Dodaj do ulubionych

"La Scala"

IP: *.stihl.pl 25.01.05, 15:13
Za wszelkie opinie na temat restauracji "La Scala" i "Brovaria" będę bardzo
wdzięczna :-)
Obserwuj wątek
    • tess74 Re: "La Scala" 01.02.05, 16:28
      la scala pretenduje do miana najgorszej knajpy w poznaniu-ten watek juz
      poruszano na forum, a ja mialam pecha urzadzic tam swoje wesele...obsluga
      fatalna, wczesniejsze uzgodnienia maja sie nijak do rzeczywistosci, totalna
      beztroska - wsomnienia mam bardzo zle i radze z daleka...
      • Gość: marek Re: "La Scala" IP: *.echostar.pl 07.02.05, 23:01
        Co z tym weselem?Zarezerwowaliśmy tam miejsca na nasze. Proszę o szczegóły
      • Gość: dawid Re: "La Scala" IP: *.echostar.pl 07.02.05, 23:04
        proszę o szczególy dotyczące tego wesela. byliśmy tam w niedzielę na obiedzie i
        było super. Myśleliśmy z narzeczoną, żeby tam zorganizować nasze wesele.
        Bardzo dobre jedzenie. Obsługa też niezła.
    • Gość: viola Re: "La Scala" IP: *.pro-internet.pl 01.02.05, 18:50
      "La Scala" tonie w długach, w kolejce po zapłatę stoją nie tylko dostawcy,lecz
      także pracownicy..
      • Gość: Ja Re: "La Scala" IP: *.icpnet.pl 04.02.05, 10:32
        Co tam długi..Tatuś pana Darka po raz kolejny uratuje synkowi tyłek.Przecież
        knajpa jest cacy,nawet Pan Grobelny tam bywa.
      • Gość: * Re: "La Scala" IP: *.visp.energis.pl 05.02.05, 17:09
        .
    • lahliq Re: "La Scala" 01.02.05, 19:11
      W "La Scali" kiedyś jadłam dobre ryby, ale fakt, było to ze dwa lata temu i w
      opinii o powyższe wątki nie będę jej zachwalać.
      Natomiast klientką "Brovarii" jestem stałą i polecam ją co do piwa, jedzenia i
      obsługi. :)
      Nie piłam lepszego mocnego piwa (obecnie serwują), miodowe najchętniej
      kupowałabym na wynos (niestety nie można) a serwowane dania są naprawdę dobre i
      oryginalne w smaku.
    • Gość: farbowana Re: "La Scala" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 15:59
      Zobacz wątek - najgorsze restauracje...
      I za nic tam nie idź!
      • Gość: Alek Re: "La Scala" IP: 193.29.205.* 11.02.05, 21:13
        Lepiej zajmij się swoją restauracją a nie psucia opinii innym!
        • Gość: Ewa Re: "La Scala" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 18:46
          Mariuszku, kelnerze od siedmiu boleści, słaniający się ledwie na nogach, jeżeli
          Twój Pan(D. Peczke) daje rozkaz psucia wątku, to rób to inteligentnie:) A nie
          pisz bzdur wyssanych z palca o konkurencji, bo konkurencja Was zje na
          przekąskę:) Poza tym pamiętaj, że trudnego zawodu kelnera człowiek uczy sieę
          przez całe życie, a jeśli ktoś ma kłopoty z ortografią języka ojczystego to
          powinien do poduszki poczytać słownik ortograficzny:)

Pozdrawiam restauratorów:)
          Ewa
          • Gość: uks Re: "La Scala" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 12:15
            Padło nazwisko D.Peczke(ps.Pekandor)-czy on jest właścicielem tej pralni pod
            szyldem "La Scala"? Dla wszystkich,których zadziwia fenomen tej
            restauracji:jeżeli faktycznie chodzi o tego pana,to ułatwieniem w rozwiązaniu
            tej zagadki może być fakt,iż jest on bardzo bliskim krewnym niejakiego
            Rossiego,a słynny A.Kościelski trzymał jego dziecko do chrztu...Ktoś ma jakieś
            pytania ???
            • Gość: x Re: "La Scala" IP: *.icpnet.pl 14.02.05, 14:21
              Brawo,brawo-wszystko to prawda.Tylko nie Peczke a Petczke.Ale to nic,chodzi o
              tę samą osobę.Całe Przeżmierowo i nie tylko zna tę "szanowaną"rodzinkę.A co do
              koligacji rodzinnych to się zgadza.Wie ktoś z kim "chodzi"siostra Darka? To
              jest dopiero ciekawostka.
              • Gość: Gość Re: "La Scala" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 22:24
                "Re: "La Scala"IP: *.icpnet.pl
                Gość: x 14.02.05, 14:21 Odpowiedz
                Brawo,brawo-wszystko to prawda.Tylko nie Peczke a Petczke.Ale to nic,chodzi o
                tę samą osobę.Całe Przeżmierowo i nie tylko zna tę "szanowaną"rodzinkę.A co do
                koligacji rodzinnych to się zgadza.Wie ktoś z kim "chodzi"siostra Darka? To
                jest dopiero ciekawostka."

No jak to z kim. Z Bartkiem.... Ale z tego co mi wiadomo to mają już dziecko a pani Małgosia żąda od niego około 6 tys alimentów. Chociaż się dzieckiem nie zajmuje...Żenada..
      • Gość: Gosia Browaria IP: 193.29.205.* 13.02.05, 16:33
        Byłam tam miesiąc temu stoły brudne bez obrusa, głośne bekanie młodzieży, a
        kelneży sprawiający wrażenie jakby byli naćpani. Po zrobieniu zamówienia
        długie oczekiwanie. A zachwalane piwo smakowało jak rozwodnione.
        Kategorycznie nie POLECAM!!!
    • Gość: marta Re: "La Scala" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 15:32
      Jakis czas temu w tej rest. doszło do gwałtu,niejaki pan Darek,podajacy sie za
      własciciela zgwałcił tam moją koleżankę.
    • the_dzidka Re: "La Scala" 04.02.05, 11:47
      Knajpa - dramat. Byłam tam raz i z całą pewnością więcej nie pójdę. W Brovarii
      będę za dwa tygodnie, to się wypowiem :)
      • Gość: Ewa Re: "La Scala" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 00:04
        W środku pięć osób na krzyż, naćpany pseudowłaściciel snujący sie bez celu po
        restauracji, do tego jego blond tleniona "żona" i małe dziecko bawiące sie do
        późnych godzin nocnych... Pijany kelner, który trzy(!!!) razy przyjmuje
        zamówienie, a na koniec przynosi coś innego, nieświeże mięso, błędy w karcie
        dań i mnóstwo innych "przyjemności", że o szemranym towarzystwie pojawiającym
        się raz po raz nie wspomnę.:(
        • Gość: marek Re: "La Scala" IP: *.pro-internet.pl 05.02.05, 10:33
          To nieprawdopodobne , co to za "knajpa" ?!
          • Gość: ja Re: "La Scala" IP: *.icpnet.pl 07.02.05, 19:28
            Kiedyś się nazywała Wenecja.Zrobili jakiś przewał i już jest LaScala.
            • tess74 Re: "La Scala" 08.02.05, 23:47
              to ja od wesela- jak slysze o kims kto chcialby sobie urzadzic swoje w la scali
              to az musze odpisac choc mi sie nie chce, dodam ze moja krytyczna opinia
              zostala podzielona przez znajoma ktora rowniez popelnila ten sam blad i dzien
              po mnie w la scali wesele miala, przede wszystkim fatalna obsluga,
              skandalicznie malo jedzenia w stosunku do zamowionego, brak niektorych
              zamowionych potraw w ogole, bieg kelnera po ciasto w srodku nocy bo wczesniej
              zapomnieli kupic i zadnych slodyczy do kawy nie zamierzali podawac mimo
              wczesniejszych uzgodnien, tort weselny krowi placek za 200 , doliczanie kaski
              do rachunku,zwalanie winy jeden na drugiego przez caly czas, brak kogokolwiek
              kto czulby sie odpowiedzialny, szefowa nie pamietajaca ani o umowionych
              spotkaniach ani o przygotowaniu ciagle obiecywanej umowy, zastawa stolowa
              wyszczerbiona, zlozona z roznych wybrakowanych kompletow, brak lyzeczek -
              goscie sie dzielili jedna na kilku bo nie mozna bylo sie doprosic, sos do mies
              podany wrecz po obiedzie, caly czas krecace sie szemrane towarzystwo- jakies
              wrzaski, dziwne panienki i ich barczysci przyjaciele, ceny podawane przez
              kelnera pana M.Z. inne od tych ktore podaje szefowa ,absolutny brak
              organizacji, potrawy podawane o zupelnie dowolnych godzinach pomimo ustalonego
              wczesniej rozkladu, niechec do wydania pozostalych po imprezie napoi i potraw
              itp. - ja juz nie pamietam bo staram sie o tym nie myslec na codzien ale
              pozstalo mi nieprzyjemne wrazenie ze zostalam zlekcewazona jako gosc malego
              kalibru ze tak powiem a wielu moich gosci smialo sie ze tak dziwacznei
              obsluzeni w zyciu swoim nie byli - zwykla impreza w GSie zostalaby pewnei
              bardziej profesjonalnie urzadzona, dodam ze nie jestem osoba wybredna i marudna
              a la scale wybralam na podstawie wczesniejszych w niej wizyt, superfajnego
              wystroju i dobrego jedzenia- bo jest dobre tylko niestety w tym lokalu nie
              potrafia obslugiwac duzych imprez -byc moze nawet maja dobre checi ale po
              prostu nie potrafia i nie warto ryzykowac- tyle jest innych miejsc ...
              • Gość: dawid Re: "La Scala" IP: *.echostar.pl 09.02.05, 20:47
                Dziękuję za informację. Właściciel kazał nam przyjść na najbliższe wesele, żeby
                zobaczyć jak sa zorganizowani. Piszesz o innych miejscach. Czy znasz jakieś
                inne- o ciekawym położeniu, z ładnym wystrojem, dobrym jedzeniem i obsługą?
                Będziemy bardzo wdzięczni.
                • Gość: asia MERIDIAN!!!! IP: *.echostar.pl 09.02.05, 22:13
                  znam niesamowite miejsc ena wesele moi znajmoi chcieli zorganizowac takie
                  welesle spotkanie na wysokim poziomie na 40 50 osob i trafilismy do meridiana w
                  parku solackim,nie wspominajac o ototczeniu ktore jest przepiekne,jedzenia bylo
                  full n aosobe chyba placili 80-120 zl 4 rodzaje zup 3 rodzaje potraw desery nie
                  desery alkohol wlasny oddawany pozniej ejsli zostalo,obsluga kelnerska bardzow
                  ykwintnie milo i z wielkim gustem,obok pan gral na fortaepianie,bylam pod
                  wielkim wrazeniem POLECAM!!!!
                  • Gość: dawid Re: MERIDIAN!!!! IP: *.echostar.pl 10.02.05, 17:32
                    Dziękujemy bardzo.
                  • Gość: Ewa Re: MERIDIAN!!!! IP: 193.29.205.* 11.02.05, 20:48
                    W Meridianie ładne mi 80-120zł w zeszłym roku robiłam tam wesele za 200zł 45
                    osób, wszystkie potrawy zimne, w toaletach bałagan, a jak zwróciłam uwagę
                    kelnerowi to bezczelnie odpowiedział, że mam iść do kierownika. Po rozmowie
                    kierownik oznajmił mi, że mam rację ale szef nikogo nie słucha nawet zostaił
                    swoją żonę dla żałosnej grubej pani z recepcji. Wszystkim odradzam takie
                    imprezy i jeszcze na dodatek Meridian sam sobie pisze i odpowiada na komentarze
                    z tego samego adresu. Ja i moi znajomi już więcej tam nie zajżą! Dziękuję za
                    wyjątkową popsutą imprezę:(!
                    • Gość: Klient MERIDIAN IP: 193.29.205.* 13.02.05, 16:20
                      Pani z recepcji pracowała kiedyś w agencji toważyskiej a teraz się okazuje, że
                      szef dla niej zostawił żonę. Jak zobaczyłem tą Panią lekkich obyczajów to
                      wyszedłem, dle tego, że nie rozumię jak taka Pani potrafi pracować w
                      gastronomi!!!
                      • Gość: Figaro gość Re:FIGARO IP: 217.168.136.* 14.02.05, 20:26
                        To wszystko to nic, ciekawe jak właściciel Figaro doszedł do takiej wielkiej
                        fortuny, samochody, kilkanaście mieszkań. Na biednego uchodźcę z Albanii to
                        chyba za dużo??? A w niemczech pracował jako pomywacz, a jego żonka
                        sprzątaczka. To jest dopiero chistoria. Czy ktoś się zainteresuje biednym
                        Albańskim uchodźcą? Podobno w urzędzie skarbowym nie mają dochodów. Ciekawe
                        co to za złoty lub biały interes??????????????
                • Gość: Iza Re: "La Scala" IP: 193.29.205.* 11.02.05, 20:51
                  Byłam tam na Sylwestra ale nie bylo najgożej. Przynajmniej była pełna sala!
                  Mały wybór deserów ale było fajnie, a wystrój jest DOBRY!
              • Gość: Egzekutor Re: "La Scala" IP: 193.29.205.* 11.02.05, 21:02
                Co ty chcesz od meridiana?! Szefowa nie ma żadnego dziecka. Idź lepiej do
                psychiatry! WIEM KIM JESTEŚ ZNAM TWÓJ ADRES!
    • Gość: Ewa Re: "La Scala" IP: 217.168.136.* 11.02.05, 17:21
      Akurat robilam impreze weselna i jestem bardzo z niej zadowolona a te
      powmowienia to tylko wyobraznia zazdrosnej konkurencji.Zabawa trwala do bialego
      rana, goscie byli zachwyceni wystrojem i zabawa.
    • Gość: Tomek "La Scala" IP: 217.168.136.* 11.02.05, 17:26
      Robiłem zaręczyny z moją dziewczyną.To co tu napisano wcześniej jest wierutną
      bzdurą.Jestem bardzo zadowolony. Ciekawe czemu jesli tam jest źle to dlaczego
      tak często pojawiają sie tam gwiazdy z pierwszych stron gazet np. Kombi,
      Stachurski czy Pazura.Ciekawe kto jest tak zazdrosny by takie głupoty wypisywać
      • Gość: Mateusz Re: "La Scala" IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 11.02.05, 17:58
        Tomek (a moze Ewa ??), czy ty uwazasz uzytkownikow tego forum za totalnych
        debili ?!? Jak piszac posty podszywasz sie pod kilka osob to pisz chociaz pod
        zarejestrowanymi nazwami uzytkownikow, bo tak wyszlo, ze
        a) nie grzeszysz inteligencja
        b) nie mowisz prawdy
        c) zniechecasz jeszcze bardziej do tej "La Scali"

A te gwiazdy, ktore wymieniles z calym szacunkiem, ale to nie sa gwiazdy tylko
        gwiazdeczki i o jakich pierwszych stronach gazet ty mowisz ?? Czy na rynku
        wychodzi jakies pismo o disco-polo ??
    • Gość: Tomek Re: "La Scala" IP: 193.29.205.* 11.02.05, 20:57
      Nie wiem dla czego to cię tak interesuje, ja robiłem imprezę w LaScali i było
      fajnie. Ale dziwią mnie dziwne komentarze. Lepiej idź i zobacz sama. Te
      opinie są żałosne!
      • tess74 Re: "La Scala" 12.02.05, 12:34
        drogi tomku, przykro mi ze podwazasz moja opinie w taki nieprzyjemny sposob,
        mialam juz dosc nieprzyjemnosci z tytulu zmarnowanego wesela zeby jeszcze w ten
        sposob na ten temat rozmawiac, a gwiazdy w rodzaju gulczasa albo klaudiusza albo
        norbiego to nie sa osoby ktore dla mnie stanowia o poziomie lokalu, ponadto
        problemem jest to ze te gwiazdy sa zapewne obslugiwane w inny sposob niz nie
        gwiazdy, a ja gwiazda nie jestem , bardzo sie ciesze ze twoje przyjecie sie
        udalo i sama chcialabym nie musiec sie odzywac na temat la scali ale niestety
        musialam , bardzo mi szkoda ze taki ladny i ladnie polozony lokal sie marnuje
        przez nieumiejetne prowadzenie, a do dawida: tez bylam zapraszana na
        wczesniejsze wesele zeby obejrzec jak je przygotowuja ale niestety tak sie
        zlozylo ze kiedy przyszlam o wyznaczonej godzinie to nic jeszcze z jakichstam
        powodow nie bylo przygotowane ... nie dostrzegalam tych wszystkich niedociagniec
        przed weselem bo mi bardzo zalezalo zeby sie wlasnie tam odbylo i to wlasnie byl
        moj blad pozdr i licze ze la scala sie poprawi bo wlasciwie co im szkodzi?
        • max57 Re: "La Scala" 12.02.05, 14:45
          Do gwiazd większego formatu,odwiedzających tą - lekko ujmując - marną knajpę
          można zaliczyć Pana prezydenta Grobelnego...
        • Gość: dawid Re: "La Scala" IP: *.echostar.pl 12.02.05, 21:39
          Dzięki. Mamy kilka innych opcji m.in pałac w Krześlicach pod Poznaniem.
          Niestety tylko cena 2 razy większa. Meridian ok położony, ale za mało urokliwie
          w środku. Jest duży problem, zeby znależć coś ciekawego w Poznaniu. Pozdrowienia
          • tess74 Re: "La Scala" 13.02.05, 16:42
            tak, tak - podobno pan prezydent nalezy do stalych klientow, ten fakt miedzy
            innymi mial nas zachecic do urzadzenia przyjecia wlasnie w la scali- mielismy
            sie nie martwic ze w czasie imprezy beda wpuszczani ludzie z zewnatrz no bo
            jesli juz ktos to bedzie to na przyklad pan prezydent albo inni posiadacze
            kart, niestety pan ryszard nas nie zaszczycil ...
            • jarek120 Re: 13.02.05, 17:09
              Witam!
              Piszę artykół o restauracjach w Poznaniu. Za wszystkie informacje jakie
              możecie mi udzielić o najlepszych i najgorszych restauracjach będę wdzięczny.
              Dziękuję.
              • Gość: guerra Re: IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 14.02.05, 15:33
                toś nieźle zaczął wujek ten swój artykÓÓÓÓÓł...cokolwiek to zresztą jest:)

Co do wesel to, niestety, najlepsze można zorganizować pod Poznaniem.
        • Gość: dawid Re: "La Scala" IP: *.echostar.pl 14.02.05, 21:04
          A czy oferowany przez nich mercedes i BMW to te samochody, czy rozpadające się
          graty?Na ile osób miałaś Tess wesele? Bo my chcemy na 40-50 osób i pocieszamy
          się, że poradzą sobie z taką liczbą osób.
          • tess74 Re: "La Scala" 15.02.05, 11:03
            oj widze dawid ze chcesz zaryzykowac... na 30 osob to wesele bylo -male
            przyjatko, z samochodu nie korzystalam , natomiast korzystala moja znajoma i
            ten zamowiony samochod w ogole po nich nie przyjechal czy tez moze bardzo sie
            spoznil- nie wiem dokladnie i nie chce tu zmyslac ani nikogo oczerniac - cos w
            kazdym badz razie bylo nie tak , a jokosci tych oferowanych pojazdow nie moge
            ocenic bo nie widzialam
            • Gość: administrator Re: "La Scala" IP: 217.168.136.* 15.02.05, 15:19
              Z uwagi na zniesławienie, oraz za pomówienia trwa ustalanie IP nadawcy.
              • Gość: Ewa Re: "La Scala" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:47
                Gość portalu: administrator napisał(a):

> Z uwagi na zniesławienie, oraz za pomówienia trwa ustalanie IP nadawcy.

A kto niby ustala, ktoś, kto ma problemy z własną tożsamością???:)
                Spójrzcie kilka wpisów wyżej i sami oceńcie:
                Za kogo wcześniej podawał się Administrator????
          • Gość: x Re: "La Scala" IP: *.icpnet.pl 15.02.05, 12:01
            O matko,tylko nie samochody od rodziny Petczke.Jeśli już przyjedzie to nie
            wiadomo czy dojedziecie .Sukienka po wyjściu może już nie być biała.
            • tess74 Re: "La Scala" 17.02.05, 14:43
              mam nadzieje ze to nie mnie szuka "administrator" bo mialam okazje swoje
              zarzuty przedstawic wlascicielce bez ukrywania danych a wtedy jakos mowy o
              pomowieniach nie bylo, nie bylo tez nawet slowa przepraszam...
            • Gość: Ewa Re: "La Scala" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 01:57
              Gość portalu: x napisał(a):

> O matko,tylko nie samochody od rodziny Petczke.Jeśli już przyjedzie to nie
              > wiadomo czy dojedziecie .Sukienka po wyjściu może już nie być biała.

O ile właśnie nie stoją z blokadą na Zamkowej....

• Gość: dawid Re: "La Scala" IP: *.echostar.pl 01.03.05, 17:46
                Tess miała rację. La scala to jedna wielka ściema. Klient jest dla nich nikim.
                Nigdy w zyciu tam wesela. Jestem szczęśliwy, że w miarę wcześnie sie do nich
                przkonałem i wszystko odwołałem.
                • Gość: isia atrium w Puszczykowie - wesele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 17:49
                  może ktos byl tam na weselu albo robił swoja imprezę, mysle nad zrobieniem tam
                  wesela..
                  • Gość: centra Re: atrium w Puszczykowie - wesele IP: *.icpnet.pl 22.06.05, 22:23
                    niedlugo napisze wrazenia:) z atrium
                  • Gość: golumn Re: atrium w Puszczykowie - wesele IP: *.gazownia.poznan.pl 01.07.05, 07:26
                    Ja prawie 3 lata temu mialam tam wesele i bylam zadowolona, wiec troche mnie
                    dziwia wczesniejsze wypowiedzi
                  • lahliq Re: atrium w Puszczykowie - wesele 01.07.05, 10:58
                    Gość portalu: isia napisał(a):

> może ktos byl tam na weselu albo robił swoja imprezę, mysle nad zrobieniem
                    tam
                    > wesela..

Będę tam w połowie sierpnia więc jeśli się jeszcze nie zdecydujesz do tego
                    czasu - opowiem jak było. :)
    • Gość: fj Re: "La Scala" IP: *.icpnet.pl 22.06.05, 22:39
      Gdyby nie to, że byłam tam kilka razy to po tylu głosach krytyki jakie własnie
      przeczytałam w tym wątku nigdy bym tam nie poszła. :-P I byłoby to dla mnie
      dużą stratą bo może jestem dziwna, ale mi się tam podoba!!! :-))
      Jedzenie zawsze było dobre, szybko podane, a obsługa 2 razy bardzo miła a raz
      zwyczajna. Jedyny minus jaki tam widzę to, że nie można płacić kartą.
      Trzy razy byłam w czasie targów, restauracja była pełna i mimo to jedzenie
      podano szybko i bez żadnej wpadki. Ostatnio byłam tam w czasie "nie targowym" i
      faktycznie było mało osób, tylko jacyś japończycy i ja z moimi gośćmi, ale było
      super. Ta restauracja ma fajny wystrój i bardzo przyjemnie się tam siedzi. No i
      ta fontanna tak szumi relaksująco... :-)
      Ceny wydaje mi się, że mają normalne. Tzn nie jakoś supertanio, ale też nie tak
      drogo. No, ale wynika z tego, że wszyscy muszą sami iść i się przekonać.
      Jak w każdym razie, chyba pójdę tam znowu w tym tygodniu, bo na tych
      balkonikach tak romantycznie jest... :-P
      pozdrawiam!
      • Gość: fj Zapomniałam IP: *.icpnet.pl 22.06.05, 22:44
        Co za rodzina jest właścicielem tego lokalu?? Czy to są jacyś oszuści czy
        gangsterzy czy kto? Bo sugerujecie różne rzeczy, a nikt nie wyjaśni o co
        chodzi.
        pzdr!
        • enita2 Re: Zapomniałam 30.06.05, 21:58
          Bo nikomu nie są potrzebne klopoty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka