Dodaj do ulubionych

Nie możecie doczekać sie Mostów Berdychowskich?

29.04.24, 23:46
Ja tak. Byłem właśnie obejrzeć ich budowę z jednej i drugiej strony. Ostatnio przechadzałem się po słynnej kładce nad Wisłą w Warszawie, mam więc porównanie i mogę już stwierdzić, że nasza kładka będzie fajniejsza. Most jak most, ma łączyć brzegi rzeki, ale może też być częścią dłuższego, sensownie poprowadzonego traktu. W Warszawie tego brakuje. Przechodzi się na Pragę prosto na biegnącą poprzecznie ścieżkę rowerową i ruchliwą ulicę. Czar pryska i człowiek się zastanawia, po co tam w ogóle poszedł. Nasza kładka zaplanowana jest zdecydowanie lepiej, to strzał w dziesiątkę i jestem pewien, że stanie się wielką atrakcją turystyczną, a na co dzień intensywnie wykorzystywaną przeprawą rowerową.
Obserwuj wątek
      • renepoznan Re: Doczekalim się ;) 29.03.25, 08:24
        Poznaliście już jednostkę oznaczoną skrótem "kkB"? "Koszt kładki Berdychowskiej". Wszelkie mosty mieszczą się w skali od 0 do 1.
        ;)
        • l.george.l Re: Doczekalim się ;) 29.03.25, 14:05
          Ale co, że drogo? Gdy zabierzesz się za remont domu i zatrudnisz do pomocy projektanta, to pierwsze pytanie, jakie Ci zada, to ile chcesz/możesz poświęcić zł na 1 metr kwadratowy i odpowiednio do tego dobierze materiały, meble, dodatki. Nie powiesz, że kładki nie zachwycają. Spójrz też na infrastrukturę towarzyszącą - podejścia, podjazdy. To na prawdę zrobione jest z głową i rozmachem. Wolałbyś, żeby było po dziadowsku, byle jak, byle dałoby się przejść? A tak w ogóle po co te kładki, można w smrodzie spalin przecież przejść sąsiednimi mostami. Mnie martwi bardziej poziom wody. Boję się, że latem wystarczą kalosze do przejścia na drugi brzeg.
    • l.george.l Re: Nie możecie doczekać sie Mostów Berdychowskic 29.03.25, 14:10
      Czy kładki zostały poświęcone? Nie natknąłem się na żadna informację o tym.
      • pijatyka Re: Czy kładki zostały poświęcone? 07.07.25, 12:56

Pewnie już przez niejednego pieska ;->

• l.george.l Re: Nie możecie doczekać sie Mostów Berdychowskic 10.07.25, 00:31
      www.poznan.pl/mim/info/news/mosty-berdychowskie-z-europejskim-wyroznieniem,256327.html
      Byłem parę dni temu na kładce w Warszawie i powiem Wam, że ta stołeczna do naszej się nie umywa. Nie próbujcie więc wypominać prezydentowi Jaśkowiakowi, że nasza była droższa, że niepotrzebna, że można było kasę przeznaczyć na coś innego. Mamy coś zjawiskowego, przemyślanego, funkcjonalnego, zaprojektowanego z głową. Mamy powód do dumy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka