie problemów komunikacyjnych Poznania. Mieszkańcy znają. Rozpirzyć to towarzystwo kolesiów. Dopuścic młodych ludzi do kierowania na odpowiedzialnych stanowiskach.
        Panowie Krych ,Deskur na niezasłużone emerytury. Dosyć bajzlu w Poznaniu.
        Młodzi,kompetentni niech oczyszczą powietrze w Poznaniu a nie wyjeżdżają za granicę.
        Całkiem sensowne propozycje słychać od takich panów jak Beim i Rychlewski i in.
        Byle do Euro 2012!!!
    • bimota Grunwald: Remontowe absurdy na rondzie 05.10.11, 11:02
      Absurdy sa przy kazdym remoncie. Czy wykonawca jest zobligowany do zapewnienia jak najlepszej organizacji ? Wiec dlaczego mialo by mu na tym zalezec...

Zreszta - absurdy mamy co krok i bez remontow...

"Wystarczy przeprogramowac sygnalizacje"... Ha... Pan "ekspert" chyba sobie nie zdaje sprawy jakiez to skomplikowane przedsiewziecie logistyczne... :P
      • Gość: Gość Re: Grunwald: Remontowe absurdy na rondzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 11:43
        Organizacje ruchu w Poznaniu bardzo często projektują znajomi pracowników ZDM albo sami pracownicy ZDM pod szyldem biur projektowych swoich znajomych, więc nie może być mowy o jakiejkolwiek kontroli i sprawdzeniu projektu. Projekty osób "zewnętrznych" są "maglowane" i zmieniane po kilka razy (tak, żeby zniechęcić konkurencyjnych projektantów do kolejnych prac).

Odnośnie poznańskiego ZDMu to wystarczy spojrzeć ile jest ogłaszanych przetargów na projekty (nie tylko organizacji ruchu) i ile biur projektowych te projekty wykonuje, a wszystko stanie się jasne...
    • Gość: Robert Przejeżdżam codziennie w obydwu kierunkach IP: *.komster.pl 05.10.11, 12:08
      to miejsce. Jest bardzo źle to zorganizowane, bardzo źle przemyślane, tragicznie nadzorowane.
      Gdybym miał takich pracowników jak ci którzy zorganizowali ten "burdel" stali by przy skrzyżowaniach okalających rondo i przy samym rondzie przez tydzień od 6 do 22, następnie musieliby to przemyśleć na nowo. Gdyby im się nie udał lub tworzyli takie idiotyzmy jakie tam są, wylecieliby z pracy za nieudolność i brak podstawowej wiedzy.
    • lukask73 Przystanek autobusowy 05.10.11, 12:12
      Przystanek autobusu zastępczego niemal przy skrzyżowaniu z Wojskową to temat do zadumy. Może liczyli, że strumień ludzi drałujących od Wojskowej rozrzedzi się i dzięki temu nie będzie spiętrzenia przy kładce nad Przybyszewskiego?
      • Gość: Joanna Re: Przystanek autobusowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 12:31
        Przez przejście na Przybyszewskiego zwykle przechodzi kilka osób jeśli nie kilkanaście a na tej kładce trudno się zmieścić. Ponadto kawałki chodnika po których powinno się wejść na tę kładkę bardzo łatwo się ruszają, czy nie można zrobić tego w jakiś stabilny sposób?
    • forumowiecgwna Re: Grunwald: Remontowe absurdy na rondzie 05.10.11, 12:35
      Rondo to tam pikus - i to prawdziwy pikus, bo tak naprawde koszmar jest tylko na polowie ronda a kierunek "od Obornickiej" przelatuje sie bardzo sprawnie, jest tylko jedno miejsce mega-kolizyjne przy skrzyzowaniu z marcelinska. Dwa razy juz bylem tam o wlos o stluczki bo pomimo gigantycznych malunkow na jezdni (to nie jest normalne w tym miescie - to wyjatek!) czesc kierowcow jedzie jak baraniska prosto z prawego pasa...

Prawdziwy hit poznanskiego "know-how" i powod do zadowolenia dla setki pracownikow ZDM i innych podwladnych wesolego Grobelnego to organizacja ruchu na ulicy Serbskiej - dla nowoczesnych al.Solidarnosci ;). To co tam wymyslil "prezny umysl" jakiegos urzedasa przerasta wszystko co do tej pory widzialem - a widzialem juz znaki STOP przed przejazdem bez torow, widzialem rondo przebudowane za gigantyczne pieniadze po ktorym nie dalo sie fizycznie przejechac TIR-em, widzialem zasypane piaskiem mega-drogie wiadukty ktore nigdy nie beda uzyte....
      Niech mi ktos wytlumaczy jak mozna bylo z dwoch pasow zrobic przed skrzyzowaniem jeden pas, z ktorego auta rozjezdzaja sie na dwa pasy za skrzyzowaniem????? Niech ktos sprobuje rozwiklac pokrecona logike jaka towarzyszyla tworcy NAJWIEKSZEGO IDI*tyzmu w historii co najmniej kilku ostatnich lat Poznania???? Przez dwa tygodnie al.Solidarnosci przezywaly mega-gigantyczne korki tylko dlatego ze jakis urzednik zablokowal jeden z pasow, bo tak mu "cos podpowiedzialo"... Rozumiem ze za jakis czas bedzie to mialo sens - ale nie warto bylo dla tych chocby kilku tygodniu namalowac zolte strzalki i zeby ruch odbywal sie plynnie z dwoch pasow na dwa pasy????????????????????????????????
      Jaka nagrode otrzyma ten urzednik za to co spowodowal? Jak to jest ze nikt w tym chorym miescie za takie sprawy nie odpowiada????
      • Gość: Robert Re: Grunwald: Remontowe absurdy na rondzie IP: *.komster.pl 05.10.11, 14:31
        "czesc kierowcow jedzie jak baraniska prosto z prawego pasa..."
        To zwykłe chamstwo kierujących.

"Niech mi ktos wytlumaczy jak mozna bylo z dwoch pasow zrobic przed skrzyzowaniem jeden pas, z ktorego auta rozjezdzaja sie na dwa pasy za skrzyzowaniem?????"
        Tam jest drobne zwężenie, tuż za skrzyżowaniem z Marcelinską, Jakby nie można było tego zrównać na czas remontu. Wtedy byłyby dwa pasy prosto. To samo można było zrobić za rondem.

Parafrazując klasyka: "Takie mamy drogi, jakie ich planowanie jest". Masz rację, planiści i organizatorzy tego i kilku innych remontów do zwolnienia powinni być skierowani. A pewnie dostaną nagrody.
    • v.i.k.k.a absurdem jest, ze jada prawym a na koncu sie 06.10.11, 13:36
      wpie...ja, oczywiscie nie przede mnie.
    • lukask73 Nowe fakty 10.10.11, 10:57
      Wcześniej nie było tego widać wyraźnie, ale dziś — scena jak z PRL-u: chmara pustych autobusów tłoczy się przed Concordią, a pod Merkurym moknie kilkadziesiąt osób. Jeśli autobusy nie mogą czekać pod Merkurym, to niechże kierowcy wpuszczają chętnych przed objechaniem ronda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka