Dodaj do ulubionych

Kościół ukradł nam święto

03.05.13, 11:51
3 Maja, dzień który powinien być świętem Konstytucji, świętem praworządności, poszanowania prawa. W Wiadomościach radiowych i prasowych dominują homilie biskupów. Ta rocznica stała się świętem kościelnym i nikt nie protestuje.
www.racjonalista.pl/kk.php/s,8005
Obserwuj wątek
    • pan.nikt Re: Kościół ukradł nam święto 03.05.13, 12:45
      1. Ludzie KK byli twórcami tej konstytucji.
      2. Dla uczczenia tej pięknej ustawy KK już bardzo dawno wprowadził święto MBKP.

czytaj więcej i nie tylko racjonalistę, fim czy nie.
      • pan.nikt Re: Kościół ukradł nam święto 03.05.13, 12:55
        ps "ukradł nam"

czyli komu??
      • l.george.l Re: Kościół ukradł nam święto 03.05.13, 13:14
        Nie razi Cię, że akurat przy okazji święta demokracji Nycz wyłuszcza potrzeby finansowe firmy zwanej Kościołem Katolickim?
        • pan.nikt Re: Kościół ukradł nam święto 03.05.13, 13:23
          Wypowiadał się kilak dni temu. W czasie świąt nie słyszałem.

ps Nycz nie jest hierarchą z mojej bajki
          • pan.nikt Re: Kościół ukradł nam święto 03.05.13, 13:30
            georg odpowiesz na moje pytanie???????????
            • l.george.l Re: Kościół ukradł nam święto 03.05.13, 14:28
              Przeczytaj artykuł, który podlinkowałem. Nie ma nad czym dyskutować. Mówimy o ludziach, którzy zawsze knuli i nadal knują przeciwko naszej ojczyźnie.
              • pan.nikt Re: Kościół ukradł nam święto 03.05.13, 15:53
                1. gówna nie bioré do réki nawet przez chusteczke.
                2. ponowiam pytanie KOMU?
                3. tak wiem Lewacy wszelkiej masci knuja juz od lat.
                • india.wr Re: Kościół ukradł nam święto - tak, mi 04.05.13, 23:23
                  Mi, ateiście, który z czarna zarazą nie chce mieć nic wspólnego, a z dorobku konstytucji 3 maja jest dumny.
                  I jeszcze jedno - kler w swej masie był przeciwko konstytucji, wojska kólewskie musiały powiesić 8 biskupów zdrajców, a arcybiskup Wilna Massalski sam popełnił samobójstwo jak po niego szli. W targowicy też było kilku hierarchów kościoła. To przemilczana, obrzydliwa historia polskiego kleru
                  • pan.nikt Re: Kościół ukradł nam święto - tak, mi 04.05.13, 23:52
                    rozumiem Tobie i garstce podobnych Tobie FANATYKÓW ANTYRELIGIJNYCH.

Na szczęście niewielu Was.
                    A w sprawie historii, to jednak się doucz. Ale nie w fim.
        • Gość: Georg Sommer Re: Kościół ukradł nam święto IP: *.web.vodafone.de 03.05.13, 13:28
          Mnie nie razi,ale ubolewam,ze jeszcze nikt nie obil ci tego parszywego ryja..!! PS "Nikt" to nie o Tobie..!! :))
    • zdenerwowanyprezespis Re: Kościół ukradł nam święto 03.05.13, 21:59
      Pomniki Lechowi, budować, nie narzekać !
      • pan.nikt Re: Kościół ukradł nam święto 03.05.13, 22:05
        gorg masz nowy nick??
        No tak od przybytku głowa nie boli. :):)

Czy Georg odpowie na moje pytanie??
        • l.george.l Re: Kościół ukradł nam święto 04.05.13, 21:39
          O czym chcesz dyskutować? Dla Ciebie każda bzdura palnięta z ambony jest prawdą objawioną, dla mnie ewidentną demagogią wymierzoną przeciwko nam. Także przeciwko Tobie, ale nie chcesz przyjąć tego do wiadomości.
          • pan.nikt Re: Kościół ukradł nam święto 04.05.13, 21:54
            przyjme do wiadomości, jak mi to LOGICZNIE wytłumaczysz.

ps Dawno nie byłem w Polsce w kościele. :):)
      • pan.nikt Re: Kościół ukradł nam święto 03.05.13, 22:07
        o qrwa 1000 wątków i dwóch autorów./ Rewelacja.
        Tylko nie wiem, czy autorzy z Tworek, Kościana, Dziekanki, a może ze Świecia??
    • Gość: koszerna klamie Re: Kościół ukradł nam święto IP: *.icpnet.pl 04.05.13, 22:32
      Poucz sie troche historii, to nie boli.
      Koronacja Matki Boskiej na Krolowa Polski nastapila w 1656 roku (i od tego czasu 3 maja obchodzimy swieto Matki Boskiej Krolowej Polski), czyli prawie 150 lat wczesniej niz uchwalono Konstytucje 3 Maja.
      • india.wr Ukradł, ukradł 04.05.13, 23:25
        Jak koronowano żydówkę na królową Polski Rzeczpospolita zaczęła chylić sie ku upadkowi.
        Oby teraz żyda nie zrobiono królem Polski ( nie mam nic przeciwko żydom, ale wobec kaznodziei tak)
        • pan.nikt Re: Ukradł, ukradł 04.05.13, 23:53
          nie udawaj ANTYSEMITO.
    • Gość: Hania Re: Kościół ukradł nam święto IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.13, 00:35
      Zamiast pleść bzdury przeczytaj tekst Konstytucji. To nie boli.

"PREAMBUŁA

W imię Boga, w Trójcy Świętej jedynego... dla ocalenia Ojczyzny naszej i jej granic... niniejszą konstytucję uchwalamy...

I. RELIGIA PANUJĄCA

Religią narodową panujacą jest i będzie wiara święta rzymska katolicka ze wszystkimi jej prawami; przejście od wiary panującej do jakiegokolwiek wyznania jest zabronione pod karami apostazji."
      • kazek100 Re: Kościół ukradł nam święto 06.05.13, 11:06
        To bardzo trafny wpis.

Dlatego dziś dość powszechnie uważa się, że ta Konstytucja to oczywiście wspaniała próba ratowania państwowości (oczywiście mocno spóźniona. o żadnym realnym wsparciu Kościoła dla polskiej państwowości w ciągu 150 lat poprzedzających ową Konstytucję nic nie wiadomo. Zaś o to, że Polska zaczęła staczać się wraz z końcem religijnej tolerancji, renesansowego kultu dla nauki i otwartości na cywilizacyjne nowości Zachodu - spierać się nie sposób). Ale że ta Konstytucja ze współczesnymi standardami demokracji ma niewiele wspólnego - bo to jasne.

Dlatego pozostaje ona po prostu symbolem - jak wiele innych w historii odczytywanych nie do końca zgodnie ze swoją literą.

Więc zdecydujcie się - jeśli traktujemy to święto jako państwowe, to darujcie sobie wasze natręctwo i dajcie świętować wszystkim, także niewierzącym. Jeśli chcecie z tego robić święto kościelne, to wywieście sobie flagi, idźcie na msze, wyspowiadajcie się za grzechy, także grzechy Kościoła (zwłaszcza chciwość i pogardę dla ludzi), a przedtem - do roboty.

Tak więc tym razem - wybacz George - przyznaję rację Hani. Tylko zastanów się Haniu, co nam dało te 150 lat ultrakatolickiego sarmatyzmu, wycofania z tolerancji, zaprzepaszczenia nauki. Skończyło się tak, jak wszyscy wiemy. Upadkiem. I dopiero kolosalna praca pozytywistów pozwoliła temu narodowi ponownie stanąć na nogi. Wsparcia Kościoła w trakcie zaborów także nie zauważono - no ale "Kordiana" chyba wszyscy znają (zaznaczam, że nie pisze o jakichś pojedynczych proboszczach, tylko o Watykańskich strukturach).
    • Gość: gocg Re: Kościół ukradł nam święto IP: *.play-internet.pl 06.05.13, 12:35
      norma...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka