iulius 04.04.07, 22:25 Aż tylu tchórzy, którzy nie mają odwagi sprzeciwić się głupiej, tyrańskiej ustawie? Po UAM się tego nie spodziewałem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: artus Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 22:45 I przyjdzie dzień, gdy zostaną oni uznani za konformistów służących autorytarnym zapędom władzy pseudo IVRP... Chętnie pozna ich nazwiska. Niektóre już teraz nie są dla mnie zaskoczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi i kogo wy bronicie? gnid donoszących na kolegów? IP: *.echostar.pl 04.04.07, 22:48 ...którzy robili kariery naukowe na krzywdzie ludzkiej i reprezentowali najgorsze cechy ludzkiej szmaty a nie pracownika wyższej uczelni, naukowca, opiekuna młodzieży? żałosne, że jeszcze w ogóle są ludzie mający czelność stawać w obronie ludzkich szmat... że się tego nie wstydzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hist Re: i kogo wy bronicie? gnid donoszących na koleg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 08:40 U Stiwena (Zawadzki) miałem 4. U Mroza 3+ U Jasińskiego ze źródłoznawsta nawt 5 Wtedy robili na mnie wrażenie rozsądnych ludzi Sam jestem przeciwny lustracji - lustracji oznaczającej w praktyce wieloletnią przepychankę i podział społeczeństwa Nie lepiej tak uciec do przodu? Przecież na lustracje to był czas 17 lat temu a nie dziś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergie Re: i kogo wy bronicie? gnid donoszących na koleg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 12:08 Robili wrażenie rozsądnych? Bo stawiali dobre stopnie? Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: i kogo wy bronicie? gnid donoszących na koleg 07.04.07, 00:54 Dostać u nich dobre stopnie to też OK :) Też miałem z nimi przyjemność bycia egzaminowanym... Jestem zwolennikiem lustracji, ale nie w obecnym jej kształcie. Jakoś na mnie dobrze nie działa wizja, że mam udowadniać, iż nie byłem świnią... niby dlaczego ?! Obecna lustracja w wydaniu PiS to kolejny element skłócenia społeczeństwa i dalszy ciąg braku zaufania do wszystkich wokoło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: i kogo wy bronicie? gnid donoszących na koleg IP: *.icpnet.pl 07.04.07, 12:28 q_vw napisał: > Jestem zwolennikiem lustracji, ale nie w obecnym jej kształcie > Jakoś na mnie dobrze nie działa wizja, że mam udowadniać, iż nie byłem świnią > niby dlaczego ?! Krytykujesz a nie wiesz co, bo zdaje się, że nie znasz ustawy. Ty nic nie musisz udowadniać. Ty masz tylko oświadczyć, że nie jesteś świnią. I to dla Ciebie koniec problemu. Zapominasz o wszystkim. Problem bedą mieli jedynie ci co skłamali - ale to i tak IPN musi wykazać, że skłamali. Fascynujaca jest lista tych którzy boją się powiedziec tych kilka prostych zdań: Nie byłem świnią i nie donosiłem na kolegów. A jakie argumenty moralne wyciagają. Ciekawe dlaczego nie byli tacy moralni jak kablowali i niszczyli kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pesymista Przecież oni tylko pomagają... IP: 81.26.4.* 05.04.07, 22:08 Co ty piszesz o jakimś uciekaniu do przodu? Przed czym? Przed prawdą? Na mojej uczelni do dzisiaj UBecy mają się dobrze. Właściwie wszyscy ich znają, przynajmniej tych naj-naj i co z tego? Nic! Dlaczego? Bo oni nadal rządzą! Nietaktem jest nie chciec się poddac ich "opiece" Dochodzą do ciebie stwierdzenia, że ten to powiedział, że "bardzo chce ci pomóc". Ale ja nie widzę potrzeby by mi pomagac. "Tak ale on mimo to bardzo chce ci pomóc!" To oznacza, że bardzo ale to bardzo muszę uważac na moim wydziale. Dlaczego jestem taki niewdzięczny? odmawiam przyjęcia pomocy od ex sekretarza PZPR. Chociażby dlatego, że nieco wcześniej od "starszego kolegi" usłyszałem "że jak się im nie podporządkuję to ten pan tak mi może przyłożyc, że aż się plecy ugną". Ano uciekajmy do przodu, uciekajmy... Świetny pomysł - pachnie preziem - wtedy za kilka lat będziemy mieli powtórkę z rozrywki tylko w nieco ostrzejszej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu 05.04.07, 21:54 Gość: artus 04.04.07, 22:45 + odpowiedz >I przyjdzie dzień, gdy zostaną oni uznani za konformistów służących >autorytarnym >zapędom władzy pseudo IVRP... Chętnie pozna ich nazwiska. Niektóre już teraz >nie są dla mnie zaskoczeniem Szpicel zawsze pozostanie szpiclem, na nic twoje pogróżki się nie zdadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akademik Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 14:15 Nie widzę problemu z podkreśleniem "nie pracowałem, nie pełniłem służby, nie byłem świadomym i tajnym współpracownikiem SB w okresie 1944-1990" a następnie zajęciem się ponownie powołaniem uczonego (tak na marginesie: o to pytają nie Kaczyńscy, a wybrany demokratycznie Parlament tego kraju) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu IP: *.icpnet.pl 04.04.07, 22:49 wydawalo mi się, ze po odwaznej decyzji profesora piotra piotrowskiego, przynajmniej humanisci - mam tu glownie na mysli kadre wydzialu nauk spolecznych - pojda w jego slady!!! cóż wstyd panie i panowie profesorowie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu 04.04.07, 23:20 Ja bym na ich miejscu się tak nie wyrywał, bo że Kaczyńsscy gardzą standardami demokratycznego państwa, chyba nikt już w to nie wątpi. Gdy je wyraźnie naruszą, wtedy za jakiś czas..., pożyjemy zobaczymy, kacze przydupasy uznane zostaną za zbrodniarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Brawo zwolennicy lustracji nie tylko na UAM IP: 142.94.86.* 04.04.07, 23:33 l.george a ci zbrodniarze kogo zamordowali? Najwyrazniej traci taki poczucie rzeczywistosci, chyba ze strachu, że prawda wyjdzie na wierzch. Brudna plama wypłynie wreszcie i będzie smrodek oraz WSTYD. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Brawo zwolennicy lustracji nie tylko na UAM 04.04.07, 23:53 Gość portalu: ? napisał(a): [...] > a ci zbrodniarze kogo zamordowali? [...] Dyktatury często mają niewinny początek. Nikt w tej chwili nie wie czy kaczyzm się rozwinie czy będzie jedynie pożywką dla satyryków. Na wszelki wypadek solidarne nieposłuszeństwo społeczne nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nestor Dziękuję dr. Lipińskiemu za godną postawę IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.07, 23:40 Popieram inicjatorów listu! Jeśli ktoś uważa, że składanie oświadczenia lustracyjnego hańbi to co powiedzieć o składaniu oświadczeń podatkowych?! PS. Dziękuję dr. Dariuszowi Lipińskiemu za godną postawę teraz, jak i w czasie sprawy prof. dr hab TW Jacka Fisiaka. Wtedy też różnej maści miernoty (czytaj: obwoźne autorytety moralne) wolały siedzieć i oklaskiwać TW Fisiaka, niż zdobyć się choćby na odrobinę odwagi i nie przyjść. Tłumaczenia też były żałosne (np. "jestem szefem P** w Poznaniu i nie wypadało nie być" itd.). Pan Lipiński udowodnił, że wypadało nie tylko nie być, ale również wypadało zaprotestować! Za to mu dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basza Uprzejmie donoszę,że tylko antek i KO-wiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 00:15 sa na razie wiadomi. A gdzie reszta poplecznikow spawacza? Pokazcie swoje prawdziwe twarze sekretarze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sensei Dziennikarze GW do lustracji!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 00:21 Nie tylko wykładowcy UAM powinni zostać zlustrowani. Super ważne jest żeby zlustrowani zostali także dziennikarze, szczególnie Gazety Wyborczej, która w ostatnich latacha miała do lustracji raczej nieprzychylny stosunek. Gdybyśmy jednak jak w b. NRD zrobili lustracjię w pięć lat po 89 roku nie mielibyśmy teraz takich smrodów co kilka tygodni: Wielgus, Paetz, Ketman, Damięcki, hrabia z Wrocławia i inni. Ja domagam się stanowczo informacji czy DZIENNIKARZE GW POZNAŃ już się zlustrowali??? Dostanę tę informację jako czytelnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Re: Dziennikarze GW do lustracji!!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 05.04.07, 16:30 Nieodpowiedzą... Czy wiadomo, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wm Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 00:54 Gratuluje postawy autorom tego listu i od dziś ponownie cieszę się, że jestem absolwentem UAM. Do wczoraj wstydziłam się za tych, którzy w imię rzekomego patriotyzmu kpili sobie z tworzącej się z wielkim trudem polskiej demokracji i nawoływali do idiotycznego sprzeciwuwobec ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykow wazeliniarze zawsze sie znajda. w kazdy ustroju! 05.04.07, 01:19 ...niestety Odpowiedz Link Zgłoś
krytykow szkoda tylko, ze nie jest smiesznie... 05.04.07, 03:12 po co ci profesorowie czytaj tych filozofow, skoro i tak nic nie rozumieja... po co czytaja Foucault, skoro nie potrafia zobaczyc, co sie wokol dzieje??? Odpowiedz Link Zgłoś
archfil Wstyd mi za nich, bo też pracuję na UAM 05.04.07, 06:21 Wstyd mi za tych lizusów, bo też pracuję na UAM. Do tej pory myślałem, że nasze środowisko czymś się różni od radiomaryjnych i giertychowych oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adik twoja wypowiedź powala na kolana.. ze śmiechu IP: *.echostar.pl 05.04.07, 06:49 powiedz archwil, na ilu kolegów donosiłeś? Ilu przez ciebie wyleciało z uczelni, a ilu poszło siedzieć? Ale wtedy to ty nie byłeś lizusem, tylko działałeś dla dobre ojczyzny (ludowej co prawda, ale zawsze)? lustracja nadciągnęła i na szczęście czas donosicieli, takich ludzkich szmat jak ty na szczęscie dobiega końca... polska nauka już od dawna czekała na to oczyszczenie jak na zbawienie. ale rządy czerwono-różowe przez 16 lat nie miały ochoty ruszyć tego problemu... więc parafrazując teraz słowa michnika: odpieprzcie się od lustracji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni niekontrolowany śmiech to objaw wielu schorzeń 05.04.07, 09:36 polecam wizytę u dobrego psychiatry. Opowiedz mu też koniecznie o swoich komunistyczno-żydowsko-masońskich obsesjach. Wierzę, że da się z tym coś zrobić. Życzę rychłego powrotu do zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adik śmiech to zdrowie ;) IP: *.echostar.pl 05.04.07, 10:43 a tobie nie do śmiechu, ale przerażenie gardło ściska... bo wreszcie wyjdzie na jaw podłość donosicieli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsuranni nie zawsze śmiech to zdrowie IP: 150.254.164.* 05.04.07, 13:33 czasem choroba i to poważna. A co do ściskania, to jedynie żal mi d**ę ściska jak widzę tą bandę zakompleksionych frustratów, którzy obecnie rujnują Polskę i zaprzepaszczają dorobek ostatnich 18 lat. - -- Lewym sierpowym w kaczystowską hołotę! W PiSdu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adik buahaha, "rujnując dorobek 18 lat"?? ;) IP: *.au.poznan.pl 05.04.07, 20:47 to za rządów PiSu Polska osiągnęła wzrost jakiego żadnemu innemu rządowi wykształciuchów się nie udało ;) Że niby przed nimi inni wypracowali podstawy?? buahaha, zapewne rząd Millera, który łaskawie nie rozkradł wszystkiego co można było wyciągnąć na zachodnie konta.... na szczęście ci teraz nie kradną, a "salon" się wkurza, bo uczciwi doszli do władzy... i niech się wkurza :) Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: buahaha, "rujnując dorobek 18 lat"?? ;) 07.04.07, 00:58 Mam nadzieję, że nie pracujesz na UAM... jeśli tak, to uczelnia schodzi na psy z taka kadrą... dzisiejsze sukcesy to owoc pracy od 1989 roku, to przede wszystkim polska obecność w UE i wynik reform gospodarczych... zaprzeczanie temu, to stawianie tezy, że ziemia jest płaska i wsparta na siedmiu aligatorach... Więcej rozsądku, a mniej chorego zacietrzewienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez pracownik UAM Re: Wstyd mi za nich, bo też pracuję na UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 15:03 Człowieku, gdzie byles i co robiłeś, jak wiele tych osób podpisanych było internowanych i walczyło, abyś TY (mały człowieczku)pracowł na wolnym UAM?!!!!!! A może TY masz coś do ukrycia i dlatego sie wstydzisz? Jeśli tylko się wstydzisz to stanowczo za mało!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z UAM Re: Wstyd mi za Ciebie, bo też pracuję na UAM IP: *.icpnet.pl 05.04.07, 23:51 Wstyd mi za takich durni, bo też pracuję na UAM. Do tej pory myślałem, że nasze środowisko nie jest tak POpaprane - czyli pełne byłych kapusi i agentów albo nawiedzonych oszołomów (czytaj: wyznawców jedynej słusznej "prawdy" objawianej im ciagle przez byłych nie zlustrowanych agentów - np. prof. Ceynowa, czy żeby daleko nie szukać...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: szkoda tylko, ze nie jest smiesznie... IP: *.maius.am.poznan.pl 07.05.07, 12:50 Droga Pani. Nie jest i nie powinno byc smiesznie bylym wspolpracownikon sowietow. Wladza i tytuly zdobyte dzieki wspolpracy z "utrwalaczami wladzy ludowj" powinny w koncu swoj wlasciwy final - na smietniku historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: szkoda tylko, ze nie jest smiesznie... IP: *.maius.am.poznan.pl 07.05.07, 12:53 Droga Pani. Nie jest i nie powinno byc smiesznie bylym wspolpracownikom sowietow. Wladza i tytuly zdobyte dzieki wspolpracy z "utrwalaczami wladzy ludowj" powinny w koncu miec swoj wlasciwy final - na smietniku historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsuranni wstyd mi za moją Alma Mater IP: 150.254.164.* 05.04.07, 09:23 chociaż po Błaszaku to tego własnie bym się spodziewał. Zawsze miał zacięcie ideologiczne i był potencjalnym fanatykiem. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Re: wstyd mi za moją Alma Mater IP: *.icpnet.pl 06.04.07, 00:07 Piszesz o bardzo szacownym profesorze, że to fanatyk. A jak nazwać to co ty sam, oszołomie jeden (delikatniejszego okreslenia nie znajduje), wypisujesz tutaj na forum???? Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu 05.04.07, 10:01 Te cwaniaczki myślą ( i słusznie), że w wyniku lustracji zwolni się na uczelni dużo stanowisk i oni je obejmą. Kwestia moralności czy samej zasadności lustracji nie ma tutaj nic do rzeczy. Upieprzyć swoich konkurentów do stołków - to motyw popierania przez nich tej lustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Humanista Re: Peerelczyk na forum... IP: *.MAN.atcom.net.pl 05.04.07, 16:28 mysli jak w 68: że posady sie zwolnią. Ale ci ludzie posady juz mają, i to dobre. Tak dobre jak opinię i pozycje w nauce polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIK Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu IP: *.allegro.pl 05.04.07, 10:03 Nie spodziewałem się tego po tych ludziach. Coż niestety w każdym środowisku można spotkać takie zachowania..... przykre ! A smutne w tym wszystkim jest to, że władza tak łatwo potrafiła skłócić ludzi między sobą. Ludzie zajęci problemami swoich mikro środowisk nie zauważają ogolnopolskich problemów a to jest chyba na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu IP: 217.153.53.* 05.04.07, 10:26 Cieszy, że przynajmniej część kadry naukowej chce oczyszczenia środowiska z osobników, tego typu, którzy za paszport lub prawo jazdy lub pieniądze kapowali na kolegów. W ustawie lustracyjnej jest zapis, że w przypadku kłamstwa będzie 10-letni zakaz obejmowania stanowisk publicznych :)))) Ale mowa jest oczywiście o walce z reżimem i urażonej godności osobistej (której kapowanie nie naruszało, ciekawe). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: No to teraz będziemy mieli kwietniowych IP: *.izacom.pl 05.04.07, 13:41 docentów.Prawie 40 lat temu , w marcu 1968 wyrosła nam rzesza tzw .marcowych docentów. Cóż historia lubi się powtarzać !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hak godność ludzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 16:22 Gość: keczup napisał: >>Cieszy, że przynajmniej część kadry naukowej chce oczyszczenia środowiska z osobników, tego typu, którzy za paszport lub prawo jazdy lub pieniądze kapowali na kolegów. W ustawie lustracyjnej jest zapis, że w przypadku kłamstwa będzie 10-letni zakaz obejmowania stanowisk publicznych :)))) Ale mowa jest oczywiście o walce z reżimem i urażonej godności osobistej (której kapowanie nie naruszało, ciekawe).>> A nie uważasz keczup, że pytanie "czy byłeś kapusiem" skierowane do wszystkich nie jest obraźliwe? Co byś odpowiedział, gdyby odpowiednia ustawa przepchnięta np. przez LPR kazała Ci odpowiedzieć na pytanie: czy osłabiałeś siłę Narodu onanizując się w młodości zamiast dawać nowe życie poczęte? Odpowiedz szczerze- czy wyrzuciłbyś do kosza taką deklarację czy potraktował poważnie??? Ja osobiście nie widzę dużej różnicy pomiędzy tymi dwiema lustracjami. A nawet ta druga sprawa jest bardziej istotna, bo rzutuje na przyszłość społeczeństwa podczas gdy lustracja rozgrzebuje jedynie przeszłość bez żadnych istotnych skutków dla przyszłości narodu! Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: godność ludzka 05.04.07, 22:07 Gość portalu: hak napisał(a): > Co byś odpowiedział, gdyby odpowiednia ustawa przepchnięta np. przez LPR kazała > Ci odpowiedzieć na pytanie: czy osłabiałeś siłę Narodu onanizując się w młodośc Tak się wypowiedział przedstawiciel kadry naukowej motywując zasadność lustracji byłych szpicli i donosicieli na wyższych uczelniach. Samo relatywizowanie zagadnienia i absurdalność porównania, degraduje całą antylustracyjną grupę. Ale dajmy konfidentom głos. Niech się skompromitują i ujawnią swoją tożsamość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pesymista godność ludzka a lustracja? IP: 81.26.4.* 05.04.07, 22:23 Bez żadnych skutków dla przyszłości? Ciekawe, a ja myślę że ze skutkami! Zamień się ze mną na miejsce na uczelniach to zobaczysz jak czerwona mafia niszczy to co dobre na wydziale! Dlaczego niszczy zamiast wpasowac się w nowa rzeczywistośc! O zgrozo, bo właśnie tak zwana "nowa rzeczywistośc" jest taka, nastąpiło cofnięcie się w czasie do wcześniejszego PRLu. I to ja nie pasuję do tej rzeczywistości. Też kilka lat temu myślałem, że szkoda czasu na babranie się w teczkach ale ci panowie wyjaśnili mi, że jestem w grubym błędzie. Ludzie na wydziale udają, że nic nie widzą aby się nie narazic "wszechmocnym". Tak były sekretarz PZPR włada dawnymi metodami w dzisiejszych czasach. Ale oczywiście lustracja to takie brzydkie, a fe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIT Re: Marcowi contra kwietniowi... IP: *.MAN.atcom.net.pl 05.04.07, 16:32 Marcowi i ich wychowankowie trzymaja sie mocno! Nie dopuszczą! Gazeta i półprofesorowie z nimi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chilly Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu 05.04.07, 17:33 To teraz rektorzy będą lustrować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pesymista Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu-popieram IP: 81.26.4.* 05.04.07, 21:56 Brawo Panowie!!! To się nazywa dowaga! Wiem coś o tym bo sam pracuję na uczelni i też podlegam lustracji. Też mam zamiar oddac kwestionariusz i jeszcze poprosic o date i podpis kierownika działu kadr na kserokopi aby się nie okazało, że niby nie złożyłem bo popieram sprzeciw, co u nas jest wersją możliwą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumienie Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu-popier IP: *.MAN.atcom.net.pl 05.04.07, 22:02 Podstawowym przesłaniem obecnej ustawy jest stwierdzenie zawarte w jej preambule: "Stwierdzamy, że praca albo służba w organach bezpieczeństwa państwa komunistycznego, lub pomoc udzielana tym organom przez osobowe źródło informacji, polegające na zwalczaniu opozycji demokratycznej, związków zawodowych, stowarzyszeń, kościołów i związków wyznaniowych, łamaniu prawa do wolności słowa i zgromadzeń, gwałceniu prawa do życia, wolności, własności i bezpieczeństwa obywateli, była trwale związana z łamaniem praw człowieka i obywatela na rzecz komunistycznego ustroju totalitarnego". Stwierdzenia tego warto bronić, nawet jeśli dalsza treść ustawy budzi istotne wątpliwości. Zresztą samo zaistnienie sytuacji, gdy takie - wydawałoby się - oczywiste stwierdzenie wymaga dodatkowych uzasadnień, powinno się stać źródłem gorzkiej refleksji dla wszystkich związanych z polską demokratyczną opozycją lat PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Marcowi docenci IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.04.07, 22:46 Studiowalem socjologie na UAM w latach 1977-1982 . Mielismy profesora Kwasniewskiego , o ile dobrze pamietam nazwisko . Studenci byli na niego bezustannie szuci przez pozostalych wykladowcow . Glownym argumentem byla jego docentura z marca 1968 roku . Z perspektywy czasu uwazam ,ze byl to jedyny profesor , z ktorym sie zetknalem na UAM , ktory naprawde zaslugiwal na stanowisku i pracowal na swoje wynagrodzenie . Czlowiek o duzej wiedzy naukowej i zdrowo-rozsadkowej , od ktorego najwiecej sie nauczylem . Reszta kadry pochodzila z zydowskich gangow rodzinnych o charakterze mafijnym z zenujaca wiedza w jakiejkolwiek dziedzinie . Sadze , ze profesor Kwasniewski poprostu wszedl do srodowiska z zewnatrz i na tym polegal jego geniusz , poprostu cos soba reprezentowal . Gratuluje odwgi profesorom , ktorzy sa za lustracja . Ci ludzie naprawde wiele ryzykuja , bo uklad jest silny i nie wiadomo , czy wygra prawda , czy kapusie z mafii . Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 dziennikarze 05.04.07, 23:41 Czy ktoś może mi wiarygodnie odpowiedzieć na pytanie, czy piszący na tym forum też podlegamy obowiązkowi lustracji? Nie ulega wątpliwości, że internet jest obecnie medium docierającym do większej liczby czytelników niż np. wydania papierowe niektórych gazet. W tej chwili zgodnie z ustawą obowiązkowi lustracyjnemu podlega każdy, kto zamieszcza swoje teksty w prasie. Tylko brak rozeznania autorów ustawy, prawdopodobnie nie korzystających z internetu- spowodował tak poważne przeoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kik Re: dziennikarze IP: *.MAN.atcom.net.pl 05.04.07, 23:44 gupiś :) ale to twoja wina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zażenowany Re: Marcowi docenci IP: 195.225.48.* 06.04.07, 15:03 Studiowałem przed Tobą, pracuję tam do dziś. Nie miałem pojęcia, że wychowaliśmy absolwenta zdolnego do używania języka w stylu "Reszta kadry pochodzila z zydowskich gangow rodzinnych". Trochę smutno. Odpowiedz Link Zgłoś
roger39 Re: Marcowi docenci 06.04.07, 18:52 Gość portalu: zażenowany napisał(a): > Studiowałem przed Tobą, pracuję tam do dziś. Nie miałem pojęcia, że wychowaliśm > y > absolwenta zdolnego do używania języka w stylu "Reszta kadry pochodzila z > zydowskich gangow rodzinnych". Trochę smutno. Napisalem wiecej : " z zydowskich gangow o charekterze mafijnym ". Za to ja nie dziwie sie , ze dzisiaj protestujesz przeciwko lustracji . Odpowiedz Link Zgłoś
krytykow [...] 07.04.07, 12:09 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geografus Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 03:26 Mój głęboki szacunek dla posła Lipińskiego. To jest Platforma jaką cenię!!! Cieszę się, że goście, którzy za komuny siedzieli autentycznie w pierdlu za walkę z komuną potrafią postawić się dyktatowi politycznej poprawności a’la Wyborcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filozof Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 18:06 Zobaczcie na stronie www.uamujawnicprawde.republika.pl jest apel i podpisy kilkudziesieciu ludzi z tytułami profesorkimi i doktorskimi. Wyrazy uznania dla ludzi, którzy idą pod prąd politycznej poprawności. Po 17 latach trzeba wreszcie ujawnic prawdę. Każda nastepna ustawa też zostanie zakrzyczana przez agentów z jednej strony a z drugiej strony przez ludzi ulegających propagandzie gazety wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Kacza lustracja jest jak ser szwajcarski 07.04.07, 18:20 Podsumujmy - lustracja nie obowiązuje: 1. Kleru - bo jest sprzeczna z końkordatem 2. Dziennikarzy i naukowców - bo jest sprzeczna z Konstytucją 3. MSZ - bo szkoda fotygi :) 4. PiS - bo ich teczki są sfałszowane 5. Aktualnych kapusiów i donosicieli - bo sa dla PiS pożytecznie To kto zostanie ? PO i SLD :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=60321248 Trudno nie przyznać temu spostrzeżeniu racji :)) Niezwykle ciekawie wypowiada się na ten temat także Monika Szwaja: "...Nie czuję się "primadonną dziennikarską" (tak złośliwie określano Ewę Milewicz, Żakowskiego, Najsztuba i innych, kiedy odmówili złożenia tych upokarzających kwitów), jestem i byłam zawsze tylko jedną z wielu. Jako jedna z wielu dałam się wyrzucić z Telewizji w stanie wojennym, ponieważ było to dla mnie bardziej do przyjęcia niż wyznanie wiary w PRL i podpisanie lojalki. Nie uważam tego za żadne bohaterstwo, jako osoba samotna i bez zobowiązań nie ryzykowałam wiele. Nie przypuszczałam jednak, że sytuacja może się powtórzyć. Po raz drugi stracę możliwość wykonywania ukochanego zawodu, w którym jestem niezła, z powodu odmowy podpisania aktu lojalności wobec bezwzględnych władz...." miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,4038820.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chatebriand Re: Kacza lustracja jest anty ubecka IP: *.MAN.atcom.net.pl 07.04.07, 20:51 I to ją kompromituje. Ubecy znajdą 1000 sposobów by ją spróbowac obalic. A jakich cnotliwych udają ci krytycy: na szczęscie cnota jest ofiarą składaną hipokryzji Odpowiedz Link Zgłoś
roger39 [...] 09.04.07, 00:30 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
roger39 Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu 09.04.07, 00:35 na zdjeciu prosze zwrocic uwage na 50 tomow jednego autora za plecami naszego profesora . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 19:29 a nie myślisz,że uznanie za argument w dyskusji (czy dowód nawet!) posiadania książek, szczególnie przez kogoś, kto nauką zajmuje się zawodowo od lat,to niezbyt trafny argument w dyskusji?to tak jakby o feminiźmie czytali tylko feminiści i feministki, a Biblię wierzący Odpowiedz Link Zgłoś
ryyys Między bezwarunkowym legalizmem a 11.04.07, 08:36 negacją wszelkich praw (anarchią) jest miejsce na respektowanie prawa zgodnie z obywatelską roztropnością. Co to znaczy ? Znaczy tyle, że prawo respektujemy i mu się poddajemy, nawet wtedy, gdy jest ono niewygodne, ale służy dobru społecznemu. Jeśli ten warunek nie jest spełniony, to prawa nie respektujemy i mu się nie poddajemy, nawet jeśli grożą nam sankcje. Ale to jest trudne. Czy można tego wymagać ? Raczej nie. Ale powinno to się przynajmniej rozumieć, zwłaszcza, jeśli jest się profesorem uniwersytetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Nie chcemy anarchii IP: 142.94.86.* 11.04.07, 22:04 Ryys pisze - - Prawo respektujemy o ile służy dobru społecznemu. Kto jednak obiektywnie oceni, czy spełnia ono ten warunek? Jeśli "Salomon" orzeknie, że ten warunek nie jest spełniony, to prawo jest złe. Respektujemy je lub nie, zreszta tak jak każde prawo (również to "dobre"). Jednak jeśli nie, to nie zdziwmy się, jak spotkają nas sankcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słucham dalej Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 21:31 Prof. Włodarski z UG wreszcie coś wyśpiewał, tyle że konsekwentnie w stylu wcześniejszych TW (tenorów wybitnych), Wielgusa i Wołoszańskiego: paliłem ale się nie zaciągałem, w związku z czym to się nie liczy (nie było szkodliwe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 23:21 Uczone kaczki weszły wreszcie do wody - moczymy nogi, moczymy nogi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Recydywista,wronki Re: Witam kolegę! IP: *.pu.kielce.pl 13.04.07, 14:05 To oczywiste, ze nalezy zawsze iść w zaparte! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: Zwolennicy lustracji na UAM w natarciu IP: *.maius.am.poznan.pl 07.05.07, 12:41 Tchorzami sa przeciwnicy lustracji bojac sie prawdy o lajdackiej przeszlosci swojej lub swoich znajomych.Tyranski byl sowietyzm i jego satelici. Jezeli jest inaczej to najpierw prosze spojrzec w twarze ofiar stanu wojennego (wystawa w Poznaniu). Mam dosc "profesorow z klucza partyjnego".Nie rozliczenie donosicieli i karjerowiczow byloby pochwala kolaboracji z okupantem i zwyklym lajdactwem wobec milionow zwyklych ludzi walczacych i czekajacych na demokracje wychowujacych swoje dzieci w poczuciu godnosci i gotowosci do znoszenia niesprawiedliwosci w imie Prawdy, Polski, Wiary Demokracji i nawet zwyklej przyzwoitosci. Nie ma takich wartosci w imie ktorych mozna by sprzeciwiac sie lustracji.No...chyba ze mamy do czynienia z rodzajem shizofrenii.... Odpowiedz Link Zgłoś