Dodaj do ulubionych

Poznański Wołoszański. Poznają go nawet penery ...

IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.13, 20:49
Wołoszański był i jest mistrzem!!! Reszta to tylko marni naśladowcy. Szkoda, że obecnie w TVP leci chłam a nie programy edukacyjne.
Obserwuj wątek
    • Gość: koc1234 Poznański Wołoszański. Poznają go nawet penery ... IP: *.toya.net.pl 04.05.13, 20:49
      Ciekawy program. Prowadzący nie udaje Wołosząńskiego jak ten młokos z Warszawy, a merytorycznie bije go na głowę. Co do Gaspara Da Gamy to nie rozumiem w tej historii dlaczego rodzina, która była na tyle bogata, by móc podróżować po Europie, gnieździła się w najbiedniejszej dzielnicy Posnania. Trochę naciągane, ale kto wie?
    • Gość: tt nie rozumiem IP: *.as13285.net 04.05.13, 22:12
      obejrzałem poczatek odcinka podróznik, i dowiedziałem sie ze mieszkał on w najbiedniejszej zydowskiej sekcji miasta, za chwile mowi sie ze był z bardzo bogatej rodziny gdyz było ich stac na długa podróz.

o co chodzi?
      • bewu Re: nie rozumiem 04.05.13, 23:43
        Co dokładnie robiła rodzina Gaspara w Poznaniu - nie wiadomo. Istnieją nawet wątpliwości, czy on pochodził z Poznania. Moim zdaniem można je odrzucić, bo w innym źródle opisano go jako poddanego króla Polski z miasta "Posna". Skoro mieszkał w Poznaniu i był Żydem, to musiał mieszkać w dzielnicy między Starym Rynkiem obecną ul. Wielką i Żydowską. Tam mieszkali wszyscy Żydzi - czy to bogaci, czy biedni. Kiedy wyjechali, dlaczego wyjechali, jak długo podróżowali - nie wiadomo. To, że zatrzymali się w Republice Weneckiej można wywnioskować na podstawie tego, jakim dialektem mówił Gaspar.
    • 5rolnikzwilkowiecka Wołoszański na pewno! On dobrze "kablowoł" !!! 04.05.13, 22:26
    • szmecierecie Bardzo ciekawy program w całości... 04.05.13, 22:33
      Bardzo ciekawy program (chyba) w całości dostępny na wtkplay.

Jeśli kogoś interesują ciekawostki z Poznania to z pewnością warto obejrzeć przynajmniej kilka odcinków!
    • Gość: gosc Kim jest "penery" ? IP: 95.108.118.* 05.05.13, 01:37
      Kim jest "penery" ? To jakiś polityk ? Wiem co to słowo znaczy w gwarze łacińsko-podwórkowej, ale nie podejrzewam gazety za osiągnięcie kompletnego dna w tytułowaniu nagłówków, więc ponawiam pytanie - kim jest "penery" ?
      • Gość: es Re: Kim jest "penery" ? IP: *.tbcn.telia.com 05.05.13, 11:42
        Bylam przekonana ze tylko ja reaguje na ten knajacki jezyk ktorym codziennie czestuje nas GW. Teszta tego "artykulu" (!) tez jest na takim samym poziomie jak i tytul. Czy sa jeszcze w Polsce gazety w ktorych pisza dziennikarze?
        • emissarius Re: Kim jest "penery" ? 05.05.13, 21:03
          "Pener" to określenie gwarowe, slang miejski, regionalizm. Póki co ich stosowanie zabronione nie jest, a nawet wprost przeciwnie - uczniowie dobrych szkół średnich mają obowiązek przyswoić sobie tego rodzaju regionalne zwroty. Stawiam orzechy przeciwko dukatom, że przeciętny mieszkaniec tego regionu jednak wie, kto to jest "pener".

Myślę sobie, że każdy ma prawo wyrazić swą opinię i opublikować tekst, choćby nie był on najwyższych lotów - zwłaszcza w niepublicznej gazecie. Dziwne to staje się dopiero wtedy, kiedy pewna grupa osób mając do dyspozycji setki innych portali - regularnie czyta te pisane "knajackim językiem" teksty, a potem daje upust swemu zgorszeniu na forum.

Twój wpis składa się z zaledwie trzech zdań, w których naliczyłem 15 błędów. Głupota innych nie jest niestety automatycznie dowodem naszej mądrości.

Pozdrawiam.
          • Gość: es Re: Kim jest "penery" ? IP: *.tbcn.telia.com 06.05.13, 08:25
            Licznik sie zacial? 15 bledow? Niech ci bedzie. Ja rowniez wiem kogo nazywano penerem ale rowniez doskonale pamietam jak zareagowalaby moja nauczycielka gdybym uzyla takiego okreslenia w (np) wypracowaniu. To jest GAZETA i poslugiwanie sie tego typu "jezykiem" powinno doprowadzic brukowca do bankructwa. De gustibus non est disputandum - jezeli tobie i innym tobie podobnym nie przeszkadza..... Ja osobiscie szukam codziennej gazety lub tygodnika (w jezyku polskim) z ktorych moglabym dowiedziec sie o sytuacji w kraju, o ekonomii, o kulturze. Po prostu chcialabym byc na biezaco, m.in aktualizowac jezyk. Niestety...moj glos jest glosem wolajacego na puszczy.
            • emissarius Re: Kim jest "penery" ? 06.05.13, 23:00
              Gość portalu: es napisał(a):

> To jest GAZETA i poslugiwanie sie tego typu "jezykiem" powinno doprowadzic brukowca do bankructwa.

To jest portal internetowy, jeden z setek tego typu. Gazeta.pl - to jego nazwa. Ma charakter komercyjny i o ile mi wiadomo, działa zgodnie z prawem. Poziom publikowanych tu tekstów może nie jest zbyt wysoki, ale może właśnie taki jest ich zamysł.

> - jezeli tobie i innym tobie podobnym nie przeszkadza.....

Czego innego spodziewam się otwierając tomik wierszy, czego innego szukam w tygodniku, encyklopedii, prasie codziennej, jeszcze innych treści szukam na blogach czy w tabloidach. Gazeta.pl ma specyficzny charakter, ale zapewniam Cię, że na tle podobnych publikatorów wypada nieźle.

> Po prostu chcialabym byc na biezaco, m.in aktualizowac jezyk. Niestety...moj glos jest
              > glosem wolajacego na puszczy.

Szukaj w życiu tego, co odpowiada Twoim potrzebom i jest bliskie Twemu sercu. Nie staraj się na siłę przystosowywać świata do swoich wyobrażeń o nim, bo to zrodzi wyłącznie frustracje, czego dałaś wyraz.

Powodzenia.
    • mark6 Wołoszański to Kapuś- PENER !!!!! 05.05.13, 15:10
      Poza tym programami Wołoszańskiego mogą zachwycać się tylko Ci, którzy nie mają zielonego pojęcia o II Wojnie!!!
      Takie sobie "poczytaj mi mamo" dla nieuków.
      • Gość: Ged Re: Wołoszański to Kapuś- PENER !!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.13, 06:58
        Kretynie nie wypowiadaj się na tematy które przekraczają twoje zdolności umysłowe.
        • kasia481 Może tak bardziej do rzeczy idioto? 06.05.13, 10:16
          "marek6" ma 100 % racji.
          Wczesna pobudka najwyrazniej ma zły wpływ ma twoją kondycję umysłową?
    • inea.pl Poznański Wołoszański. Poznają go nawet penery ... 06.05.13, 10:37
      "Tajemnice Poznania" (14 odcinków) dostępne są bezpłatnie również dla Abonentów INEA w usłudze VOD (kategoria "Za darmo"). Są tam również inne treści związane z Poznaniem, które polecamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka