Dodaj do ulubionych

najbrzydsze blokowisko w Poznaniu

15.10.03, 09:25
Chyba jednak Rataje, a konkretniej to osiedle Lecha (bez urazy dla
mieszkańców). Winogradzkie blokowiska mają chociaż trochę zieleni.. Piątkowo
to też moloch, ale nie jest chyba tak dramatycznie przygnębiający jak
wspomniane na początku osiedla.
A tak a propo's: co dalej z wielką płytą?? Rok temu mniej więcej czytałem, że
te bloki (szczególnie na Ratajach) są już w takim stanie, że
niedługo 'pociągną'.
Obserwuj wątek
    • Gość: lotos Re: najbrzydsze blokowisko w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 09:37
      Zdecydowanie sie z Toba zgadzam sama mieszkam na Ratajach i widze to na
      codzien - makabra!!!!!
      • sonny07 Re: najbrzydsze blokowisko w Poznaniu 15.10.03, 10:01
        a coś dokładniej możesz napisać? Ja tamtędy rzadko przejeżdżam, ale wystarczy,
        że z okien tramwaju zerknę na ten dłuuuugi blok i już mnie dreszcz przechodzi.
    • oszolom.z.radia.maryja Re: najbrzydsze blokowisko w Poznaniu 15.10.03, 12:40
      ja uważam że najbrzydsze są osiedla piętkowskie oraz winogradzkie..rónie
      koszmarne są bloki na Os Kopernika (te najstarsze) ale na wet te bloki są
      śliczne w porównaniu do tych które widziałem dwa lata temu we Lwowie
      • Gość: Zbyszek Kłamiesz Oszołomie nawet w tym, co Ci się wydaje IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 16:05
        Najładniejsze w Poznaniu są osiedla winogradzkie i piątkowskie, najbardziej
        zadbane i z najpiękniejszą zielenią, ogromnymi parkami że nie wspomnę o
        najniższych czynszach. Ale są to informacje oczywiście sprzeczne z Twoimi
        chorymi wizjami wypranego mózgu.
    • sonny07 Re: najbrzydsze blokowisko w Poznaniu 15.10.03, 14:00
      bloki na os. Warszawskim też są okropne :]
    • Gość: El Comendante hehh IP: 62.233.186.* 15.10.03, 14:03
      Najobleśniejsze są stare zagrzybione kamienice. Bloki są spoko no może poza
      Dębcem i Kopernika no i niektórymi bloczyskami na Ratajach.
      Winogrady są fajne, zielone itd
    • Gość: Tomek Re: najbrzydsze blokowisko w Poznaniu IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 15.10.03, 15:16
      Wszystkie te blokowiska są obrzydlie i najlepiej by było je wyburzyć. Trudno
      powiedzieć, które jest najbrzydsze- mi się szczególnie nie podoba Piastowskie.
      Ale wybierzcie się na Ukraine lub do Rumunii i zobaczcie jak tam to wygląda.
      Szybko przestaniecie narzekać:)
      • Gość: El Comendante śmietnik IP: 62.233.186.* 16.10.03, 09:25
        W Polsce należałoby zburzyć 90 procent budynków.
        Kraj jest całkiem zaśmiecony architektonicznym bublem, krzywymi chodnikami oraz
        kiczem. Niestety lwia część naszych architektów to ludzie albo niedouczeni,
        albo leniwi, albo bez talentu, a może reprezentujący wszystkie te cechy
        yjednocześnie. Specjalizują się w projektowaniu gargamelowatych, idiotycznie
        historyzujących lub obrzydliwie konwencjonalnych, wyważających otwarte drzwi,
        nie wnoszących niczego nowego w architekturę. Kiedy jadę do Skandynawii do
        Niemiec lub Holandii to wracam w naszą rzeczywistość całkiem przybity. I
        zapewniam bloki na osiedlach nie są tego najważniejszą przyczyną.
        • yashoo Re: śmietnik 16.10.03, 09:37
          Gość portalu: El Comendante napisał(a):

(...) W Polsce należałoby zburzyć 90 procent budynków. Kraj jest całkiem
          zaśmiecony architektonicznym bublem(...)

No, powiedzmy, że 80% ;-)
          Najpaskudniejszym pomysłem polskich architektów jest, moim zdaniem,
          tzw. "kostka mazowiecka" - czyli dom o kształcie sześcianu, powszechnie
          występujący zaróno na przedmieściach dużych miast, jak i w miasteczkach małych
          oraz na wsi... Dobrze, że przynamniej niektóre z nich są ostatnio
          przebudowywane - i wzbogacane np spadzistymi dachami.
          a co do blokowisk - cóż bloki z lat 70-80 nie są piękne, ale czasem wystarczy
          odnowić ich fasady, przy okazji docieplając, zadbać o ich otoczenie -
          rozdzielić parkingi i trawniki, i już może być znośnie, albo i nawet całkiem
          ładnie.
          • Gość: as blokowiska IP: *.icpnet.pl 17.10.03, 20:49
            Najbrzydcze sa bloki na zawadach ze wspólnymi wcetami
    • oszolom.z.radia.maryja Re: najbrzydsze blokowisko w Poznaniu 18.10.03, 11:15
      osiedle Popiełuszki! te bloki to tzw gomułkowce bo powstały w latach 50 i 60
      tych...mówię wam istny koszmar..wspólny kibel na korytaru dla wszystkich
      lokatorów z jednego piętra..zupełnie jak u Kiepskich w serialu

• Gość: katschy Re: najbrzydsze blokowisko w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 12:04
        również uważam że najbrzydsze są bloki z lat 50-tych i 60-tych. kiedyś
        mieszkałem w takim na Raszynie, najlepsze były te imitacje balkonów:) natomiast
        bloki na Ratajach, Kopernika, Winogradach czy Piątkowie przytłaczają swoją
        wielkością. np od wspomnianego bloku na Lecha dłuższy jest chyba falowiec na
        Orła Białego - prawdziwy kołchoz (dla chętnych proponuję wycieczkę na pętlę 74 -
        piękny widok:)) jednak w tej kategorii na głosuję na Winogrady, ale to dlatego
        żę mieszkam na Ratajach, a bliższa koszula ciału.
        pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka