Dodaj do ulubionych

Gdzie warto?

27.10.14, 09:04
Witam wszystkich,
wybieram się na 4 dni do Poznania. Moze podpowiecie gdzie warto pójść zjeść, co warto zobaczyć, gdzie warto wynająć pokój.
Oczywiście w inetrnecie znajdę mnóstwo o zabytkach Poznania. Ale co Wy osobiście polecacie?
Warto skorzystać z Term Maltańskich?
Może coś ciekawego w okolicach Poznania?
Jeżeli chodzi o jedzenie to nie jestem zainteresowana barami chińskimi, mlecznymi, sushi, burgery :)
Interesuje mnie kuchnia polska, włoska, ogólnie europejska. Może jakieś klimatyczne miejsce z deserami, nalewkami, grzanym winem?

Będę wdzieczna za wszystkie porady.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Gdzie warto? 27.10.14, 09:21

Poznań jest stosunkowo zwarty więc łatwo go zwiedzić pieszo. Zacząłbym wędrówkę od Ronda Kaponiera, ale tam teraz remont, dalej ulicą Świętego Marcina, podziwiając Pałac Cesarski, pewnie najładniejszy zabytek pruski, potem w lewo na Plac Wolności do ulicy Paderewskiego, do Zamku Przemysła i w dół na Stary Rynek. Przy zamku Przemysła Kościół Franciszkanów naprawdę śliczny i oczywiście słynna Fara, po drugiej stronie rynku, każdy ją wskaże. Ratusz radzę podziwiać z knajpek rynkowych, bo wymaga skupienia i kontemplacji nad pięknem architektury Renesansu. Potem problem, bo dylemat, iść na Ostrów Tumski i zobaczyć kolebkę Polskości, czy Półwiejską do Browaru. Miasto musi rozwiązać ten problem jak pokierować ruch turystyczny. Jak oczywiście polecam Ostrów, który jest w zasięgu NÓG, ale niedostatecznie oznaczony. potem powrót na Stary Rynek i do Starego Browaru z portfelem, ale jednocześnie świadomością, że to najlepszy i najładniejszy shopping center jaki ta planeta widziała...
      • paaulaa87 Re: Gdzie warto? 27.10.14, 09:28
        Bardzo dziękuję za odpowiedz.
        • merrigold30 Re: Gdzie warto? 27.10.14, 13:17
          A co Ciebie interesuje? W sensie oglądania/zwiedzania? Widziałam ciekawą ofertę Fusion Hostelu na jakimś gruponie, wygląda ok i w sercu Poznania ale może wolisz coś bardziej eleganckiego :) Kolega wyżej ciekawą trasę zaproponował. Na Ostrowiu Tumskim koniecznie trzeba zwiedzić Bramę Poznania. Na Rynku jest muzeum Rogala (pewnie bardziej zaciekawi dzieci. Jeśli jedziesz autem można się wybrac do Kórnika, Rogalina (Zamek i pałac), Puszczykowa (muzeum Arkadego Fiedlera). Jeśli ktoś lubi historię w Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy, może nawet Gniezno.
          • Gość: Miodzio Re: Gdzie warto? IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.14, 18:25
            merrigold30 napisała: Na Ostrowiu Tumskim koniecznie trzeba zwiedzić Bramę Poznania...

Pytanie dla Poznaniaków- jak mówicie: na Ostrowie czy na Ostrowiu (jak Merrigold)
            Dylemat podobny mamy ze słowem: cudzysłów. Czy piszemy coś w cudzysłowiu czy w cudzysłowie?
            Jeden ze znanych a rubasznych językoznawców radził pamiętać o starym, dobrym polskim słowie, powszechnie znanym i często używanym:dupa.
            Nawet maleńkie dziecko, dopiero rozpoczynające naukę mówienia po polsku nie ma wątpliwości, że coś można mieć wyłącznie w dupie, nigdy w dupiu.
            Więc Brama Poznańska jest na Ostrowie Tumskim (nie Ostrowiu...)
            Podobnie cytaty piszemy w "cudzysłowie" robiąc przy tym uroczy gest dwoma paluszkami obu rąk.

• merrigold30 Re: Gdzie warto? 30.10.14, 11:54
              Masz rację biję się w pierś:)
    • v.i.k.k.a Re: Gdzie warto? 27.10.14, 19:05
      nalewki to tylko u mnie w chacie, ale jako, ze jestes dzieciakiem, w dodatku plci zenskiej to cie nie zaprosze.
      na termy mozesz jechac ale nie w poniedzialek, bo bedziesz robic tlok
      kuchnia-ostatnio mi w 'mlynskim kole' smakowalo jedzenie, no nie moglam sie do niczego dopie...c , juz myslalam, ze chociaz bita smietana bedzie ze sprayu a tu nie, pozytywnie mnie zaskoczyli.
      z zaslyszanych- podobno w "cacao republika"(czy jakos tak) sa spoko desery.
      samotny wieczor tylko w Londonerze(grzane jest, ale jakies tanie) lub browarii(dobre piwo)
      kawa w ikei(ale tylko kawa, to barachlo wokol jest meczace)
      • paaulaa87 Re: Gdzie warto? 28.10.14, 10:03
        Kto powiedział że chcę skorzystać z czyjegoś zaproszenia? Prosiłam jedynie o polecenie miejsc.
        Na termy właśnie wybieramy się całą grupą w poniedziałek.
        A w inne dni tygodnia nie będę robić tłoku?
    • jarka63 Re: Gdzie warto? 29.10.14, 11:38
      W Termach nie bywam, ale do zwiedzania polecam Ostrów Tumski i Śródkę, a na Śródce Bramę Poznania i kawiarnię La Ruina oraz po sąsiedzku Raj (restauracja+miniaturowe kino).
    • qwardian Re: Gdzie warto? 29.10.14, 11:57

Poznań ma szczęście do ciekawej architektury w nieciekawych epokach stylistycznych. To już dawno omawiany tutaj klejnot modernizmu, Okrąglak. Jest na wyznaczonej przeze mnie trasie...

A jak tam miejscowa wiara, odwiedzacie targi, bo ja tak...
    • Gość: Mary Re: Gdzie warto? IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.14, 16:43
      Ja tez wybieram się za tydzień do Poznania. Polecicie jakieś restauracje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka