redakcja 29.11.02, 13:15 Co napisaliście w liście do św. Mikołaja? Jaieś szczególne prośby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mantis1 Re: Święty Mikołaj 29.11.02, 13:19 tak. ja porosze o umowe o prace !!! albo chociaz pieniadze na program "Pierwsaza Praca", zeby chociaz staz odbyc:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Kochany Świnty Mikołajku, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.02, 13:56 Przynieś mi dobrą robotę, zebym miała pieniądze, i chłopa, żebym je miała z kim wydawać ;-) (adres do wiadomosci Świętego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: Święty Mikołaj IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 14:06 redakcja napisała: > Co napisaliście w liście do św. Mikołaja? Jaieś szczególne prośby? Co roku prosze Gwiazdorka, zeby mi przyniosl dodatkowe 5h na dobe - i nic !!! : (( Juz nawet mam zebranych duzo chetnych do zalozenia Stowarzyszenia na rzecz wydluzenia doby o 5h ! btw. Sw. Mikolaj przynosi tylko slodycze na 6 grudnia, a na 24 jakies tam prezenciki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Błąd! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.02, 14:09 > btw. Sw. Mikolaj przynosi tylko slodycze na 6 grudnia, a na 24 jakies tam > prezenciki :) 24 grudnia to przychodzi Gwiazdor, bogatszy krewny Świętego Mikołaja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Ale w takim razie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.02, 14:18 Nasze prośby są dosyć dużego kalibru, więc powinno się je raczej kierować do przedstawiciela Nieba na Wielkopolskę... Chyba że Mikołaj przekaże je Gwiazdorowi sam? Odpowiedz Link Zgłoś
mantis1 Re: Ale w takim razie... 29.11.02, 14:22 no wlasnie ja na to licze. a co do przedstawicielstwa na wlkp to slyszalem ze ostanio go zwolnili:)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja nasuwa się pytanie ... 29.11.02, 14:44 Jaka jest różnica między św. Mikołajem a Gwiazdorem? Taka tylko, że pracują w inne dni grudnia? ... I do którego należy napisać list? Do obydwóch? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Moim zdaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.02, 14:57 redakcja napisała: > Jaka jest różnica między św. Mikołajem a Gwiazdorem? Taka tylko, że pracują w > inne dni grudnia? ... Św Mikołaj jest przedstawicielem na 24 grudnia na znacznym obszarze Polski, a ze jest biedny, dorabia sobie na umowę zlecenie 6 grudnia. Jego koledzy z innych regionów nie muszą i dlatego Mikuś obrabia 6-go cała Polskę:-) > I do którego należy napisać list? Do obydwóch? Do tego z 24 grudnia. Dlatego, ze ten z 6-go mam więcej pracy, więcej problemów i nie należy go dodatkowo frustrować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: nasuwa się pytanie ... IP: *.echostar.pl 29.11.02, 15:02 redakcja napisała: > Jaka jest różnica między św. Mikołajem a Gwiazdorem? Jak to jaka ??? Ten pierwszy to straszny kosmopolita. I chodzi w tej okropnej czewonej (hehe) czapce rodem z USA (made in PR China) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: Błąd! ?? IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 30.11.02, 00:54 Gość portalu: Dzidka napisał(a): > > btw. Sw. Mikolaj przynosi tylko slodycze na 6 grudnia, a na 24 jakies tam > > prezenciki :) > > 24 grudnia to przychodzi Gwiazdor, bogatszy krewny Świętego Mikołaja :-) nie błąd tylko to samo napisalam powyzej :) Greets :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: Błąd, błąd :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.02, 10:51 > > > btw. Sw. Mikolaj przynosi tylko slodycze na 6 grudnia, a na 24 jakies > tam > > > prezenciki :) > > > > 24 grudnia to przychodzi Gwiazdor, bogatszy krewny Świętego Mikołaja :-) Nie będę się czepiać, ale nie to samo ;-) Z tego co napisałas, wyszło, ze to ten sam. Ale w końcu, nieważne (to tylko nasze wielkopolskie przywiązanie do regionalnej tradycji). Wazne zeby przyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona eee nieporozumionko :) IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 02.12.02, 16:08 aaaaa zle sie wyrazilam nawidoczniej :) oczywiscie ze Sw. Mikolaj 6 przychodzi, a 24 - Gwiazdorek ! a w mojej wypowiedzi napisalam tez, ze chodzilo mi o zwrocenie uwagi, ze na 6go dostaje sie slodycze (przynajmniej u mnie w domku sie taka tradycje stosuje) Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Błąd! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 11:44 Gość portalu: Dzidka napisał(a): > > btw. Sw. Mikolaj przynosi tylko slodycze na 6 grudnia, a na 24 jakies tam > > prezenciki :) > > 24 grudnia to przychodzi Gwiazdor, bogatszy krewny Świętego Mikołaja :-) 24 również przychodzi Mikołaj, gwiazdor to stary komunistyczny wymysł.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: Błąd! IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 07.12.02, 13:41 Gość portalu: P.B napisał(a): > 24 również przychodzi Mikołaj, gwiazdor to stary komunistyczny wymysł.... wez juz prezentow, Mikolajow i gwiazdorow z polityka nie mieszaj ok ? akurat tutaj to jedno z drugim nie wiele ma wspolnego... w Poznaniu i okolicach gwiazdor mowilo sie juz douzo wczesniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda_S Re: Święty Mikołaj IP: 217.153.51.* 02.12.02, 12:03 Ja poproszę o coś takiego, z czego będę się cieszyła jak nigdy dotąd; najlepiej niech to będzie wieża Technicsa ;-P. Mógłbyś mi też Mikołaju przynieść podwyżkę ewaluacyjną i sprawić, żeby szybciej odrosły mi włosy po nieudanym wypadzie do fryzjera. I oczywiście, pod choinkę prezenty kładzie Mikołaj, a nie Gwiazdor! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Święty Mikołaj IP: 213.76.149.* 02.12.02, 13:22 Gość portalu: Magda_S napisał(a): > I oczywiście, pod choinkę prezenty kładzie Mikołaj, a nie Gwiazdor! Widać, Magdo, że nie jesteś rodowitą poznanianką / Wielkopolanką. Każdy, kto ma tu jakiekolwiek korzenie potwierdzi, że prezenty na Boże Narodzenie dostawał tylko od Gwiazdora. Ale niestety obecnie o wszystkim decyduje telewizja, która lansuje postać Św. Mikołaja, wziętą z tandetnej tradycji amerykańskiej. Nikt przy tym nie pomyśli, że skoro 6 grudnia przychodzi Św. Mikołaj, to po cholerę ma on przychodzić jeszcze 24 grudnia? To jest nielogiczne. Anglicy mają swojego Father Christmas, Niemcy Weihnachtsmana, Francuzi Papa Noel (tu nie jestem pewien, jak to imię wygląda i brzmi, ale wiem, że jest) - w każdym z tych przypadków chodzi o kogoś, kto ma związek z Gwiadką. Ale nie, my Polacy oczywiście nobilitujemy się Św. Mikołajem... I jest nam z tym coraz lepiej :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: Święty Mikołaj IP: *.dtce.net / *.man.polbox.pl 02.12.02, 13:53 Dokładnie tak, tak, tak ! Przywrócić Gwiazdora wielkopolskim dzieciom ! A propos: u Francuzów chyba Pere Noel. Father Christmas jest też (co najmniej) w RPA. Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda_S Re: Święty Mikołaj IP: 217.153.51.* 02.12.02, 14:48 Nasz dolnośląski Mikołaj jest bardzo zapracowany i bardzo kochany. Nie rozumiem, jak możecie nie wierzyć w jego siłę i wymyślacie na siłę Gwiazdora, żeby odciążył ukochanego Św. Mikołaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: Święty Mikołaj IP: *.dtce.net / *.man.polbox.pl 02.12.02, 14:55 Nic nie wymyślamy. Wręcz odwrotnie - bronimy ginącej tradycji przed tym, co wymyślono stosunkowo niedawno. Poza tym, raczej nie ma dolnośląskiego Św Mikołaja (przynajmniej w sensie tradycji właśnie) - wszak obecni mieszkańcy tego regionu są, co do zasady, zakorzenieni tam ledwie niecałe 60 lat. Po prostu, nie mając ugruntowanej własnej tradycji, łatwo akceptujecie wszelkie nowomodne wymysły (trochę tak jak to było z tradycją w "Misiu"). Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skaner Re: Święty Mikołaj IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.02, 09:30 Gość portalu: Magda_S napisał(a): > Nasz dolnośląski Mikołaj jest bardzo zapracowany i bardzo kochany. Nie > rozumiem, jak możecie nie wierzyć w jego siłę i wymyślacie na siłę Gwiazdora, > żeby odciążył ukochanego Św. Mikołaja. Gwiazdor to stara wielkopolska tradycja - przychodził już do naszych rodziców i dziadków. Święty Mikołaj to jego sklerykalizowana wersja lansowana z uporem przez media! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggi Re: Święty Mikołaj IP: 80.146.188.* 04.12.02, 13:11 Popieram Cie w zupelnosci. Ja sie tez "wychowalam" na Gwiazdorku, nota bene na poznanskiej Wildze. Teraz mieszkam za granica i dokladnie to samo wpajam mojej corce. 6 grudnia przychodzi sw. Mikolaj, a 24 grudnia Gwiazdor, a o 24.00 idziemy na pasterke... WESOLYCH SWIAT WSZYSTKIM POZNANIAKOM (W POZNANIU I NA OBCZYZNIE)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolej Re: Święty Mikołaj IP: *.stacje.agora.pl 04.12.02, 18:06 Maggi - też tak robię z mymi dziećmi, choć to w moim wypadku trudniejsze - jestem tylko poza granicami Wielkopolski, a nie polski, więc przedszkolanki uparcie wpajają synowi Mikołaja na 24 grudnia, niestety... A REdakcja się skompromitowała, pisząc o listach do św. Mikołaja. Jak świat światem zawsze w latach 70. wkładałem w różnych wykrotach i dziuplach w drzewach koło Hetmańskiej czy Chociszewskiego LISTY DO GWIAZDORA, nie św. Mikołaja pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Święty Mikołaj IP: 213.76.149.* 06.12.02, 08:41 > A REdakcja się skompromitowała, pisząc o listach do św. Mikołaja. Redakcji (tej i wielu innym) jest w sumie wszystko jedno bo wiele osób tam pracujących pochodzi spoza Poznania. A poza tym redakcja musi trzymać się linii wyznaczonej przez Warszawkę - jak wszystkie oddziały Wyborczej piszą o św. Mikołaju przychodzącym 24 grudnia, to Gazeta Wielkopolska nie może się wyłamywać Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: Święty Mikołaj 06.12.02, 09:58 Poruszyliśmy wątek: św. Mikołaj czy Gwiazdor? Do kogo pisać listy i o co prosić? - bo może sami mamy taki dylemat:) > Redakcji (tej i wielu innym) jest w sumie wszystko jedno Nie jest nam wszystko jedno - inaczej byśmy na ten temat nie dyskutowali:) >bo wiele osób tam pracujących pochodzi spoza Poznania. To prawda, ale są też Poznaniacy, którzy rozróżniają św. Mikołaja i Gwiazdora >A poza tym redakcja musi trzymać się linii wyznaczonej przez Warszawkę Nie trzymamy się linii wyznaczonej przez Warszawę dotyczącej św. Mikołaja:) Poznaniacy mają inne opinie na ten temat niż Warszawiacy (patrz wyżej). >jak wszystkie oddziały Wyborczej piszą o św. Mikołaju przychodzącym 24 grudnia Każdy oddział jest w wielu sprawach indywidualny. >to Gazeta Wielkopolska nie może się wyłamywać Nie nazywamy się już Gazetą Wielkopolską, lecz Gazetą Wyborczą o. w Poznaniu:) I przesyłamy Wam dzisiaj przez ”wirtualnego Mikołaja” cały worek cukierków:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: Święty Mikołaj IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 22:50 redakcja napisała: [...] > Nie nazywamy się już Gazetą Wielkopolską, lecz Gazetą Wyborczą o. w Poznaniu:) > I przesyłamy Wam dzisiaj przez ”wirtualnego Mikołaja” cały worek cu > kierków:) Tylko ze w Poznaniu Sw. Mikolaj 6 grudnia wklada slodycze do bucikow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Makary Re: Święty Mikołaj IP: *.t 06.12.02, 14:47 Jaki Gwiazdor, a może Dziadek Mróz co? Przychodzi do na Mikołaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Święty Mikołaj IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 11:51 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Gość portalu: Magda_S napisał(a): > > I oczywiście, pod choinkę prezenty kładzie Mikołaj, a nie Gwiazdor! > > Widać, Magdo, że nie jesteś rodowitą poznanianką / Wielkopolanką. Każdy, kto ma > > tu jakiekolwiek korzenie potwierdzi, że prezenty na Boże Narodzenie dostawał > tylko od Gwiazdora. Ale niestety obecnie o wszystkim decyduje telewizja, która > lansuje postać Św. Mikołaja, wziętą z tandetnej tradycji amerykańskiej. Nikt > przy tym nie pomyśli, że skoro 6 grudnia przychodzi Św. Mikołaj, to po cholerę > ma on przychodzić jeszcze 24 grudnia? To jest nielogiczne. > Anglicy mają swojego Father Christmas, Niemcy Weihnachtsmana, Francuzi Papa > Noel (tu nie jestem pewien, jak to imię wygląda i brzmi, ale wiem, że jest) - w > > każdym z tych przypadków chodzi o kogoś, kto ma związek z Gwiadką. Ale nie, my > Polacy oczywiście nobilitujemy się Św. Mikołajem... I jest nam z tym coraz > lepiej :-((( A właśnie, że nie!! 24 grudnia zawsze przychodził, św. Mikołaj, wczasach PRLu władze były nieprzychylne Kościołowi i zaczęły lansować słowo gwiazdor (bee) zamiast świętego. 6 grudnia to tylko imieniny Mikołaja, tak się w Polsce utarło, że w tym dniu dostajemy upominki, to taka polska tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka No co za bzdury! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.02, 22:47 > 24 grudnia zawsze przychodził, św. Mikołaj, wczasach PRLu władze były > nieprzychylne Kościołowi i zaczęły lansować słowo gwiazdor (bee) zamiast > świętego. Jasne... wyłącznie poznańskie im podpadło plus okolice, takie te władze były sprytne... bo jak w siedleckiem spytałam kuzynów, co dostali od Gwiazdora, wytrzeszczyli na mnie oczy. Nie zwalajcie wszystkiego na komunizm. Gwiazdor przychodził do wielkopolskich dzieci już w czasach zaborów. Odpowiedz Link Zgłoś
szalawila Re: Święty Mikołaj 06.12.02, 11:14 Kochani, byłem na prywatnym Forum Świętego Mikołaja:))))) Rozdaje wszystkim prezenty, bardzo miła Śnieżynka je wręcza:)))))))))))) W nagrodę można dostać bilet na bal sylwestrowy na Biegunie Północnym:)))) Z tego co wiem, ilość miejsc nieograniczona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszołom z RM Re: Święty Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.02, 11:22 Ja wiem ze dostanę dziś laptota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: Święty Mikołaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.02, 12:30 Gość portalu: Oszołom z RM napisał(a): > Ja wiem ze dostanę dziś laptota! Ja nawet wiem, od kogo go dostaniesz. Za "zasługi" zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda_S Święty Mikołaj, nie Gwiazdor IP: 217.153.51.* 06.12.02, 12:37 Gwiazdor jak gwiazda w godle ZSRR ;-P. Zreszta, drodzy poznaniacy, skoro na calym świecie Mikołaj wkłada prezenty pod choinkę, podporządkujcie się może, co ;-) A w liście pisze się o rzeczy, których na co dzień się dostać nie może, np. o wieżę Technicsa. Ale Św. Mikołaj czasami myli listy i zamiast wieży przynosi kolejną bluzkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Gwiazdor, nie Święty Mikołaj IP: 213.76.149.* 06.12.02, 13:15 Drogi PB - zapytaj się starych poznaniaków, kto im przynosił przed wojną prezenty... Za PRL-u Gwiazdor też był zjawiskiem charakterystycznym tylko dla Wielkopolski (i ew. Pomorza, ale środkowego), a prezenty roznosił niejaki Mikołaj (a w szalonych latach 50-tych Dziadek Mróz). Magdo - nie czytałaś mojego wcześniejszego postu. Sprawdź, kto roznosi prezenty w Niemczech, Anglii, Francji czy RPA. Chyba, że cały świat to dla Ciebie Ameryka Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Gwiazdor, nie Święty Mikołaj IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 07.12.02, 20:12 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Drogi PB - zapytaj się starych poznaniaków, kto im przynosił przed wojną > prezenty... Za PRL-u Gwiazdor też był zjawiskiem charakterystycznym tylko dla > Wielkopolski (i ew. Pomorza, ale środkowego), a prezenty roznosił niejaki > Mikołaj (a w szalonych latach 50-tych Dziadek Mróz). Pytałem się rodziców, ....Gwiazdor, szczerze mówiac ja również wychowany byłem na Gwiazdorze, chociaż większym sentymentem darzę Mikołaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: Święty Mikołaj, nie Gwiazdor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.02, 22:53 > Gwiazdor jak gwiazda w godle ZSRR ;-P. Zreszta, drodzy poznaniacy, skoro na > calym świecie Mikołaj wkłada prezenty pod choinkę, podporządkujcie się może, > co ;-) Na całym świecie.... mam dla ciebie fatalne nowiny. W samej Polsce, jak juz było napisane wyżej, oprócz Gwiazdora jest jeszcze Aniołek i Dzieciątko. Nie chcę wspominać Dziadka Mroza w Rosji, mimo że on się tam przyjął (bo mnie posądzisz o wrogą propagandę). A we Włoszech (przynajmniej w niekórych rejonach) prezenty przynosi wróżka Befana. W Szwecji chyba troll? W Finlandii (TAK, w Finlandii) kransnoludek Jultomte.... Jest Łucja... Mam wymieniać dalej? Aha, jeszcze coś: nie wszędzie prezenty znajduje się pod choinką.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Dokładne uzupełnienie Listy Nie-Mikołajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.02, 09:51 > W Szwecji chyba troll? Dokładnie: w Szwecji Jultomten, w Norwegii Julenissen, a w Finlandii Joulupukki. I nie są to żadne Mikołaje, tylko karzełki, a i głowy nie dam, czy tych prezentów nie wrzucają przez okno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: web Re: Dokładne uzupełnienie Listy Nie-Mikołajów IP: *.etela.sonera.fi 10.12.02, 11:24 Gość portalu: Dzidka napisał(a): > > W Szwecji chyba troll? > > Dokładnie: w Szwecji Jultomten, w Norwegii Julenissen, a w Finlandii > Joulupukki. I nie są to żadne Mikołaje, tylko karzełki, a i głowy nie dam, czy > tych prezentów nie wrzucają przez okno. Dzidka, Joulupukki mieszka w Rovaniemi ma 2 m wzrostu i nie jest karzelkiem, prezenty przynosi 24 grudnia tak jak Gwiazdor! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: Dokładne uzupełnienie Listy Nie-Mikołajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.02, 12:00 > Dzidka, Joulupukki mieszka w Rovaniemi ma 2 m wzrostu i nie jest karzelkiem, > prezenty przynosi 24 grudnia tak jak Gwiazdor! OK, w tej kwestii mogłam się mylić (liczyłam zresztą na odzew ludzi stamtąd) ale o to własnie chodzi, ze 24 Grudnia, nie Gwiazdor, ale i NIE Mikołaj!! Nie czytałeś całego wątku czy co? O to cały czas idzie dyskusja! Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
psok Re: Święty Mikołaj 06.12.02, 15:19 Ja dostanę napewno kalendarz adwentowy w formie dużej skrzyneczki do wieszania na ścianie, a w każdej przegródce pifko na każdy dzionek.... Mój Gwiazdor (trzymam się tej linii) wie czego mi potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
psok Re: Święty Mikołaj 06.12.02, 15:22 psok napisał: > Ja dostanę napewno kalendarz adwentowy w formie dużej skrzyneczki do wieszania > na ścianie, a w każdej przegródce pifko na każdy dzionek.... Mój Gwiazdor > (trzymam się tej linii) wie czego mi potrzeba. A zapomniałem dodać, że ja go nazywam Gwiazdor Lech a moi znajomi z innych części Polski sw. Lech czy jakoś tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polityk Re: Święty Mikołaj IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 09.12.02, 22:30 Poproszę normalny rząd bez żadnych post komunistów ani pseudo solidarności!!! po prostu NORMALNI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mantis1 pierwszy prezent... 12.12.02, 09:26 ...od mikolaja juz dostalem , umowe zlecenie na 2 weeks:) teraz czekam na nasteony:)) tj przedluzenie tej umowy, bo musze sie "sprawdzic w firmie"...marzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: pierwszy prezent... IP: 213.76.149.* 12.12.02, 09:39 > ...od mikolaja juz dostalem , umowe zlecenie na 2 weeks:) teraz czekam na > nasteony:)) tj przedluzenie tej umowy A to już dostaniesz od Gwiazdora ;-) Odpowiedz Link Zgłoś