Dodaj do ulubionych

Politechnika Poznańska ocenzurowała happening A...

06.12.05, 18:56
"Nie mam nic przeciwko kobietom studiującym na kierunkach technicznych -
zapewniał Łukasz Miloch z I roku elektroniki. "

Za to wielu prowadzących ma. Może ktoś z prokuratury zabierze się kiedyś za
chamskie komentarze w rodzaju "pani to chyba w życiu kabla koncentrycznego nie
widziała", bo takie klimaty cofają nas do średniowecza. Albo do rydzyka/lpr-u.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc Re: Politechnika Poznańska ocenzurowała happening IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 15:11
      Tak zgadzam sie, ja bardzo czesto slysze takie komentarze... tylko ze jestem
      facetem :) Na PP nie ma dyskryminacji. U mnie na kierunku polowa stuydentów to
      dziewczyny i czesto daja sobie lepiej rade od facetow. Wykladowcy za rowni
      traktuja studentow jak i studentki o ile reprezentuja ten sam poziom wiedzy. A
      ze takie kierunki jak budowa maszyn czy elektronika to zawody "meskie".. tak juz
      po prostu jest. Przeciez zaden facet nie pcha sie na szkole kosmetyczna czy do
      skzoly dla szwaczek..
    • pan.nikt Re: Politechnika Poznańska ocenzurowała happening 07.12.05, 21:18
      1. O co chodzi z tym LPR-em??
      i Rydykiem??

Masz jaką blokadę umysłową, że wszystko kojarzy ci się z nimi??

Na moim roku, na ok 120 studentów było kilka dziewczyn.
      I naprawdę nie pamiętam, żeby były dyskryminowane.
      Czasami wręcz przeciwnie.
      I choć pradą jest, że w męskim towarzystwie opowiada się np inne dowcipy, to z
      jednej strony Nasze Panie trochę do nich przywykły, a z drugiej strony jednak
      trochę tonowały niektóre dyskusje, Oczywiście mówię o dyskusje w przerwach.

No i wśród wykłądowców, też trochę Pań było.
      Mi np wówczas mgr Łybacka
      • mantis77 Hehehe Panie nikt 07.12.05, 23:45
        Czyżby Pan nikt kończył telekomunikację na PP?? Tak śmiem podejrzewać bo mnie
        też Pani była minister uczyła jak również obecna pani prodziekan Pani Balińska.
        Z tego co wiem to p. Łubacka tylko I rok telekomuny uczyła i uczy nadal.

Co do tej drugiej Pani to koleżanki na pierwszym roku mi się skarżyły że
        dostaly tekstem od niej (ciekawe że dyskryminacja kobiet ze strony kobiety) w
        stylu "Ja nie widze kobiet na tym kierunku."

Na moim roku było ich aż 4 na 120 osób. Z czego po studiach z tego co wiem dwie
        nagle zostały "zajęte" przez kolegów z tego kierunku.

A ostatnio co też wiem jedna z nich wyszła za mąż i urodziła dzidziusia.

Czy ten tekst wpłynął jakoś na dziewczyny? Raczej nie bo wszystkie skończyły
        studia w przeciwieństwie do chłopaków (gdzie nie wszyscy je skończyli)

Powiem też że na PP nie ma dyskryminacji niepełnosprawnych (no może poza
        barierami architektonicznymi do budynków). Miałem sytuację że wykładowca walnął
        mi warunek a gdy już byłem pod ścianą był taki tekst "I co ja mam z Panem
        zrobić? Jak Pana przepuszczę bez niczego to koledzy Pana powiedzą że ma pan
        fory. Jak Pana uleję to Pan powie że się uwziąłem. Wyjście jest takie, niech
        Pan przyjdziezdawać jeszcze raz".

I chodziłem 5 razy. Kumple polewli jak mi dał książkę do teroii sygnałów po
        angielsku gdzie przedmiot ciężko załapać po polsku. W końcu zdałem i ...
        umiałem lepiej przedmiot od kumpli którzy zdali za pierwszym razem bo nie
        umieli mi wytłumaczyć i często mówili że nie wiedzą o co ich pytam i o czym
        mówię.

Dlatego nie sądze żeby ktoś był tam dyskryminowany. A na Matmie to nawet więcej
        kobiet na 8 piętrze elektryka.
        • pan.nikt Re: Hehehe Panie nikt 07.12.05, 23:54
          mantis77 napisał:

> Czyżby Pan nikt kończył telekomunikację na PP??

NIe, a Pani Łybacka uczyłą też na innych wydziałach.

A co kończyłem??
          Co innego niż zaczynałem

Tak, tak w ciągu 4,5 roku zmieniła sie i nazwa wydziału i nazwa kierunku.
          Zaczynałem na Wydziale Mechaniczno-Technologicznym na kierunku Techniki
          Wytwarzania, a kończyłem Wydzial Budowy Maszyn na kierunku Mechanika

A tym, że było to dość dawno

A kobiet było sporo w mechanice technicznej, w materiałoznawstwie, pamiętam
          Panią Prof w Fizyce.
        • Gość: K ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 03:18
          a w ktorym roku konczyles telekomunikacje??
          przypuszczam,ze w 2001... ja w 2002. mimo powspominac stare czasy, a Twoje
          kolezanki tez pamietam... nie wiedzialem,ze tak szybko zostaly zajete:)
          Pozdrowienia!@
          • mantis77 Re: ?? 09.12.05, 00:03
            Kończyłem w 2003. Pewnie mnie kojarzysz z korytarzy. Taki pirat na wózeczku he
            he he chyba jedyny koleś na wózku inwalidzkim co się odważył studiować na tej
            uczelni z barierami architektonicznymi (jakby PP nie miała wydzialu
            architektury i urbanistyki.)
        • drhuckenbush Re: Hehehe Panie nikt 08.12.05, 11:46
          > Czyżby Pan nikt kończył telekomunikację na PP?? Tak śmiem podejrzewać bo mnie
          > też Pani była minister uczyła jak również obecna pani prodziekan Pani Balińska.

A czego Cie uczyla Balinska? Zreszta glupie pytanie: jak znam zycie, to grafow :)

Ona u nas jednego kolege nazwala dziewica, ale to z innego powodu :P
          • mantis77 Dokładnie hehehe doktorku 09.12.05, 00:01
            Dokładnie doktorku uczyła mnie grafów i przejść po nich (która to wiedza nigdy
            nie była rozwijana na pozostałych latach i wogóle). A no i uczyła w ramach
            elemantów informatyki PASCALa. Jak to określił kolega PASCAL B (od nazwiska) bo
            zawsze miala jakies ale nawet jak program działał a nie był napisany tak jak
            ona chciała. Ale fuksem miałem u niej 4.

Aha chyba już nie uczy na całe szczęśćie. A zajęcia jesze miałem na Wildzie ale
            już tam nie ma tej pracowni i jest jakaś sala pamięci.
            • drhuckenbush Re: Dokładnie hehehe doktorku 09.12.05, 00:51
              Uczy, uczy.
              Jak ja sie uczylem, to np mialem z nia 1/3 wykladow z Wprowadzenia do
              optymalizacji kombinatorycznej. Generalnie nic ciekawego. Pozostale 2/3 DUZO
              lepsze. Po tym jak sie oddzielil Wydzial Informatyki i Zarzadzania, to dawna
              informa z WE przeszla (nieco zmodyfikowana) na WIiZ, a Balinska stworzyla swoja
              informe na WE. Tam ona szaleje i uczy wiekszej ilosci przedmiotow - jakis wstep
              do programowania (tam uczy Pascala rzecz jasna), algorytmy i struktury danych
              (glownie grafy) oraz optymalizacja kombinatoryczna (znowu grafy).

Ja zapamietalem ja jako niezwykle humorzasta babe. Raz mogla czlowieka zjebac
              jak psa, a po dwoch godzinach z ta sama osoba rozmawiala ZUPELNIE inaczej.
        • Gość: cyrkiel Mamy towary na PP :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 15:11
          Musieli mieć spore szczęście, żeby trafić do wywiadu akurat faceta z ochrony
          środowiska (Wydz. Technologii Chemicznej)- na wydziale chemicznym ok. 2/3 to
          laski :) Sporo 'towarków' można trafić też na zarządzaniu, inżynierii
          środowiska i architekturze (ogólnie cały WBLiIŚ).

Dla mnie akcja AI bez sensu- co mnie obchodzi jakiś psychopata na drugim końcu
          globu? My mamy Poznań i własne zmartwienia- ciocię Rempulę, Szafrana, Bobera,
          ciocię Bronię i innych 'psychopatów' zapatrzonych w swoją pracę :)))
          • Gość: cyrkiel PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 15:13
            PS: bym zapomniał- WYBITNEGO SPECJALISTĘ z zakresu Podstaw Konstrukcji Maszyn-
            dr Bobera :-D
            • Gość: polamany Re: PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 20:40
              ciekawe czy AI robi hepeningi w australii przeciw dyskryminacji moherow w polsce.
            • pan.nikt Re: PS 08.12.05, 20:44
              To dr Bober jeszcze uczy?
            • mantis77 Re: PS 09.12.05, 00:04
              Słyszłem o nim od kolegi. To ten chyba od wymiarowania i porysanego
              (zwymiarowanego) poloneza???
              • pan.nikt Re: PS 09.12.05, 00:13
                Za moich czasów nie miał Poloneza, bo jeszcze ich nie produkowali.
                I wtedy był albo jeszcze mgr, albo młodziutkim adiunktem.

Tak, tak był od wymiarowania
                • Gość: Luksus Re: PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 19:03
                  No ba!
                  Nie uczy, tylko kosi!!
                  • pan.nikt Re: PS 09.12.05, 23:59
                    na rys tech, czy na podstawach konstrukcji?
                    • Gość: Luksus dr A. Bober- ZPKM :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 12:57
                      na PKMach. ale wiem to tylko ze słyszenia, bo studiuję na innym wydziale
                      (chemia). Na PKMach niszczy misterne projekty, a rysunku technicznego nie
                      zaliczysz póki nie dasz 'do wpisu dla potomnych' swieżo zakupionego egzemplarza
                      jego knigi ('Zapis konstrukcji', M.Dudziak, A.Bober WN PWN Wa-wa, 1999)-
                      pierwsza jest tabula rasa by 'wybitny specjalista' miał miejsce na wpis.
                      Pzdr
    • Gość: student eit Re: Politechnika Poznańska ocenzurowała happening IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 16:29
      to jest klamstwo tego goscia nie ma na elektronice i telekomunikacji !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka