Gość: majus IP: *.icpnet.pl 20.05.05, 12:10 zakupu mieszkania (jako inwestycja).Gdzie ceny powinny wzrastać najszybciej.Jakich dzielnic radzicie unikać jeśli chodzi o inwestycje mieszkaniową? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: majus Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.icpnet.pl 22.05.05, 14:01 Czy nikt nie ma własnych przemyslen w tym temacie, myślę że wielu by to zainteresowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v.i.k.k.a. Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 14:37 Proponuje ci Warszawę, tam jest miejsce dla takich jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majus Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.icpnet.pl 22.05.05, 22:04 Takich jak ja o jaki ja jestem według Ciebie. Z drugiej strony czy masz coś do warszawiaków? - nacjonalizm w najgorszym wydaniu Odpowiedz Link Zgłoś
drunner Polanka i długo długo nic 22.05.05, 20:23 W tej chwili kawalerki tamże zaczynają się od 140.000,00 (na rynku pierwotnym ok. 115.000,00), dwupokojowe od 200 tys. (rynek pierwotny ok. 170 tys.). Sam (sama) więc widzisz jak wzrasta ich wartość, a zresztą wzrastać bedzie, bo duzo juz jest ruchow spekulacyjnych na rynku wtórnym (oferty mieszkania w stanie deweloperskim w cenie ok. 15 - 20 tys. wyższej niż zapłacona przez spredzającego deweloperowi). Polanka to dzielnica wyłącznie nowych (paroletnich) budynków, w większości na zamkniętych osiedlach, blisko Malty i cały czas się rozbudowająca (Ataner i Budimeks). To jedyne miejsce w miarę odseparowane od blokowisk, w ktorym kazdy zaplacil niemale pieniadze za swoje lokum wiec nie uswiadcza sie zjawisk charakterystycznych dla okolic degradujących się bloków z wielkiej płyty. Mankamentem jest jedynie osiedle TBS (pewnie zamieszka tam kilka mniej lub bardziej patologicznych rodzin), ale w zwiazku z tym, ze nowy budynek jest zagrzybiony chyba niewiele osób go dotychczas zasiedliło. Jezeli chodzi Tobie przede wszystkim o lokatę kapitału to polecam zakup mieszkania w jednej z tamtejszych inwestycji. Porównaj ceny mieszkań w nowej części osiedla Batorego - są dość znacząco tańsze (może poza budynkiem Atanera). Winogrady, Piątkowo, Rataje, Grunwald (wraz z Os. Kopernika) to typowe peerelowskie sypialnie, co wpływa na spadek wartości zarówno tam zlokalizowanych kilkunastoletnich mieszkań jak i niewielki wzrost cen tych nowych. No a podstawowa kwestia, jeżeli chcesz zarobić na nieruchomości lokalowej, to oczywiście zakup na rynku pierwotnym, najlepiej od renomowanego dewelopera, co pozwoli uniknąć przygód takich jak odpadający tynk itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majus Re: Polanka i długo długo nic IP: *.icpnet.pl 22.05.05, 22:25 Jeśli chodzi o developerów to co śądzisz o UWInwestycje? Odpowiedz Link Zgłoś
drunner Re: Polanka i długo długo nic 22.05.05, 23:18 Byłem w jednym bloku zbudowanym przez UWI (na Z. Starego) i wyglądało to solidnie, ale było to w okresie, kiedy za bardzo się nie interesowałem rynkiem nieruchomości więc szczegółów np. co do jakosci wykończenia nie kojarzę niestety. Pamiętam za to jedną rzecz - w ramach wspólnoty nie było przewidzianego sprzątania klatki schodowej (na wzór spółdzielni mieszkaniowych ten obowiązek spoczywał na mieszkańcach), panował spory - za pzreproszeniem - syf, ktoś wywiesił kartkę o oborze no i w ogóle jaja. W końcu mieszkańcy - o ile kojarzę nie w ramach wspólnoty, ale składki w ramach klatki - opłacili studentów, którzy co weekend myli schody. Ja jestem zwolennikiem zarządu sprawowanego przez dewelopera - nie jest to może najtańsze, ale gwarantuje wysoki standard, bo budynki traktowane są jako wizytówka dewelopera. Na pewno zarząd sprawuje Ataner (masz w ramach opłat nie tylko sprzątanie schodów, ale i ochronę) i Budimex, to jest dobre, bo z góry narzucony jest pewien standard. A wracając do UWI, to upaść nie powinni, no i kiedy przejeżdżam obok ich budynków sypiącego się tynku nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... 22.05.05, 15:12 Myślę że najlepsze sa działki połozone na skraju Poznania, gdzie do centrum można dojechac w ciągu pół godzinki a jednak nie ma tego ruchu jak w mieście. Co do okolic to może Smochowice, os.Rudnicze, Naramowice, tereny za Maltą. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... 22.05.05, 15:50 1.peryferyjne dzielnice pzn(antoninek, podolany, smochowice, wilczy młyn) 2.wioski podpzn-lubon, swarzedz,suchy las, przezmierowo, koziegłowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwionapolonistka Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 16:10 Tej! Co to jest pzn, podpzn, z małej litery nazwy dzielnic. Ty nie kalecz języka ojczystego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 16:36 Gość portalu: Wqrwionapolonistka napisał(a): > Tej! Co to jest pzn, podpzn, z małej litery nazwy dzielnic. Ty nie kalecz > języka ojczystego! Co oznacza "Tej"? Zdanie po "Tej" jest zdaniem pytajacym, twierdzacym czy jakis innym? Jezyk ojczysty o ktory Ci chodzilo to polski? Czy tez moze chodzilo Ci o jakas gware? Poza tym Twoj post ma zerowa wartosc jesli chodzi o temat dyskusji. A pozatym uwazam ze najlepsza okolica to Suchy Las :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwionapolonistka Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:17 Ty się doktorku bierz za leczenie, a nie branie łapówek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptaszek Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.05, 16:44 bezapelacyjnie - Winogrady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozzon Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 23:50 Najlepiej os. Rusa lub Czecha, bardzo dużo zieleni, blisko lasy, M1, a najważniejsze jest to że do M1 bedzie doprowadzony szybki tramwaj i dojazd do centrum zajmie gora 10 minut Odpowiedz Link Zgłoś
aspik1 Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... 23.05.05, 12:12 "Inwestycja mieszkaniowa" - to domy, czy mieszkanie (lub mieszkanie)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majus Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.icpnet.pl 23.05.05, 14:29 Inwestycja w postaci zakupu mieszkania.Z tego co wiem w dom nie opłaca się inwestować (jeśli chcesz go potem sprzedać) ponieważ większośc ma własny wizerunek jego architektury. Odpowiedz Link Zgłoś
aspik1 Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... 23.05.05, 15:01 Wazne aby budynek: -nie znajdowal sie na blokowisku typu Rataje, -byl z cegly, -'dobry punkt' - wszystko blisko, a jednoczesnie zacisznie. Trudno podac dzielnice i lokalizacje: kazda oferte trzeba rozpatrzyc indywidualnie. Ja zainwestowalem w kilka mieszkan na wynajem na wyzej podanych zasadach, w roznych dzielnicach. Jesli mieszkanie ma byc na wynajem, to b. wazne jest aby byl to wspomniany 'dobry punkt' - podnajemcami w 90% sa obecnie mlode i bardzo mlode pary, czesto nie posiadajace samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozzon Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 18:18 > nie znajdowal sie na blokowisku typu Rataje, A czym się rożnią przysłowiowe 4 ściany na 4 piętrze w niskim bloku od mieszkania na 10 piętrze w bloku, np.w desce?? Chyba tylko tym że w pierwszym przypadku trzeba zasuwać po schodach. > byl z cegly A dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majus Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.icpnet.pl 23.05.05, 21:49 Oj róznia sie bardzo, a szczególnie materiałem z którego jest zrobiony (płyta to najgorsze g..o jakie może być) i jakościa (w tamtych latach nie za bardzo sie starali). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozzon Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 22:14 ee tam, przesadzasz, osatatnio czytałem gdzies ze blokowiska maja tak solidna konstrukcje ze jeszcze dziesiatki lat beda staly, u mnie instalacje wymienione, niedlugo ocieplą, otynkują, odnowią klatki i bedzie jak nowy:) Pozatym są cichsze od tych z cegieł, przynajmniej w starym budownictwie, nie wiem jak jest w nowych(ale jak kogoś stać na nowy to może zastanawiać się najwyżej czy to czy dom) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majus Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.icpnet.pl 23.05.05, 21:50 A jeśli chodzi o wynajem to jest z tym problem tzn. czy chętnych nie brakuje.Jak oscyluja ceny wynajmu za np. 2 pokojowe mieszkanie? PS Co powiesz na mieszkanie w przedwojennych kamienicach? Odpowiedz Link Zgłoś
roxis Młode pary... 23.05.05, 22:07 Proszę pomyśleć w kontekście młodych par jak również studentów. Plany przeniesienia wszystkich wydziałów na Morasko czyni tą dzielnicę i okolice bardzo atrakcyjnymi. Poza tym Pestka jak i Plaza i Tesco. Do centrum też bliżej i szybciej niż np. z Rataj. Północ Poznania będzie niedługo jednym wielkim placem budowy. Plany podciągnięcia tramwaju na Naramowice i dalej Żurawiniec. Tamte rejony wydają mi się najbardziej atrakcyjne. Trudno przewidzieć trendy. Może za pare lat każdą młodą parę bedzie stać na mały miejski samochód i lokalizacja blisko dobrych połączeń komunikacyjncyh straci na wartości. Może będzie się liczyło właśnie ustronne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serek Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.icpnet.pl 23.05.05, 22:09 A co powiecie o Wildzie i Dębcu - bardzo tanie mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
aspik1 Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... 23.05.05, 23:43 Ja mam tych mieszkanek siedem i zadne nie stalo puste dluzej niz tydzien. Ale nie winduje cen, jesli rynkowa cena za ladna kawalerke wynosi (brutto) od 750 do 1000, to biore 750, ale przynajmniej mam zerowy zastoj. Kiedy sondowalem rynek, bylem w biurze nieruchomosci - zasiegnac opinii, co by tu kupic na wynajem. Doradzali mi goraco lokale, ktore teraz, kiedy juz mam bardzo dobre rozeznanie w rynku, oceniam jako mieszkanie ktore im zalegaly: nowe i baaardzo drogie, do wynajmu dla klientow z 'wyzszej polki'. Niestety, owych klientow z wyzszej polki gotowych zaplacic np. 2000/mies za dwupokojowe, jest stosunkowo niewiele. Najwiecej jest sredniakow. Co do 'wielkiej plyty': osobiscie nie mam zastrzezen, istnieja opinie niektorych eskpertow budownictwa co do wysokich blokow z wielkiej plyty, ze postoja najwyzej 20-30 lat, co do niskich blokow tego typu zastrzezen nie ma, ale istnienie tego typu opinii skutecznie odstrasza nabywcow, i takie mieszkania nie beda zyskiwac na wartosci (a o to chodzilo autorowi watku). Wezcie zreszta przyklad bylego NRD: blokowiska, pomimo ze wyremntowane, pustoszeja; sa wyburzane albo zamieszkiwane przez emigrantow itp. Za parenascie lat i u nas zacznie sie ten proces (elity juz opuszczaja takie osiedla). "Dobry punkt' - tj. z dostepem do komunikacji miejskiej podnosi cene wynajmu o jakies 20%. Ludzie chetnie kupuja mieszkania na z...ch, ale nie pala sie do ich wynajmowania. Co do kamienicy: obejrzyj w jakim jest stanie technicznym, jak wyglada wejscie itp. Mieszkania w ladnych kamienicach w centrum uwazane sa za dosc prestizowe i w perspektywie wieloletniej maja szanse drozej. Odpowiedz Link Zgłoś
aspik1 Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... 23.05.05, 23:54 Jeszcze co do obaw, ze tanie kredyty zlikwiduja rynek wynajmow: u mnie podnajemcami sa prawie zawsze mlode pary zyjace bez slubu, a takich ciagle przybywa. Dopiero kiedy (i jesli) sie pobieraja, biora kredyt i kupuja mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Najlepsza według was okolica/dzielnica do.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 16:41 Ja wlasnie kupilem mieszkanie dla siebie i tez mialem sam problem - jaka okolice wybrac? Ze wzgledu na blokowiska, ktorych nie toleruje i trudno bylo by mi sie przyzwyczaic, odrzucilem Rataje, czesc Piatkowa i Winograd. Zalezalo mi na mieszkaniu w niskim bloku, ewentualnie kamienicy i dobrym dojezdzie/polaczeniu z centrum. Na tej podstawie wytypowalem Lazarz, Grunwald, Jezyce, Gorczyn i Wilde. Obejrzalem ze 20 mieszkan i kupilem mieszkanie na Dolnej Wildzie, tuz przy basenie i parku. Podobno sa plany przebudowy Dolnej Wildy na trase szybkiego ruchu by polaczyc miasto z A2, jednakze mnie to nie zrazilo bo mieszkanie kupilem dla siebie na 2, 3 lata, poznej zamierzam wynajac, a z pewnoscia bliska odleglosc do Starego Browaru i Rynku spowoduje, ze mieszkanie takie latwo wynajme. Odpowiedz Link Zgłoś