-
chcę jutro zrobić gołąbki bez zawijania czy kapustę powinnam troszkę pogotować czy można taką surową wrzucić do mięsa, a jeśli miałby ktoś sprawdzony przepis to nie pogardzę wypróbowaniem go.Dziękuje
-
Witam. Przedwczoraj ugpotowałam gołąbki. Miałam beznadziejną kapustę - wielka, grube liście. Wyszły mi nie gołąbki a gołąby. Do tego zabrakło mi pomidorów na sos (lubię bardzo pomidorowe). Stwierdziłam, że dokończę jutro, po przyda im się jeszcze trochę gotowania i muszę podrasować sos, a było późno. Po pracy wstawiłam gar z gołąbkami, dorobiłam sosu i chciałam to trochę podgotować. Po chwili
zaczęło lekko walić spalenizną - efekt - kapusta na dnie gara czarna, wszystko przeszło zapachem ...
-
dlaczego czasmi gołabki sie rozwalają/jaka to jest przyczyna/
-
czym je napełniacie, bo klasyka wg mojej mamy - ryż, pieczarki, ja dodaję paprykę jest oki, ale szukam dalej.
Coś mi marzy z ziemniakami farsz, ale surowe? starte, uformować gołąbki przyprawiwszy, a potem gołąbki zapiec??
Ma ktoś jakiś przepis, pomysł?
Z góry dzięki
-
Tak dla ciekawości. Co byście zrobili z nadzieniem do gołąbków, którego mi trochę zostało? Za dużo, żeby wywalić, za mało, żeby lecieć po kolejną kapustę. Pierwszy raz tak się jakoś nie obliczyłam, to i zgłupiałam.
-
Z suszonymi grzybami. Czy może być jęczmienna, czy raczej pasować
będzie tylko gryczana. Z gryczaną już robiłam i wiem, że pasuje, ale
sama kasza gryczana ma zdecydowany, charakterystyczny smak, któy nie
każdemu odpowiada, więc zastanawiam się, czy nie zastąpić jej kaszą
jęczmienną, która smakuje nieco bardziej neutralnie. Tylko czy
będzie to grało z suszonymi prawdziwkami?
A może nadziać tę kapustę po prostu czymś innym, oby tylko
bezmięsnie. Może podpowie ktoś o większej wyobr...
-
Znów mam jakiś problem :)))
Zrobiłam dziś gołąbki. Pierwsze w życiu :D Nie przyszło mi jakoś nigdy do głowy, żeby je zrobić, aż nagle zażądał ich Mąż, więc oto powstały. Wszystko pięknie, ładnie, wyszły bardzo smaczne [dwóch speców oceniało ;)], ale jest jeden szkopuł - farsz wyszedł strasznie twardy i zbity [jakby komuś przywalił takim gołąbkiem to gwarantuję siniaka], a wiem, że można zrobić bardziej miękki. Do tego kapusta się trochę poodwijała [więc w sumie dobrze, że ten farsz był zbity...
-
Poradźcie mi proszę czy gołąbki mogę zamrozić?
Wczoraj robiłam pierwszy raz i zrobiłam tego naprawdę dużo a nie chcę żeby się
zmarnowały... Jeść do końca tygodnia codziennie też mi sie nie uśmiecha ;)
-
Przepis mówi, żeby do mielonego mięsa dodać SUROWĄ kapustę i SUROWY ryż. Czy to się potem udusi do miękkości? Czy jednak chociaż ryż podgotować chwilę?
I jeszcze jedno: na razie muszę ominąć jajka w porcji dla syna, czy mogę dosypać mąki kartoflanej? Zlepi się toto? Czy muszę iść po przepiórcze?
Z góry bardzo dziękuję :)
-
witam
przyrządzaliście kiedyś takie gołabki niby, zwane też szybkomi
gołabkami
pojawiły się ostatnio w formie fixów, ale ja jadłam ilka lat temu na
kieleccczyźnie, pyszne były i bez fixów, sama próbowałam kilka lat
temu i niestety nic z tego nie wyszło
jeśli próbowaliscie, to bardzo prosze o sprawdzony oprzepis i
wskazówki
ryz mam jaśminowy, kapustę biała młodą i mięso mielone, nie wiem co
dalej :)
blog miastowej :)
-
Jaki ryż najlepszy jest do gołąbków ? chcę żeby był sypki i sie nie kleił!
dziekuje i pozdrawiam
-
Zrobiłam gołąbki ale zostalo mi sporo farszu.
Wiadomo:mięso mielone,ryż,przyprawy.
Co można z tego zrobić?
Pomyślałam o kotletach,dodam jajko,może smażoną cebulę.
Jakieś inne pomysły?
-
Pragnę przypomnieć, że mróz za oknem to najlepsza pora do robienia gołąbków. Wystarczy położyc kapustę na jedną noc na balkonie, zabrać ją rano do kuchni i pozwolić jej samej odmarznąć. Nie ma problemu z "rozbieraniem" kapusty, liście schodzą jak sparzone. Tak więc do dzieła, Kochani! smacznego:)
-
Czy ktoś zna przepis na gołąbki z kaszą manną? Podobno są to "gołąbki po
białostocku".
-
proszę o dobry, sprawdzony przepis i najlepiej żeby smakował jak ten
ze słoika "gołąbki z pudliszek", albo był jak najbliższy.
wypróbowałam już różne przepisy, ale szukam tego najlepszego. Co do
niego wsypać, żeby miał super smak?
-
Wczoraj z okazji imienin Stefanii pałaszowałam nowa potrawę - inne wydanie
gołąbków. Żałuję, że nie dysponowałam aparatem, bo zapewne umieściłabym w
galerii. Kapusta biała 1,20 kg została starta na grubych oczkach tarki i
posolona aby przez około 1,5 godziny skruszała. Po czym odcisnięta. Dobre
mięsko wieprzowe zmielone 60 dkg. Połączone razem po dodaniu jeszcze 1
szklanki byłki tartej, 3 jajek i chyba cebulki. Przyprawione do samku. Tak
uformowane kotleciki lekko opieczone z obyd...
-
Tak czytam i się zastanawiam, czy wszyscy gotujecie gołąbki? Tak
normalnie w garnku?
Nigdy tak jeszcze nie robiłam gołąbków, ale widać jakaś inna
jestem :):):)
-
witam
poratujcie przepisem na jakieś "inne" gołąbki, zawsze robię takie standardowe
mięso mielone i ryż lub kasza gryczana, natomiast na święta chciałabym zrobić
jakieś inne, macie jakieś ciekawe pomysły?
znalazłam przepis na gołabki z kiszonej kapusy, ale nie mam takiej może
pokombinować z sokiem z kapusty? gotować gołąbki w takim soku?
z góry dziękuję za pomoc
-
bardzo proszę o podanie prostego przepisu na sos pomidorowy do
gołąbków. Jedne nadziane są mięsem i ryżem a drugie kaszą gryczaną i
mięsem. Nie wiem jak zrobić sos, a za godzinę będę miał wygłodzonych
kumpli na głowie. Niestety wyszukiwarka nie działa
-
Hej
Mam pytanie-prośbę...chciałabym przyrządzić coś z kapusty włoskiej-
bigos albo gołąbki, ani jednej ani drugiej potrawy jeszcze nigdy nie
robiłam, bo nie przepadam, ale teraz mnie naszło...jeśli macie jakiś
SPRAWDZONY przepis na jedno lub drugie danie, to prosze, krok po
kroku, niedoświadczonej w tym temacie przedstawcie, będę wdzięczna,
bo szukam ale pogubiłam się w tylu przepisach, nie wiem, czy kapustę
mrozić czy gotować, ile czasu, czym doprawić. Kapusta już czeka,
bardzo...