jackowrzesnianin 16.10.07, 14:58 5 mln ludzi na wyspie i prawie 40 mln w USA dziwi was rozwój Irlandii?? Ot ziomkowie wracaja do ojczyzny KAŻDY TEPY TO POJMIE, ALE PRZECIETNY POkraka nie -- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: W105N4 Piss&Laugh IP: *.devs.futuro.pl 16.10.07, 15:02 jackowrzesnianinie, a Ty tez nosisz pistolecik? Odpowiedz Link Zgłoś
poika Re: Cud Irlandii i rozum POkraki 16.10.07, 15:04 przepis na sukces zatem - zmusic ponad 80% narodu do emigracji (np. glodem jak swego czasu w Irlandii) i potem liczyc na ich powrot do kraju i wydawanie zarobionych na obczyznie funduszy. W sumie pomysl jak kazdy inny, z tych dalekowzrocznych. Oczywiscie jeszcze trzeba pomyslec co tych imigrantow by przyciagnelo spowrotem po latach do kraju, z ktorego musza w pospiechu spieprzac za chlebem - swieta miejsca i groby przodkow moga nie wystarczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Cud Irlandii i rozum POkraki 16.10.07, 15:18 CZY JA\ NAPISAŁE, ŻE LICZE NA SUKCES ZA 100 lat?? ja tylko wyjaśniłem CUD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 Re: Cud Irlandii i rozum POkraki IP: *.devs.futuro.pl 16.10.07, 15:35 Aha. To rozumiem. Przekonales mnie. Bede glosowac na PiS. ----------- 'PiS ma tak slabych PRowcow, ze bardziej szkodza niz pomagaja' 71M4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Cud Irlandii i rozum POkraki IP: *.dsl.bell.ca 16.10.07, 15:59 Cud Irlandii i rozum POkraki Autor: jackowrzesnianin 16.10.07, 14:58 5 mln ludzi na wyspie i prawie 40 mln w USA dziwi was rozwój Irlandii?? Ot ziomkowie wracaja do ojczyzny KAŻDY TEPY TO POJMIE, ALE PRZECIETNY POkraka nie -- Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Cud Irlandii i rozum POkraki 16.10.07, 16:15 czyli tak jak samoloty "wyspy" Polska, na gwaizdkę za 400 fuli o kurcze jak dojechać na świeta, całe urlopowe diabli wezną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Cud Irlandii i rozum POkraki IP: 83.141.119.* 16.10.07, 16:27 Jaki ty jestes zalosny polonijny przyglupie,kurs dolara amerykanskiego do euro jest 1,4 na korzysci waluty europejskiej,kurs dolara kanadyjskiego do euro jest 1,8 na korzysc euro.Jak widac najlepiej rozwijajaca sie gospodarka europy czyli gospodarka irlandzka swoj sukces zawdziencza znakomkicie rozbudowanemu sektorowi uslugowemu.Irlandia swoj sukces zawdzienca odpowiedzialnej polityce gospodarczej opartej na przemyslanych inestycjach rzadu irlndzkiego oraz korzystanie z dobrodziejstw funduszy europejskich.Dla was polonijnej swoloczy jest to za trudne do zrozumienia Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Cud Irlandii i rozum POkraki 16.10.07, 16:46 a mo.że mądralo wyjaśnisz swoją tezę??? kurs kursem, a pieniądze emigrantów, to inna bajka. PRAWDA??????????? NAWET JEŻELI ZA DOLARA KUPI NIE TONĘ STALI, ALE TYLKO ÓL, NAWETJAK ZA KRZEM NIE ZAPLACI DOLARA, ALE TRZY tak tak POlanciku gubisz się Ps jestem na emigracji, ale za takie pieniądze, których Ty tu nigdy nie zaroisz, bos za tępy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Cud Irlandii i rozum POkraki IP: 83.141.119.* 16.10.07, 16:19 PiSowskie kundle nie potrafia pogodzic sie z faktem ze to przez ich nieudolne rzady z Polski wyjechaly miliony Polakow Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Cud Irlandii i rozum POkraki 16.10.07, 16:33 wyjechali pod rządami SLD, jak np ja uhhhaaaa pomuysl o faktach, nie o polityce Odpowiedz Link Zgłoś
arturo-felicia Re: Cud Irlandii i rozum POkraki 16.10.07, 16:34 i wstydza sie za PiSowska holote ktora osmiesza nasza ojczyzne ,takie sa fakty PiSowskie miernoty! Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Cud Irlandii i rozum POkraki 16.10.07, 16:55 A FAKTY?? CZEGO MAM SIE WSTYDZIC Sprzedaży Polskich firm i banków?? za PIS??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Cud Irlandii i rozum POkraki IP: 83.141.119.* 16.10.07, 18:37 PiSowski kundlu zanim zaczniesz sie wypowiadac to poznaj dobrze historie bo jak narazie sie tylko osmieszasz. afery: -Fozz -Bank staropolski -spolka telegraf -Art-Bi -Feroma -ENEA -reforma emerytalna za te wszystkie przekrety i ciemne biznesy sa odpowiedzialni ludzie PiS w tym bracia Kaczynscy wiec niech kryminalisci nie pouczaja innych i nie oklamuja zwyklych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Cud Irlandii i rozum POkraki 18.10.07, 13:07 jakieś bliższe dane z poszczególnych afer i udziału w nuch ludzi z PiS?? Rzucasz słowami na wiatr, licząc, że nikt nie spyta o konkrety??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 Re: Cud Irlandii i rozum PISklaka IP: *.devs.futuro.pl 16.10.07, 16:56 Oni sa jak piesek. Odgoniles go, a on leci za toba i pokasluje. Teraz beda w Poznaniu, na forum podpowiadali dziadziusiowi Jarusiowi jak powinien powiedziec podczas debaty. hehehe. Smieszne. -------------------- Ja mam duzy pistolet - 73513N (2007) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Cud Irlandii i rozum POkraki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.07, 13:19 Jak to pod rządami SLD? Panie Nikt-wyjechałeś pod rządami PIS.W ten sposób przyznajesz,że to taka sama banda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stożek Re: Cud Irlandii i rozum POkraki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 20:55 jackowrzesnianin napisał: > wyjechali pod rządami SLD, jak np ja --- Jacek! Nie ściemniaj. Wyjechałeś za rządów PiS a nie SLD. Twój zakład pracy produkował zabytki muzealne więc musiał splajtować a Ty nabijający sie z tępoty kolego forumowicza- nie mogłeś znaleźć pracy. Napisz - dlaczego! Bo jesteś wieczorowym, nieoduczonym "inżynierem" a w dzisiejszych czasach potrzebni sa prawdziwi fachowcy. Także we Wrzesni. Ale jeśli sie w Irlandii przykładasz do języka, podglądasz miejscowych, wyciagasz wnioski- to jeszcze może będą z ciebie ludzie. A przy okazji pytanie: Znasz szczyt bezczelności? Zagłosować na PiS i wyjechać z kraju. A szczyt głupoty? Zagłosować na PiS i POZOSTAć W KRAJU. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Cud Irlandii i rozum POkraki 16.10.07, 17:33 Drogi Panie Nikt, dobrze wiesz, że tu o wyborczą retorykę chodzi, a nie nazwę kraju do znudzenia powtarzaną przez Tuska. Też mnie to irytuje, bo może lepszym przykładem by była Hiszpania, ale Irlandia pewnie lepiej się kojarzy. Przekaz kierowany jest do motłochu, musi być więc nośny i czytelny, a wyborczy wiec nie jest miejscem na akademicki dyskurs i ekonomiczne analizy. I, powtarzam, Ty dobrze o tym wiesz, ale co w tym wszystkim najgorsze - jako pracownik najemny, za przeproszeniem, gó.. się na gospodarce znasz, z Polski wyjechałeś, ale chcesz nam tu katobolszewię narzucać. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Panie Nikt. Widzę, że znowu ... 16.10.07, 20:13 ... zatakowałeś forum swoją elokwencją i jasnością wywodów 5-cio latka. Brawo. Tak trzymaj:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Panie Nikt. Widzę, że znowu ... IP: *.dsl.bell.ca 16.10.07, 21:10 ...ciemny ten Tusk strasznie !....ale co widze; wcale od jego poziomu nie odbiegaja twardoglowi "obywatele " platformy poznanskiej....brawo...duzo klamstwa...zadnych faktow...ale "towarzysz Greg"....ma nawet dobra pamiec ...pamieta wiele finansowych afer UW i SLD ....tyle tylko ze wszyskie one dotycza lat o wiele wczesniejszych... Wlasnie wszyskie te afery konczy 2005r....gdy od wladzy dochodzi PiS....a jesli o nich od 2005 roku glosno...to tylko dzieki PiSowskiej polityce nie ukrywanioa afer, mafii i zlodzieji...szczera proba rozliczenia ludzi z post-komunistycznego ukladu....niech zyje PiS... ...zauwazyliscie jak pieknie wyciszyl sie L.Walesa...on tlumaczy sie ze Wachowski juz nie ma pomyslow...kto wlasciwie kogo wozil...? On kapitana Wachowskiego czy Wachowski jego...?....w kazdym badz razie oddtanczyli przez te lata przed Polakami niezly w sumie chocholi taniec.....taniec blaznow. "..Po co nam doradcy...?....przeciez mamy robotnicze postulaty..." A.Walentynowicz. ...kto nie rozumie sensu powyzszych slow...nie rozumie wsplczesnej Polski. www.pis.org.pl/wideo-frame.php?file=http://pis.server-tv.com/pis/PIS00204.wmv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Panie Nikt. Widzę, że znowu ... IP: 83.141.119.* 16.10.07, 23:04 ciemny to jest ten wasz elektorat przyglupow,nieudacznikow i pokrak zyciowych ,ktore nie potrafia sobie poradzic i wierze w te zalosne obietnice waszych miernych i klamliwych liderow.To wy kierujecie sie zasada waszego medialnego"wodza" Kurskiego ktory od zawsze powtarza " Ciemny lud to kupi" Jak widac wciskac ciemnote to od zawsze najlepiej potraficie wy i nikt na tym polu nie ma z wami szans PiSowskie scierwa.A ty polonijny starcze najpierw sie zastanow co piszesz: afery FOZZ,Art-Bi itp. to afery twoich PiSowskich kurdupli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assur Re: Panie Nikt. Widzę, że znowu ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.07, 10:17 Najwiekszym nieudacznikiem w kraju jest Tusk,ktory w marnym stylu przegrał wszystkie debaty publiczne. Niedouczony blazen,ktory epatuje publiczność cudami neoliberalnej ekonomii. W gruncie rzeczy nigdy nie był w stanie zrozumieć,iz dobrobyt panstwa buduję się w oparciu o praworządnosć,prawo i sprawiedliwosc. Zanim zaczbie laznować na scenie niech najpierw przypomni sobie co powiedział Hayek ( po pierwsze ,,praworzadność,wlasnośc ,wolność "). Droga rozwoju na skróty prowadzi do trzeciego świata. Formacje Tuska - KLD,UW,AWS,wiodly nas do granic cywilizacji. Zamiast do Europy prowadzili do Ameryki Południowej. Dzieki PiS prosperita dla malwersantow i ekonomicznych cudotworcow dobiegla konca w 2005 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Panie Nikt. Widzę, że znowu ... IP: 83.141.119.* 17.10.07, 16:03 Jak widac twa ulomnosc asurze nie pozwala ci nawet zgodzic sie z faktami.wasz zalosny lider przegral sromotnie debate z Tuskiem i to was teraz BARDZO boli,przegral i mowia o tym wszyscy,przyznaja to nawet PiSowsky "eksperci" od kampanii.Nauczcie sie przegrywac bo teraz czeka was pasmo klesk ktore w ostatecznosci zaprowadzi wasza formace tam gdzie jej miejsce czyli na polityczny margines. Tusk zmiarzydzl Kaczynskiego i widzialy to miliony Polakow wiec swoje brednie mozesz wciskac telewidzom Tv Trwam,moze ten ciemny lud uwierzy w idiotyzmy autorstwa ulomnych przyglupow z PiS. Przypomni sobie formacje Kaczynskich : PC,PP zalosna miernoto. Lepiej wstydz sie za swojego kurdupla ktory za czasow AWS byl glownym kordynatorem reformy emerytalnej.Juz niedlugo wyborcy spytaja Jareczka czemu ich swiadczenia sa tak niskie a wtedy Jarus po raz koljny polegnie z kretesem tak jak w debacie z Tuskiem.Pokory przyglupy oj pokory... Odpowiedz Link Zgłoś
michacel2 twarz Tuska - maz stanu czy kaczor Donald 16.10.07, 21:14 Dodam soli do zupy: Przedwyborcze usilne starania Tuska zawieraja osobe bez twarzy i charakteru, ktory tylko zabiega blagajaco o glosy i wyborcow, obiecujac wszystko pod publike, co chca wyborcy slyszec, jednak nie zdradzajac prawdziwego oblicza wodza i PO. Osobowosc bez twarzy i programu wszystko zamydla i wypacza, narazajac Polske i narod na manowce obiecanego nieznanego cudu gospodarczego i nurtu polityki ale jasno nie okreslenego jak ! Ostatnie sensacyjne informacje dotyczace prywatyzacji sluzby zdrowia, wskazuje dobitnie, zwlaszcza po zaprzeczeniach Tuska wbrew zapisom programowym, cytowanych na debacie przez ex-prezydenta Kwasa, ze PO nosi sie jednak z wyraznym zamiarem liberalizacji i prywatyzacji szpitali a teraz posl PO Sawicka przedstawila klucz korupcyjny jak ?!!!. Michael Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Cud Irlandii i rozum POkraki 18.10.07, 13:14 kupa obelg i żadnego odniesienia się do tezy. A teza jest prosta. BOGACTWO IRLANDII, TO WOLNOŚĆ KRAJU W UE IIIIIIIIIIIIIIIIII I NAPŁYW KAPITAŁU OD IRLACKICH EMIGRANTÓW. Powtórze. OK 40 mln w USA i około 5 mln na wyspie. Czy to naprawdę tak trudno zrozumieć??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyL lepsze mohery niz machery z PO:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 13:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: lepsze mohery niz machery z PO:) IP: *.dsl.bell.ca 18.10.07, 18:41 ...chodze sobie teraz po ulicach Toronto...niezwykle dumny...jakas wewnetrzna sila, jakas nieskrywana nadzieja we mnie wstapila... Wyprostowana sylwetka rowny miarowy krok...a wokol mnie piekne domy w wiktorianskim stylu...malownicze...zwlaszcza na tle tych zolcieni ugrow, czasem silnych gam czerwieni - listowia poteznych drzew klonowych...moze niektore maja juz ponad 150 lat...sa piekne monumentalne ...w perspektywie ulic wygladaja jak zlociste sklepienia katery. www.pis.org.pl/wideo-frame.php?file=http://pis.server-tv.com/pis/PIS00204.wmv Wiec z czego tak jestem dumny...? ...ano z tego ze to ta nasza duma narodowa tak sie w moje mylenie wplotla...ta nasza duma okeslana moherem...przeciez to ona wydala jakze piekne solidne, uczciwe pokolenia mlodych Polakow...dzis tworzacych szeregi Prawa i Sprawiedliwosci.... I powiem wam szczerze - jest w tym potega...jest w tym cos pieknego ...cos co mnie podnieca...cos co budzi o swicie...cos co kaze wziasc poranny prysznic, ruszyc do pracy...uporzadkowac zycie...zorganizowac dzien...to nie podnieca...to mnie zachwyca.... Bo gleboko wierze ze przyjda dni takie, ..rozpisanej w czasie ciszy...na milowanie Ojczyzny...na prostym ludzkim pragnieniu spotkaniu drugiego Polaka...wobec ktorego juz nie bedziemy podejzliwi - ze nas okaradnie...napisze na nas raport do SB....ze on i ja poczujemy wzajemna potrzebe wspolnego wysilku...dla wspolnych zyciowych sukcesow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 Re: lepsze pistoleciki niz rewolwery z PO:) IP: *.devs.futuro.pl 18.10.07, 19:50 Brawo. Maestro. I z Toronto do Poznania tak sobie wypisujesz? Moim zdaniem powinienes wydac tomik. Tylko niestety nie mozesz. Przeciez nikt Ci nie wyda tomiku z propaganda. Siedze sobie w zwyklym komputerowo-szarym pokoiku w Poznaniu. I na iMacu sobie rozmawiam z ludzmi, ktorzy nie chca ze mna rozmawiac. Jestem dumny, ze zaraz pojde ulicami pieknego jesienia Poznania. Bede szedl, i bede myslal: o co temu czlowiekowi chodzi? Ale tylko przez chwilke:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: ...kiedy wszyskim sie zdawalo .. IP: *.dsl.bell.ca 18.10.07, 20:37 ...ze na zawsze starta z map, ...ze nie zlozy jej juz w cala nie pozostal po niej slad... ...dziekuje Ci ze poswiecisz mojemu rozwazaniu chociaz sekunde...dobra i sekunda. ....a gdybys chcial poglaskac mojego psa...to nie mam nic przeciwko temu... Gdy siadam do komputera on uklada sie do moich stop...koniecznie musi mnie dotykac...pewnie to go przekonuje podswiadomie ze nie jest sam jest z kims...dotyk i bliskosc czlowieka zapewnia mu bespieczenstwo. To duzy pies Labrador...ale jaki madry...!...on wszysko wie... Wie ze sa wybory w Polsce...pewnie dlatego ze widzi mnie spedzajacego godziny nad klawiatura....a moze nawet ukradkiem katem oka czyta fora...jakie przerzucam....ale napewno wszysko wie . Gdy go o cos pytam podnosi leb i patrzy mi prosto w oczy...ktore mowia, upewniaja mnie takim niesamowitym spokojem...jak by chcial powiedziec;...nie martw sie Filip...czymze jest ten polityczny balonik w jaki dmuchacie - wobec wiecznosci...zlo osiagnie swoj punkt kulminacyjny i peknie, przeminie jak przemija wszysko co oderwane od rzeczywistosci...bo rzeczywistosc to cisza...bo rzeczywistosc to - taniec kolorowych lisci w lekkich podmuchach cieplego jesiennego powietrza....bo rzeczywistosc to trwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 Re: Zaciekawiles mnie IP: *.devs.futuro.pl 18.10.07, 20:56 Powiedz mi. Czy ty czasem nie jestes buddysta? Raczej nie, nie wyobrazam sobie buddysty, ktory nalezy do pisu. A moze poeta? Ten sam powod. Wiem, wiem. Ksiadz! (':').oO(ale ksiadz w pisie?) Jedyne co nie podoba mi sie formalnie w Twoich tekstach to pisanie o kolorach. Uzywasz podstawowej palety barwnej, nie widac kolorow dopelniajacych. Nie nakladales nigdy kraplaka na umbre, ani tego swiadomie nie widziales. Reszta jest o przemijaniu. To mnie przygnebia. Pozwolisz, ze sie oddale na momencik. Jezeli mozesz, pisz dalej. Interesuje mnie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 parę konkretów IP: *.icpnet.pl 19.10.07, 03:09 Zestawienie paru liczb i paru głosów... * 4 miliardy funtów wynosi wkład wniesiony w 2006 r. przez Polaków do Brytyjskiej gospodarki co z grubsza wynosi 10 miliardów zł Tyle samo netto Polska uzyskała w dotacjach z Uni w 2006 r., ale jak ktoś wyliczył, otwarcie rynku dla towarów z Uni przed aneksją /14 lat/ dało korzyści mieszkańcom Uni w kwocie równej całej przewidywanej >>pomocy<< w wysokości 60 miliardów E /a ile będzie faktycznie, to się okaże/. Francuzi za otwarcie rynku Niemcom 50 lat temu otrzymują stałą kwotę 10% waetości ceł z roku poprzedzającego likwudację granic...Polska i z nią wstępujące kraje tego nie uzyskały. W zestawieniu z trzecią informacją, mówiącą, że trzykrotną wartość pomocy Umijnej Polacy przepili i puścili z dymem, a na dodatek rozwijając proces chorób, na leczenie których idą miliardy kolejne, to pokazuje stan ich umysłowości... Ale najlepsze jest to, że per saldo co Polska otrzymała to przekazała Anglikom... .................................................................... reg 16-10-2007, ostatnia aktualizacja 16-10-2007 21:25 W 2006 r. imigranci wnieśli do brytyjskiej gospodarki równowartość 6 mld funtów - wynika z danych przedstawionych przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych komisji gospodarczej Izby Lordów. Dane te obejmują podatek dochodowy płacony przez imigrantów, ekonomiczne skutki zatrudniania imigrantów dla pracodawców (oszczędności i wyższa wydajność) i rynku pracy (wypełnienie luk) oraz dodatni wpływ na poziom wydatków konsumpcyjnych. Wycena ekonomicznego wkładu imigrantów do gospodarki brytyjskiej obejmuje ogół przybyszów z całego świata. Liczbę imigrantów z nowych krajów Unii Europejskiej ocenia się na ok. 700 tys., z czego ok. dwóch trzecich stanowią Polacy. Komisja Izby Lordów analizuje wpływ imigracji na gospodarkę, oświatę, służbę zdrowia i zapotrzebowanie na mieszkania komunalne. Zapoznaje się z opiniami pracodawców, ekspertów i rządu. Po 1 maja 2004 r. W. Brytania otwarła rynek pracy dla imigrantów z ośmiu krajów postkomunistycznych, ale od 1 stycznia br., po akcesji Bułgarii i Rumunii do UE, utrzymała w mocy niektóre ograniczenia wobec obywateli tych krajów.<< Źródło : PAP www2.rp.pl/artykul/2,62831.html .................................................................... * 30 miliardów złotych wydali Polacy w 2006 r. na alkohol i papierosy... >>Najważniejsze zakupy Polaka? Papierosy, piwo i wódka. Co roku używki kosztują nas blisko 30 mld zł Koszyk zakupowy przeciętnego Nowaka czy Kowalskiego jest zaskakujący. Na numer jeden w rankingu - papierosy - wydajemy ponad 12,4 mld zł rocznie, na piwo ponad 10 mld zł, a na wódkę niemal siedem - wynika z badań firmy Nielsen, która monitoruje sprzedaż w hipermarketach, sklepach tradycyjnych i na stacjach benzynowych. Badania dotyczyły tylko produktów, na których są kody kreskowe. Dla porównania na produkty, na których nie ma kodów, np. pieczywo, wydajemy ok. 7,5 mld zł, a na mięso ok. 12 mld. Całkowite spożycie indywidualne Polaków wyniosło w 2006 r. 647 mld zł (dane GUS)./.../ << www2.rp.pl/artykul/2,62843.html .................................................................... * Polska po opłaceniu składek na czysto z budżetu UE w 2006 roku otrzymała 3 mld euro /11,1 miliardów złotych/ >>Do Polski trafiło w ubiegłym roku z budżetu UE 5,3 mld euro, głównie w ramach wsparcia rolnictwa (2,142 mld) oraz funduszy strukturalnych (1,951 mld). Natomiast składki Warszawy do unijnej kasy wyniosły 2,175 mld euro, co Polsce daje na czysto dokładnie 2,997 mld euro w rozliczeniach z Unią. Te 2,997 mld euro stanowi 1,16 proc. polskiego PKB w 2006 roku. Dla porównaniu w roku 2005 pozycja netto Polski wynosiła 1,667 mld euro, a w 2004 - 1,409 mld euro. Poprawę pozycji netto odnotowały także inne nowe kraje UE, co jest zasługą m.in. rosnącej absorpcji unijnych funduszy./.../<< gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4515301.html .................................................................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monalisa Re: lepsze mohery niz machery z PO:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 13:32 super filip napisales, nic dodac nic ujac:)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: lepsze mohery niz machery z PO:) IP: 83.141.119.* 20.10.07, 23:15 Polonijne scierwa ze starczej emigracji juz trzesa portkami ze ich wymarzone rzady PiSowskich przyglupow traca wladze.Juz jutro,dzien zwyciestwa Polski wolnej od kompleksow i owartej na swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Cud Irlandii i rozum POkraki 19.10.07, 08:06 pan.nikt napisał: A teza jest prosta. > > BOGACTWO IRLANDII, TO WOLNOŚĆ KRAJU W UE IIIIIIIIIIIIIIIIII > I NAPŁYW KAPITAŁU OD IRLACKICH EMIGRANTÓW. ---- Panie. Nikt! Pozostaje mieć nadzieję, że w gorączce przedwyborczej Twoi Pisowscy idole przeoczą twój tekst. Przecież Ty explicite zachwalasz liberalizm gospodarczy!!! A wiadomo w PiS, że gospodarka musi być trzymana mocno w państwowej garści, tylko wtedy można osiągnąć sukcesy na miarę kubańskich czy choćby naszych peerlowskich. A co do napływu... Myślę, że bardziej od emigranckich pieniędzy istotniejszy dla Irlandii był napływ zagranicznego kapitału inwestycyjnego. Każde pieniądze, przesłane rodzinie w kraju można bezowocnie przejeść. Zainwestowany zaś kapitał owocuje miejscami pracy i płaconymi podatkami. Kapitał do Irlandii napłynął dzięki mądrym ustawom- tych nam pod rządami PiS zabrakło. Mieliśmy parlament zangażowany w rozliczanie przeszłości. A powiedz sam- czy w Irlandii też była wałkowana w parlamencie przez dwa lata ustawa lustracyjna, którą ostatecznie obśmiał i uchylił Trybunał Konstytucyjny? Odpowiedz Link Zgłoś