-
Mam pytanie do Krakusów na forum :)
Wie ktoś z Was może gdzie dostanę gęś? Ale tak na 100%, teraz, albo najlepiej tuż przed świętami.
Niestety, okazuje się, że w tym roku na Imbramie raczej nie będzie :(
-
już czytając przepis ślinka cieknie.
co tam ptasia grypa!!
wreszcie znalazłam sposób na chrupiącą skórkę.
-
dziekuje za pomoc-jestem wdzieczna-ide na całość
-
i co dalej...co mam z nią zrobić
do zamrażarki się nie zmieści
pomocy!!!!
-
Dlaczego usunięto mój wątek dotyczący gęsi.
W Warszawie pani HGW zabroniła handlu wszelakim drobiem i wysłała swoją żółtą straż przeciwko handlującym.
Dlaczego ja nie mogę kupić drobiu, albo królika.
i dlaczego usuwa się tego typu posty :)
-
Świętego Marcina jest u nas trochę niedocenianym świętem a przecież kulinarnie daje duże możliwości stworzenia dań, których na co dzień nie jemy. Nie mówiąc już o tym, że data zbiega się z jednym z niewielu szczęśliwych dni w najnowszej historii. Dlatego też chciałabym wydać z tej okazji obiad dla przyjaciół.
Danie główne i deser są oczywiste ale co dalej? Zwłaszcza zwracam się do ludzi, z regionu Wielkopolski i innych, gdzie to święto ma długą tradycje. Co ląduje w tym dniu na Waszym stole...
-
Witam,
czytała wątki o gęsiach, ale nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie.
A więc - mam gęś taką ze wsi,co se biegała po łączkach itp, a więc są duże szanse, że jest wysportowana, a co za tym idzie - żylasta i twarda. I w związku z tym moje pytanie - jak ją przyszykować??Upiec, dusić? Wolałabym pieczoną z jakimś nadzieniem, ale najbardziej mi zależy na tym, by była miękka i soczysta. Do tej pory miała do czynienia tylko z filetami z gęsi, to jest dla mnie taki nowy, obcy trochę ptak, bo...
-
gęś kupiona przepis znaleziony
ale czy to możliwe by na 5 kg gęś potrzeba do natarcia
-6 dużych łyżek soli
-6 opakowań majeranku
-8 dużych ząbków czosnku
czy gęsina nie będzie za słona a całość zbytnio przyprawiona ?
-
Kaczka czy gęś -co jest bardziej mięsiste?Czy jednak lepszy jest
indyk?Zastanawiam się co upiec na pierwszy dzień świąt,jak myślicie?
-
Kupiłam dwa mrożone uda gęsie. Rozmroziłam, namajerankowałam, posoliłam,
popierzyłam, naczosnkowałam i po dwóch godzinach wsadziłam do piekarnika na ok
1,5h. Piekłam pod przykryciem. Na koniec dodałam jabłka. Czy coś zrobiłam źle,
bo mięso wyszło twarde jak podeszwa i prawie niezjadliwe. Na niedzielę chcę
tak zrobić kaczkę, ale boję sie powtórki zmarnowanego obiadu
-
Plizzzzzz bo obiecałem ze jutro zrobie gęś ale jeszcze nie mam pojęcia jaką... :/
stawiam piwo:D
-
witam!
Gąska już jedzie i zastanawiam się co z niej zrobić. Rosołek?? W całości nie
dam rady pewnie, bo nie mam takiego dużego gara ale w kawałkach? jak
proponujecie, ja wole raczej tradycyjnie niż z pomarańczami czy w kokosie - bo
takie prazepisy znalazlam - jak rzyprawić itd. bo to będzie moja pierwsza gęś. :)
pozdrawiam
Gocha
-
Witam,dostałam gęś i jest ona dosyć tłusta,czy muszę usunąć z niej wszystkie
tłustości aby coś z niej zrobić,czy trochę tłuszczu nie zaszkodzi,jest w
takim tłuszczu zły cholesterol?
-
Dostałam gąskę z gospodarstwa ekologicznego i od wczoraj leży na balkonie bo
nie mam pomysłu co z niej zrobić.Liczę na pomoc kogoś kto miał z gęsiną do
czynienia, dodam jeszcze że tuszka waży ponad 3 kg i była to gęś o ciemnych
piórach z dłudą szyją chyba krzyżówka gęsi z kaczką.Myślałam aby ją upiec w
kawałkach a ponieważ nigdy gęsi nie jadłam nie chcę czegoś popsuć, no i czyo
tej porze roku piecze się gęsi . Pozdrowienia
-
Kupiłam Gęś, jest ogromna, chciałabym nią uraczyć gości w Pierwszy dzień
Świąt.
Jak to zrobić?
pomocy
-
Zastanawiam się co upiec na Święta gęś czy kaczkę?
-
Dostałem poćwiartowaną gęś i kompletnie nie iwem jak ją przyrządzic.
Moze macie jakis fajny sprawdzony przepis!!
pzdr
-
jak w temacie. Ktoś wie?
Na co przy kupowaniu gęsiny trzeba zwracać uwagę?
-
Kupiłam sobie coś takiego w pewnym markecie, i niestety, dopiero w domu
przeczytałam skład chemiczny tego, bo był bardzo małą i w dodatku niewyraźną
czcionką pisany. Wyglądało to mniej więcej tak:
Gęś ze śliwką
Wyrób garmażeryjny drób parzony zapiekany
Składniki: mięso odzielone mech. z kury, skóry z kury, wątroba z kury, skóry
wp., śliwka suszona, kasza manna, sól, warzywa suszone, przyprawy nat.,
dekstroza, maltodekstryna, hydrolizat białk E621, E635-wzm. smaku i zapachu,
ekstr...
-
witajcie
ja wiem, ze bylo, ale moze ktos wie gdzie moge zakupic GĘŚ, moze byc swieza i
mrozona.
Bylem wczoraj, w ALMIE w Promenadzie ale zwalila mnie cena 97 zl.
pomocy...
sub