antoniusblock 21.07.06, 19:46 jakis dziwny marazm, jezeli znaja cwaniaka, ktory u nich za darmo zjadl, to nalezy go pozwac, w ten sposob "interes" moze przestac mu sie oplacac... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uczciwy Re: Plaga nieuczciwych klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 23:15 Proponuję bardzo prostą rzecz: przy wyjściu siedzi (lub stoi) bardzo elegancki pracownik restauracji i wypuszcza tylko tych, co okażą się kwitem z kasy fiskalnej. Proste? Jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
ququ777 rozumiem twa troske 22.07.06, 00:22 ..ale po co te paragony z kasy fiskalnej? I co, zatrudnisz 50 ochroniarzy do obslugi 30 gosci? A ochroniarzy napakowanych, czy ze spluwami? Aale wydaje mi sie, ze jest to smieszne i jednoczesnie smutne, ze teraz idac zjesc do Sphinxa bede brany jako potencjalny zlodziej,ktory chce sie ulotnic nie placac. No coz, tu w NIemczech jest inna kultura. Ogolnie pewnie tez sie zdarza, zwlaszcza w biednych wschodnich Niemczech, ze ktos sie ulatnia, ale ogolnie to honor NIemcow, by zaplacic. Zawsze.Z napiwkiem. Tylko w Polsce zawsze na klienta jak na potencjalnego zlodzieja sie patrzy. Aha, ciekawe, czy zanotowano np. taki przypadek: Rodzina przyszla sie najesc i jeszcze poprosila o zapakowanie np. pizzy na wynos (albo obiadu - bo to dla chorego np. tatusia w domu), a potem sie ulotnili. Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: Plaga nieuczciwych klientów 22.07.06, 16:53 W takich lokalach jak Sfinks, a dość często jestem klientką tego lokalu, podobnie wg opinii znajomych w Pizza Hut i w Sioux, kelner przez 15 minut nie przynosi rachunku, a zdarza się, że podchodzi później do stolika i się pyta czy podać kartę, czasami nawet podają jeszcze raz. Nie dziwię się, że w takich sytuacjach nie jeden klient się wkurzy i po prostu powie, że on "już nic nie chce zamówić" i wyjdzie. Teraz wiem, żeby poprosić o rachunek jeszcze w trakcie jedzenia, ale niestety często obserwuję zdenerwowanych klientów, którzy spieszą się do wyjścia. Zależy czy ktoś przyszedl do "restauracji" czy do "fast-food'a" :) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Plaga nieuczciwych klientów 24.07.06, 08:46 Nie tylko w Sfinksie i jemu podobnych!! Często jadam w restauracjach i zaobserwowałam takie zjawisko, że im bliżej końca deseru/kawy, tym rzadziej mogę zobaczyć kelnera w okolicach swojego stolika :) A juz zeby go poprosić o rachunek... Tez się wzięłam na sposób, i proszę o rachunek i fakturę jeszcze podczas ostatniej części posiłku. Może to nie jest bardzo comme il faut, ale zmusza mnie do tego polityka kelnerska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konsument Do ququ 777 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 18:39 Człowieku, co Ty wygadujesz? po co 30 czy 50 jakichs tam ochroniarzy? Wystarczy przy wyjściu JEDEN ELEGANCKI PAN. I koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Festus Re: Plaga nieuczciwych klientów IP: *.echostar.pl 22.07.06, 22:04 Walnijcie takim zdjecia dobrą cyfrówką z ukrycia i opublikujcie wsród restauratorów na widocznym miejscu. I miejcie w d...pie te przedziwne polskie prawodawstwo dotyczące ochrony wizerunku. Popatrzcie na tych odważnych z Wrocławia, którzy dzisiaj pokazali wreszcie twarze "zasłużonych". Tylko tak nalezy w tej sytuacji postępowac. Do dzieła Panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lechita22 Re: Plaga nieuczciwych klientów IP: *.ctnet.pl / *.man.poznan.pl 22.07.06, 22:30 Uderza mnie tytuł artykułu: "Plaga nieuczciwych klientów". Czy nastolatka, kradnącego ze sklepu batoniki nazwiemy klientem? Poza tym uważam, że w tym kraju, ze spokojem prawodawcy mogliby się pokusić o stworzenie kodeksu: "Prawa Złodzieja i Obowiązki Uczciwego Obywatela". Odpowiedz Link Zgłoś
mantis77 Proste rozwiązanie i prawda o lokalach 22.07.06, 22:38 Myśle że ktoś tu dobrze napisał. Ja musiałem się prosić w sfinxie w plazie żeby zapłacić rachunek a powinien mi kelner przynieść jak zabieral ze stolu tależe albo choć zapytać czy przynieść. Mozna też w drugą stroną. Są lokale gdzie najpierw się płaci a potem dostaje, puki lokal posiłki wydaje szybko to wszystko jest OK, gorzej jeśli klient zapłacił a czeka za długo. Ale to jest proste rozwiązanie. Klient płaci najpierw potem dają mu jedzenie i nie ma już oszustów. Jeśli podają za wolno to klient już do tej knajpy nie przyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś