l.george.l 30.07.09, 17:09 Słabo mi się zrobiło, gdy to przeczytałem www.racjonalista.pl/index.php/s,11/t,28068 Nie lepiej inwestować w krematoria, bo podobno zwłoki leżą w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ach... Re: Balsamowanie zwłok - kurs w urzędzie pracy IP: *.icpnet.pl 30.07.09, 22:34 chyba nie skumałeś o co chodzi. Krematoria nie mają tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Balsamowanie zwłok - kurs w urzędzie pracy 30.07.09, 23:55 Może nie wyraziłem się dość jasno. Pytam: jaki jest sens rekonstrukcji zwłok, by je na chwile gawiedzi wystawić na pokaz? Zabieg kosztowny i obrzydliwy. Spopielenie natomiast ma wiele zalet. Uważam, że człowiek, który za życia nie uświadamia wyraźnie rodziny, że ma zostać skremowany, jest wyjątkowo upierdliwym egoistą. Jego zwłoki będą zajmować cenną w mieście powierzchnię, gnić a tym samym zanieczyszczać środowisko, a i tak w końcu kości będą się poniewierać. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Balsamowanie zwłok - kurs w urzędzie pracy 31.07.09, 11:58 Czy ktoś ma do Ciebie pretensje, na co wydajesz pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ach Re: Balsamowanie zwłok - kurs w urzędzie pracy IP: *.icpnet.pl 31.07.09, 22:04 to jest twoje zdanie i tyle - to czy twoja rodzina cię spali czy nie - to już inna sprawa. Dla jednych jest ważne, aby zobaczyć zmarłego przed pogrzebem, i nic ci do tego - oni płacą - ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
klikacz.net Niech siebie ogladaja jak zyja 01.08.09, 11:07 taka radocha oglądać trupa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Niech siebie ogladaja jak zyja IP: *.icpnet.pl 01.08.09, 20:48 no ale co ci do tego - chcesz dyktować ludziom co mają robić - tatuś w sb był czy co - kurcze, ludzie, przestańcie narzucać innym co mają robić - rozumiem krytyka - ale nie - musi narzucać. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Niech siebie ogladaja jak zyja 01.08.09, 21:55 Z racji wieku bywam na dwóch, trzech pogrzebach rocznie - po prostu wymiana pokoleniowa. Nie wiem, z czego to się bierze, ale im niższy status społeczny rodziny nieboszczyka, tym większe zamiłowanie do nekrofilii. W sferach wyższych standardem staje się urna i szafeczka w ścianie, o ile cmentarz takową zapewnia. Taniej i praktyczniej byłoby dać się rozsypać na łączce, ale chyba przepisy na to nie zezwalają. Nikt niczego nie narzuca, ale obrzędowość się zmienia. Co ma do tego SB? Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Niech siebie ogladaja jak zyja 03.08.09, 09:35 > W sferach wyższych No jeśli Kolega ma takie rozumienie wyższych sfer, to ja powiem, że w nowych „wyższych sferach” standardem jest brak prokreacji, co niestety Kolegę dyskwalifikuje. A nekrofilia to nazwa zboczenia płciowego, do którego wystawienie zwłok nie pretenduje. P.S.: Niestety czasy są takie, że nie da się już, nawet w niższych sferach, postawić urny na telewizorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x zgadzam się! za życia to trzymają babcię IP: *.unitymediagroup.de 05.02.10, 17:21 gdzieś ukrytą w komórce, za to po śmierci musi byś super pogrzeb i największy grobowiec na cmentarzu. Mnie zstępny ma spopielić i anonimowo pochować. Oszczędzę mu presji psychicznej, że wypada pokazać się przy grobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Balsamowanie zwłok - kurs w urzędzie pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 11:22 Ta specyficzna moda przyszła z USA.A tam swój rozkwit rozpoczęła ponoć od czasów wojny secesyjnej, gdzie zwłoki poległych, majętnych osób transportowano w beczkach wypełnionych alkoholem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi Re: Balsamowanie zwłok - kurs w urzędzie pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 22:13 Balsamowanie jest ważne. Żeby móc się pożegnać. Tak naprawdę jest to zabieg dla żywych - żeby mogli godnie pożegnać swoich bliskich, by tamci wyglądali w trumnie tak, jak za życia. To ma znacznie. Wyobraźmy sobie sytuację, w której młody chłopak ma wypadek i odrywa mu głowę. Czy rodzice nie chcieliby, aby balsamista zrekonstruował zwłoki, by mogli się pożegnać? Lub choćby, by mogła się pożegnać rodzina z dalekich stron, czy z zagranicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x szczególnie ta rodzina zza granicy jest IP: *.unitymediagroup.de 05.02.10, 17:22 wniebowzięta, że musi lecieć pół świata na pogrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Balsamowanie zwłok - kurs w urzędzie pracy 04.02.10, 23:26 Pominąwszy "SFERY" Rzadko zgadzam się z George, al;e tu ma rację. Albo tradycyjny pogrzeb "ziemny", albo urna. Bez cudów. Balsamowano WI Lenina i co z tego wyszło??????? Odpowiedz Link Zgłoś
marek.es Re: Balsamowanie zwłok - kurs w urzędzie pracy 05.02.10, 14:47 To TY żyjesz? Dlaczego się tak rzadko odzywasz? Nawet w okolicach końca roku 2009 wątek założyłem pt "co się stało z Panem Nikt"! Odpowiedz Link Zgłoś