Dodaj do ulubionych

Karta ISIC a znizki na MPK

01.08.03, 14:54
Czy ktos umie udzielic jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy jako obywatelka polska, studiujaca zagranica i posiadajaca karte ISIC moge korzystac ze znizek w Poznaniu na MPK tak jak wszyscy studenci? Bo na kolej wlasnie mam takie znizki. Nie wiem, czy to jest uregulowane w jakiejs ustawie o prawie do znizek? Czy kto o tym decyduje? Bo raz pani z MPK powiedziala, ze chyba nie moge korzystac ze znizek, a inna pani powiedziala, ze na pewno moge. No i badz tu madry, a dla mnie to duzo pieniedzy, gdybym miala miec normalny bilet. Od wrzesnia do grudnia bede stale w Polsce.
Obserwuj wątek
    • synergie Re: Karta ISIC a znizki na MPK 02.08.03, 13:51
      Odpowiedz jest prosta:

PKP: masz znizke jak na poska legitymacje tzn. 37% pod warunkiem posiadania
      przy sobie dokumentu potwierdzajacego polskie obywatelstwo (np. paszport). Ale
      uwaga !!! Tak jak studentow polskich uczelni znizka ta obowiazuje tylko do
      ukonczenia 26. roku zycia.

MPK Poznan: tu ograniczenia wiekowe nie obowiazuja. Nie musisz takze posiadac
      obywatelstwa polskiego. Oznacza to, ze w poznanskim MPK 50% placa WSZYSCY
      STUDENCI WSZYSTKICH NARODOWOSCI legitymujacy sie waznym ISICiem BEZ WZGLEDU NA
      WIEK i RODZAJ BILETU (sieciowka, calodobowy, polgodzinny)

Sprawdzilem na wlasnej skorze bedac kilkakrotnie kontrolowanym przez kanary
    • Gość: VIPunia - Iwona Re: Karta ISIC a znizki na MPK IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 04.08.03, 12:03
      Zniżki w MPK w Poznaniu określane są uchwałami Rady Miasta i tak:

UCHWAŁA NR LXVII/781/III/2001 RADY MIASTA POZNANIA
      Z DNIA 17 lipca 2001r.
      w sprawie: ustanowienia zwolnień i ulg w opłatach za przejazdy środkami
      komunikacji miejskiej w Poznaniu.
      bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/uchwaly.html?lmenu=rada&co=print&uc_id_uchwaly=5604&p=0

zmiany:
      1)
      UCHWAŁA Nr XC/1046/III/2002 RADY MIASTA POZNANIA z dnia 2 lipca 2002 r. w
      sprawie zmiany uchwały Nr LXVII/781/III/2001 Rady Miasta Poznania z dnia 17
      lipca 2001 r. w sprawie ustanowienia zwolnień i ulg w opłatach za przejazdy
      środkami komunikacji miejskiej w Poznaniu.
      bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/uchwaly.html?lmenu=rada&co=print&uc_id_uchwaly=7272&p=0

2)
      UCHWAŁA NR XCVIII/1122/III/2002 RADY MIASTA POZNANIA z dnia 8 października
      2002 roku w sprawie zmiany uchwały Nr LXVII/781/III/2001 Rady Miasta Poznania
      z dnia 17 lipca 2001 r. w sprawie ustanowienia zwolnień i ulg w opłatach za
      przejazdy środkami komunikacji miejskiej w Poznaniu
      bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/uchwaly.html?lmenu=rada&co=print&uc_id_uchwaly=7577&p=0

na podstawie tych przepisów mogę stwierdzić, że chyba nie można korzystać na
      podstawie legitymacji ISIC, gdyz:
      W załączniku:

" (...)
      II.Do korzystania z przejazdów na podstawie biletów ulgowych (50 %) są
      uprawnione osoby:
      1. Dzieci i młodzież do ukończenia 23 lat, uczęszczająca do szkół objętych
      systemem oświaty, na podstawie legitymacji szkolnej.
      (...)"

Żeby było śmieszniej:
      "Do korzystania z przejazdów na podstawie biletów ulgowych (50 %) z mocy
      ustawy uprawnieni są: Studenci szkół wyższych i wyższych oficerskich szkół
      wojskowych, na podstawie legitymacji studenckich. (Podstawa prawna: art. 153
      ustawy z dnia 12.09.1990 r. o szkolnictwie wyższym, Dz. U. Nr 65 poz.385)"

Dodać trzeba, że wg aktów prawnych na oficjalnej stronie MENiS artykul 153
      stracił moc (!!!), więc delikatnie mówiąc studenci nie mogą korzystać z ulg
      MPK!

ok. bez paniki art. 153 stracił moc, ale nie w całości, został zmieniony
      innymi przepisami, ale MENiS na swojej stronie ich od pół roku nie zamieściło
      i nadal w Ustawie o szkolnictwie wyższym, którą ktoś ściągnie ze strony WWW
      MENiS przeczyta: Art. 153 (stracił moc)

hmmm jak to się ma do ISIC?
      Nie mam pojęcia, ale w Poznaniu MPK honoruje te kartę :)

Pozdrowionka
      VIPunia

• synergie Re: Karta ISIC a znizki na MPK 05.08.03, 16:42
        Nie strasz vipunia ludzi.
        Sprawa jest prosta:
        jezeli ktos sie uczy w szkole sredniej to ma znizke do ukonczenia 23. roku
        zycia (czy tam ktoregos)
        jezeli jest studentem, to nie ma granicy wieku, niewazne ISIC, czy nie ISIC.

To wynika jasno z regulaminu MPK.

I tak jest tez w praktyce, bo sie przekonalem sam.

wiec nie mac ludziom w glowie !!
        • Gość: miki Re: Co to jest ISIC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.03, 11:10
          ISIC to tak naprawdę karta rabatowa wydawana studentom przez prywatne firmy
          turystyczne więc niby dlaczego miałyby być na to zniżki na komunikację miejską?
          Żaden rząd na świecie nie uznaje tego za oficjalny dokument.
    • magda010 Re: Karta ISIC a znizki na MPK 07.08.03, 20:33
      A jednak kolej uznaje. ISIC jest miedzynarodowa legitymacja studencka, chyba jedyna uznawana tak powszechnie. I jesli ja jestem obywatelka polska, mam w Polsce miejsce zameldowania, tyle, ze studiuje za granica, to dlaczego nie mialabym prawa korzystac ze znizek studenckich? Przeciez jestem polska studentka, a znizki maja ulatwic zycie wlasnie polskim studentom. Licze, ze jednak ISIC jest honorowany przez MPK, skoro jest honorowany przez kolej (pod warunkiem obywatelstwa polskiego i zameldowania w Polsce).
      • synergie Re: Karta ISIC a znizki na MPK 08.08.03, 23:11
        Ale ty Magda jestes niekumata.
        MPK moze sobie dac dac znizke posiadaczom karty pigmejon, eskimos 3000, fanklub
        wyborczej albo wyborowej.
        No i wyobraz sobie, ze im nie dalo (chyba ze maja ISICa) a tobie tak.
        Dotarlo ?!?
    • magda010 Re: Karta ISIC a znizki na MPK 09.08.03, 16:30
      Zastanawialam sie tylko, czy znizki sa okreslane wylacznie przez rozporzadzenia lokalne, czy moze jest ustawa krajowa, np. o tym, ze studenci maja miec znizki wszedzie w kraju i nie mozna tego zmienic rozporzadzeniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka