Dodaj do ulubionych

Będzie okazja na okazanie miłości do Boga

29.11.12, 18:15
Palikotowcy złożyli projekt ustawy zakazujący finansowania przez państwo i samorządy edukacji religijnej w szkołach. Rzecz tak oczywista, że nie podlega dyskusji. Tym bardziej, że stan obecny jest sprzeczny z Konstytucją. Chyba więc tylko zdrajcy naszej ukochanej ojczyzny nie poprą tego projektu. Dla katolików natomiast pojawi się okazja do wyrażenia przywiązania do Kościoła i miłości do Boga nie na cudzy koszt, ale na własny. Dla Poznania przegłosowanie tej ustawy oznacza parędziesiąt milionów oszczędności w budżecie oświaty. Także dodatkowe dochody dla szkół za ewentualny wynajem sal na cele zajęć religijnych.
Obserwuj wątek
    • Gość: AAA Okazja dla ateo-dewotek IP: *.play-internet.pl 29.11.12, 18:25
      ...by sie wykazali swoim przywiązaniem do ateo-dewocji i odessali się od tworzonego przez katolików budżetu.
      Wtedy we własnej małej grupce będą mogli sobie przegłosować co tylko zechcą... nawet że ateo-dewocja jest oficjalnym grupkowym wyznaniem...
      • Gość: AAA Re: Okazja dla ateo-dewotek IP: *.play-internet.pl 29.11.12, 20:12
        Po odessaniu od katolickiego cyca, grupka ateo-dewotek będzie mogła sobie nawet własne szkolnictwo zrobić...w tej dziedzinie jeszcze niczym szczególnym się nie wykazała...no, może poza tym

pl.wikipedia.org/wiki/Szko%C5%82a_Partyjna_przy_KC_PZPR
        a wcześniej tym

pl.wikipedia.org/wiki/Centralna_Szko%C5%82a_Partyjna_PPR_i_PZPR_w_%C5%81odzi
        Co do programu to wskazówką mogą być cele TKKŚ:

"umacnianie patriotycznej jedności wierzących i niewierzących";
        "upowszechnianie socjalistycznych obyczajów i obrzędów związanych z życiem: osobistym, zawodowym, społecznym w celu nadania im świeckiej formy";
        "upowszechnianie marksistowskiego światopoglądu i religioznawstwa";
        "krzewienie zasad socjalistycznej moralności";
        "współpraca w kształtowaniu świeckiej osobowości młodzieży";
        "rozwój przekonań i postaw współczesnego człowieka – wolnego od mitów i złudzeń religijnych, walczącego aktywnie o zwycięstwo ideałów socjalistycznego humanizmu";
        "pogłębianie ogólnodemokratycznych, laickich zasad współżycia społecznego: zasady prywatności religii, rozdziału Kościoła od instytucji świeckich, wolności sumienia i wyznania oraz tolerancji";
        "propagowanie "socjalistycznego stylu i jakości życia".
    • kazek100 Re: Będzie okazja na okazanie miłości do Boga 29.11.12, 19:46
      Mnie się najbardziej podobał biskup, którego niedawno usłyszałem w RM (niestety nazwiska nie zapamiętałem). Straszliwie biadolił, że to specjalnie religia jest ustawiana na pierwszych lub ostatnich lekcjach, żeby uczniów zniechęcić do niej. Hipokryta zapomniał, że KK jeszcze niedawno sam to obiecywał (co zresztą było kłamstwem, bo w dużych szkołach z góry wiadomo, że strasznie trudno tak ustawić plan) i nie zauważył, że sam potwierdza małe znaczenie tego przedmiotu, bo gdyby był on tak ważny dla uczniów jak inne, to kolejność nie miała by znaczenia (matematyka może być pierwsza lub ostatnia i nic to nie zmienia). Przy okazji wykazał się wielką ignorancją, bo oczywiście nie wspomniał o tym, że dzieci nieuczęszczające musiałyby wtedy mieć zapewnioną opiekę, a kto tę opiekę opłaci? Episkopat?
      Pewnie zaraz się pojawią w tym wątku hipokryci, którzy będą bredzić, że to katolicy płacą na szkolnictwo. Trudno z takimi nawet podjęć dyskusję – bo na szkolnictwo ogólne płaca wszyscy, ale jedna uprzywilejowana grupka z tego wspólnego budżetu wyszarpuje dodatkowy przywilej utrzymywania swojego ideolo. Gdyby naprawdę płacili w formie podatku kościelnego, gdyby to z tych funduszy utrzymywano katechetów – słowa bym nie powiedział. Ale te kłamczuszki tak się sprytnie ustawiły, żebyśmy my też dokładali się do ich katechezy.
      • l.george.l Re: Będzie okazja na okazanie miłości do Boga 30.11.12, 10:22
        kazek100 napisał:

> [...] Straszliwie biadolił, że to specjalnie religia jest ustawiana na pierwszych lub ostatnich lekcjach, żeby uczniów zniechęcić do niej. Hipokryta zapomniał, że KK jeszcze niedawno sam to obiecywał (co zresztą było kłamstwem, bo w dużych szkołach z góry wiadomo, że strasznie trudno tak ustawić plan) [...]

Jakoś dyrektorom szkół starcza zawsze organizacyjnej inteligencji, by na końcu planu wstawić wychowanie do życia w rodzinie. Co ciekawe w przypadku tego przedmiotu pamiętają zawsze, by mieć w papierach podkładkę w postaci zgody rodzica na udział dziecka w zajęciach. Natomiast w odniesieniu do katechezy notorycznie łamią prawo oświatowe, lekceważąc wymóg zapisania dziecka na ten przedmiot. Moje dziecko przeszło kurs katechetyczny bezprawnie, bo nigdy na religię go nie zapisałem.
        • Gość: p.graś koło kibla jakie to mile jak scierwo palikota drze morde:) IP: 173.242.116.* 30.11.12, 10:32
        • kazek100 Re: Będzie okazja na okazanie miłości do Boga 30.11.12, 10:48
          l.george.l napisał:
          >
          > Jakoś dyrektorom szkół starcza zawsze organizacyjnej inteligencji, by na końcu
          > planu wstawić wychowanie do życia w rodzinie.

to żadne usprawiedliwienia, ale: WDŻ jesy realizowany w wymiarze 14 godzin w ciągu roku, na dodatek jeszcze po części podzielony między chłopców i dziewczęta. Na dodatek przedmiot ma niejasny statut i nie wiadomo do końca, z jakich godzin go realizować - przy takim wymiarze tylko kilkunastu godzin nie da się go zapisać w organizacji szkoły, więc to niekiedy idzie z godzin na WOS, niekiedy z tzw godzin do dyspozycji dyrektora, czego dyrektorzy oczywiście nie lubią i można ich zrozumieć.

Jest z tym okropne zamieszanie i dlatego właśnie niekiedy dyrektorzy proszą, by uczniowie się na ten przedmiot nie zapisywali. Zdejmuje im to spory organizacyjny ciężar, a o fachowca od przedmiotu i tak trudno. Nie usprawiedliwiam, ale takie są realia.

Trudnie nie odnieść wrażenia, że prawicowi hipokryci celowo tak ten przedmiot wprowadzili do szkół, aby móc głosić, że proszę, realizują umowę zapisaną w restrykcyjnej ustawie antyaborcyjnej, ale by jednocześnie maksymalnie utrudnić praktyczne realizowanie tego przedmiotu.

Co do notorycznego łamania prawa w kwestii religii to:
          1. powoi bo powoli, ale jednak się to zmienia;
          2. gdzie są organy prowadzące i kuratorium? Jak to jest, że w tym przypadku nikt nic nie zuważał przez tyle lat, mimo że bezprawny proceder był powszechny? Trudno tu nie zauważyć przyzwolenia, a nawet nacisku - by prawo właśnie w taki sposób łamać. To też żaden usprawiedliwienie, ale co - sam jeden dyrektor szkoły w koziej wólce, finansowo i organizacyjnie uzależniony od wszystkich wokoło miał tu toczyć bohaterską walkę z wójtem, proboszczem, radnymi? Nie usprawiedliwiam, ale mógł liczyć na czyjeś wsparcie? To oczywiście haniebne, że państwo nakłaniało do łamania prawa i udawało, że nic nie widzi, ale tak było. Na szczęscie, jak wspomniałem, powoli się to zmienia.
          • Gość: tłusty kłak Środa tylko nie nazywaj po czy pis prawica tłumoku IP: 173.242.116.* 30.11.12, 10:58
            I nie prawica chciala tylko pedałki z po i socjalisci z pis.

A teraz Grodzka wklada sobie wiadro....wejdz na www.prervertpalikot.ru
          • l.george.l Re: Będzie okazja na okazanie miłości do Boga 30.11.12, 14:35
            kazek100 napisał:
            > [...] o fachowca od przedmiotu i tak trudno. [...]

Poważnie? Przecież Wydział Czarnoksięstwa na trzeciej uczelni w kraju, chlubie naszego miasta, prowadzi studia podyplomowe dla "fachowców" z tego przedmiotu.
            • kazek100 Re: Będzie okazja na okazanie miłości do Boga 30.11.12, 15:06
              No, ale ty masz chyba niskie zdanie o dyrektorach szkół. Ja z wieloma gadam na co dzień i jak któryś pyta, czy ktoś nie ma pod ręką kogoś z uprawnieniami do wdż, to zaraz albo dopowiada, albo rozmówca uzupełnia, że byle tylko nie był kościelny... Oczywiście zdarzają się religijni furiaci, ale coraz bardziej są mniejszością.

Inna rzecz, że faktycznie trudno kogoś rozsądnego znaleźć, bo to niewiele godzin, więc i pieniądz żaden, jeśli nie jest to nikt z pracownikó z dodatkowymi uprawnieniami, to może się nie opłacać dojeżdżać. I to jest kolejna przyczyna, dla której niektórzy dyrektorzy unikają wdż.
              • Gość: alter ego Kazek rozmawia z dyrektorami: a zGrodzka sie lize IP: *.artnet.pl 30.11.12, 15:10
                Katabasow kazek zastapi takimi obrzydliwosciami jak Grodzka i Biedron.

I co kaziu pokazujesz dzieciom Grodzka? Bo moje sie boja:D

Rewolucja zboczencow w szkolach? Ty jestes na to za głupi. Co innego ten cham george.
              • l.george.l Re: Będzie okazja na okazanie miłości do Boga 30.11.12, 16:01
                kazek100 napisał:

> No, ale ty masz chyba niskie zdanie o dyrektorach szkół. [...]

Oceniam oświatę z perspektywy ojca, który nie opuścił żadnej wywiadówki i rozmów z paroma kumpelami-belferkami. Pewnie mam pecha, ale akurat w liceum, do którego uczęszczało moje dziecko trafiła się niezbyt lotna umysłowo dyrektorka. Kiedy nasze orły rozwaliły tupolewa pod Smoleńskiem, zapędziła wszystkie dzieciaki do kościoła, katolickiego oczywiście. Wszystkich jak leci: ateistów, adwentystów, żydów, zielonświątkowców i jehowych. Paru podskakiwało i się buntowało, ale nie odpuściła. Generalnie wszyscy byli w traumie i wredny babsztyl perfidnie to wykorzystał. Myślę, że dla Ciebie jest to oczywiste, że taka osoba w oświacie w ogóle nie powinna pracować, a nawet mieć zakaz zbliżania się do młodzieży. A wracając do WDŻ... w ramach tych zajęć zorganizowała coś w rodzaju warsztatów dla dzieciaków, rodziców i nauczycieli. Pomysł nawet niegłupi, tyle że zajęcia prowadził jakiś pawian religijnie walnięty. Zdaje się, że Miasto finansowało te zajęcia i nikt gościa nie zweryfikował.
                • Gość: ty ku wo od paliko i pisze to śmieć i cham ktory wysmiewal żaloby IP: *.artnet.pl 30.11.12, 16:21
                  nawet bym cie nie tknal gnoju palcem....jesteś tylko odpadkiem geroge....

i nie nasze orly rozbily tupolwewa.... w sumie jak taki z ciebie smiec to zycze by ktos tak samo szydzil z zlaoby po Tobie i twoich bliskich.
    • alfalfa Re: jestem ZA 30.11.12, 15:03
      Podzielmy społeczeństwo jeszcze bardziej skoro trzeba. Niech w społeczeństwie katolicy odłączą bardziej radykalnie od ateistów. Katecheza niech wróci do salek przykościelnych i niech w niej biorą udział tylko chętni. Myślę, że bez problemu damy sobie radę.

Nie mam oczywiście zamiaru finansować np. in vitro i oczekuję, że zostanę w sposób podatkowy z tego i innych niemiłych mi obowiązków płacenia na działania niezgodne z moimi przekonaniami w tym z finansowania ateistycznych partii politycznych, które z pewnością brzydzą się moimi (i nie tylko) katolickimi podatkami.
      A.
      • Gość: kazek zarabia 3900 Brawo alfa;afa IP: *.artnet.pl 30.11.12, 15:11
        Zaraz ci ten mikrus IQ kazek dowali o faszystach i furiatach katolickich...

• kazek100 Re: jestem ZA 30.11.12, 15:13
        OK, ale ty jesteś wyjątkiem wśród swoich współwyznawców. W tym sensie, że jesteś uczciwy w poglądach, nawet jeśli te poglądy dla mnie są przedziwaczne.

tylko uwaga co do in vitro. Konieczność dokonywania zabiegów medycznych jest ponad wyznaniem i może dotknąć każdego, a wiele badań wskazuje, że wielka częśc Polaków, a więc zapewne i katolików, nie podziela tu opinii Episkopatu. Nie moja rzecz oceniać takie rozdźwięki. Niemniej póki nie mamy żadnych dowodów na to, że tylko ateiści pragną korzystać z procedury in vitro, trudno się z Twoim porównaniem zgodzić.
        • Gość: NKWD Bauman Leje głupek wode leje:D IP: *.artnet.pl 30.11.12, 15:26
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka