truskawa800 20.09.12, 08:46 Zróbmy teraz Olimpiadę- tak jak proponuje Grobelny- najlepiej zimową, to wszystko będzie dobrze..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pyrazgzikiem A latarnie świecą się już zanim zapadnie zmrok 20.09.12, 09:35 Długo przed świtem wyłączone latarnie ale zanim zmierzch zapdanie i jeszcze jest dość jasno, że mozna spokojnie gazetę czytać - to latarnie uliczne w niektórych rejonach miasta już się świecą. Pytam więc, cóż to za oszczędność? A może raczej zadać pytanie, kto tak poustawiał te zmierzchowe czujniki, że za dnia się latarnie świecą?!? Może jakiegoś bystrego studenta Politechniki by wynajeli, żeby im nieco pomógł przy tej robocie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ciemność, widzę ciemność! Poznań pogrążony w IP: *.ip.netia.com.pl 20.09.12, 09:39 to są jakieś kpiny...w tym samym czasie zmienia się karę z 2 mln. do 200 tysi dla operatora stadionu - bo może lepiej żeby kupił dobrego zawodnika który strzela bramki. Kpiny i raz jeszcze kpiny Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Niechby nawet wyłączali 20.09.12, 09:46 Niechby nawet wyłączali latarnie, ale z głową. Jeśli już trzeba oszczędzać, to niech te latarnie gasną np. o 23 i zapalają się o 5, jeśli jest jeszcze przed świtem. W tych godzinach na pewno nie ma potrzeby odprowadzać dzieci z przedszkola. Nie powinno to też przeszkadzać osobom, które pracują na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
sangredenariz Ciemność, widzę ciemność! Poznań pogrążony w mroku 20.09.12, 10:12 A nie ma takiej możliwości, żeby włączać np tylko połowę latarni, tzn. co drugą, albo np. tylko jedną stronę ulicy? Na pewno nie są podpięte wszystkie szeregowo, ale można jakieś sektory wydzielić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ciemność, widzę ciemność! Poznań pogrążony w IP: *.icpnet.pl 20.09.12, 10:21 Z pewnością sa takie możliwości, ale miasto hauhau nie umie, nie może, nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Ciemność, widzę ciemność! Poznań pogrążony w IP: 192.38.36.* 20.09.12, 10:45 o, to jest mądre rozwiązanie! Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom-z-radia-maryja Re: Ciemność, widzę ciemność! Poznań pogrążony w 20.09.12, 10:21 zielona wyspa rozwoju gospodarczego.. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Dlaczego Gądecki nie płaci za prąd? 20.09.12, 10:28 Wkurzyła mnie trochę Kochana Redakcja od rana, bo musiałem ten bzdetny artykuł przeczytać do końca, by znaleźć informację w tym wszystkim najistotniejszą. Tak przypuszczałem - pan Gądecki nie płaci za iluminację obiektów należących do Watykanu. Brawa dla radnego Grzesia, a może dla Matki Bożej, że go natchnęła i jego ustami zwróciła na ten niecny proceder uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Dlaczego Gądecki nie płaci za prąd? 20.09.12, 10:49 Nawet próbując rozumieć Twoją postawę wobec Kościoła, to jednak uważam, że przesadzasz. Iluminacja obiektów zabytkowych nie jest p. Gądeckiemu do niczego potrzebna. Zyskuje na tym wyłącznie miasto, czyli mieszkańcy jak i goście, niezależnie od ewentualnego wyznania. No chyba że kogoś denerwuje widok ładnej elewacji kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Iluminacja 20.09.12, 10:53 Tak czy inaczej, jeśli rzeczywiście trzeba oszczędzać, to moim zdaniem lepiej wyłączyć iluminację niż oświetlenie ulic i chodników, zwłaszcza w godzinach wczesnowieczornych. W środku nocy można wyłączyć i to i tamto. Jest tylko kwestia tego, ile oszczędności przyniesie wyłączenie np. kilkunastu lampek oświetlających ratusz czy katedrę, a ile można zyskać wyłączając sznur latarń wzdłuż Warszawskiej albo tr. katowickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Dlaczego Gądecki nie płaci za prąd? 20.09.12, 12:21 Chodzi o zasady, z którymi chętnie bym się zapoznał. W mieście jest wiele atrakcyjnych budynków, które zasługują na świetlną dekorację. Nie wiem, czy elewację Starego Browaru na przykład Kulczykowa opłaca sobie sama, czy płacimy my. Nie wiem, czy każdy, kto jest właścicielem nieruchomości może wystąpić z wnioskiem do ZDM, żeby Miasto mu tę nieruchomość gratis oświetliło. Gądecki nieustannie nam udowadnia, że szefuje oddziałowi komercyjnej firmy, więc nie widzę jakiegokolwiek uzasadnienia dla jakiś ulg. Pragnę zauważyć, że stowarzyszenia czy fundacje, które prowadzą często bardzo szczytne prace nie mogą liczyć na ulgowe traktowanie i zarówno podatki od nieruchomości, jaki i prąd płacą wg stawek dla podmiotów gospodarczych. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Dlaczego Gądecki nie płaci za prąd? 22.09.12, 12:54 > stowarzyszenia czy fundacje, > które prowadzą często bardzo szczytne prace nie mogą liczyć na ulgowe trak > towanie i zarówno podatki od nieruchomości, jaki i prąd płacą wg stawek dla pod > miotów gospodarczych. I tu trudno się nie zgodzić. Jednak o iluminacji zapewne nie decyduje wniosek właściciela. Oświetla się obiekty szczególnie wartościowe wizualnie, więc nie dziw się, że obok ratusza jest to również katedra. Spodziewam się, że finalnie będzie to również zamek na górze i być może nawet w nocy i z daleka nie będzie tak źle wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
wszechpastor chooj z oświetleniem jest trawnik na Bułgarskiej 20.09.12, 10:37 te miliony kiboli co nas będą po juro nawiedzać będą kupować latarki a Poznań Hał Hał będzie w siłę rósł Odpowiedz Link Zgłoś
totuus Re: Ciemność, widzę ciemność! Poznań pogrążony w 20.09.12, 11:16 "Czas trudniejszej sytuacji budżetowej sprzyja racjonalizacji wydatków". Dlatego proponuję żeby zaczęli od siebie: redukcja zatrudnienia w UM + obniżenie pensji min. o 50 % (75% w przypadku prezydentów i wiceprezydentów). Odpowiedz Link Zgłoś
hellbert Ale kolesiom z Lecha 2 bańki darowali:/ 20.09.12, 12:01 polacy-urzędnicy do gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaszana Re: Ale kolesiom z Lecha 2 bańki darowali:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.12, 12:27 No nie żartuj! Zaraz nam dowalą 20% podwyżkę za gaz! Lepiej ich nakarmić tą trawą z Bułgarskiej, bo i tak prędzej czy poźniej zgnije a tak urządasy wygryzą, zaoszczędzi się na zdzieraniu darni a trawa jak to trawa - swoje zrobi:) NFZ już nie ma forsy na leczenie, więc po tej bułgarskiej trawie będziemy mieć ich z głowy! Odpowiedz Link Zgłoś
janptaszynwroblewski Ciemność, widzę ciemność! Poznań pogrążony w mroku 20.09.12, 13:05 Pan Grobelny, oraz jego kolesie powinni pożegnac sie e stanowiskami. Cieszę sie, że nie płacę podatków w Poznaniu. Nie wiem jak to możliwe, że tak skandalicznie działajacy zarząd miasta jeszcze wciaż działa? Brak jakiejkolwiek logiki działania. Przykre to. Ci ludzie powinni odpowiadać swoim majątkiem za takie głupie decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tratatata Re: Ciemność, widzę ciemność! Poznań pogrążony w IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.12, 13:25 Jeżeli ja mam oszczędzać to dlaczego Grobelny i jego urzędnicy nie muszą? Niech konsekwencje ponosi najpierw ten co nas na tę minę wsadził. My jesteśmy niewolnikami/płatnikami a oni się bawią naszymi ciężko wypracowanymi podatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawna Poznanianka Re: Ciemność, widzę ciemność! Poznań pogrążony w IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 13:47 dzisiaj szłam na dworzec. Wyszlam z domu o 5.30 - rzeczywiscie ciemno jak w d... Szlam Przemysłowa, po lewej ciemno - wolne tory, ktore sa juz wielka laka. Na szczescie po prawej - od PKS-u padalo troche swiatla. Inaczej rzeczywiscie z domu bez czolowki lepiej nie wychodzic. Naprawde nie widac ludzi, ktorzy ida. Wole wiedziec ciut wczesniej czy powinnam sie bac kogos kto mnie mija, czy nie trzyma w reku noza albo cus. Jak dobrze, ze juz tu nie mieszkam Odpowiedz Link Zgłoś
mandanara Ciemność, widzę ciemność! Poznań pogrążony w mroku 20.09.12, 15:02 Czy muszą kogoś zabić albo czy musi nastać seria gwałtów aby łaskawa komisja bezpieczeństwa zmieniła zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smialek82 Re: Ciemność, widzę ciemność! Poznań pogrążony w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.12, 15:16 witam z tej stron marcin k. ja mam jedn rade dla organu odpowiedzialnego za te cale zamieszanie przeciez jak wiadomo oswietlenie drogowe jest zasilane 3 fazami aby obciążenie było rozłożone równo miernie przecież żeby za oszczędzić wystarczy wyłączyć 2 fazy i co 3 lampa będzie się palić i od razu za oszczędzimy 2/3 kosztów czy to nie jest lepszy sposób ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Ciemność, widzę ciemność! Poznań pogrążony w IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.12, 16:50 A ja się nawet cieszę :) Dlaczego? Bo może w końcu paradoksalnie przez te egipskie ciemności ciemny lud przejrzy na oczy i zobaczy, że Rysiu jako prezydent się całkowicie wypalił! Ciągła władza, ciągle Ci sami ludzie, klika znajomych, układy...Czas na nowe! Ten pan już swoje zrobił, a ostatnie miesiące pokazują, że częściej słyszymy o sprawach prokuratorskich i wielkich stratach miasta (odszkodowania za błędy). Jedynym sposobem na ten problem jest wg Rysia podnoszenie podatków i innych opłat. Mieszkańcy Poznania! Przejrzyjcie na oczy! Koniec czasu panowania jaśnie Pana Ryszarda G. Odpowiedz Link Zgłoś
fatalna_jendza Po 4 jest najmniej bezpiecznie... 20.09.12, 17:27 Zostałam zaatakowana właśnie o 4:30. Kilka miesięcy wcześniej to samo, o tej samej porze, spotkało inną kobietę z mojego osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
viveleroi Re: Ciemność, widzę ciemność! Poznań pogrążony w 20.09.12, 18:46 Jeśli już trzeba gasić, to dlaczego nie między 2 a 3:30, kiedy ruch w mieście jest najmniejszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Ciemność, widzę ciemność! Poznań pogrążony w IP: *.cable.net-inotel.pl 20.09.12, 18:54 Skandal! Zabrać Grobelnemu samochód i wypuścić w miasto o zmroku! Nie ma na niego siły? Kto go POpiera że czuje sie taki silny? Odpowiedz Link Zgłoś
raffcio_not_so_old A może stadion? 20.09.12, 20:41 Najwięcej pieniędzy na potrzeby Poznania otrzymamy, gdy przekierujemy kasę z wałków na stadionie i kolesiostwa, które wysysa finansowo nasze miasto dzięki przefinasowanej i nieopłacalnej budowli na Bułgarskiej. Za ten twór, to prokuratura powinna posadzić prezydenta wraz z przydatkami w radzie miasta + bandę ich kumpli za przesyępstwa gospodarcze na długie lata... Odpowiedz Link Zgłoś