Dodaj do ulubionych

Zmarła Szymborska

02.02.12, 11:54
Znowu straciliśmy coś bardzo ważnego. Jej śmierć porusza nie tylko, że była naszą krajanką z Bnina. Była wspaniałym człowiekiem, pełnym życzliwości do świata i ludzi. pełna naturalnego humoru i dystansu do własnej osoby. Nobel i dolary w niczym Jej nie zmieniły.
Jej śmierć to ogromna strata której rozmiar ocenimy dopiero po latach.
Dziwią mnie głosy mówiące, że trzeba się zastanowić, czy Skałka powinna być miejscem jej wiecznego spoczynku. Dla mnie to oczywiste ale jak znam Prawdziwych Polaków- to zaraz zacznie się opluwanie zmarłej najbardziej jadowita ślina jaką mają w zapasie.
Więc może jednak nie?
Obserwuj wątek
    • lili_marleen Uwaga dewiant ! 02.02.12, 12:09
      Jedna z "wklejanek" Szymborskiej - a propos autora wpisu powyzej:

" Zboczeńcy napadają tylko na kobiety. No, chyba ze ktoryś jest nienormalny."
    • Gość: G.Sommer Re: Zmarła Szymborska IP: *.pools.arcor-ip.net 02.02.12, 12:12
      Wiesz kiksie,rzadko sie zdarzaja diamenty bez bortu,w tym przypadku byl o symbolu PZPR ! Smutne,ale prawdziwe ! PS Es ist nicht alles Gold,was glänzt ! ((-: (')
      • lili_marleen Re: Zmarła Szymborska 02.02.12, 12:19
        Der Prophet gilt nichts in seinem Vaterland.
        • Gość: G.Sommer Re: Zmarła Szymborska IP: *.pools.arcor-ip.net 02.02.12, 12:49
          Tja... Das stimmt,aber ! An seinen Umgang erkennt man den Menschen ! Oder ??
          • Gość: t-shirt wolnosci Jezyk mordercow i zlodziei kroluje w tym watku IP: 95.108.125.* 02.02.12, 12:53
            Wiec jak czytelnicy wyborczej idziemy po koszulki Nie płakalem po... czy tiszert wolnosci tylko dla wybranych?

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/5,53581,2780498,Tiszerty_dla_wolnosci.html?i=7
    • lili_marleen A nie mówiłam? 02.02.12, 12:20
      Dewiant.
      • Gość: akcja gazety Wyborcza wymyslila akcje Nie plakalem po.. IP: 95.108.125.* 02.02.12, 12:43
        czy moze nazistka lily napisze po niemiecku ze to nieprawda. A moze vols napisze ze to nie gazeta.

Kiedy bedzie reedycja koszulek Nie plakalem po?
    • Gość: Arthasiastra hindu Do wyborczej i i jej czytelnikow IP: 95.108.125.* 02.02.12, 13:10
      Placze w rocznice Powstania Warszawskiego czy rozpoczecia II Wojny Swiatowej? No nie placze przeciez, W telewizji tez nikt nie placze . Tak Gazeta wyborcza wychowala ludzi wiec nie placza na wiadomosc czy wspomnienie tragedii. Taki jest efekt michniczej indoktrynacji narodu. Gdy ogladam dzisiaj telewizje to Mnie na rzyganie zbiera gdy slysze "jakie to szczescie, ze znalam osobiscie pania Wislawe, jakie to SZCZESCIE!"
      Ci co znali za zycia Stalina tez tak go wspominali "jakie to szczescie" A zmarla dobra poetka, jak wielu poetow przed nia i po niej i swiec Panie nad jej grzeszna dusza.
      Jakie to szczescie, ze nie czytam Gazety Wyborczej!
    • Gość: AAA Re: Zmarła Szymborska IP: *.play-internet.pl 02.02.12, 14:21
      kiks4 napisał:
      Dla mnie to oczywiste ale jak znam Prawdziwych P
      > olaków- to zaraz zacznie się opluwanie zmarłej najbardziej jadowita ślina jaką
      > mają w zapasie.

Ty nie znasz prawdziwych Polaków, Ty znasz prawdę o Szymborskiej, dlatego to napisałeś zaczynając cały wątek.
      Ruch wyprzedzający. Strategicznie zająłeś dobrą pozycję. By prawda miała mniejsze szanse.

Ale cena takiego ruchu jest wysoka - własne zakłamanie.
      • Gość: fan palikota Nie odpisze bo poszedl po koszulke wolnosci IP: 95.108.125.* 02.02.12, 14:37
        Ekspresja uczuc. Mozna widywac zmarlych na dworcach i sobie szydzic. Mozna flage Polski w gowno wtykac. Mozna przypomniec komu pisała wiersze i w jakiej partii działała.
        Ekspresja uczuc niemko , twoj palikot jest dlatego fajny z czubaszkowa ze maja ekspresje uczuc.

WOLNOSC w waszym wydnaniu. Kazdemu z Was fundne t -shirt wolnosci - akcja waszej gazety.
      • lili_marleen Moja prawda jest najmojsza 02.02.12, 14:49
        Gość portalu: AAA napisał(a):

> By prawda miała mniejsze szanse.

Wg tischnerowskiej teorii poznania są trzy prawdy: Święta Prawda, Też Prawda i Gówno Prawda.
        Może sprecyzuj o jaką prawdę - tak naprawdę - Ci chodzi?
        • Gość: fan palikota Gowno prawda to gazeta niemko.Ekspresja uczuć. IP: 95.108.125.* 02.02.12, 14:51
          My Palikoty wszystko mozemy i dlatego jestesmy tacy fajni.
        • Gość: AAA Re: Moja prawda jest najmojsza IP: *.play-internet.pl 02.02.12, 15:03
          lili_marleen napisała:

> Gość portalu: AAA napisał(a):
          >
          >
          > > By prawda miała mniejsze szanse.
          >
          > Wg tischnerowskiej teorii poznania są trzy prawdy: Święta Prawda, Też Prawda i
          > Gówno Prawda.
          > Może sprecyzuj o jaką prawdę - tak naprawdę - Ci chodzi?
          >

Ale śmieszne, ubaw po pachy,

więc wyjaśniam nie chodzi o tę Twoją prawdę (czyli najmojszą jak sama określiłaś), nie tę nachalnie promowaną cukierkową, lecz o zwykłą opartą na faktach z życia poetki. To można spokojnie nawet na Wiki znaleźć.

Więc po co ta nerwowość ?
          Czyżbyś jak Kiks coś wiedziała do czego nie chcesz się przyznać ?
    • angrusz1 Re: Zmarła Szymborska 02.02.12, 15:03
      Wg oświadczenia prezydenta Krakowa : " Pogrzeb będzie miał charakter świecki ."

I wszystko jasne .
    • angrusz1 Druga strona medalu 02.02.12, 18:42
      michaelstanislaus.salon24.pl/43653,wislawa-szymborska-zabic-ksiezy#comment_5664096
      • Gość: fan palikota Widzialem Wiselke stalinistke na dworcu w Krakowie IP: 95.108.125.* 03.02.12, 13:49
        jestem z ruch palikota a teraz Wojciak i reszta milosnikow palikota i czubaszek mowcie mi ze jestem fajny bo mam ekspresje uczuc.

Czy juz gotowi jestscie na dowcipy w stylu Janusza? Czy jescze wasze dwulicowe mordy nie ochłonely?
    • pan.nikt Re: Zmarła Szymborska 03.02.12, 14:21
      Fakt z urodzenia i z przypadku Wielkopolanka. Urodzona wg jednych w Bninie, wg innych w Kórniku, a wg jeszcze innych w Prowencie. tak, czy siak wiemy w które chałupie. Dlaczego z przypadku?
      pl.wikipedia.org/wiki/Wisława_Szymborska
      To nie była rodzina Wielkopolska.
      Oczywiscie to nic złego nie znaczy. To tylko przypomnienie faktów.

Laureatka nagrody Nobla. Fakt. A dlaczego??
      Tego nie wie nikt, oprócz wyznawców "spiskowej teorii dziejów". Ale trzeba przyznać, że czasami ta teoria daje wiele do myślenia.
      czy była zdolną poetką?
      Pewnie tak. Ja tam na poezji się nie znam (moje koleżanki i koledzy po fachu dzięki reformą PO będą znali się jeszcze mniej), ale przyznam, że fajnie się ją czyta.
      Tak, ale jako inżynier potrafię ocenić TREŚĆ. A TREŚĆ TYCH WIERSZY TO CZYSTY KOMUNIZM.
      OK szkoda, że nie dali nobla Leninowi i Stalinowi.

Szkoda takiego TALENTU. Szkoda, że tak się Ta Pani komunistycznie zeszmaciła.
      Poeta prorok??
      Oj ta Pani była prorokiem i wyznawcą ZŁEJ SPRAWY.
      Szkoda, ale Panie Świeć nad jej komunistyczną duszą.
      • Gość: Janusz Palikot Widzialem ja godzine temu na dworcu. IP: 95.108.125.* 03.02.12, 14:34
        Prawda ze Palikot jest fajny i warto nie niego glosowac. Tak fajny jak Czubaszek ktora pojechala do Krakowa tylko nie na lawecie jak sama powiedziala.
        • pan.nikt Re: Widzialem ja godzine temu na dworcu. 03.02.12, 15:19
          nie mieszaj
          palikot,to cwany sku...el.
          Nie ma żadnej idei oprócz władzy.
          On może z Bogiem, on może przeciw Bogu.
          Jemu to "wisi". Ot piarowiec, szuka luki dla siebie.
          A Czubaszek??
          Tak naprawdę to zdolna stara "Q...a".
          Poczytałem jej wynurzenia i inaczej tego nazwać nie mogę.
          • Gość: Janusz Palikot Widzialem ja godzine temu na dworcu. IP: 95.108.125.* 03.02.12, 16:08

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka