Dodaj do ulubionych

Jedziemy na weekend do Poznania!!!

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.11.05, 14:10
Witajcie Poznaniacy!
Skuszeni artykułem w dodatku "Turystyka" sobotniej GW o Poznaiu wraz ze
znajomymi wybieramy się do Was spędzić "wydłużony" weekend
Poradźcie proszę w kilku kwestiach, a minowicie:
1. zorientowaliśmy się co do ceny hoteli i pozostał nam do wyboru: "IBIS"
oraz Novotel Centrum - który lepszy pod względem jakości, położenia
(preferujemy bliżej "rozrywek" gdyż nie ukrywam - zamierzamy
wieczorem "trochę poszaleć")
2. Nr tel do przyzwoitej i uczciwej TAXI, która dowiozła by nas "po..."
prosto do łóżeczka bez ponadplanowego zwiedzania miasta.
3. Czy w obrębie Starego Miasta są restauracje gdzie rachunek za obied nie
popsuje nastroju na resztę pobytu (za nazwę i adres z góry dziękuję)

W imieniu swoim i współtowarzyszy podróży za wszelkie porady z góry dziękuję
i pozdrawiam
Marta z Warszawy
Obserwuj wątek
    • Gość: ogier Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! IP: *.icpnet.pl 06.11.05, 15:08
      ty marta spisz u mmnie, reszta po hotelach
      obwioze cie moim lexusem po fajnym miejscach, a reszta bedzie tramwajem do
      jezdzac do baru mlecznego

do zabeczenia martenko
    • Gość: Suchy Las Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! IP: *.suchylas.net / 217.153.48.* 06.11.05, 15:13
      Marta - albo tanio i podle albo drogo i świetnie - a i to nie zawsze.
    • oki1001 uuuuu 06.11.05, 15:50
      1.) Novotel Centrum
      2.) 9622, 9667
      3.) np. Ali Baba ul. Św. Marcin

PS nie gadaj za glosno, ze przyjezdzasz z warszawy, a tym bardziej gdzie
      bedziesz spac, bo my za warszawiakami nie przepadamy ... ;)
    • Gość: Paweł Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! IP: *.aster.pl 06.11.05, 19:12
      Ja też najbliższy weekend spędzę w Poznaniu. Jak co roku mam zaproszenie na 11
      listopda na rogale marcińskie i chociaż jedna z warszawskich cukierni coś
      takiego nam serwuje, to jednak wolę zajadać się nimi u źródła. Nie śpię w
      hotelu, tylko
      u ... i na pewno będzie ciekawie. Program artystyczno-kulturalny już opracowany
      i zatwierdzony. Do miłego zobaczenia nie tylko na Rynku.
      Paweł z Warszawy
    • Gość: newposen Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! IP: *.man.poznan.pl 06.11.05, 20:21
      Hmm nigdy nie spałem w Poznaniu w hotelu ;) Sympatyczniejsze wrażenie sprawia
      Ibis jest ładnie położony przy Warcie i mniejszy czytaj bardziej kameralny.
      Obydwa hotele są w zasięgu spaceru od starówki, Novotel blizszy jest centrum
      rozrywkowemu Stary Browar i okolice. Radio taxi juz ktoś podał z restauracji
      nie wiem w czym gustujecie sympatyczna jest Brovaria (Stary Rynek)-moze nie
      jest najtaniej ale też i nie najdrożej - jedzonko pyszne, wystrój schludny
      (kilka sal w zależności od nastroju) i pyszne piwo robione na miejscu !!!
      Jak będziecie kupowali rogale marcińskie to nie dajcie się nabrać na jakieś
      marketowe podróby. Moim zdaniem najlepsze marcińskie rogale robi Gruszecki
      (taka sieć cukierni) Fawor ew. Kandulski. W każdym razie rogal rogalowi
      nierówny :)
      Zapraszamy do Pyrlandii :)))
      PZDR
    • Gość: qwerty Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! IP: *.orange.pl 06.11.05, 20:56
      Ja wybrałbym Novotel Centrum. Jest tuż przy deptaku, którym prosto dojdziecie
      do centrum i Starego Rynku.
      Miłego pobytu w Poznaniu i miłej konsumpcji rogali marcińskich!!:)))
      • vipunia Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! 06.11.05, 23:38
        jeden i drugi to samo centrum...
        jesli chodzi o taxi to najtansze podobnie jak w Wawie to 9622

Pozdrawiam
    • marek.es Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! 06.11.05, 21:11
      Novotel Centrum, taxi 9662 (Lux Taxi), Valpolicella ul.Wrocławska
    • hehe05 Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! 06.11.05, 23:22
      Fajnie że Warszawiacy chcecie odwiedzić Poznań.
      Dziwi mnie tylko, że wybierając stosunkowo drogie hotele chcecie oszczędzać na
      jedzonku. Myślę, że warto sprawdzić kilka hoteli "niegwiazdkowych" położonych
      równie blisko centrum (polecam listę www.city.poznan.pl -> turystyka ->
      noclegi). Wówczas żołądki i wątroby mogłyby być lepiej zaspokojone.
      Z knajpek proponuję Saloon (Żydowska), niedrogie są też wiadomo Sphinxy i
      Siouxy na Starym Rynku.
      A tak z ciekawości: co was najbardziej przyciągnęło do Poznania? knajpy?
      miejsce jakieś? wydarzenie? czy tak wogóle?
      Pozdrawiam
      HeHe05
      • Gość: Paweł Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! IP: *.aster.pl 08.11.05, 21:12
        Pytasz, co mnie przyciągnęło do Poznania? Mam wydłużony weekend, więc jakoś
        trzeba go rozsądnie zagospodarować. Poznań jest niedocenionym miastem, ma swoje
        atrakcje, a że mam się gdzie zatrzymać i w dodatku dawno tam nie byłem, więc
        jadę. Nastawiam się jednak na zabytki i ogólnie na kulturę. Na pewno zaliczę
        Ostrów Tumski, bo albo tam nie byłem, albo nie pamiętam. Jeśli chodzi o knajpy,
        to zdaję sie na sugestie moich gospodarzy, bo oni wiedzą najlepiej i ufam, że
        dobrze wybiorą. Ja tylko płacę. Kina odpadają, bo raczej nie są dla mnie
        atrakcją, no może w celach porównawczych następnym razem. Cieszę się natomiast
        na atrakcje związane z obchodami św. Marcina, w takim czymś jeszcze nie
        uczestniczyłem i to w zasadzie jest główny powód mojego przyjazdu do Poznania.
        Trudno przepuścić taką okazję. Może do zobaczenia?
        • Gość: Alchemik Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 15:47
          Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Cieszę się natomiast
          > na atrakcje związane z obchodami św. Marcina, w takim czymś jeszcze nie
          > uczestniczyłem i to w zasadzie jest główny powód mojego przyjazdu do Poznania.
          > Trudno przepuścić taką okazję. Może do zobaczenia?

Obyś się nie rozczarował.
          • Gość: Paweł Wcale się nie rozczarowałem IP: *.aster.pl 14.11.05, 21:25
            Wcale się nie rozczarowałem, było super, naprawdę.
            Tyle się działo w tych dniach 11-12.11., że czasem miałem problem co wybrać,
            w czym uczestniczyć.
            Rogale macie wspaniałe, po raz pierwszy chyba jadłem biały mak!
            Opatentujcie tem Wasz specjał, bo warto.
    • antidotumm Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! 07.11.05, 00:05
      Niedrogi i swietnie polozony jest hotel Lech:
      www.polhotels.com/Poznan/Lech/index2.htm
      doba 240
      lub rewelacyjnie polozony hotel Rzymski
      www.hotelrzymski.pl/page.php/1/news
      doba 220
      Oba blisko Dworca (do Lecha ok. 600 m, do Rzymskiego 1,2 km)
      i blisko Starego Rynku.
      Taxi 9622
      Jedzenie: zalezy co kto lubi. Poznaniacy lubia Sfinksa i Siuksa na Starym Rynku.
      • Gość: Alchemik Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 10:05
        antidotumm napisała:

> Poznaniacy lubia Sfinksa i Siuksa na Starym Rynku

Proponował bym wypowiadanie się za siebie, a nie za całe poznańskie społeczeństwo.
    • Gość: MAG Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.05, 09:01
      A ja poleciłbym hotel VIVALDI lub TRAWIŃSKI, może nie w samym centrum ale przy cytadeli w bardzo
      spokojnym miejscu i pieszo 15 min na Stary!
    • Gość: MAG Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.05, 09:01
      A ja poleciłbym hotel VIVALDI lub TRAWIŃSKI, może nie w samym centrum ale przy cytadeli w bardzo
      spokojnym miejscu i pieszo 15 min na Stary!
    • Gość: Alchemik Re: Nie przejmuj się idiotycznym gadaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 10:02
      Jestem Poznaniakiem i lubię ludzi z Warszawy więc nie przejmuj się wpisami
      ludzi, którzy mają kompleksy. Bardziej ekskluzywnym jest Novotel Centrum. Ja
      jednak polecił bym Ibis. Lepiej połozony i bliżej Starego Rynku no i chyba
      tańszy. Za Novotelem Centrum może przemawiać wyśmienita kaczka po poznańsku
      podawana w restauracji hotelowej. Co do lokali przy Starym Rrynku to są i drogie
      (Bażanciarnia Marty Gessler. Moim zdaniem bardzo przereklamowany lokal) jak i
      tańsze. Praktycznie każda restauracja ma wywieszone przy wejściu menu z cenami.
      Osobiście na uroczy wieczór polecił bym restaurację Delicja przy Placu Wolności
      (jedna z najlepszych kart win w Polsce).
      Radio taxi np. 8216-216.
      • Gość: antyvika Re: Nie przejmuj się idiotycznym gadaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 10:15
        chciałes sie wymadrzac ale ci nie wyszło-magdy g.
    • Gość: Marta Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.11.05, 19:42
      Wszystkim za cenne informację bardzo dziękuję. Szczególnie o hotelach bo
      rzeczywiście kiepsko byliśmy zorientowani. Juto nastąpi ostateczny wybór i
      rezerwacja. Jeszcze raz dzięki i kto wie, może do zobaczenia.
      Marta
      • Gość: czikus Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! IP: *.icpnet.pl 08.11.05, 20:32
        Witam:) wiec tak jesli hotel to Lech,Rzymski,Ibis i Novotel to dobry wybor.
        Dodlabym do tego Royal na sw. Marcinie wiz a wiz Lecha.
        Odwiedzcie Stary BBowar - fajny klimat, a i poszalec mozna www.sqklub.pl -
        legendarny housowy klub w nowym miejscu - warto i moze byc tloczno. Jesli
        podazamy tym tropem dalej to warto www.clubprojekt.pl,Cute -Stary Rynek a ulica
        Wielka-maly czerwony klimatyczny-www.cute.poznan.pl/.
        Terytorium -www.houserka.pl/artykul.php?v=16
        Na pewno warto odwiedzic tez Post-Dali ktore ulokowalo sie wysoko w biurowcach
        PRL -Alfa nazywanych. Dyskotekowo jest w Czarnej Owcy to tez w okolicach
        Rynku,Domu Wikingow(taki baltonowski lans ale imprezy dobre:),Alter Ego- graja
        tez clubowo,Shark - kawiarnia i klub. Tapas bar - hiszpanska restauracja i
        klub. Bujakiewicz ,Przybylska i takie tam poznanskie banany ale tez przyjemnie.
        Poszalec mozna w Muchos Potatos- od czasu Buena Visty tam to miejsce kultowe.
        Wiele jest jescze miejsc na samym Rynku do ktorych warto.Zalezy kto jaki klimat
        muzyczny lubi.
        Restauracje Pekin - www.pekin.pl ,Sphinx-steakhouse,Siux-steakhouse -mowia ze
        lepszy niz sphinx -wieczorem karoke i konkretne imprezy,Ali -Baba -
        www.alibaba.poznet.pl/ polecam. Na Rynku jest tez chinska Bambus(wg.
        Maklowicza i Bikonta jedna z najlepszych -podzielona na restauracje i bistro),
        Valopoliciella - bardzo dobra, Tawerna Mykonos -www.tawerna-
        mykonos.com.pl/ i wiele innych zalezy w czym gustujecie...
        Nalezy wspomniec o Cafe Bordega,Czekolada,Cocorico ,Corcovado-pyszne desery i
        napoje w roznych klimatach. Na Rynku warto zajrzec do Brovarii-
        klub,brovar,hotel i restauracja. Polecam mrozona herbate tam:)
        Pamietajcie o Malcie-stok narciarski,jezioro spacer,klimat,Kinepolis(jakis
        seansik w takim duuuuuzym kinie -20 sal! www.kinepolis.pl dostarcza troche
        wrazen w najwiekszej sali i ponoc ekranie.
        Ale takze Ostrow Tumski ze Zlota Kaplica - gdzie leza nasi krolowie -Mieszko I
        Radio Taxi to 96 -68 i 96-62 oba pewne z dobrymi samochodami.
        W Starym Kinie i Pod minoga - dwa kluby urzadzone w kamienicach - gigantyczne
        mieszkania w ktorych mozna sie bawic..ulica Nowowiejskiego.
        Jakby byly jakies pytania to chetnie cos doradze - czy to pod katem zabawy czy
        restauracji.
        Najlepsze rogale - Kandulski i Gruszecki.
        www.gruszecki.pl/index.php
        www.kandulski.pl/
        • Gość: g;' Re: Jedziemy na weekend do Poznania!!! IP: *.icpnet.pl 09.11.05, 22:56
          up
        • Gość: ich dla Ciebie... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 10.11.05, 07:39
          Mieszko I może być królem, dla mnie był "zwykłym" księciem! :))))
      • Gość: Alchemik Polecam nową restaurację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 10:04
        To ja polecę jeden nowy lokal (otwarty 15 pażdziernika) Włoska Restauracja na
        ul. Garbary 50.(nie pamiętam niestety nazwy jakoś Fidelio czy podobnie) Byłem
        tam wczoraj na kolacji i jest rewelacyjnie. Wyśmienite jedzenie, wspaniała
        obsługa, pyszne wina i wszystko w bardzo przystępnych cenach. Warto ich
        odwiedzić bo lokal jeszcze mało znany więc jest spokojnie no i się mocno
        starają:-)))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka