Dodaj do ulubionych

MPK kupiło nowe autobusy

IP: *.tele2.pl 01.09.04, 19:16
A Solaris to moze kurna nie jest Polski??!!! Nie rozumiem dlaczego MPK kupuje
jedne z pierwszych Jelczów nowej generacji. Oby nie było z nimi takiego
problemu jak z pionierskimi tramwajami tatrami.....
Szczerze wolałbym aby przetarg wygrały podpoznanskie fabryki Mana i Solarisa,
aniżeli chylacy się ku upadkowi Jelcz...ktory i tak jest montowany na
podzespołach Man-a...
Obserwuj wątek
    • Gość: zdjęcia tego model Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: 194.39.141.* 01.09.04, 20:39
      www.jelcz.com.pl/m125m.html
      • Gość: Poznańczyk Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 21:00
        ja bym wolał ten model :D
        www.jelcz.com.pl/m081mb.html
        • Gość: jacekgdansk Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 07.09.04, 11:41
          jechałem niedawno takim autobusem i było to straszne.Zawieszenie wogóle
          niedopasowane i bujało jak na sztormie. Przy tym jeszcze ten chałas wewnątrz.
        • Gość: jacekgdansk Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 07.09.04, 11:48
          chodziło mi o m081mb ten minibus.

jackopl@hotmail.com
    • lowca.masek Re: MPK kupiło nowe autobusy 01.09.04, 20:48
      Spoko, spoko, wszystko jest pod kontrolą:-) Zakup jelczydła to tylko sygnał dla
      solara i MAN-a, żeby nie czuli się zbyt pewnie i nie świrowali z cenami. A tego
      złomu jest tylko 7, nie będzie płaczu jak się rozlecą.
      • Gość: Przemo Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.tele2.pl 01.09.04, 21:37
        Masz racje Solaris i Man teraz dostali lanie i mam nadzieje ze osatni raz!
    • Gość: Sebar Dopiero co tydzien temu, przed moja dziewczyna, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.04, 21:41
      Warszawianka, chwalilem sie ze MY z Poznania mamy porzadne autobusy, ktorych
      nie powstydzili sie w UE.... a nie jak WY (Wa-wa i reszta kraju) jakies
      Biolorusko-wygladajace graty...

No szkoda, szkoda....

Sebar
      sebar_rysiu@yahoo.co.uk

P.S.: Regionalny przemysl trzeba WSPIERAC (MAN, Solaris), no chyba ze naszym
      firmom odbija sodowa.... wtedy nalezy im dac krotka lekcje ze sa granice
      lokalnego patriotyzmu...
      Mam nadzieje ze managment MANa i Solaris'a pojdzie po rozum do glowy i
      zrewiduje swoje przyszle oferty.
      • Gość: lukaszbandi cóż... IP: *.icpnet.pl 01.09.04, 22:17
        Dobrze, że tylko 7, szkoda, że aż 7. Będziemy narzekac, że trzeszczą, a A1 ma
        najzwyczajniej 7 problemów. Jak miało wyjść coś innego jak w przetargu prawie
        100% kryterium to cena. Tylko ciekawe czy te autobusy dojadą do pierwszego
        przeglądu (po 60.000 km), dodam, że Solaris, MAN i Volvo robią je po 30.000 km.
        Zeby mi to było ostatni raz taki numer wycinać :/
        • Gość: Szy Re: cóż... IP: *.icpnet.pl 02.09.04, 00:14
          No to zeszliśmy na psy!!
          Dotujemy Dolny Śląsk z Wrocławiem na czele (który to już raz??).

A zaoszczędzone 0,5mln zł pewnie się odbije czkawką, gdy przyjdzie
          serwisować i naprawiać te autobusy...

W każdym razie uważam, że to zły wybór!!

PS: Ciekawe, że tutaj taką rolę grała cena, a w przypadku
          tramwajów Combino jakoś cena najważniejsza nie była.

W każdym razie mieliśmy okazję mieć na prawdę dobre i na miejscu
          produkowane autobusy, a tak wizerunek nam psują Jelcze - z Dolnego
          Śląska - nie z Wielkopolski!!
          • Gość: HirsJan Re: cóż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 23:23
            KOLEJNY raz dotujesz Dolny Śląsk? A to ciekawe, kiedy był ten poprzedni raz?
            Poza tym, jeśli uważasz że kupienie autobusu jest dotowaniem, to szczerze
            gratuluję pomysłowości. Mentalności kibola też gratuluję - jakoś nikomu we
            Wrocławiu nie przeszkadzają wagony PKP wyprodukowane w "Ceglorzu", no ale tam
            mieszkają trochę inni ludzie.. Jeśli tak przeżywasz fakt zakupu 7 dolnośląskich
            Jelczów przez MPK Poznań, to zapewne strasznym ciosem będzie też dla Ciebie
            informacja, że 99% podmiejskich składów PKP (te żółto-niebieskie) została
            wyprodukowana we Wrocławskim PaFaWagu? A do tego jeszcze te tramwaje
            wyprodukowane w chorzowskim "konstalu" i złom sprowadzony z Holandii i
            Niemiec.. Aj.. jak Ty to wszystko znosisz? Rozumiem, że jako prawdziwy patriota
            lokalny jeździsz tylko "12", i to tylko kursami obsługiwanymi przez niezawodne
            i idealne (bo w pełni poznańskie) "Tatry"?
        • Gość: Kamila Re: cóż... IP: 195.116.156.* 02.09.04, 08:34
          Kiedyś podobna sytuacja była w Berlinie. Tam jeżdżą prawie wyłącznie MAN-y i
          Mercedesy, a tak ze trzy-cztery lata temu jeden przetarg wygrał Solaris, chyba
          na 18-metrowce. I wygrali ten przetarg chyba wyłącznie dlatego, że te
          berlińskie zakłady komunikacyjne nie chciały, żeby ich stali, tradycyjni
          dostawcy czuli się przesadnie spokojnie i bezpiecznie.
          Ja też myślę, że to wypadek przy pracy.
          A tak swoją drogą, autora atrykułu zapraszam na stronę
          www.solarisbus.pl/profil.html lub
          www.solarisbus.pl/historia.html. Z każdej z nich dowie się, że Solaris
          to w pełni polska firma rodzinna.
          • Gość: miki jeżeli coś jest polską firmą.... IP: *.icpnet.pl 02.09.04, 10:47
            to jest przepełnioną kumoterstwem,hamstwem, zatrudnianiem półgłowków tylko
            dlatego ze są kolesiami. Jak najmniej polskich Firm bo to zaraza, to dżuma
            która niszczy nasz kraj.
          • Gość: couleur3 Re: cóż... IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 02.09.04, 12:42
            W Berlinie widziałem nawet wspomniane Solarisy w akcji, w Bolechowie zresztą
            też, już po lakierowaniu na żółto.
      • Gość: LMB Zachowałeś się jak prawdziwy warszawiak! Brawo IP: *.icpnet.pl 27.09.04, 11:22
        > Warszawianka, chwalilem sie ze MY z Poznania mamy porzadne autobusy,

Brawo! Chwal się dalej.
    • Gość: pik Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 07:45
      to jest dywersja !!!!
      • Gość: couleur3 MPK kupiło nowe autobusy IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 02.09.04, 08:56
        Co za badziewie kupili. Ja też już zaczynałem czuć się jak , no prawie, w
        Europie , jeśli chodzi o autobusy. A tu wpuszczają jakieś kaszanowate jelcze !
        U MAN-a w Sadach np. każdą karoserię prześwietlają (spawy) , w jelczach chyba
        się tym tak nie przejmują. Ciekawe , jak te złomowozy będą wyglądać za np.
        dziesięć lat.
    • Gość: Stargardzianin Aż się przestraszyłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 11:16
      jestem ze Stargardu (niestety z przymiotnikiem szczeciński), u nas też właśnie
      będzie przetarg na 7 nowych autobusów, widząc tą wiadomość od was aż się
      przestraszyłem że u mnie te Jelcze też mogą wygrać, normalnie boję się teraz,
      faktycznie, po prau dniach jazdy to te autobusy będą trzesczały na maksa, do
      tej pory kupowaliśmy od was Many i mam nadzieje że z tego poziomu MZK Stargard
      nie zejdzie
      • Gość: Sebar Re: Aż się przestraszyłem IP: *.static.qsc.de 02.09.04, 12:04
        Zaloz na swoim lokalnym forum watek. Zmobilizuj i uswiadom forumowiczow, o
        takiej mozliwosci... Przeslij linka tego forum i swojego watku do Urzedu Miasta
        w Starogardzie (chocby anonimowo), niech beda swiadomi zagrozen... nie tylko
        estetycznych na ulicach z faktu zakupu owych Jelczow.

Wiem, ze moze jestem niesparawiedliwy, bo oceniam te autobusy(Jelcza) z
        wygladu. Jednakze, MAN i Solarisy doskonale znam, cenie i tak jak zawsze
        narzekalem na poznanskie MPK, tak w tym momencie musze uczciwie stwierdzic, ze
        stawiajac niegdys na MANa i Solarisa Poznan bardzo dobrze zrobil.

Jelcz przez lata pokazywal, ze jego autobusy nadaja sie jedynie na zlom i sa
        brzydkie. Nie zmienia sie nawykow pracownikow, designerow, swiadomosci
        managmentu przez rok czy dwa lata jak to Jelcz probuje wcisnac klientom.

O technologii nie wspomne... bo to juz sa lata, lata pracy, doswiadczenia i
        madrego wyciagania wnioskow..... a nie stworzenie na predce nowego, mniej
        brzydszego autobusu....

Sebar
        sebar_rysiu@yahoo.co.uk
        • Gość: couleur3 Nie dla Jelczozłomu ! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 02.09.04, 12:45
          Powinniśmy choć naciskać by te złomowozy skierowano gdzieś na dalekie
          peryferia, Starołęka lub Radojewo albo coś takiego. By w centrum wstydu nie
          robiło przy obcych.
          • Gość: remik Re: Nie dla Jelczozłomu ! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.04, 14:52
            niech obsadza nimi 7 brygad nocnych moze po ciemku bedzie to w miare wygladac :P
    • Gość: Wojtek A ja się cieszę! IP: *.man.poznan.pl 02.09.04, 13:27
      A ja w przeciwieństwie do wszystkich poprzednich opinii uważam, że dobrze się
      stało, że w Poznaniu będą jakieś inne autobusy niż MAN i Solaris. Szczerze
      mówiąc, to liczyłem już na to podczas poprzedniego przetargu na wypożyczenie 10
      autobusów, który wygrał Solaris i w którym brał udział także Jelcz. Nie chodzi
      tu o to, że mam coś do Solarisa, czy MAN-a, ale po prostu cieszę się, że pojawi
      się u nas nowy model autobusu.
      Jestem ciekaw, czy któraś z powyższych negatywnych opinii o Jelczu M125 Vecto
      poparta jest jakimiś dowodami. Nie mówię tutaj o wyglądzie, chociaż nie wiem w
      czym on ustępuje np. MAN-owi NL223 czy Volvo 7000. Może moi przedmówcy mieli na
      myśli starsze modele Jelcza?
      Nie wiem tylko skąd ta cena 950 tys., bo średnio autobusy 12-metrowe kosztują
      700-750 tys.
      • Gość: couleur3 Jelczozłom IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 02.09.04, 14:45
        Różnica między MAN-em , Solarisem a Jelczozłomem to tak jak (obrazowo) jakość
        Toyoty , Volkswagena i Poldka z silnikiem od Rover-a. Nie wiem z czego tu się
        cieszyć - że za parę latek będziemy mieli w mieście 7 rozlatujących się
        Jelczozłomów ?
        • Gość: Wojtek Re: Jelczozłom IP: *.dialup.telenergo.pl 05.09.04, 20:26
          Gość portalu: couleur3 napisał(a):
          > Różnica między MAN-em , Solarisem a Jelczozłomem to tak jak (obrazowo) jakość
          > Toyoty , Volkswagena i Poldka z silnikiem od Rover-a.
          Może, ale jeśli porównujesz MAN-a NL223, Solarisa U12 z Jelczem 120M, ale nie z
          Vecto.

> Nie wiem z czego tu się cieszyć - że za parę latek będziemy mieli w mieście 7
          > rozlatujących się Jelczozłomów ?
          Na jakiej podstawie twierdzisz, że za 7 lat Jelcz będzie się rozlatywał?
          Przecież jeszcze nigdzie M125 Vecto tyle nie jeździł, zresztą podobnie jak
          żaden Solaris. A niby czemu ma być gorszy pod tym względem?
          • Gość: KT4D Re: Jelczozłom IP: *.public.iu-bremen.de 06.09.04, 10:36
            Zgoda. Jelczyk to praktycznie MAN NL223 z brzydszym ryjem. Ale co z tego, jak
            wykonczenie tego autobusu jest po prostu TRAGICZNE. Mialem niedawno ta watpliwa
            przyjemnosc przejechania sie tym czyms po ulicach Katowic... Wszystko trzeszczy
            jak cholera, a autobus jest jest duzo glosniejszy od MANa III generacji.

Poza tym jest jeszcze jeden problem: UNIFIKACJA TABORU. Trzeba bedzie warsztacik
            przeszkolic na nowe autobusy - nie mowiac o tym, ze trzeba bedzie nowe rodzaje
            czesci kupowac. Mysle, ze MPK sie tego pozbedzie za 5 lat i sprzeda gdzies do
            GOPu... ;)
          • Gość: blue Re: Jelczozłom IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 28.09.04, 16:01
            > Na jakiej podstawie twierdzisz, że za 7 lat Jelcz będzie się rozlatywał?
            > Przecież jeszcze nigdzie M125 Vecto tyle nie jeździł, zresztą podobnie jak
            > żaden Solaris. A niby czemu ma być gorszy pod tym względem?

Pierwszy M125M powstał w 1998 roku, policz sobie ile ma lat, jeździ do dzisiaj.
    • Gość: Stargardzianin Dziwna cena autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 15:02
      piszę ze Stargardu a nie Starogardu Sebar:) mnie też dziwi cena za te autobusy,
      to chyba jakaś pomyłka autora artykułu ponieważ za ponad 900 tyś. zł. można
      kupic autobusy 15 metrowe i to w dodatku Many a nie zwykłe tansze na pewno i 12
      metrowe Jelcze
      • Gość: Sebar Re: Dziwna cena autobusów IP: *.static.qsc.de 02.09.04, 15:57
        Oj...:)) przepraszam za pomylke. W kazdym razie odwiedzilem bardzo ladna i do
        tego wielojezyczna (!) stronke Twego miasta:

www.stargard.pl/php/aktual.php?id=przet
        Niestety nie ma zadnej wzmianki ze miasto Stargard, badz Miejski Zakład
        Komunikacji (dyrektor: Jan Gumuła) chca zakupic jakies autobusy...

Moze w niedalekiej przyszlosci taki przetarg rozpisza...
        W kazdym razie dobrzebyloby gdyby wladze Twojego miasta nie przygladalyby sie
        tylko cenie tak jak bylo to w przypadku powyzszych, pozal sie Boze, poznanskich
        7 autobusow.

Sebar
        sebar_rysiu@yahoo.co.uk

• Gość: Kamil Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 19:28
      niskopodgłowe jelcze super tylko ciekawe jak wyglondają
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: MPK kupiło nowe autobusy 02.09.04, 20:46
      cieszę się ze Poznańscy włodarze znów zaczynają być gospodarczymi patriotami że
      znów zaczynają wspierać polskie produkty
      • Gość: Poznańczyk Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 21:12
        A co Solaris może nie jest polski?? Man nie jest polski, ale podobnie jak w
        Solarisie pracują tam Poznaniacy i okoliczni mieszkańcy, dlatego wolę, aby
        Poznań wspierał pośrednio samego siebie (dając pracę Poznaniakom). A jakoś
        Jelcz mnie nie przekonuje, chociażby sprawy przeglądów (opieram się na tym co
        ktoś wyżej napisał)
        • Gość: (....) weż gosciu nie klep bzdur...... IP: *.icpnet.pl 05.09.04, 20:52
          Nie był bym przkonany ze pracują tam poznaniacy, bo np. w Volkswagen Poznań
          ludzi po poznańskich uczelniach (niemówiąc już że z Poznania i okolic)jest tyle
          co kot napłakał - są wręcz tępieni i tak samo może być w Solaris i MAN
          • mantis77 Re: weż gosciu nie klep bzdur...... 05.09.04, 22:35
            Volkswagen to nie MAN i Solaris. w MANie pracuje mój kuzyn i jest lakiernikiem
            więc jednak zatrudniają ludzi z poznania. A kuzyn dowozi samochodem jeszcze
            kilka osób z poznania więc chyba jednak nie masz racji. I jak Niemcy widzieli
            Polaków przy lakierowaniu to byli pod wielkim wrażeniem że umieją szybciej
            zrobić niż niemcy bo tamci na wszystko mają czas a nasi się sspieszyli ale
            robili dokładnie. Więc jednak zatrudniają "naszych"
            • Gość: (.....) Re: weż gosciu nie klep bzdur...... IP: *.icpnet.pl 06.09.04, 21:24
              byli by debilami gdyby sciągali robotników fizycznych z innych rejonów polski,
              mój post tyczył kadry nieco bardziej wykształconej niż lakiernicy
          • Gość: łuki Re: weż gosciu nie klep bzdur...... IP: *.icpnet.pl 06.09.04, 20:06
            cała kupa ludzi pracuje z Poznania, ale jeżeli brakuje przeszkolonych kadr to
            zciągają nawt z daleka
            • Gość: (.....) Re: weż gosciu nie klep bzdur...... IP: *.icpnet.pl 06.09.04, 21:19
              ......przeszkolonych w czym....? chyba w dojeniu kanarków. kupa ludzi z
              poznania!!!! wśród sprzątaczek chyba....
              • Gość: mlx Re: weż gosciu nie klep bzdur...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 10:23
                A coś taki sfrustrowany? Tępią po poznańskich uczelniach? Nie przyjęli Cię i
                głupoty pleciesz?
                • Gość: xlm Re: weż gosciu nie klep bzdur...... IP: *.icpnet.pl 07.09.04, 11:13
                  żeby zakończyć tą jąłową dyskusje to praca w Poznaniu powinna być dla
                  Absolwentów dobrych poznańskich uczelni a nie dla głąbów z innych regionów po
                  prowincjonalnych uczelniach i tyle
                  • Gość: Rogerus Re: weż gosciu nie klep bzdur...... IP: *.crowley.pl 08.09.04, 12:41
                    Widać musisz być beznadziejny skoro nie potrafisz uczciwie wygrać rywalizacji o
                    pracę. Praca powinna być dla najlepszych a nie dla kształconych (urodzonych) tu
                    lub gdzie indziej.
                    • Gość: (....) Re: weż gosciu nie klep bzdur...... IP: *.icpnet.pl 08.09.04, 20:04
                      praca rzadko kiedy jest dla najlepszych, najczęściej jest dla najgłupszych, dla
                      takich którzy nie mają własnego zdania i dla najbardziej usłużnych ( dupolizów )
                      Preferuje się niestety takie osoby, które bedą z wielkim entuzjazmem wykonywać
                      najgłupsze polecenia swoich niedouczonych szefów.
                      Pokaż mi firmę która naprawde zatrudnia tych najlepszych tzn. z dobrym
                      wykształceniem, znajomoscią języków i mających poczucie włanej wartości ludzi.
                      Aha i na czym polega ta uczciwa rywalizacja i gdzie się z nią spotkałeś.......?
                      • Gość: Rogerus Re: weż gosciu nie klep bzdur...... IP: *.crowley.pl 09.09.04, 09:01
                        Zdaję sobie sprawę z tego ze najczęściej jest tak jak Ty mówisz (niestety).
                        Jednakże ja mówiłem o pewnym ideale do którego dażyć należy, bo bez tego nasz
                        kraj nigdy z biedy nie wyjdzie. A w sprzecznosci z tym ideałem stoi wypowiedź
                        do której się odnoiosłem, a która świetnie się wpisuje w patologiczną sytuację
                        o której Ty piszesz. A jeśli chodzi o odpowiedź na woje pytanie, to spokojnie
                        mogę podać swój przykład. Zostałem zatrudniony bez żadnych znajomości,
                        odpowiadając na ogłosznie z gazety. Właśnie kończyłem licencjat i miałem
                        wykonywać proste zestawienia i analizy. Teraz, nie mając żadnej protekcji
                        jestem Gł. specjalista ds. Controllingu i mam spory wpływ na zarządzanie.
                        Osiągnąłem to po prostu angażując się w moją pracę i wykazując samodzielnościa.
                        Pozdrawiam życzac wszystkim zdrowego podejścia do kwesti pracy.
      • Gość: kioskarz007@gazeta Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: 150.254.6.* 19.02.05, 21:11
        I co z tego, że kupiło nowe autka, skoro tramwaje do bani, bilety droższe,
        strajkiem grożą, kamer w środku nie ma - a nawet jeśli są, skutków nie widać -
        ciągle zdarzają się bezkarne bójki. Sposobu na kieszonkowców też nie widać, ani
        w policji, ani w MPK... Wielu zna już z widzenia te obleśne twarze, szczególnie
        zestaw koleś+laska, lub kolo z twarzą żulicha, tudzież zestawy łączone...
        112 też nie działa tak jak trzeba :((((
    • Gość: Stargardzianin Do Sebara:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 22:01
      Racja Sebar, przetargu nie ma, nawet dowiedzialem sie dokładnie o co chodzi z
      tymi autobusami w moim mieście, te 7 autobusów to miałyby być Scanie ktore
      zostaly wyprodukowane w 2002 roku ale nie odebrano ich istoją z zerowym
      przebiegiem w fabryce, dlatego są tansze i dlatego moje miasto stać na 7 takich
      autobusów, calkowity koszt wyniósłby 3 miliony, a jesli ta transakcja sie nie
      uda to Miasto ma przeznaczone 4 miliony na nowe autobusy i dopiero wtedy ogłosi
      przetarg kiedy nie wyjdzie sprawa ze Scaniami:) dzieki za pochwałkę strony:)
      • Gość: Przemo Re: Do Sebara:) IP: *.tele2.pl 03.09.04, 21:51
        Ciesze się ze choć w jednym temacie zgadzamy sie wszyscy w 100%
    • Gość: LMB Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.icpnet.pl 04.09.04, 13:27
      > Jelcz...ktory i tak jest montowany na podzespołach Man-a...

Solaris nie produkuje silników i części innych elementów. To normalne.
      Wyobrażasz sobie autobus z polskim silnikiem? :)
      • Gość: LMB poprawka Solaris - link Dresden IP: *.icpnet.pl 04.09.04, 13:28
        www.trainslide.com/pages2/bildergal_dvb_solaris.html
    • Gość: hegemon To SIMENS nie robi autobusów??? IP: *.icpnet.pl 06.09.04, 17:26
      szkoda :(
      • Gość: RobuR Solaris Polski Jest! IP: *.crowley.pl 07.09.04, 14:49
        Przecież Solaris jest Polski! Szefem są Państwo Olszewscy.. (chyba) a fabryka
        powstała po odłączeniu się od koncernu Neoplan, który połączył się z Manem i
        stworzył Neomana. To polska rzecz! Polska myśl technologiczna, projekt itp. No
        i wygrywają przetargi nawet w miastach niemieckich (m.in Berlin), Slowackich
        (Koszyce), Znajdziesz je jeszcze np w Rydze.

Co do Jelcza M125M Vecto. Jest niezły. Wreszcie w Poznaniu jakaś odmiana od
        Solniczek i Manów. Niezły bus, może i bez rewelacji, no ale niezły.
        dużo jego zdjęć znajdziecie na stronie www.transport.wroc.biz należy wybrać
        opcję busses, potem wybrać jelcza i model M125M. W kilku miastach takowe już
        kursują, raczej są zadowoleni. Są np w Ciechanowie, Białej Podlaskiej no i w
        kilku większych. Ostatnio w Rzeszowie takie kupili z instalacją na gaz, co im
        wychodzi taniej na eksploatacji.
        Pożyjemy zobaczymy, myślę, że Poznań nie dokonał złego wyboru. Zwłaszcza że nim
        już jechałem i nie miałem jakichś odruchów wymiotnych czy coś w tym rodzaju ;)))

Ciekawe tylko na jakich liniach je spotkamy.
        • Gość: hegemon ja chcę się tylko dowiedzieć dlaczego nie SIMENS!! IP: *.icpnet.pl 07.09.04, 15:12
          ale chyba nie jestem złośliwy?
    • Gość: mystery Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.icpnet.pl 06.09.04, 19:44
      znalazlem wlasnie fotke trego busa www.jelcz.com.pl/m121m.html - ogolnie
      taki sobie... ale jest takie powiedzenie dobre bo polskie ;)
      • Gość: Wojtek Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.man.poznan.pl 07.09.04, 13:15
        Gość portalu: mystery napisał(a):
        > znalazlem wlasnie fotke trego busa www.jelcz.com.pl/m121m.html
        - ogolnie
        > taki sobie... ale jest takie powiedzenie dobre bo polskie ;)

Znalazłeś zdjęcie Jelcza M121M. W Poznaniu będą M125M Vecto
        www.jelcz.com.pl/m125m.html
    • Gość: bus powtórka z siemensa IP: 195.20.110.* 07.09.04, 09:57
      zamiast sprawdzonych solarisów (made in poland)
      • Gość: couleur3 powtórka z siemensa - Jelczozłomy. IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 07.09.04, 15:13
        Widziałem montaż w Solarisie , w MAN-ie w Sadach ,i powiem wam jedno : nie
        wierzę w dobrą jakość Jelczozłomów. Dlaczego nawet Solaris sprzedaje autobusy i
        trolejbusy do Rzymu , Drezna , Tallina ,Berlina a Jelczozłomy ? Gdzie one
        jeżdżą , oprócz Wszawki i paru innych polskich miastaach ? To nie przypadek. W
        tej postsocjalistycznej firmie trudno o jakość choćby Solarisa , nie
        wspominając o MAN-ie.
        • Gość: Kuba idziemy na dno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:03
          jest coraz gorzej na poczatku dobry MAN poten gorszy o wiele Solaris a
          teraz "ta" kupa zlomu za pare lat moze bedzie reaktywacja Ikarusa :)
          • Gość: zlosliwy Re: idziemy na dno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 18:10
            Jestem za jelczem:

A teraz pytania do Was:

1) Ktory z pieniaczy jechal kiedykolwiek jelczem Vecto?
            2) Ktory jechal na tylnej platformie 10-letniego MAN-a?
            3) Ktory pamieta z polskiego, ze piszac jelcz wielka litera robi blad
            ortograficzny?

Gratuluje tolerancji dla Slazakow i milosci do Niemcow.
            • Gość: Kuba Re: idziemy na dno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 18:28
              A ty jechales 10 letnim jelczem??
    • Gość: mac Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 13:07
      niewiem co to ma być? jak można kupować takie buble? solaris też jest polski i
      uważam, że jest o stokroć lepszy od badziewia z jelcza.
    • Gość: Dominik Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: 213.209.160.* 08.09.04, 13:23
      współczuje MPK Poznań:)) widziałem tok produkcji Jelcza w Laskowicach i pożal
      się Boże----jak za komuny:)) Jak Solaris składa swoje wozy tez wiem---jest
      lepiej, chociaż o automatyzacji produkcji tez nie słyszeli , przynajmniej nie ma
      takiego bałaganu jak w Jelczu!!! MAN to MAN--tu nie znam nic poza marką i
      jakością--wiadomo jest najwyższa.... wydaje mi się błędem kupowanie wozów Jelcza
      tylko dlatego ,że jest tańszy o kilkadziesiat tysięcy złotych , jezeli będą
      bardziej usterkowe niż Solarisy
      • Gość: Rafis Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: 62.29.254.* 08.09.04, 19:34
        Nie sądze aby ten Solaris był lepszy od Jelcza :)
        Poodbno pękaja im(Solarisom) podwozia...
        Po 10 latach wszystkie autobusy trzeszcza jednak nie ma watpliwosci ze
        najwyzsza półka to Volvo i Man.
        Acha jeszcze co do cześci komentarzy to tragedia. Nic dziwnego, że Poznan staje
        sie coraz bardziej nielubiany w Polsce.

pzdr.
        • Gość: Przemo Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.tele2.pl 08.09.04, 20:42
          Dlaczego nielubiany.??????????/ Przecież nie od dzis wiadomo ,ze popieramy sie
          nawzajem, a wtedy nasz region będzie rajem......hii
          • Gość: Rafis Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: 62.29.254.* 09.09.04, 00:31
            Gość portalu: Przemo napisał(a):

> Dlaczego nielubiany.??????????/ Przecież nie od dzis wiadomo ,ze popieramy
            sie
            > nawzajem, a wtedy nasz region będzie rajem......hii

Ma to swoje plusy ale ostatecznie gotujecie się we własnym sosie :)
        • Gość: Przemo Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.tele2.pl 08.09.04, 21:03

wielkie sorry , ale Jelczozłomy będą największą pomyłką MPK.
          Macie racje ze pochodzą one z komunistycznej fabryki gdzie pracuje
          się młotkami a nie głową.
          Solaris to w 100% sprawdzona i najlepsza konstrukcja w Polsce...
          Popieram nasz lokalny przemysł....
        • Gość: Andrzej Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 08:24
          Heh, jelcze trzeszczą od samego początku, a nie dopiero po 10 latach...
        • wiktor_l Re: MPK kupiło nowe autobusy 09.09.04, 09:23
          Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Nie sądze aby ten Solaris był lepszy od Jelcza :)

Dlatego też Jelcz jest takim hitem eksportowym, w odróżnieniu od Solarisa?;)
          Nie kompromituj się, to inna klasa. ("podobno" - buahahah - nie ma 10 letnich
          solarisów, btw)

Wiktor
    • mantis77 3-ci rodzaj 08.09.04, 23:21
      Ja powiem tak. Specjalistą od autobusów nie jestem. Jeździłem manami i
      solarisami. Jako osoba niepełnosprawna najbardziej zwracam uwagę na to czy jest
      niskopodłogowy. Co mnie dziwi w niektórych manach nie ma klapy do wjazdu do
      wózków mimo obniżanej podłogi a w niektórych takowa klapa jest. Pomijam temat
      że kierowcom nie chce się tego otwierać. Jestem ciekawy czy jelcze mimo
      obniżanej podłogi mają tak zwany "przyklęk" na poduszkach powietrznych przy
      przytankach. To mnie ciekawki najbardziej.

Jeśli chodzi o zakup uważam że jest chybiony ale nie ze względu na jakość (to
      mi trudno jako nie-specjaliście ocenić). Chodzi mi o to że mamy już dwa
      alternatywne rozwiązania a właściwie trzy. Tzn. mamy w poznaniu many, solarisy
      i część neoplanów. Nie wliczam starych ikarusów które także jeżdżą. Popatrzmy
      na to ze strony MPK. Zaoszczędzamy ileś tam dziesiąt tysięcy na samych
      autobusach. A czy ktoś przeliczył ile trzeba wydać na szkolenie pracowników aby
      obsługiwali 7 słownie siedem autobusów innej firmy. A co z częściami
      zamiennymi. Gdy mamy np. 50 czy więcej manów to np. części takie jak przednia
      szyba czy drzwi mogą leżeć na magazynie bo prędzej czy później się przydadzą do
      autobusów (jeśli np. ktoś ją nagle zbije w wypadku). A do 7 słownie siedmu
      jelczy takie rozwiazanie jest nieopłacalne. W wypadku jakiejś kolizji autobus
      będzie czekał w zajezdni na naprawę i sprowadzenie części (bo nie sądzę żeby do
      7 autobusów mieli na magazynie) i w ten sposób będzie generował brak dochodów i
      straty (autobus nie jeździ, nie wozi pasażerów, nie ma zysku). Takie jest moje
      zdanie. Nie jesteśmy zmonopolizowani gdyż już mamy dwie marki autobusów
      obsługujacych nasze linie, ale trzeba też myśleć o unifikacji taboru MPK.
      Łatwiej nad tym zapanować.

To tyle.
      • Gość: pulp Re: 3-ci rodzaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 14:30
        To czy klapa dla wózków jest czy jej nie ma, nie zależy od producenta tylko od
        tego kto zamawia autobus. Jeśli miasto zamówiło (zorganizowało przetrag) na
        autobus bez klapy to dostaje bez klapy :-)

PZDR
      • Gość: RobuR Re: 3-ci rodzaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:46
        No nie wiem Mantis.. Jaki inny rodzaj??? To MPK nie ma jelczów? A model M11
        (spotykany np na linii 85, 89) to też jest jelcz. Pozatym Vecto ma podzespoły
        MANa. A jak ktoś jest kierowcą, to umie jeździć. Jak jeździsz całe życie Daewoo
        Tico, to z Cinquecento też za dużych problemów mieć nie będziesz.
        Bo taka jest różnica między Solarisem a Vecto.
        Pozatym coście się uczepili tak tego busa? Poznań lubi mieć problemy.
        Parkomaty, Tatra, tramwaje Siemens... itp itd. A jak Vecto się popsują (może
        jednak się nie zepsują - nie skazujmy je od razu na śmierć) to już mają
        wprawę...
        • mantis77 Re: 3-ci rodzaj 10.09.04, 01:51
          Tak ale z tych starych jelczów i ikarusów jakoś po mału, tak myślę, MPK się
          wycofuje. Muszę przyznać że kierowcy oczywiście że nie zrobi to różnicy (mój
          ojciec ponad 15 lat jeździł jako kirowca i nie ważne czy był to star czy TIR
          skoda z nzaczepą) co najwyżej może być odczuwalna różnica w komforcie jazdy
          (chałas, jakieś wspomaganie itp.) Ale to ocenią kierowcy. Mnie chodziło o dział
          napraw. w koncu nie wmówisz mi że jelcz ma 100% częsci mana i tak samo się
          wszystko naprawia i te same części pasują np od starego jelcza. Skoro to nowa
          konstrukcja to będą nowe części i nie ma się co oszukiwać. Pewnie że dobry
          mechanik naprawi wszystko ale jakaś unifikacja taboru chyba moim zdaniem jest
          na miejscu. A rozdrabnianie się już nie. Takie jest moje zdanie.
          • Gość: Wojtek Re: 3-ci rodzaj IP: *.man.poznan.pl 10.09.04, 12:59
            Przecież w tej chwili, mimo że MPK kupowało tylko u dwóch producentów, i tak
            mamy kilka rodzajów taboru, do którego trzeba mieć oddzielne części. Bo
            przecież szyba przednia z MANa II generacji nie pasuje do III generacji,
            podobnie okna, części do silnika, itp. Taka sama sytuacja jest z Neoplanem i
            Solarisem. Zresztą nawet np. w Neoplanach N4021 (5 szt. przegubowych nr 1370-
            1374) są dwa różne rodzaje drzwi (3 szt. mają inne niż pozostałe 2 szt.)
            • Gość: Szrotek Dać mu szanse! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 14:22
              Dla mnie Mantis idzie słusznym tropem... wprawdzie "szyba przednia z MANa II generacji nie pasuje do III generacji" to pewnie wiele innych mniejszych częsci tak... pewnie w tarkcie uzytkowania jelczy beda sie zużywały inne mniejsze podzespoły... a jesłi chodzi akurat o drzwi w tych autobusach to na stronie transport.wroc.biz/ proponuje odnaleźć autobus jelcz 125 vecto w barwach Katowic i poczytać o ich awaryjności... lecz jeśli mnie pamięć nie myli u pierwszego solarisa u12 w Poznaniu z drzwiami z początku były podobne problemy...
              PS. Dotychczas wyprodukowano 40 sztuk... czy Tatra niczego nas nie nauczyła...
              • Gość: blue Re: Dać mu szanse! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 13.11.04, 11:33
                Proponóje sprawdzić za jaką cenę Vecto kupiły Katowice, a za jaką Poznań, za
                psie pieniądze sotaje się psie auto.
    • Gość: Daniel Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 14:16
      Prawie wszystkie obecnie produkowane autobusy oparte są na:
      silnikach firmy MAN DAF
      srzyniach biegów ZF
      osiach ZF
      deskach rozdzielczych VDO
      instalacjach elektrycznych CAN
      Jedyne co je rożni to wygląd zewnętrzy i wewnętrzy
      Tak naprawde autobusy MAN NL 223, SOLARIS URBINO 12 i JELCZ M125 VECTO mają ten same:
      -silniki
      -skrzynie biegów
      -osie
      -deski rozdzielcze
      -istalacje elektryczne
      różnią się tylko "pudłem"
      • Gość: RobuR Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 14:25
        Właśnie Mantis o to mi chodziło. To jest unifikacja. No i ważne, że jest to
        światowa jakość i tego się trzymajmy! A coś nowego na ulicach (mam na myśli
        pudło) wcale nie zaszkodzi.
    • Gość: karro Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.04, 11:55
      Dziwne sa te irytacje poznanskich prostakow... przeciez model jelcz 125 m
      zostal skonstruowany wczesniej niz autobusy III generacji man... a ze jezdzi
      tylko 40 sztuk... to wina zlej promocji i tego ze o zakupie autobusow decyduja
      dziwne uklady polityczne... jelcz wielokrotnie przegrywal w poznaniu przetargi
      minimalna iloscia punktow....
      • Gość: LMB Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.icpnet.pl 27.09.04, 11:21
        > Dziwne sa te irytacje poznanskich prostakow...

Gorze, to zupełnie nie-poznańskie irytacje. Poatrzcie na komentarz na niemieckim
        forum na temat zakupu Solarisów dla BVG:

tinylink.com/?dllnjv96fD
        Zobaczcie, że tam nie ma narodowościowych komentarzy w rodzaju "polskie
        autobusy", ale bardziej rzeczowe gadki. A u nas - co to ma być, żadnych
        komentarzy na temat autobusów, ale na temat jego pochodzenia. Tym bardziej, że
        nikt tych jelczy nie widział....
        • Gość: lukaszbandi Wypraszam sobie (n/t) IP: *.icpnet.pl 27.09.04, 13:17
    • Gość: blue Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 28.09.04, 16:08
      Poznaniacy, nie obawiajcie się, Jelcz M125M to nowoczesna konstrukcja. Jest
      produkowany od 1998 roku i kupuje je nie tylko Poznań. Konstruktorzy z Jelcza
      zrobili go w 1998 roku, o Solarisie wtedy nie słyszano. Jelcz M125M był
      konstruowany w tych samych latach co MAN NL223, to na wspólne zamówienie Jelcza
      i MANa firma Bosch wyprodukowała na tamte czasy super nowoczesny układ
      diagnozujący CANBus. Jak czytam te teskty powyżej, to mam nieodparte wrażenie,
      że ludzie krytykujący M125M Vecto niegdy nie widzieli go nawet.
      Tutaj są zdjecia M125M z róznych części Polski:
      ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/?seria=167
      • Gość: blue Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 28.09.04, 16:17
        Szczególnie patrzcie na te wyprodukowane w tamtym roku (możecie się takich
        spodziewać):
        ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/zdjecia.php?s=poj&ka=428&sa=167&id=655
        ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/zdjecia.php?kategoria=27&seria=167
        ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/zdjecia.php?kategoria=114&seria=167
        ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/zdjecia.php?kategoria=759&seria=167
        Dla mnie on jest ładniejszy od MANa, ale byłbym zachwycony jakby mu dali przód
        od tego: ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/tournee.php?p=5269
        ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/tournee.php?p=18141
        Te autobusy są piękne i design zrobił Polak, a nie jak w przypadku Soalrisa
        jakaś niemiecka firma...
        • wiktor_l Re: MPK kupiło nowe autobusy 29.09.04, 09:09
          Z całym szacunkiem, dla Twojej "wiedzy", nie licząc poczucia gustu.

1. Design solarisa to tylko i wyłącznie polska robota. IMHO jest dużo
          ładniejszy od konkurencji, do której nie zaliczam Jelcza bo

2. Jelcz jest autobusem kierowanym praktycznie tylko na nasz rynek, nie ma
          szans w starciu z MAN, Solaris czy Volvo poza granicami. To auto innej klasy.

Moim zdaniem zakup tych autobusów to wielka pomyłka, co zostanie rozliczone.
          Pomijam kwestie patriotyzmu lokalnego (ważna!!), ale fakt ekonomicznego aspektu
          tej transakcji. Lepiej zapłacić więcej za coś już sprawdzonego (Solaris , Man )
          w swoich warunkach.

Wiktor
          • Gość: blue Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 02.10.04, 21:42
            > 1. Design solarisa to tylko i wyłącznie polska robota. IMHO jest dużo
            > ładniejszy od konkurencji, do której nie zaliczam Jelcza bo

Pisze jeszcze raz, że design dla Solarisa zaprojektowała berlińska firma! Nie
            zamierzam polemizować, bo to jest fakt.
    • Gość: bum zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 02:19
      infobus.com.pl/text.php?id=213
    • Gość: swerd Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 22:16
      tak sie osralisem podniecacie, a jak do tychów kupili trolejbus tej firmy to
      przez miesiąc stał na zajezdni bo sie drzwi nie zamykały
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka