Dodaj do ulubionych

Kibice/Chuligani/Gangi...

IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.09.02, 23:13
newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=11196
Artykuł ciekawy... daje do myślenia, gdzie rodzą się przyszli gangsterzy :(

Grover
Obserwuj wątek
    • saperka Re: Kibice/Chuligani/Gangi... 23.09.02, 23:30
      Niestety w dużej mierze prawdziwe.:(((
      • Gość: ltfc Re: Kibice/Chuligani/Gangi... IP: 217.153.10.* 24.09.02, 12:11
        całkowcie zgadzam się z Kolegą..
        uogólnienie i to grube - to marginalne zjawisko.
        a najwięcej na ten temat mają do powiedzenia tradycyjnie ci, którzy stadion
        widzieli - z okien przejeżdżającego trawmaju...
    • p8 Re: Kibice/Chuligani/Gangi... 24.09.02, 10:25
      Jak dla mnie tendencyjny i pisany "pod publiczkę" artykuł. Sam mogę wytknąć
      kilkadziesiąt błędów i niejasności. Faktem jest, że zjawisko "przechodzenia"
      istnieje, w/g mnie jednak autor generalizuje i to mocno. Piętnując bandytów
      rzuca cień na zwykłych ludzi chodzących na mecze. Jak sie poczuje po
      przeczytaniu takiego artykułu ojciec który chodzi na mecze z ... córkami???
      Czy on też będzie bandytą??? (i to tylko dlatego że skrzyczał policjanta który
      użył gazu przeciwko jego dzieciom???) - sytuacja jest autentyczna.

Zreszta, znam to środowisko od lat, niejedno widziałem i zobaczę. Nie mam
      zamiaru bronić chuligaństwa - ale po przeczytaniu tego artykułu poczułem się
      jak potencjalny rezydent nowego gagngu pruszkowskiego... A to jest przykre:(
      • jacek#jw Re: Kibice/Chuligani/Gangi... 24.09.02, 12:29
        p8 napisał:

> Jak dla mnie tendencyjny i pisany "pod publiczkę" artykuł. Sam mogę wytknąć
        > kilkadziesiąt błędów i niejasności.

Tak, jedna z nich mieści się w pytaniu, co ci ludzie robią, gdy nie są na
        meczu?
        • hubar Re: Kibice/Chuligani/Gangi... 24.09.02, 13:06
          Widzisz, to jest tak że w tym tekście jest napisane że na stadiony chodzą tylko
          chuligani... a gdzie miejsce dla innych kibiców?
          Zgodzę sie z tym, że niestety na mecze chodzą czasem ludzie dla których nie
          jest ważny doping, widowisko, ale tylko to aby się "ponapierdalać" z kimkolwiek.
          • janior Re: Kibice/Chuligani/Gangi... 24.09.02, 13:10
            Artykuł jest bardzo fajny, ale to zdecydowanie mylne rozumienie, że na meczach
            są tylko chuligani. Ich jest na prawdę niewiele i sama policja jest sobie
            winna, że ich wczęsniej nie wyłapała, bo Ci co chodzą na mecze od razu widzą
            kto jest zainteresowany wydarzeniami na boisku, a kto tym czy przypadkiem nie
            ma gdzieś jakieśbójki do której można by się podłaczyć. Teraz faktycznie
            wyelinować ich będzie znacznie trudniej.
            • jacek#jw Re: Kibice/Chuligani/Gangi... 24.09.02, 13:25
              janior napisał:

> Artykuł jest bardzo fajny, ale to zdecydowanie mylne rozumienie, że na
              meczach
              > są tylko chuligani.

Nie, artykuł jest właśnie mało fajny, gdyż potęguje to mylne rozumienie. Z góry
              ustawia kibicowanie jako element szkoleniowy gangów. Ignoruje takie fakty jak
              chociażby chuligaństwo na osiedlach. Tam też jest coraz bardziej
              niebezpiecznie, a z artykułu maożnaby wyciągąć wniosek, że to wina stadionów.

> Ich jest na prawdę niewiele i sama policja jest sobie
              > winna, że ich wczęsniej nie wyłapała, bo Ci co chodzą na mecze od razu widzą
              > kto jest zainteresowany wydarzeniami na boisku, a kto tym czy przypadkiem nie
              > ma gdzieś jakieśbójki do której można by się podłaczyć. Teraz faktycznie
              > wyelinować ich będzie znacznie trudniej.

To też mylne wyobrażenie. Niestety, ale sama policja sobie z tym nie poradzi i
              to niezależnie od jej aktualnej sytuacji finansowej.

>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka