Dodaj do ulubionych

Stołeczność Poznania zagrożona!

IP: *.wmmv.put.poznan.pl 20.01.03, 07:37
Nie wiem jak można w tak oczywistej sprawie pytać o zdanie i
opinię kogoś, kto tak mało ma wyczucia, wiedzy i honoru by
rozumieć słowo "stołeczność". Krakowianie nie chcą by stolicę
przeniesiono do Krakowa, ale nikogo nie dziwi, że mówi
się "stołeczne miasto Kraków". Gniezno, jako pierwsza stolica
naszego państwa też oczywiście ma prawo używać "stołeczność" w
odniesieniu do swego miasta. Wątpliwości pana Millera są natury
zaściankowej i wynikają z braku poczucia ciągłości historii
naszego narodu (czemu dziwić się nie należy zważywszy na jego
pochodzenie i nazwisko) i z braku wiedzy (czemu dziwić sie nie
należy zważywszy na szkołę "wyższą", którą ukończył), oraz z
braku honoru (czemu dziwić się należy ze względów oczywistych).
Jednym słowem przykro, że mamy takiego premiera.
Obserwuj wątek
    • Gość: ???!!! Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: proxy / 62.233.187.* 20.01.03, 08:10
      Ponieważ opinia tow.( pardon) premiera- Millera jest po czasie
      to radni powinni ją całkowicie zignorować - i po sprawie!!! Zaś
      komentarz w GW, ten o podmokłej łące w warzszawie kiedy w
      Poznaniu królowie stawiali zamki jest wysmienity.
      • Gość: Goldi Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 21.01.03, 22:29
        Gość portalu: ???!!! napisał(a):

> Ponieważ opinia tow.( pardon) premiera- Millera jest po czasie
        > to radni powinni ją całkowicie zignorować - i po sprawie!!! Zaś
        > komentarz w GW, ten o podmokłej łące w warzszawie kiedy w
        > Poznaniu królowie stawiali zamki jest wysmienity.

zgadzam sie z tym, zmieszali ich z łąką hehe
        Poznań - Stołeczne miasto !!!!
      • Gość: Jacol Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 09:16
        Już za czasów najgłębszej, zatwardziałej KOMUNY zabierano jednym aby dać drugim
        i teraz w WOLNEJ POLSCE próbuje się zabrać coś Poznaniowi aby dać Łodzi !!!???
        czy się mylę?
    • Gość: endrju Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 20.01.03, 11:34
      LM nadeje sie co najwyzej do palenia.
    • Gość: Bernstein Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 20.01.03, 12:30
      Takiego artykulu szybciej spodziewalbym sie 1 kwietnia... I wtedy moznaby sie
      zasmiac i nie skomentowac. Ale poniewaz nie ma dzisiaj prima aprilis wiec
      pozwole sobie skomentowac ta calkowita bzdure. Po pierwsze uderza
      niekonsekwencja Szanownego Premiera RP, niewiedza historyczna i brak szacunku
      dla przeszlosci - bardziej chlubnej niz przeszlosc polityczna Premiera... Po
      drugie wydaje mi sie ze radni powinni zajac sie powazniejszymi sprawami niz
      rozpatrywaniem bzdurnych i niepotrzebnych wypocin Premiera. Swoja droga Premier
      tez ma co robic...
    • Gość: poznaniak SKANDAL!!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 20.01.03, 15:54
      Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której poznańscy radni
      poparliby stanowisko Millera.
      • Gość: endrju Re: SKANDAL!!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 20.01.03, 16:16
        LM jest tylko do palenia. Nie przejmujmy sie takim burkiem ,sekretarzykiem z
        Lodzi, maczo PRL , dowcipnisiem o nedznym poczuciu humoru , czlowiekiem
        ktorego kocha Adam.
    • Gość: poznaniak z dzada pradzada Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.03, 17:24
      Miller lapy precz od Poznania
    • Gość: poznaniak z dziada pradziada Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.03, 17:27
      Miller lapy precz od Poznania
      • Gość: kk Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.03, 18:39
        Oj biedny tow. Miller - teraz będzie tylko Stołeczne miasto Łódź
        i koniec. Co tam Poznań.
    • Gość: xxx Niech się KANCLERZYK... IP: *.icpnet.pl 20.01.03, 23:23
      Niech się Kanclerzyk w sprawy Pyrlandii nie miesza!!! niech
      sobie siedzi w Azji i już...
    • Gość: Pozhoga Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.dtce.net / *.man.polbox.pl 21.01.03, 11:55
      A w kolejnych wyborach SLD w P-niu i tak dostanie
      30 % głosów albo i lepiej, he, he...

Pzdr,
    • Gość: VIPunia - Iwona Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 15:30
      Hmm myslalam w nocy ze to mi sie snilo (ok. 5 rano), pisalam wlasnie o
      regionalizmie poznanskim w pracy mgr, pisze 'stolecznosc' blah blah... wchodze
      na WWW gazeta.pl, a tu taki watek...

Po prostu mnie przyszpililo w serducho.......
    • heweliusz9 Re: Stołeczność Poznania zagrożona! 21.01.03, 16:30
      popieram Miller, Poznan nie jest i nie był miastem stołecznym a teki
      podszywanie to kompromitacja i przykład kompleksów
      • Gość: kukmajst Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.03, 16:41
        heweliusz9 napisał:

> Poznan nie jest i nie był miastem stołecznym

Nie był, ćwoku? Chyba wypada się trochę poduczyć historii...
        • Gość: Hm.. Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 00:10
          Gość portalu: kukmajst napisał(a):

> heweliusz9 napisał:
          >
          > > Poznan nie jest i nie był miastem stołecznym
          >
          > Nie był, ćwoku? Chyba wypada się trochę poduczyć historii...

A był?? Kiedy?? O ile dobrze pamiętam z lekcji historii, to stolicami Polski
          były kolejno:
          1. Gniezno
          2. Kraków
          3. Warszawa

Jeśli Poznań rzeczywiście był kiedyś stolicą Polski, to prosiłbym o jakieś
          konkretne daty.. Chętnie się douczę:-)
          • Gość: Lechita Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: 219.240.31.* 22.01.03, 01:33
            Gość portalu: Hm.. napisał(a):

> Gość portalu: kukmajst napisał(a):
            >
            > > heweliusz9 napisał:
            > >
            > > > Poznan nie jest i nie był miastem stołecznym
            > >
            > > Nie był, ćwoku? Chyba wypada się trochę poduczyć historii...
            >
            > A był?? Kiedy?? O ile dobrze pamiętam z lekcji historii, to stolicami Polski
            > były kolejno:
            > 1. Gniezno
            > 2. Kraków
            > 3. Warszawa

Po Gnieznie byl wlasnie Poznan. Poznan za Mieszka juz, a napewno za Boleslawa I
            byl glownym grodem polski. Byl najwiekszym, najlepiej fortyfikowanym grodem.
            Tutaj byla rezydencja Mieszka i Boleslawa. Chrzest ktory odbyl sie w Poznaniu
            swiadczy o wyzszosci Poznania nad Gnieznem. Gniezno jako stolica dawnego
            poganskiego panstwa Polan nie moglo byc stolica nowej Chrzescijanskiej Polski.
            Dlatego wlasnie Poznan od czasow Mieszka byl stolica Polski. Dlaczego wlasnie w
            Poznaniu pochowano Mieszka i Boleslawa? Przeciez wladcow zawsze choa sie w ich
            stolicy. No i jeszcze o Przemysle II sobie poczytaj, jego stolica byl Poznan.
            >
            > Jeśli Poznań rzeczywiście był kiedyś stolicą Polski, to prosiłbym o jakieś
            > konkretne daty.. Chętnie się douczę:-)
            • Gość: Hm.. Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 22:01
              Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Po Gnieznie byl wlasnie Poznan. Poznan za Mieszka juz, a napewno za
              Boleslawa I
              >
              > byl glownym grodem polski. Byl najwiekszym, najlepiej fortyfikowanym grodem.
              > Tutaj byla rezydencja Mieszka i Boleslawa. Chrzest ktory odbyl sie w
              Poznaniu
              > swiadczy o wyzszosci Poznania nad Gnieznem. Gniezno jako stolica dawnego
              > poganskiego panstwa Polan nie moglo byc stolica nowej Chrzescijanskiej
              Polski.
              > Dlatego wlasnie Poznan od czasow Mieszka byl stolica Polski. Dlaczego
              wlasnie w
              >
              > Poznaniu pochowano Mieszka i Boleslawa? Przeciez wladcow zawsze choa sie w
              ich
              > stolicy. No i jeszcze o Przemysle II sobie poczytaj, jego stolica byl Poznan.
              > >

Dzięki wielkie. Przynajmniej Ty jeden potrafiłeś rzeczowo odpowiedzieć na moje
              pytanie, bez wyzywania od nieuków.. Pozdrawiam:)
          • Gość: VIPunia - Iwona Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 02:22
            Kolega cos ma braki w historii ehh :(
            a ja sie łudziłam, ze nasze społeczeństwo wykształcone jest
            stolic było duzo, duzo wiecej, np. Mosina - 2 dni :)
            byl czas ze jak wladca przemierzal kraj to tam gdzie rozbil
            oboz i sie osiedlil na jakis czas to byla stolica ...
            proponuje - encyklopedia, ksiazki z historii do szk.
            podstawowej itp. - KIERUNEK BIBLIOTEKA !!!!!

WSTYD POLACY !!!!!!!!!!!!!
            WSTYD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: JB Miasto Stołeczne Mosina IP: *.inetia.pl 22.01.03, 15:07
              Gość portalu: VIPunia - Iwona napisał(a):

> Kolega cos ma braki w historii ehh :(
              > a ja sie łudziłam, ze nasze społeczeństwo wykształcone jest
              > stolic było duzo, duzo wiecej, np. Mosina - 2 dni :)
              > byl czas ze jak wladca przemierzal kraj to tam gdzie rozbil
              > oboz i sie osiedlil na jakis czas to byla stolica ...
              > proponuje - encyklopedia, ksiazki z historii do szk.
              > podstawowej itp. - KIERUNEK BIBLIOTEKA !!!!!
              >
              > WSTYD POLACY !!!!!!!!!!!!!
              > WSTYD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

W sumie mamy tych miast stołecznych na pęczki. Płock, Warszawa, Wrocław itp.

Votre JB
            • Gość: Hm.. Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 22:25
              Gość portalu: VIPunia - Iwona napisał(a):

> Kolega cos ma braki w historii ehh :(
              > a ja sie łudziłam, ze nasze społeczeństwo wykształcone jest

Najmocniej koleżankę przepraszam, że nie mam tytułu doktora nauk
              historycznych, a jedynie skromnego magistra inżyniera informatyki.. Koleżanka
              oczywiście jest ode mnie lepiej wykształcona, co tam mój tytulik z
              politechniki w obliczu niewyobrażalnej wręcz wiedzy studentki AE, prawda?

> stolic było duzo, duzo wiecej, np. Mosina - 2 dni :)
              > byl czas ze jak wladca przemierzal kraj to tam gdzie rozbil
              > oboz i sie osiedlil na jakis czas to byla stolica ...

Zgodnie z tą definicją rzeczywiście stolic było więcej.. tyle tylko, że w
              szkole podstawowej, do której koleżanka mnie łaskawie odsyła, uczy się tylko o
              Gnieźnie, Krakowie i Warszawie. A przynajmniej uczyło tak za moich czasów
              (lata 1984-1992). Podobne informacje znalazłem w encyklopedii, stąd moje
              pytanie.. na które nota bene tylko Lechita potrafił odpowiedzieć rzeczowo, bez
              żadnych docinków pod moim adresem..

> proponuje - encyklopedia, ksiazki z historii do szk.
              > podstawowej itp. - KIERUNEK BIBLIOTEKA !!!!!

Dzięki wielkie, nie omieszkam zajrzeć tam któregoś dnia po pracy..

>
              > WSTYD POLACY !!!!!!!!!!!!!
              > WSTYD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tak.. jeszcze raz przepraszam najmocniej, że zamiast uczyć się o tym, że np.
              Mosina była stolicą Polski przez 2 dni, traciłem czas na jakieś bezeceństwa w
              stylu sieci neuronowych czy ultrasonografii dopplerowskiej:( A propos, skoro
              koleżanka taka wykształcona (w przeciwieństwie do mnie) to może uświadomi mi,
              czy do trenowania sieci z propagacją wsteczną, zastosowanej do analizy obrazów
              USG, lepiej zastosować uczenie z momentum czy bez? Bo taki nieuk jak ja do
              dziś się nad tym zastanawia..:)

Pozdrawiam
          • Gość: kukmajst Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.03, 03:32

> A był?? Kiedy?? O ile dobrze pamiętam z lekcji historii, to stolicami Polski
            > były kolejno:
            > 1. Gniezno
            > 2. Kraków
            > 3. Warszawa
            >
            > Jeśli Poznań rzeczywiście był kiedyś stolicą Polski, to prosiłbym o jakieś
            > konkretne daty.. Chętnie się douczę:-)

Był taki czas kiedy po 216 (!!!) latach odrodziło się coś takiego jak KRÓLESTWO
            POLSKI!!! Dokonał tego niejaki Przemysł II, którego główną siedzibą było miasto
            POZNAŃ! Dla nieuków przypominam, że był to rok 1295...
            • Gość: Lechita Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: 219.240.31.* 22.01.03, 11:17

> Gość portalu: Hm.. napisał(a):
              >
              > > A był?? Kiedy?? O ile dobrze pamiętam z lekcji historii, to stolicami Pols
              > ki
              > > były kolejno:
              > > 1. Gniezno
              > > 2. Kraków
              > > 3. Warszawa
              > >
              > > Jeśli Poznań rzeczywiście był kiedyś stolicą Polski, to prosiłbym o jakieś
              >
              > > konkretne daty.. Chętnie się douczę:-)
              >
              > Był taki czas kiedy po 216 (!!!) latach odrodziło się coś takiego jak
              KRÓLESTWO
              >
              > POLSKI!!! Dokonał tego niejaki Przemysł II, którego główną siedzibą było
              miasto
              >
              > POZNAŃ! Dla nieuków przypominam, że był to rok 1295...

Poznan byl stolica juz za Mieszka I. Pisalem o tym wczesniej. Stara stolica,
              Gniezno to byl bardzo silno osrodek poganski. Nowe panstwo chrzescijanskie
              musialo miec nowa stolice, a Poznan nie mial zadnych silnych tradycji
              poganskich (Gniezno i Lednica, byly waznymi osrodkami poganskimi, szczegolnie
              Lednica). Poznan byl juz za Mieszka wiekszym grodem niz Gniezno, mial lepsze
              obwarowanie. W Poznaniu byla glowna siedziba Mieszka i Boleslawa. Dlatego
              tutaj, a nie w Gnieznie odbyl sie Chrzest w 966 roku, tutaj poswtalo pierwsze
              biskupstwo ktore nawet po powstaniu arcybiskuptswa w Gnieznie podlagalo tylko
              pod Watykan. Innym silnym argumentem pro-poznanskim jest to ze Mieszko i
              Boleslaw sa pochowani w Poznaniu, nie w Gnieznie.
            • Gość: Hm.. Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 22:09

> Był taki czas kiedy po 216 (!!!) latach odrodziło się coś takiego jak
              KRÓLESTWO
              >
              > POLSKI!!! Dokonał tego niejaki Przemysł II, którego główną siedzibą było
              miasto
              >
              > POZNAŃ! Dla nieuków przypominam, że był to rok 1295...

A po co ten epitet na końcu? Nic o mnie nie wiesz, poza tym, że nie słyszałem
              o tym, że za czasów Przemysła II Poznań był stolicą Polski.. Ale oczywiście
              musiałeś dorzucić swój tekst o nieukach.. Lepiej Ci od tego? Lechita
              przynajmniej potrafił rzeczowo i bez obrażania mnie wyjaśnić mi moje
              wątpliwości. W przeciwieństwie do Ciebie, niestety.
      • Gość: XXX Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 22.01.03, 23:51
        Naucz się HISTORII!!!
    • Gość: Łukasz Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.icpnet.pl 21.01.03, 17:06
      Niech się premier odpier... ,nie dość że kasy skąpi to jeszcze
      historyczna nazwa mu się nie podoba.
      • Gość: Lew Rywin Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.01.03, 09:41
        Poznań stolicą?????????????? Dawno i nieprawda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • madduck Re: Stołeczność Poznania zagrożona! 22.01.03, 14:36
      Nie wiem dlaczego premier Miller wyjechal z takim czyms. Wiadomo, ze Poznan byl
      stolica, mimo ze krotko i dawno, ale byl. Moze Miller pluje sobie w brode ze
      jego miasto nigdy nie bylo stolica? Mysle ze miasta, ktore w historii kiedys
      taka funkcje spelnialy powinny miec mozliwosc uzywania takiej nazwy. Przeciez
      nawet kazdy dzieciak wie jaka jest obecna stolica Polski i to ze w
      uroczystosciach inne miasta beda uzywaly takiej nazwy nie zachwieje wiedza
      naszych dzieci. Jezeli uslysza to ze uzywana jest nazwa stoleczne miasto
      Poznan, to bedzie tez impuls by przesledzic historie stolecznosci w Polsce.
      • synergie Ku pamieci !!! 22.01.03, 15:29

Jan Brzechwa

Na straganie w dzień targowy
        Takie słyszy się rozmowy:

"Może pan się o mnie oprze,
        Pan tak więdnie, panie koprze."
        "Cóż się dziwić, mój szczypiorku,
        Leżę tutaj już od wtorku!"
        Rzecze na to kalarepka:
        "Spójrz na rzepę - ta jest krzepka!"
        Groch po brzuszku rzepę klepie:
        "Jak tam, rzepo? Coraz lepiej?"
        "Dzięki, dzięki, panie grochu,
        Jakoś żyje się po trochu.
        Lecz pietruszka - z tą jest gorzej:
        Blada, chuda, spać nie może."
        "A to feler" -
        Westchnął seler.
        Burak stroni od cebuli,
        A cebula doń się czuli:
        "Mój Buraku, mój czerwony,
        Czybyś nie chciał takiej żony?"
        Burak tylko nos zatyka:
        "Niech no pani prędzej zmyka,
        Ja chcę żonę mieć buraczą,
        Bo przy pani wszyscy płaczą."
        "A to feler" -
        Westchnął seler.
        Naraz słychać głos fasoli:
        "Gdzie się pani tu gramoli?!"
        "Nie bądź dla mnie taka wielka" -
        Odpowiada jej brukselka.
        "Widzieliście, jaka krewka!" -
        Zaperzyła się marchewka.
        "Niech rozsądzi nas kapusta!"
        "Co, kapusta?! Głowa pusta?!"
        A kapusta rzecze smutnie:
        "Moi drodzy, po co kłótnie,
        Po co wasze swary głupie,
        Wnet i tak zginiemy w zupie!"
        "A to feler" -
        Westchnął seler.
      • Gość: Lew Rywin Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.03, 10:02
        madduck napisał:

> Nie wiem dlaczego premier Miller wyjechal z takim czyms. Wiadomo, ze Poznan
        byl
        >
        > stolica, mimo ze krotko i dawno, ale byl. Moze Miller pluje sobie w brode ze
        > jego miasto nigdy nie bylo stolica? Mysle ze miasta, ktore w historii kiedys
        > taka funkcje spelnialy powinny miec mozliwosc uzywania takiej nazwy. Przeciez
        > nawet kazdy dzieciak wie jaka jest obecna stolica Polski i to ze w
        > uroczystosciach inne miasta beda uzywaly takiej nazwy nie zachwieje wiedza
        > naszych dzieci. Jezeli uslysza to ze uzywana jest nazwa stoleczne miasto
        > Poznan, to bedzie tez impuls by przesledzic historie stolecznosci w Polsce.

Opieracie swoją wiedzę na tema stołeczności piątego miasta w Polsce na artykule
        w Newsweek-u.
        Dlatego nikogo nie przekonacie do domniemanej stołeczności poznania!!!
        Ale lokalnie możecie sobie takie bzdury wmawiać ku pokrzepieniu serc!!!!
        • Gość: Brono Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: 150.254.117.* 23.01.03, 17:14
          Za to ty bez wątpienia miałeś kiedyś stolicę w Moskwie.
        • Gość: Poznańczyk Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 18:19
          Skądś się urwałeś?? Sam opierasz swoją tzw. wiedzę na Newsweeku!! Mogę się
          założyć, że nawet nie wiesz gdzie jest Miasto Stołeczne Poznań,a co dopiero
          wiedzieć cokolwiek o Jego wspaniałej hisorii. Premier Miller ma "kompleks
          Łodzi", uznaje że skoro jego misto nie ma prawa do tytułu miasta stołecznego to
          żadne nie będzie miało. Co do ciebie, to chyba każdy kto czytał twoją wypowiedź
          i utożsamia się z Poznaniem popatrzy na ciebie jak na osobę mówiąc deliaktnie
          chorą psychicznie. Radzę ci żebyś więcej lepiej nic nie pisał.
          • Gość: kukmajst Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.03, 18:28
            Gość portalu: Poznańczyk napisał(a):

> Premier Miller ma "kompleks Łodzi"

Ten związek Millera z Łodzią to zresztą też lekka ściema. Z jego biografii za
            bardzo to nie wynika. Facet urodził się w Żyrardowie, potem "studiował" i
            pracował w KC w Warszawie, z przerwą na sekretarzowanie w Skierniewicach. Z
            Łodzią "związał" się na poczatku lat 90., kiedy postanowił wystartować stamtąd
            w wyborach, co zresztą robi do dzisiaj. I jak taki ktoś ma mieć szacunek do
            naszej Poznańskiej tradycji?
            • warsau Re: Stołeczność Poznania zagrożona! 23.01.03, 22:46

heh Lodz to dobry klimat dla towarzysza Millera: buro, szaro i biednie. Tam sie
              moze pan kanclerzyk realizowac. Pan kaclerzyk nawet igrzysk dla wlasnego ludu
              nie potrafi zorganizowac, szkoda mowic o reszcie.
    • Gość: Wernyhor Miller IP: *.icpnet.pl 22.01.03, 16:57
      Czy to aby na pewno byl jego pomysł?
      Czy może podległych mu urzędników w kancelarii?

A jeżeli to rzeczywiście Pan Premier...
      cóż,
      komuniści nigdy nie szanowali tradycji

------------

Pomnik Przemysłowi II !
    • Gość: Wowgin zdecentralizowaćPolskę-stolicę do średniego miasta IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 23.01.03, 22:05
      Stolicę przeniesiono kiedyś do Warszawy, by była w centrum kraju, by odizolować
      się od lokalnych możnowładców, których wpływ stał się nieznośny (korupcja?
      znamy to skądś?).
      Proponuję znaleźć jako miejsce na stolicę jakieś średnie/mniejsze miasto mniej
      więcej w centrum kraju by jego elita (tak jak kiedyś elita prowincjonalnej
      Warszawy) nie zdominowała życia publicznego. Vide również Bonn po II WŚ.
      Dobrymi ośrodkami mogłyby być Kruszwica, Sieradz lub Kalisz. Pozostałe nie
      ministerialne instytucje, jak Śąd Naczelny, NSA, Giełda, NBP, Wyższy Urząd
      Morski, GUS, GUC, itd. powinny zostać po równo poprzenoszone do głównych (5,
      10, 16 ?) aglomeracji.
      Co sądzicie o tym pomyśle na najbliższe 25 lat?
      • Gość: Hm.. Re: zdecentralizowaćPolskę-stolicę do średniego m IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 22:35
        Gość portalu: Wowgin napisał(a):

> Stolicę przeniesiono kiedyś do Warszawy, by była w centrum kraju, by
        odizolować
        >
        > się od lokalnych możnowładców, których wpływ stał się nieznośny (korupcja?
        > znamy to skądś?).
        > Proponuję znaleźć jako miejsce na stolicę jakieś średnie/mniejsze miasto
        mniej
        > więcej w centrum kraju by jego elita (tak jak kiedyś elita prowincjonalnej
        > Warszawy) nie zdominowała życia publicznego. Vide również Bonn po II WŚ.
        > Dobrymi ośrodkami mogłyby być Kruszwica, Sieradz lub Kalisz. Pozostałe nie
        > ministerialne instytucje, jak Śąd Naczelny, NSA, Giełda, NBP, Wyższy Urząd
        > Morski, GUS, GUC, itd. powinny zostać po równo poprzenoszone do głównych (5,
        > 10, 16 ?) aglomeracji.
        > Co sądzicie o tym pomyśle na najbliższe 25 lat?

Obawiam się, że jedynym skutkiem byłoby skorumpowanie Bogu ducha winnej
        Kruszwicy:) A tak poważniej, to zaraz podniosłoby się larum zewsząd dookoła
        pt. "a dlaczego to nie u nas jest stolica?".. Taka to już nasza polska
        specyfika, niestety:( Przede wszystkim decentralizacja - jeśli od stolicy nie
        będzie już tak wiele zależało, to może sobie zostać w Warszawie:)
    • Gość: TRZY KTO JEST ZA ODEBRNIEM PANU L.MILLEROWI TYTUŁU PREM IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 23:17
      KTO JEST ZA ODEBRANIEM PANU L.MILLEROWI TYTUŁU PREMIER, PO UPŁYWIE JEGO
      KADENCJI!
      • Gość: Hm.. Re: KTO JEST ZA ODEBRNIEM PANU L.MILLEROWI TYTUŁU IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.03, 00:37
        Gość portalu: TRZY napisał(a):

> KTO JEST ZA ODEBRANIEM PANU L.MILLEROWI TYTUŁU PREMIER, PO UPŁYWIE JEGO
        > KADENCJI!

Ja osobiście jestem za tym, żeby zrobić to jeszcze przed jej upływem:)
        • Gość: TRZY Re: KTO JEST ZA ODEBRNIEM PANU L.MILLEROWI TYTUŁU IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.03, 00:43

> Gość portalu: TRZY napisał(a):
          >
          > > KTO JEST ZA ODEBRANIEM PANU L.MILLEROWI TYTUŁU PREMIER, PO UPŁYWIE JEGO
          > > KADENCJI!
          >
          > Ja osobiście jestem za tym, żeby zrobić to jeszcze przed jej upływem:)

Też mądrze:-)
          Pozdrawiam

TRZY
    • Gość: mw Re: Wiocha z tramwajami! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 24.01.03, 08:16
      Megalomania tubylców sięga szczytów! A może jesteście pępkiem świata buraki?
      • Gość: Adieu Re: Wiocha z tramwajami! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 08:37
        u nas są BIMBY warszawski kmiotku, potomku neandertalski....
        • Gość: mw Re: Wiocha z tramwajami! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 24.01.03, 08:55
          Gość portalu: Adieu napisał(a):

> u nas są BIMBY warszawski kmiotku, potomku neandertalski....

W takim razie wiocha z BIMBAMI buraku poznański:)
          • Gość: bobcio Re: Wiocha z tramwajami! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 09:52
            Nie będę się zniżał do poziomu Mw, ale będzie to trudne. Dzieci takie jak on, o
            całkowitej nietolerancji dla wsyzstkiego co lepsze i starsze przerażają mnie.
            Uważam też, że do takich dzieci należy Premier. Natomiast warto tutaj wspomnieć
            o tym, że to właśnie Poznań zaćmił sławę pierwszej stolicy czyli Gniezna i
            teraz warszawiaczki - cwaniaczki też się boją by nagle nie przestali ich
            odwiedzać zagraniczni działacze. Bowiem była by to wielka strata, nagły koniec
            inwestycji w tej wiosce zabitej dechami, chwalącej się metrem z jedną linią. Do
            mieszkańców tak zwanego miasta warszawy - spójrzcie na miasta takie jak Berlin
            czy Sztokholm i bierzcie z nich przykład, a od Miasta stołecznego Poznania -
            WARA!!
            • Gość: mw Re: Wiocha z tramwajami! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 24.01.03, 10:08
              Gość portalu: bobcio napisał(a):

> Nie będę się zniżał do poziomu Mw, ale będzie to trudne. Dzieci takie jak on,
              o
              >
              > całkowitej nietolerancji dla wsyzstkiego co lepsze i starsze przerażają mnie.
              > Uważam też, że do takich dzieci należy Premier. Natomiast warto tutaj
              wspomnieć
              >
              > o tym, że to właśnie Poznań zaćmił sławę pierwszej stolicy czyli Gniezna i
              > teraz warszawiaczki - cwaniaczki też się boją by nagle nie przestali ich
              > odwiedzać zagraniczni działacze. Bowiem była by to wielka strata, nagły
              koniec
              >
              > inwestycji w tej wiosce zabitej dechami, chwalącej się metrem z jedną linią.
              Do
              >
              > mieszkańców tak zwanego miasta warszawy - spójrzcie na miasta takie jak
              Berlin
              > czy Sztokholm i bierzcie z nich przykład, a od Miasta stołecznego Poznania -
              > WARA!!

Bobcio pisze: "co lepsze i starsze" - A co jest w Poznaniu lepsze i starsze?
              Stare, odrapane kamienice? Zamek o bryle pasującej do miasta jak krowie siodło?
              Krzywe, zaśmiecone chodniki? Chaotyczna, nieciekawa architektonicznie zabudowa?
              Pisze dalej: "Poznań zaćmił sławę pierwszej stolicy czyli Gniezna"
              Wolę już Gniezno. Z powodów jak wyżej.
              I dalej: "warszawiaczki - cwaniaczki też się boją by nagle nie przestali ich
              odwiedzać zagraniczni działacze"
              Paranoja i megalomania. Bez komentarza.
              PS.Mieszkam w Poznaniu już 12 lat i widzę narastającą degrengoladę tego
              zapyziałego miasta i jego mieszkańców.
              • Gość: coreupper Re: Wiocha z tramwajami! IP: *.asco.de 24.01.03, 16:47
                To najwyzszy czas zebys sie stad wyniosl do swojej wiochy. Skadkolwiek bys nie
                byl... To wstyd, ze ja musze siedziec za granica zdala od mojego Poznania, a
                jakis wiochmen ma ZASZCZYT od 12 lat tam mieszkac i jeszcze mu sie nie podoba...

Podatek liniowe 15%, kara smierci dla mordercow, przejrzyste prawo i zasady
                wspolzycia, niezaleznosc finansowa, gospodarcza lokalnych spolecznosci.

Glosujcie na UPR! Cala nadzieja w Rywinie i jego aferze! Mama nadzieje, ze
                wyjebie w kosmos tych lewicowych aferzystow nawet jesli by to mialo kosztowac
                te 17.5 miliona dolarow.
      • Gość: KS Re: Wiocha z tramwajami! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 13:10
        Proponuję również zmianę w statucie Miasta Warszawy na "wieś stołeczna
        Warszawa". Nie darmo około 90% Narodu na pytanie " największa wies w Polsce?"
        odpowiada Warszawa! Nie mówcie temu kmiotowi o bimbach bo i tak nie wie co to
        jest! Obywatele ( jeśli ktoś jeszcze wie co to w języku polskim znaczyło) Miast
        Stołecznych łączcie się. Gdyby dzisiaj Konopnicka pisała Rote to byłoby: " nie
        będzie Miler pluł nam w twarz!" Tak naprawdę Warszawa to wiocha z metrem bez
        fantazji no i kmioty jedne odbudowały ją za nasze pieniądze bo jeszcze w latach
        70 kazdy uczeń musiał w szkole obowiązkową składkę 10 zł ( cukier kosztował
        10,5 zł/kg ) na odbudowę stolicy - więc metro i inne urządzenia techniczne,
        których działanie jest im zapewne obce też są nasze! Nasz Poznań odbudowaliśmy
        za swoje więc wara- jest nasz!!! Poza tym co Azjaci mają do Europy - każdy
        cywilizowany człoweik przecież wie, że granica pomiędzy Europą a Azją
        przebiega w Strzałkowie! Won Kałmuki od nas, łapy precz od Poznania i
        wszystkich innych szacownych miast!!!
        • Gość: TRZY Premier IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.03, 13:39
          Idąc tropem p. premiera... każdy, kto przestanie być, premierem, prezydentem,
          biskupem... po przejściu na emeryturę, po ukończeniu kadencji, po Odwołaniu...
          powinien tracić TYTUŁ. „Jeden jest premier;-), prezydent:-), biskup:-)”,
          Hmm... zresztą premier mianował się SAM...
          Pozdrawiam
    • wpszemek Re: Stołeczność Poznania zagrożona! 24.01.03, 12:44
      Cała ta dyskusja wydaje mi się trochę bezprzedmiotowa. Nikt do tej pory nie
      kwestionował stołeczności Poznania. Miller zrobił to pierwszy. Tak na
      marginesie to "flagowe" Boeningi PLL LOT noszą nazwy wszystkich polskich stolic:
      Gniezno,Poznań,Kraków,Warszawa.

PS. Z bólem przyznaję rację koledze z Warszawy - Poznań strasznie zszedł na psy.
      Zwłaszcza jeśli chodzi o porządek. Sródmieście Warszawy jest znacznie czystsze
      od śródmieścia Poznania.
      • Gość: TRZY Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.03, 13:32
        wpszemek napisał:

> Cała ta dyskusja wydaje mi się trochę bezprzedmiotowa. Nikt do tej pory nie
        > kwestionował stołeczności Poznania. Miller zrobił to pierwszy. Tak na
        > marginesie to "flagowe" Boeningi PLL LOT noszą nazwy wszystkich polskich
        stolic
        > :
        > Gniezno,Poznań,Kraków,Warszawa.
        >
        > PS. Z bólem przyznaję rację koledze z Warszawy - Poznań strasznie zszedł na
        psy
        > .
        > Zwłaszcza jeśli chodzi o porządek. Sródmieście Warszawy jest znacznie
        czystsze
        > od śródmieścia Poznania.

To chyba zart... Moze by tak Waraszawa nie zabierala nam kasy, nasze firmy, nie
        mialyby swoich central w warszawce...ciekawe czy ta Azja moglaby sie chwalic
        kawaleczkiem metra...
    • Gość: DOLOWLADCA Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 24.01.03, 15:39
      miler TO WIELKIE GÓWNO JEDEN WIELKI DEBIL
      JEŚLI ON ODBIERZE NAM STOŁECZNOŚĆ TO ZACZNĘ ZBIERAĆ PODPISY ABY ODWOŁAĆ rząd
    • Gość: W-wiak Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 24.01.03, 16:20
      Oj pyrusy, ale z was zasciankowa, zakompleksiona i zawistna swolocz. Co bylo a
      nie jest nie pisze sie w rejestr. Nawet jak byliscie wieksi od Gniezna to
      Gniezno bylo stolica. A to ze krolow chowali w poznaniu to znaczy tylko tyle ze
      ich tam chowano. A koronacje byly w Krakowie a stolica w Warszawie - to o
      niczym nie znaczy. A Przemysł II byl czeskim samozwancem ktory zrabowal
      relikwie wojciecha - wybiórczo znacie te historie.A stolice spotkala tragedia
      dlatego caly narod ja budowal. U was nie wybuchlo powstanie bo nie bylo
      wolno :). A dla waszej informacji tylko 5% zebranych w Warszawie podatkow do
      niej wraca - wiec to my utrzymujemy wasze bezrobotne dupy zamiast sie rozwijac
      ( i np. budowac kolejne linie metra). A historia to historia - moze i byliscie
      przez pare miesiecy stolica - ale ch..j z tego - nie jestescie miastem
      stolecznym, a kazde wasze oburzenie wynika z KOMPLEKSOW. Kazda wiocha nie moze
      byc stolica, bo stolica jest tylko jedna. Polecam wam wszystkim jakas zbiorowa
      terapie.
      Dumny Warszawiak kochajacy swoje miasto
      • Gość: Bladyrunner Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.gazeta / 192.168.42.* 24.01.03, 16:37
        Gość portalu: W-wiak napisał(a):

> Oj pyrusy, ale z was zasciankowa, zakompleksiona i zawistna swolocz. Co bylo
        a
        > nie jest nie pisze sie w rejestr. Nawet jak byliscie wieksi od Gniezna to
        > Gniezno bylo stolica.

Udowodnij to dzieciuchu! A to że w poznaniu było sacrum, że tu chowano króli
        jest udowodnione, że Poznań była największym grodem słowian też. A także to, że
        tu była jedyna pracownia złotnicza co ewidentnie świadczy o najwyższym statusie
        tego miejsca.

A to ze krolow chowali w poznaniu to znaczy tylko tyle ze
        >
        > ich tam chowano. A koronacje byly w Krakowie a stolica w Warszawie

Heh- właśnie warszawa była wtedy wiochą o której nawet ościenne wiochy nie
        słyszały.

- to o
        > niczym nie znaczy. A Przemysł II byl czeskim samozwancem ktory zrabowal
        > relikwie wojciecha - wybiórczo znacie te historie.A stolice spotkala tragedia
        > dlatego caly narod ja budowal. U was nie wybuchlo powstanie bo nie bylo
        > wolno :).

???????
        U nas właśnie wybuchło Powstanie Wielkopolskie - jedyne udane polskie
        powstanie - może stąd Twoje kompleksy palancie?
        Skąd u Ciebie tak porażająca wiedza historyczna????????

A dla waszej informacji tylko 5% zebranych w Warszawie podatkow do
        > niej wraca - wiec to my utrzymujemy wasze bezrobotne dupy zamiast sie
        rozwijac
        > ( i np. budowac kolejne linie metra).

Ostrożeni dupku z tym!
        Sami nie produkujecie nic.
        Odprowadzacie podaek?
        Siedziby firm w których my pracujemy muszą odprowadzać podatek u was!
        Stąd się biorą te zakłamane dane na które potem lubicie siepowoływać.
        Gdyby nie urzędy i centralizacja bylibyście wiochą z prawdziwego zdarzenia.

A historia to historia - moze i byliscie
        > przez pare miesiecy stolica - ale ch..j z tego - nie jestescie miastem
        > stolecznym, a kazde wasze oburzenie wynika z KOMPLEKSOW. Kazda wiocha nie
        moze
        > byc stolica, bo stolica jest tylko jedna. Polecam wam wszystkim jakas
        zbiorowa
        > terapie.
        > Dumny Warszawiak kochajacy swoje miasto

Oj durny warszawiaku konający w cudzej wsi!
        To Ty traktujesz fakty wybiórczo a samo twoje pojawienie się w tym wątku
        świadczy o kompleksie.
        Gryzie Cię to, że nawet gdybyś zesrał się na śmierć to Wawa nie będzie
        Poznaniem.
        • Gość: W-wiak Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 24.01.03, 17:02
          oj buraku,buraku
          Sacrum w poznaniu? Mozliwe, ale na pewno nie stolica! Jedyne
          udane powstanie? A Sląskie? Poza tym Listopadowe by sie udalo
          gdybyscie do niego dolaczyli ale wam bylo dobrze pod prusakami -
          i za to chcecie sie nazywac stolica. Co produkujemy? Uslugi - bo
          to najnowoczesniejszy sektor gospodarki - a nie jak wy jakies
          maszyny. A pretensje to miej nie do mnie tylko do Zygmunta III
          Wazy. A pojawilem sie na tym watku, bo jakis burak od was zaczal
          opowiadac te wasze brednie na naszym. Mogliscie byc najwiekszym
          grodem ale to nie czyni z was stolicy. A to czym byla wtedy
          Warszawa - moze byla i wiocha, ale czym byl wtedy np. Nowy Jork?
          Albo Berlin? A wy jestescie co najwyzej stolica Wielkopolski. A
          z tym waszym jedynym powstaniem to jest dlatego, ze kazde inne
          to byla juz wojna a nie powstanie i z reguly byla wygrana. A
          wtedy to juz Niemcy sie sami rozbrajali i nie mieliscie duzo
          roboty.A jak twierdzisz ze Warszawa to wiocha to znaczy o tobie
          tylko tyle, ze sam jestes wiesniakiem i nigdy tu nie byles.
          Jeszcze raz polecam terapie na kompleksy.
          • Gość: W-wiak Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 24.01.03, 17:08
            Gdyby nie urzedy i centralizacja? Pretensje do Zygmunta III
            Wazy. A nawet gdyby Warszawy po wojnie nie odbudowali to na
            pewno wy nie bylibyscie stolica- wiec wara wam burasy od
            stolecznosci.
      • Gość: Wujt Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.bnaa.dk 24.01.03, 17:58
        Powiedz mi Kochany z czego wynika twoja duma? Przeciez na wschod od Poznania
        zaczyna sie Azja!!!
        • Gość: W-wiak Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 24.01.03, 18:00
          skwituje krotko:
          czy miasto w ktorym mieszkaja tacy kretyni ma byc stoleczne???
          • Gość: Wujt Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.bnaa.dk 30.01.03, 20:41
            Dalej czekam na odpowiedz! Poza tym jesli kazdy Warszawiak wypowiada sie tak
            jak ty (celowo z malej litery) to sie ciesze, ze w Warszawie nie mieszkam...
          • Gość: Donna Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.02.03, 23:37

> skwituje krotko:
            > czy miasto w ktorym mieszkaja tacy kretyni ma byc stoleczne???
            > Jasne ze nie moze musieli by w nim mieszkac warszawscy zlodzieje!!!
      • Gość: Poznaniak Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.icpnet.pl 06.02.03, 13:11
        Jednak kmioty z Warszawki to hamy, ignoranci i bezmózgowce i
        zadufane w sobie parobki Moskwy!!!
    • Gość: W-wiak Poznań-stolicą? Smiechu warte IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 24.01.03, 16:30

Oj pyrusy, ale z was zasciankowa, zakompleksiona i
      zawistna swolocz. Co bylo a nie jest nie pisze sie w rejestr.
      Nawet jak byliscie wieksi od Gniezna to Gniezno bylo stolica. A
      to ze krolow chowali w poznaniu to znaczy tylko tyle ze ich tam
      chowano. A koronacje byly w Krakowie a stolica w Warszawie - to
      o niczym nie znaczy. A Przemysł II byl czeskim samozwancem ktory
      zrabowal relikwie wojciecha - wybiórczo znacie te historie.A
      stolice spotkala tragedia dlatego caly narod ja budowal. U was
      nie wybuchlo powstanie bo nie bylo wolno :). A dla waszej
      informacji tylko 5% zebranych w Warszawie podatkow do niej
      wraca - wiec to my utrzymujemy wasze bezrobotne dupy zamiast sie
      rozwijac ( i np. budowac kolejne linie metra). A historia to
      historia - moze i byliscie przez pare miesiecy stolica - ale
      ch..j z tego - nie jestescie miastem stolecznym, a kazde wasze
      oburzenie wynika z KOMPLEKSOW. Kazda wiocha nie moze byc
      stolica, bo stolica jest tylko jedna. Polecam wam wszystkim
      jakas zbiorowa terapie. Nikt wam nie odbiera wagi waszego miasta
      w historii ale tez nikt nie ustanowil was stolica - zaburaczeni
      samozwancy.
      Dumny Warszawiak kochajacy swoje miasto

• Gość: coreupper Precz!!! IP: *.asco.de 24.01.03, 17:02
        A kysz!!! Poszedl na swoje forum! Psiarczyk war(w)szawski jeden!
        Mocz dworca centralnego tu roznosisz, kundelku!

Zwisa mi to czy Poznan bedzie mial ten tytul czy nie.

Poznan i bez tego ma genius loci, ktore wasza psiarska stolytza nigdy nie
        zrozumie (podmokla lako, bagienko lewicowe). Poznan ma swoja teorie nawet. A ty
        to chyba w UB pracowales, ze tak dobrze po rosyjsku przeklinasz (dobra
        moskiewska szkola GRU Akwarium).

Chodzi o to co zawsze, zeby war(w)szawa trzymala swe brudne, lewicowe,
        aferzaste lapska z dala od Poznania i Wielkopolski. Zeby sie jakis burek
        millerowy nie wtracal.

A ty amigo, napij sie wodki, walnij sie w walonkach i beretce na wyrko i nie
        roznos tu wiecej uro-feromonow twej buraczanej stolytzy.

Apage!!!
        • Gość: Bladyrunner Re: Precz!!! IP: *.gazeta / 192.168.42.* 24.01.03, 17:28
          Powiem krótko.
          Zazdrościsz nam historii...
          W swoim poście nie udowodniłeś War(tfu!)szawiaku w jednym słowie, że nie mamy
          prawa w uroczystych chwilach przypominać, że Poznań nalezy do grona polskich
          miast stołecznych.
          Przypominam, że tylko w naszym powstaniu doprowadziliśmy do osiągnięcia
          zamierzonych celów.
          Powstań śląskich było trzy - przypominam, i tu sytuacja nie była tak klarowna.
          Poza tym denerwujący jest stan niewiedzy o PW wśród reszty społeczeństwa.
          Widać to na przykładzie teleturnijów.
          Widać efekty socjalistycznej propagandy o Warsie i Sawie.
          To co musieliśmy w podstawówce na pamięć się uczyć.
          Jaka piękna nasza stolica i jak ojciec stalin podarował nam ten kawałek
          kamienia w jej centrum.
          Warszawa to spadek komunistyczny dla Polski.
          Precz z Wa(tfu!)rszawą!!!
          • Gość: W-wiak Re: Precz!!! IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 24.01.03, 17:40
            Grono polskich miast stolecznych - smiechu warte. Z definicji stolica jest
            tylko jedna. A ty nie udowodniles jeszcze ze ja byliscie. Pisalem juz ze
            Przemysław II byl czeskim samozwancem i to podczas rozbicia, kiedy nie bylo
            jedynej stolicy, bo bylo pare ksiestw.
            Warszawa - spadek po komunistach czyli Zygmunt III Waza byl komuchem ( no tak -
            przeciez jego wojska zajely Moskwe :) )
            A juz od paru wiekow to Warszawa jest najwiekszym miastem w Polsce, wiec to wy
            ewentualnie jestescie wiocha
            terapia :)
            • Gość: Bladyrunner Re: Precz!!! IP: *.gazeta / 192.168.42.* 24.01.03, 18:20
              Choćbyś sie zesrał nie odbierzesz Poznaniowi stołeczności.
              I choćbyś nie wiem co zrobił to ten komunistyczny pomnik będziesz na codzień
              oglądał.
              • Gość: W-wiak Re: Precz!!! IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 24.01.03, 18:23
                nie ma czego odbierac bo nie jestescie stolica - nie lubie sie powtarzac,
                a co do palacu kultury to kiedys jak bylem mlodszy to mnie wku*wial, ale potem
                go bardzo polubilem i nadal lubie. Mam nadzieje ze nigdy go nie rozbiora - jest
                przeciez symbolem Warszawy - mogli by go ewentualnie wyczyscic
                • Gość: W-wiak Re: Precz!!! IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 24.01.03, 18:25
                  aha, to przeciez ty buraku wchodzisz na nasze forum, wiec chyba masz cos nie
                  tak, a twoja wypowiedz o mnie jest chyba autobiograficzna
                  • Gość: Bladyrunner Re: Precz!!! IP: *.gazeta / 192.168.42.* 24.01.03, 18:40
                    Czytając Twoje kolejne posty coraz bardziej mnie cieszy, że to wasze
                    zapiździejewo lezy tak daleko od cywilizacji.
                    Chyba znowu się mijasz z faktami.
                    Na łańcuchu prezydenta miasta jest dawno temu napisany napis: "Stołeczne Miasto
                    Poznań"
                    Spróbuj to wymazać idioto!
                    • Gość: W-wiak Re: Precz!!! IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 24.01.03, 20:36
                      oj burasiu,
                      nie chce mi sie z toba gadac, a tym bardziej o tym co jest cywilizacja a co nie
                      jest.
                      • Gość: TRZY Re: Precz!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.03, 21:26

> oj burasiu,
                        > nie chce mi sie z toba gadac, a tym bardziej o tym co jest cywilizacja a co
                        nie
                        >
                        > jest.

Wawiak jest robota dla Ciebie... Musisz mieć tylko taczkę... Trzeba wywieźć
                        gnój koziołkom... i wyścielić ich lokum siankiem... Może chcesz coś innego?
                        Wiec może przeturlasz okrąglak półwiejska... W Krakowie też dla Ciebie coś się
                        znajdzie... Na Wawelu u smoka, ale tam już taczka nie starczy...
                        Jak to wszystko wykonasz to pogadamy o stołecznym mieście...:-)

Papa Lamusie
            • Gość: KK Re: Precz!!! IP: 150.254.96.* 25.01.03, 14:49
              Skad Pan wzial informacje, ze Przemysl II byl czeskim samozwancem? Jestem
              historykiem, ale taka informacja to dla mnie novum... A tak powaznie:
              niestety, widac u Pana elementarne braki w tzw. wiedzy historycznej, ktore
              uniemozliwiaja rzeczowe prowadzenie dyskusji.
              Tak dla wyjasnienia: Przemysl II, syn Przemysla I, byl ksieciem wielkopolskim,
              ktory po nieudanej probie opanowania Krakowa koronowal sie w 1295 na krola
              Polski, a za swoja stolice obral wlasnie Poznan. "Czeskim samozwancem" mogl
              byc jedynie nastepca Przemysla, krol Waclaw II.
              Niestety poziom zacietrzewienia, polaczony z najzwyczajniejsza w swiecie
              niewiedza, a takze z warszawska arogancja i uwazaniem STOLYCY za pepek swiata,
              wplywa na negatywny wizerunek Panskiego miasta w Polsce. Warszawy sie po
              prostu nie da lubic, jest to przykre, ale prawdziwe... I nie tylko Poznan ma
              taki obraz Warszawy - prosze zapytac w kazdej innej mioejscowosci w tzw.
              prowincji (tak dla wyjasnienia - zdaniem warszawiakow Polska dzieli sie na
              stolice i prowincje, ta druga z zalozenia jest czyms gorszym).
              Pozdrwawiam serdecznie, zyczac troche mniej megalomanii, troche wiecej wiedzy
              historycznej i dostrzezenia, ze Polska to nie tylko Warszawa
              • Gość: W-wiak Re: Precz!!! IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 25.01.03, 15:58
                A ja kocham cala Polske i nie mam nic do innych miast. Bardzo lubie Kraków i
                kocham Trojmiasto, w Poznianiu przyznaje, ze jeszcze nie bylem (tylko
                przejazdem), a wszystkie moje wypowiedzi sa spowodowane mylnym rozumieniem
                przez poznaniakow terminu stolecznosci. Z definicji stolica byla jest tylko
                jedna. Wg was to kazde miasto czy wies, gdzie urzedowal krol ma prawo do
                stolecznosci ale to absurd. A wielokrotnie sie zastanawiam, dlaczego nie lubi
                sie Warszawy. Bo nie jest prawda, ze Warszawiacy nie lubia nic poza stolica.
                Wydaje mi sie ze cala wasza zlosc pochodzi stad, ze "dlaczego jedno miasto ma
                byc wazniejsze od innych" no i dlatego, ze u nas sa urzedy i rzad ktore wydaje
                sie dbaja tylko o "warszafke", bo tylko tyle maja w polu widzenia. Bzdura. I
                powtorze to co juz napisalem. Do samorzadu stolicy wraca tylko 5 % zebranych tu
                podatków, wiec to my placimy na reszte Polski, a nie na odwrot jak wielu z was
                uwaza.Co do historii to nie bede sie sprzeczal ale fakt faktem w 1295 Polska
                byla rozbita na dzielnice, wiec nie istniala jedna stolica. A nawet jesli to
                czy to daje juz prawo nazywac sie miastem stolecznym. Jestescie stolica co
                najwyzej Wielkopolski. A moja "megalomania" - hmm - chyba nie sklamie
                twierdzac, ze to w Warszawie najwiecej sie dzieje, jest najwiekszym miastem ( 3
                razy wiekszym niz Poznan) i najbardziej rozwinietym. A to, ze wg. was Warszawy
                nie da sie lubic to wg. mnie wlasnie wyraz waszego kompleksu mniejszosci -
                "dlaczego jedno miasto ma byc wazniejsze od innych? ". Dlaczego nie mozecie
                tego zrozumiec? Rozumiem, ze zawsze trzeba kogos obwiniac za wszystko co zle.
                Przeciez nie bedziecie obwiniac Radomia...
                to tyle
                Radze odwiedzic Warszawe i troche ja poogladac to moze zmienicie zdanie...
                • Gość: TRZY Re: Precz!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.03, 17:34

> A ja kocham cala Polske i nie mam nic do innych miast. Bardzo lubie Kraków i
                  > kocham Trojmiasto, w Poznianiu przyznaje, ze jeszcze nie bylem (tylko
                  > przejazdem), a wszystkie moje wypowiedzi sa spowodowane mylnym rozumieniem
                  > przez poznaniakow terminu stolecznosci. Z definicji stolica byla jest tylko
                  > jedna. Wg was to kazde miasto czy wies, gdzie urzedowal krol ma prawo do
                  > stolecznosci ale to absurd. A wielokrotnie sie zastanawiam, dlaczego nie lubi
                  > sie Warszawy. Bo nie jest prawda, ze Warszawiacy nie lubia nic poza stolica.
                  > Wydaje mi sie ze cala wasza zlosc pochodzi stad, ze "dlaczego jedno miasto ma
                  > byc wazniejsze od innych" no i dlatego, ze u nas sa urzedy i rzad ktore
                  wydaje
                  > sie dbaja tylko o "warszafke", bo tylko tyle maja w polu widzenia. Bzdura. I
                  > powtorze to co juz napisalem. Do samorzadu stolicy wraca tylko 5 % zebranych
                  tu
                  >
                  > podatków, wiec to my placimy na reszte Polski, a nie na odwrot jak wielu z
                  was
                  > uwaza.Co do historii to nie bede sie sprzeczal ale fakt faktem w 1295 Polska
                  > byla rozbita na dzielnice, wiec nie istniala jedna stolica. A nawet jesli to
                  > czy to daje juz prawo nazywac sie miastem stolecznym. Jestescie stolica co
                  > najwyzej Wielkopolski. A moja "megalomania" - hmm - chyba nie sklamie
                  > twierdzac, ze to w Warszawie najwiecej sie dzieje, jest najwiekszym miastem (
                  3
                  >
                  > razy wiekszym niz Poznan) i najbardziej rozwinietym. A to, ze wg. was
                  Warszawy
                  > nie da sie lubic to wg. mnie wlasnie wyraz waszego kompleksu mniejszosci -
                  > "dlaczego jedno miasto ma byc wazniejsze od innych? ". Dlaczego nie mozecie
                  > tego zrozumiec? Rozumiem, ze zawsze trzeba kogos obwiniac za wszystko co zle.
                  > Przeciez nie bedziecie obwiniac Radomia...
                  > to tyle
                  > Radze odwiedzic Warszawe i troche ja poogladac to moze zmienicie zdanie...

Idąc tą myślą pan Lech Wałęsa nie jest prezydentem, nie ma praw używać tego
                  tytułu... To samo tyczy się byłych premierów, biskupów itd. Zastanów się.

Bywaj
                  • Gość: Bladyrunner Re: Precz!!! IP: 212.126.17.* 25.01.03, 20:15
                    ok 2 razy większa od Poznania.
                    Przypominam:
                    Aglomeracja warszawska to ok 2,6 mln
                    Poznańska 1,1 mln
                    Nie chodzi jednak o wielkość.
                    Poznań jak i inne stare miasta ma klimat, którego Warszawa nie ma.
                    Byłem we wszystkich wielkich miastach w Polsce oprócz Gdańska (bardzo żałuję,
                    bo myślę że klimat jest tam lepszy niż w Krakowie), również w Warszawie - wiem
                    co mówię - rynek to niesamowita rzecz i nie da się tego zbudować, za XXX $.
                    Co do stołeczności:
                    Nie rozumiesz, że poznaniacy na codzień nawet tak o mieście nie mówią?
                    Rzadko który poznaniak był w stanie stwierdzić, że Poznań jest miastem
                    stołecznym zanim ta beznadziejna afera się rozdmuchała.
                    Poprostu jest to czysto prestiżowy tytuł, który upamiętnia ogromną ,
                    podkreślam ogromną rolę miasta w kreowaniu polskiej państwowości oraz czasowy
                    stołeczny charakter miasta.
                    Jest to tytuł którym miasto określane jest tylko podczas uroczystości.
                    Milerowi nawet to przeszkadza a to przecież tylko tradycja - dzięki niej
                    jeszcze pamiętamy o niegdysiejszej stołeczności miasta.
                    Daj spokój - przeszkadzało Ci to kiedykolwiek?
                    Miler nie ma co robić, żeby takie rzeczy, które są dla niektórych oczywiste
                    podważać, gdy państwo ma napięty budżet i gdy polska gospodarka chyli się ku
                    upadkowi?
                    Poznań jest historyczną, podkreślam HISTORYCZNĄ stolicą Polski i nikt nie
                    będzie tu przekuwał zabytkowych łańcuchów!
                    Niedługo odbierzecie nam możliwość mianowania się polską stolicą pyrów bo
                    przecież ziemniaki są wszędzie, nie tylko w Poznaniu a stolica też jest
                    przecież jedna!
                    Ale wtedy bramy Poznania grodu przepotężnego, najwynioślejszego ze wszystkich
                    słowiańskich grodzisk, zamkną się przed Wami warchoły i płakać przed murami
                    naszymi będziecie!

Ps. Na części murów miejskich postanowili urzędnicy z warszawy postawić
                    strażnicę strażacką więc zniszczono bezcenny zabytek w roku ubiegłym zalewając
                    go betonem bo się bali, że będziemy mieli te mury zrekonstruowane i wtedy
                    klimat miasta byłby większy.
                    • Gość: ktokolwiek Re: Precz!!! IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 25.01.03, 23:44
                      Gadacie o pietruszce. Nie macie większych zmartwień??????
                      • Gość: W-wiak Re: Precz!!! IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 26.01.03, 16:13
                        Warszawa nie ma klimatu??? Jakos to do mnie nie dociera. Moze nie
                        taki "elegancki" i "pelen kultury" jak w Krakowie czy tez moze u was, ale za to
                        mlodziezowy, imprezowy, wielkomiejski, pelen zycia. A nie pelen wspomnien o tym
                        co bylo a nie jest. A co do waszego lancucha to zdaje sie ze byl wykuty w XX-
                        leciu miedzywojennym wiec nie wiem czy to az taka tradycja i az taki zabytek.
                        A Trojmiasto w lecie to wypas.
                        • Gość: KK Re: Precz!!! IP: 150.254.96.* 28.01.03, 13:36

> Warszawa nie ma klimatu??? Jakos to do mnie nie dociera. Moze
                          nie
                          > taki "elegancki" i "pelen kultury" jak w Krakowie czy tez
                          moze u was, ale za to
                          >
                          > mlodziezowy, imprezowy, wielkomiejski, pelen zycia. A nie
                          pelen wspomnien o tym
                          >
                          > co bylo a nie jest. A co do waszego lancucha to zdaje sie ze
                          byl wykuty w XX-
                          > leciu miedzywojennym wiec nie wiem czy to az taka tradycja i
                          az taki zabytek.
                          > A Trojmiasto w lecie to wypas.

Czy to, ze lancuch zostal wykuty w XX wieku oznacza, ze nie
                          jest to zabytek? Ufundowal go dla Miasta prezydent Ratajski,
                          ktory tyle dla nas znaczy, co dla Warszawy prezydent
                          Starzynski. Dlatego jego wartosc jest niewymierna, bo to po
                          prostu symbol. A taki argument po raz kolejny przekonuje mnie o
                          warszawskie megalomanii i historycznej ignorancji. Smutne to
                          naprawde.
                • Gość: VIPunia - Iwona Re: Precz!!! IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 23:00

"Radze odwiedzic Poznan i troche go poogladac to moze zmienisz zdanie..."

NIe generalizuj moze dobrze? Gdyz w ten sposob nie daje sie rozmawiac, btw. od
                  samego 'odwiedzenia' miasta wiele sie nauczyc nie mozna, rowniez nie powinna
                  to byc podstawa do tego, zeby zmieniac zdanie na temat 'stolecznosci' - akurat
                  nie wiele ma to z ta kwestia wspolnego...
                • Gość: gal Re: Precz!!! IP: *.visp.energis.pl 27.01.03, 00:07

> stolecznosci ale to absurd. A wielokrotnie sie zastanawiam, dlaczego nie lubi
                  > Wydaje mi sie ze cala wasza zlosc pochodzi stad, ze "dlaczego jedno miasto ma
                  wydaje
                  tu
                  >
                  was uwaza.

5% ZEBRANYCH podatków, a nie wypracowanych. Wiecie dobrze, że to skutek
                  lokowania siedzib firm, np. hipermarketów w Warszawie. Pieniądze wydaje cała
                  Polska, ale podatki zbiera Warszawa. Poza tym, gdyby nie korupcyjno-kolesiowaty
                  system, to bylibyście jako miasto niczym. Kto by chciał zlokalizować siedzibę
                  firmy w Warszawie? Stolicą jesteście z łaski Polski, a nie z bożego nadania.
                  Jeśli będzie trzeba to zostanie ona przeniesiona do tańszego miasta. Wtedy
                  zrozumiecie sytuację np. Łodzi lub Wałbrzycha.
                  Jeśli Polska wejdzie do UE, to mam nadzieję, że rozpocznie się dyskusja nt.
                  federalizacji państwa, bo utrzymywanie w sytuacji braku zagrożenia państwa
                  centralistycznego utraciło sens, a wasze pretensje wobec Polski stały się
                  irytujące.

Co do historii to nie bede sie sprzeczal ale fakt faktem w 1295 Polska
                  > twierdzac, ze to w Warszawie najwiecej sie dzieje, jest najwiekszym miastem (
                  3
                  >
                  Warszawy
                  > tego zrozumiec? Rozumiem, ze zawsze trzeba kogos obwiniac za wszystko co zle.
                  > to tyle
                  • synergie idioci - pseudopatrioci 28.01.03, 13:30
                    Zastanawia mnie, skad w Was tyle nienawisci do Warszawy. Zolc wylewa sie juz
                    przez uszy. Zazdrosc, kompleks prowincjonalnosci, poczucie nizszosci?

Wychowalem sie w tradycyjnej rodzinie poznanskiej, gdzie od dziecka uczono mnie
                    szacunku dla innych zwyczajow, tradycji, ludzi. Tolerancja i goscinnosc
                    wydawaly mi sie zatem tradycyjnymi poznanskimmi cnotami. "Nie ogladaj sie na
                    innych i rob swoje, a efekty przyjda same".

Mysle sobie wiec, ze osoby "jadace" po Warszawie bardzo zle przyswiadczaja sie
                    naszemu miastu i ujawniaja swoje mierne horyzonty umyslowe, przyznajac nawet
                    otwarcie, ze ani razu w Warszawie nie byli.

Nie powinni one uwazac sie za Poznaniakow, bo szczekajac i wyjac zamiast zabrac
                    sie do roboty przynosza hanbe Poznaniowi.

Wstyd mi za was, papudroki !!!

Poznan mial, ma i bedzie miec swoja odrebna tradycje i zwyczaje, ktore byly, sa
                    i beda jego duma.

Ale Ci, ktorzy uzalaja sie nad swoim rzekomo tlamszonym przez stolice zywotem
                    nigdy nie zrozumieja zarowno ducha Wielkopolski, jak i Warszawy.

Nie pozwole, by ktokolwiek plul nam w twarz,
                    Ale sam tez nikomu pluc w twarz.

Bo jestem zbyt dumny, zeby swoj, czy miasta niefart zwalac jak male dziecko
                    albo stara baba na wszystkich dookola.

Wiecej dumy, mniej jeczenia, lamentu i plakania nad rozlanym mlekiem!

Viva Posnania! Viva Varsovia!

• Gość: Poznaniak Re: idioci - pseudopatrioci IP: *.icpnet.pl 06.02.03, 12:37
                      Tej! Ćmoku jeden zafajdany!
                      Nie chodzi tu o pseudopatriotyzm, ale o głupotę "naszego" premiera - towarzysza
                      Leszka Millera, który ma ograniczone horyzonty myślowe przez szkolenia w PZPR,
                      nie zna historii i słucha ślepo tego co jego przydupasy w "Warsiawie" wymyślą.
                      Tak więc jeśli nie wiesz o co chodzi to nie zabieraj głosu szczunie sakramencki
                      bo ci ktoś przyfanzoli tak, że Ci "kredki" z tornistra wylecą.
                      • synergie Re: idioci - pseudopatrioci 06.02.03, 16:39
                        wstyd mi za takich pajacow, jak ty
                • Gość: KK Re: Precz!!! IP: 150.254.96.* 28.01.03, 13:31

> stolecznosci ale to absurd. A wielokrotnie sie zastanawiam, dlaczego nie
                  lubi
                  > Wydaje mi sie ze cala wasza zlosc pochodzi stad, ze "dlaczego jedno miasto
                  ma
                  wydaje
                  tu
                  >
                  was
                  > twierdzac, ze to w Warszawie najwiecej sie dzieje, jest najwiekszym miastem
                  ( 3
                  >
                  Warszawy
                  > tego zrozumiec? Rozumiem, ze zawsze trzeba kogos obwiniac za wszystko co
                  zle.
                  > to tyle

No coz, trudno polemizowac z niektorymi zawartymi tu argumentami. Zwlaszcza
                  historycznymi, bo maja sie nijak do rzeczywistosci historycznej. Niestety list
                  ten potwierdza opinie o megalomanii Warszawy i (czesci przynajmniej) jej
                  mieszkancow, tudzie postawie, ktora mozna by chyba okreslic jako arogancje
                  wobec tzw. prowincji. No bo czy rzeczywiscie wielkosc W-wy polega na tym, ze
                  jest jest 3-krotnie wieksza od Poznania? Albo to, ze najwiecej tam sie dzieje?
                  Za zaproszenie do odwiedzenia Wwy dziekuje, na pewno skorzystam, zreszta bywam
                  tam czesto i miasto znam dobrze, dlatego tez moge sie wypowiedziec o jego
                  atmosferze, czy architekturze. Niestety, Wwa wyglada raczej przygnebiajaco. Ze
                  swej strony proponowalbym odwiedzenie Poznania, zebys mogl Pan sie wypowiadac
                  w oparciu o wlasne obserwacje, a nie o mity w rodzaju: "dlaczego w Poznaniu
                  nie bylo konspiracji w czasie wojny?" czy temu podobne. A tak zupelnie na
                  marginesie: tez sie b. dobrze czuje w calej Polsce, tak dzisiejszej, jak i tej
                  dawnej (na Kresach). Ale Warszawa niestety nie da sie lubic. Za swoj
                  centralizm, (powtorze sie po raz kolejny) za swoja megalomanie, za patrzenie z
                  wyzszoscia na prowincje, za branie pieniedzy z calego kraju (vide dyskusja nad
                  przyznaniem pieniedzy z budzetu centralnego na metro w Parlamencie; czy jakie
                  kilwiek inne miasto dostapilo takiego zaszczytu?), za ogalacanie swiatyn na
                  Ziemiach Zachodnich, zeby zapelnic muzea warszawskie, za wywoz gotyckiej cegly
                  z Wroclawia (gdzie rozbierano calkiem nadajace sie do odbudowy zabytki) na
                  odbudowe warszawskich murow obronnych, jednym slowem za cala tzw. WARSZAWKE.
                  I jeszcze jedno - naprawde nie chcemy byc stolica (NIE PRZENOSCIE NAM STOLICY
                  DO POZNANIA - dlaczego, o tym mowia dalsze slowa tej troszke tu przeze mnie
                  zmienionej piosenki krakowskiej, nie bede ich cytowal, ale chyba sa one znane,
                  co nie?), chcemy tylko poszanowania dla naszej wlasnej historii, gdzie
                  dwukrotnie bylismy miastem stolecznym calej Polski. Tego zaden urzednik
                  warszawski nie zmieni, a zwlaszcza osoba pokroju Pana Premiera, wywodzaca sie
                  z sil, ktore tak dlugo upadlaly caly nasz narod.
                  Pozdrawiam - i raz jeszcze zapraszam do Poznania. Moze nie dzieje sie tu tyle,
                  co u Was, ale zyje sie lepiej. I czysciej!!!!!
                • Gość: KK Re: Precz!!! IP: 150.254.96.* 28.01.03, 13:31

> stolecznosci ale to absurd. A wielokrotnie sie zastanawiam, dlaczego nie
                  lubi
                  > Wydaje mi sie ze cala wasza zlosc pochodzi stad, ze "dlaczego jedno miasto
                  ma
                  wydaje
                  tu
                  >
                  was
                  > twierdzac, ze to w Warszawie najwiecej sie dzieje, jest najwiekszym miastem
                  ( 3
                  >
                  Warszawy
                  > tego zrozumiec? Rozumiem, ze zawsze trzeba kogos obwiniac za wszystko co
                  zle.
                  > to tyle

No coz, trudno polemizowac z niektorymi zawartymi tu argumentami. Zwlaszcza
                  historycznymi, bo maja sie nijak do rzeczywistosci historycznej. Niestety list
                  ten potwierdza opinie o megalomanii Warszawy i (czesci przynajmniej) jej
                  mieszkancow, tudzie postawie, ktora mozna by chyba okreslic jako arogancje
                  wobec tzw. prowincji. No bo czy rzeczywiscie wielkosc W-wy polega na tym, ze
                  jest jest 3-krotnie wieksza od Poznania? Albo to, ze najwiecej tam sie dzieje?
                  Za zaproszenie do odwiedzenia Wwy dziekuje, na pewno skorzystam, zreszta bywam
                  tam czesto i miasto znam dobrze, dlatego tez moge sie wypowiedziec o jego
                  atmosferze, czy architekturze. Niestety, Wwa wyglada raczej przygnebiajaco. Ze
                  swej strony proponowalbym odwiedzenie Poznania, zebys mogl Pan sie wypowiadac
                  w oparciu o wlasne obserwacje, a nie o mity w rodzaju: "dlaczego w Poznaniu
                  nie bylo konspiracji w czasie wojny?" czy temu podobne. A tak zupelnie na
                  marginesie: tez sie b. dobrze czuje w calej Polsce, tak dzisiejszej, jak i tej
                  dawnej (na Kresach). Ale Warszawa niestety nie da sie lubic. Za swoj
                  centralizm, (powtorze sie po raz kolejny) za swoja megalomanie, za patrzenie z
                  wyzszoscia na prowincje, za branie pieniedzy z calego kraju (vide dyskusja nad
                  przyznaniem pieniedzy z budzetu centralnego na metro w Parlamencie; czy jakie
                  kilwiek inne miasto dostapilo takiego zaszczytu?), za ogalacanie swiatyn na
                  Ziemiach Zachodnich, zeby zapelnic muzea warszawskie, za wywoz gotyckiej cegly
                  z Wroclawia (gdzie rozbierano calkiem nadajace sie do odbudowy zabytki) na
                  odbudowe warszawskich murow obronnych, jednym slowem za cala tzw. WARSZAWKE.
                  I jeszcze jedno - naprawde nie chcemy byc stolica (NIE PRZENOSCIE NAM STOLICY
                  DO POZNANIA - dlaczego, o tym mowia dalsze slowa tej troszke tu przeze mnie
                  zmienionej piosenki krakowskiej, nie bede ich cytowal, ale chyba sa one znane,
                  co nie?), chcemy tylko poszanowania dla naszej wlasnej historii, gdzie
                  dwukrotnie bylismy miastem stolecznym calej Polski. Tego zaden urzednik
                  warszawski nie zmieni, a zwlaszcza osoba pokroju Pana Premiera, wywodzaca sie
                  z sil, ktore tak dlugo upadlaly caly nasz narod.
                  Pozdrawiam - i raz jeszcze zapraszam do Poznania. Moze nie dzieje sie tu tyle,
                  co u Was, ale zyje sie lepiej. I czysciej!!!!!
    • Gość: respond Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.03, 21:24
      pic na wodę w stylu poznańskiej wyborczej podlany sosem 750-lecia, ogólnie
      megalomania w najlepszy stylu
    • Gość: Tolo Re: Stołeczność Poznania zagrożona! IP: *.icpnet.pl 30.01.03, 22:56
      Mie ma rady, trzeba zaproponować dodanie określenia "Stołeczne
      miasto" także dla Łodzi...
    • Gość: Wernyhor I kiedy ta heca Millera się skończy? IP: *.policom.com.pl 07.02.03, 13:07
    • Gość: west Poznan Nigdy sie niepodda Warszawie IP: *.czarnkow.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 13:25
      Poznan jest miasttem o kilkusetletniej tradycji i zadne patalachy z Warszawy
      niebeda nam w kasze dmuchac . Niedajmy sie ludzia z miasta ktore wprowadzi nas
      do biedy i zametu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka