Dodaj do ulubionych

O tytuł stolicy kultury Poznań zabiega opieszale

IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.07.07, 07:35
Jaki pan taki kram. Grobelny nie cierpi kutury, nie zna się, nie rozumie, to
co sę dziwicie? Zadbał o to przez te wszystkie lata panowania, żeby nikt
kompetentny w tych sprawach nie miał w mieście nic do gadania. Można przecież
czegoś nie romumieć, ale on czego nie rozumie tego się boi.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: O tytuł stolicy kultury Poznań zabiega opiesz IP: *.icpnet.pl 27.07.07, 20:09
      Na stronie glownej internetowego wydania poznanskiej Wyborczej zamieszczona
      jest ilustracja jakiejs sredniowiecznej atrapy. Podazajac tym tropem Poznan
      moze starac sie o tytul Europejskiej stolicy zacofania, a nie kultury. Dziwne,
      ze ktos jeszcze powaznie traktuje starania tego miasta o tytul kulturalnej
      stolicy Europy. Przeciez miasta zapyziale tego tytulu nie dostaja.
    • syf.vicious poznańska konserwa 28.07.07, 11:39
      Poznań to miasto paradoksów, z jednej strony najbardzie nowoczesna asp w
      Polsce, z drugiej konserwa przy władzy, która cofa miasto do średniowiecza
      (patrz. pseudozamek), potrafi się szczycić tylko Starym Marychem, poznańską
      pyrą itp. podobnymi reliktami. W całej Polsce Poznań jest postrzegany jako
      najbliższe Zachodowi miasto, a nasze władze z całych sił cofają nas w stronę
      zaścianka. Zero odwagi, zero inwencji. Taka kartoflana konserwa.
      • Gość: W105N4 SK Poznan IP: *.devs.futuro.pl 28.07.07, 18:46
        akademickie
        sportowe (hehehe)
        miasto kin
        z klubami
        tancem
        koncertami
        galeriami
        teatrami (opera! operetka)
        sztuka (+swiatowa)
        festiwale muzyki (gwiazdy)
        noce muzeow
        nawet artystyczne markety!!!
        festiwal dla dziecka

to sa niektore argumenty, na ktorych powinien sie Poznan opierac komunikacyjnie (na zewnatrz).
        Wewnatrz powinien zadbac o to zeby Poznaniacy wiedzieli co z kultura zrobic, jak sie do niej zblizyc,
        jak jej szukac (WWW!!!), jak z niej korzystac, czegos sie o niej dowiedziec.

Jest pare (setki) rozwiazan tych zagadnien (trzeba zaczac od okreslenia celow), ale ten kto teraz sie
        tymi sprawami zajmuje jest laikiem - bo jego ruchow nie widac.
      • maxi18 Re: poznańska konserwa 18.08.07, 21:18
        syf.vicious napisała:

> Poznań to miasto paradoksów, z jednej strony najbardzie nowoczesna
        asp w
        > Polsce, z drugiej konserwa przy władzy, która cofa miasto do
        średniowiecza
        > (patrz. pseudozamek), potrafi się szczycić tylko Starym Marychem,
        poznańską
        > pyrą itp. podobnymi reliktami. W całej Polsce Poznań jest
        postrzegany jako
        > najbliższe Zachodowi miasto, a nasze władze z całych sił cofają
        nas w stronę
        > zaścianka. Zero odwagi, zero inwencji. Taka kartoflana konserwa.
        ----------------------
        Po prostu podpisuję się pod tym ręcoma i nogoma :))))
        Najbliższe zachodowi to może jest.....ze względu na odległość do
        granicy, innych powodów tego faktu nie widzę.
        Jak długo Poznań będzie pyrlandią? Piękne miasto, aż się prosi aby
        zaczęło się dziać więcej i lepiej.Zamek? Jeszcze trochę i tylko
        duchy będą tam urzędować.Młodzi Poznaniacy powinni wziąć sprawę w
        swoje ręce i zacząć działać, w końcu przyszłość do nich należy.Jak
        będą gospodarzyć - tak będą mieć.Słowa to za mało!
    • lukasz.ratajczak Re: O tytuł stolicy kultury Poznań zabiega opiesz 29.07.07, 13:14
      Ja w ogóle się dziwię jakim sposobem Poznań został uznany za najlepiej
      zarządzane miasto w Polsce. Nie znam kryteriów, ale oto co mi przyszło, i jak
      narazie, jedyne na myśl. Ja bym porównał to wyróżnienie to znakomicie
      zorganizowanej tabliczki mnożenia w zakresie od 0 do 100.
      Wspaniała, "bezbłędna", znakmicie zorganizowana, ale i surowa, bezduszna i bez
      wyobraźni. Słowem, ograniczona do swojego archaicznego lelum polelum, w rytmie
      muzyki, która znana jest niestety tylko władzom przy pl. Kolegiackim.
      Poznań - stolicą kultury... Gdyby rzeczywiście ktoś w ratuszu poważnie
      traktował ten temat, to by zebrał wszystkich animatorów kultury, artystów,
      stowarzyszenia, fundacje, instytucje kultury z Poznania, którzy faktycznie tę
      kulturę naszym mieście kreują. Jest tych ludzi znakomita rzesza. W tej sprawie
      narazie nie dzieje się nic, a jakiekolwiek hasła płynące z urzędu prezydenta
      niosące w swej treści słowo kultura, póki co, powodują u mnie odczucia, że ktoś
      robi z nas półgłupka. Najmilsi, zastanówcie się nad pokładami swojej wyobraźni
      i weźcie się w garść, żeby je uzupełnić. A przede wszystkim słuchajcie ludzi,
      którzy się na tym znają i mają w tej kwestii dużo więcej do powiedzenia niż Wy.
      Jest ogromna rzesz ludzi, którym nowoczesny i opływający kulturą Poznań leży na
      sercu, więc nie marginalizujcie ich głosów, tylko zaproście do debaty i
      słuchajcie ich! To wszystkim wyjdzie na dobre, a przede wszystkim miastu, w
      myśl miasta obywatelskiego, które "ponoć" całkiem dobrze ma się w Poznaniu...
      Serdeczności
      • Gość: zb Re: O tytuł stolicy kultury Poznań zabiega opiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 23:35
        Łukasz ma całkowita rację, a dodam jeszcze jedna rzecz. W centrum Poznania
        znajduje się ogromny gmach zwany nie wiedziec czemu Centrum Kultury Zamek. Moze
        miasto sprawi najpierw, żeby to bylo faktycznie Centrum Kultury. Poza kilkoma
        letnimi koncertami na kilkutysiecznej powierzchni dzieje sie niewiele. Miliony
        przeznaczane na administracje to niestety - szanowni radni- nie jest wlasciwa
        polityka kulturalna. Żeby było smieszniej to tzw. Centrum Kultury praktycznie
        uniemozliwia organizowanie imprez podmiotom zewnetrznym. Tworcy i animatorzy
        kultury, ktorzy kiedys w Zamku funkcjonowali opuszczaja to miejsce. Wiec moze
        zamista tytułu ESK zrobic faktyczne Centrum Kultury w Zamku?
        • Gość: rocca Re: O tytuł stolicy kultury Poznań zabiega opiesz IP: *.icpnet.pl 31.07.07, 12:25
          Co do pojmowania kultury w Urzedzie Miasta zgadzam sie z przedmówcami.
          Rozmawiałam z tymi panami podczas rozmowy kwalifikacyjnej na temat mozliwych
          imprez kulturalnych, jakie powinny wypromować miasto w kontekscie ESK 2016.
          Miałam wrażenie, że równie dobrze mogłabym mówić po chińsku w dialekcie
          mandaryńskim. Rozumienia zero. Dodam, że ostatecznie wybrano jakiegoś urzędnika.
          Natomiast ja jestem bez urzędniczego obciążenia, ale jak widać pomysły są tam
          źle widziane
    • Gość: Maciej O tytuł stolicy kultury Poznań zabiega opieszale IP: 194.39.141.* 01.08.07, 13:32
      Jeszcze jeden kamyczek do tego ogródka:)
      W połowie kwietnia Estrada Poznańska (czyli komórka), ogłosiła nabór osób do
      projektu "PESK 2016". Podobno miały być 3 osoby, zjaomość angielskiego lub
      hiszpańskiego, a najlepiej oba itd. itp. No i mamy 1 sierpnia, a poza
      wyodrębnieniem osób spełniających kryteria formalne nic się z tą rekrutacją nie
      dzieje. Czyli zakładam, że wszystkie osoby, które mogły poważnie potraktować
      temat poczuły się już potraktowane... niepoważnie i następnym razem takie
      ogłoszenie zignorują. Poza tym pewnie od tego czasu dostały już pracę w dużo
      powazniejszych instytucjach niż Urząd Miasta Poznania:)
      • Gość: sansi Re: O tytuł stolicy kultury Poznań zabiega opiesz IP: *.icpnet.pl 03.08.07, 12:32
        Dokładnie tak! Zgadzam się w całej rozciągłości. Dodam swój kamyczek również.
        Miasto traktuje kulturę i ubieganie się o tytuł ESK 2016 NIEPOWAZNIE. Byłam w
        urzedzie na rekrutacji. Kiedy poruszyłam temat organizacji imprez kulturalnych w
        kontekscie ESK 2016 miałam wrażenie, ze mówię do sciany. Równie dobrze mogłabym
        mówić po chińsku, mandaryńsku czy językiem ufoludków. UM po prostu nie chce
        tytułu ESK 2016 i tyle. W ogóle to co sie dzieje w tej sferze w Poz w UM jest
        zenujące i niepoważne. Wrocław wiedziałby co z tym zrobić tam są w urzędzie
        ludzie którzy żadnej okazji nie przepuszczą, a w poznańskim magistracie wszelkie
        inicjatywy związane z kulturą, promocją miasta leżą i kwiczą i wołają o dobicie.
    • starorynkowiec Re: O tytuł stolicy kultury Poznań zabiega opiesz 24.08.07, 02:27
      Jest taka placowka w poznaniu... jedna z najbardizej znanych
      placowek naukowych i badawczych w Europie i swiecie... nad ktora to
      instytucja miasto sprawuje kontrole... coz to jest? Muzeum
      Archeologiczne - i co czytamy w gazetach... walka, bitwa o stolki i
      ustawiane konkursy - tak oto miasto traktuje placowki kulturalne,
      Ryszarda i jego swita traktuje te placowki jako lup i ciepla
      posadke. Jak dane miejsce straszy nuda "to dobrze bo nie powoduje
      klopotow", jak dana placowka blyszczy to trzeba ja przyrownac do
      szeregu zeby nie przyciagala uwagi... ot przykra prawda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka