aron2004 10.11.05, 22:09 jak tam się sprawy mają z secesją Polski A? Wiemy już że stolica kompromisowo będzie w Manieczkach PGR. A godło już macie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renepoznan Re: jak tam z secesją Polski A? 10.11.05, 22:17 aron2004 napisał: > jak tam się sprawy mają z secesją Polski A? Wiemy już że stolica kompromisowo > będzie w Manieczkach PGR. A godło już macie? Hahaha. Chyba już problem umarł smiercia naturalną. Ale zastanowić sie nad różnicą miedzy Polska A a B chyba warto. Ta różnica pomiedzy głosowaniami, która w Wielkopolsce przebiegała niemalże wzdłuz granicy zaboru niemieckiego i rosyjskiego - mnie osobiscie zszokowała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skin Re: jak tam z secesją Polski A? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 01:00 mnie też ale ta prawidłowośc trwa od początku lat 90 tych jak tylko Polacy zaczęli głosować...ziemie będące pod niemieckim władztwem głosują na lewicę i liberałow iim dłużej to władztwo trwała tym większe dla nich poparcie a Galicja była pronarodowa propolska bo Austriacy nas tolerowali i pozwalali rządzić Polakom na swoim terenie w jakimś tam zakresie a ci spod ruskiego zaboru..no cóż Rosjanie to w końcu tez słowianie Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: jak tam z secesją Polski A? 11.11.05, 01:21 Twoja teoria jest ciekawa, tylko jak wyjaśnisz sposób głosowania mieszkańców Pomorza Zachodniego, regionu Lubuskiego, Dolnego i Górnego Śląska? W końcu ich przodkowie w większości nie byli pod panowaniem "Niemca". Czyżby samo sąsiedztwo robiło swoje??? Hmmm, bardzo mnie to zastanawia szczerze powiedziawszy. Co do "niepodległości", to już kiedyś proponowałem system Szwajcarii, czyli luźna konfederacja. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: jak tam z secesją Polski A? 11.11.05, 10:53 Gość portalu: Skin napisał(a): Galicja > > była pronarodowa propolska bo Austriacy nas tolerowali i pozwalali rządzić > Polakom na swoim terenie w jakimś tam zakresie a ci spod ruskiego zaboru..no > cóż Rosjanie to w końcu tez słowianie Pomijając, ze prowokujesz to jeszcze dośc kiepsk=o. Problem nie polega na pro czy anty - narodowości ale na przyzwyczajeniu do dbania o swoje interesy. I samodzielnego walczenia o swój byt a nie żerowania na innych do czego zawsze byli przyzwyczajeni takzwani (złosliwie) "galileusze z kongresówy". Zachód Polski po prostu, bez wzgledu na pochodzenie szybko uczył sie samodzielnosci i nie okredania innych grup społecznych. Nie dotyczy to miże wszystkich ale wiekszości. Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: jak tam z secesją Polski A? 11.11.05, 11:16 Ja bym tak nie generalizował z tym "okradaniem" zachodu przez wschód Polski. Tam też ludzie sobie radzą jak mogą ale niestety, mamy chory system redystrybucji produktu narodowego, gdzie zamożnym regionom czy gminom, zabiera się (z tego co pamiętam), wszystko co powyżej 130% średniej krajowej. Podobno idzie to na pomoc tym słabszym i biedniejszym ale ja bym to włożył między bajki. Po przeprowadzonej reformie terytorialnej, polegającej na likwidacji 4-6 województw i ponad połowy powiatów, należy zmienić system finansów publicznych na bardziej zdecentralizowany. Niestety, PiS i LPR z Samoobroną, są partiami typowo konserwatywno-cetralizującymi. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: jak tam z secesją Polski A? 11.11.05, 11:18 no właśnie to głównie na zachodzie są takie województwa-potworki jak opolskie czy lubuskie. Ze wschodnich to właściwie tylko świętokrzyskie jest bezsensem. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: jak tam z secesją Polski A? 11.11.05, 11:26 Sorry. Nie chodziło mi o okradanie zachodu przez wschód ale o przyzwyczajenie do korzystania z opiekuńczej roli państwa. Państwo jak "batiuszka car" lub "dobrotliwy cesarz" ma zadbać, przytulić i załatwić. W praktyce róznie to bywało ale mniemanie o roli państwa jako załatwiejacego i decydującego o wszystkim pozostało. Żeby było smieszniej - faktycznie o państwie socjalnym mozna mówic w przypadku niemiec Bismarcka i dalej. Ale mimo wszystko nie pozostawilo to tak urzedniczo- pasożytniczej mentalnosci. Mam zrozumienie dla wyrównania poziomów ale nie dla przejadania tych zagarnietych pieniedzy - do tego obecny system sie sprowada. Choc na szczęscie jakis ruch na wschodzie widać - to chyba zasługa samorzadów. W każdym razie adrabiaja zaległości choć to pewno potrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: jak tam z secesją Polski A? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 20:15 Duzy bład i nieznajomosc historii. BAtiuszka car nikomu nic nie dawał i nikogo nie utulał - Rosja wyciągała z Kongresówki miliony rubli dochodu nie dając nam nic w zamian - co było dokładnie opisywane i poruszane przez naszych publicystów już ponad 100 lat temu. My musieliśmy sobie radzić, jak tylko było mozna - najczęściej oszukując carskich urzędników, korumpując ich itd. W tym czasie u was Kaiser z Bismarckiem - owszem, gnębili, ale przy okazji budowali koleje, budowali drogi, szkoły, budynki użytecznosci publicznej itd. - a wasi przodkowie zawsze mieli słuszną nadzieję, ze to wszystko któregoś dnia będzie wasze - dlatego płacili podatki - bo mieli z tego wymierne korzyści. Mieliscie uczciwe państwo, podczas gdy od nas "car-batiuszka" tylko brał, a jedyne co budowano to byy cerkwie na pograniczu i w koszarach. Wbrew pozorom to wy jesteście przyzwyczajeni do państwa opiekuńczego, a nie my. Jak nie wierzysz to przyjedź np. na Lubelszczyznę i zobacz, że ludzie u nas wcale nie żyją gorzej niż u was, a poziom rolnictwa jest porównywalny, chociaż to do was za PRL szły niemal wszyskie przydziały na ciągniki i inne maszyny. Wtedy byliście pupilkami władzy, a to co wy wtedy dostaliscie, my wypracowaliśmy sobie przez te lata sami (bylo kiedyś w Newsweeku" takie porównanie którejs z pokazowych wsi wielkopolskich i wiosek pod Siemiatyczami). Rzekoma niezaradnosć i czekanie na opiekę u ludiz ze wschodniej Polski to totalny stereotyp. W ostatnim Wprost jest artykuł o dziennikarzach "Die Zeit", którzy przyjechali do Serokomli w woj. lubelskim, teoretycznie najbiedniejszej gminy w Unii żeby zrobic reportaz, ale zdziwieni, ze są niemal same nowe domy i nowe samochody nie zrobili nic konkretengo. (Swoją drogą ciekawe że interesująca byla dla nich tylko bieda, a jak się okoazalo że biedy nie ma, to juz nie było reportażu...) Pozdrawiam i zapraszam na wschód - to bardzo poszerza horyzonty! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: jak tam z secesją Polski A? 11.11.05, 11:17 najlepszym przykładem tego że zachód Polski bardziej nauczył się samodzielności jest liczba przestępstw na mieszkańca - na ścianie zachodniej jest o 50% przestępstw na mieszkańca więcej niż na ścianie wschodniej przy okazji jak już się Polska A oddzieli to mam prośbę o przeprowadzenie granicy na zachód od Lichenia, bo mojej córce tam się bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: jak tam z secesją Polski A? 11.11.05, 11:27 Licheń jest "na wschód od Strzałkowa" a zatem tam juz Azja. Nie martw się. Znasz chyba powiedzenie "Na wschód od Strzałkowa Azja sie zaczyna?" :):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_mc Re: jak tam z secesją Polski A? 11.11.05, 14:43 Np Kraków to dopiero Azja. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_mc Re: jak tam z secesją Polski A? 11.11.05, 14:44 Dla Niemcow czy Francuzow Azja to wlasnie m.in. Poznan. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: jak tam z secesją Polski A? 11.11.05, 15:25 michal_mc napisał: > Dla Niemcow czy Francuzow Azja to wlasnie m.in. Poznan. Hihihihi. Ktoś sie obraził. Czyżby nożyce???? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: jak tam z secesją Polski A? 11.11.05, 19:40 renepoznan napisał: > Licheń jest "na wschód od Strzałkowa" a zatem tam juz Azja. no to mi ulżyło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hfgss Re: jak tam z secesją Polski A? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 13:09 Mnie się wydaje, że to jest mniej więcej ta: - zachodnia Polska jest bogatsza, bardziej gospodarna, więc zależało jej bardziej na rozwoju i zmianach od strony gospodarczej, - wschód - poza Warszawą - to znacznie większe ubóstwo, więc ludzie postawili na socjal. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_mc Re: jak tam z secesją Polski A? 11.11.05, 14:44 Np gmina miasto Lublin mająca wyższy dochód na mieszkanca niz gmina miasto Szczecin. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: jak tam z secesją Polski A? 11.11.05, 15:27 michal_mc napisał: > Np gmina miasto Lublin mająca wyższy dochód na mieszkanca niz gmina miasto > Szczecin. Szczecin to akurat wyjątek potwierdzający regułę. Ale z takim prezydentem .... Odpowiedz Link Zgłoś
skin.pl Re: jak tam z secesją Polski A? 11.11.05, 18:19 od kiedy rozwalone i zrunowane budynki PGRów stanowić mają wyższosć od zadbanych gospodarstw rolnych na wschodzie? czyżby nowa definicja rozwoju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: jak tam z secesją Polski A? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 20:21 Nie nowa definicja, tylko nieznajomosc realiów - jak za komuny poznańskie było pokazowe, tak w świadomosci tych ludzi zostało. A świat w międzyczasie ruszył mocno do przodu, co mozna najlepiej, jeśli chodzi o rolnictwqo zobaczyć w lubelskiem. Polecam następujące rejony: sadownicze Powiśle, gdzie sady są nowocześniejsze niz gdziekolwiek w Polsce, okolice wsi Granice i Boby pod Chodlem - gdzie normą jest że w co drugim gospodarstwie jest chłodnia, a pod szkłem maja po kilkanaście hektarów, czy okolice Chełma, gdzie nie jest niczym nadzwyczajnym zbieranie 80-90 kwintali zboża z hektara, chociaż ziemia najwyżej IIIb. Resta Lubelszczyzny na poludnie od Wieprza i Tysmienicy też moż esłużyć za przykłąd. Na północ od tej linii są wyjątkowo słąbe ziemie - i prawdę mówiąc powinno się je zalesic, bo uprawa jest nieopłacalna - wiec jeśli ktoś byl na Podlasiu poludniowych, to niech nie myli tego z rolnicza Wyżyną Lubelska, bo to zupełnie inne światy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: jak tam z secesją Polski A? 12.11.05, 17:53 Gość portalu: H napisał(a): > Nie nowa definicja, tylko nieznajomosc realiów - jak za komuny poznańskie było > pokazowe, tak w świadomosci tych ludzi zostało. Cum grano salis kolego. Cum grano salis do powyzszej dyskusji. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: primo Re: jak tam z secesją Polski A? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.05, 18:35 Zobaczcie sobie artykul w ostatnim Wprost "Wolne miasto Poznan": www.wprost.pl/ar/?O=82810 "Nie nowa definicja, tylko nieznajomosc realiów - jak za komuny poznańskie było pokazowe, tak w świadomosci tych ludzi zostało. A świat w międzyczasie ruszył mocno do przodu, co mozna najlepiej, jeśli chodzi o rolnictwqo zobaczyć w lubelskiem. Polecam następujące rejony: sadownicze Powiśle, gdzie sady są nowocześniejsze niz gdziekolwiek w Polsce, okolice wsi Granice i Boby pod Chodlem - gdzie normą jest że w co drugim gospodarstwie jest chłodnia, a pod szkłem maja po kilkanaście hektarów, czy okolice Chełma, gdzie nie jest niczym nadzwyczajnym zbieranie 80-90 kwintali zboża z hektara, chociaż ziemia najwyżej IIIb. Resta Lubelszczyzny na poludnie od Wieprza i Tysmienicy też moż esłużyć za przykłąd. Na północ od tej linii są wyjątkowo słąbe ziemie - i prawdę mówiąc powinno się je zalesic, bo uprawa jest nieopłacalna - wiec jeśli ktoś byl na Podlasiu poludniowych, to niech nie myli tego z rolnicza Wyżyną Lubelska, bo to zupełnie inne światy." Faktycznie, swiat poszedl do przodu.Nie wiem,czemu zakladasz,ze w Poznaniu nie poszedl. I to nie poznanskie bylo pokazowe (chociaz pewnie Wy na Wschodzie myslicie,ze jak cos jest wzorowe to musi byc ustawione jako wzorcowe)-po porstu tak bylo i tak jest. Wy macie sadownictwo i dobrze.W Poznaniu produkuje sie m.in Volkswageny, autobusy Solaris, ciezarowki Man, kawe Elite, zupy i przyprawy Knorra, opony Bridgestone,kosmetyki Nivea, jest tutaj koncern Bertelsmana (RTL, Virgin, NationalGeographic, Gruener+Jahr itd), czekolade AlpenGolg Stolwerck, papierosy Reemtsmy (np West, Route 66 i inne), piwo (Lech, Redds, Debowe Mocne i inne), instalacje samochodowe itd itd. To tak pierwsze,ktore przyszly mi do glowy. Z rolnictwem wielkopolskim chyba nie jest zle, ale pamietaj,ze jest glownie skierowane na niemiecki rynek.I tez dobrze. Kazdy robi to,co potrafi i jakie ma mozliwosci. Kazdy chce isc swoja droga-my, Polska Zachodnia, mamy swoj pomysl na przyszosc i dajcie nam spokoj. Wy macie swoja droge, my tez Wam nie bedziemy przeszkadzac. tez pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Poznan to Polska B 14.11.05, 15:49 żeby było śmieszniej to w gminie Serokomla ( najbiedniejszej w Europie) jest wieś o nazwie... POZNAŃ. Jechałem tamtędy w piątek i zobaczyłem parę takich nowo zbudowanych domów, że niektórzy mieszkańcy Polski A to sobie mogą o takich pomarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Poznan to Polska B 14.11.05, 18:03 A kiedy ostatnio byłeś w Wielkopolsce?:) Ja jakiś czas temu oglądałem fajny program o masowej pracy mieszakńców Podlasia w Belgii. Mer Brukseli zastanawiał się, cz w Polsce wszystkie samochody mają rejestrację na "Bi":) A może połowa mieszkańców wspomnianej przez Ciebie gminy, wyciera talerze na Greenpoincie??? Nie zdziwiłbym się... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Poznan to Polska B IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.11.05, 18:56 a jeżeli połowa gminy wyciera talerze na Greenpoincie to co w tym złego? Masz do nich pretensję, że pracują a nie tylko piją korbole jak w byłych PGRach? Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Poznan to Polska B 14.11.05, 19:05 Znowu generalizujesz. Najwidoczniej masz kompleks. A niech pracują w Stanach, tylko ja wiem w jakich warunkach zarabiają w większości. Przywołałeś piękne domy w tej biednej gminie - tyle tylko, że gdzie, kto i jak na nie zarobił? Widzę również, że walcząc ze sterotypem "Polski B", sam podlewsza stereotyp Polski PGRowej na zachodzie. Przyjedź, zobacz i porównaj. Potem - wypowiadaj się. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek siekiera Re: ciekawe co na to geje i lesbijki.?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Poznan to Polska B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 01:06 budrys77 napisał: > A kiedy ostatnio byłeś w Wielkopolsce?:) Ja jakiś czas temu oglądałem fajny > program o masowej pracy mieszakńców Podlasia w Belgii. Mer Brukseli zastanawiał > > się, cz w Polsce wszystkie samochody mają rejestrację na "Bi":) A może połowa > mieszkańców wspomnianej przez Ciebie gminy, wyciera talerze na Greenpoincie??? > Nie zdziwiłbym się... Pozdrawiam Gwoli ścisłosci: w gminie Serokomla nigdy nie byo rejestracji BI. Przed reformą byly siedleckie, a teraz są LLU (powiat Łuków). BI to Białystok. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: jak tam z secesją Polski A? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 01:04 Ja akurat pisałem wyłącznie o rolnictwie - a wsie i PGRy w Wielkopolsce naprawdę byly traktowane jako pokazowe, Manieczki na przyklad. Przemysł to inna sprawa. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: primordial Re: jak tam z secesją Polski A? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.05, 19:56 "Jechałem tamtędy w piątek i zobaczyłem parę takich nowo zbudowanych domów, że niektórzy mieszkańcy Polski A to sobie mogą o takich pomarzyć." Super! Fajnie,ze nie wszyscy u was a dziadami. To dobrze,jak sie ludzie ogaca uczciwie.I pewnie masz racje, bo nie wszyscy sa tutaj bogaci. Sa tez ludzie, ktorzy nie maja domu i pewnie wille z Serokomli wprawilyby ich w zachwyt. Ale to sa wyjatki, tak jak wyjatkiem jest na waszym Wschodzie Serokomla. liczy sie statystyczna calosc, wszystko zusamen. Czytales ten artykul we Wprost, nie bez kozery Wielkopolska zawsze przewodzila gospodarczo,mimo ze zawsze byla skromna, pracowita, gospodarna.Czyli cos innego,niz bogactwo Warszawy. Ale badzcie konsekwentni-albo przyjezdzacie do nas, do Wielkopolski, do Brandenbugii, do Saksonii i gdzies tam jeszce do pracy, to nie plujcie przynajmniej na ten zgnily Zachod. Za 3 dni jade do Berlina, w znajomej knajpce bede sobie pil Diebelsa, za zdrowie Poznaniakow spod Serokomli.Auf deinen Wohl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: jak tam z secesją Polski A? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.11.05, 21:42 no też mi się wydaje że w Poznaniu i Serokomli to tylko parę domów jest porządnych a na zachodzie Polski to wszystkie domy są porządne i eleganckie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: jak tam z secesją Polski A? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.11.05, 21:48 Gość portalu: primordial napisał(a): >Ale t > o > sa wyjatki, tak jak wyjatkiem jest na waszym Wschodzie Serokomla. Serokomla to statystycznie NAJBIEDNIEJSZA gmina w woj. lubelskim ( i w całej UE przy okazji). Tak że ona jest może wyjątkiem na Wschodzie, ale in minus. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: jak tam z secesją Polski A? 14.11.05, 22:19 do arona. Nie obraź sie aron ale chyba masz potężne kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: jak tam z secesją Polski A? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.11.05, 22:49 oczywiście że mam kompleksy. Zawsze chciałem mieszkać w Manieczkach, Złotowie albo Wieleniu a tu wredny los mnie rzucił do Lublina. byłbym się przeprowadził, ale nie stać mnie na mieszkanie w Wieleniu. w Lublinie jest jednak taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: jak tam z secesją Polski A? 14.11.05, 23:00 Gość portalu: aron napisał(a): Zawsze chciałem mieszkać w Manieczkach, Złotowie > albo Wieleniu Nie żałuj. Poza Manieczkami też odradzałbym zamieszkanie w tych miejscowościach. Poza tym miałbyś kłopoty z pracą. A dlaczego wybrałeś takie peryferia Wielkopolski? Poza tym Lublin moze jest tani ale - zwłaszcza gdy troche wyremontowany - jest ładny. Ale ostatecznie o nas jeszcze nie opowiadają kawałów jak o "noworuskich" - znasz na pewno - "Ty idioto tam za rogiem jest drożej". Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: jak tam z secesją Polski A? 15.11.05, 07:47 renepoznan napisał: > Nie żałuj. Poza Manieczkami też odradzałbym zamieszkanie w tych > miejscowościach. Poza tym miałbyś kłopoty z pracą. A dlaczego wybrałeś takie > peryferia Wielkopolski? a czy peryferia Wielkopolski ( w końcu to Polska A) są gorsze od Lublina czy Rzeszowa, który jest w Polsce B? > Poza tym Lublin moze jest tani ale - zwłaszcza gdy troche wyremontowany - jest ładny. he he napisz to na forum lubelskim to dostaniesz wiązankę :-) > Ale ostatecznie o nas jeszcze nie opowiadają kawałów jak o "noworuskich" - > znasz na pewno - "Ty idioto tam za rogiem jest drożej". ja znam tylko "w antrejce na ryczce stoją pyrki w tyczce" czy coś w tym rodzaju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mih zegnamy dziki wschod ;) IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.05, 20:44 polska "b" to nie kwestia zamoznosci czy geografii tylko swiatopogladu. zreszta z wynikow wyborow wynika ze trzeba konin tez pozeganc - pewnie bedzie im dobrze w kongresowce z marszalkiem leperem na czele.. niech obnizaja podatki podnoszac zasilki socjalne. scigaja prywaciarzy popieraja "panstwowe" molochy. a wszystko pod czujnym okiem roznych komisji, agend i sluzb specjalnych, ktore licznie powstana w ramach programu "tansze panstwo" i walki z biurokracja. zycze szczescia w 4 rzeczpospolitej - ale wole swoje ksiestwo poznanskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: zegnamy dziki wschod ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 01:21 Ach, te stereoypy... Gmina Serokomla jest dosć biedna i to widać. Owszem, sporo tam nowych domów, ale generalnie wyraźnie mniej niż gdzie indziej na Lubelszczyźnie. Z innego źródła niż "Wprost" wiadomo, ze dziennikarze "Die Zeit" byli zszokowani w ogóle Lubelszczyzną a nie tylko gminą Serokomla - ja nie wiem, co oni sobie wyobrażali? Że my tu mieszkamy pod strzechą? W Wielkopolskce byłem na dłużej dwa razy - w latach osiemdziesiątych - i wtedy było widać różnice miedzy Wielkopolską a resztą Polski - i w zesżłym roku. Dziś różnic między Wielkopolską a Lubelszczyzną - jeżeli chodzi o wsie, miasteczka, zamożnosc ludzi - nie widać, a jeśli już, to widać, ze lubelska wieś w międzyczasie przeskoczyła wielkopolską. I to dość mocno. Co do stolic - porównanie niemożliwe - bo różnica wielkości zbyt duża. Jeśli coś możemy porównac, to ilosc zabytków (bardzo podobna) i jakosć uczelni (bo niektóre wydzialy lepsze u nas, niektóre lepsze u was - wiec się to wyrównuje). A poza tym sam charakter miast nieporównywalny - ja w Poznaniu czulem się obco - zbyt pruskie to miasto (wiem że moze to dla was brzmiec dziwnie, ale takie miałem wrażenie - po prostu zbyt dużo Niemcy nabudowali swoich budynków ok. 1900 roku:-) Inna sprawa, że np. to, co budował Roger Sławski czy inni Polacy, wyraźnie odbija sie na plus od tych niemieckich koszmarów - one są jakieś takie sztywne i ponuere, podczas gdy polskie wyraźnie lżejsze i przyjemniejsze - to takie moje wrażenie:-) No i niestety - w porównaniu z lubelskim poznańskie stare miasto ma w sobie troche fałszu, nawet gdyby ktoś nie wiedział, ze to w większosci powojenna odbudowa, to czuje się że coś jest trochę nia tak. Ale fara śliczna! Jak lubelska archikatedra!:-) Nawet ludzie ci sami pracowali - o. Franciszek Koźmiński odbudowywał lubelską po pożarze, a potem pojechał do Poznania, gdzie zbudował tą śliczną szkolę jezuicką:-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: zegnamy dziki wschod ;) 15.11.05, 07:43 ja myślę że dziennikarze niemieccy faktycznie spodziewali się w lubelskim strzech, dlatego że pewnie oni znają tylko Polskę A i jej PGRy np. pod Szczecinem czy pod Wrocławiem. Potem wzięli statystykę i sobie pomyśleli - no, to w takiej Serokomli która statystycznie jest biedniejsza od popegeerowskich gmin Polski A to dopiero musi być bieda! Pewnie się spodziewali strzech, wozów konnych i kocich łbów zamiast asfaltu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: zegnamy dziki wschod ;) IP: *.viknet.pl 15.11.05, 08:17 Aron wez sie ku.rwa zamknij i przestan obrazac Lublin i region bo inaczej pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś