Dodaj do ulubionych

Zdzisław Podbielski

14.07.26, 00:23
Przypadkowo natknąłem się na informację, że zmarł Zdzisław Podbielski. Dla nie-dziadersów nazwisko to może nic nie mówić, ale ci co dorastali w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych i czytali Młodego Technika (oraz wiele innych periodyków związanych z motoryzacją), wiele mogli się dowiedzieć z jego artykułów o technice motoryzacyjnej. Szkoda by było, żeby jego dorobek przeminął bez echa.

Jako "nerd" z tamtych czasów miałem kilku ulubionych autorów: Adam Słodowy, Zdzisław Podbielski, Ryszard Kreyser (fotografia), czy Aleksander Witort (sprzęt audio). Niestety, ale żaden z nich już nie żyje.

Obserwuj wątek
    • jackk3 Re: Zdzisław Podbielski 14.07.26, 04:30
      Ten świat, niestety to przeszłość. Młodego Technika właściwie nie czytałem. Słodowy - wiadomo legenda. Kreyser, znany ale jego książek (o fotografii) tak sobie trawiłem - te do których miałem dostęp były zbyt podstawowe. Witort oczywiście pamiętam no ale to czysta teoria dla mnie była bo ceny na sprzęt audio były zaporowe i jeszcze trzeba było mieć dojścia żeby coś kupić. A propos sprzętu analogowego, masz jeszcze magnetofon szpulowy? Pytam bo właśnie kupiłem na eBay szpulowca. Bez wątpienia mój ostatni sprzęt audio w życiu…od dwóch tygodni czytam wszystko o szpulowcach bo ostatni raz kiedy go dotykałem to chyba był rok 1977…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka