Dodaj do ulubionych

Po całym Poznaniu będą kursować autobusy niskop...

IP: 150.254.72.* 30.10.05, 18:38
A studenci w 98 na Morasko i tak pojada starymi Ikarusami, bo i po co wysylac
lepsze dla tego warcholstwa. Niech ktos wreszcie przejedzie sie w okolicy 8
rano na morasko autobusem 98 i zobaczy, ze nie da sie jezdzic w takich
warunkach. Przy sporym szczęściu wsiada sie do 3 kolejnego a i tak zawsze sa
zapchane
Obserwuj wątek
    • Gość: Gall Anonim Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 21:17
      Najlepsza zbieranina taboru jest na linii 64. Jezdza autobusy dlugie i krotkie, normalne i niskopodlogowe. Kiedys probowalem rozgryzc wg jakiego klucza autobusy sa rzucane na te linie bo dlugie niskopodlogowce potrafia puste jezdzic po 20, natomiast w godzinach szczytu zapchane "normalne" Ikarusy (co spotyka sie z "aprobata" wszystkich starszych ludzi jadacych z lub na Rynek Jezycki i przychodnie bedace w tamtych okolicach). Doszedlem do wniosku, ze kluczem jest: "rzucamy w trase co jest pod reka". Cieszyc sie nalezy, ze nie sa to "ogorki".
      • Gość: Wzdęta Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.crowley.pl 30.10.05, 21:43
        To tak jest jak nie dopuszcza się prywatnych firm do przewozu!
        • Gość: Bartek Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.icpnet.pl 30.10.05, 22:16
          widze ze jak sie ma dobrze to sie chce miec jeszcze lepiej!!Nie dosyc ze mamy
          najlepszy tabor autbusowy w Polsce to jeszcze sie kilku malkontentom nie podoba
          tak jak jest!!Czy wy ludzie przestaniecie kiedys narzekac w tej polsce czy do
          usranej smierci bedzie zawsze cos sie komus nie podobac!!Bo mnie czasami
          naprawde krew zalewa jak czytam niektore komentarze!!No ile mozna co??Ja
          rozumiem ze nie wszyscy musza swiecic inteligencja byc madrzy i oczytani ale
          bez przesady!!!
          Jak niektorzy chca to prosze bardzo to zobaczymy jakimi autobusami bedziemy
          jezdzic jak wejdzie jakas prywatna firma przewozowa i zobaczymy ile wtedy
          bedziemy placic za bliety i za ten standard ktory mamy bardzo dobry teraz
          • Gość: Piotrek Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.internet.v.pl 30.10.05, 22:35
            Pochodze ze Szczecina i u nas nie ma prawie wogle nikopodłogowców jakieś
            24.Jednak teraz się cieszycie ale za to latem będziecie narzekali i kleli pod
            nosem ,że kto wymyślił takie małe okienka. U nas jeżdżą stsare i nie narzekamy.
            • Gość: mg Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 22:51
              Nowe SU18 dostarczony do Warszawy, mają duże przesuwne okna. Dlatego myślę, że
              może i Poznań zamówi autobusy z takimi oknami. Wtedy jazda w uplany dzień nie
              będzie przekleństwem.
              mg
              • Gość: S Klimatyzacja dla pasażerów IP: *.icpnet.pl 30.10.05, 23:48
                Gość portalu: mg napisał(a):

> Nowe SU18 dostarczony do Warszawy, mają duże przesuwne okna. Dlatego myślę, że
                > może i Poznań zamówi autobusy z takimi oknami. Wtedy jazda w uplany dzień nie
                > będzie przekleństwem.

Jest taki wynalazek, jak klimatyzacja,
                ale raczej wątpię, żeby Poznań zechciał kupować
                autobusy w nią wyposażone... bo po co poprawiać
                komfort jazdy pasażerom!!
                • Gość: znawca Re: Klimatyzacja dla pasażerów IP: *.man.poznan.pl 31.10.05, 15:06
                  Klimatyzacja jest oczywiscie rozwiązaniem, ale na liniach podmiejskich lub
                  międzymiastowych, zaś w mieście, gdzie przystanek wypada srednio co ok 600 m ,
                  chodźby bardzo wydajna, i tak nie spełni pokładanych w niej nadziei. I pojawi
                  sie 100 takich marudnych mądrali, którzy stwierdza,że MPK wyrzuciła pieniadze w
                  błoto i zakupiła gó..ana klime do autobusów!!!
                  • Gość: student z Moraska Re: Klimatyzacja dla pasażerów IP: *.fizyka.amu.edu.pl / *.physd.amu.edu.pl 08.11.05, 15:01
                    oczywiście MPK wysunie argument finansowy...
                    wolę żeby kupili zamiast 11, o jeden autobus mniej, ale niech pozostałe 10 ma
                    klimatyzacje (tym bardziej że monitoring autobusu to niby opłaca się
                    montować...)
                    tym bardziej, że małe okienka nie umożliwiają wentylacji latem a dzięki nim
                    klimatyzacja może się sprawdzić, bo za bardzo nie będzie wywiewało powietrza na
                    zewnątrz, gdy jakiś idiota pootwietra okna... i w końcu stare baby skończą
                    bręczeć o przeciągach :)
                    • Gość: Kogucik Re: Klimatyzacja dla pasażerów IP: *.orange.pl 08.11.05, 16:49
                      Kto jak kto, ale student fizyki powinien najlepiej wiedzieć, że w autobusie (tramwaju zresztą też) otwierającym drzwi na oścież co 1-1,5 min. klimatyzacja jest zwykłą mrzonką.

Czy zastanawiałeś się, czemu w klimatyzowanych pociągach nie można otwierać okien? W sierpniu jechałem 'chłodzonym' Combino - klima działała pełną parą, a temperatura była w środku jak w ... piekarniku. Spróbuj zablokować okna w Combino i w Tatrach, a natychmiast pasażerowie będą bombardować MPK - 'Panowie, odblokujcie okna, bo duszno'.

• slovenik Re: Klimatyzacja dla pasażerów 09.11.05, 04:30
                        Klimatyzowanymi autobusami jeździłem po Madrycie.Okna był pozamykne, autobus zatrzymywał się na każdym przystanku i otierał drzwi. W środku klimatyzacja działała bez zarzutów, a więc można. Poza tym mam wrażenie, że część autobusów ma klimę, ale jest niewłączana.
                    • hippeastrum Re: Klimatyzacja dla pasażerów 08.11.05, 20:18
                      Gość portalu: student z Moraska napisał(a):

> tym bardziej, że małe okienka nie umożliwiają wentylacji latem a dzięki nim
                      > klimatyzacja może się sprawdzić, bo za bardzo nie będzie wywiewało powietrza na
                      >
                      > zewnątrz, gdy jakiś idiota pootwietra okna... i w końcu stare baby skończą
                      > bręczeć o przeciągach :)

Zobacz sobie nowe MAN'y:
                      www.man-mn.de/en/Coaches/ProductsSolutions/City_buses/Lions_City/Lions_City.jsp
                      i zwróć uwagę, że ten klimatyzowany autobus ... nie ma otwieranych okien!

Więc co z tą klimatyzacją: chłodno, czy duszno ("Panie, co za bezmózgowiec kupił autobusy bez otwieranych okien?")?

• Gość: Klaus Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.icpnet.pl 01.11.05, 14:23
              No tu przyznaję Ci rację! Latem podczas dużych upałów w tych autobusach jest jak
              w saunie.Chociaż jednak zimą modliłem się by nie podjechał Ikarus bo groziło to
              odmrożeniem kończyn :-)
          • Gość: Gall Anonim Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 22:58
            Drogi Bartku, czuje sie byc wywolanym do tablicy. Twoj argument jest czysto demagogiczny. Oczywiscie, ze kazdy chce miec lepiej. Dodam, ze nie tylko wtedy kiedy jest dobrze, ale takze wtedy gdy jest zle. Twoja opinie zas odczytuje: "ma sie podobac i koniec". Zgodnie z twoja logika nie nalezy rowniez krytykowac Siemensow i Tatr, bo sa ladne, blyszczace i chyba najnowoczesniejsze w Polsce.
            Ile bedziemy placic jak wejdzie prywatna firma przewozowa? Ja nie wiem, ale chyba ty wiesz skoro z taka emfaza o tym piszesz. Napisz wiec, wszyscy na forum chetnie sie dowiedza. Aha, na uspokojenie zrob kilka przysiadow lub policz do dziesieciu.

PS Do kolegi ze Szczecina: kiedys Bareja naigrywal sie "a u was bija murzynow". No wlasnie, a u was sa najlepsze autobusy! Moge cie drogi kolego przekonac, ze uranwilowka sie skonczyla, czego najdobitniejszym dowodem jest najdrozsza woda w Poznaniu, kosztujaca niemalze dwa razy tyle co w Szczecinie.
    • Gość: mg Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 22:55
      Nie za bardzo rozumiem o co chodzi??? Jeżeli chodzi o pojemność to do starego
      Ikara wejdzie więcej ludzi niż do Mana, Neoplana czy Solarka nie mówiac juz o 15
      metrowcach. Dlatego wam powinni zrobic coś bardziej pojemnego niz autobus.
      Ponieważ w tym przypadku nie tylko masz pretensje o jakoś ale o pojemność wozów.
      Jednak autobus przeguwoy jest nadal przegubowym wysoko czy niskopodłogowym a
      wydaje mi sie,ze w wysoką wejdzie wiecej osób. Jak nie wierzysz sprawdź
      pozdrawiam
      mg
      • Gość: jowita Re: solaris to gowno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 00:06
        miejmy nadzieje ze miasto nie kupi szmelcu z bolechowa bo su 18 na 51 to
        totalna padlina gorsza od starych iakrusow na liniach nocnych.
      • Gość: student Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 00:28
        Widzisz,

Problemem jest Rektor Lorenc a nie MPK. Gdyby nie on i Jurga już dawno do
        kampusu na Morasku jeździłyby tramwaje. A tak studenci się upie..ją przez
        1,5h z dojazdem na Morasko i z powrotem.
        Komuna pełną gębą gdzie jedna osoba decyduje o wszystkim. 5 tys osób jest za
        tramwajami a 300 osobom, które mieszkają na Różanym Potoku się to nie podoba.
        Uniwerek nie jest dla studentów, nigdy nie był. Zajęcia też do dupy,
        ech...szkoda gadać, za biedny jestem na UJ.
        • Gość: Danillo Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 01:02
          Uam to gowniany uniwersytet zgadzam sie sam meczyłem sie 5 lat studiujac z ta
          cholota ichodzac na te tandetne zajecia.
          • Gość: student Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 01:15
            Tandeta i lenistwo i wygląda na to, że ciepłe posadki. UAM ustrojem bliżej do
            PKP niż do czego kolwiek. Wszystko to pozory, pozory i jeszcze raz pozory. Gdy
            bliżej spojrzeć widać tylko kicz, tandetę, personalne iteresy i lenistwo.
            Wyjątkiem jest chyba wydział chemii i matematyki. Te są wzorowe i na poziomie a
            reszta na wysypisko. Zresztą, co tu dużo mówić...rankingi są bezwzględne tylko
            chełpienie się byle czym, dokładnie jak za komuny. Propaganda i uniwersytecka TV
            robi swoje. Nie ma co, brat studiuje na zachodzie, mam co porównać. Z taką nauką
            daleko nie zajdziemy, wogóle nigdzie nie zajdziemy.
            • Gość: Danillo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 09:51
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Kogucik Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.orange.pl 31.10.05, 17:25
            Baaardzo ciekawe!

A swój dyplom zjadłeś, czy pokazałeś go pracodawcy?
          • Gość: Kogucik Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.orange.pl 31.10.05, 17:26
            A może masz (miałeś) takie problemy, bo nadal nie wiesz, jak się pisze "chołota" - ja wiem i stąd to "".
        • Gość: Kogucik Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.orange.pl 31.10.05, 17:23
          Primo: problemem jest miasto (i MPK), które d....i urzędników i radnych nie ruszyło, gdy Campus był w fazie projektowania.
          Secundo: jak ktoś sam jest do d..y, widzi ją tylko u innych.

• Gość: Maruda Solaris U18 jest bardziej pojemny niż Ikarus 280 IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 22:03
        > Nie za bardzo rozumiem o co chodzi??? Jeżeli chodzi o pojemność to do starego
        > Ikara wejdzie więcej ludzi niż do Mana, Neoplana czy Solarka nie mówiac juz o
        > 15 metrowcach.

Ikarus przegubowy ma 16,5 metra i "pojemność" 160 pasażerów:
        komunikacja.krakow.eurocity.pl/infobus.php?op=info&id=52&PHPSESSID=54da2c183219078b0ce4c5d073c401af

Solaris U18 jak sama nazwa wskazuje ma długość 18 metrówi "pojemność" 175
        pasażerów:
        komunikacja.krakow.eurocity.pl/infobus.php?op=info&id=92
        Róznica długości 1,6 metra to spora różnica na plus dla Solarisa.
        • Gość: KGB Re: Solaris U18 to tandetne gowno. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 01:07
          Szmelcowato w srodku wykonczone tandetnymi wykładzinami z tandetnymi twardymi
          fotelami.
        • Gość: Marcin Re: Solaris U18 jest bardziej pojemny niż Ikarus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 16:02
          My mówimy tutaj o ich faktycznej pojemności. Gwarantuje ci, że do Ikarusa
          wejdzie bez problemy normalnie 200-220 osób czego na pewno nie mozna powiedzieć
          o Solarisie.
    • Gość: Nishio LINIA 98 TO SKANDAL IP: *.crowley.pl 31.10.05, 07:18
      Codziennie mam nieocenioną "przyjemność" poruszania się starymi ikarusami linii
      98 na Oś Różany Potok. Mówiąc krótko to co dzieje się na przystankach to
      skandal. Ludzie nie nieszczą się do środka, jak już wejdą to te 10 minut
      spędzonych w środku to jedna walka o przetrwanie w tłumie. Jeżeli to się nie
      zmieni studenci będą się organizować i żądać głowy Tulibackiego bo tak dalej być
      nie może.
      Obowiązkowo nalezy zwiękrzyć częstotliwość kursowania autobusów co 5 min między
      7:30 a 9:30. O nowych przegubowcach na razie nie wspominam , bo jeśli gdzieś w
      Poznaniu zostaną ikarusy to na pewno tam. Niestety władze MPK i miasta traktują
      studentów jak (niestety muszę użyć tego słowa) bydło.
      • Gość: lukaszbandi Re: LINIA 98 TO SKANDAL IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 07:41
        I tak z pozytywnego artukułu przeszlismy do bruzgania na miasto i MPK. Wiesz do
        kogo się z tym zwrócić? Czy będziesz oczernał(a) wszystkich dookoła?
        • Gość: green2004 pozbierajmy podpisy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 09:20
          Można pozbierać podpisy pod listem do MPK i wysłać im - po prostu żeby
          zwiększyli częstotliwość kursowania autobusów linii 98. Jak myślicie, wypali?
          • Gość: lukaszbandi Re: pozbierajmy podpisy! IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 12:09
            Nie, nie wypali! MPK wykonuje kursy zlecone przez Urząd Miasta, a dokładniej
            Wydział Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej, na pismie do tego wydziału
            możecie sobie zbierać podpisy. P.S. Piszę to już po raz setny na tym forum.
            • Gość: studentka Re: pozbierajmy podpisy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 19:35
              No to może do jednych i drugich - tyko żeby jak najwięcej osób się podpisało -
              może to jakoś ich ruszy...
      • Gość: skandal Re: LINIA 98 TO SKANDAL IP: 150.254.109.* 31.10.05, 09:16
        Masz chyba rację, dlatego nie korzystam z autobusów. Jadę na końcówkę i walę z
        buta. Co prawda mam sprawę w sądzie grodzkim ale mandatu za przechodzenie przez
        tory nie zapłacę. Miała być kładka, chodnik, przejście podziemne cokolwiek. UAM
        na morasku funkcjonuje od początku lat 90-tych. Pestka od 96 albo 97 roku, to
        jest skandal. Cały czas tylko plany i plany i plany. Jak można rano przewieźć na
        zajęcia kilkaset osób. Na pewno nie dwoma ikarusami. Musi być tramwaj, tego
        wymaga normalność, na którą po prostu trzeba jeszcze poczekać.
        • Gość: pablo Re: LINIA 98 TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 20:27
          ale gdybyś miał iść do wydziału geografii...
          to już nie tak blisko!!!
      • Gość: LMB Można to zrobić prościej, tylko trzeba popatrzeć.. IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 11:23
        > Obowiązkowo nalezy zwiękrzyć częstotliwość kursowania autobusów co 5 min między
        > 7:30 a 9:30.

Nie trzeba, to można zrobić nawet łatwiej....

Zmienianie rozkładu, np. dodawanie kursów co 5 minut w pewnych godzinach jest
        "niemarketingowe". Klient się "zakręci". Tego się unika. Popatrz np. na rozkład
        tramwajowy - pięknie co 10 minut.

No więc jak załatwić sprawę autobusów 98 rano? Praktyką stosowaną na świecie
        jest podstawianie nie jednego, a np. dwóch autobusów na daną godzinę. Obok
        rejsowego, który w kółko jeździ według tego samego rozkładu, dodaje się drugi o
        tej samej godzinie (np. tylko 7.30h-9.30h i po poł.). Takie coś widziałem na
        świecie. W takiej wersji, jak trzeba zmienić częstotliwość, to nie zmienia się
        nic w rozkładach = dużo taniej.

Cenię MPK za odważne pomysły, ale coś im chyba energii zaczyna brakować. Panowie
        z MPK, nie jest wstydem kraść czyjeś rozwiązania! Jeśli studenci nie mogą
        dojechać, to w przyszłości nie będą klietami transportu publicznego. Zresztą
        zostawiają w Poznaniu sporo pieniędzy, nie zajmują miejsc pracy = nalezy im się to.
        • Gość: plus Re: Można to zrobić prościej, tylko trzeba popatr IP: *.plusgsm.pl 01.11.05, 00:37
          > Popatrz np. na rozkład
          > tramwajowy - pięknie co 10 minut.

Taaa... Zwłaszcza linie 3, 4, 11 i 18. Ta jak dla mnie dośc niebezpieczna
          tendencja urzędników z Wydziału Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej ostatnio
          przybiera na sile. Że nie wspomnę o dziwnych zmianach wynikajcych z interesów
          prywatnych rodzicioeli włodarzy miasta - np. zmiana trasy 16 bo przeszkadzała
          komuś pod oknem ...

Natomiast co do "zagęszczenia" autobusów w godz. szczytu - to kurs co 6' zamiast
          co 12' jest jak dla mnie o wiele rozsądniejszy niż dwa autobusy jeden-po-drugim.
          Synchronizacji dla całej sieci busów i tak nie ma, więc żadnego problemu by nie
          było.
      • Gość: Maruda Już za rok będzie tunel przy PST dla pieszych IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 22:10
        > Codziennie mam nieocenioną "przyjemność" poruszania się starymi ikarusami
        > linii 98 na Oś Różany Potok. Mówiąc krótko to co dzieje się na przystankach
        > to skandal. Ludzie nie nieszczą się do środka, jak już wejdą to te 10 minut
        > spędzonych w środku to jedna walka o przetrwanie w tłumie. (...)
        > Obowiązkowo nalezy zwiękrzyć częstotliwość kursowania autobusów co 5 min
        > między 7:30 a 9:30. O nowych przegubowcach na razie nie wspominam , bo jeśli
        > gdzieś w Poznaniu zostaną ikarusy to na pewno tam. Niestety władze MPK
        > i miasta traktują studentów jak (niestety muszę użyć tego słowa) bydło.

Sam byłem studentem UAM i jeździłem na Morasko. Ale mam radosną wiadomość. Za
        rok gehenna sie skończy, ponieważ zostanie wybudowany dworzec autobusowy
        pomiędzy torami PST i PKP, a wraz z nim tunel pod torami kolejowymi dla
        pieszych i rowerzystów.
    • Gość: bartek Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.crowley.pl 31.10.05, 09:28
      czyli jak szybko policzyłem nowe autobusy zostana dostarczone tuż przed
      wyborami - przypadek ?
      • Gość: Asia [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 09:55
      • Gość: lukaszbandi Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 12:12
        Autobusy sa kupowane przez MPK, bez uzgodnień z władzami miasta i datą wyborów,
        tu MPK jest niezależne. Co innego było z tramwajami. Te kupiło miasto i
        dokapitalizowało nimi przewoźnika.
    • caprice83 Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk 31.10.05, 10:12
      moge tylko powiedzieć - nareszcie!:)
      jestem jednak ciekawa wg jakiego systemu MPK ustali na jakich trasach maja
      jeździć nowe autobusy. czy wreszcie będzie mozna zobaczyć nowy autobus na
      liniach 86 i 61?
    • Gość: zizi Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.milczanska.net 31.10.05, 10:19
      a może by tak zająć sie hałasującymi tramwajami....i te złomy powymieniać...
      • Gość: James Mam nadzieję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 10:51
        Ja mam nadzieję, że kupią Many albo ewentualnie Neoplany/Solarisy. Bo ostatnio
        miałem bardzo wątpliwą przyjemność podrółżować takim jednym niskopodłogowym
        gównem. Katastrofa to chyba był Jelcz. Tandeta do sześcianu.
        Gó.., siki i korupcja.
        • Gość: kabat Re: Mam nadzieję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 19:56
          Linie 53,62 kiedy uczniowie wracają ze szkoły w krzesinach (lub jadą:p) też są
          cholernie zapchane prawie zawsze wszyscy się nie mieszczą do jednego autobusu:/
        • Gość: kiełbasa Zapchane 53 i 62!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 19:57
          Też są zapchane nigdy wszyscy uczniowie nie wchodzą jak jeździmy do szkoły:/
    • Gość: Fojtek 51 zatłoczone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 10:57
      Najbardziej w godzinach porannych między godz. 7 a 8 w stronę centrum. Na ul.
      Naramowickiej praktycznie już nie można wsiąść. Jeśli chodzi o przegubowce, to
      jeżdżą na tej linii, ale nie w tych godzinach i puste.
      Zauważyłem także, że w nowych Jelczach zbiera się woda między szybami. Chyba
      czegoś nie dopracowano...
      • Gość: vecto Re: juz odwalcie sie od vecto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 12:29
        to bardzo dobre autobusy i miejmy nadzieje ,że miasto kupi ich więcej.
        • Gość: xaliemorph Re: juz odwalcie sie od vecto IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 12:47
          Które skrzypią na całego mimo nowości. Mą wielką pasją jest słuchanie odgłosów pracy ścieśniania i rozciągania elementów składających się na to nowe vecto, uzmysławiając sobie jakie siły są przenoszone poprzez owe elementy ;) Po prostu furmanka pełnym skrzypem
        • Gość: + Re: juz odwalcie sie od vecto IP: *.man.poznan.pl 31.10.05, 15:20
          Boże uchroń!!!
    • Gość: ag Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 13:11
      ja ja bym proponowala również wprowadzić nowe busy na trase 56, bo bardzo wiele osob korzysta z tej linii (kobiety z wozkami rowniez chcialyby z niej korzystac), ale kogo obchodzi jakis tam luboń,prawda? najwazniejsze ze na wioske - rudnicze jezdzi zawsze niskopodlogowy...:/ a niech sobie posiedzi wygodnie tych zaledwie pare osob ktore jada tym busem...
    • Gość: ech Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 13:17
      A Ikarus 435 i 280.70A też pójdą do kasacji? Przecież one mają 10 lat...
    • Gość: ikarusik Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 13:18
      A ikarusy 280.70A i Ikarusa 435 ktore mają 10 lat też skasują? Wątpie...
      • Gość: rob Re: Czy miasto potrzebuje az 30 przegubowcow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 13:30
        Do obsługi 55,56,58,61,73,86,72,98 potrzba maksymalnie 25 autobusow.A co z
        krotkimi 20 letnimi ikarusami,dafami i jelczami M11,ktore tez maja po 18 lat?.
    • Gość: paulos GAJ AKADEMOSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 13:33
      przecież musimy chronic nasz GAJ AKADEMOSA
      gdzie rektor wraz ze swoimi architektami nie przewidział miejsca pod tramwaj...
      wszak dowoziłby on tylko WATAHY MŁODZIEŻY Z MIASTA

tramwaj na Morasko musi powstać!!!
      • Gość: Kogucik Re: GAJ AKADEMOSA IP: *.orange.pl 31.10.05, 17:44
        > przecież musimy chronic nasz GAJ AKADEMOSA
        > gdzie rektor wraz ze swoimi architektami nie przewidział miejsca pod tramwaj

Nie rektor z architektami (a raczej z urbanistami), a miasto i jego urzędnicy, którzy od 1974 roku wiedzieli, że na Morasku powstanie Kampus, ale nie raczyli tego faktu uwzględniać w planach rozwoju miasta i jego infrastruktury kominikacyjnej. Tam, gdzie miasto chciałoby budować linię tramwajową, obecnie powstaje kolejny Instytut. A wystarczyło w odpowiednim momencie ruszyć d..y!

Efekt jest taki, że miasto obudziło się z ręką w nocniku, w którym pławią się studenciczterech Wydziałów, o pracownikach nie wspomnę. Nawiasem pisząc, ani MPK, ani masto nie zauważają tych ostatnich: gdy tylko pojawia się jakaś przerwa w zajęciach (choćby dzisiaj) autobusy 98 natychmiast omijają Kampus. Poza tym zajęcia kończą się nawet o fgodz. 21, a autobusy nie wjeżdżają do Kampusu od 20 (dni robocze), od 17 (soboty) i od 15 (niedziele - święta sobie podarujmy). I to bardzo dobrze ilustruje, gdzie miasto i MPK ma Uniwersytet - w tym miejscu, którego kiedyś nie chciało się ruszyć urzędnikom (i radnym) miejskim).

• Gość: LC Re: GAJ AKADEMOSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 17:53
          Nie wiem czy wiesz, ale pierwotni PST miał biec do Murowanej. Pierwszy etap
          miał być na Piątkowo, kiedy miasto przejęło tę inwestycję (90rok) z budowy
          tramwaju dalej na północ zrezygnowano.
          • Gość: Kogucik Re: GAJ AKADEMOSA IP: *.orange.pl 31.10.05, 19:04
            No to tym bardziej kwestia nocnika jest aktualna. Czy wiesz może, którędy miała być prowadzona trasa do Murowanej?
            • Gość: paulos Re: GAJ AKADEMOSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 00:55
              do konca sie nie zgodze
              miasto duzo schrzanilo ale winny jest rowniez rektor, jego wypowiedzi o GAJU
              AKADEMOSA i WATAHACH MLODZIEZY byly i sa skandaliczne
      • Gość: JaNeK eF Kampus uniwersytecki w TORUNIU IP: *.icpnet.pl 05.11.05, 22:30
        Czytam gazeta.pl/torun i nie dowierzam:

"- Chcemy, aby szybka kolej miejska w Toruniu była częścią linii łączącej nasze
        miasto z Bydgoszczą. Kolejka docierałaby m.in. do kampusu na Bielanach, skąd
        studenci mogliby dojechać do i z Bydgoszczy w pół godziny. "

bi.gazeta.pl/im/7/2999/z2999647G.jpg
        My natomiast mamy zakompleksionego lub tez niezrownowazonego psychicznie rektora
        UAM Stanislawa Lorenca, bo jakze wytlumaczyc taka postawe, uniwersytetu oraz
        grono wyludzaczy pieniedzy na "tramper", ktory raczej nigdy nie powstanie, gdyz
        tu chodzi by budowac (wyludzac kase na nic niewarte koncepcje, studia itp.), a
        nie by wybudowac!!!
      • Gość: student z Moraska Re: GAJ AKADEMOSA IP: *.fizyka.amu.edu.pl / *.physd.amu.edu.pl 08.11.05, 15:06
        rektor obiecywał że latem powstanie choćby przejście przez tory... i co? gó..!!
        wolę iść z buta 10 minut niż czekać i jechać w zapchanym do granic
        wytrzymałości starym Ikarusie...
        a ktoś miał kupić nawet rowery do przejazdu przez pole.... :|
        jak zwykle mają nas głeboko w pupie
        • Gość: Kogucik Re: GAJ AKADEMOSA IP: *.orange.pl 08.11.05, 17:02
          > rektor obiecywał że latem powstanie choćby przejście przez tory... i co? gó..!!

Może sobie nie zdajesz sprawy z obowiazujących przepisów, ale UAM na to dojście (i przejście) musi rozpisać przetarg oraz uzyskać projekt (też w odpowiedniej procedurze). Dodatkowo sprawa opóźniła się przez ... opóźnienie budowy Instytutu Politologii, która miała ruszyć w czerwcu. To czynnik niezależny od UAM - zasilanie miało być właśnie stamtąd, ale przegrani w przetargu na budowę Instytutu złożyli protesty - skończyło się chyba nawet na arbitrażu, o ile nie w sądzie. Efekt: budowa rusza pod koniec października, a reszta zależy od procedur przetargowych, na których przebieg UAM nie ma wpływu.

> a ktoś miał kupić nawet rowery do przejazdu przez pole.... :|
          > jak zwykle mają nas głeboko w pupie

Wyjaśnijmy sobie - to miasto. Zresztą za cenę zakupu rowerów, oprzyrządowania i administrowania miasto powinno raczej wziąć udział w budowie przejścia, niż wygłupiać się z bzdurnymi pomysłami - bo którędy niby te rowery miałyby przejechać: tylko alejkami osiedlowymi Os. Batorego (!), a tu konflikt z mieszkańcami murowany.
    • Gość: Dominik Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: 82.160.23.* 31.10.05, 14:32
      cosik mi się widzi ,że największe szanse ma Solaris:) już tak zadziała ,że wygra:)
      • Gość: Adam Re: Lepiej,żeby wygrął man lub mercedes byle nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 14:45
        kapena irisbus i nie solaris.
    • Gość: :D Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 14:38
      i to jest w końcu dobra wiadomość :D popieram ją i dziękuję w imieniu wszystkich
      pasażerów
      • Gość: Marcin Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 15:45
        Linia 98 to skandal i owszem, jednak to nie częstotliwośc ani pojemność
        autobusów temu nie jest winna, tylko ciągle zamknięty przejazd kolejowy. Te
        autobusy są wstanie przewieść przed 8.00 600 osób w 10 minut, ale gdy przejazd
        jest zamknięty tworzy się luka w rozkładzie, a studenci czekają, czekają aż ich
        jest na przystankach tylu, że nawet 5 ikarusów nic nie da. Jeżeli nie zlikwidują
        tego przejazdu i nie zrobią tam tunelu lub wiaduktu (na pestkę za Lorenca nie ma
        co liczyć) to horror od rana będzie się powtarzał. Jeżeli chodzi o te 10 -
        letnie Ikarusy to przecież przesuną je do rezerwy. Nowe też się psują, a coś
        musi je zastąpić. Miasto obsługuje 296 autobusów, a po przetargu TYLKO 242 to
        będą niskopodłogowe. Linię 98 obsługują tylko 2 lub 3 autobusy więc na razie na
        niskopodłogowe na tej linii nie ma co liczyć, tym bardziej, że te ostatnie nie
        są tak "pakowne" jak stare przegubowce. Póki co przyjdzie nam dalej ćwiczyć
        poranną gimnastykę w autobusie linii 98, szczególnie na zamkniętym nie rzadko 20
        minut przejeździe na ulicy Umultowskiej przed godz. ósmą rano, no ale to już nie
        winna miasta czy MPK, ale PKP czyli tak naprawdę nikogo.
        • Gość: LC Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 18:19
          Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Linia 98 to skandal i owszem, jednak to nie częstotliwośc ani pojemność
          > autobusów temu nie jest winna, tylko ciągle zamknięty przejazd kolejowy. Te
          > autobusy są wstanie przewieść przed 8.00 600 osób w 10 minut, ale gdy przejazd
          > jest zamknięty tworzy się luka w rozkładzie, a studenci czekają, czekają aż
          >ich jest na przystankach tylu, że nawet 5 ikarusów nic nie da. Jeżeli nie
          >zlikwidują tego przejazdu i nie zrobią tam tunelu lub wiaduktu.
          Budowa "Tam" wiaduktu nie jest wcale sensowna. Lepiej od razu pomyśleć o
          przedłużeniu Średnicowej i Dzięgielowej i wybudowaniu tunelu przy pętli PST
          (nie mówiąc o tym, że w wielu miejscach wiadukt jest oczekiwany). Na początek
          wystarczy wybodować dojazd z Kampusu do Torów kolejowych na wysokości
          Sobieskiego i zrobić przejście dla przez tory (Tak jak to funkcjonuje na
          Starołęce, gdzie przechodzi się z pętli tramwajowej na autobusową). Nie jest to
          ideał, ale skraca czas przejazdu pod Instytut Matematyki do 2-3 minut (obecnie
          5-6) i uniezależnia kursy od przejazdu.

Gość portalu: Marcin napisał(a):
          Miasto obsługuje 296 autobusów, a po przetargu TYLKO 242 to
          > będą niskopodłogowe. Linię 98 obsługują tylko 2 lub 3 autobusy więc na razie
          >na niskopodłogowe na tej linii nie ma co liczyć

Nigdy nie wiadomo, przecież miasto nie wykorzystuje w pełni taboru ileś jest
          jako rezerwy, a część nie jest uruchamiana.
          Poza tym warto pomyśleć o skierowaniu 87 w inny rejon miasta, tak aby nie
          przecinał PST, czyli jakoś na Śródkę ul kardynała Hlonda i dalej przez
          Winogrady lub Naramowice Batorego na Różany.
    • Gość: yep wreszcie nowe SOLARISY z klima najlepiej :)) IP: *.hstl4.put.poznan.pl 31.10.05, 15:50
      :)
      • Gość: Adrian Re: byle nie szmelc z bolechowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 15:56
        szmelc z bolechowa to najgorsze autobusy na poznanskich ulicach.Maja brzydko
        wykonczone wnetrza,plastiki ktorych nie idzie domyc i twarde siedzenia.
    • Gość: LC Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 17:56
      Mnie się wydaje, że ktoś przeoczył tę linię (98) i na pewno pojawią się na
      wszystkich.
    • Gość: Marcin Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy RE:LC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 18:57
      Zgadza się, ja już nie mówię o nowych trasach, bo nawet jednego porządnego
      dojazdu na Morasko się nie doczekamy pewnie długo. Umultowska to w tej chwili
      jedyna droga utwrdzona do Kampusu. To jest przecież chore. Co będzie jak będzie
      trzeba ją zamknąć? Wszyscy bedziemy łazić z Batorego albo z Naramowic na
      piechotę. Teraz zimą to nie jest nic przyjemnego. Może przejrzą na oczy jak tam
      pół uniwersytetu będzie dojeżdzać. Tylko, że wtedy będzie za późno. Marzy mi się
      dojazd bezpośredni średnicówką. Poza tym ta obecna wąska droga dojazdowa do
      kampusu nie jest przygotowana do użytku dla autobusów miejskich. Tam jest za
      wąsko! LC masz rację, jeżeli te 296 atobusów to cały tabor wraz z rezerwą to
      faktycznie może doczykamy się wygodnych autobusów na Morasko czego sobie i innym
      życzę.
      • Gość: LC Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy RE:L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 19:24
        Ja również nie wymagam za wielę, dlatego nie wspomniałem o przedłużeniu jej do
        Naramowickiej (tymbardziej, że do czasu wybudowania Nowejnaramowickiej nie ma
        to sensu), Jednak po otwarciu W. Dziennikarstwa i tak dojazd tam powstanie,
        więc można odrazu przedłużyć brakujący kawałek do torów, koszt nie powinien być
        większy niż budowa wiaduktu w ramach Umultowskiej.
    • Gość: paulos byle nie jelcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 01:13
      oby nie jelcze;
      miałem okazję jechać tymi vecto:
      tragedia - jakby miały się zaraz rozsypać;
      trzeszczą, są głośne;
      niepojemne

mam nadzieję, że vecto juz nie kupią
      • Gość: vecto Re: jelcze tak-byle nie szmlec z bolechowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 02:32
        • Gość: Andrzej Re: jelcze tak-byle nie szmlec z bolechowa IP: *.echostar.pl 01.11.05, 07:38
          Jelcze vecto to kompletne gó... Przez 30 lat konstruktorzy w jelczu nie dali
          rady pozbyć się skrzypienia i trzeszczenia elementów wyposażenia. Ci co
          jeździli licencjonowanymi Berlietami i Jelczami PR 110 doskonale wiedzą o co
          chodzi.
        • Gość: Kogucik Re: jelcze tak-byle nie szmlec z bolechowa IP: *.orange.pl 01.11.05, 07:54
          Przecież te Jelcze w środku wyglądają, jakby je składał kowal z Koziej Wólki - drzwi i ich zawieszenie to istny majstersztyk jarmarcznej metaloplastyki i rękodzieła!
          • Gość: Jurek Re: A sralis niby lepszy od vecto??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 13:52
            nawet nie potrafia zamontowac listw ozdobnych pomiedzy tandetnymi sklejkami
            bocznymi,skrzypia przeguby, maja brzydkie wykładziny,male nie otwierane
            okna,tandetne plastiki ktorych nie idzie domyc.won z tym szmelcem z poznania a
            jak sie nie znacie na motoryzacji to nie deprecjonujcie vecto głupi polscy
            kosmopolici.Po za TYM SOLARIS NIE JEST I NIGDY NIE BYŁ POLSKIM PRODUKTEM.
            • Gość: Kogucik Re: A sralis niby lepszy od vecto??? IP: *.orange.pl 01.11.05, 14:41
              Neoplan - nie (bo niemiecki), Solaris - tak (bo polski, opracowany gdy Neoplan 'wypiął się' na Polskę).
              • Gość: KT4D Re: A sralis niby lepszy od vecto??? IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 03.11.05, 17:30
                Po pierwsze - kto twierdzi, ze Solaris nie jest polskim produktem zapewne
                dopatruje sie Zyda za kazdym rogiem i nalezy do elektoratu Giertychow i takich
                tam... Firma polska, kapital tez polski - o co Wam chodzi??

Co do Neoplana... Nie bylo to dokladnie tak... Dokladnie, to gdy weszla ok.
                2000 na rynek rodzina N44XX, byla ona za droga jak na polskie przedsiebiorstwa.
                Dyrektor owczesnego Neoplan Polska a obecnie Solarisa zdecydowal wiec nie
                kupowac licencji na produkcje N44XX, odkupil udzialy w Neoplan PL od Neoplan DE
                i zaczal produkowac autobusy pod wlasna marka. I slusznie... Jak wsiadam do
                M125M to od razu wsia pachnie. Nie jest to zly autobus, ale Poznan stac na
                wiecej.
          • Gość: Marcin Re: jelcze tak-byle nie szmlec z bolechowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 16:09
            Jelcze to ostatni autobus jakim bym chciał jeździć. Tandeta jakich mało, ale
            tania. Mam nadzieję, że w przetargu nie będzie się liczyć tylko cena, ale i
            jakość oraz niezawodność.
      • Gość: Dyspozytor Re: Solaris to nie polski autobus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 18:16
        Solaris nie jest zaprojektowany w polsce, nie ma firma polskiego kapitalu a
        mrzonki prasowe sa dobre dla plebsu specjalisci swoje wiedza.
        • Gość: Kogucik Re: Solaris to nie polski autobus IP: *.orange.pl 01.11.05, 20:40
          Trochę szczegółów? Czyżbym przeoczył powrót Neoplana do Polski?
          • Gość: Dyspozytor Re: Solaris to nie polski autobus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 20:49
            Neoplana wykupił man.Tworza grupe neoman.Po drodze pakiet wiekszosciowy miał
            kredyt bank.Autobusy seri solaris urbino zostąły zaprojektowane w biurze
            designerskim w berlinie nie ma w nich nic polskiego poza tania siła robocza.
            • hippeastrum Re: Solaris to nie polski autobus 01.11.05, 22:17
              Gość portalu: Dyspozytor napisał(a):

> Neoplana wykupił man.Tworza grupe neoman.Po drodze pakiet wiekszosciowy miał
              > kredyt bank.Autobusy seri solaris urbino zostąły zaprojektowane w biurze
              > designerskim w berlinie nie ma w nich nic polskiego poza tania siła robocza.

Zanim napiszesz takie bzdurki, zajrzyj na strony Solaris'a. Olszewski nie zdołał namówić Neoplana do pozostania w Polsce i w efekcie wszedł w układ z KredytBankiem. O reszcie i obecnym statusie Solaris'a przeczytasz tu:

www.solarisbus.pl/pdf/kalendarium.pdf
              • Gość: Dyspozytor Re: Solaris to nie polski autobus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 01:10
                Już sie nie skichaj wiadomo ze na swoich stronach łamie tak jak kulczyk a skoro
                neoplan nie chciał zostac w polsce to widocznie wspołpraca sie nie
                uladala.Jeszcze 2-3 lata a pierwsze egzemplarze sralisów zaczna sie sypac w
                oczach tak jak to jest w katowicach gdzie vecto radzi sobie fenomenalnie w
                przeciwienstwie do produktow z bolechowa.
                • ex3704 Re: Solaris to nie polski autobus 02.11.05, 08:17
                  > Już sie nie skichaj

Cham jestes i pucybut. A nie wiesz przypadkiem czemu vecto nie jezdza w
                  Szwajcarii?
                  • Gość: KT4D Re: Solaris to nie polski autobus IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 03.11.05, 17:32
                    Albo czemu nie mamy vecto we Francji, Berlinie, Bochum, Bremie, Lipsku,
                    Kolonii, Landskronie, Rzymie i w wielu miastach Europy Srodkowo-Wsch.??
                • Gość: KT4D Re: Solaris to nie polski autobus IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 03.11.05, 17:34
                  Vecto sobie radzi fenomenalnie?? Taaa... najbardziej mi sie podobaly
                  niedomykajace drzwi w pierwszym poznanskim egzemplarzu, ktorego dorwalem w 2.
                  dniu kursowania (+8 min. w plecy w stosunku do rozkladu na 85 bo kiero stal po
                  minute na kazdym przystanku probujac domknac drzwi), nie mowiac o
                  wyswietlaczach wpychanych na chama przez pracownikow z Laskowic tak, zeby sie
                  nie miescily... A skoro twierdzisz, ze wszyscy klamia, proponuje wycieczke do
                  psychiatry. To moze byc schizofrenia paranoidalna!
                • mefisto999 Re: Solaris to nie polski autobus 08.11.05, 18:41
                  Gość portalu: Dyspozytor napisał(a):

> a pierwsze egzemplarze sralisów zaczna sie sypac w
                  > oczach tak jak to jest w katowicach

Jezeli o SOLARISY w katowicach to sypia sie dlatego bo przewoznik tankuje do nich olej OPAŁOWY zamiast NAPĘDOWEGO.
                  Ale skad ty mozesz o tym wiedziec, nie masz o tych autobusach ZIELONEGO POJECIA.
        • Gość: Andrzej Re: Solaris to nie polski autobus IP: *.echostar.pl 02.11.05, 11:21
          Zapewne sa to specjaliści z Jelcza :)))).
          • Gość: Arabiko Re: Solaris to nie polski autobus i gó... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 12:57
            Nawet ikarusy z 1985 roku miały ładniejsze skłejki boczne i przyjemniejsze dla
            oka wykladziny ,nie mowiac już o sciankach dzialowych dzielacych przestrzeń
            pasazerska i kabine kierowcy.Wykonczenie solarisow to totalne gó.. i mam
            nadzieje ze mpk ich nie kupi.Bo solarisy na 51 to padlina porównajcie sobie
            wykonczenie su18 i neoplanów N4021.To zobaczycie róznice.
          • Gość: Marcin Re: Solaris to nie polski autobus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 18:50
    • lukaspoznan Re: Po całym Poznaniu będą kursować autobusy nisk 01.11.05, 13:11
      piekne nisko podlogowki. piekne tylko niestety z wygladu a smrod i spaliny nadal
      !!! w tych autobusach brak jest filtrow czastek stalych ktore dopiero wtedy
      stalyby sie ekologiczne w naszym poznaniu. nowe ale nic nie nowoczesniejsze ze
      wzgledow ekologicznych!!! pic na wode, norma.
      • Gość: David BOŻE oby to były MAN-y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 20:48
        To ważne, że MPK kupuje nowe autobusy, ale miom zdaniem powinny toi być
        nieawaryjne, mocne i solidne autobusy firmy MAN, a nie jakieś rozlatujące się po
        kilku latach Solarisy, na które nie mogę już patrzeć. To zwykły tani szmelc. A
        poza tym 30-stoma autobusami MPK nie wymiecie wszystkich Ikarusów z miasta, bo
        przecież takie linie jak 53,62,86,95,96 będą obsługiwane ZŁOMEM do około 2010
        roku :( MPK nie da na tak małe i poboczne linie nowych, dużych autobusów jak na
        przykład na sztandarowym 74 pojawiają się jeszcze autobusy starszej generacji.
        Jeśli macie ochotę wypowiedzieć się na temat komunikcaji miejskiej w Poznaniu
        zapraszam też na WWW.KOMPOZ.FORA.PL
        • Gość: KT4D Re: BOŻE oby to były MAN-y IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 03.11.05, 17:35
          To solarisy sie rozlatuja?? Dziwne... Ledwo pare dni temu jechalem jednym U12 z
          1. dostawy i jakos nic nie trzeszczalo... A co do wielkopojemnych busow, beda
          puszczane tam, gdzie sie je puszczac oplaca i tam, gdzie potoki uzasadniaja ich
          puszczanie...
          • Gość: vecto Re: BOŻE oby to nie był szmelc z bolechowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 00:35
            solaris to gowno na maksa.ma w srodku brzydkie wykladziny.Z tylu jakiś wielki
            kibel.feeee won z tym szmelcem z poznania.
            • Gość: KT4D Re: BOŻE oby to nie był szmelc z bolechowa. IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 07.11.05, 03:09
              Patrz kilka postow wyzej: dlaczego tak wychwalane pod niebiosa przez Ciebie
              vecto nie kursuje w takiej Szwajcarii, Wloszech, Niemczech i innych krajach
              Europy?? A czemu solaris tamze kursuje??
            • Gość: Kogucik Re: BOŻE oby to nie był szmelc z bolechowa. IP: 150.254.120.* 07.11.05, 10:10
              Te - jak to nazywasz - "kibel" to przedział silnikowy, dzięki któremu Solaris jest niskopodłogowy na całej długości, a nie - jak MAN'y i (bodaj) Vecto - tylko w 2/3.
              • Gość: vecto Re: BOŻE oby to nie był szmelc z bolechowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 13:08
                ale ten kibel jest nieestetyczny a nie odeprzecie argumentu ze solaris ma na
                polski rynek szmelcowate wykladziny toporne wnetrze i brzydkie twarde
                siedzenia.nawet design kabiny kierowcy jest gorszy niz design ikarusów.a nie
                jezdza na zachodzie bo jelcz ma kiepska promocje.Ciekawe ze autosany sie
                sprzedaja w ;Grecji,Wegrzech ponad 20 sztuk,Szwecji okolo 50 sztuk,Wielkiej
                Brytanii-kilkadziesiat sztuk.I autobusy dla zagranicznych odbiorcow autosan
                dostarcza w takim wyposazeniu o jakim wiekszosc polskich pks'ow moze pomarzyc.
                • Gość: mteulin Re: BOŻE oby to nie był szmelc z bolechowa. IP: *.man.poznan.pl 07.11.05, 13:27
                  > szmelcowate wykladziny toporne wnetrze i brzydkie twarde
                  > siedzenia.

opisujesz vecto...
                  • Gość: vecto Re: BOŻE oby to nie był szmelc z bolechowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 17:28
                    opisuje szmelc z bolechowa,poznanski szmelc z bolechowa wyglada oblesnie to juz
                    ikarusy i zemunymialy lepszye design 20 lat temu.
                    • Gość: KT4D Re: BOŻE oby to nie był szmelc z bolechowa. IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 08.11.05, 17:28
                      Ech... Na innowiercow nie ma rady... Dobrze, mysl sobie co chcesz, to wolny
                      kraj... Grunt ze o niczym nie decydujesz...
                      • Gość: 1068 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 18:02
                • Gość: Adam Re: BOŻE oby to nie był szmelc z bolechowa. IP: *.echostar.pl 08.11.05, 07:56
                  > ale ten kibel jest nieestetyczny a nie odeprzecie argumentu ze solaris ma na
                  > polski rynek szmelcowate wykladziny toporne wnetrze i brzydkie twarde
                  > siedzenia.nawet design kabiny kierowcy jest gorszy niz design ikarusów.a nie
                  > jezdza na zachodzie bo jelcz ma kiepska promocje.Ciekawe ze autosany sie
                  > sprzedaja w ;Grecji,Wegrzech ponad 20 sztuk,Szwecji okolo 50 sztuk,Wielkiej
                  > Brytanii-kilkadziesiat sztuk.I autobusy dla zagranicznych odbiorcow autosan
                  > dostarcza w takim wyposazeniu o jakim wiekszosc polskich pks'ow moze pomarzyc.

Ma takie wyposażenie bo tak zamawiają polskie firmy. Jakby siedzenia nie były
                  twarde, to szybko byłyby pocięte. Wykładziny i okładziny też musza być
                  idiotoodporne.
                  • Gość: vecto Re: BOŻE oby to nie był szmelc z bolechowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 09:17
                    to niech idiotoodporny szmelc kupuja w warszawie a poznan mam miec ladne i
                    estetyczne autobusy a nie jakies tam gó.. i szmelc z bolechowa w ktorym nawet
                    nie potrafia zamontowac listw ozdobnych na łaczeniach sklejek bocznych.Solaris
                    to gowno z wizualnego punktu widzenia,powiedzmy sobie wprost.
                    • Gość: KT4D Vecto i jego obsesja sklejek bocznych... IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 08.11.05, 17:31
                      ...Slodowego zes sie za duzo naogladal... Poza tym mnie jako pasazera g...
                      obchodza sklejki boczne, tylko generalna estetyka wnetrza, a ta w SU12 jest o
                      nieeebo lepsza niz w M125M...

A co do siedzen... Solarisy na zachodzie maja miekkie siedzenia (stwierdzono na
                      wlasnej d... w zajezdni Delbus Delmenhorst, posiadajacej 2 x SU12) i to
                      produkcji STER!! W PL natychmiast by sie za nie zabrali chloptysie ze
                      scyzorykami - ganz egal czy w Wawie, Katowicach czy Poznaniu. I taka jest
                      prawda.
                      • Gość: 1068 Re:solaris to gowno ma kiepskie wykladziny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 18:01
                        i toporne wnetrze.mnie jako pasazera gowno obchodza uklady olszewskiego z ch..
                        wie kim.Jak na 67 jedzie solaris to go oduszczam i czekam jak jedzie o niebo
                        lepsze vexcto a ty kt4 jak sie nie znasz na taborze to spie..j handlowac
                        ziemniakami na bema.
                        • Gość: Kogucik Re:solaris to gowno ma kiepskie wykladziny. IP: *.orange.pl 08.11.05, 18:28
                          Wiesz co 1068? Wolałem gdy pisałeś jako Vecto - nie byłeś wtedy (przepraszam za wyrażenie) chamski.

• Gość: Kogucik Re:solaris to gowno ma kiepskie wykladziny. IP: *.orange.pl 08.11.05, 18:30
                            A teraz mniej poważnie - Vecto vel 1068, czyżbyś obawiał się, że niepotrzebnie wydałeś forsę na noże i żyletki - faktycznie: twarde siedzenia w Solarisach nie są dla Ciebie dobrym rozwiązaniem.
                            • Gość: panna maria Re:solaris to gowno ma kiepskie wykladziny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 18:36
                              pie..sie cw..u
                              • mefisto999 Bądź odważny-ZALOGUJ SIE!!!! 08.11.05, 18:56
                                ŚCIEMNIACZU
                                • hippeastrum Re: Bądź odważny-ZALOGUJ SIE!!!! 08.11.05, 19:07
                                  Trzy 'loginy', język identyczny, preferencje również - słowem: nie liczyłbym na odzew poprzez zarejestrowane konto; te modele tak mają, jak rzekł kontroler jakości, gdy tłumaczył, dlaczego Vecto (1068, 'panna ...') prawią na temat komunikacji niczym Pierre Dola z Gądek (przepraszam mieszkańców Gądek, ale ów przysłowiowy Pierre po prostu był chyba dobrym ludowym bajarzem, czego nie da się powiedzieć o vecto, miłośniku Vecto).

Proponuję zbyć delikwenta milczeniem.

A z Poznania przepraszam KT4D za inteligentnego vecto (z małej litery, bo rozumku ma mniej, niż miś o małym rozumku).
                        • Gość: KT4D Re:solaris to gowno ma kiepskie wykladziny. IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 09.11.05, 12:21
                          Ojeeeej... Dziecko sie juz nie chce baawic... Dla Twojej informacji, misiaczku,
                          naleze do KMPSu i, choc moze nie wiem wszyyystkiego o eksploatacji i
                          wytrzymalosci tychze autobusow, to na pewno kompletnej niewiedzy mi zarzucic
                          nie mozesz...
                          • mefisto999 Re:solaris to gowno ma kiepskie wykladziny. 09.11.05, 21:10
                            Ja tez naleze do KMPS:)

• mefisto999 Re: BOŻE oby to nie był szmelc z bolechowa. 08.11.05, 18:48
                  Tak sie składa kokpit kierowcy to element znormalizowany firmy VDO
                  I takie same elementy sa montowane w autobusach MAN, SOLARIS i JELCZ
                  !!!WIEC NIE UDAWAJ ZE SIE ZNASZ BO CI TO NIE WYCHODZI!!!!
    • Gość: jurek Wczoraj nocny 235 się rozleciał IP: *.profinet.wlkp.pl 06.11.05, 20:24
      Jadę sobie wczoraj zapchanym nocnym 235 ok. pierwszej, nagle huk, trzask,
      autobus robi lekki zygzak po pustej na szczęście szosie, zatacza się i staje!
      Ludzie wysiadają, patrzę, a tu na 100 m rozsypane kilka części, m.in. spora
      sprężyna i różne inne kawałki resora... Muszę przyznać, że zrobiło to na mnie
      spore wrażenie.
      • Gość: Michal Re: Wczoraj nocny 235 się rozleciał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 21:55
        i w efekcie na 235 smigała rezerwa z kaczej jelcz M11 numer 1123 i połowa
        pasażerow została na przystanku.
        • Gość: RobuR Wuecie kto wygra przetarg? Ja dedukuję. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 13:10
          Ponieważ Mercedesa o530G raczej się w Poznaniu nie spodziewam (a szkoda, bo bus
          to nader ładny i funkcjonalny) sądzę że wygra MAN. Solaris nie wygrał już nic w
          Poznaniu od jakichś dwóch lub trzech lat - ma kontrakt dla Berlina i Warszawy -
          a są one spore, więc na nich się skupi.
          Kilkanaście ikarusów modelu 280 w wersji "starej" zostanie przerzuconych na
          Warszawską, i zostaną im zmienione numery: z 11xx na 15xx, na Kaczej zostaną
          tylko nowsze ikary 280.70A. To zrobi miejsce nowym pojazdom - czyli MAN.

Linie przeznaczone do obsługi niskopodłogowej przegubowej to w pierwszej
          kolejności 91 - jak na razie tylko część taboru niskopodłogowego - później
          całość, dalej zapewne 95,61,86,56,64 czyli jakby nie patrzeć obsługiwane przez
          Kaczą - czyli MAN.

Inne linie: 55,62,58,73 z długimi ikarusami są obsługiwane przez Warszawską, i
          po skierowaniu ikarusów z kaczej na tę zajezdnie i ustalenie ich jako tabor
          rezerwowy, będą mogły być obsługiwane przez pojazdy niskopodłogowe dziś stojące
          jako rezerwa. Proste. Obecnie jest tak, że w 75% rezerwę na poszczególna linię
          stanowią wozy niskie, reszta wysokie. Po zmianach - rezerwa to busy wysokie, a
          niskie - maksymalizacja wykorzystania.

Wniosek? Jeżeli na Warszawską przekarzą Ikarusy, zrobi się miejsce na Kaczej. A
          jak kacza, to tylko MAN. Ewentualnie Mercedes, lub Volvo, bo jak wiadomo
          niskopodłogowych typów na Warszawskiej sa trzy (Solaris, Neoplan, Jelcz Vecto) a
          na Kaczej - tylko MAN.

Więc.. MAN..
          ale nie ma nerwów, poczekamy, zobaczymy. Ja mam 95% pewności, że jednak MAN.
          Czwarta generacja przegubowych jest ponoć nieziemska...
          • Gość: vecto Re: Wuecie kto wygra przetarg? Ja dedukuję. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 15:14
            to lepiej , żeby wygrał man ,niz su18 ,bo man podugł su18 jest ładnie i
            pieczólowicie wykończony.Poza tym przy 30 przegubach man odsprzeda pozanniowi z
            2-3 testery w dobrym stanie po okazyjnej cenie.A swoja droga mercedes 530 jest
            ladny ale dosc drogi w kupnie i eksploatacji.i brzydkoby wygładal w poznaniu z
            dzielona szybą.
          • mefisto999 MAN 4.GEN Wygląda SUPER!! 08.11.05, 19:02
            • mantis77 Może jakiś link i fotka 08.11.05, 19:28
              Many są OK ale szkoda że nie mają klapy rozkładanej dla niepełnosprawnych tak
              jak solarisy. chociaż rzadko kiedy kierowca je rozkłada to przydałyby sie one
              na niektórych przystankach (tylko 1/3 ma dostosowane krawężniki - czyli
              podniesione - do niskiego taboru) np na przystnku na ławicy gdzie 59 staje i
              jak jadę na działkę to musze dosłownie "wyskakiwać" z autobusu bo nawet jak
              zrobi przyklęk to trzeba wysiadać na piach na poboczu i jest ze 20cm wysokosci
              (raz tylko jakoś tak umiejętny był kierowca że podjechał pod akurat górkę z
              piachem i wysiadłem prawie na równi ale to był zdolny kierowca) Tam przydałyby
              się te rozkładane podesty Bo przystanku tak szybko tam nie naprawią.
              • Gość: asia Re: ch..j z niepełnosprawnymi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 19:39
                w zaprzeszłych czasach zrzucało sie ich ze skał tak jak powinno sie zrobic z
                forumowiczem kt4
              • hippeastrum Re: Może jakiś link i fotka 08.11.05, 19:59
                mantis77 napisał:

> Many są OK ale szkoda że nie mają klapy rozkładanej dla niepełnosprawnych tak
                > jak solarisy.

Takie MAn'y chyba już po Poznaniu jeżdżą (Lions City) - zdaje się, że widziałem takie, jak ten:
                www.man-mn.de/en/Coaches/ProductsSolutions/City_buses/Lions_City/Lions_City.jsp
                i mają pochylnie.

Błagam: nie odpowiadajcie na na ten głupi post o 'kalekach' - gośtka to rajcuje i myśli, że zmiana nick'a spowoduje, iż damy się wciągnąć w dyskusje.

• mefisto999 PROSZE 08.11.05, 23:11
                MAN NL263 Lion's City #1062

ams1.lo3.wroc.pl/tomek/?s=14&nr=71924&ticket=0

• mantis77 No to jasne 08.11.05, 23:44
                  No to chyba sprawa jasna że jeżdżą a mi się wydaje że chyba nawet jechałem
                  takim. Tak sądze po tych półokragłuch poręczach przy drzwiach ale nie wiem czy
                  to tylko w tym modelu takie są.
                  • Gość: RobuR Mercedes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 10:27
                    A tak wygląda Mietek, o którym pisałem, jakby nikt go nie widział jeszcze.
                    ams1.lo3.wroc.pl/tomek/autobusy.php?s=14&nr=49752
                    Co do innych busów to:
                    Jelcz nie zaproponuje nam autobusu przegubowego w całości niskopodłogowego, bo
                    go po prostu nie ma, i nie ma kasy na zaprojektowanie (nawet głupia doklejka
                    przegubu do Vecto), a poza tym im mniej jelczy na drogach - tym lepiej. Jeżeli
                    ktoś nie wierzy to niech zapyta w Kombus Kórnik jak sprawuje się im ich model
                    Jelcza M121MB i jak wyglada chociazby karoseria po 10 latach eksploatacji -
                    jedna wielka ofiara rdzy.
                    MAN Lion's City w wersji przegubowej też jeszcze oficjalnie nie powstał, jest za
                    to na deskach kreślarskich. Ale znając firmę, można powiedzieć, że przygotują
                    się odpowiednio do przetargu.
                    Zostaje nam merc ze swoim produktem (zdjęcie - model z 2004 roku) ale nie
                    zmienianym zasadniczo od kilku lat.
                    Solaris - też bym go nie chciał, bo ma mało miejsca między siedzeniami - to jest
                    akurat jedyna przewaga Jelcza Vecto nad Solarką
                    Nie chce pisać np o Scania Omni City bo tego to już w ogóle w Poznaniu nie widzę
                    (widziałem w Krakowie - współczuję mieszkańcom tak brzydkiego pojazdu)
                    Kapena/Irisbus są zbyt awaryjne podobno,
                    Więc co jeszcze, może Karosa? Ale nie, on niskopodłogowych nie robią.

Mam tylko cichą nadzieję, że nikt i nic nie podkusi firmy Solbus o chęć
                    zmontowania przegubowca, bo to już w ogóle byłby śmiech na sali.
                    Tak wiec -
                    • Gość: KT4D Re: Mercedes IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 09.11.05, 12:47
                      Jelcz chyba cos tam kombinuje w sprawie przegubowego vecto, ale narazie jeszcze
                      potrafi opylic ilestamrazyzmodernizowane M181 (gniot przegubowy) - ostatnio
                      kilkanascie poszlo do Krakowa. A kwestia "ostatniego stopnia" zalezy naprawde
                      od konstruktora - czy woli postawic silnik pionowo czy poziomo.

MAN Lion's City w wersji przegubowej jak najbardziej powstal i jezdzi w firmie
                      Weser-Ems Bus kolo Bremy :D Jakos tydzien temu dostarczyli :D

Mnie generalnie guzik obchodzi co bedzie jezdzic na poznanskich ulicach.
                      Owszem, nie ukrywam, kibicuje Solarisowi ze wzgledu na to, ze jest to jedna z
                      niewielu firm w branzy transportowej ktora skutecznie zawojowala rynki
                      zachodnie. Wazne jest to, zeby autobusy, ktore kupi Poznan, byly wytrzymale, w
                      miare wygodne i nie psuly sie nazbyt czesto.

Produkty Jelcza maja tutaj niestety zasadnicza wade. W moim subiektywnym
                      odczuciu jakosc ich wykonania pozostawia duzo do zyczenia. M121 jezdzace po
                      Warszawie po 7 latach eksploatacji wygladaja duzo gorzej niz rownolatki N4016,
                      NL202 itp. z Poznania. I mimo tego, ze jakosc oferty i wykonania w Jelczu sie
                      faktycznie polepszyla (wystarczy porownac jedne z pierwszych M121 dla Wrocka i
                      najnowsze np. opolskie), to jakosc ich wykonania nadal pozostawia duzo do
                      zyczenia. ZTCW to niestety poznanskie vecto maja tez gorsze wyniki jesli chodzi
                      o awaryjnosc niz solarki...

Solarki moga sobie miec wykladzinki i foteliki jakie chca (btw materialy
                      wykonczeniowe zaleza od zamawiajacego - samochod tez mozemy sobie zamowic ze
                      skora i drewnem albo bez...), ale faktycznie sa mniej zawodne od jelczykow. I,
                      mimo ze najstarsze egzemplarze w Poznaniu pochodza z 2000 r., to jednak sie
                      trzymaja...

Co do MANow nie musze nic mowic, jesli 10-12-letnie NL202 sa kupowane z 2. reki
                      przez polskie przedsiebiorstwa i sprawuja sie nadal jako-tako :D

Tak wiec zarowno niskopodlogowce Jelcza jak i Solarisa nie istnieja na polskim
                      rynku wystarczajaco dlugo, by pokazac, ile naprawde moga wytrzymac ich
                      produkty. Jednakze pierwsze przeslanki wskazuja na to, ze jednak solniczki sa
                      bardziej wytrzymale... Dlatego tez wole autobus, ktory mimo twardych siedzen
                      wytrzyma w Poznaniu dluzej.
                      • Gość: vecto Re:Nabozenstwo aby przetarg wygrał man lub evobus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 13:16
                        Proponuje zorganizowac nabożenstwo Z PRZESŁANIEM aby przetarg wygrał man lub
                        evobus.BYLE NIE SZMELC Z BOLECHOWA ZE SWOIMI TANDETNYMI WYKLADZINAMI.SU 18 NA
                        51 TO PORAZKA WYGŁADAJA PO 4 LATACH EKSPOLOATACJI GORZEJ,NIZ IKARUSY Z 1985
                        ROKU PO REMONCIE W BISKUPICACH I KAPENIE.
                        • Gość: RobuR Re:Nabozenstwo aby przetarg wygrał man lub evobus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 16:09
                          Nie zgadzam się z opinią, że Solarisy sa mniej awaryjne od Vecto. Akurat w tej
                          sprawie rozmawiałem z dyrektorem zajezdni na Warszawskiej a on chyba wie
                          najlepiej co i kiedy i jak często remontują.
                          Ale trzszczą strasznie, to fakt ;)

Ja dziś mówię jasno:
                          Vecto - nie
                          Solaris - nie
                          MAN - tak
                          Mercedes - tak
                          • mefisto999 Re:Sprostowanie 09.11.05, 20:49
                            Jelcz Vecto i Solaris Urbino od strony mechanicznej sa prawie takie same.
                            Wiec trudno tu mowic o tym ze jeden jest bardziej awaryjny od drugiego.
                            To bardziej kwestia przypadku.
                          • Gość: Kogucik Re:Nabozenstwo aby przetarg wygrał man lub evobus IP: *.orange.pl 11.11.05, 11:35
                            Jeśli mają znacznie więcej Solarisów od MAN'ów, to jest oczywiste, że liczba napraw tych pierwszych jest większa. Jedynym obiektywnym czynnikiem porównawczym jest kilometraż między naprawami (z uwzględnieniem ich rangi).

• mefisto999 Re:Nabozenstwo aby przetarg wygrał man lub evobus 09.11.05, 21:06
                          Nie mozesz patrzec na jakosc wykonczenia wnetrza wszyskich produktow z Bolechowa tylko pod katem autobusow kursujacych po Poznaniu.
                          Mozliwości fabryki w tym zakresie sa badzo szerokie.

Sposob wykonczenia autobusu jest ustalany indywidualnie z kazdym klientem.

Nasze Poznanskie Solniczki sa wykonczone tak a nie inaczej z dwoch powodow:
                          1-Nasze autobusy mialy byc tanie
                          2-Ich wnetrze mialo byc WANDALOODPORNE

Dam ci inne przyklady:

Autobusy idace do naszych poludniowych sasiadow mialy sedziska 1 1,5 cm pianka, a te dla Berlina 3cm pianke.
                          Jesli chcesz mozesz miec klime dla pasazerow
                          A jesli chcesz WC na srodku miejskiego autobusu NO PROBLEM!!

Wersje z WC zamowila Francja lub Wlochy

Testony MAN NG 313 odkupiony od fabryki ma wygodne siedzenia z gruba pianka
                          A MAN-y NL 223 zamowione przez MPK Poznan mialy juz twarde siedziska pokryte tylko materialem.

• Gość: vecto Re:Nabozenstwo aby przetarg wygrał man lub evobus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 00:52
                            ale skoro w solarkach vecto i manach ostatnio kupowanych wysyili sie na
                            monitoing to mogi zamontowac miekie siedzenia.ex testery mana naprawde sa
                            wygodne i wcale nie sa jakos poniszczone.no i su jak kupia moglyby miec
                            ladniejsze sklejki boczne.a fakt faktem vecto lubie ale przyznac trzeba ze
                            trzeszcza.
                        • Gość: badyl defecto IP: *.icpnet.pl 10.11.05, 13:29
                          Vecto -> defecto

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka