Dodaj do ulubionych

Piskorski kusi Grobelnego

06.07.09, 21:26
Hehe - SD czyli Sicherheitsdienst. Czyli Służba Bezpieczeństwa po
naszemu. Nic dodać, nic ująć :))) Szczęśliwej drogi, prezydencie!
Obserwuj wątek
    • szuszwol Piskorski kusi Grobelnego 06.07.09, 21:41
      Taaaa. Grobelny zrobił dużo dobrego ale i sporo złego. Jestem daleki od
      negatywnych sądów, ale ta kadencja nie ma energii, pomysłu, idei i pasji. Jest
      przeciętnie, filistersko, miejscami solidnie. Niby nie ma się do czego
      przyczepić, bo większych błędów nie popełnia, ale nie ma błysku. Wszyscy to
      wyczuwamy. Urzędnicy są niezwykle zadowoleni z siebie i nie generują nowej
      jakości. Moim zdaniem każda władza, która za długo siedzi na stołkach taka się
      staje i nie jest to cecha tylko Grobelnego. Powinien odejść, zmienić otoczenie
      dla naszego i jego dobra. Ma doświadczenie samorządowe, które predestynuje go
      do pracy w parlamencie czy rządzie. A na Prezydenta Poznania chcę prof. Aldonę
      Kamelę-Sowińską.
      • Gość: Włodek z Grunwaldu nie ma się do czego przyczepić???!!! IP: *.icpnet.pl 07.07.09, 21:47
        Jeśli twierdzisz, że nie ma się do czego przyczepić, to chyba nie czytujesz zbyt
        często tego forum. To dekada porażek, która sprawiła, że Poznań przestał gonić
        Warszawę, a stał się króliczkiem, Powiat Ziemski rozwija się w tempie niemal dwa
        razy szybszym od Poznania i sporo szybszym od Wrocławia, a miasto rozwija się o
        1/3 wolniej od Wrocławia (choć wciąż jeszcze ma o 50% większe PKB). Jednak
        Poznań nie przyciągnął nawet połowę tylu firm co Wrocław, czy Kraków w momencie
        wejścia do Unii, Poznań zniszczył dzięki Grobelnemu swoją politykę
        komunikacyjną, Poznań dopuścił do megainwestycji w bazę wojskową na Krzesinach,
        która może nam zamknąć możliwość do wyprowadzki lotniska poza Ławicę (a ta za
        parę lat osiągnie techniczną barierę pojemności), Poznań dopuszcza na własne
        życzenie do wyprowadzek pod miasto rocznie 10-15 tys. ludzi tych najlepszych
        podatników z drugiej grupy podatkowej, Poznań dezintegruje wespół z gminami
        aglomerację (ale to w końcu największy podmiot winien być najsilniejszym
        ogniwem), Poznań zaniedbuje swoje centrum, gdyż tylko przedmieścia są ważne,
        Poznań buduje swoim kłopotliwym mieszkańcom slumsy, Poznań kompletnie nie liczy
        się ze studentami, którzy są najwierniejszym klientem komunikacji zbiorowej i
        jej w ogóle nie rozwija (a za Kaczmarka zdecydowanie przodowaliśmy w jej
        poziomie rozwoju). To tyle zrzuciłem na szybko z wątroby, a spraw nie zebranych
        jest znacznie więcej. Sukcesów jest kilka.

Dekada Grobelnego to cofnięcie się w rozwoju poprzez brak zmian strukturalnych,
        które mogły nastąpić, a następowały w innych miastach. Poznań jest teraz jednym
        miastem z dużych polskich, które wciąż widzi się w modelu amerykańskim, gdy inne
        zrozumiały jego błędność dla mieszkańców i dla miasta z tymi tradycjami, to co
        Poznań zaczął uchwalać już w końcówce rządów Kaczmarka, ale Grobelny to zastopował.
        Mam gorącą nadzieję, że Poznaniacy za rok będą chcieli głosować za kwestiami i
        wizją miasta, a nie za etykietkami, gdyż tak Grobelny, jak i PO pokazały jasno,
        że sprawy miasta są dla nich letnie. Ważne by był spokój, a bierność da się
        wytłumaczyć brakiem uprawnień samorządów.
        A Piskorski...? Został oczyszczony z afer, czyli nie postawiono mu zarzutu mimo
        starań posłanki Pitery, z pozyskanego w czasie urzędowania majątku nigdy się nie
        raczył wytłumaczyć, zaś jego ludzie w UW rozbijali debaty i głosowania,
        wprowadzili chamstwo na salony. Potem przeszli do PO. Tyle można o nim powiedzieć.
    • Gość: poznanczyk Piskorski kusi Grobelnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 21:58
      Prezydencie Grobelny - nie idz ta droga. Piskorski ciebie zgubi.
    • kajciech Pasują do siebie 07.07.09, 08:46
      Jeden i drugi lubią mętne wody, gdzie najłatwiej żerować leniwym
      drapieżnikom.
    • Gość: cia Piskorski kusi Grobelnego IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.07.09, 09:48
      Ryszard G. tonie a więc każda "deska ratunku" jest dobra.
      • Gość: Włodek z Grunwaldu sam nie utonie IP: *.icpnet.pl 07.07.09, 22:25
        jeśli mu nie pomożemy. A to można osiągnąć, tylko tak jak zaczęła to Gazeta od
        mniej więcej roku uświadamiając Poznaniakom, że mają odmienną wizję miasta od
        swego prezydenta (co się stało ciekawe swoją drogą, przecież redaktor naczelny
        się nie zmienił). Czyli dyskutując ze sobą jakiego Poznania chcemy, na co chcemy
        położyć nacisk w rozwoju, an co przeznaczać środki w głównej mierza, a potem
        szukając tego u kandydatów. Ostatnie trzy tury wyborów to były wybory wizerunku.
    • Gość: daniel Piskorski kusi Grobelnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 11:20
      Dla nas Poznaniaków byłoby lepiej, żeby Grobelny nie dał się skusić
      SD bo Platforma w takich sytuacjach jest bezwzględna co widać bardzo
      wyraźnia w przypadku Dutkiewicza i jego XXI. Od mamentu kiedy XXI
      wystartowało zaczęła się platwormiarska blokada Wrocka co przy
      naszym dworskim systemie rozdawania inwestycji doprowadziło do tego,
      że Dutkiewicz musiał wycować się z swoich pomysłów. I gdyby Grobelny
      stał się konkurencją dla platformiaków mielibyśmy to samo. No cóż
      taka to polityka miłości...
      • canisparvus Re: Piskorski kusi Grobelnego 07.07.09, 11:45
        Bez przesady - rząd PO znowu tak wiele tej manny z nieba na Poznań
        nie spuścił. Zresztą niby dlaczego miałby, skoro Poznaniacy i tak na
        niego zagłosują.
        • Gość: daniel Re: Piskorski kusi Grobelnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 13:12
          ależ ja się z Tobą Canisparvus zgadzam w 100% i co do manny i co do
          wyborczej mądrości poznaniaków. Co do manny powiem nawet więcej nie
          mamy nikogo silnego więc i niczego więcej nie ma sie co spodziewać a
          mimo to pewnie zagłosujemy jak zwykle....
          • szuszwol Re: Piskorski kusi Grobelnego 07.07.09, 19:07
            Tak jakbyśmy mieli nie wiem to jakie inwestycje dzięki rządowi centralnemu.
            Sorry! Przychodzi mi do głowy tylko węzeł PKP choć nie wiem, kto za tym stoi.
            Jesteśmy olewani przez rząd zresztą za własną przyczyną. Politycy, nie tylko PO,
            z Poznania są mierni, jakości Kielc czy Radomia. PiS po raz kolejny wystawiło w
            metropolii spadochroniarza. To III liga kraju więc nikt się z nami nie liczy.
            Największe poparcie partia rządząca w skali kraju uzyskała w naszym mieście a
            nie ma w rządzie ŻADNEGO Poznaniaka. Poza Bonim, który tak jest teraz związany z
            Poznaniem jak ja z dupą swojej byłej.
            • Gość: Włodek z Grunwaldu jestem bardzo zdziwiony IP: *.icpnet.pl 07.07.09, 21:57
              Nie miałem pojęcia, że Boni urodził się w Poznaniu. A to w sumie jedyny człowiek
              w rządzie, którego intelekt już nawet medialnie ociera się o wybitność. Ale jak
              wspomniałeś to niczego nie zmienia.
            • Gość: daniel Re: Piskorski kusi Grobelnego IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.07.09, 21:58
              zawsze może być gorzej, polecam lekturę tego:
              www.rp.pl/artykul/2,320444_Semka__Polityczna_zbrodnia__doskona
              la_.html warte zastanowienia...
      • canisparvus Piskorski kusi Grobelnego 07.07.09, 12:07
        Tak sobie myślę, że panowie do siebie raczej pasują. Pan Piskorski
        ma szczęście w grze na giełdzie i w handlu dziełami sztuki, a pan
        Grobelny - w ułatwianiu ludziom przedsiębiorczym takiego działania,
        które jest korzystne dla miasta.

Nie wątpię, że pan Piskorski ze swoimi rozlicznymi talentami będzie
        umiał wykorzystać majątek SD w zbożnym dziele próby uchwycenia
        kawałka władzy. Kontakty pana Grobelnego wśród bogatego elektoratu
        też mogą być w tym dziele pomocne. Panowie się więc uzupełniają.

Tyle, że pan Grobelny nie potrzebuje tak bardzo pana Piskorskiego,
        przynajmniej tak długo, jak pan Piskorski rzeczywiście nie uchwyci
        kawałka władzy i to raczej dość solidnego. Szanse na to jednak nie
        są zbyt duże mimo niewątpliwych talentów pana Piskorskiego. Znając z
        kolei (co prawda bardzo z grubsza) talenty pana Grobelnego można
        założyć, że na propozycję pana Piskorskiego nie powie NIE, ale tym
        bardziej nie powie TAK, a bym się bardzo zdziwił, gdyby i powiedział
        TAK, i w dodatku zadziałał na korzyść pana Piskorskiego. Chyba że
        nie będzie miał innego wyjścia (ale chyba nie będzie aż tak źle?).

Jestem jednak tylko omylnym człowiekiem (chociaż z drugiej strony -
        człowiek to brzmi dumnie), więc mogę postawić nietrafny horoskop.
        Ale głos wewnętrzny mi mówi, że chyba mam tym razem rację.
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Iluzja IP: *.icpnet.pl 07.07.09, 22:02
        We Wrocławiu wciąż inwestycje centralne są znacznie większe (ale to od lat było
        najbardziej zaniedbywane duże polskie miasto, za komuny nawet bardziej
        zaniedbane niż Poznań), ale także projekty w MRR przechodzą o 100% większe niż w
        Poznaniu (np. fundusze na inicjatywy naukowe czy kulturalne sypią się jak z
        rękawa i temu wsparciu rządowemu próbuje się zrobić łatkę marketingową większego
        potencjału Wrocławia nad Poznaniem, co jest zwykłą bzdurą).
    • pan.nikt Kolejny udny skok Piskorskiego na majatek 07.07.09, 23:19
      udany

oj kiedy tym całym bałaganem zajmie się prokurator???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka