Dodaj do ulubionych

poród przez cc

06.02.07, 17:00
Mam 2 letnia córke termin na lato. Dziecko nie bedzie jeszcze chodzic do
przedszkola:(. Szukam kliniki ktora wykona cesarke. Bo na odejscie wod i
skorczy kiedy maz pracuje daleka a ja mieszkam sama z dzieckiem nie mam
ochoty czakac. Moze mi ktos pomoc?
Obserwuj wątek
    • szu.krusz Re: poród przez cc 06.02.07, 17:10
      Jak znajdziesz jakis rozsadny namiar to chetnie skorzystam :)
      • soprana Re: poród przez cc 08.02.07, 10:49
        skontaktujcie sie z earl.grey, Ona rodzila przez cc w jakiejs klinice 100 km od
        Poznania o ile sie nie myle, koszt - chyba 2 tys. Przepraszam jesli cos pomyliłam
        • earl.grey Re: poród przez cc 10.02.07, 00:09
          nic nie pomyliłaś, Soprano, tylko chyba troszke dalej niż 100 km, w każdym razie
          2 godziny drogi (sprawdzone). Rzadko tu zaglądam, ale akurat trafiłam, miło mi,
          że mnie ktoś jeszcze pamięta.
          Dodam jeszcze, że cc na życzenie mozna tez zrobić w Wawie, oczywiście, jeśli
          jedziesz na termin, nie powinno byc problemu (byłam umówiona w Iatrosie, zanim
          znalazłam szpital bliżej), tylko troche ryzyko gdyby zaczęło się wcześniej. Do
          Lubina (koło Legnicy) jak ktoś ma mocne nerwy, to dojedzie, a do Wawy dalej...
          Jest tez opcja rodzenia w Niemczech - na NFZ normalnie, warunki niemieckie, a za
          darmo, w przeciwieństwie do nasyzch prywatnych szpitali, sprawdzałam pod tym
          kątem Schwedt (ordynator jest POlakiem, mam namiary, jak ktoś chce), ale też
          trochę daleko. Z pewnością inne szpitale też by na to poszły, gdzieś bliżej.
          Jest też prywatny szpital w Lipnie (ul. Księżycowa)- pomiędzy Toruniem a
          Płockiem , ale z nimi nie rozmawiałam. Nie wiem zresztą, czy to nie dalej z
          Poznania niż ten Lubin.
          • lena1911 Re: poród przez cc 10.02.07, 13:10
            Do earl.grey:
            a może mi Pani wytłumaczyć dlaczego nie skorzystała Pani z CC wykonanego przez
            doc. R.... z Polnej ( chyba Pani kuzynki lub Ciotki?) tylko błąkał się Pani po
            jakiś odległych klinikach?? Tak Ją Pani zachwalała i co za drogo było czy
            co???? Tylko proszę nie pisać ,że Polna nie wykonuje CC na życzenie - głównie
            takie tam się odbywają .....
            • soprana Re: poród przez cc 10.02.07, 20:16
              coz nie zdziwie sie jesli na Polnej było drozej, tez bym wolała prywatny
              szpital, przynajmniej w cenie ma sie kompleksowa opieke bez łaski i legalnie.
            • earl.grey Re: poród przez cc 10.02.07, 23:24
              doc. R. jako lekarza chwalę i chwalic będę, cały czas wysyłam do niej ciężarne
              znajome. Wśród nich znajdą się i takie odważne, co zdecydują sie rodzic na
              Polnej. Ja nie ukrywam, że na Polną poszłabym tylko w przypadku całkowitej
              ostateczności (np poród w 26 tygodniu), w innym przypadku mowy nie ma. Już w
              pierwszej ciąży, kiedy przyszło do wyboru szpitala, zdecydowałam, że mowy nie ma
              o Polnej (wtedy nie wiedziałam, że będę miała cc z powodu ułożenia pośladkowego,
              być może decyzja byłaby inna). Konsekwencją wyboru innego szpitala (Raszei),
              było przejście pod opiekę innego lekarza (stamtąd, chciałam być z kimś, kogo
              znam). Doc. R., chociaż w sumie nowoczesna i bardzo sympatyczna, wizję porodu ma
              typową dla Polnej, jak to komus nie przeszkadza, niech z nią rodzi, ja wtedy
              przygotowywałam się na poród aktywny, z ochroną krocza (?!...) itp "luksusami".
              Na zyczenie miałam drugie cc. Nie, Polna nie wykonuje cc na życzenie, tylko za
              łapówkę, chociaż fakt, że żaden z tym problem. Co więcej, za kwotę wyższą niż
              koszt cc w prywatnym szpitalu, z rachunkiem, jednoosobowym pokojem, własną
              łazienką i usmiechniętymi, pomocnymi położnymi, które nie obrażają się, kiedy
              się je o coś poprosi. No i minus cc za łapówkę jest tez taki, że trudno byłoby
              je wyegzekwować - np. nie dojedzie lekarz, z którym się umówisz, "zapomni", czy
              zachoruje, albo wręcz... zamkną go za łapownictwo.
              Czy wytłumaczenie jest zadowalające?
              • earl.grey Re: poród przez cc 11.02.07, 11:07
                sama widzę, że muszę uzupełnic, bo mogłoby wynikać, że ewentualna łapówka
                miałaby dotyczyc doc. R. Oczywiście nie, po prostu po tym, jak w pierwszej ciąży
                zdecydowałam sie na inny szpital, nie chciałam już wracać do niej i prosić o cc
                bez wskazań. Teoretycznie przecież tego sie nie robi. Wcale nie wiem, czy dałaby
                się namówić. Zresztą nie bardzo usmiechało mi sie namawiać kogokolwiek do takich
                rzeczy, chociaż oczywiście zdaje sobie sprawę, że jest to powszechne na Polnej i
                nie tylko. Ale przynajmniej beze mnie. Tym bardziej, że to siłą rzeczy wiązałoby
                się z pobytem na Polnej. Stanowczo lepiej było jednak skorzystać z prywatnego
                szpitala, gdzie nikt w ogóle nie robił z tego sprawy, a ja nie miałam wyrzutów
                sumienia.
                • lena1911 Re: poród przez cc 11.02.07, 12:20
                  Sama byłam pacjentką doc R. i kilka moich Znajomych niestety też.. . Tak ją
                  wychwalałaś wszędzie ,że po prostu zdziwiłam się dlaczego nie skorzystałaś z
                  jej usług do końca.Teraz już wiem- a to Twoje tłumaczenie w drugim poście
                  naprawdę nie jest potrzebne bo my niestety prawdę o zasadach stosowanych na
                  Polnej i przez Panią Doc. już znamy z autopsji, niestety.......Aha i fachowcem
                  od USG wcale nie jest takim dobrym -skoro potrafi przeoczyć ewidentnie widoczne
                  wady rozwojowe ( vide: forum ).
                  • earl.grey Re: poród przez cc 12.02.07, 01:11
                    no cóż, zachwalam oczywiście na podstawie własnych doświadczeń, jesli natomiast
                    chodzi o zasady stosowane na Polnej, no to są wiadome ogólnie. W drugim poście
                    napisałam po prostu, że przyczyną mojej decyzji (pierwszej ani drugiej) nie były
                    kwestie finansowe, nazwijmy je tak.
                    • joannapoznan Re: poród przez cc 27.04.07, 18:01
                      Witaj,

eearl grey czy możesz podać miejsce gdzie rodziłaś? ja też wolę zapłacić i mieć
                      pewność że wszystko będzie tak jak ustalone.
                      • earl.grey Re: poród przez cc 27.04.07, 23:41
                        poszło na priva
                        • scarleet Re: poród przez cc 02.05.07, 21:57
                          Witam, proszę Cię o wysłanie namiarów na Lubin, Niemcy i Lipno (pod Toruniem).
                          Szukam wyjścia zeby drugie dziecko urodzic cc, ponieważ przy pierwszym porodzie
                          (naturalny + vc) złamano mi na Polnej kosć ogonową. Obecnie chodze do lekarki
                          ktora jest z Polnej i widzi jakieś szanse na cc tam u niej jeśli dostarczę jej
                          zaświadczenie od ortoery że nie mogę rodzić natyralnie. Boje sie ze jednak na
                          Polnej zmuszą mnie do naturalnego porodu, więc wole rozejżeć sie za czymś
                          pewnym. A czy w św. Rodzinie chonorują takie zaświadczenia jak mam?? Wyślij mi
                          namiary nie na @gazeta pl, tylko na scarleet@wp.pl.

Pozdrawiam.
                          • earl.grey Re: poród przez cc 05.05.07, 22:54
                            www.klinikum-uckermark.de oraz pod nr. tel. 00 49 33 32 53 28 60
                            infolinia jest po polsku, szpital w Schwedt, zaraz za granicą, ale od Poznania
                            dość daleko. KOniecznie zapytaj, czy moga to nadal rozliczać przez
                            ubezpieczenie, bo nasz NFZ cos przy tym kombinował.
                            Lipno musisz namierzyc w necie - chyba ul. Księżycowa. Tam nie rozmawiałam.
                            W ostateczności spróbuj jeszcze Iatrosa w Warszawie (tam rozmawiałam - super).
                            Lubin: www.femina.lubin.pl/ musisz rozmawiać osobiście. Warunki bardzo
                            fajne, szczerze polecam, tylko poedejrzewam, że nie moga się opędzic od pacjentek.
            • mikamikamika Re: poród przez cc 11.07.07, 14:58
              Polna nie wykonuje CC na życzenie - głównie
              > takie tam się odbywają .....

Ciekawe spostrzezenie. Tylko ciekawe skad wysnute
              • earl.grey Re: poród przez cc 13.07.07, 13:32
                mikamikamika napisała:

> Polna nie wykonuje CC na życzenie - głównie
                > > takie tam się odbywają .....
                >
                > Ciekawe spostrzezenie. Tylko ciekawe skad wysnute

jako weteranka poszukiwań cc na życzenie potwierdzam - sama osobiście miałam
                kilka propozycji cc "na życzenie" (czytaj za łapówkę) od lekarzy z Polnej.
                jednak nie urządzalo mnie to - nie masz rachunku, nie masz pewności, to raz, a
                dwa na Polnej tylko w ostateczności zdecydowałabym się rodzić. No i za
                porównywalne pieniądze rodziłam sobie w luksusach prywatnej kliniki :D. Jednym
                słowem nie opłaca się.
          • 81rybka do earl grey -namiary na prywatną klinikę 04.05.07, 13:30
            Witajcie! zależy mi na namiarach na prywatna klinikę, gdzie robią cc i na
            namiarach na dobrego lekarza do prowadzenia ciąży- proszę o podanie mi namiarów
            i ceny za ten poród w tej prywatnej klinice niedaleko Poznania
            • earl.grey Re: do earl grey -namiary na prywatną klinikę 05.05.07, 22:47
              niedaleko POznania to najbliżej 200 km - do Lubina.
              • 81rybka Re: do earl grey -namiary na prywatną klinikę 07.05.07, 09:11
                Dzięki earl grey, a mogłabyś podać jakieś szczegóły? Nazwę tej kliniki, cennik,
                i jak się tam umówić? Tuż przed porodem? A Ty skąd miałaś ginekologa, i jeśli
                można spytać to kogo?

• earl.grey Re: do earl grey -namiary na prywatną klinikę 07.05.07, 23:26
                  kliknij na strone Feminy i skontaktuj się z nimi. wysyłam tez priva.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka