Forum   sos rybny

sos rybny

(30 wyników)
  • Wiem, że pytanie trochę dziwne, bo to subiektywne odczucia. Ale mam ochotę na kilka tajskich dań i do każdego dodaje się 2 -3 łyżki tego sosu. Na razie jeszcze go nie kupiłam, bo boję się że będzie śmierdział, jak krewetki (a nie znoszę tego zapachu) i smakował, jak skondensowana zupa rybna. Jakie macie odczucia, do czego porównalibyście smak i zapach tego sosu? Czy dominuje w potrawie, czy można go pominąć lub zastąpić.
  • Mąż kupił pstrąga i chcial sobie ulepszyć rybe i kupił sos rybny - sam w sobie ten sos jest nie dobry i zepsuł rybe ale skoro już jest to doczego go wykorzystać dzieki za rady
  • Uwielbiam różnorakie wariacje na temat kuchni tajskiej, niestety mój połówek jest poważnie uczulony na rybie białko. Czy da się czymś zastąpić ten nieszczęsny sos rybny? Ostrygowego też bym raczej nie ryzykowała, uczulenie jest zbyt poważne by sprawdzać organoleptycznie czy ostrygi też mają to nieszczęsne białko? Domyślam się, ze moje pytanie jest głupie i naiwne, ale a nóż jest iskierka nadziei?
  • ....nie wiem czy się przekonam aby go do czegoś dodac.Uwielbiam kuchnie tajską,chcialam zrobić pad -thai,no ale jak wół "stoi"w przepisie,że musi być sos rybny,no to zamówiłam,wczoraj dostałam to to...śmierdzi jak pedigree- pal,mąż powiedział,że on tego nie ruszy.Czy to może ma jakieś "ukryte walory smakowe".Kto z was próbował już potraw z sosem rybnym i ile tego sie dodaje?
  • Straszna mnie naszla ochota na samodzielne przygotowanie potraw tajlandzkich i chinskich. Poczytalam przepisy na forum, zaopatrzylam sie w sos sojowy , imbir i mleko kosowe,ale sosu rybnego za nic nie moge znalezc. czy ten sos ma jeszcze jakas inna nazwe ? Czy ewentualnie mozna sie bez niego obejsc ?
  • z powodu katastrofy z komputerem, z opoznieniem pewnym. Robilem kurczaka z wyzej wymienionymi. Trawa cytrynowa - w przepisie bylo, by dodac 4 - zapach imbiry, spowodowal ze dodalem 2 (mimo, ze sprobowalem wczesniej i nie okazala sie ostra). W efekcie moge powiedziec - ze nie nalezy pękać. sos rybny - noooooo, jak ktos nie przepeda za zapachem ryb, to niech klips na nos zalozy prze pierwsze minuty przygotowania :) Ale pozniej jak reka odjal. Efekt warty trudu
  • Zbieram się do zrobienia kaczki z liczi z przepisu. W przepisie jest sos rybny, który lubię i z powodzeniem używam, mam jednak wątpliwości, czy nie pogryzie się z kaczką. Może lepiej zastąpić go sosem sojowym? I drugie pytanie. Czy te owoce z puszki nie będą jednak za słodkie i czy nie lepiej je zastąpić świeżymi?
  • jesli dobrze odczytuje z opakowania "hung thangh" - do czego? poza zaplanowanym kurczakiem z trawą cytrynową (rowniez dziś nabytą)
  • Zrobiłam curry z tego przepisu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87043781,87043781.html?v=2&wv.x=0 Robiłam je już wielokrotnie, bardzo je lubię. Niestety tym razem kupiłam nową pastę curry, dodałam tyle co zwykle i curry okazało się tak ostre, że nie byłam w stanie tego zjeść. Niewiele myśląc zmiksowałam wszystko, żeby mieć zupę. Powstała zupa już nie jest tak ostra, ale no właśnie, mdła... Czegoś mi tu brakuje, co mogę dodać, żeby pasowało i żeby miało więcej smaku? Z góry dziękuję za prop...
  • ktory czesto uzywa Nigella - czy uzywacie ?
  • no właśnie, dostałam wielką butlę sosu ostrygowego z Chin. Do czego używacie go? Jak mogę go wykorzystac?
  • może ktoś konkretnie ze Squid Brand? ten czy inny - chętnie poznam wasze zastosowania
  • czy ktoś zna przepis na zupę tajską z kurczakiem i mleczkiem kokosowym, ale tak z własnego doświadczenia i mógł mi podać przepis? będę bardzo wdzięczna. pozdrawiam Pola
  • Kochani, podrzućcie jakiś pomysł na tajskie (ale takie naprawdę prawdziwe) curry z wołowiny. Niedawno robiłam z kurakiem i zasmakowało mi ogromnie, więc nabyłam "górką" trochę mleka kokosowego, zieloną pastę curry i sos rybny (większość pozostałych składników, jak czosnek, szalotki, imbir, sos sojowy, limonki i przyprawy mam, dokupię jeszcze trawę cytrynową ewentualnie itp). Chodzi za mną to curry ale po wertowaniu przepisów w necie głowa mi już pęka, poratujcie czymś przetestowany...
  • Bardzo lubię przyrządzać kurczaka tajskiego w mleku kokosowym. Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie, przełożyć do większego garnka, 3 papryki różnokolorowe, pokrojone w kostkę podsmażyć z cebulką i czosnkiem. Dodać do kurczaka, wszystko zalać mlekiem kokosowym (na kilo kurczaka 2 puszki), dodać 2 łyżki sosu ostrygowego i małą łyżeczkę sambal oelek. Gotować 5 min, na koniec dodać skórkę i sok z połowy limonki. Podaję z ryżem, ale nie mam pomysłu na sałatkę. Z czym łącz...
  • Jak zrobić w polskich warunkach kimchee, czy uda mi się zakisić? Jak to zrobić, proszę o wskazówki. Dziękuję.
  • wlasciwie chodzi mi o sos ostrygowy i rybny. Po pierwsze to dwa diametralnie rozne sosy, mylenie ich moze okazac sie "katastrofalne w skutkach" ostatnio czytalam tu na forum pare rzeczy, ktore moga wprowadzac w blad Otoz sos ostrygowy absolutnie nie nadaje sie do salatek , chyba ze przygotowywany jest jakis dressing na cieplo (nic mi jednak nie przychodzi do glowy) Dodaje sie go do smazenia, marynowania itd do zup sie go raczej nie dodaje (zupa zmetnieje, a wiekszosc chins...
  • wiem,że bakłażany mają dużo soli mineralnych/ fosfor,wapń/,błnonnika. Obniżają poziom cholesterolu we krwi.Propszę o radę jak przyrządzić szybko i smoacznie z niech potrawy ?
  • jak wyzej :) czy ktos widzial? zapas po wycieczkowy mi sie dramatycznie konczy :(
  • poproszę o przepisy jak w temacie... dzięki...
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się