borys233 13.04.07, 18:50 Pani Marto! Jeszcze się Pani nie zorientowała, że dla Wechty projektuje Liebeskind?:-) Budow już latem! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: DW Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 20:01 Dokładnie Wechta rozpoczyna budowe w czerwcu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silver w górę! Defetyści od Andersii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 20:15 Z Andersją dali ciała, ledwo wystaje od ziemi a teraz narzekają, że jeszcze z 2-3 piętra mogli dołożyć. Mam nadzieję, że podczas stawiania Silvera nie będzie żadnych defetystycznych zahamowań. No i mam nadzieję, że Sipiński zaprojektuje budynek, a nie znowu ciosanego kloca z różkiem (jak Andersja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 20:27 Fajnieby było jakby wybudowali coś na tym pustym placu przy Królowej Jadwigi (dawne boisko). Tam sie aż prosi o wieżowiec:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 21:15 tam na dniach ruszy budowa osiedla wybrali krotka liste wykonawcow ,Pozwolenie juz maja inwestor VHG ci od PFC, Andersii i Silvera .Pozwolenie juz maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 11:12 jaki wieżowiec, jeśli w otoczeniu mają budynki niskie (AWF,Multikino)lub czteropiętrowe (po drugiej stronie ulicy)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polic Nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 14.04.07, 12:15 Na plac po byłym boisku obok starej AWF, miał chrapkę Adam Trybusz dorobiony na układach z władzami miasta. Chce tam oraz nad Wartą a także na miejscu stadionu Warty zbudować ekskluzywne osiedle domków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bu Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 13.04.07, 20:27 Bo pani Marta tyle wie o inwestycjach, co zobaczy w specjalistycznej prasie. O architekturze zas nie wie nic. O Libeskindzie trabi sie od kilku miesiecy, a o zmiane pozw. na buwoe Wechta stara sie juz od zeszlego roku. O trzeciej anderii gw pisala rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb To straszne ;) 13.04.07, 20:34 "Do tej pory w Poznaniu nie ma wieżowców, których wysokość przekroczyłaby 100 m. Tymczasem w Warszawie jest ich aż 16." Ależ to okropne! A ile tych stumetrowców jest w Moskwie? No to jak jest, porównujemy się z Europą, czy z Azją? To już bez ;) PS Przepraszam za poprzedni post, poszedł pusty z winy formularza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trt Re: To straszne ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 21:37 Azja??? Za wysoko mierzycie. Proponuję zacząć od Afryki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kjl Miód na serce, najradośniejsza info ostatnich IP: *.icpnet.pl 13.04.07, 20:42 miesięcy lat. Bez odwlekania rusza budowa wysokościowców!!!! Chwała inwestorom!!!!!!!!! Przeciez projekt WT był gotowy o wiele wcześniej, gdyby Libeskind projektował ten wieżowiec budowa jego nie rozpoczynałaby się teraz latem, bo zamałoby byłoby na to czasu. Info o projekcie L pojawiło się przy okazji promocji miasta na targach w Cannes, więc stosunkowo niedawno. Chodzi więc o jeszcze inny budynek, niż te dwa wieżowce. Zresztą w innej gazecie też są poruszane te wątki osobno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muratorski Re: Miód na serce, najradośniejsza info ostatnich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 23:30 Wechta negocjuje z L od kilkunastu miesięcy, a informacja o tym pojawiła się dopiero niedawno, stąd Twoje przekonanie, iż za projektem L musi kryć się jakiś nowy wieżowiec. Co prawda w planach są też kolejne wieżowce, ale niestety żaden nie będzie projektowany przez znanego architekta. Wracając jednakże do Wechty Tower - to ma być sztandarowa inwestycja Wechty, jego wizytówka - tyle, że na szczęście Wechta postawił na jakość, a nie na wysokość, choć gdyby przepisy na to pozwalały, budynek byłby na pewno wyższy o co najmniej 50 metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: Miód na serce, najradośniejsza info ostatnich IP: *.icpnet.pl 14.04.07, 09:50 ciekawe czemu tylko w Poznaniu są takie przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent Re: Miód na serce, najradośniejsza info ostatnich IP: *.pata.pl 15.04.07, 07:34 Ponieważ tylko w Poznaniu podejście do lotniska odbywa się nad centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Miód na serce, najradośniejsza info ostatnich 16.04.07, 15:16 A choćby pierwszy przykład z brzegu, Berlin to co? Jest wiele innych takich miast i coś nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Miód na serce, najradośniejsza info ostatnich IP: *.ce.put.poznan.pl 16.04.07, 19:43 Tak wrzucając kamień do ogródka w Paryżu (nie piszę o ościennych gminach typu La Defense) jest chyba tylko jeden wieżowiec - dzięki temu z łuku triumfalnego można oglądnąć bardzo ciekawe widoki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent Re: Miód na serce, najradośniejsza info ostatnich IP: *.pata.pl 18.04.07, 22:57 Jeśli w Berlinie nie obowiązuje przepisy ICAO donośnie projektowania procedur i minimów przewyższenia nad przeszkodami to zapewne masz rację. Jeśli do tego 3NM od progu pasów berlińskich lotnisk w osi podejścia stoją kilkusetmetrowe budynki to masz absolutną rację, ale obawiam się że te warunki nie są spełnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lop Re: Miód na serce, najradośniejsza info ostatnich IP: *.man.poznan.pl 16.04.07, 15:38 Ciekawe, że wszędzie teraz pojawiają się informacje o tym, że projekt Wechty Tower jest już gotowy, tylko inwestor negocjuje wysokość wieży. Natomiast Libeskind wg. doniesień prasy sprzed kilkunastu tygodni został zaproszony do zaprojektowania nowego wieżowca. Z tego co piszesz wynika więc, że miałby zaprojektować coś co jest już gotowe. Chodzi chyba o nowy wieżowiec, nawet dla tego samego inwestora. Interesujące są Twoje informacje o nowych wieżowcach, skąd je posiadasz i na ile są one pewne, na ile to konkrety - kiedy i gdzie miałyby powstać te wieżowce a na ile to tylko przymiarki i plany? Odpowiedz Link Zgłoś
franekxy brak porównań do Wrocławia :O 13.04.07, 22:50 jestem spoza Poznania i co słyszę jakąś wypowiedź Poznaniaka czy też czytam wypowiedzi na forum to w 99% pojawia się porównanie do Wrocławia. Jako Wrocławianin oświadczam, że we Wrocławiu tego nie ma. W powyższym artykule również - zaskoczony jestem :O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziad Re: brak porównań do Wrocławia :O IP: *.brnt.cable.ntl.com 13.04.07, 23:41 franekxy napisał: > jestem spoza Poznania i co słyszę jakąś wypowiedź Poznaniaka czy też czytam > wypowiedzi na forum to w 99% pojawia się porównanie do Wrocławia. Jako > Wrocławianin oświadczam, że we Wrocławiu tego nie ma. W powyższym artykule > również - zaskoczony jestem :O spieprzaj dziadu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemieux Re: brak porównań do Wrocławia :O IP: *.ztpnet.pl 14.04.07, 02:19 Po co ta agresja? Nie napinaj się tak, bo ci żyłka pęknie :) Więcej humoru i dystansu do samego siebie i swojego podwórka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: brak porównań do Wrocławia :O IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 09:00 Gdybys wiecej czytał to bys wiedział ze obecnie Łodz jest trendy a nie Wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: brak porównań do Wrocławia :O 14.04.07, 12:21 We Wrocławiu powstanie 220m albo wyżej, a 100 metrowców to będzie na pęczki, w Warszawie 200m to standard. Stąd brak porównań i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woland Re: brak porównań do Wrocławia :O IP: *.icpnet.pl 14.04.07, 13:06 Tak tak Wrocław uwielbiam to miasto i w sumie zawsze się kłócę z moją koleżanką z Wrocka, która twierdzi, że jak jest w Poznaniu to czuje się jak w Europie. Moim zdaniem jest w ścisłej Europie. Wrocław poza wybitnie uroczym rynkiem, który robi wrażenie i napawa dumą Wrocławian jest zaniedbanym miastem z obskurnymi kamienicami i najgorszymi drogami jakie w życiu widziałem. No i jaki dumny jest ze swoich inwestycji!!! Wow jak nikt nie inwestował przez 50 lat w to miasto to musiało mieć w końcu dynamiczny start. W Łodzi jest obecnie podobnie a i dzięki Bogu Szczecin się ruszył. Ja życzę dobrze Wam mieszkańcom Wrocławia byście w ciągu 20 lat choćby zbliżyli się do Poznania:) aha pamiętam opowieść mojego wujaszka, który rzekł mi, że kiedyś na rynku we Wrocławiu stała stacja benzynowa- bardzo praktyczne muszę przyznać Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: brak porównań do Wrocławia :O 14.04.07, 15:50 Normalnie oplułem monitor ze śmiechu po Twoim poście:]]]] Wrocław i Warszawa to jedyne wielkomiejskie miasta w Polsce. Poznań to prowincjonalna klita szczególnie ceniona przez emerytów i rencistów. Dlatego się nie dziwię, dlaczego studiować do Wrocławia tak dużo osób przyjechało z Poznania. Jeżeli lubisz prowincjonalne, małomiasteczkowe i spokojne klimaty to Poznań jak najbardziej i szanuję to, bo Wrocław faktycznie potrafi zmęczyć mieszkańca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bla Re: brak porównań do Wrocławia :O IP: *.icpnet.pl 14.04.07, 16:01 Uciekaj wrocławiaku zza Buga leczyć swoje kompleksy na inne forum. BTW Byłem ostatnio w tej Twojej metropolii. Świetne macie drogi. Idealnie nadają się do organizacji rajdów offroadowych. No i piękne te wasze nowe tramwaje. Pawia można puścić na ich widok. No ale czego można oczekiwać od najtańszej Skody. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: brak porównań do Wrocławia :O 14.04.07, 16:07 nie zza Buga tylko z Wielkopolski a dokładniej z Leszna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woland Re: brak porównań do Wrocławia :O IP: *.icpnet.pl 14.04.07, 20:33 Wybacz Psotnik ale nie doczytałem Twojego posta odnośnie pochodzenia. O ile sobie przypominam to w Lesznie po 1945 także zamieszkała grupa dziarskich chłopów zza Buga przybyła w poszukiwaniu lepszego życia i wiedziała gdzie najlepiej zamieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: brak porównań do Wrocławia :O IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 18:35 Zal mi cie a najbardziej Wrocławia ze ma takich jak ty , masz małego wacka czy inny kompleks?? Pojawiasz sie ciagle na forum poznanskim , skoro to miasto emerytów to zostan na wrocławskim , tylko ze tam nikt Cie nie słucha.Maly czlowieczek z malym ptaszkiem!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woland mam dużo pracy i konferencję IP: *.icpnet.pl 14.04.07, 20:17 Wytarłeś już monitor po opluciu? zresztą to chyba taki nawyk po przodkach zza Buga odziedziczyłeś prawda? albo po prostu brak Ci kultury osobistej. Wrocław i Warszawa uuu... godne przemyślenia i zgadzam się Warszawa jak najbardziej ale co tu robi Wrocław? jak to jest z ludźmi, że gdy dzięki okrutnej powodzi miasto na wskroś odżywa i część lokalnych Abderytów nagle staje się piewcami europejskości miasta? wiesz w Poznaniu jest taki zwyczaj, że się nie mówi tylko robi dlatego weź się za coś i przyczyń się jawnie do polepszania stanu zamożności i rozwoju Wrocławia albo przestań pieprzyć farmazony i zacznij pisać na forum krakowskim bo wam konkurencja rośnie. pozdrawiam uprzejmie Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: mam dużo pracy i konferencję 14.04.07, 23:23 Wyręczył mnie autor artykułu: miasta.gazeta.pl/poznan/1,78970,4055634.html "Porównuję oba miasta przez pryzmat historii. Z niej jasno wynika, że Wrocław zawsze był większym, mocniej rozwijającym się i bogatszym miastem niż Poznań (nie mylić z tym, że lepszym). Fakt, że przez 45 lat komunizmu Poznań wyprzedził troszeczkę Wrocław, wynika z tego, że decydentom łatwiej było wspierać rozwój jednak polskiego Poznania niż niepewnego Wrocławia. Wrocław po 1989 r. odzyskał, a raczej odzyskuje należną sobie pozycję." "Pogodziłem się nawet z tym, że Wrocław będzie przyciągał więcej młodych ludzi niż Poznań. Ale może ktoś by zrobił badania, gdzie czują się dobrze ludzie po pięćdziesiątce, i wtedy myślę, że Poznań z pewnością byłby w czołówce, a przecież ludzie po pięćdziesiątce to tacy sami ludzie jak inni (no może trochę mniej innowacyjni, ale za to bardziej przewidywalni). Ale żadne z polskich miast nie przebije Poznania wtedy, kiedy odbywają się ważne targi." :]]]]]]]]]]]]]]]]]]] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpion:) Wrocław był wielki jak był Niemiecki, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 10:59 dlatego my prównujemy się z Wrocławiem (taka tradycja), od kiedy Wrocław stał się miastem polskim znaczy tyle co Łódź, przed Wrocławiem jeszcze długa droga ale życzę powodzenia, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giba Re: brak porównań do Wrocławia :O IP: *.man.poznan.pl 16.04.07, 15:44 powiem Ci dlaczego nie ma we Wrocławiu porównań do Poznania, bo tamtejsze buractwo wie, że Wrocław to ekonomiczna stolica Polski, kulturalna stolica Polski, no i chyba stolica Polski w ogóle, co tam Europy. Stąd zgadza się - nie ma we Wrocławiu porównań do Poznania, Krakowa czy W-wy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ako Re: brak porównań do Wrocławia :O IP: *.icpnet.pl 16.04.07, 15:57 Sto procent racji. Lubię Wrocław ale wrocławianie to straszni megalomaniacy. W końcu po latach stagnacji ich miasto ruszyło z miejsca a im już się wydaje, że są pępkiem świata. Proponuję nie wdawać się z nimi w bezsensowne polemiki do póki nie przestania kapać im z ust jad z zawiści i kompleksów wobec Poznania (który ich zdaniem już dawno przegonili) i Warszawy, która według nich już powinna czuć ich oddech na plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
biboy7 Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu 13.04.07, 23:37 Sprawa z wieżowcem przy Akademii Ekonomicznej ciągnie się już od 2 lat. Pierwsze wersje tego projektu były w stylistyce zbliżonej do budynku Wechty "klin" przy Kupcu i robiła je pani Krych. Mam nadzieję że do dziś zmienili koncepcje elewacji, bo wtedy był to koszmarny piaskowiec. Swoją drogą spróbujcie znaleźć stronę Archikwadratu :) jak znajdziecie to zobaczcie jak piękne mają wizki: www.wechta.pl/dev-pl/images/stories/rolna_II/RolnaII_2.jpg A Błasiński ten gbur lepiej by nic już nie projektował w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozytywista, wro Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 00:40 Witam. Mozna gdzieś zobaczyć wizualizacje tych wieżowców? Mam nadzieję, że będą ładniejsze od wrocławskich pokrak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bla Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 14.04.07, 08:23 Wrocławski Sky Tower nie jest taki zły. Co prawdą jest troszeczkę kiczowaty ale za to ta wysokość... :) Mam nadzieję, że w Poznaniu też wkrótce na Wolnych Torach powstanie coś podobnej wysokości ale lepszej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu 14.04.07, 12:22 To zależy tylko i wyłącznie od Kulczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reszeffsky Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 01:28 super fajnie że powstaną. tylko jedno małe ale, dlaczego znów sipiński? czy ta ekipa nie może iść już na emeryturę lub się gdzieś wyprowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 08:56 Kolejny kicz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 10:18 Ludzie..projektu jeszcze nie widzieliscie a już narzekacie;] Wizualizacji jeszcze nie ma-to co jest w GW to jest tylko takie 'na oko'-swoja droga licze ze Silver zielony nie bedzie;) @no-przepisy takie są bo Ławice mamy-tzn tam latając samoloty i 115m to jest maksimum co jest dozwolone w miejscu gdzie ma powstac WT. A na wolnych torach pewnie jescze dlugo nic nie zrobia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 15:08 jakby wybudowali w stylu warszawskiego mariota a nie szerokiego kloca to było by dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Andersia taka niska? IP: *.icpnet.pl 14.04.07, 13:28 Z tego co pisze na swej stronie inwestor Andersi to bedzie ona miala 102 m, PFC ma dla porównania 91,0 m. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan Bo mierzą te "rurki" dospawane na dachu ;) 14.04.07, 14:59 Tak naprawdę cały czas najwyższy jest wieżowiec AE bo ma z iglicą, która powinna być w tej sytuacji wliczona - ok. 108m. Tak więc, jeśli p. Wechta, rzeczywiście zrobi budynek o wysokości dachu 110m, będzie on miał znaczącą przewagę wizualną nad AE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architektura Re: Po co kolejne szklane brzydactwo IP: *.devs.futuro.pl 14.04.07, 16:25 Ratować poznańską secesję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 14.04.07, 17:52 Pani Marta nie wie też że budynek Akademi Ekonomicznej powstał na początku lat 80tych taki sam miał powstać w Krakowie o podobnym wyglądzie. Niestety do dziś straszy mieszkańców Krakowa niewykończony szkielet widać go z stacji Kraków Główny.Po za tym proponował bym zburzyć te paskudne budynki prz ul.św.Marcin i postawić coś w stylu okolicznych niskich kamienic bo to naprawde jest brzydkie i paskudne.Zbudowano te blaszane bloki w pod koniec lat 60-tych aby udawały podobne wieżowce w Warszawie.No a na wolnych torach podobno ma powstać nowy dworzec PKSu ale i tam można wybudowac "drapacze chmur" oczywiście na polskie warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re:ten liebskind to pewnie żyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 18:41 żydy się panoszą w naszej katolickiej ukochanej polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahoo Re:ten liebskind to pewnie żyd IP: *.swarzedz.inotel.pl 15.04.07, 08:32 Racja!!! Cykliści też... i hydraulicy... O! przepraszam! Hydraulicy panoszą się w Anglii. Nie!! W Żabolandii!!! Polska dla Polaków, księżyc dla księży, a słonina dla słoni! BŁAGAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 14.04.07, 19:43 Pytanie w sądzie jest tendencyjne,bo jak ma odpowiedzieć ktoś kto popiera stawianie wieżowców bez względu na ich usytułowanie?Jakie to ma znaczenie gdzie stanie wieżowiec,grund żeby był jak najwyższy.Tylko wtedy staniemy się metropolią,gdy pójdziemy również w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woland Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 14.04.07, 20:38 Tak zgadzam się w Chinach jest to zwłaszcza praktykowane zwłaszcza w Szanghaju. Tam budują byle gdzie i byle co oby było najwyższe i miasto jest metropolią. Pozdrowienia dla twórców jak to się zwie Sky Tower czy jakiś tam gargamel. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu 14.04.07, 23:45 youtube.com/watch?v=r4H1fv3LZ0w robi wrażenie, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 00:38 Popieram Gościa@ z pomysłem wywalenia tych okropnych wieżowców na Sw. Marcinie i dostosowanie ew. przyszłej zabudowy do wysokości istniejących kamienic. Również okropny jest teren przy "okrąglaku". Jak arch. Buszkiewicz zlikwidował stare kamienice na ul. 27 Grudnia, tak nikt z władz Poznania nie ma koncepcji, jak problem zabudowy tej ulicy rozwiązać.Powinny być wybudowane jakieś wieżowce wyższe niż 100m, bo te istniejące to średniaki zaledwie. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 św.Marcin to znakomity modernizm. nie ruszać! 16.04.07, 09:35 Tu są same oszołomy. Nie zrozumieją Cię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: sw.marcin to znakomity modernizm. nie ruszac! IP: 81.15.171.* 17.04.07, 09:14 Kompleks biurowców przy Św. Marcinie jest naprawdę dobrą architekturą. Oczywiście można by je zastąpić czymś lepszym ale biorąc pod uwagę współczesną "tfurczość" (tfu...tfu...) to lepiej nie ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: sw.marcin to znakomity modernizm. nie ruszac! IP: *.gotadsl.co.uk 17.04.07, 14:30 Absolutnie nie moge sie z Toba zgodzic. Warunkiem koniecznym do uznania architektury za dobra jest jej harmonijne wpisanie sie w istniejaca zabudowe oraz wzbogacenie a nie zubozenie otoczenia. W przypadku budynkow na Sw. Marcinie warunek ten nie zostal spelniony, a wrecz przeciwnie, w imie obowiazujacych w tamtach czasach kryteriow definiowania miasta od nowa i ideowego wypiecia sie na historie ulica ta zostala w okrutny sposob okaleczona. Zaznaczam, ze nie pisze tutaj o uzytym przez architektow modernistycznym jezyku architektonicznym Alfy lecz o jej ukladzie urbanistycznym calkowicie ignorujacym zaleznosci przestrzenne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J do Piotra IP: *.gotadsl.co.uk 17.04.07, 14:32 Moj poprzedni post jest oczywiscie skierowany do Piotra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: sw.marcin to znakomity modernizm. nie ruszac! IP: 81.15.171.* 18.04.07, 09:26 absolutnie nie moge się z Tobą zgodzić;) uważam, że zabudowa Alfy wzbogaciła otoczenie i bardzo dobrze wpisała się w krajobraz miasta. Zgadzam się, że pomysły z lat 60tych dotyczące "redefinowania" centrum jeżą włosy na głowie, ale Alfa jest akurat bardzo udanym pomysłem i realizacją. A różnicę pomiędzy dobrą architekturą z tego okresu a złą widać gołym okiem; wystarczy spojrzeć na biurowce na Piekarach. To dopiero szkaradztwo... Nie chodzi mi bynajmniej o obronę Alfy za wszelką cenę; proszę bardzo...tylko czy w to miejsce ktoś zaproponuje coś sensownego? Czy zgodnie z logiką ostatnich czasów odtworzyć coś co było "przed wojną"? (bezsensowny plac Wolności)czy też zbudować koszmarki w stylu (czy to ma jakiś styl?) klocka przy Słowackiego lub innych szkaradztw typu Andersia. Jeśli kotś przedstawi coś sensownego proszę bardzo, ale musi to być coś lepszego od dobrego. A tak nawiasem mówiąc, to nie jest chyba argumentem za "być albo nie być" Alfy to czy była "nacechowana ideologicznie" tylko czy to dobra architektura czy zła. Nie piszę tego akurat do J ale ten motyw pojawia się w wielu dyskusjach. Racja, że "miniony okres" cechował się "wypinaniem się" na historię podobnie jak barok wypinał się na gotyk, albo klasycyzm na rokoko ale z tego nic nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: sw.marcin to znakomity modernizm. nie ruszac! IP: *.gotadsl.co.uk 18.04.07, 11:24 Odpowiadasz na : Gość portalu: Piotr napisał(a): > absolutnie nie moge się z Tobą zgodzić;) > uważam, że zabudowa Alfy wzbogaciła otoczenie i bardzo dobrze wpisała się w > krajobraz miasta. Zgadzam się, że pomysły z lat 60tych > dotyczące "redefinowania" centrum jeżą włosy na głowie, ale Alfa jest akurat > bardzo udanym pomysłem i realizacją. A różnicę pomiędzy dobrą architekturą z > tego okresu a złą widać gołym okiem; wystarczy spojrzeć na biurowce na > Piekarach. To dopiero szkaradztwo... Nie chodzi mi bynajmniej o obronę Alfy za > wszelką cenę; proszę bardzo...tylko czy w to miejsce ktoś zaproponuje coś > sensownego? Czy zgodnie z logiką ostatnich czasów odtworzyć coś co było "przed > wojną"? (bezsensowny plac Wolności)czy też zbudować koszmarki w stylu (czy to > ma jakiś styl?) klocka przy Słowackiego lub innych szkaradztw typu Andersia. > Jeśli kotś przedstawi coś sensownego proszę bardzo, ale musi to być coś > lepszego od dobrego. > A tak nawiasem mówiąc, to nie jest chyba argumentem za "być albo nie być" Alfy > to czy była "nacechowana ideologicznie" tylko czy to dobra architektura czy > zła. Nie piszę tego akurat do J ale ten motyw pojawia się w wielu dyskusjach. > Racja, że "miniony okres" cechował się "wypinaniem się" na historię podobnie > jak barok wypinał się na gotyk, albo klasycyzm na rokoko ale z tego nic nie > wynika. Alfa calkowicie rozpierdziela zalozenia przestrzenne na ktorych opieral sie pierwotny projekt ulicy Sw. Marcina. Ulica ta byla typowa ulica miejska z prawidlowymi pierzejami w formie kamienic po obu jej stronach i tak funkcjonowala przez cale stulacia. Nagle, na poczatku lat siedemdziesiatych ni z tego ni z owego pojawil sie pozbawiony jakiegokolwiek poczucia proporcji, taktu i szacunku dla dorobku przeszlych pokolen architekt madrala (osobiscie mam watpliwosci, czy kogos kto zaprojektowal Alfe mozna okreslic mianem architekta), ktory powiedzial, ze wie lepiej i zaprojektowal monstrum, ktore bezczelnie przytlacza swoja masa i wysokoscia sasiednie kamienice, czyniac z nich prawdziwe karzelki. Zmienila sie proporcja ulicy i prysl caly jej wielkomiejski urok i harmonia. Co do wypinania sie baroku na gotyk. Tu ponownie nie masz racji, gdyz nigdy w historii architektury zadna epoka nie niszczyla na taka skale w sposob wrecz programowy i metodyczny dorobku epok poprzednich, jak to mialo miejsce w ortodoksyjnej, modernistycznej urbanistyce lat szescdziesiatych i siedemdziesiatych. Nigdy wczesniej na taka skale nie dokonywano wyburzen bezcennej, zabytkowej tkanki miejskiej. Ten niebezpieczny sposob myslenia wlasciwy tamtej epoce mozna jedynie porownac do architektonicznego holocaustu lub dzialan Talibow w Afganistanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: sw.marcin to znakomity modernizm. nie ruszac! IP: 81.15.171.* 18.04.07, 16:20 Przepraszam, ale co to za język: "rozpierdziela"? I do tego ten ton godny Talibów? Co do projektu Alfy to zachęcam do przestudiowania podręczników architektury na pewno znajdziesz tam nazwisko projektantów, wraz z pozbawionymi ideologicznego jadu recenzjami tej budowli. Akurat co do "przytłaczania" to Alfa dzięki dobrym proporcjom i zakomponwaniem brył wcale nie sprawia wrażenia dysharmonii. Dominuje...to oczywiste, jednak czy to źle? Ponawiam pytanie: jeśli nie Alfa to co w zamian proponujesz szanowny/a J? Powrót do historyzmu? a może tandetny neomodernizm? Możesz sie dalej podniecać rewolucyjnym zapałem i głosić hasło "wyburzyć Alfę" tylko czy przypadkiem nie będzie to "wypinanie" się na nieprawomyślną architekturę czyli dokładnie to co zarzucasz projektantowi Alfy? A odnośnie niszczenia, wyburzeń etc. to chyba jakaś kolejna pomyłka. Nie napisałem z żadnym miejscu, że pochwalam "wyburzenia, bezcennej, zabytkowej tkanki miejskiej". Chyba coś sie komuś poplątało;)A o jaki niby "sposób myślenia" chodzi? Pisałem o Alfie a nie o ideologii. A tak przy okazji to pierzeja północna Św. Marcina została prawie całkowicie zburzona na odcinku od Gwarnej do Ratajczaka w czasie wojny więc raczej to nie dzieło wrednych kumuchów czy Talibów;) Zniszczone kamienice nie były też żadnymi "bezcennymi" dziełami architektury. Co do kwestii "wypinania się" to w każdej epoce znalazłoby sie parę przykładów większej demolki niż robiono w latach 60-70 ubiegłego wieku. By daleko nie sięgać przebudowa Paryża za Napoleona III czy też "wyburzenia bezcennej, zabytkowej tkanki miejskiej" średniowiecznego Rzymu za Mussoliniego. Troszkę mniej zacietrzewienia i mniej "ortodoksji"... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: sw.marcin to znakomity modernizm. nie ruszac! IP: *.gotadsl.co.uk 19.04.07, 12:56 Odpowiadasz na : Gość portalu: Piotr napisał(a): > Przepraszam, ale co to za język: "rozpierdziela"? I do tego ten ton godny > Talibów? Przepraszam Ciebie za uzyte slowo, ale nie potrafie znalezc innego ktore rownie dobrze okreslilo by balagan przestrzenny stworzony przez Alfe na Sw. Marcinie. Co do projektu Alfy to zachęcam do przestudiowania podręczników > architektury na pewno znajdziesz tam nazwisko projektantów, wraz z pozbawionymi ideologicznego jadu recenzjami tej budowli. Nie musze szukac w podrecznikach gdyz wiem kto jest imiennie odpowiedzialny za zaprojektowanie tego szkaradzwa. Co do recenzji, jest to rzecz wzgledna i ich wymowa zalezy przez kogo zostaly napisane. Od pewnego czasu daje sie niestety tu i owdzie zauwazyc probe (mam nadzieje ze przejsciowa) rehabilitacji modernizmu lat 60-tych i 70-tych. Akurat co do "przytłaczania" to > Alfa dzięki dobrym proporcjom i zakomponwaniem brył wcale nie sprawia wrażenia > dysharmonii. Dominuje...to oczywiste, jednak czy to źle? Ponawiam pytanie: > jeśli nie Alfa to co w zamian proponujesz szanowny/a J? Powrót do historyzmu? a może tandetny neomodernizm? Zupelnie nie rozumiem Twojego negatywnego stosunku do neomodernizmu. Czyzbys nalezal do nielicznej na szczescie grupy tych, ktorzy postuluja powrot do ortodoksyjnych modernistycznych korzeni ? Co zlego widzisz w neomodernizmie i dlaczego uwazasz go za tandetny ? Przeciez neomodernizm jest z grubsza kontynuacja modernizmu, pozbawiona jego ortodoksji i fanatyzmu, wystepujacych wczesniej glownie zreszta w urbanistyce. Możesz sie dalej podniecać rewolucyjnym zapałem i > głosić hasło "wyburzyć Alfę" tylko czy przypadkiem nie będzie to "wypinanie" > się na nieprawomyślną architekturę czyli dokładnie to co zarzucasz > projektantowi Alfy? Wyburzenie Alfy to nie to samo co wyburzenie istniejacych przed nia w tym miejscu kamienic. Pamietaj, ze to Alfa jest tam agresorem i intruzem, to ona bez odrobiny skromnosci rozpycha sie lokciami i to ona weszla w obloconych butach na czysta posadzke nie respektujac porzadkow gospodarza. I pomimo 40 lat swego istnienia nie zintegrowala sie w ogole z otoczeniem. > A odnośnie niszczenia, wyburzeń etc. to chyba jakaś kolejna pomyłka. Nie > napisałem z żadnym miejscu, że pochwalam "wyburzenia, bezcennej, zabytkowej > tkanki miejskiej". Chyba coś sie komuś poplątało;)A o jaki niby "sposób > myślenia" chodzi? Pisałem o Alfie a nie o ideologii. > A tak przy okazji to pierzeja północna Św. Marcina została prawie całkowicie > zburzona na odcinku od Gwarnej do Ratajczaka w czasie wojny więc raczej to nie dzieło wrednych kumuchów czy Talibów;) Zniszczone kamienice nie były też > żadnymi "bezcennymi" dziełami architektury. Zburzone kamienice byc moze nie byly bezcenne, ale uklad urbanistyczny ktory tworzyly zdecydowanie byl. Powtarzam, jest to moj glowny zarzut wobec Alfy: zniszczenie istniejacego ukladu przestrzennego poprzez zastosowanie za duzej, nie zharmonizowanej z otoczeniem masy i wysokosci oraz zupelnie logicznie niewytlumaczalne, ale jakze typowe dla tamtego okresu kretynskie cofniecie linii zabudowy bedace wynikiem aroganckiego i podbudowanego ideologia walki z przeszloscia myslenia. Co do kwestii "wypinania się" to w > każdej epoce znalazłoby sie parę przykładów większej demolki niż robiono w > latach 60-70 ubiegłego wieku. By daleko nie sięgać przebudowa Paryża za > Napoleona III czy też "wyburzenia bezcennej, zabytkowej tkanki miejskiej" > średniowiecznego Rzymu za Mussoliniego. Nie wiem czy Paryz nie wygladalby dzisiaj lepiej gdyby nie pomysly barona Haussmanna. Tak czy inaczej, nigdy nie zaakceptuje masowych wyburzen czegos, co ma okreslona wartosc i stanowi dorobek mysli wielu przeszlych pokolen. Dla mnie takie dzialanie jest typowym przykladem architektonicznego barbarzynstwa. > Troszkę mniej zacietrzewienia i mniej "ortodoksji"... > Pozdrawiam Przeciez we wszystkich moich poprzednich postach krytykuje ortodoksje. Szkoda, ze jeszcze tego nie zrozumiales. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.ipt.aol.com 15.04.07, 23:21 Gość portalu: Poznaniak napisał(a): > Pytanie w sądzie jest tendencyjne,bo jak ma odpowiedzieć ktoś kto popiera > stawianie wieżowców bez względu na ich usytułowanie?Jakie to ma znaczenie gdzie > > stanie wieżowiec,grund żeby był jak najwyższy.Tylko wtedy staniemy się > metropolią,gdy pójdziemy również w górę. To sa swiete slowa. Poznan nigdy nie pozbedzie sie swojej prowincjonalnosci jezeli nie stanie u nas chociaz kilka porzadnych (czyli naprawde wysokich) wiezowcow. I to niewazne gdzie, byleby bylo naprawde wysoko. Na poczatek starczy jakies sto pieter, ale pod warunkiem ze pozniej bedzie dwiescie, trzysta a moze nawet i wiecej. Tak w ogole to proponowalbym obalic urzad konserwatora zabytkow ktory nic innego nie robi tylko przeszkadza w budowie wiezowcow w zabytkowym centrum miasta. Po obaleniu konserwatora mozna by sprobowac zamienic w kolejne wiezowce wieze ratuszowa oraz poznanska katedre poprzez dobudowanie do nich kilkudziesieciu pieter biurowych. Mogloby to byc dosc skomplikowane technicznie, ale za to gdyby sie udalo, to efekt bylby fantastyczny. W koncu ratusza i katedry z wieza zamieniona w wiezowiec nie ma jak do tej pory ani we Wroclawiu, ani w Gdansku, ani nawet we Warszawie (oni nawet tam nie maja zwyklego ratusza bez wiezy w formie wiezowca a ich katedra nie ma nawet zadnych porzadnych wiez). Kolejnym krokiem na drodze do uczynienia z Poznania prawdziwej swiatowej metropolii mogloby byc rozbudowanie nowego skrzydla Muzeum Narodowego w formie wiezowca. Wynajmujace go firmy moglyby oplacic jego budowe a na dachu mozna by umiescic kawiarenke w ksztalcie jelita zaprojektowana przez swiatowej slawy architekta pana Silvestriniego. Czy mozecie sobie wyobrazic stumetrowy wiezowiec z jelitem na dachu ? We wnetrzu jelita mozna by umiescic taras widokowy z widokiem na inne wspaniale wiezowce ktore w miedzyczasie powstalyby w naszym miescie. Ktorys z nich moglby nawet miec na samym wierzcholku kawiarenke w ksztalcie odbytnicy. Wtedy zazdroscila by nam cala Europa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozsądny Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 21:57 Racja czemu poznań ma mieć budynki do 110 metrów tylko warszawa ma prawo do wielkich budynków popatrzcie na stany w każdym dużym mieście pow,300tys są budynki czasem większe od warszawskich popieram w 100% budowe wieżowców w poznaniu zmieni to wygląd miasta bardzo czekam na moment w którym wyjde z bloku i na pierwszy rzut oka zobacze panorame wieżowców a jak czytam niektóre posty to naprawde żenada wkońcu polak nigdy niezadowolony ale nie poznań i to nie znaczy że trzeba niszczyć zabytki trzeba budować z rosądnych miejsach i żeby jakoś to wyglądało potrzeba bardzo dobrych projektantów i pomysłów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemko Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.serv-net.pl 14.04.07, 20:26 Czytajcie ludzie gazetę INWESTOR, a będziecie mieli takie (a nawet dokładniejsze) informacje na długo wcześniej niż Wyborcza - oczywiście nic jej nie ujmując ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.ipt.aol.com 14.04.07, 23:21 Nalezy pobudowac nie dwa stumetrowce, ale co najmniej ze dwiescie. Moze nawet przydalyby sie nam budynki o wysokosci nie stu metrow, ale nawet jednego kilometra. Takich kilometrowych budynkow mogloby w Poznaniu powstac nawet kilkanascie......wtedy mozna by wyburzyc wszystkie poznanskie dzielnice ze starym miastem i ratuszem wlacznie (w koncu kto w miescie potrzebuje tak niskiej zabudowy, przeciez ona swiadczy tylko i wylacznie o prowincjonalnosci Poznania i braku progresywnego myslenia u Poznaniakow a w dodatku burzyla by wlasciwe proporcje)i przeniesc mieszkancow i pracownikow do tych kilku kilometrowcow. Mysle, ze wszyscy Poznaniacy by sie zmiescili, a jak nie to mozna by do tych kilometrowcow dobudowac jeszcze z kilkaset pieter (do kazdego z nich oczywiscie). Wtedy oszczedzilibysmy na benzynie i biletach tramwajowych poniewaz caly Poznan mozna by zmiescic na powierzchni czterech lub pieciu boisk pilkarskich. Mysle, ze w Poznaniu nie brakowalo by architektow i konstruktorow gotowych w imie zawodowej ambicji podjac sie tego wyzwania. Juz sobie wyobrazam podziw i zazdrosc mieszkancow innych miast w Polsce i Europie. To dopiero byloby cos rzeczywiscie na miare 21 wieku, cos co zapisaloby sie na dobre w ksiedze wybitnej swiatowej architektury, gdyz jak powszechnie w Poznaniu wiadomo, wybitny i prawdziwie nowoczesny budynek musi miec co najmniej ze sto pieter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: my Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 15.04.07, 07:45 spoko, wechta jeszcze nic nie wybudował, a toże GW pisze o planach..... to pisze.. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu 16.04.07, 09:44 > Wtedy oszczedzilibysmy na benzynie i biletach tramwajowych > poniewaz caly Poznan mozna by zmiescic na > powierzchni czterech lub pieciu boisk No nie do końca. Bo w naszym mieście przybywa samochodów, a nie parkingów. Grunty uwolnione od archaicznej niskiej zabudowy (dlaczego by nie zlikwidować parków, w których mieszkają tylko srające gołębie?) zostaną zajęte przez samochody. Myślę, że przyrost ilości samochodów będzie jeszcze szybszy, bo poznaniacy zaoszczędzą naprawdę spore kwoty nie wydając ich na benzynę. Konkludując, powierzchnia miasta się nie zmieni, zmieni się tylko struktura wykorzystania powierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.gotadsl.co.uk 16.04.07, 11:14 lukask73 napisał: > > Wtedy oszczedzilibysmy na benzynie i biletach tramwajowych > > poniewaz caly Poznan mozna by zmiescic na > > powierzchni czterech lub pieciu boisk > > No nie do końca. Bo w naszym mieście przybywa samochodów, a nie parkingów. > Grunty uwolnione od archaicznej niskiej zabudowy (dlaczego by nie zlikwidować > parków, w których mieszkają tylko srające gołębie?) zostaną zajęte przez > samochody. Myślę, że przyrost ilości samochodów będzie jeszcze szybszy, bo > poznaniacy zaoszczędzą naprawdę spore kwoty nie wydając ich na benzynę. > > Konkludując, powierzchnia miasta się nie zmieni, zmieni się tylko struktura > wykorzystania powierzchni. Tak, dobrze byloby zlikwidowac parki i na ich miejscu urzadzic parkingi. Tak jak juz napisales, parki oraz historyczna zabudowa sa archaiczne a parkingi nowoczesne. Fajnie byloby tez na wzor amerykanski parkingi wylac asfaltem po to, zeby nie dac szans zadnej samosiejce na nienowoczesna i archaiczna wegetacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahoo Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.swarzedz.inotel.pl 15.04.07, 08:36 Nie denerwuj się! To nie Żyd to eskimos! Już lepiej? Głęboki wdech i przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahoo Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.swarzedz.inotel.pl 15.04.07, 08:25 Czy w naszym mieście koniecznie musi powstawać coś równie nieciekawego? Przecież to "badziewie" przy Starym Browarze nadaje się tylko do rozbiórki (+ hotel rzecz jasna)! Szpeci, choć nowe.Następne,z pewnością nie będą lepsze. No i oczywiście te pretensjonalne nazwy: Andersia Silver, Andersia Tower itp. Przecież to aż boli! Bardzo mi przykro, że ktoś w ten sposób okalecza moje ukochane miasto, niedługo będzie jak w Warszawie - gdzie był trawniczek, tam teraz bloczek (wieżowiec)- bez ładu i składu. Okropieństwo! Gdy spoglądam na S.Browar i zerknę w bok to aż mnie odrzuca to coś, co tam stoi. Nie ma porównania!!! Nie lepiej niżej, ale z gustem? Jeżeli już koniecznie budować coś takiego, to poza centrum, najlepiej przy blokowiskach - tam będzie pasować, i oczywiście jako odrębną "dzielnicę" np.: biznesową. I raz jeszcze... niech ktoś pozmienia te nazwy na polskie, niekoniecznie musimy być przedmieściem Londynu. Splendoru to nie przynosi... raczej pokazuje czyjeś kompleksy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wpszemek Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 12:23 zgadzam sie z przedmówcą - niedobrze sie robi na widok tych potworów ze zgniłej zieleni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: 81.15.171.* 17.04.07, 09:29 Mnie też strasznie boli jak patrzę na te szpetoty. To naprawdę popisy nieudolności architektów :( Biurowce przy pl. Andersa powinny zostać jak najszybciej zburzone (wiem...nierealne, ale pomarzyć można) lub choć przerobione. Te ochydne gęste szprosy, te zgniłozielone szyby, te ruszty bez sensu na dachu...nieład i brak proporcji. Niestety wiele takiej tandety sie buduje w Poznaniu, ale te dwie "towers" to strasznie kłują w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bob701 Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu 17.04.07, 10:58 no no no mądrze powiedziane jak idziemy za ciosem moze zmienimy nazwę "Okrąglak" na anglojęzyczną pozdro dla Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 12:49 A moim zdaniem pięknie wyglądają budynki budynki PFC i Andersii, a jeśli powstała luka między Andersią a Novotelem zostanie zabudowana równie udanym wieżowcem, to będziemy mieć taki mały Manhattan w samym centrum. Fajnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarioG. Dwa nowe wieżowce w Poznaniu IP: *.chello.pl 15.04.07, 16:30 Nie rozumiem jak można budować wieżowce "w ścisłym centrum" - ja za scisłe centrum rozumię Stare Miasto to po 1. Po 2 - coż z tego, że w Wa-wie powstało ileś tam wieżowców? To zaden argument. Bo co ma piernik do wiatraka? Po 3 - La Defance w Paryżu jest super, ale jest położona baaaardzo daleko od centrum, o "ścisłym" centrum już nie wspominając! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahoo Re: jak najwiecej wysokosciowcow!!! IP: *.swarzedz.inotel.pl 17.04.07, 17:54 Dobrze. Nie jestem przeciwnikiem budowania wieżowców w ogóle, ale nie w tym miejscu! Co z tego, że powstałaby dzielnica podobna do tej w Paryżu - bardzo dobrze. A że daleko od centrum? Jeszcze lepiej! Wystarczy dobra infrastruktura i po problemie. W centrum Poznania dominuje niska zabudowa i niech tak zostanie, dlaczego dla wyleczenia kompleksów niektórych decydentów mamy oszpecać swoje miasto? Poza tym musi to być architektura wysokiej klasy,a nie takie coś jak to, co powstało przy ul. Królowej Jadwigi, kolejne blokowisko? Tyle, że ze szkła i stali zamiast betonu? Dziękuję bardzo, jakoś mi to nie odpowiada. Powtarzam! Tylko wysokiej klasy budynki są w stanie dodać miastu splendoru! No i oczywiście nie chciałbym by z perspektywy moje miasto wyglądało jak pastwisko z powtykanymi gdzie się da tyczkami do fasoli. Rozumiem, że jesteś fascynatem amerykańskich city, ale zwróć uwagę, że tam wieżowce nie są rozrzucone po całym mieście, ale buduje się je w jednym miejscu, jeden przy drugim - to daje zupełnie inny efekt. Podtrzymuję swoją opinię: centrum Poznania nie powinno być zabudowywane wysokimi budynkami, na obrzeżach miasta jest wystarczająca ilość terenów, które można by przeznaczyć na ten cel. Zamiast bloków, niech powstaną w wolnych miejscach budynki klasy Starego Browaru, dostosowane wysokością do otoczenia. I na koniec pytanie: KTO ZAAKCEPTOWAŁ NAZWY DLA TYCH BUDYNKÓW (te wszystkie Andersje i reszta) - natychmiast do zwolnienia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bo nie sądzę, by miasto nie miało w tej sprawie nic do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: jak najwiecej wysokosciowcow!!! IP: *.ipt.aol.com 17.04.07, 23:13 Gość portalu: Yahoo napisał(a): > Dobrze. Nie jestem przeciwnikiem budowania wieżowców w ogóle, ale nie w tym > miejscu! Co z tego, że powstałaby dzielnica podobna do tej w Paryżu - bardzo > dobrze. A że daleko od centrum? Jeszcze lepiej! Wystarczy dobra infrastruktura > i > po problemie. W centrum Poznania dominuje niska zabudowa i niech tak zostanie, > dlaczego dla wyleczenia kompleksów niektórych decydentów mamy oszpecać swoje > miasto? Poza tym musi to być architektura wysokiej klasy,a nie takie coś jak to > , > co powstało przy ul. Królowej Jadwigi, kolejne blokowisko? Tyle, że ze szkła i > stali zamiast betonu? Dziękuję bardzo, jakoś mi to nie odpowiada. Powtarzam! > Tylko wysokiej klasy budynki są w stanie dodać miastu splendoru! No i oczywiści > e > nie chciałbym by z perspektywy moje miasto wyglądało jak pastwisko z powtykanym > i > gdzie się da tyczkami do fasoli. Rozumiem, że jesteś fascynatem amerykańskich > city, ale zwróć uwagę, że tam wieżowce nie są rozrzucone po całym mieście, ale > buduje się je w jednym miejscu, jeden przy drugim - to daje zupełnie inny efekt > . > Podtrzymuję swoją opinię: centrum Poznania nie powinno być zabudowywane wysokim > i > budynkami, na obrzeżach miasta jest wystarczająca ilość terenów, które można by > przeznaczyć na ten cel. Zamiast bloków, niech powstaną w wolnych miejscach > budynki klasy Starego Browaru, dostosowane wysokością do otoczenia. I na koniec > pytanie: KTO ZAAKCEPTOWAŁ NAZWY DLA TYCH BUDYNKÓW (te wszystkie Andersje i > reszta) - natychmiast do zwolnienia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bo nie sądzę, > by miasto nie miało w tej sprawie nic do powiedzenia. Wreszcie cos madrego.....Yahoo, dziekuje Ci za ten post, juz powoli tracilem nadzieje na to, ze znajdzie sie na tym forum chociaz jeden glos rozsadku. Przyznam sie, ze czytajac wszystkie te bezmyslne posty na temat zabudowywania centrum Poznania wiezowcami ogarnialo mnie uczucie zarowno przerazenia jak i rezygnacji spowodowanej niewytlumaczalna wrecz checia wiekszosci forumowiczow do oszpecenia mojego ukochanego miasta bezladnie i przypadkowo pobudowanymi wiezowcami. Poniekad rozumiem motywacje ktore wynikaja z prowincjonalnych kompleksow oraz bardzo malej znajomosci swiata opartej glownie na ogladaniu amerykanskich seriali. Bardziej bym sie tutaj dziwil pani konserwator, ktora wbrew jakimkolwiek zasadom prawidlowego tworzenia miasta zezwala na budowe kolejnego wiezowca w samym zabytkowym centrum tuz przy nowym gmachu Akademii Ekonomicznej (ktory notabene powinien zostac jak najszybciej rozebrany). Slusznie zauwazyles, ze wiezowce w Chicago czy Nowym Yorku wygladaja swietnie, gdyz stoja jeden obok drugiego w poteznej i zwartej masie. Wiezowce stojace pojedynczo, otoczone niska i sredniej wysokosci zabudowa, tak jak we Frankfurcie nad Menem lub we Warszawie wygladaja tragicznie (jest to powod, dla ktorego Frankfurt jest najbardziej znienawidzonym w Niemczech miastem a Warszawa uznana zostala nieoficjalnie za zly przeklad azjatyckiego projektowania w Europie). Jezeli chcemy sie kierowac prawidlowym, opartym na wlasciwych proporcjach i harmonii planowaniem przestrzennym mamy do wyboru: albo zburzyc to, co zostalo w Poznaniu w ciagu jego tysiacletniej historii zbudowane i zaczac od zera tworzac tu cos w rodzaju poznanskiej mini kopii nowojorskiego Manhattanu, albo przeniesc wiezowce tak jak to zrobiono w Paryzu z La Defense pod Poznan (mozna by do tego wyznaczyc okreslony obszar na Winogradach lub Ratajach). Trzecie wyjscie, ktorego jestem osobiscie goracym zwolennikiem, zakladaloby nie budowanie wiezowcow w ogole, a w zamian tego, tak jak to sie dzieje w Berlinie i wiekszosci miast niemieckich uzupelnianie istniejacej zabudowy wysokiej jakosci supernowoczesnymi, siedmio lub osmio kondygnacyjnymi plombami tworzac w ten sposob prawidlowa miejska pierzeje ulicy. W Berlinie na poczatku lat dziewiecdziesiatych przed przystapieniem do odbudowy wschodniej czesci wyznaczono oparta na obliczeniach najbardziej korzystna proporcje szerokosci ulicy do wysokosci zabudowy, ktora wynosi o ile sie nie myle 1:0.75. Marze o tym, zeby odrzucono wreszcie niebezpieczne mrzonki o wiezowcach na Wolnych Torach i wlasnie w sposob berlinski zabudowano ten obszar. Mam cicha nadzieje, ze po otwarciu sie Polski i Poznania na swiat jego mieszkancy zrozumieja wreszcie, ze budowanie wiezowcow w historycznych, europejskich miastach jest na reke tylko i wylacznie nie liczacym sie z nikim, chciwym i pazernym na szybki i latwy zysk deweloperom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: jak najwiecej wysokosciowcow!!! IP: 81.15.171.* 18.04.07, 16:39 A tu sie akurat muszę zgodzić z J....;)) Rzeczywiście upstrzenie miasta wysokościowcami nie jest najlepszym pomysłem, choć skupienie tych wysokościowców przy pl. Adnersa i ul. Królowej Jadwigi da sie jeszcze obronić. Gorzej z projektami samych budynków, które są koszmarne. Przy okazji... Wolne Tory to "tabula rasa" i architekci oraz urbaniści będą mogli poszaleć. Zobaczymy co z tego wyjdzie jestem pesymistą ale mam nadzieję że się rozczaruję;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: jak najwiecej wysokosciowcow!!! IP: *.gotadsl.co.uk 23.04.07, 13:43 Gość portalu: Piotr napisał(a): > A tu sie akurat muszę zgodzić z J....;)) Rzeczywiście upstrzenie miasta > wysokościowcami nie jest najlepszym pomysłem, choć skupienie tych > wysokościowców przy pl. Adnersa i ul. Królowej Jadwigi da sie jeszcze obronić. > Gorzej z projektami samych budynków, które są koszmarne. > Przy okazji... Wolne Tory to "tabula rasa" i architekci oraz urbaniści będą > mogli poszaleć. Zobaczymy co z tego wyjdzie jestem pesymistą ale mam nadzieję > że się rozczaruje Tez mam taka nadzieje......niestety moda na wysokosciowce jaka obecnie panuje w Poznaniu w polaczeniu z brakiem planow zagospodarowania terenu nie wrozy Poznaniowi niczego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahoo Re: jak najwiecej wysokosciowcow!!! IP: *.swarzedz.inotel.pl 18.04.07, 21:50 Dziękuję za poparcie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bamber z Poznania Re: jak najwiecej wysokosciowcow!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 22:01 Poznań na to zasługuje, czy w Polsce tylko W-wa ma prawo do wielkich wysokościowców, czasem nawet połączenia zabytków i wieżówców wygląda super,czekam na "Super Wieżowce Poznańskie" Odpowiedz Link Zgłoś
yahoo_poznan Re: jak najwiecej wysokosciowcow!!! 27.04.07, 17:42 To nie o to chodzi! Oczywiście, że nie tylko Warszawa ma prawo... Ale mimo wszystko, nie chciałbym by Poznań był podobny do tego miasta, brrr... Chyba nie przeczytałeś dokładnie moich propozycji, nie jestem przeciwny wysokościowcom w ogóle, jestem przeciw zabudowie wolnych miejsc w centrum wieżowcami, zwłaszcza tak "uroczymi", jak te, które już powstały Odpowiedz Link Zgłoś