kajciech 20.03.13, 08:41 Nic tylko z bezsilności walić głową w ścianę i płakać nad losem tego miasta :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
appp2 Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta Po... 20.03.13, 08:52 Qu... co za nudne miasto, ciągle to samo. Mogli by wprowadzić dożywotnią kadencję lub monarchię, na to samo by wyszło. Uważam ze w tym mieście potrzeba człowieka z wizją/pasją a nie kolejnego polityka któremu zależy tylko na przetrwaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta IP: 217.153.202.* 20.03.13, 12:16 Ja proponuję pana Przemysława Alexandrowicza, ostatnio wykazał się wielkim zaangażowaniem dla lokalnej społeczności. Szkoda tylko, że jest z PIS-u. Jednak ja oddam na niego głos jeżeli tylko wystartuje. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes fffuj !!! 20.03.13, 12:29 Zabity i zakopany przez Grobelnego, który jeszcze na tym jego grobie położył kamień :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kelog Re: fffuj !!! IP: 95.108.57.* 20.03.13, 12:34 a ja cały czas liczę, że zdecyduje się Wojciech Majchrzycki - dobry manager, radny, osoba zaangażowana w sprawy miasta. bip.poznan.pl/bip/radni/wojciech-majchrzycki,3387/ Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: fffuj !!! 20.03.13, 12:38 Kandydat nikomu nie znany. Nie ma najmniejszych szans. Ludzie patrząc na kartę wyborczą szukają wśród tych kilku, kilkunastu nazwisk sobie znanych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kelog Re: fffuj !!! IP: 95.108.57.* 20.03.13, 12:44 no to ja nie rozumiem ;) Znani się przecież zgłosili, a jak się mówi o nieznanych/mniej znanych to od razu: "nieznany - nie ma szans" :) A inni znani obywatele miasta Poznania? hmmm... chwilowo nic nie przychodzi mi do głowy. Zatem mamy odpowiedź kto wygra. Niestety :( No chyba, że zatrudnić managera na kontrakcie - zewnętrznego, z innego miasta, który przewietrzy to skisłe poznańskie powietrze. Tylko kto by chciał w tym bagnie sprzątać... :( PS znam akurat tego kandydata - od strony biznesowej i dlatego mam wyrobione bardzo dobre zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: fffuj !!! 20.03.13, 12:54 To, że ty kogoś znasz, nie znaczy, że inni go znają. Może byłby to i dobry kandydat, ale "nie wyrósł" w piekarniku polityki regionalnej. Nie dał się poznać. Jest wielkopolanin, który mógłby Grobelnego posłać do kąta, ale zdaje się, że nie chce. To były wójt Tarnowa Podgórnego i obecny poseł (od trzech kadencji) Waldy Dzikowski. Dał się poznać jako doskonały organizator i pomimo oszczerstw ma bardzo dobry PR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaguś Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.13, 22:20 Tak popieram tylko Alexandrowicz. Też na niego zagłosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
olesik Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta 21.03.13, 08:44 Oczywiście możesz głosować. Twoja wola. A kto to jest? Żartowałem. Nazwisko znam, działalność i partia zaufania nie budzą. Jakoś ten pan nie dał się poznać poznaniakom z dobrej strony. Zapewne dlatego, że do nich nie wyszedł z sensownymi pomysłami. Z tej mąki chleba nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta IP: *.superkabel.de 20.03.13, 08:54 znowu wygra rysio - kibole odwdzięczą się za stadion dla kopytkarzy, stetryczałe dziadki i babunie skreślą to nazwisko które im się z czymkolwiek kojarzy, reszta znowu nie ruszy dupy i będzie nadal taki sam syf jak 'zawsze' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdasd Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.13, 09:10 jak wystawiają takich kandydatów jak Ganowicze to co się dziwisz, pośród takiej ekipy to rysiek jest najlepszy, sam zagłosuje na niego w pierwszj turze żeby zakończyć tą farsę jak najszybciej i zaoszczędzic pieniądze na druga turę Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta 20.03.13, 09:38 Stawką wąsik Rycha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta IP: 150.254.212.* 20.03.13, 11:39 Ganowicz startuje bo PO nie chce wygrać. Tak im dobrze. Oni to wiedzą, my to wiemy, szkoda, że Ganowicz się ośmiesza. Warto byłoby wykopać PO z Poznania to może się partyjniacy otrząsną i zaczną sluchać mieszkańców, czyli NAS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POZNANIAK Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta IP: *.icpnet.pl 20.03.13, 12:11 Mieszkańcy Poznania muszą wybrać na prezydenta Swojego kandydata. Dosyć układzików partyjnych,koterii,miliardowych odszkodowań dla deweloperów,budowy pomników za które nasze praprawnuki będą spłacać kredyty/Stadion/. Miasto jest w totalnym rozkładzie na skraju bankructwa.Wiadomo było ,że jeżeli Grobelnego wybrało 16 wyborców na 100 to 84 nie chce takiego prezydenta. CZAS NA RADYKALNE ZMIANY.Widzą to również kibice Lecha. Jeżeli Wrocław może mieć prezydenta nie namaszczonego przez PO to-MY też. Rozejrzyjmy wokół i popatrzmy co stało się z NASZYM Poznaniem. Krajobraz po bitwie. Ja wrzucam na giełdę kandydatów na prezydenta Poznania nazwisko- Włodzimierz Nowak!! Działacz społeczny,kompetentny,niezależny. Ma wizję rozwoju Poznania i Aglomeracji!! Kandydat "wkurzonych" mieszkańców,którzy chcą żyć w przyjaznym,uczciwym mieście. Przypuszczam,że zaraz zacznie się nagonka na NASZEGO Poznaniaków kandydata,ale nie wykluczam również,że po chwili refleksji mogą go poprzeć również kluby partyjne,Obywatele. Przecież mamy jeden wspólny cel- Poznań piękny,zdrowy i bogaty!!Trochę odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta 20.03.13, 12:14 Bez problemu mogę oddać głos za, tylko jak przekonać tę resztę nieświadomych? Dla sporej rzeszy wyborców Włodzimierz Nowak jest nikim. W ogóle go nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta 20.03.13, 12:59 Ja akurat poglądy tego pana znam z tutejszych łamów i... właśnie dlatego nie oddałbym na niego nawet 10% swojego głosu. Jednostronny koniunkturalista a kto wie, czy i nie hipokryta manipulujący jakimś tam niewiele wartym stowarzyszeniem. Podczepił się gdzieś i gna do przodu jak pershing, gubiąc po drodze talenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.13, 14:42 ciebie też tu wszyscy znają. jeden z forumowych szczekaczy z tyłeczkiem wrośniętym w fotel kierowcy. nikt nie traktuje cię poważnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta 20.03.13, 18:11 Przynajmniej nie mam ze swojego, jak to niezbyt kulturalnie ująłeś, szczekania pożytku politycznego, bo nie aspirowałem, nie aspiruję i nie będę aspirował do pełnienia żadnej, ale to żadnej funkcji państwowej :))))) Może dlatego jestem bardziej wiarygodny od innych, bezpośrednio zainteresowanych własną karierą w samorządzie. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta 20.03.13, 12:45 Niestety zaproponowałeś też kandydata wkurzającego poznaniaków swoimi poglądami... :)) Grobelny go zje na przekąskę jak kot mysz i będzie się rozglądał za konkretnym posiłkiem... :)) Lepiej zaproponuj kogoś poważnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Tak, tak, proponuję combo Włodek + Jaworski IP: 95.108.81.* 20.03.13, 14:24 Jeden pisał by dzieciom bajki na dobranoc a drugi tłumaczył o trójkątach, gdzie to na górze władza a na dole fiołki :P Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta 20.03.13, 12:35 Nas? Czyli kogo? Nas nikt nie słucha. Jesteśmy uszczęśliwiani na siłę. Ostatnio beznadziejną i niefunkcjonalną stacją kolejową przy centrum handlowym. Gość portalu: XXX napisał(a): > Warto byłoby wykopać PO z Poznania to może się partyjniacy otrząsną i zaczną sluchać mieszkańców, czyli NAS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta IP: 150.254.212.* 20.03.13, 12:51 NAS czyli mieszkańców - jak nie zagłosujemy na PO i p. Grobelnego to może, nawet gdy dostaną się na stolki, zmienia swoje myslenie. NIGDY nie glosowalem na SLD i PiS, ale po tym co robi PO i PRO mocno zaczynam sie zastanawiać czy Lewandowski i PiS nie jest lepszym rozwiązaniem niż PO i Grobelny. Do wyborów jeszcze czas - pozyjemy - zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
mefisto999 Dziwisz się? 20.03.13, 16:00 Po raz kolejny przeciwnikami Grobelnego będzie spęd KARIEROWICZÓW i MIERNOT POLITYCZNYCH. Gdyby w Poznaniu był polityk; godny przeciwnik Grobelnego, już dawno rysia na stołku by nie było. Ale niestety jest jest jak jest. :( Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Dziwisz się? 20.03.13, 18:14 Co prawda, to prawda. Żeby w Poznaniu był inny prezydent to Grobelny musi sam ustąpić, lub umrzeć. Kandydaci "chcieje" to plankton bez szans na elekcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Panu Ryszardowi od razu gratuluję zwycięstwa IP: 95.108.81.* 20.03.13, 09:27 To o czym piszę od kilku lat. Dopóki w szranki z Rychem będzie stawał polityczny plankton i kandydaci marginalnych ugrupowań przywiezieni w teczkach, dopóty Rychu może spać spokojnie. Słodkich snów Panie Prezydencie... Odpowiedz Link Zgłoś
klawo-egon-jak-cholera Potrzebny jest niezależny kandydat 20.03.13, 09:39 Na pewno nie "partyjna" wazelina, czy "stowarzyszeniowy" pinek na krótkiej smyczy. Potrzebny jest kandydat mieszkańców. Ale aby takiego mieć, to potrzebny jest prawdziwy ruch społeczny zrzeszający mieszkańców miasta. A jak na razie sporej części zwisa to i powiewa, nie idą na wybory, nie chcą nikogo porządnego, a później narzekają "że wszystko źle". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Potrzebny jest niezależny kandydat IP: 95.108.81.* 20.03.13, 09:58 Był już społeczny niezależny, nikomu nieznany kandydat. Dostał tyle głosów, że na waciki nawet by nie wystarczyło. Myśl realnie - potrzebny jest ktoś na kogo ludzie w swojej masie zechcą oddać głos. Niezależny kandydat znowu podynda w okolicy błędu statystycznego i absmak (hłe, hłe) zostanie. Chyba że będzie to niezależny kandydat ze znanym nazwiskiem, np. Martyna Wojciechowska albo Dorota Rabczyńska. Odpowiedz Link Zgłoś
klawo-egon-jak-cholera Re: Potrzebny jest niezależny kandydat 20.03.13, 10:14 Podchodząc w ten sposób: "że i tak się nie uda", to może lepiej nie chodzić na wybory? Myślę, że tak nie powinno się podchodzić do tego problemu. Jest jeszcze trochę czasu, i nawet w obecnych czasach, kiedy ktoś jest zawsze zależny od kogoś innego da się znaleźć porządną osobę i zachęcić do głosowania na nią. Chętnie pomógłbym jej w zakresie w jakim bym mógł. Jeszcze kilka osób, może Ty i ktoś z twojej okolicy i coś może zdziałamy dla miasta. Więcej niż "My Poznaniacy" czy inne bezprogramowe pseudo-stowarzyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Potrzebny jest niezależny kandydat IP: 95.108.81.* 20.03.13, 11:53 Widzisz, w życiu poza idealizmem ważny jest realizm bo gwarantuje szansę na efekt, a najlepsze jest połączenie jednego i drugiego. Prosty przykład. Obaj chcemy lecieć ku słońcu. Ty proponujesz żebyśmy sobie kleili do pleców pióra woskiem, a ja mówię żeby się rozejrzeć za planami samolotu i dobrym mechanikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Potrzebny jest niezależny kandydat 20.03.13, 12:41 Bardzo dobry przykład... :) Odpowiedz Link Zgłoś
klawo-egon-jak-cholera Re: Potrzebny jest niezależny kandydat 20.03.13, 13:15 A może to ty proponujesz żebyśmy sobie kleili do pleców pióra woskiem, a ja radzę żeby się rozejrzeć za planami samolotu i dobrym mechanikiem? Punkt widzenia zależy od wielu składników. Odpowiedz Link Zgłoś
masterone Re: Potrzebny jest niezależny kandydat 20.03.13, 14:07 Nie przekonałeś mnie, iż nie jesteś bez piór Odpowiedz Link Zgłoś
klawo-egon-jak-cholera Re: Potrzebny jest niezależny kandydat 20.03.13, 14:49 I nie mam zamiaru przekonywać, każdy dojrzewa do decyzji i działań na swój własny sposób. Ja wiem jedno, to co dla ciebie jest sufitem dla mnie jest podłogą. I tego będę się trzymał, bo ma do tego pełne prawo. Pozdrawiam ciepło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Potrzebny jest niezależny kandydat IP: 95.108.81.* 20.03.13, 14:12 Popacz na poprzednie wyniki wyborów. Proponujesz dokładnie to samo, co spowodowało przegraną IchPoznaniaków, na dodatek pozbawiając się struktury, która jednak jest potrzebna do jakichkolwiek działań masowych. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Potrzebny jest niezależny kandydat 20.03.13, 18:19 Niektórzy mają tendencję do wchodzenia ciągle w to samo błoto :)))) Nikt i nic im nie przemówi do rozsądku. Nogi mają być ubłocone i tyle... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Wybór pomiędzy biedą a nędzą IP: *.icpnet.pl 20.03.13, 11:54 demokracja w kraju nad Wartą Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Ganowicz sam popiera Grobelnego 20.03.13, 12:05 Platforma w Poznaniu to naprawdę dno. Jej samej z Ganowiczem na czele zależy na pozostaniu Grobelnego przy stołku. Ten człowiek całe życie układał się z Grobelnym to teraz ma być jego konkurentem, ma dać nową jakość?! Wolne żarty. Już platforma mogła mogłaby postawić na młodsze pokolenie któremu widać że jeszcze się chce jak Mariusz Wiśniewski czy Łukasz Mikuła. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Ganowicz sam popiera Grobelnego 20.03.13, 12:26 Zadaj sobie pytanie: kto ich zna poza kolegami i rodziną? Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Ganowicz sam popiera Grobelnego 21.03.13, 00:23 W przeciwieństwie do innych rzucanych kandydatur są trochę znani. Są radnymi miasta Poznania, ba i to nawet nie są pasywnymi radnymi tylko w pewnym stopniu się udzielają. Nie mówię że to najlepsze kandydatury ale z pewnością o niebo lepsze od skostniałego w układzie Ganowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
an.noyed Kto chce zostać prezydentem Poznania? Znamy naz... 20.03.13, 12:14 Kilka luźnych uwag : - Jaką nową twarz widzielibyście na plakatach - jako kandydata na prezydenta, żeby nie pomyśleć, naiwny karierowicz. Żeby tak nie pomyśleć, musiałaby być to twarz osoby powszechnie znanej i lubianej. Ostatnią osobą powszechnie lubianą w Poznaniu był Stuligrosz, ale on już nie żyje. Może taka osoba już jest, osoba, której działalność zaistniała już gdzieś w świadomości Poznaniaków, ale byłby to kandydat dobry w następnych wyborach. - PO ze swoim Ganowiczem, człowiekiem, który nie nigdy własnego zdania, tylko się kompromituje. - Grobelny powinien być zmieniony, bo w urzędzie wytworzył się skostniały układ wypalonych ludzi. Żadnych zmian od dobrych 10 lat. To jest niemożliwe, żeby być twórczym piastując zawsze to samo stanowisko przez tak długi okres czasu. Sam Prezydent nie dokonując zmian potwierdza, że nie ma projektów, do realizacji których poszukiwałby nowych osób. Stagnacja. - Jeśli Grobelny nie wysypie się w tych wyborach na dworcu, świni, którą podłożył mu rząd, to nie wiem, na czym miałby się przejechać w następnych wyborach. Chyba trzebaby przenieść ratusz do Warszawy. Poznań- miasto pozbawione dworca, miasto oszukane przez skorumpowany układ III RP. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Zmiana powinna nastąpić 20.03.13, 12:24 Niestety układ jest tak skostniały, że nie ma NIKOGO, kto mógłby odesłać Grobelnego z kwitkiem. Nazwiska, które tutaj padają wywołują na sali śmiech. Ja też tych ludzi nie widzę z tarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak42 Brawo an.noyed PO.PiS i palikoty dziekujemy IP: 95.108.56.* 20.03.13, 12:28 III RP ktora zafundowal nam michnik i jego banda kapusiow z walesa na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Brawo an.noyed PO.PiS i palikoty dziekujemy 20.03.13, 12:30 Całe szczęście, że twoje zdanie tyle się liczy co zeszłoroczny śnieg :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
an.noyed Kto chce zostać prezydentem Poznania? Znamy naz... 20.03.13, 12:17 Kilka luźnych uwag : - Jaką nową twarz widzielibyście na plakatach - jako kandydata na prezydenta, żeby nie pomyśleć, naiwny karierowicz. Żeby tak nie pomyśleć, musiałaby być to twarz osoby powszechnie znanej i lubianej. Ostatnią osobą powszechnie lubianą w Poznaniu był Stuligrosz, ale on już nie żyje. - PO ze swoim Ganowiczem, człowiekiem, który nie nigdy własnego zdania, tylko się kompromituje. - Grobelny powinien być zmieniony, bo w urzędzie wytworzył się skostniały układ wypalonych ludzi. Żadnych zmian od ponad 10 lat. To jest niemożliwe, żeby być twórczym piastując zawsze to samo stanowisko przez tak długi okres czasu. Sam Prezydent nie dokonując zmian potwierdza, że nie ma projektów, do realizacji których poszukiwałby nowych osób. Stagnacja. - Jeśli Grobelny nie wysypie się w tych wyborach na dworcu, świni, którą podłożył mu rząd, to nie wiem, na czym miałby się przejechać w następnych wyborach. Chyba trzeba by przenieść ratusz do Warszawy. Poznań- miasto pozbawione dworca, miasto oszukane przez skorumpowany układ III RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Femen i manifa Niech wygra dziewczyna.Zglaszam Kazka100 IP: 95.108.56.* 20.03.13, 12:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: król Re: Kto chce zostać prezydentem Poznania? Znamy n IP: *.173.42.48.tesatnet.pl 20.03.13, 14:01 Myślę że najlepszym kandydatem byłby Piotr Śruba. Przynajmniej poznaniakom z kredytami żyłoby się lepiej. Każdy ciężko pracujący Poznaniak miałby mieszkanie i perspektywy rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
klawo-egon-jak-cholera Re: Kto chce zostać prezydentem Poznania? Znamy n 20.03.13, 14:08 hahaha, mieszkanie wolne od wody i prądu, z nieszkodliwymi robaczkami i bez okien. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
masterone Re: Kto chce zostać prezydentem Poznania? Znamy n 20.03.13, 14:08 Powiedział co wiedział Odpowiedz Link Zgłoś
drogowypies Śrubę na prezydenta - chociaż ma jaja gościu 20.03.13, 14:10 w przeciwieństwie do gryzipiórków z magistratu. I nakradnie mniej - bo potrzeby ma mniejsze od hordy paniczyków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Re: Śrubę na prezydenta - chociaż ma jaja gościu IP: *.centertel.pl 20.03.13, 18:28 No nie wiem, nie wiem...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Łybacka, Dzikowski, Pucek IP: 95.108.81.* 20.03.13, 14:18 Te osoby mogłyby chociaż zawalczyć z Rychem. Nie mówię że to moi (idealni) kandydaci, ani że mają 100% szansę. Ale jakąś mają, wiele by zależało czy zawiązała by się jakaś ponadpartyjna koalicja po pierwszej (zakładam że nierozstrzygniętej) turze. PO musiały by też skończyć ze swoim nieudolnym koniunkturalizmem, który spowodował, że Rychu ich wydymał w poprzednich wyborach. Również w imię tego powinni zrezygnować z Grzegorza Ganowicza, bo IMO wielu nie odróżnia go jako polityka od świty Ryszarda Grobelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
stop_dla_podatkow Re: Łybacka, Dzikowski, Pucek 20.03.13, 14:51 Tym ludziom już dziękujemy!!!! Mieli już swój czas i swoje szanse. Funkcjonują dla siebie i własnych partii (ugrupowań). Czy musimy się obracać wciąż wokół tych samych nazwisk? A poza tym sama wymiana Grobelnego niewiele wniesie. Trzeba przewietrzyć wszystkie urzędy, wszystkie jednostki komunalne itp... Co tam Grobelny... Świecznik i kozioł ofiarny do bicia. Całe dziadostwo czai się i spokojnie przez lata funkcjonuje na niższych piętrach budżetowych struktur. Od niepotrzebnych dublujących się urzędników poprzez kierowników departamentów, dyrektorów itd... Tam trzeba posprzątać!!!! To Ci ludzie sadzą knot za knotem bez jakiejkolwiek odpowiedzialności i za co potem płacimy. Grobelny nie odbierał stadionu, nie odbierał Term, tunelu na Franowo. To robią Ci niżej i właśnie tam trzeba zmian. Siedzą tam dziesięciolecia. Wygodnie, cicho. spokojnie. Co tam Grobelny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: To są pobożna zyczenia IP: 95.108.81.* 20.03.13, 15:08 A jaki jest Twój realny pomysł żeby je zrealizować? Oczywiście, w kontekście kandydata na przyszłoroczne wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
stop_dla_podatkow Re: To są pobożna zyczenia 20.03.13, 15:23 Tja... Problem jest wbrew pozorom bardzo poważny. I to jak trudno jest rozwiązywalny to m.in. fakt trzeciej kadencji Grobelnego. Ludzie nie wierzą w wybory. Nie wierzą że KTOKOLWIEK może coś zmienić. Każde z padających tu nazwisk niewiele wniesie i zmieni. Co najwyżej wymieni swoich na "bardziej swoich". Dlatego ludzie wybierają mniejsze zło czyli Grobelnego. Uważam że powinien to być ktoś spoza struktur partyjnych i politycznych. Po cichu liczyłem że może ktoś z ugrupowania My Poznaniacy ale ... tam ostatnio kryzys. Pracować na nazwisko i autorytet powinien już teraz a nie 3 miesiące przed wyborami (tak jak to było ostatnio i przed ostatnio - nazwiska na siłę przywożone w walizkach). Ale jest jeszcze jeden poważny problem. Jeśli będzie to ktoś niezależny, spoza "układów, znajomości" to nie ujedzie. Zniszczą go, wpuszczą na minę, ośmieszą i wykażą nieporadność. Nie mam pomysłu. Lekko sobie o tym dywagujemy, dużo ironii w tym wszystkim ale problem jest i trzeba coś przedsięwziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: To są pobożna zyczenia 20.03.13, 18:27 Ze stowarzyszenia teraz k... MY nic już nie będzie. Wystarczająco skompromitowali się swoimi nie do końca przemyślanymi akcjami. Nie powiem, że wszystkie były złe, bo bym skłamał, ale większość ich pomysłów jednak odbiegała od tego czego chcą mieszkańcy naszego miasta. Wręcz szkodząca miastu. Nie można robić kariery na samym krytykowaniu wszystkiego i wszystkich. Trzeba działać dla wszystkich mieszkańców a nie tylko dla tych, co mają naoliwione rowery... czasem gardła... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
stop_dla_podatkow Re: To są pobożna zyczenia 20.03.13, 20:23 Czyli co? Znów lipa i niczego nie zrobimy? Znów skazani na Grobelnego. Osobiście do faceta nic nie mam. Ale ugrzązł i niestety daje się robić w konia przez lepszych i cwańszych wyżeraczy. Nie ogarnia dworu. A dwór się rozrasta i w obliczu nadchodzących wyborów okopuje albo "załatwia" na potęgę co się da (bo nigdy nie wiadomo jak będzie). Ciężka sprawa z wyborami. Dla zdrowia Poznania należałoby go zmienić. A jak pisałem wcześniej sama zmiana prezydenta na niewiele się zda. Należałoby dokonać przeglądu wszystkiego co miejskie, przygotować plan zmian - to jeśli chodzi o wnętrze naszego grodu czyli naprawa mechanizmu. Inna sprawa to zaprezentowanie odświeżonej wizji dla miasta oraz sposób jej realizacji. Każdy nowy będzie musiał się Poznania i magistratu uczyć. Osoba z wnętrza będzie niestety musiała się "odwdzięczyć" za nominację czyli stworzyć nowy "dwór". I tak źle i tak nie dobrze. NIe ulega wątpliwości że Grobelnego trzeba zmienić. Ale to wiemy już od dawna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: To są pobożna zyczenia IP: *.centertel.pl 20.03.13, 22:02 Zmienić trzeba. Najlepiej, jakby sam odszedł. Może by się przydał jakiś kop w górę? Niech jedzie do Brukseli, albo idzie w senatory Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Łybacka, Dzikowski, Pucek 20.03.13, 22:11 Jak tak sobie piszemy to też dodam: pani Grażyna Kulczyk, pan Jacek Rutkowski, pan Wojciech Kruk. Idźmy w kierunku idei modelu "cegielskiego" czy "ratajskiego" czyli przedsiębiorcy-gospodarza, a nie partyjniackiego skoczka znikąd. A. Odpowiedz Link Zgłoś
olesik Re: Łybacka, Dzikowski, Pucek 21.03.13, 08:51 Nie tędy droga. Potrzebny jest ktoś z wizją. Osoby, które wymieniłeś mają swoją wizję biznesową. Niekoniecznie zgodną z interesami miasta. Łączenie tych wizji nigdy się nie kończy dobrze dla mieszkańców, bo są sprzeczne ze sobą. Potrzebna by była jeszcze ich zgoda a na tą się nie zanosi. Biznesmen to taki człowiek, który podejmuje działania przemyślane i rokujące powodzenie a stanowisko prezydenta miasta Poznania to mina z opóźnionym zapłonem. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Łybacka, Dzikowski, Pucek 21.03.13, 12:19 Łączenie tych wizji > nigdy się nie kończy dobrze dla mieszkańców, bo są sprzeczne ze sobą. Poproszę o przykład. Moim przykładem wspierającym jest SB - nie dość, że sukces biznesowy to ewidentny pożytek i miejsce wzbogacające miasto. A. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Łybacka, Dzikowski, Pucek 21.03.13, 14:07 A zabudowa skwerków, terenów zielonych, obiektów sportowych? Młyńska/Solna (chyba Solna) się kłania, Maratońska/Królowej Jadwigi również. Albo to kolejne beznadziejne centrum handlowe z niefunkcjonalną stacją kolejową? Gdzie tutaj widzisz sukces? Biznesowy może, ale tylko biznesowy. Ci, którzy jeżdżą pociągami na tym nie zyskają nic. Pożytek ze źle zaprojektowanego dworca też żaden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pucek IP: *.icpnet.pl 21.03.13, 01:07 Pucek, chłopie - weź i przynajmniej powalcz! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mille666 Mogą wskazywać do woli... 20.03.13, 14:33 Mieszkańcy Poznania wiedzą, że król jest Jeden! Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Mogą wskazywać do woli... 20.03.13, 18:29 Kiepski, bo kiepski, ale nasz :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
pyrazgzikiem Kto chce zostać prezydentem Poznania? Znamy naz... 20.03.13, 15:24 Chcą zostać "prezydentem"! No fajnie: ) A co oferują w zamian? Plakaciki, banerki, słowa, słowa, słowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: Wybory 2014? Ci sami kandydaci na prezydenta IP: *.cable.net-inotel.pl 20.03.13, 17:05 Ryszard Grobelny - Grzegorz Ganowicz - LIKWIDATOROM G 24 zdecydowane NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: no ale czemu?? IP: *.centertel.pl 20.03.13, 22:03 Tak jest zawsze, kiedy g obsiądą karierowicze i przydupasy Odpowiedz Link Zgłoś
stop_dla_podatkow Menedżer a nie polityk 21.03.13, 19:42 Powinniśmy wybrać menedżera, dobrego gospodarza a nie jakiegoś politycznego palanta, który będzie zaangażowany w "ideały" partii, której służy. Nas nie interesuje przynależność seksualna, związki partnerskie, zapłodnienie in vitro, katastrofa smoleńska. Chcemy kogoś będzie gospodarzył naszym miastem. Zatem warunek bezwzględny: bezpartyjny i nie z firm komunalnych (nawet jeśli fachowiec) bo nie odważy się kalać swego gniazda. TAKIEGO KANDYDATA SZUKA POZNAŃ! ZGŁASZAJCIE SIĘ. MIEJCIE ODWAGĘ!!!!! Wróćmy do korzeni i niech Poznań znów stanie się kolebką gospodarności, racjonalności i racji stanu (miejskiej) jako wzór dla całego kraju. Ale mi się odezwa sypnęła... Ale tak właśnie myślę! Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Menedżer a nie polityk 21.03.13, 19:56 Bezpartyjnego, rozsądnego i znanego społecznika z odpowiednim przygotowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: Menedżer a nie polityk IP: *.icpnet.pl 22.03.13, 00:38 leszekes napisał" bezpartyjnego,rozsądnegoi znanego społecznika z odpowiednim przygotowaniem..". Dodałbym-znającego języki obce,bo dukanie po angielsku Grobelnego na otwarcie mistrzostw było światową porutą. Dziennikarze zagraniczni śmieją się do dzisiaj. Podane kryteria spełnia w Poznaniu tylko jedna osoba-Włodzimierz Nowak!!!!!!!!! Gdyby doszło dzisiaj do spotkania i debaty z Grobelnym,Pan Nowak schrupał by go na przystawkę. Wypromujmy Nowaka,zrzućmy się na jego wybory. Może MEDIA pomogą!! Odpowiedz Link Zgłoś
masterone Nie jest to dobry kandydat 22.03.13, 07:30 Może i dobrze mówi po angielsku, ale mocno naraził się poznaniakom. Nigdy nie myślał o wszystkich mieszkańcach. Zwłaszcza tych, co poruszają się po mieście własnymi autami. Działał na rzecz ograniczania ich wolności przy okazji promując niszowe dwa kółka i dwa pedały oraz coraz mniej popularny tramwaj i autobus. Jest bardziej politykiem niskiego szczebla jak społecznikiem. W jego działalności daje się zauważyć koniunkturalizm. Dwa lata takiego prezydenta i mielibyśmy Grobelnego bis. Różniłby się od niego świetną znajomością angielskiego. To chyba trochę za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
stop_dla_podatkow Ogłoszenie w mediach 21.03.13, 22:27 A może tak zrzucić się na ogłoszenie w lokalnych mediach, że Poznań szuka nowego prezydenta? Podać wymagania, oczekiwania, zakres obowiązków i czekać ... i dopiero z takiego zestawu wyłonić krótką listę, dać szansę na prezentację i wybierać.... Nie mam innego pomysłu. Ale trzeba w jakiś sposób w proces nowych wyborów włączyć jak największą liczbę Poznaniaków. Trzeba ich wyczulić na powagę sytuacji i uświadomić konieczność głosowania. Odpowiedz Link Zgłoś