Forum   gęś

gęś

(25 wyników)
  • Mam pytanie do Krakusów na forum :) Wie ktoś z Was może gdzie dostanę gęś? Ale tak na 100%, teraz, albo najlepiej tuż przed świętami. Niestety, okazuje się, że w tym roku na Imbramie raczej nie będzie :(
  • już czytając przepis ślinka cieknie. co tam ptasia grypa!! wreszcie znalazłam sposób na chrupiącą skórkę.
  • dziekuje za pomoc-jestem wdzieczna-ide na całość
  • i co dalej...co mam z nią zrobić do zamrażarki się nie zmieści pomocy!!!!
  • Gęś(26)

    Dlaczego usunięto mój wątek dotyczący gęsi. W Warszawie pani HGW zabroniła handlu wszelakim drobiem i wysłała swoją żółtą straż przeciwko handlującym. Dlaczego ja nie mogę kupić drobiu, albo królika. i dlaczego usuwa się tego typu posty :)
  • Świętego Marcina jest u nas trochę niedocenianym świętem a przecież kulinarnie daje duże możliwości stworzenia dań, których na co dzień nie jemy. Nie mówiąc już o tym, że data zbiega się z jednym z niewielu szczęśliwych dni w najnowszej historii. Dlatego też chciałabym wydać z tej okazji obiad dla przyjaciół. Danie główne i deser są oczywiste ale co dalej? Zwłaszcza zwracam się do ludzi, z regionu Wielkopolski i innych, gdzie to święto ma długą tradycje. Co ląduje w tym dniu na Waszym stole...
  • Witam, czytała wątki o gęsiach, ale nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie. A więc - mam gęś taką ze wsi,co se biegała po łączkach itp, a więc są duże szanse, że jest wysportowana, a co za tym idzie - żylasta i twarda. I w związku z tym moje pytanie - jak ją przyszykować??Upiec, dusić? Wolałabym pieczoną z jakimś nadzieniem, ale najbardziej mi zależy na tym, by była miękka i soczysta. Do tej pory miała do czynienia tylko z filetami z gęsi, to jest dla mnie taki nowy, obcy trochę ptak, bo...
  • gęś kupiona przepis znaleziony ale czy to możliwe by na 5 kg gęś potrzeba do natarcia -6 dużych łyżek soli -6 opakowań majeranku -8 dużych ząbków czosnku czy gęsina nie będzie za słona a całość zbytnio przyprawiona ?
  • Kaczka czy gęś -co jest bardziej mięsiste?Czy jednak lepszy jest indyk?Zastanawiam się co upiec na pierwszy dzień świąt,jak myślicie?
  • Kupiłam dwa mrożone uda gęsie. Rozmroziłam, namajerankowałam, posoliłam, popierzyłam, naczosnkowałam i po dwóch godzinach wsadziłam do piekarnika na ok 1,5h. Piekłam pod przykryciem. Na koniec dodałam jabłka. Czy coś zrobiłam źle, bo mięso wyszło twarde jak podeszwa i prawie niezjadliwe. Na niedzielę chcę tak zrobić kaczkę, ale boję sie powtórki zmarnowanego obiadu
  • Plizzzzzz bo obiecałem ze jutro zrobie gęś ale jeszcze nie mam pojęcia jaką... :/ stawiam piwo:D
  • witam! Gąska już jedzie i zastanawiam się co z niej zrobić. Rosołek?? W całości nie dam rady pewnie, bo nie mam takiego dużego gara ale w kawałkach? jak proponujecie, ja wole raczej tradycyjnie niż z pomarańczami czy w kokosie - bo takie prazepisy znalazlam - jak rzyprawić itd. bo to będzie moja pierwsza gęś. :) pozdrawiam Gocha
  • Witam,dostałam gęś i jest ona dosyć tłusta,czy muszę usunąć z niej wszystkie tłustości aby coś z niej zrobić,czy trochę tłuszczu nie zaszkodzi,jest w takim tłuszczu zły cholesterol?
  • Dostałam gąskę z gospodarstwa ekologicznego i od wczoraj leży na balkonie bo nie mam pomysłu co z niej zrobić.Liczę na pomoc kogoś kto miał z gęsiną do czynienia, dodam jeszcze że tuszka waży ponad 3 kg i była to gęś o ciemnych piórach z dłudą szyją chyba krzyżówka gęsi z kaczką.Myślałam aby ją upiec w kawałkach a ponieważ nigdy gęsi nie jadłam nie chcę czegoś popsuć, no i czyo tej porze roku piecze się gęsi . Pozdrowienia
  • Kupiłam Gęś, jest ogromna, chciałabym nią uraczyć gości w Pierwszy dzień Świąt. Jak to zrobić? pomocy
  • Zastanawiam się co upiec na Święta gęś czy kaczkę?
  • Dostałem poćwiartowaną gęś i kompletnie nie iwem jak ją przyrządzic. Moze macie jakis fajny sprawdzony przepis!! pzdr
  • jak w temacie. Ktoś wie? Na co przy kupowaniu gęsiny trzeba zwracać uwagę?
  • Kupiłam sobie coś takiego w pewnym markecie, i niestety, dopiero w domu przeczytałam skład chemiczny tego, bo był bardzo małą i w dodatku niewyraźną czcionką pisany. Wyglądało to mniej więcej tak: Gęś ze śliwką Wyrób garmażeryjny drób parzony zapiekany Składniki: mięso odzielone mech. z kury, skóry z kury, wątroba z kury, skóry wp., śliwka suszona, kasza manna, sól, warzywa suszone, przyprawy nat., dekstroza, maltodekstryna, hydrolizat białk E621, E635-wzm. smaku i zapachu, ekstr...
  • witajcie ja wiem, ze bylo, ale moze ktos wie gdzie moge zakupic GĘŚ, moze byc swieza i mrozona. Bylem wczoraj, w ALMIE w Promenadzie ale zwalila mnie cena 97 zl. pomocy... sub
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?