Dodaj do ulubionych

Kiedy powstanie ścieżka na Morasko?

17.08.06, 01:44
Buduj się piękny Uniwersytecie. Przenoś swe kolejne wydziały. Powodzenia
Szanowni Żacy w pieszych wędrówkach na upragnione zajęcia - zwłaszcza zimną o
7-mej rano :> Z INPiDem będzie o tyle dobrze, że większość wykładowców zdążyła
się już solidnie zmotoryzować. Teraz czas na Was Żacy. Hej ho, z
pozdrowieniami dla "Góry". :)

h_w
Obserwuj wątek
    • Gość: KT4D Re: Kiedy powstanie ścieżka na Morasko? IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 17.08.06, 16:35
      A kiedy to gore obchodzili studenci? :/ O tramwaju na Morasko mozesz juz
      zapomniec na wieki wiekow, amen, bo MPK Poznan wlasnie dostalo dotacje z UE na
      budowe dworca autobusowego miedzy petla PST a torami kolejowymi. Dziekujemy Ci
      UAMie! :)
      • Gość: wykładowca Re: Kiedy powstanie ścieżka na Morasko? IP: *.centertel.pl 17.08.06, 18:48
        Nie UAMie, a Urzędzie Miasta. Miasto przygotowując projekt na współfinansowanie przez UE ograniczyło się do autobusów i tramwajów (sławetny 'dworzec' na Os. Sobieskiego, podczas gdy należało planować węzeł komunikacyjny z przedłużoną ul. Księcia Mieszka i jej przebiciem za tory, za którymi czeka widniejąca w planach, a w rzeczywistości kikutowa ul. Dzięgielowa. Takie postępowanie Urzędu sprawiło, że o jakimkolwiek przebiciu przez linię kolejowa na długie lata i zimy możemy zapomnieć. Ul. Dziegielowa nie byłaby złym rozwiązaniem, bowiem ruch 'odrzucony' od zabudowań laboratoryjnych nie stanowiłby zagrożenia dla czułej aparatury, a jednocześnie obsłużyłaby bez odcinania od budynków dydaktycznych osiedle studenckie, które przecież przy Dzięgielowej w końcu musi powstać, i komunikację na Różany - wtedy obecna ul. Umultowska stanie się lokalną drogą nie odcinajacą Os. Batorego od lasu.

> Mimo to urzędnicy nie chcą całkiem zrezygnować z idei rowerów na Morasko.
        > - Być może pilotażowo udostępnimy w tym roku studentom 20-30 rowerów i
        > zobaczymy, jak to będzie działać - mówi Henryk Spychalski, wicedyrektor
        > Wydziału Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej w Urzędzie Miasta.

Nie ma co, poczucie humoru p. dyrektor ma ... kiepskie. Czy jeszcze długo ten idiotyczny pomysł czesanego w jeża Ryszarda G. będzie się jego podwładnym kołatał pod sklepieniami? Rację ma dyrektor z MPK - za te pieniądze (liczone kiedyś dla całosci 'rowerowego projektu' lepiej kupić autobus przegubowy lub krótkie autobusy do obsługi mało uczęszczanych linii (np. '98' w okresie letnim, ale z wjazdem na Kampus - wbrew pozorom nie wszyscy z nas mają samochody, a i studenci latem przyjeżdżają na wydziały; to jednak z nastaniem jesieni straci na znaczeniu (dla samego Kampusu, ale nie dla Geografi) - na 'dziko' sprawdziłem dojście ścieżką pomiędzy INPiD a Biologią i okazuje się, że będziemy mieć całkiem przyjemne spacerki.
        mańmfonansowanie przezm
    • Gość: true Rodem z III Świata!!!! IP: *.icpnet.pl 17.08.06, 17:04
      Już kiedy zaczynałem studia na początku lat 90-tych był problem. A tu
      proszę, ..15 lat mineło i gó..!!!! Brak słów, obciął bym jaja tym
      zmotoryzowanym pierdzielom!!! Prawda jest taka, że to jakiś prywatny folwark
      jest i tyle!
    • Gość: wykładowca Re: Kiedy powstanie ścieżka na Morasko? IP: *.centertel.pl 17.08.06, 18:52
      > Nie wiadomo tylko, czy ze swoją częścią robót uwiną się w tym samym czasie
      > drogowcy. - Planujemy w najbliższych dniach ogłosić przetarg i oddać do
      > użytku naszą część ścieżki od pętli do torów w październiku - mówi Tomasz
      > Libich z Zarządu Dróg Miejskich.

No, to już jest prawdziwy skandal! Miasto ze swej strony ma do zrobienia nawet nie 1/10 tego, co Uniwersytet po swojej stronie, i w zasadzie nawet jeszcze nie jest pewne, co przyniesie rozstrzygnięcie przetargu! Przecież to cały czas mówiło się, że po stronie UAM jest opóźnienie wynikajace z 'niespodzianek' geodezyjnych.
      • Gość: OCC Jakie niespodzianki??? IP: *.icpnet.pl 19.08.06, 15:54
        Minęło 15 albo i więcej lat i jeszcze są niespodzianki??? Śmiech...
        • Gość: wykładowca Re: Jakie niespodzianki??? IP: 150.254.120.* 19.08.06, 16:43
          Właśnie przez takie niespodzianki przetarg i realizacja części uniwersyteckiej opóźniły się o co najmniej 3 miesiące (był bajzel w informacjach o działkach i ich własności). Tym większy wstyd dla miasta, które mimo opóźnienia po stronie północnej torów kolejowych, po południowej dopiero myślą o przetargu!

• Gość: OCC Musi wymrzeć całe pokolenie... IP: *.icpnet.pl 19.08.06, 17:23
            Właśnie to pokolenie, które zgotowało nam młodym tą Polskę, skorumpowaną,
            "wierzącą", bałaganiarską i w dodatku złodziejską. "Dziękujemy". Ten tramwaj to
            tylko taki mały epizod pokazujący jak bezsilne i leniwe jest pokolenie ludzi po
            czterdziestce...
    • Gość: Poznaniak Blokada poprowadzenia trasy PST na Morasko IP: *.icpnet.pl 17.08.06, 22:09
      Prawda jest taka, że Miasto ubiegało się o wydłużenie trasy PST do kampusu UAM
      (były prowadzone rozmowy) jednak to właśnie władze UAM nie wyraziły zgody na
      poprowadzenie jej po swoich terenach. Od torów kolejowych teren należy do UAM -
      obowiązuje prawo własności. Ma w tym swój udział zarówno obecny jak i poprzedni
      rektor UAM. Tak więc drodzy studenci - przedsięwzięcie zostało zablokowane
      tylko i wyłacznie przez UAM.
      • Gość: student Re: Blokada poprowadzenia trasy PST na Morasko IP: *.centertel.pl 17.08.06, 22:24
        A ten tramwaj przedłużysz za 2 grosze i przekopiesz się łopatkami do piasku pożyczonymi od przedszkolaków? Miasto dało d..y starając się o unijną forsę i tyle.
        • Gość: KT4D Re: Blokada poprowadzenia trasy PST na Morasko IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 18.08.06, 16:26
          Tramwaju nie przekopiesz nawet lopatka do piasku jesli nie uzyskasz zgody
          zarzadcy i wlasciciela gruntow na ktorych mialby on jezdzic... A zgadnij kto
          jest wlascicielem ziemi po drugiej stronie torow? :)
      • Gość: wykładowca Re: Blokada poprowadzenia trasy PST na Morasko IP: *.centertel.pl 17.08.06, 22:39
        > Prawda jest taka, że Miasto ubiegało się o wydłużenie trasy PST do kampusu
        > UAM (były prowadzone rozmowy) jednak to właśnie władze UAM nie wyraziły zgody > na poprowadzenie jej po swoich terenach.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. UAM nie tyle nie wyraziło zgody na poprowadzenie trasy, co nie wyraziło zgody na proponowany przez miasto przebieg PST, wskazując alternatywny. Jeżeli piszesz o PST, to trzeba sobie powiedzieć jasno - z linią w tym standardzie PST nie tylko rozdzieliłaby budynki dydaktyczne (jednolita koncepcja Biologii i Nauk Politycznych), ale i przyszłe osiedle studenckie odcięłaby od reszty Kampusu (na budowę czeka jeszcze Chemia, na zachód od Biologii). Miasto jak zwykle budzi się z opóźnieniem (vide przetarg), choć o UAM na Morasku mowa była od połowy lat 70. XX w. - sam w 1978 roku w ramach Studenckich Praktyk Robotniczych stawiałem w miejscu obecnego Archiwum i Fizyki pierwszy płot wokół piewszej polowej trafostacji. To ponad 25 lat, podczas których miasto nie zrobiło nic. Gdy mogło to zrobić na etapie planowania i projektów architektonicznych oraz urbanistycznych, siedziało cicho. Budząc się z ręką w nocniku proponuje rozwiązania przypadkowe, lekceważące rygory techniczne i obowiązujące plany (ul. Dzięgielowa w zamierającym kikucie), wygrywając na niedopowiedzeniach i półprawdach, mydląc oczy komunikacją rowerową, którą studenci już wielokrotnie zdążyli ośmieszyć.
        • Gość: OCC A ja wręcz uważam, że pomysł miasta... IP: *.fizyka.amu.edu.pl 18.08.06, 07:10
          na tramwaj jest w 100% trafiony! Wcale nie uważam aby tramwaj rozdzielał
          cokolwiek! Przystanki powinny być najdalej 100 m od budynków kampusu.
          • Gość: wykładowca Re: A ja wręcz uważam, że pomysł miasta... IP: 150.254.92.* 18.08.06, 09:01
            Widzę, że piszesz z Fizyki, więc zapytam: którędy to obok Waszego budynku
            miałaby przebiegać trasa tramwajowa wytyczona zgodnie z pomysłem miasta? Przez
            budynek Archiwum, czy może przez tereny obok, co wiąże się z koniecznymi
            niwelacjami i przeprowadzaniem trasy przez bardzo niepewny i trudny teren -
            podmokły i niestabilny, bardzo zróżnicowany morfologicznie. Przebieg trasy
            proponowany przez UAM spełnia warunek, o którym piszesz - 100 m od budynków
            Kampusu - w przypadku Fizyki nie byłoby to nawet 50 m. A swoją drogą dlaczego
            przystanek autobusowy nadal zwie się "Instytut Fizyki"? - to pytanie do MPK.

• Gość: true tak jest źle? IP: *.icpnet.pl 19.08.06, 15:28
              www.republika.pl/tramwajmorasko/tramwaj-morasko.png
              • Gość: wykładowca Re: tak jest źle? IP: 150.254.120.* 19.08.06, 16:56
                Jest źle, bo ten szkic nijak się ma do rzeczywistości. Nie uwzględnia ani skali, ani prawdziwych lokalizacji budynków, nie mówiąc o tym, że choćby z tych powodów nie może być nie może być podstawą do dyskusji (przyjrzyj się kikutowi ul. Dzięgielowej - w żadnym przypadku jej przedłużenie nie wchodzi na budynek INPiD. Poza tym wszystko, co leży na wschód od Fizyki, to teren bardzo trudny i wymagający wielkich nakładów inwestycyjnych. Radzę, by autorzy tego szkicu kiedyś go sobie wydrukowali i przeszli się z nim do Kampusu, a potem planowaną przez siebie trasą - szybko im się odechce. To po prostu jest pomysł z naiwnym rysunkiem dzieciaka, który zainteresowany jest tylko przystankami i nie bierze pod uwagę pozostałych elementów inwestycji. Ale jeżeli to, co jest w rzeczywistości nie pasuje do koncepcji ... tym gorzej dla rzeczywistości.

Poza tym ta cała akcja na rzecz tramwaju na Morasko (na pewno słuszna w zakresie zabezpieczenia komunikacji w tej części miasta) ma jeden wielki mankament - nie bierze pod uwagę potrzeb ruchu kołowego, na co - choć niezmotoryzowany - ciągle zwracam uwagę. Ale tego nikt jakoś nie zauważa.

Niezmotoryzowany wykładowca

• Gość: OCC A może ten plan jest dobry? IP: *.icpnet.pl 19.08.06, 17:18
                  Wg mnie jest jeszcze lepszy od poprzedniego:

beim.hti.pl/img/op-gw050505a.jpg
                  Proszę nie bajdurzyć o problemach związanych z budową torów bo to śmieszne.
                  Mam nadzieję, że moje dzieci się doczekają. Muszą tylko poczekać aż stara kadra
                  wymrze i przestanie blokować racjonalne i oczywiste rozwiązania. Proszę tego
                  sobie nie brać do serca, no chyba, że Pan szanowny "wykładowaca" ma więcej niż
                  50 lat...
                  • Gość: wykładowca Re: A może ten plan jest dobry? IP: 150.254.120.* 19.08.06, 17:48
                    No i - mój szanowny OCC - do czegoś doszliśmy: przecież ja cały czas mówię
                    (piszę) właśnie o tej koncepcji. Jeżeli jeszcze udałoby się powiązać ją z ul.
                    Dzięgielową (zwłaszcza po minięciu ul. Umultowskiej) oraz samą ul. Dzięgielową z
                    przedłużoną ul. Księcia Mieszka (o czy miasto zapomina tak samo, jak o ul.
                    Dzięgielowej) otrzymalibyśmy za jednym zamachem i przy jednych kosztach - być
                    może w ramach jednego wniosku - kompleksowe rozwiązanie komunikacji na północ od
                    obwodnicy kolejowej. Szkoda tylko, że miasto przygotowując projekt o
                    dofinansowanie ograniczyło się do dworca i peronów na pętli Os. Sobieskiego.

> Proszę tego sobie nie brać do serca,

Nie biorę, bo w dyskusjach różne argumenty i 'argumenty' trafiają się. Ja
                    jednak, nie mieszkający ani na Piątkowie, ani na Różanym, dziwię się kaleczeniu
                    już w głowach autorów koncepcji rozwiązań komunikacyjnych dla (tej części)
                    miasta. Szkoda, że tak się dzieje, bo gdyby nie krótkowzroczność inwestycyjna,
                    już prawdopodobnie za 2-3 lata nie mielibyśmy problemu, choć wg mnie mogliśmy go
                    nie mieć już 5-10 lat temy, gdyby ktoś powiązał komunikacyjne plany inwestycyjne
                    z koncepcją budowy Kampusu.

Pozdrawiam

Niezmotoryzowany wykładowca
                    • Gość: OCC Ale nie napisałem który kolor mi się podoba IP: *.icpnet.pl 19.08.06, 17:56
                      Jestem za planem pierwotnym i przystankami w środku kampusu.
            • Gość: OCC Re: A ja wręcz uważam, że pomysł miasta... IP: *.icpnet.pl 19.08.06, 15:42
              > Widzę, że piszesz z Fizyki, więc zapytam: którędy to obok Waszego budynku
              > miałaby przebiegać trasa tramwajowa wytyczona zgodnie z pomysłem miasta?

> Przez
              > budynek Archiwum, czy może przez tereny obok, co wiąże się z koniecznymi
              > niwelacjami i przeprowadzaniem trasy przez bardzo niepewny i trudny teren -
              > podmokły i niestabilny, bardzo zróżnicowany morfologicznie.

O jezu! To czym w takim razie jest Eurotunel?? Nie tragizujmy, to nie nasz
              problem a inżynierów.

> Przebieg trasy
              > proponowany przez UAM spełnia warunek, o którym piszesz - 100 m od budynków

Nie do końca.

> Kampusu - w przypadku Fizyki nie byłoby to nawet 50 m. A swoją drogą dlaczego
              > przystanek autobusowy nadal zwie się "Instytut Fizyki"? - to pytanie do MPK.

Bo kiedyś był tam tylko instytut Fizyki, potem zrobili wydział Fizyki nieprawdaż?

Trochę dobrej woli...i będzie ok. Ważne aby studenci byli zadowoleni, wszystko
              jest dla nich, wszystko...a swoją drogą pracownicy to tylko dodatek, kosztowny w
              dodatku. Niech Pan dla czego jest Pan zatrudniony, dobrze?
              • Gość: wykładowca Re: A ja wręcz uważam, że pomysł miasta... IP: 150.254.120.* 19.08.06, 16:59
                Środki, środki i jeszcze raz środki - gdy miasto pominęło ten aspekt (przebicie na północ ul. Księcia Mieszka) o zrealizowaniu takiej inwestycji możemy sobie tylko gdybać.

• Gość: wykładowca Re: A ja wręcz uważam, że pomysł miasta... IP: 150.254.92.* 18.08.06, 09:05
            > Wcale nie uważam aby tramwaj rozdzielał cokolwiek!

Na razie. Zwróć jednak uwagę, że przebieg trasy wg propozycji miasta oznacza
            poprowadzenie jej pomiędzy INPiD a Wydziałem Biologii, gdzie miejsca nie ma tak
            wiele. Na razie, bo tereny przy torach mają konkretne docelowe socjalno-bytowe
            przeznaczenie. Jeżeli jeszcze miastu przyśni się prowadzenie trasy w
            standardzie szybkiego tramwaju może okazać się, że do najbliższego przystanku
            będziesz miał więcej niż owe 100 m.
            • Gość: OCC Nie widzę żadnych kontr-argumentów dla tej trasy IP: *.icpnet.pl 19.08.06, 15:53
              Co jest złego w tej trasie? Dwa przystanki w środku kampusu.
              Dla mnie jest to jasne, proste i oczywiste, że tak właśnie musi "biec"
              tramwaj. Tylko z takiego rozwiązania będą zadowoleni studiujący tam
              młodzi obywatele. Należy im się to jak psu zupa.
              • Gość: wykładowca Re: Nie widzę żadnych kontr-argumentów dla tej tr IP: 150.254.120.* 19.08.06, 17:01
                > Należy im się to jak psu zupa.

Przede wszystkim należy im się kompleksowe ukończenie Kampusu, bo obecna pustynia (w tym i socjalna) nijak ma się do koncepcji UAM na Morasku.
              • Gość: wykładowca Re: Nie widzę żadnych kontr-argumentów dla tej tr IP: 150.254.120.* 19.08.06, 17:02
                Nie widzisz? - to może poczytasz, bo na forum wielokrotnie była o tym mowa (w innych wątkach).
        • Gość: KT4D Re: Blokada poprowadzenia trasy PST na Morasko IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 18.08.06, 16:29
          Ale gdzie byla mowa o jakims tramwaju o standardzie PST? Co przez to rozumiesz?
          Przeciez tam miala powstac zwykla linia tramwajowa, tyle ze doprowadzona blisko
          budynkow! Tramwaj moglby spokojnie jezdzic nawet po jakiejkolwiek strefie
          pieszej, ktora by tam ustanowiono. Ale nie, bo niedasie. A o wariancie
          proponowanym przez UAM lepiej nie wspominaj... Tramwaj bieglby niecale 100m od
          linii kolejowej i konczylby petla przy Naramowickiej. Mogliby od razu
          powiedziec ze nie chca tramwaju na polnoc od szyn a nie sie osmieszac takimi
          pseudopropozycjami tramwaju do lasu...
          • Gość: wykładowca Re: Blokada poprowadzenia trasy PST na Morasko IP: *.centertel.pl 18.08.06, 19:22
            Siedzisz w WB i chyba nigdy na oczy nie widziałeś, którędy miałaby biec linia po opuszczeniu granic Kampusu (w projekcie przedstawionym przez miasto). Ja widzę to codziennie i w przeciwieństwie do Ciebie widziałem te tereny, gdy o ich zagospodarowaniu dopiero była mowa, a obecnie widzę, jakie roboty byłyby konieczne poza Kampusem, gdyby linię tramwajową prowadzić przez jego środek. A jeśli nie wiesz, co oznacza 'standard PST, to naprawdę nie mamy o czym rozmawiać. A miasto cały czas przecież mówi o PST na północ od torów kolejowych.

Ciekawe, czemy studentowi (a i niżej podpisanemu) nie odpowiedziałeś, z czego obecnie miasto miałoby taką inwestycję wykonać, skoro swój unijny projekt ograniczyło tylko do budynków i peronów, zapominając o czymś, co jest najważniejsze w tym sporze - o koncepcji węzła komunikacyjnego mającego perspektywę rozwoju poza obwodnicę kolejową i pozwalającego rozwikłać coś, co wydaje się nie do rozwikłania - przejazd kolejowy na ul. Umultowskiej. A przecież kaleka ul. Dzięgielowa nadal czeka na dokończenie. Ale wróćmy do naszych baranów: lepiej było snuć mrzonki o 200 rowerach, z których obecnie ostało się (na szczęście) 20, a z których w niedalekiej przyszłości ostanie się jeden - dla byłego prezydenta, niż myśleć perspektywicznie; to ostatnie dotyczy WSZYSTKICH włodarzy miasta, poczawszy od pierwszej połowy lat 70. XX wieku.

Niezmotoryzowany Wykładowca.
        • Gość: JaJo Re: Blokada poprowadzenia trasy PST na Morasko IP: *.ce.put.poznan.pl 23.08.06, 17:45
          UAM wskazało alternatywny przebieg istotnie oddalając przystanki od celów ruchu
          (ogólnodostępne wejścia do budynków UAM), w rezultacie efektywność tramwaju
          spadła. Nie upierałbym się przy koncepcji PST, rzeczywiście bowiem tramwaj w
          wykopie koło Fizyki rozbiłby Kampus. Nie rozumiem natomiast (a jestem
          inżynierem) dlaczego tramwaj w poziomie terenu jest dla kształtu Kampusu
          destrukcyjny, a drogi samochodowe i parkingi nie.
          Drgania też wydają mi się tylko argumentem na pokaz - brak konkretów, a przecież
          łatwo zbadać wpływ drgań w zależności od gruntów. Nomogramy geotechniczne są
          gotowe.
          Na koniec - przystanki to ważna rzecz, bo z punktu widzenia pasażera przebieg
          trasy jest mniej ważny, ważne jest gdzie wysiada i jak ma blisko od przystanku.
          Czekam na sensowne kontrpropozycje dla przebiegu tramwaju do UAM, lub może innej
          formy obsługi tego terenu, ale nie znajduję, biorąc oczywiście pod uwagę również
          interes i zachowania studentów i pracowników UAM, a nie tylko wizje
          urbanistyczne. Przypominam, że teren nie może być obsługiwany wyłącznie ruchem
          samochodowym, bo za mało jest miejsc na parkingach.
          Podsumowując - na razie przebieg przez Kampus jest bezkonkurencyjny.
          • Gość: gościu Rektor, rektor i jeszcze raz rektor.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 23:29
            W tej dyskusji nie ma argumentów merytorycznych. Jest tylko rzucanie śmieci pod
            nogi dla zabicia czasu. Winę za brak komunikacji ponosi REKTOR, który niestety
            podlega różnym wpływom. Ja bym dopisał kilka nazwisk...głównie z Instytutu
            Fizyki. Nasi "włodarze"...czkawką im się to odbije, a Jurga i tak pomnika mieć
            nie będzie. Studenci zapamiętajcie to...w dupie was mają.
            • Gość: kolegiacki Re: Rektor, rektor i jeszcze raz rektor.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 00:05
              sytuacja jest podobna do sprawy tramwaju przy Kupcu Poznańskim. Tam miasto chce
              budować, a protestuje pan Bąkowski. Jak ostatnio się okazuje wojewoda poparł
              plany władz miasta i tramwaj przy Kupcu pojedzie. Problem przedłużenia PST jest
              problemem dla władz miasta jak się okazuje nie do rozwiązania. Trzeba jednak
              zauważyć, że odpowiedzialne za rozwiązanie tej sprawy słuzby miejskie są
              wyjątkowo nieskuteczne, brak im tej determinacji, jaką mają w sprawie tramwaju
              przy Kupcu. Trochę jest też w tym winy dziennikarzy, że za mało są w tej sprawie
              dociekliwi, choćby ze sprawą Kupca (tramwaju) porównując. A być może wtedy
              łatwiej możnaby odróżnić fobie matoła od argumentów inżyniera lub odwrotnie.
          • xaliemorph Re: Blokada poprowadzenia trasy PST na Morasko 24.08.06, 01:28
            > Drgania też wydają mi się tylko argumentem na pokaz - brak konkretów, a przecie
            > ż
            > łatwo zbadać wpływ drgań w zależności od gruntów. Nomogramy geotechniczne są
            > gotowe.

Ee tam. Drgania już są i to nie małe skoro widać jak się bujają rzutniki po
            przejeździe Ikarusa.
      • Gość: student Re: Blokada poprowadzenia trasy PST na Morasko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 21:47
        z powodu niejasnego uporu rektora uam studenci skazani zostali na codzienne
        pokonywanie niemal kilometra drogi pieszo! Budowanie drogi tylko dla ruchu
        pieszego to głupota nr 1 w europie a być może na całym świecie
        • Gość: też_student Re: Blokada poprowadzenia trasy PST na Morasko IP: *.centertel.pl 23.08.06, 10:55
          Piszesz pierdoły - nie kilometr, a niecałe 400 metrów. I nie drogi pieszej, a pieszo-rowerowej, co niewątpliwie ucieszy 'zroweryzowanych' (ale nie przez Prezydenta miasta). Nareszcie jadąc rowerem ominę ten p.......ny przejazd na Umultowskiej.
          • Gość: były_student Nie pie.. 15 minut na fizykę z pestki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 23:24
            Będzie spokojnie 1 km albo więcej.
            • columba_livia Re: Nie pie.. 15 minut na fizykę z pestki 24.08.06, 16:12
              Głupoty gadasz - 15 minut to ja (baba) idę z Szymanowskiego na Wydział Biologii przez Tesco, Osiedle Batorego i przejazd na Umultowskiej. Budowane przejście daje niecałe 5 minut do Biologii i Nauk Politycznych, 6-7 - do WMiI oraz 10 min. - do Fizyki (spacerkiem).
              • Gość: były_student Re: Nie pie.. 15 minut na fizykę z pestki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:57
                Nie wiem, w oparciu o maps.google.com od pestki do fizyki jest ok 1 km. Odnośnie
                twojego czasu marszruty ;) Po błocie też tak pomykasz?
                • columba_livia Re: Nie pie.. 15 minut na fizykę z pestki 24.08.06, 17:04
                  Po jakim błocie? - tam gdzie idę w żadnym miejscu nie ma błota.

Jeżeli GM podaje Ci 1 km, to wolno chodzisz - dla przeciętnego dwudziestolatka to nie powinno zająć więcej niż 8-10 minut (i to bez pospiechu).
    • Gość: śmiechowicz Kiedy powstanie ścieżka na Morasko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 09:30
      nie idzie o studentów, ale o markety które powstaną w pobliżu wydziałów
      (www.mpu.pl/studium/index.php?studium=68), dlaczego przeszkadza tramwaj
      czy autobus - bo ktos niepowołany mógłby tam zajrzeć - a student musi wiedzieć,
      że droga do wiedzy w uczelni jest adekwatna do jej miejsca w rankigach...
    • Gość: OCC Niech ktoś zadzwoni do TVN, program UWAGA!!! IP: *.icpnet.pl 19.08.06, 17:41
      Niech w końcu ktoś rozwiąże te dylematy.
      • Gość: OCC Piszcie na email: uwaga@tvn.pl IP: *.icpnet.pl 19.08.06, 17:51
        Ja już napisałem prośbę. Może jak będzie więcej listów ktoś się zajmie tym
        problemem. Wtedy każdy będzie miał okazję się wypowiedzieć...na antenie.
        • columba_livia Re: Piszcie na email: uwaga@tvn.pl 19.08.06, 18:03
          A red. Cebula na pewno załatwi środki 'na wczoraj'!

Mi to wisi - pod października wygodnie dojdę na wydział z buta z pętli Pestki, ale fizyko-geografowi dziwię się, oj dziwię. Szybko zmieni zdanie, gdy dorobi się swoich czterech kółek, a wtedy będzie żądał postawienia wiaduktu na Umultowskiej i myślał: a szczeście było tak blisko.

• columba_livia Re: Piszcie na email: uwaga@tvn.pl 19.08.06, 18:05
            A ja będę już fruwała gdzie indziej, więc mnie ten wasz spór nie obchodzi, ale słyszałam też obawy o skutki takiej inwestycji dla czułej aparatury - u nas mikroskop elektronowy.
            • Gość: abc Lorenc jak Bąkowski IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.06, 21:10
              Mam wrażenie, że Lorenc zachowuje się w sprawie przedłużenia PST tak jak
              Bąkowski. Tylko jest mała różnica, Lorenc uważa się za człowieka wykształconego...
              • Gość: sam_obrońca Re: Lorenc jak Bąkowski IP: *.centertel.pl 24.08.06, 21:18
                jest istotna różnica: kurczakowiec mówi 'nie, bo nie', podczas gdy rektor 'tak, ale ...' i przedstawia alternatywę. Różnicy nie widzi? - no tak, to efekt skrótu myślowego, którym wszyscy się posługują.
    • Gość: fizmaria Kiedy powstanie ścieżka na Morasko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 22:28
      ścieżka pieszo-rowerowa to półśrodek. Jeśli mają powstawać kolejne wydziały
      Kampusu, a liczba studentów przekroczy 10.000 to jak ich przemieścić blokując
      przejazd autobusom, tramwajowi, samochodom. Warto policzyć ile czasu straci
      wykładowca/student na samą tylko przesiadkę. Poza tym kumulowanie takiego
      zagęszczenia ruchu w jednym punkcie jest logistycznym błędem. Rozwiązaniem jest
      wieloraka komunikacja, praktycznie bez ograniczeń. W przeciwnym razie
      student/wykładowca straci dwa razy więcej czasu na pokonanie karnego marszu "tuż
      przed metą".
    • Gość: adam tu jest projekt listu - petycji ws. tramwaju IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.08.06, 23:59
      www.tramwaj-morasko.prv.pl/

- piszcie i męczcie tych ludzi. Mają obowiązek zgodnie z kpa odpowiedzieć Wam w
      okresie do jednego miesiąca - jeśli nie zrobią tego pisać skargi do wojewody (w
      przypadku baraku wiści z pl. Kolegiackiego) lub do ministra właściwego ds.
      szkolnictwa wyższego (gdy nic nie nadejdzie z Wieniawskiego)
      • Gość: gościu Do ministra? Nie ma szans... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 08:38
        Wiadomo dlaczego.
    • Gość: BeMBeN Re: Kiedy powstanie ścieżka na Morasko? IP: *.icpnet.pl 24.08.06, 11:18
      moja alternatywa

1) nasz ukochany 98:-] powinien miec kursowanie max co 10min. w godzinach od 6 - 21
      2) zadaszone przejscie z tramwaju do busa
      3) bus powinien jezdzic przez kampus do TAKZE W WEEKENDY(studenci zaoczni)
      4) przystanki na terenie kampusu powiny byc przed wejsciami do poszczegolnych wydzialow. to jest bus jedzie prosto wjezdza na kampus dalej prosto za fizyke stop przy wejsciu na nia. jedzie dalej stop przy wejsciu na matme wykreca na droge powrotna i stop przy biologii/politogii a potem wyjazd i na geografie
      5)TYLKO BUSY Z KLIMA nie chcemy wygladac jak zmokle wiewiorki bo akurat pociag jechał
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka