Dodaj do ulubionych

Mam tego dość

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 00:38
Wiem, że to co za chwilę napiszę spowoduje grad wyzwisk skierowanych pod moim
adresem. Ale mam to gdzieś, natomiast mam dość ciagłego słuchania o papieżu
na wszystkie strony, od piatku w telewizji, w radio, w internecie, wszedzie.
Powiecie pewnie, że wcale nie musiałem ogladać ani słuchać tylko iść na
spacer. Owszem i tak robiłem. Ale jak całe wiadomości poświecili jednemu
tematowi to szlag mnie trafił. Czyżby nagle nic się nie wydarzyło na świecie
i w polsce? A dzisiaj to juz mnie dobili. Cały dzień jechałem samochodem.
Oczywisćie z włączonym radiem bo mi to pomaga w jeździe. Ale dzisiaj akurat
to mnie wkurzało, bo ile można słuchać muzyki poważnej i ciagle tych samych
wiadomości na wszystkich kanałach. Z tego wszystkiego zacząłem się modlić o
jak najszybszy pogrzeb papieza. No i co? I znow porażka - dopiero w piatek.
To ci sie dzieje to nie żałoba - to paranoja. A teraz czekam na wasze
wyzwiska :).
Obserwuj wątek
    • pan.nikt Re: Mam tego dość 05.04.05, 00:46
      Z tego wszystkiego zacząłem się modlić o
      > jak najszybszy pogrzeb papieza.

Może cel modlitwy, taki sobie.
      Ale jednak sukces. Sukces Papieża i mediów.

W KOŃCU ZACZĄŁEŚ SIĘ MODLIĆ.

Może z czasem zacznieś modlic się o inne rzeczy.
      • Gość: kierowca_astry Re: Mam tego dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 00:51
        obawiam się, że jednak to namolne atakowanie mnie ze wszystkich stron wszystkim
        co jest zwiazane z papiezem spowoduje ze osoba papieza zacznie mi sie zle
        kojaryc, a to bedzie oznaczalo ze media zmarnowaly wszystko to co papiez przez
        te 26 lat wypracowal
        • Gość: sad Re: Mam tego dość IP: *.icpnet.pl 07.04.05, 11:11
          masz racje tu chodzi o brzydzenie wielu ludziom Papieża, nie można przeginać,
          ale media są po to żeby manipulować TYLKO I WYŁĄCZNIE
      • Gość: Ja Re: Mam tego dość IP: *.przezmierowo.sdi.tpnet.pl 05.04.05, 11:21
        > W KOŃCU ZACZĄŁEŚ SIĘ MODLIĆ.
        >
        > Może z czasem zacznieś modlic się o inne rzeczy.
        >
        A ja tam sie nie modlę. Jeżeli czegos chcę to to robię, dla siebie i dla
        innych. Modlitwy są potrzebne tym którzy nie maja w sobie dość siły lub odwagi
        aby działać. Jest to zrzucanie winy, odpowiedzialności na Opatrzność, siły
        wyższe itd jakby cos nie poszło tak jak tego cgcemy. Zauważ, że jeżeli jedni
        sie modlą o coś to ich przeciwnicy modlą sie o cos przeciwnego. I co biedny Bóg
        ma zrobić? wysłuchac tych czy tamtych.
        I żeby nie było, że nie szanuje JPII. Był Wielkim Polakiem i Wielkim Papieżem
        ale to co wyprawia ta banda polityków i zurnalistów to zenujace. Łamiacy sie
        głos Lisa i te peany o fragmentach encyklik Papieża których te barany nigdy w
        zyciu nie czytali.
    • drhuckenbush Re: Mam tego dość 05.04.05, 00:56
      Wyzwisk nie bedzie, bo ile mozna pisac na czerwonych jelopow?
      P.S. Wlacz se kissa lub eske - tam leci to samo co zawsze.
      • pan.nikt Re: Mam tego dość 05.04.05, 00:58
        Oczywiście, zawsze jest wybór.
        Sa jeszce płyty i kasety.
        Wielu kierowców słucha tylko tego.
        • Gość: ybka Re: Mam tego dość IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 05.04.05, 04:48
          kierowca_astry,masz racje,jatez mam dosyc,wiec na wszelki wypadek od soboty nie
          wlanczam tv.wszystko rozumiem ale nie mozna przesadzac,bo to grozi
          niestrawnoscia,media zrobily z tego medialne swieto,wszyscy nagle stali sie
          swieci,a ja w nodze mam tak sztucznizne!!!
      • Gość: abcman Re: Mam tego dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:23
        I tu bład- Kiss zszedł z tonu, oczywiście w swoim stylu, a Eska co kilkanaście
        minut nadaje serwisy o papieżu.
    • Gość: rolek [...] IP: *.prokom.pl 05.04.05, 08:45
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • conena Re: Mam tego dość 05.04.05, 09:08
        Gość portalu: rolek napisał(a):
        > ... Tako żeczę.
        ROTFL:D

sorki, bo to nie ma być tak, że z braku argumentów czepiam się ortów, ale są
        niektóre takie, że mnie śmieszą bardzo, oto jeden z nich:)))
    • mefisto999 Zgadzam się 05.04.05, 09:15
      Zgadzam się z tobą całkowicie
      Jestes nieliczna normalną osobą na tym forum i gratuluje ci odwagi.
      Jak wystawiłem moj wątek to też mnie zmieszali z błotem.

Podro

Są jeszcze normalni ludzie w tym kraju

Ja też czekam na wyzwiska, kto pierwszy w kolejce :)
      • Gość: rolek Re: Zgadzam się IP: *.prokom.pl 05.04.05, 12:02
        A mojego posta skasowali chyba dlatego że nie byłem zadowolony że PiP był w
        niedziele zamknięty i że w telewizji nonstop o Wojtyle nadają.
        • Gość: ybka Re: Zgadzam się IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 05.04.05, 15:40
          po właczeniu tv stwierdzam iz niejako polsat i tvn powrocily do normy (i dzieki
          wam za to bo na slowo papiez zaczynalam miec dziwne odruchy) no a stacje
          muzyczne rozniez powrocily,choc smeca... za to w jakiejkolwiek gazecie trudno
          znalesc cokolwiek na inny temat (wychodzi na to ze caly swiat zniknal i nic sie
          nie dzieje) mam nadzieje ze ten cyrk zakonczy sie w piatek (czeka nas i tak
          kolejne zamykanie sklepow) i od soboty wszystko powili wroci do normy
          i wszystkim wpisujacym sie tutaj tego zycze;)
    • Gość: Ha Re: Mam tego dość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 16:30
      Wg mnie jest tak:

1) Nie podejmuję się ocenić, czy wg mnie był wielkim
      człowiekiem - zwyczajnie nie rozumiem większości z tego,
      co mówił - za duży poziom abstrakcji;

2) Obiektywnie: był wielki dla Polaków, może Włochów oraz
      całej masy innych ludzi w innych narodach - mierząc siłą reakcji
      na jego wypowiedzi, wizyty i śmierć;

3) W Polsce ewidentnie widać, jak politycy i dziennikarze
      próbują zbić kapitał na jego śmierci - vide T Lis; praktyka
      ta zaczęła się z resztą za życia papieża - vide stawianie
      mu pomników za życia (wyjątkowo durna praktyka, zważywszy
      komu stawiano je za życia raptem 40 lat wcześniej)

4) Byłoby lepiej, gdyby nasze kochane społeczeństwo:
      - najpierw mniej brudziło po lasach, kradło w sklepach, piło
      w parkach, qrwiło za przeproszeniem na ulicach (nie od
      święta tylko zawsze),
      - dopiero potem doskonaliło swoje przymioty duchowe studiując
      wnikliwie nauczanie papieża i innych autorytetów;

5) Wg mnie polska reakcja na śmierć papieża posłuży Polakom,
      większym i mniejszym, do wybielenia na jakiś czas swoich brudnych
      sumień, tak, jak to miało miejsce przy wizytach papieża
      w Polsce (vide telefon jakiejś pani do radia w tonie "Polska
      nie jest taka zła, skoro Bóg dał jej takiego papieża");

6) Polacy próbują (nie od dziś) zawłaszczyć papieża dla siebie
      (vide dyskusje czy aby nie powinien być pochowany w Polsce,
      "polski papież" itp.);

7) Polskie media zawierają trochę głosów zupełnie nie
      licujących z powagą chwili (np. krytyka postawy hierarchów
      Cerkwi Prawosławnej);

8) Wg mnie niewierzący powinni uszanować reakcję wierzących
      (szczerą, czy nie) i powstrzymać się w okresie żałoby od
      zabaw itp niestosownych reakcji;

To tyle - mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, a jak się
      obrazi, to trudno. Wszystkim polecam wyciąg z reakcji prasy
      światowej na śmierć papieża, jaki zamieszcza dzisiejsza GW -
      taki kubeł lodu na polskie dymiące czuby.

Pzdr,

PP
      • Gość: Sebilo Re: Mam tego dość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 09:19
        Zgadzam sie z Tobą.
      • Gość: GK Re: Mam tego dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 10:11
        Masz racje. Liczą się czyny, nie słowa. Okazywanie żalu po śmierci podoba mi
        się bo wydaje mi się, że w większości jest spontaniczne. Poza tym to taka
        grupowa psychoterapia po stracie dla Polaków kogoś bardzo ważnego. Z drugiej
        jednak strony musimy jednak pamiętać o tym co napisałeś.Ważne abyśmy na codzień
        stawali się lepsi, bardziej otwarci na drudiego człowieka, mniej agresywni i
        bardziej wyrozumiali dla innych. Bez tego ta cała, jakże piękna żałoba
        narodowa, okaże się nic nie warta.
    • Gość: murmix Re: Mam tego dość IP: *.icpnet.pl 05.04.05, 17:45
      Cieszę się, że mimo różnic poglądów, wykształcenia, wychowania i podejścia do
      religii, większośc z Nas czuje się Polakami.
      Zdecydowana większośc z Nas potrafi "poświęcić" się na jeden tydzień w życiu
      aby uczcić pamięć największego człowieka naszych czasów. Jestem wzruszony, że
      większość z Nas może obejść się bez rozrywki serwowanej nam przez media, przez
      kina, teatry, stadiony i knajpy. Mogą to zrobić. Bo wierzą. Wierzą w to, że
      stało się coś co zmieniło ten świat.
      Odszedł człowiek, który bez jednego wystrzału z karabinu miał większy posłuch
      na całym świecie, niż niejeden generał lub polityk.

Zdecydowana większość z Nas o tym wie.
      A ta reszta, która tego nie wie, niech uszanuje prawo większości.
      • Gość: obcy Re: Mam tego dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:25
        A mnie informacje z mediów (od soboty) a właściwie ich brak co się dzieje za
        rogiem, w innym mieście, w innym kraju uzmysłowiły że nie jest to ważne i nic
        nie musi mnie to obchodzić i niech tak pozostanie - nie ma głodnych i biednych,
        nie ma nędzy i wojen, politycy chyba pracują bo nic się o nich nie mówi. Koniec
        z kupowaniem gazet i oglądaniem informacji w TV przecież najważniejsze już wiem
        bo mi to wciskają do mózgu przez całą dobę na wszystkich kanałach.
    • Gość: Tete Re: Mam tego dość IP: *.echostar.pl 05.04.05, 18:12
      Bardzo przykro, ze na swiecie sa ludzie niezdolni do jakiejkolwiek refleksji.
      Jeden tydzień z Twojego zycia ze spokojna muzyka az tak Cie frustruje? Nie
      oczekuje od Ciebie abys zrozumial co przezywaja ludzie dla ktorych Jan Pawel II
      byl kims bliskim. Nie chce abys padal na kolana, modlil sie i rozpaczal. Nie
      kazdy kochal papieza - rozumiem...kazdy ma prawo do zycia po swojemu. Jednak
      moglbys uszanowac wybor innych...tych wielu osob, ktore nie chca w tych dniach
      chodzic na zakupu, sluchac debilnej muzyki, ogladac programów dla
      polglowkow...nie odbieraj nam prawa do zaloby...zaloz sluchawki na uszy i posc
      sobie Britny Spears. Czy jeden tydzień to az tak wiele?
    • Gość: niewierząca Sznuję IP: 62.244.148.* 05.04.05, 18:33
      Papieza za to, jakim był człowiekiem.Nie jestem osoba wierzącą, ale to nie jest
      sprawa wiary.To umiejętność współodczuwania. JPII był wielkim człowiekiem,
      wielkim Polakiem i Papiezem, jakiego raczej juz nie będzie. Szanuję go za to.
      Ale tez zastanawiam sie, czy cały świat od czterech dni zamarł i nic się innego
      nie wydarzyło? Chciałabym posłuchać jakichś wiadomości z poza Watykanu,
      zobaczyć coś innego, a nie kolejną mszę!
      Pozdro dla kierowcy astry.
    • v.i.k.k.a Re: Mam tego dość 05.04.05, 22:55
      mnie tez juz to nudzi....ale co zrobic:(
    • Gość: Qt Nie tylko ty IP: *.icpnet.pl 06.04.05, 09:01
      Ja już też mam po dziurki w nosie. Chciałbym normalności.
    • Gość: Globus Re: Mam tego dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 10:31
      Ludzie, wytrzymajcie, to tylko parę dni! Uszanujcie pamięć tego Wielkiego
      Polaka, którego sznują na całym świecie i to nie tylko chrześcijanie. Pozwólcie
      rozpaczać i rozpamiętywać tym co płaczą po tej stracie. Zajmijcie się swoimi
      sprawami , znajdźcie alternatywę dla radia ,telewizji , kina ,zakupów.
      Cierpliwości Wam życzę. To nie będzie trwało wiecznie.
      P.S. Dla niektórych Jan Paweł II był jak ojciec. Czy po śmierci waszego Ojca
      lub Matki, jak gdyby nigdy nic pójdziecie na zakupy ,do kina ,do teatru, na
      dyskotekę?!A może oburzy Was huczna impreza u sąsiadów piętro wyżej, gdy Wy
      będziecie opłakiwać swoich bliskich?
      • wiktor_l Szacunek 06.04.05, 10:38
        Ha - wspaniały, mądry głos w dyskusji (o ile można to tak nazwać, bo widać
        większość forumowiczów widzi tylko białe i czarne, a jak ktoś myśli inaczej to z
        błotem).
        Moje zdanie - wielki szacunek dla wielkiego człowieka, ale żałoba w sercu i z
        umiarem.
        Przestałem oglądać polskie media. Wczoraj widziałem świetny program (często
        oglądam) - Hard Talk na BBC. Rozmowa z brytyjskim biskupem - i obiektywna ocena
        pontyfikatu - na podstawie faktów, liczb itp.

No i jeszcze jedna sprawa - mój kolega Hiszpan zwykł mówić - "Polacy to
        wspaniali katolicy. Przez godzinę w niedzielę". I tu się pomylił - jeszcze przez
        kilka dni po śmierci Papieża, ale tylko kilka.

Wiktor
        • Gość: Ja Re: Szacunek IP: *.przezmierowo.sdi.tpnet.pl 07.04.05, 00:02
          > No i jeszcze jedna sprawa - mój kolega Hiszpan zwykł mówić - "Polacy to
          > wspaniali katolicy. Przez godzinę w niedzielę". I tu się pomylił - jeszcze
          przez kilka dni po śmierci Papieża, ale tylko kilka.

Dodam, że tylko po smierci Papieża Polaka. Nie wyobrażam sobie aby Polacy
          reagowali tak jak inne narody obecnie, po smierci JPII.
          Wyobraźmy sobie, że po obecnym konklawe zostanie wybrany Papiez który bedzie
          miał inne zdanie na temat aborcji, antykoncepcji itp. Zastanawiam sie jak beda
          reagowali na to rydzykowcy, moherowe berety i inni fanatycy.
          Rozlam kosciola ani chybi:)
          A co z podziemiem aborcyjnym szacowanym na od 100 000 do 200 000 nielegalnych
          aborcji rocznie. 100 000 razy np 1500 zł za 1 nielegalną aborcje daje nam
          nielegalny, nieopodatkowany rynek o wartosci 100 milionów złotych rocznie.

• Gość: murmix Re: Szacunek IP: *.icpnet.pl 08.04.05, 01:24
            Ciekawe ile kosztuje Twoje życie?
    • Gość: qwert Re: Mam tego dość IP: *.icpnet.pl 06.04.05, 18:23
      Ja tylko napisze, ze ku mojemu zadowoleniu, radio RMI ktore normalnie nadaje
      standardowa sieczke z glosnikow, nareszcie zaczelo grac przyzwoita muzyke, wcale
      nie zalobna ani powazna, mozna powiedzec nastrojowa ale w zasadzie pogodna.
      Nareszcie slucham radia z przyjemnoscia. Szkoda ze juz niedlugo powrot do
      normalnej ramowki. To tak na marginesie muzyki w radiach obecnie. :)
    • Gość: Szymon Re: Mam tego dość IP: *.icpnet.pl 06.04.05, 23:38
      czy gdyby umarł ktoś z twej najbliższej rodziny - np rodzice współmałżonek
      dziecko to wtedy miałbyś ochotę oglądać muzyke w telewizji?? piłke nożną???
      słuchać tego co sie dzieje w Chinach albo w Iraku czy w jakimś innym państwie
      świata?? myśle, że nie - więcej jestem pewien, że NIE... Papież Wielkim
      Człowiekiem, Był Największym Polakiem w historii tego narodu... drugiego
      Takiego Czlowieka, a tym bardziej POLAKA NIE BEDZIE i myśle, że ten tydzień
      żałoby Mu sie należy - tym bardziej, że dla większości z nas on był kimś bardzo
      bliskim... był naszym Ojcem Wujkiem Dziadkiem... uszanujmy to przez te pare
      dni... to tylko tydzien; nie ubędzie nam jeśli doświadczymy troche refleksji
      ciszy spokoju... w takich chwilach można sie przekonać że w obliczu spraw
      ostatecznych kolejna gafa busha albo handryczenie sie putina na utrate wpływów
      przez rosje są tak naprawde guzik warte
      • Gość: kinky Re: Mam tego dość IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.04.05, 23:52
        ... serca ludzi
        Sława otwarta zawsze upokarza,
        Cnota i wielkość odkryta przeraża,
        A pamięć wieczna i serdeczna - nudzi...
        Juliusz Słowacki
      • Gość: niewierząca Re: Mam tego dość IP: 62.244.148.* 07.04.05, 08:50
        Napisałeś:
        >to tylko tydzien; nie ubędzie nam jeśli doświadczymy troche refleksji
        > ciszy spokoju...,a nie słyszysz tej wrzawy i wrzasku wokół? Na tym forum
        także! Aż chciałoby się powiedzieć-cytuję"ciszej nad tą śmiercią"...
        • Gość: Szymon Re: Mam tego dość IP: *.icpnet.pl 07.04.05, 09:48
          Gość portalu: niewierząca napisał(a):
          a nie słyszysz tej wrzawy i wrzasku wokół?

droga niewierząca - nie nazwałbym wrzawą tego co ty nią nazywasz - to naturalna
          spontaniczna reakcja ludzi którzy chcą pokazać swój smutek i żal po stracie
          kogoś bliskiego, kogoś Wielkiego; zauważ że ta "wrzawa" dotyczy tylko jednego
          tematu - śmierci... wszystkie inne spory, wojny, afery, kłotnie zeszły na plan
          dalszy, straciły na znaczeniu - i Bardzo DOBRZE!!! Ojciec Święty Jan Paweł II
          swoją śmiercią raz jeszcze zjednoczył prawie cały świat; szkoda, że to
          zjednoczenie pewnie okaże się nietrwałe :(
      • Gość: Qt Nie rozumiesz, co papież do ciebie mówił. IP: *.icpnet.pl 07.04.05, 10:40
        > czy gdyby umarł ktoś z twej najbliższej rodziny - np rodzice współmałżonek
        > dziecko to wtedy miałbyś ochotę oglądać muzyke w telewizji?? piłke nożną???

Co to ma wspólnego z głową obcego państwa i obcej mi religii? Przecież papież to
        nie mój ojciec ani mój współmałżonek... Wielki człowiek, racja, ale czasami
        głosił rzeczy nie do przyjęcia, również dla ciebie (np. antykoncepcja!)

> myśle, że nie - więcej jestem pewien, że NIE...

Jestem pewien, że KK zrobił ci wodę z mózgu.

> tym bardziej, że dla większości z nas on był kimś bardzo
        > bliskim... był naszym Ojcem Wujkiem Dziadkiem...

Twoim, nie moim. Moim członkiem rodziny NIGDY nie będzie przedstawiciel
        największej hipokryzji świata.

Dam ci przykład, ostanio katolik próbował mnie nawrócić. Kiedy go zapytałem
        dlaczego używa prezerwatywy skoro jego kościół tego zabrania, zaraz zaczął
        kręcić, że trzeba rozumieć nauki po swojemu i nie wszystko brać poważnie itp.
        itp. Czyli papież swoje, katolik swoje.

Takich przykładów przestrzegania nauk papieża i tolerancji dla innych na tym
        forum jest multum.

• Gość: szymon Re: Nie rozumiesz, co papież do ciebie mówił. IP: *.icpnet.pl 07.04.05, 10:59
          Gość portalu: Qt napisał(a):
          Co to ma wspólnego z głową obcego państwa i obcej mi religii? Przecież papież t
          > o
          to że był głową obcego państwa nie znaczy że nie był Polakiem, patriotą i
          choćby z tego względu należy Mu się nasz szacunek nasza żałoba i smutek po Jego
          odejściu
          czasami
          > głosił rzeczy nie do przyjęcia, również dla ciebie (np. antykoncepcja!)
          skąd wiesz czy to były rzeczy nie do przyjęcia DLA mnie?? czyżbyś mnie znał??
          ja w przeciwieństwie do wielu staram się być daleki od hipokryzji i postępować
          zgodnie z nauką kościoła fakt, że niestety nie zawsze mi się to udaje ale
          błądzić jest rzeczą ludzką - mówił o tym nawet Ojciec Święty, mówił też, że
          należy przebaczać grzesznikom mówił o miłosierdziu Bożym a czymże jest
          miłosierdzie jeśli nie miłością i przebaczeniem?? hasło Bóg bogaty w
          miłosierdzie było hasłem jego ostatniej pielgrzymki do Polski w 2002 roku...
          Którz inny jak nie Ojciec Święty Jan Paweł II przebaczył swemu niedoszłemu
          mordercy
          >Jestem pewien, że KK zrobił ci wodę z mózgu.
          znów wypowiadasz się tonem jakbyś był mną i mnie znał, dla twojej informacji
          jestem katolikiem i dobrze mi z tym bo Kościół sam w sobie nie jest zły - głosi
          i czyni dobro i tylko niektórzy ludzie są źli - ale złych ludzi można spotkać
          wszędzie w każdym środowisku w każdej religii w każdym narodzie
      • Gość: kierowca_astry Re: Mam tego dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 14:22
        Odwrócę pytanie. Czy gdyby umarł ktoś z Twoich najblizszych to siedzialbys
        przez caly dzien i ogladal nagrania video z ta osoba? puszczal sobie nagrania
        glosu? Odpowiedz sobie Szymonie, tylko uczciwie czy byś to zniósł. Przecież to
        dlatego po pogrzebie ludzie urządzaja stypę, żeby nie zamartwiać się ciągle,
        żeby powrócić do normalności. Życie toczy się dalej a rozpaczanie nikomu nie
        przynosi pożytku, co więcej, nawet nie przynosi ulgi.
        • Gość: szymon Re: Mam tego dość IP: *.icpnet.pl 07.04.05, 19:21
          tak właśnie bym zrobił - wspominałbym tego zmarłego i wiem co mówie bo w ciągu
          ostatniego roku odeszły 2 bardzo bliskie mi osoby i tak właśnie przeżywałem ich
          odejście napewno nie miałbym ochoty na rozrywkę czy interesowanie się polityką
          tudzież innymi przyziemnymi drobiazgami
    • Gość: walek Re: Mam tego dość IP: 150.254.124.* 07.04.05, 10:44
      Synu... następnej takiej okazji za swojego życia nie będziesz miał. Dziękuj
      Bogu, że masz szansę na refleksję.
    • Gość: kierowca_astry Mam tego dość i jestem przerażony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 14:33
      Dlaczego mam dość to wiecie, a dlaczego jestem przerażony. Oglądam to co się
      dzieje w Watykanie. I nie przeraża mnie to że tyle ludzi się tam zjeżdza, bo
      cóż, na głupotę nie ma rady można tylko ludziom współczuć, natomiast
      przerażające jest dla mnie traktowanie ciała zmarłego człowieka i to przez
      tych, którzy wołają o godne traktowanie. Przecież to co się dzieje teraz w
      Bazylice św, Piotra to jest cyrk albo ZOO. Ludzie stoją kilkanaście godzin w
      kolejce po to żeby zobaczyć ciało papieża, jak eksponat w muzeum. A pytam gdzie
      byli Ci wszyscy ludzi jak papież żył, dlaczego wtedy im nie przyszło do głowy
      żeby jechać do Rzymu. Teraz jedą bo tak wypada? Bo będzie można pochwalić się
      sąsiadowi?
      Ludzie powariowali. Wydaje im się że będą przeżywali atmosfere pogrzebu. Haha.
      Stojąc 2 km od placu, 10 ulic dalej, schowani za budynkami i oglądając wszystko
      na telebimie. Czym to sie różni od oglądania w TV? Więcej dobrego zrobiłby
      jeden z drugim gdyby przekazał pieniądze wydane na wyjazd na potrzeby biednych
      dzieci.
      • Gość: Globus Re: Mam tego dość i jestem przerażony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 18:53
        człowiek z astry napisał:"...Przecież to co się dzieje teraz w
        Bazylice św, Piotra to jest cyrk albo ZOO. Ludzie stoją kilkanaście godzin w
        kolejce po to żeby zobaczyć ciało papieża, jak eksponat w muzeum..."
        Nigdy nie słyszałeś o "ostatnim pożegnaniu"?Skąd wiesz,że ci ludzie nie
        spotykali Papieża za jego życia? JP II odwiedził wiele zakątków świata, wielu
        ludzi pielgrzymowało do Watykanu. Teraz chcą Go zobaczyć po raz ostatni.Owszem
        nie wszystko jest OK. Męt trafi się w najczystszej źródlanej wodzie. Moim
        zdaniem nie powinni pozwolić na fotografowanie ciała.
        Co do kasy na sierotki, to zapytam ile rocznie przeznaczasz na ten cel z
        własnej kieszeni? Zero? Tak myślałem. Więc nie dysponuj pieniędzmi innych ludzi.
        LUDZIEEE!!! KULTURYYYY!!!!
        • drunner Re: Mam tego dość i jestem przerażony 07.04.05, 19:24
          > Co do kasy na sierotki, to zapytam ile rocznie przeznaczasz na ten cel z
          > własnej kieszeni? Zero? Tak myślałem. Więc nie dysponuj pieniędzmi innych >
          ludzi
          No ale powiedz Globusie czy lepiej, jezeli 100 tys. ludzi wyda 500 PLN na
          podroz czy 50 000 000 zasili domy samotnej matki? A ilu byloby mniej glodnych,
          gdyby nie budowano Lichenia? Niestety taka jest prawda, ze ci, ktorzy nie
          szczedza na tace, koperte na koledzie, pielgrzymki, bardzo rzadko siegaja do
          kieszeni aby pomoc potrzebujacych. Pracuja w koncu na wlasne zbawienie, to po
          co sie innymi przejmowac...
          • Gość: Globus Re: Mam tego dość i jestem przerażony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 19:30
            Jasne,że tak! Ale wiesz ,że to nie realne. Im człowiek ma więcej tym się
            niechętniej dzieli.Tak nasza natura.Ludzka. Zobacz ilu dzianych gości jeździ w
            wypasionych furach obwieszonych złotem. Myślisz,że któryś dołoży staruszce w
            sklepie choć 20 gr, które jej zabrakło przy robieniu zakupów. Z a p o m n i j.
      • Gość: Szymon Re: Mam tego dość i jestem przerażony IP: *.icpnet.pl 07.04.05, 19:31
        Gość portalu: kierowca_astry napisał(a):
        Oglądam to co się
        > dzieje w Watykanie. I nie przeraża mnie to że tyle ludzi się tam zjeżdza, bo
        > cóż, na głupotę nie ma rady można tylko ludziom współczuć, natomiast
        > przerażające jest dla mnie traktowanie ciała zmarłego człowieka i to przez
        > tych, którzy wołają o godne traktowanie. Przecież to co się dzieje teraz w
        > Bazylice św, Piotra to jest cyrk albo ZOO. Ludzie stoją kilkanaście godzin w
        > kolejce po to żeby zobaczyć ciało papieża, jak eksponat w muzeum. A pytam
        gdzie
        >
        > byli Ci wszyscy ludzi jak papież żył, dlaczego wtedy im nie przyszło do głowy
        > żeby jechać do Rzymu. Teraz jedą bo tak wypada? Bo będzie można pochwalić się
        > sąsiadowi?
        wiesz co to znaczy oddanie hołdu zmarłemu?? nigdy nie byłeś na pogrzebie?? na
        każdym pogrzebie oddaje się ostatnie pożegnanie zmarłemu tyle że zazwyczaj przy
        zamkniętej trumnie i nie na taką skalę... człowieku jesteś chyba wyzbyty z
        wszystkich możliwych uczuć, nie potrafisz zrozumieć że ci którzy tam są robią
        to co robią bo czują taką powinność są szczerzy i uczciwi w swoim postępowaniu
        oni kochali tego człowieka (jak większość katolików (tyle że nie każdy z wielu
        względów ma możliwość bycia tam teraz) i w ten sposób chcą się z nim pożegnać
        oddać mu ostatni hołd... ale ty tego i tak nie zrozumiesz
        Ludzie powariowali. Wydaje im się że będą przeżywali atmosfere pogrzebu. Haha.
        > Stojąc 2 km od placu, 10 ulic dalej, schowani za budynkami i oglądając
        wszystko
        >
        > na telebimie. Czym to sie różni od oglądania w TV? Więcej dobrego zrobiłby
        > jeden z drugim gdyby przekazał pieniądze wydane na wyjazd na potrzeby
        biednych
        > dzieci.
        ludzie nie powariowali - powiedz mi czemu np kibice zamiast siedzieć w domku i
        oglądać w domowym zaciszu mecz ich drużyny walą tysiącami na stadion płacą za
        bilety i tam dopingują piłkarzy?? bo czują związek z drużyną czują się
        wspólnotą. Tak samo ci którzy pojechali na pogrzeb Ojca świętego - dla nich nie
        jest najistotniejsze że będą 2 3 kilometry od bazyliki... dla nich się liczy
        bycie we wspólnocie liczy się to że będą tam gdzie czują że być powinni...
        skoro mają taką potrzebe i możliwości nie widze powodu żeby to krytykować...
        • Gość: murmix do Szymona IP: *.icpnet.pl 08.04.05, 01:29
          Daj spokój.
          Pewnych rzeczy i pewnych ludzi poprostu nie można próbować rozumieć.
    • Gość: tsurani cóż... płytki jesteś IP: 80.53.79.* 08.04.05, 21:50
      to w sumie Twój problem, prawda?
    • Gość: Człowiek Re: Mam tego dość IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.05, 13:02
      Cóż... Twoje zejście z tego świata zainteresuje zapewnie jedynie firmę
      pogrzebową.. Tylko współczuć...wyzwisk nie będzie bo cóż może poruszyć Twoją
      zatwardziałą duszę...Jeśli cokolwiek jest w stanie Tobą wstrzasnąć..Ale czas
      ucieka.. a co Ciebie czeka?....
    • maroi Re: Mam tego dość 09.04.05, 13:43
      Te jednyne kilka dni w całym Twoim życiu jakoś przezyjesz. Czasami dobrze jest odpocząć od całego tego zgiełku i się trochę zadumać.
      Poza tym w radiu i telewizji i tak ciągle w kółko powtarzaja jedno i to samo przez cały rok, więc żadna strata.
      Zresztą to chyba dla Ciebie plus, bo nawet komercyjne stacje nie nadaja żadnych reklam :-)
    • Gość: Ijo Re: Mam tego dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 15:51
      Mały rozumek Twój. Twoja opinia jest ciebie warta, skoro Polska napisałes małą
      literę.Chyba nie byłes wtedy w szle jak o tym uczyli. Koniecznie nadró
      zaleglości
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka