-
Wiem, że pytanie trochę dziwne, bo to subiektywne odczucia. Ale mam ochotę na kilka tajskich dań i do każdego dodaje się 2 -3 łyżki tego sosu. Na razie jeszcze go nie kupiłam, bo boję się że będzie śmierdział, jak krewetki (a nie znoszę tego zapachu) i smakował, jak skondensowana zupa rybna. Jakie macie odczucia, do czego porównalibyście smak i zapach tego sosu? Czy dominuje w potrawie, czy można go pominąć lub zastąpić.
-
Mąż kupił pstrąga i chcial sobie ulepszyć rybe i kupił sos rybny - sam w sobie ten sos jest nie dobry i zepsuł rybe ale skoro już jest to doczego go wykorzystać dzieki za rady
-
Uwielbiam różnorakie wariacje na temat kuchni tajskiej, niestety mój
połówek jest poważnie uczulony na rybie białko. Czy da się czymś
zastąpić ten nieszczęsny sos rybny? Ostrygowego też bym raczej nie
ryzykowała, uczulenie jest zbyt poważne by sprawdzać
organoleptycznie czy ostrygi też mają to nieszczęsne białko?
Domyślam się, ze moje pytanie jest głupie i naiwne, ale a nóż jest
iskierka nadziei?
-
....nie wiem czy się przekonam aby go do czegoś dodac.Uwielbiam kuchnie
tajską,chcialam zrobić pad -thai,no ale jak wół "stoi"w przepisie,że musi być
sos rybny,no to zamówiłam,wczoraj dostałam to to...śmierdzi jak pedigree-
pal,mąż powiedział,że on tego nie ruszy.Czy to może ma jakieś "ukryte walory
smakowe".Kto z was próbował już potraw z sosem rybnym i ile tego sie dodaje?
-
Straszna mnie naszla ochota na samodzielne przygotowanie potraw tajlandzkich
i chinskich. Poczytalam przepisy na forum, zaopatrzylam sie w sos sojowy ,
imbir i mleko kosowe,ale sosu rybnego za nic nie moge znalezc. czy ten sos ma
jeszcze jakas inna nazwe ? Czy ewentualnie mozna sie bez niego obejsc ?
-
z powodu katastrofy z komputerem, z opoznieniem pewnym. Robilem kurczaka z wyzej wymienionymi.
Trawa cytrynowa - w przepisie bylo, by dodac 4 - zapach imbiry, spowodowal ze dodalem 2 (mimo, ze sprobowalem wczesniej i nie okazala sie ostra). W efekcie moge powiedziec - ze nie nalezy pękać.
sos rybny - noooooo, jak ktos nie przepeda za zapachem ryb, to niech klips na nos zalozy prze pierwsze minuty przygotowania :)
Ale pozniej jak reka odjal.
Efekt warty trudu
-
jesli dobrze odczytuje z opakowania "hung thangh" - do czego?
poza zaplanowanym kurczakiem z trawą cytrynową (rowniez dziś nabytą)
-
Zbieram się do zrobienia kaczki z liczi z przepisu. W przepisie jest sos rybny, który lubię i z powodzeniem używam, mam jednak wątpliwości, czy nie pogryzie się z kaczką. Może lepiej zastąpić go sosem sojowym?
I drugie pytanie. Czy te owoce z puszki nie będą jednak za słodkie i czy nie lepiej je zastąpić świeżymi?
-
ktory czesto uzywa Nigella - czy uzywacie ?
-
może ktoś konkretnie ze Squid Brand?
ten czy inny - chętnie poznam wasze zastosowania
-
Zrobiłam curry z tego przepisu:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87043781,87043781.html?v=2&wv.x=0
Robiłam je już wielokrotnie, bardzo je lubię. Niestety tym razem kupiłam nową pastę curry, dodałam tyle co zwykle i curry okazało się tak ostre, że nie byłam w stanie tego zjeść. Niewiele myśląc zmiksowałam wszystko, żeby mieć zupę. Powstała zupa już nie jest tak ostra, ale no właśnie, mdła... Czegoś mi tu brakuje, co mogę dodać, żeby pasowało i żeby miało więcej smaku?
Z góry dziękuję za prop...
-
no właśnie, dostałam wielką butlę sosu ostrygowego z Chin. Do czego
używacie go? Jak mogę go wykorzystac?
-
czy ktoś zna przepis na zupę tajską z kurczakiem i mleczkiem kokosowym, ale
tak z własnego doświadczenia i mógł mi podać przepis? będę bardzo wdzięczna.
pozdrawiam
Pola
-
Kochani, podrzućcie jakiś pomysł na tajskie (ale takie naprawdę prawdziwe)
curry z wołowiny. Niedawno robiłam z kurakiem i zasmakowało mi ogromnie, więc
nabyłam "górką" trochę mleka kokosowego, zieloną pastę curry i sos rybny
(większość pozostałych składników, jak czosnek, szalotki, imbir, sos sojowy,
limonki i przyprawy mam, dokupię jeszcze trawę cytrynową ewentualnie itp).
Chodzi za mną to curry ale po wertowaniu przepisów w necie głowa mi już pęka,
poratujcie czymś przetestowany...
-
Jak zrobić w polskich warunkach kimchee, czy uda mi się zakisić? Jak to
zrobić, proszę o wskazówki. Dziękuję.
-
Bardzo lubię przyrządzać kurczaka tajskiego w mleku kokosowym. Pierś z
kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie, przełożyć do większego
garnka, 3 papryki różnokolorowe, pokrojone w kostkę podsmażyć z cebulką i
czosnkiem. Dodać do kurczaka, wszystko zalać mlekiem kokosowym (na kilo
kurczaka 2 puszki), dodać 2 łyżki sosu ostrygowego i małą łyżeczkę sambal
oelek. Gotować 5 min, na koniec dodać skórkę i sok z połowy limonki. Podaję z
ryżem, ale nie mam pomysłu na sałatkę. Z czym łącz...
-
wlasciwie chodzi mi o sos ostrygowy i rybny.
Po pierwsze to dwa diametralnie rozne sosy, mylenie ich moze okazac
sie "katastrofalne w skutkach"
ostatnio czytalam tu na forum pare rzeczy, ktore moga wprowadzac w blad
Otoz sos ostrygowy absolutnie nie nadaje sie do salatek , chyba ze
przygotowywany jest jakis dressing na cieplo (nic mi jednak nie przychodzi do
glowy)
Dodaje sie go do smazenia, marynowania itd
do zup sie go raczej nie dodaje (zupa zmetnieje, a wiekszosc chins...
-
wiem,że bakłażany mają dużo soli mineralnych/ fosfor,wapń/,błnonnika.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi.Propszę o radę jak przyrządzić szybko i
smoacznie z niech potrawy ?
-
jak wyzej :) czy ktos widzial? zapas po wycieczkowy mi sie dramatycznie
konczy :(
-
Kupilam wlasnie opakowanie serka tofu i... nie wiem, co z nim zrobic :) Macie
jakies pomysly, jak go ciekawie wykorzystac? O! A moze ktos probowal
przyrzadzac go na slodko i co z tego wyniklo? :)
Pozdrawiam,
Kasia