renepoznan 12.01.25, 12:48 Antyklerykałowie - darujcie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
l.george.l Re: Zimowe klimaty. 12.01.25, 18:48 Czyli przeczuwasz, co się nasuwa na myśl, gdy się patrzy na taką kompozycję postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Jeszcze tak z dziesięć... 13.01.25, 06:08 ...wątków o zimie. Codziennie koniecznie przynajmniej trzy [eyeroll] Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Nie lubisz zimy? 14.01.25, 09:17 Nie lubię bezmyślnego mnożenia wątków na ten sam temat. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Nie lubisz zimy? 14.01.25, 11:34 Nie przejmuj się. Na tym popularnym forum z wieloma wpisami te moje giną a masie innych. Także Twoich. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Zimowe klimaty. 18.01.25, 07:29 Głos wołającego na puszczy a raczej na pustyni.. duchowej Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Zimowe klimaty. 15.02.25, 22:02 Aż przyjemnie popatrzyć na pokryte lodem jezioro. Chodzić po lodzie jednak jeszcze nie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Zimowe klimaty. 15.02.25, 23:05 To z tym chodzeniem po jeziorze to jednak bujda? Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Zimowe klimaty. 15.02.25, 23:13 Fotografując poznańską zimę trzeba się spieszyć. Gdy tylko rano zobaczyłem przez okno śnieg- nie czekając na śniadanie pobiegłem po telefon i uchwyciłem chwilę ze słońcem. Kolega nie zdążył, musiał tę poranną owsiankę zjeść. No i wyszło szaro... Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Zimowe klimaty. 16.02.25, 14:05 Jeszcze jeden obrazek zimy w Wielkopolsce- południe 16 lutego 2025. Trzeba się spieszyć z fotografowaniem, zimy tutaj krótko trwają. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Zimowe klimaty. 19.02.25, 15:32 Zimowe klimaty retro...W jednej z podpoznańskich wiosek tamtejszy miłośnik folkloru prowadzi izbę pamięci, gromadząc przedmioty z minionej epoki. Wśród nich osobliwe buty- ogromne- tego na zdjęciu nie widać. Ogromne dlatego, że nakładane były na normalne buty i chroniły przed mrozem stopy mleczarka. Mleczarek- to był mieszkaniec wsi, odpowiedziany za zebranie od rolników baniek z mlekiem i dowiezienie ich do mleczarni, najczęściej w pobliskim miasteczku. A że zimy bywały srogie, minus 30 nie było rzadkością to i takie buciory były niezbędne dla kogoś, kto rozpoczynał pracę o 5-tej rano. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Zimowe klimaty. 20.02.25, 11:40 Piękny widok, poświęciłeś poranna owsiankę dla tego ujęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Zimowe klimaty. 20.02.25, 12:29 Sądzisz, że jadam owsiankę? Polonus sum!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Zimowe klimaty. 23.02.25, 17:34 Chyba pomału zima się kończy i takie widoki jak na zdjęciu odchodzą z nastającą wiosną. Sikory rozlatują się w sobie tylko znane strony i coraz mniej ich przy karmniku. To już ostatnie takie ujęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Zimowe klimaty. 23.02.25, 18:42 Najlepsze zdjęcia są z Lednicy - samochodu tego idioty, który jeździł po jeziorze. Ciekaw jestem jak teraz ściągnie samochód z wyspy na której go pozostawiono. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Zimowe klimaty. 23.02.25, 22:58 Poczeka do następnej zimy i wróci w ten sam sposób jak wjechał na wyspę. Lód na jeziorze był z pewnością wykorzystywany do budowy słynnych mostów, nie wyobrażam sobie wbijania ciężkich pali w dno na głębokości kilku metrów z chybotliwych łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Zimowe klimaty. 23.02.25, 23:01 Ja też zrobiłem zdjęcie zamarzniętego akwenu. Co prawda nie jeziora a kałuży i zamieniłem na negatyw. Wyszła współczesna grafika. Co, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Zakopane - zimową stolicą? 26.02.25, 11:51 Od wielu, wielu lat podziwiam szczerze moich rodaków, którzy nieraz w poniewierce a zawsze drogo spędzają swoje urlopy w Zakopanem. Od czasu, jak nas bez ostrzeżenia kierownictwo kolejki na Kasprowy zostawiło wieczorem na szczycie Kasprowego- powiedziałem sobie, że nigdy więcej. To byłby temat na film grozy. Grupa kilkudziesięciu narciarzy w butach zjazdowych, z nartami na plecach maszerująca w świetle Księżyca po oblodzonym szlaku przez Skupniów Upłaz i tylko co jakiś czas słychać odgłos padającego ciała i niosący się ku niebu okrzyk: "Q ...wa!". To była niemal wiosna i w dolnych partiach nie było śniegu, więc nie można było zjechać nartostradą. O czym oczywiście nikt z kierownictwa nie był łaskaw powiadomić narciarzy. Wielokilometrowy marsz w butach zjazdowych zrozumie tylko ten, kto musiał przejść kilka kroków w tych butach np. od kasy do wyciągu. Czytam teraz o tych kłopotach zakopiańskich górali jakoś bez współczucia. Niby mówią, że Polacy nie znają uczucia radości z czyjegoś nieszczęścia, bo nie maja słowa znanego Niemcom: "Schadenfreunde" ale nawet bez polskiego odpowiednika potrafię wzbudzić w sobie to uczucie. Na narty jeździłem potem tylko w Alpy. Wcale nie wiele drożej a warunki- nieporównywalne. Odpowiedz Link Zgłoś