Dodaj do ulubionych

Chory kraj

03.03.05, 21:38
Dzis w "Metrze" przeczytalem sobie o ustawie jaka uchwalila dla warszawy LPR.
Ustwa zakazuje np w Wielkanoc( i jeszcze podczas wielu innych swiat)
spzredawania w sklepach chleba,masla sera i jaj. Za to mozna np kupic sobie
papierosy. Czy to nie chore?Boze chron moje miasto przed LPR. A jesli chcecie
poczytac sobie cala ustawe to podaje link

um.warszawa.pl/news/sesja_XLVI/1104A.rtf
Obserwuj wątek
    • cipcipcip Re: Chory kraj 03.03.05, 21:56
      Niezadowolenie społeczne jest pozywką wszelkich radykalizmów - im jest gorzej,
      tym chetniej ludzie przystają na rozwiązania proponowane przez ugrupowania
      skrajne, powołujące sie na wyższe wartości - w przywróceniu w nie wiary ludzi
      upatruja lekarstwa na wszelkie zło.
      Ludzie przystaja na te rozwiazania, a udzielajac na nie przyzwolenia w akcie
      wyborczym zrzekają się (wówczas jeszcze nieświadomie) swojej suwerenności
      względem państwa.
      Winę za mozliwość takiego scenariusza narodzin totalitaryzmu ponosi sam system,
      umozliwiajacy jednostkom kreowanie władzy, której pożywką jest właśnie ich
      wolność.
      Partie rodzaju LPR i Samoobrony to zagrożenie większe, niż nam się wydaje.
      Oby nie było za późno...
    • rogeer Re: Chory kraj 03.03.05, 22:31
      Oj kiepsko przeczytałeś tą ustawę, papierosy znalazły się na liście zabronionych
      produktów. Większość produktów z tej listy to nie są co prawda produkty
      pierwszej potrzeby ale zakas sprzedaży "środków leczniczych i zapobiegających
      chorobom w tym w szczególności: farmaceutyków,parafarmaceutyków,ziół" to lekka
      przesada!
      Podobna sprawa wg. mnie jest z "...środków opatrunkowych i higieny osobistej:
      dzieci, kobiet i mężczyzn" to są przecież produkty pierwszej potrzeby i powinno
      się je móc dostac bez żadnych problemów zawsze!
      Pozatym w ogóle nie widzę celowości takiej ustawy, niech ktoś mnie oświeci.
      • kormoran7 Re: Chory kraj 03.03.05, 22:39
        Oj pomieszales troche. Papierosy sa na liscie towarow ktore mozna kupic i
        rowniez mozna kupic te ziola i wszystkie inne leki. ja wiem ze ten jezyk
        ustawowy jest trudny ale przeczytaj jeszce raz zdanie: ..."poprzez zakaz handlu
        z wyłączeniem sprzedaży następujących grup towarów.."I walsnie na tym ze mozna
        kupic papierosy a nie np chleb polega smiesznosc tej ustawy
        • rogeer Re: Chory kraj 03.03.05, 22:48
          Oj rzeczywiście!!! Przepraszam za gafe;) W takim razie jeszcze bardziej nie
          rozumiem celowości tej ustawy!!!
          • kormoran7 Re: Chory kraj 03.03.05, 23:00
            Odpowiem ci cytujac gazete. wypowiada sie jakis radny LPR"...Sklepikarze nie
            powinni siedzieć w sklepi. Te 12 dni w ktorych chcemy ograniczyc handel to dni
            ustawowo wolne od pracy. Kodeks pracy daje wtedy pracownikom dzien wolny. Nikt
            nie powinien wtedy pracowac..""...Chodzi nam o to żeby mieszkancom warszawy
            ograniczyć powody dla ktorcyh wychodza w wazne świeta do sklepow.."

Czyli z jednej strony troska o to by sklepikarzom zylo sie lzej a z drugiej
            strony pierwsze objawy wladzy totalitarnej. Smutne to:(
            • waclaw_kzn Re: Chory kraj 03.03.05, 23:26
              Pytanie pierwsze - jeśli dany dzień nie jest dla kogoś świętem? Dyskryminacja
              na tle religijnym! i ja czuję się dyskryminowany!
              Dni ustawowo wolne od pracy to przywilej, a nie przymus! W przeciwnym wypadku
              rzeczywiście mamy państwo totalitarne - czyli kierujące każdym aspektem życia
              obywateli...
              ...i wyznaniowe! Katolicki fundamentalizm w pełni! (choć definicje
              fundamentalizmu są pewnie różne. Ta, którą ja znam to nierozdzielanie spraw
              państwa od religii i łączenie, tworzenie przepisów prawa i funkcjonowania
              państwa w oparciu o religię, jako ich uzasadnienie - wykorzystywanie religii do
              celów czysto politycznych. POlecam książkę Bassama Tibi: "Fundamentalizm
              religijny", Warszawa 1997, choć pewnie jest wiele innych, ciekawych opracowań
              na ten temat, prawda, Duchu?)
              • cipcipcip Re: Chory kraj 03.03.05, 23:52
                Pomysł LPR to kolejny przykład władzy, która "wie" lepiej, co jest dobre dla
                człowieka, a co nie. LPR widzi w każdym człowieku kretyna, który nie ma prawa
                do wolności i odpowiedzialności. To mnie obraża jako obywatela.
                • wolframiq Re: Chory kraj 04.03.05, 16:50
                  Najbardziej przerazajaca jest liczba ludzi ktorzy na tych debili
                  glosowali,ktorzy dali sie nabrac na ich demagogie.I fakt ze poparcie dla
                  nich,mimo ciaglych wpadek,nie spada w znaczacym stopniu.A bierze sie glownie z
                  tego ze,jak ktos tutaj juz zwrocil uwage,niezadowolone spoleczenstwo jest
                  podatne na radykalne-jakby to powiedziec-"inicjatywy"...smutne to poki co...ale
                  zabawnie sie za to zrobi gdy te ugrupowania zdobeda jakas znaczaca wiekszosc w
                  parlamencie.Lepper prezydentem,Roman premierem...taak...zaprawde powiadam wam-
                  pozostanie nam juz tylko emigracja:(
              • duch3 Re: Chory kraj 05.03.05, 00:50
                Uważam się za osobę tolerancyjną, ale "programowo" jestem antygiertychowski!
                Zastanawiam się, co musiało by się stać, aby Giertych przejął władze. Wydaje mi
                się że nie ma takiej możliwości. Demokracja na dobre wrosła w nasze
                społeczeństw i teraz nikt jej nie odda jakiemuś oszołowi. Zaskoczył mnie bardzo
                dobry wynik LPRu w ostatnich wyborach uzupełniających do senatu w naszym
                mieście.
                Nie sądze, aby partia Giertycha miała aż tak duże poparcie; to raczej wysoka
                dyscyplina elektoratu narodowców wpływa na ich stosunkowo wysokie wyniki.
                Aby partia Pięknego Romana nie rosła w siłę trzeba poświęcić się troche i
                korzystać z obywatelskiego prawa głosu.
                Oglądałem wczoraj przmówinie ks.Rydzyka. Ten facet ma charyzme. Gdybym należał
                do partii moherowych beretów, pewnie też bym mu wierzył. Ale na szczęście nie
                należe, potrafię jednak zrozumięć dlaczego tak wiele ludzi jest wstanie za
                wszelką cene bronić ojca Dyrektora.
                • kormoran7 Re: Chory kraj 16.03.05, 22:48
                  Mlodziez Wszechpolska to za przeproiszeniem smiecie. Powinni ich wykastrowac za
                  to zrobili ostanio. Jak mozna krzyczec i obrzucac sniezkami czlowieka ktory
                  zrobil dla Polski tyle dobrego. Gdyby nie Walesa to nawet mlodziez nie mialaby
                  prawa do wyrazania swojej opinii w tym kraju.
                  • duch3 Mlodziez WESZpolska 16.03.05, 23:17
                    Teraz ja cie musze poprawic Kormoranie;)
                    • kormoran7 Re: Mlodziez WESZpolska 16.03.05, 23:21
                      W czym poprawic?
                      • duch3 Re: Mlodziez WESZpolska 16.03.05, 23:26
                        Zartuje oczywiscie. Chodzilo mi o sama nazwe "Wszechpolska" ktora uwazam
                        za "Weszpolska".
                        Pozdrawiam :)
                        • kormoran7 Re: Mlodziez WESZpolska 17.03.05, 22:26
                          Dzis slyszalem jak jeden prezes Mlodziezy mówil ze to nie mlodziez rzucala w
                          Walese tylko jakis pan w srednim wieku przez przypadek sie tam znalazl i sobie
                          rzucil.Kolejna ciakawostka to taka ze Mlodiez nie identyfikuje sie z LPR co tez
                          sie dzisiaj wiedzialem. A na deser dostalem wypowiedz Bohdana Peka"Walesa nie
                          mogl przeskoczyc przez plot bo zbadano to miejsce i wedlug obliczen ekspertow
                          skok nie mogl by nigdy byc. Walese nigdy nie nalezy identyfikowac z
                          Solidarnoscia i ataki na niego nie uderzaja w Solidarnosc.Walasa sam niszczy
                          Walese". Rece opadaja
            • poslo Re: Chory kraj (?) 18.03.05, 18:58
              No niby mozna spojrzec na to z innej strony: czy w sklepach sprzedaja
              wlasciciele? Raczej rzadko. I co taka pracownica ma zrobic, jak jej kaza przyjsc
              do roboty w swieto? Odmowi? Pracodawcy maja obecnie wyjatkowo duza przewage nad
              pracownikami, o tym przekonywac chyba nikogo nie trzeba.

PS. Nie lubie LPR, ani Samoobrony, nie mam tez zadnych komunistycznych ciagot :)
              Ale jakos nei widze w tym dramatu, w swieta i tak nie chce mi sie lazic po
              sklepach, a zarcie szybko sie nie konczy :]
              • kormoran7 Re: Chory kraj (?) 20.03.05, 17:21
                No niby masz racje ale ludzie przez bardzo dlugi okres byli zniewoleni przez
                pewien system, potem nauczyli sie zyc w demokracji i wolnosci a teraz znow
                wydaje mi sie ze LPR chce miec wplyw na ludzi. A to nie jest w porzadku.
              • waclaw_kzn Re: Chory kraj (?) 29.03.05, 21:54
                A co z tymi, którzy chca sobie połazić po sklepach w święta? Albo muszą, bo
                czegoś zabrakło.
                Nie zapominajmy także, że święto to wydarzenie religijne. O ile mi wiadomo
                państwo jest świeckie, z nie wyznaniowe, a więc nikt nei powinien mieć prawa
                narzucać zarządzeniem prawa świeckiego przestrzegania przepisów religijnych.
                Nie jest to zreszta jedyne prawo, które narzuca przestrzeganie właśnie tej
                religii. A co z innowiercami i ateistami (do których się zaliczam)?Porządni
                katolicy powinni nie pracować i nei kupować w święta, ale to kwestia ich
                sumienia i wiary i nawoływan z ambony - a nie kwestia nakazu prawnego!
                • kormoran7 Re: Chory kraj (?) 16.02.06, 22:20
                  www.youtube.com/w/Moherowe-berety?v=WyxEdbyswKA&search=eurowizja%202006%20polska%20polish%20poland%20funny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka