Dodaj do ulubionych

Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznania

02.08.06, 15:30
Teraz czekamy na spodnie, gacie i onuce (dla niewtajemniczonych skarpettki)...
Abp&Grobelny w jednym stoją szeregu - a myślałem, że ks Abp jest z tych
normalnych - cóż pozory mylą.
Obserwuj wątek
    • Gość: wania Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.06, 19:08
      I jeszcze relikwie - palec od nogi i pukiel włosów. To są jaja!!! To jest
      właśnie nasza zaściankowa Polska i rozdymanie oszałomów z Miasta. Każdy z nich
      d..ę da sobie ogolić by zaistnieć. A może wszystkie koszule wszystkich
      uczestników tzw. Powstania Poznańskiego , co tam poznańskiego-
      wielkopolskiego , co tam wielkopolskiego - polskiego , co tam polskiego -
      europejskiegooo!!! co tam europejskiego - Światowegooooooooooooooo. Polacy przy
      władzy do obrzygania megalomaniiiii. Od góry do dołu.
    • v.i.k.k.a ta koszula powinna zostac poswiecona;) 02.08.06, 19:10
      no nie róbmy se jaj...
    • ququ777 [...] 02.08.06, 20:00
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • ququ777 [...] 02.08.06, 20:01
    • Gość: Weteran Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:06
      Ale się ubeckie śmieciarstwo zaperzyło. Jak ich wścieka gdy w oczy im sie
      wykazuje, ze są bandytami i mordercami.
      Niestety chłoptasie - faktów takim zapluwaniem sie nie zmienicie. A wasz czas
      już przeminął.
      • Gość: aska951 Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 20:21
        A czego ty śmieciu jesteś weteranem? Pewnie walczyłeś z komuną wynosząc i
        kradnąc co sie da z państwowego zakładu, który dawał ci i na chleb i na życie. O
        czywiście to forumowicze mają racje a nie ty styropianowy oszołomie, kim był ten
        Strzałkowski? Jakie bohaterstwo dokonał? Był po prostu ciekawskim gó..arzem
        łażącym po ulicach w czas dla dzieciaków nieodpowiedni i to cała jego zasługa.
        Jakim więc prawem te miejskie durnie, co nic nie potrafią, za NASZE pieniądze
        urządzają hucpę? Jak chcecie, to za własną kasę sprowadźcie sobie nawet szczeble
        z drabiny Jakubowej, ale wara od naszych pieniędzy. Wybraliśmy tego palanta G.
        do rządzenia miastem, a nie lizanie dup arcybiskupskim pedofilom.
        • Gość: wania Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.06, 20:58
          Aska. Dobrze gadosz !!!!!!!!!!!!! A może to ten weteran co w 1956 roku , 28
          czerwca o godz. 12.15 wdarł się do naszego zakładu z bandą smarkaczy (średnia
          ok. 17 lat) na ciężarówce i zażądał całego taboru samochodowego wraz z
          kierowcami. Kiedy usłyszeli , że jest tylko jedna to o mały włos nie
          zlinczowali dyrektora (kobietę)tacy byli wściekli. Ciężarówę z kierowcą
          dostali. Wrócił cały i zdrowy wraz ze sprzętem. Opowiadał , że jakieś skrzynie
          przewoził na obrzeżach miasta. Pewnie kontrabanda a i tak był szczęśliwy , że
          był z dala od tej rozpierduchy.
      • Gość: wania Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.06, 20:52
        No weteranie. Własnie Was czas przeminął.
        • Gość: Weteran Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 21:02
          No Wańka, że ty się wkurzasz to rozumiem. Wywalilismy was z Polski i jeżeli tu
          jeszcze jesteś to jako łepek drugiej kategorii.
          Natomiast czemu nie zabraliscie waszych lizydupek typu aska i inni wyzej
          podpisani? Nie chcieli do waszego raju. A taki był piekny.
          • Gość: WANIA Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.06, 21:06
            ŁOCZY CZORNYJE........HEJ KALINKA , KALINKA , KALINKA MAJA.......
            WSJE NARODY MIRA , NIE CHATIAT WOJNY ,NOWYJE PAŻARY LUDŹIOM NIE NUŻNY.........
            • Gość: Weteran Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 21:30
              Gość portalu: WANIA napisał(a):

> ŁOCZY CZORNYJE........HEJ KALINKA , KALINKA , KALINKA MAJA.......
              > WSJE NARODY MIRA , NIE CHATIAT WOJNY ,NOWYJE PAŻARY LUDŹIOM NIE
              NUŻNY.........

Fajnie, że zdecydowałeś się na szczerość.
              • Gość: wania Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.06, 22:09
                Ech , zatańczyłoby się kozaka , nalało czaju z samowara , popiło prymuchy ,
                zagrało harmoszką . zakuriło..ech.
                • Gość: Weteran Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 22:23
                  Gość portalu: wania napisał(a):

> Ech , zatańczyłoby się kozaka , nalało czaju z samowara , popiło prymuchy ,
                  > zagrało harmoszką . zakuriło..ech.
                  I zagrabiło jeszcze troche "czasów", zgwałciło troche wyzwalanych "diewoczek".
                  Ech. Te wspomnienia. Pozwól jednak, że my Polscy to inaczej ocenimy.

I na co Wam przyszło? Ewakuować sie do "radiny" i przydupników zostawić samych.
                  A jakim cudem Ty zostałeś?

:):):):):):):):):)
                  • Gość: Iwan-wania Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.06, 22:29
                    Bo ja mam jeszcio jeden rozkaz. Nałozyć na pomnik naszich sałdatow na cytadeli
                    naszu krasnuju zwiezdu. Jak wy ją w nocy zabrali tak ja ją w nocy założę. A
                    potem pojedu w radinu maju. daswidanja weteranie!
                    • Gość: Weteran Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 22:36
                      Jak ty w nocy gwiazdę chcesz zakładać to moze ty upiór z tego cmentarza przy
                      pomniku????
                      To opóźnione wiadomości masz. Gwiazda juz z powrotem jest na pomniku. A zatem
                      co chcesz robić. Przedstawiciel Twojej Ojczyzny ustalił gdzie ta gwiazda ma
                      być. Jak Tobie się nie podoba to mozesz do łagru trafić. A taki upiorny łagier
                      to straszny pewno jest.
                      Zastanów sie czy nie lepiej w ciemnej mogile.
                      Daswidanja Wania.
      • Gość: R Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.devs.futuro.pl 03.08.06, 08:44
        ja tez tam byłem a jak strzelali to mnie kolejarz pod most wciągnął a tak poza
        tym to co on tam robił chyba to samo co ja -CIEKAWOSC dziecięca a nie zadna
        walka uwiezyłbym gdyby miał z lat 16/17
      • Gość: tsurani pytanko IP: 150.254.164.* 04.08.06, 09:53
        mówił Ci ktoś, że jak się mówi to się nie pluje?
    • Gość: aska951 Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 22:34
      Żałosna jest ta wasza gadanina. Może natomiast wrócic do meritum i odpowiedzieć
      prosto i jasno na zwyczajne pytanie: - kim był ten wynoszony dziś na ołtarze
      Strzałkowski i czego tak naprawdę, a nie w propagandzie dokonał. Bo umiera
      codziennie na drogach chociażby wiele ludzi i nikt z nich nie robi
      bogoojczyźnianych bohaterów. Więc konkretnie panie Weteranie - co ten mały
      zrobił takiego, aby go naboznie czcić?
      • mantis77 A ja powiem tak 02.08.06, 22:45
        On jest symbolem Wypadków Poznańskich nie mylić z bohaterem. Takim jak np.
        gołąbek pokoju jest symbolem pokoju.

Bohaterem to na pewno nie był pewnie zginął bo akurat był w złym miejscu o nie
        włąsciwej porze ale jednak zginął i był najmłodszy i dlatego jest symbolem.
        Bohaterem czy tam weteranem może być np mój wujek który przesiedział za Wypadki
        kilka miesięcy i dostał tak w dupę że miał płuca poodbjane. Tylko że tacy jak
        on się nie pchają na afisz i nie chcą gadać bo wolą o tym zapomnieć.

A co do koszuli to wątpliwe by szedł po szynkę bo chyba raczej własnie tego
        brakowało bo by ludzie na ulicę nie wyszli więc artykuł jest do bani i
        przerabiany z poprzedniego gdie jż te błędy wykazano.

Czy warto ją sprowadzać. Może warto ale czy warto się tym tak podniecać myślę
        że nie. Będzie to taki sam eksponat jak jakaś część radiostacji zrzuconej z
        gmachu dzisiejszego ZUSu czy inne tego typu pamiątki. Będzie koszule będzie OK
        nie będzie też będzie OK.

Ważne by pamiętać o rocznicy nie tylko podczas otwarcia muzeum ale też w 51
        rocznicę 52, 53, 54, 55... Tak więc wydaje mnie się że temu Panu z frzurą na
        jeżyka już podziękujemy a ja bym lepiej zapytał kogoś z rodziny strzałkowskiego
        czy nie mają jakichś pamiątek jesli już coś tam ma być jego i może pokazać że
        zginął poprostu zwykły dzieciak bo to pokazuje że zginąć mógł każdy i że to
        dotyczyło wszystkich ludzi a nie "wybrańców"

Poznaniacy i tak pamiętają. Wiele razy na junikowie przechodziłem na Wszystkich
        Świętych koło grobu Romka i mimo że miałem kilkanaście lat za komuny w latach
        80-tych to rodzice mi mówili co to i dlaczego a zawsze paliły się znicze z
        liljką harcerską lub był jakiś akcent narodowy. Tak więc z muzeum czy nie
        Poznaniacy pamiętają.

• Gość: wania Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.06, 22:49
        Tak na poważnie to jeden z wielu małolatów , którzy znaleźli się w tamtym
        czasie w nieodpowiednim miejscu i nieodpowiednim czasie. Nasze magalomańskie ,
        miejskie władze budują sobie na tej postaci kapitał polityczny i to jest
        wstrętne. Ubierają go w ubiór niemalże bohatera narodowego , niektórzy
        ponoć "pamiętają" Romka jak ginął ze sztandarem polskim w rękach. Można
        wszystko dopisać co ślina na język przyniesie tylko po co? Dajmy spokój Romkowi
        bo on tego chce. I nie rozszarpujmy jego duszy i ciała. Niech mu ziemia lekką
        będzie a z tą koszulą to tylko szydera. Dziwne jest to , że nikt z Rodziny
        Strzałkowskich sie nie wypowiada. Może już ich nie ma? Miałem przyjemność znać
        matkę Romka. Starsza dystyngowana Pani (chyba podpierała sie kulą) , już wiele
        lat już nie żyje. Niewątpliwie nadużywała swojego nazwiska wchodząc np. do
        sklepu mawiała : jestem matką Romka Strzałkowskiego , czy też do Urzędów.
        Niektórzy wiedzieli kim jest ta Pani , niektórzy nie.
        Prawda o poznańskim Czerwcu 56 jest niestety taka , że wiedza i nim jest mniej
        więcej taka:
        Wśrod poznaniaków :
        w przedziale 60-70 lat taka wiedza jest chociaż bywa skrajnie różna w ocenie.
        w przedziale 50-60 lat też jeszcze jest.
        w przedziale 40-50 lat tyle co ojcowie opowiadali.
        w przedziale 30-40 lat "coś tam było w tym czerwcu" (kiedyś wiozłem poznaniaka
        w takim wieku jak sobie zażyczył na ul. 26 czerwca do szpitala).
        w przedziale 20-30 "Mina niewiedzy".
        w przedziale do 20 lat - spadaj stary , wale na imprę.
        • the_dzidka Matko Święta, mantis, wania :) 02.08.06, 22:51
          Trzy posty o identycznym brzmieniu w ciągu 4 minut - ani chybi jakiś znak :))
        • mantis77 Mylisz się 02.08.06, 23:01
          Powinienem mieć minę nie wiedzy z tego co piszesz a jednak jest inaczej :-) Z
          resztą sie generalnie zgadzam.
          Moja matka mogła też zginąć bo miała 10 lat i jechała na kolonię a raczej miała
          jechać i z gajowej miał ich odwieźć autobus mówi mi że pamięta jak nad
          nie "śmigały kule".

Ojciec był starszy więc bardziej ciekawski i doszedł aż pod ZUS z którego
          wszystko leciało ale gdy zaczęli strzelać to poprostu spierdzielił i chwała mu
          za to bo by mnie na świecie nie było :-)

Tak więc mógł zginąć każdy a Romek jest symbolem tak jak Koziołki symbolem
          Poznania.
          • Gość: wania Re: Mylisz się IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.06, 23:09
            mantis. a może jest tak , że te przeszłe lata wyprały nas z tej wiedzy i tak
            naprawdę przeżywają tę historię (każdy na swój sposób)wyłącznie ci co w
            tamtych czasach żyli. i myślę , że to należy uszanować. Wspomnienia , zaduma
            wymaga ciszy a nie rozbuchanych akcji pseudopolityków.
            • mantis77 Ja myślę 02.08.06, 23:18
              Że komu wpojono w domu ten pamięta a ten co nie pamięta to pamiętać nie będzie.
              Jedynie Nowe osoby powinny się o niektórych rzeczach ze szkoły dowiadywać.

W szkole w której pracowałem do tych wakacji robiono przedstawienie z okazji
              czerwca i dlatego wiedzą o co chodzi (ale to też młodzież która chciała a nie
              zmuszana) I myślę że to powinno być w młodym ludziom w takiej formie
              zainteresowań przedstawiane a nie tylko z lekcji historii i muzeów.
              • Gość: wania Re: Ja myślę IP: 80.51.199.* 03.08.06, 08:19
                OK. Mantis. masz rację. wyłączam się.
      • the_dzidka Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan 02.08.06, 22:49
        Oczywiście szkoda, ze zginął mały chłopiec. Tego chyba nikt nie kwestionuje.
        Sama składam kwiatki na jego grobie. Natomiast mierzi mnie robienie bohatera z
        dzieciaka, który przypadkiem zaplątał się w te wydarzenia, bo wyszedł z domu w
        nieodpowiednim momencie. Tak samo przydarzyło się mojemu wujkowi, tyle że on
        miał więcej szczęścia, zwiał do domu w miarę wcześnie. Te wszystkie legendy o
        tym, że Romuś dżwigał sztandar, i dlatego UB go zabiło... Mamy dowody na to, że
        UB go zabiło, owszem, ale w garażach na Kochanowskiego, i to prawdopodobnie
        wtedy, gdy usiłował uciec (jego koledze, Leonowi Stasiakowi, się udało). To
        jest straszne, to jest niewyobrażalna zbrodnia, strzelać do DZIECKA - ale tym
        bardziej mierzi próba uczynienia z tego chłopca drugiego Gavroche'a. Dajcie mu
        odpoczywać w pokoju.
      • Gość: Weteran Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 22:52
        Gość portalu: aska951 napisał(a):

> Żałosna jest ta wasza gadanina. Może natomiast wrócic do meritum i
        odpowiedzieć
        > prosto i jasno na zwyczajne pytanie: - kim był ten wynoszony dziś na ołtarze
        > Strzałkowski i czego tak naprawdę, a nie w propagandzie dokonał. Bo umiera
        > codziennie na drogach chociażby wiele ludzi i nikt z nich nie robi
        > bogoojczyźnianych bohaterów. Więc konkretnie panie Weteranie - co ten mały
        > zrobił takiego, aby go naboznie czcić?

Teraz zwątpiłem. Czy ty tylko udajesz (jak do tej pory myslałem) czy naprawde
        głupia jesteś?
        Kto mówi o naboznym czczeniu? Bo my mowimy o oddaniu hołdu dziecku, które jest
        symbolem tamtych tragicznych dni. Nie bohaterskim walczącym czy dowodzacym
        atakiem. Jest symbolem za ktorym ukryci sa wszyscy inni pomordowani w tamtych
        dniach.
        Jest ofiarą celowego mordu - takiego jakich wiele wykonało ówczesne UB. Ta
        koszula jest jednym z dowodów, że ten dzieciak nie został przypadkowo zabity na
        ulicy lecz został z premedytacja zastrzelony w gmachy UB na
        Kochanowskiego.Między innymi na jej podstawie ustalono okoliczności postrzału,
        który zabil Romka.
        To co Wy zaprezentowaliscie w tym wątku jest wyjatkowo obrzydliwe. Kontynujecie
        wredne postepowanie UB i SB, które rodziców Romka przesladowało jaszcze w
        latach 70-80tych.
        Na szczęscie takie szczkanie psów jest ignorowane przez "Wielkość". nawet
        jeżeli ta "Wielkość" jest symboliczna.
        Sorry. Niepotrzebnie wdałem sie w dyskusje z gównem.
        • Gość: mart [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 07:05
      • Gość: wania Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.06, 22:57
        Aska.Masz racje - to bylo żałosne. Sorry. Weteran wreszcie sie wkurzył , że go
        ładowałem i wyłączył sie - to dobrze! I dobrze , że zadałas to pytanie.
        Spodziewaj sie dużo merytorycznych wypowiedzi
        • Gość: Weteran Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 23:06
          Gość portalu: wania napisał(a):

> Aska.Masz racje - to bylo żałosne.

też uważam, że Aska jest żałosna z tymi swoimi wywodami i pytaniami

Sorry. Weteran wreszcie sie wkurzył , że go
          > ładowałem i wyłączył sie - to dobrze!
          Optymistą jesteś. Ale w ciemnej mogile zwidy miec mozna.

I dobrze , że zadałas to pytanie.
          > Spodziewaj sie dużo merytorycznych wypowiedzi

Nie jestem pewien. Wiecie co za odpowiedzi sa na głupie pytania.
    • danwar1 Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan 03.08.06, 22:35
      Do dziś nie wiadomo jak zginął... a może stał się przypadkową ofiarą? - po
      prostu był w pobliżu kiedy trwała strzelanina?
      • Gość: Q Re: Koszula Romka Strzałkowskiego trafi do Poznan IP: *.icpnet.pl 03.08.06, 22:37
        danwar1 napisał:

> Do dziś nie wiadomo jak zginął... a może stał się przypadkową ofiarą? - po
        > prostu był w pobliżu kiedy trwała strzelanina

Wiadomo. Został zastrzelony w Garażach UB przy Kochanowskiego. Nie był
        przypadkową ofiarą. JUz ktoś o tym wyzej pisał.
    • Gość: tsurani już nie mogę się doczekać IP: 150.254.164.* 04.08.06, 09:49
      mam nadzieję, że za 50 lat wdzięczny naród będzie miał też możliwość oglądać w
      muzeum gatki Wielkich Kaczek i obróżkę przeciwpchelną kota Jarka....
    • Gość: LukasK Ale co ma wspólnego ta koszula z fortyfikacjami? IP: 217.153.71.* 21.12.06, 08:28
      Po co podłączyli ten wątek do artykułu o fortyfikacjach?
      • ktos.czyli.ja Re: Ale co ma wspólnego ta koszula z fortyfikacja 21.12.06, 10:53
        pewnie ktoś się pomylił, w każdym razie w artykule o fortyfikacjach jest fotka
        tej słynnej nieszczęsnej koszuliny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka