Dodaj do ulubionych

darłówko

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 08:45
czy ktoś mógłby wyrazic opinię na temat darłówka. duzo sie ostatnio o tej
miejscowości mówiło. czy ta dzielnica darłowa jest połozona daleko od morza,
jak daleko odddalona jest od darłówka, czy polecacie jakieś konkretne
atrakcje, miejsca do odwiedzenia, czy byl ktoś w parku wodnym, wrażenia na
temat plaży itp. itd. pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: anna Re: darłówko IP: *.zvid.net 04.04.07, 15:57
      witaj
      Byłam 3 lata temu z 5 m-cznym dzieckiem, więc pod tym kątem spędzałam czas.
      Darłowo nie wywarło na mnie szczególnego wrażenia, a Darłówko jak najbardziej.
      Pomimo gwaru i sporej grupy ludu - szczególnie rodziny z dziećmi i troszeczkę
      kolonii - miło można spędzić tam czas. Jest gdzie spacerować, część deptakowo-
      gastronomiczna:-) częściowo zamknięta (jedynie dostawcy). Nie byłam w
      Aquaparku, więc nic nie podpowiem, ale idąc w stronę wschodnią była fajna
      knajpa śpiewających kucharzy i kelnerów (jakoś tak). Fajne zabawy, jedzenie.
      Plaża z wjazdem wózkiem, wtedy średnio szeroka i średnio czysta.
      Generalnie - praktycznie każda znana mi osoba tam spędzająca wakacje jest
      zadowolona (są to same rodziny).
      pozdro
      A
    • Gość: Alleluja Re: darłówko IP: *.111.94.80.dsl.libello.mc 09.04.07, 02:21
      Cos turysci zawodza w udzielaniu informacji.
      Ostatnimi laty bardzo duzo sie zmienilo w Darlowie i Darlowku.
      Wejdz np na nwww.darlowo.pl lub nan www.darlowo.info.pl i otworz interaktywna
      mape by zobaczyc rozklad ulic darlowka i darlowa.
      W krotkim opisie darlowek wschodni, bo lezy po wschodniej stronie ujscia rzeki
      Wieprzy do morza, to plaza, rownolegle do plazy rozciaga sie waski pas wydm,
      pozniej tez rownolegle ok 50m. szerokosci park gesty od strony ujscia rzeki i
      rzadszy w strone wschodu. rownolegle do parku biegnie ul slowianska a
      rownolegle do Slowianskiej rozciaga sie odddana do uzytku w ubieglym roku tzw
      mala obwodnica czyli ul Polnocna. Miedzy Slowianska a Polnocna znajduja sie
      hotel, aquapqrk, osrodki wczasowe i kilka pensjonatow. Czesc z nich wybudowana
      w ostatnich czasach a czesc pamieta czasy Gierka ale zostala zmodernizowana w
      ostatnich latach.
      Strona zachodnia wygladaprawie podobnie. Rownolegle do siebise rozciagniete
      plaza, wydmy, park, ulica WladyslawaIV-Zwyciestwa; dalej rowniez rownolegle do
      plazy ul Admiralska, Bosmanska i Marynarska. ten rejon to wybudowane w okresie
      domy klocki, ktore na przestrzeni lat zostalu rozbudowane, przebudowane i
      ulepszone( oczywiscie nie wszystkie z nich). Miedzy WladyslawaIV/Zwyciestwa a
      plaza jest kilka domow prywatnych wybudowanych jeszcze przed wojna i kilka
      osrodkow wczasowych.
      Za scisle centrum Darlowka mozna przyjac oba brzegi kanalu portowego( ujscia
      rzeki Wieprzy).
      Obie strony Darlowka sa polaczone mostem rozsuwanym, ktory sluzy tylko do ruchu
      pieszego.
      Dojazd do Darlowka wschodniego albo ul janaPawlaII czyli obwodnica lub przez
      miasto darlowo ul. Morska. Darlowo od Darlowka oddalone jest o ok 1500 metrow
      po stronie wschodniej i ok 2500 metrow po zachodniej ( odleglosc w przyblizeniu
      miedzy rogatkami miejscowosci).
      Plaskie wejscie na plaze tylko po stronie wschodniej na samym poczatku plazy
      lub na koncu ulicy Slowianskiej, Pozostale wejscia po schodach, przy czym
      wiecej schodow do pokonania po stronie zachodniej np. kolo hotelu Nord.
      plaza po srtonie zachodniej szeroka i dluga. Mozna dojsc spacerem az do Dabek
      (ok 11km). Plaza po str. wschodniej na jej poczatkowym odcinku, ma ciagnace sie
      rownolegle do brzegu waly z kamieni usypane w morzy. tworza one quasi baseniki
      w ktorych woda jest duzo cieplejsz niz w miejscach nie oslonietych przez te
      kamienie. Odcinek plazy po stronie wschodniej od wejscia przy pensjonacie
      Apollo do 3-go wejscia na plaze jest naogol bardzo zatloczona. jesli pragnie
      sie wiecej luzu nalezu korzystac z wejscia na koncu ul. Slowianskiej i isc
      troche dalej w strone Jaroslawca. Plaza przed sezonem jest nasypywana piaskiem
      wydobywanym z morza. (nie wiem czy w tym roku tez bedzie to robione, zalezy od
      zniszczen sztormowych).

Bardzo duzo kwater prywatnych jest tez w Darlowie zwlaszcza po jego stronie
      wschodniej. jest tez sporo kwater po stronie zach. Darlowa.
      To by bylo na tyle.
      Mam nadzieje, ze opisalem to obiektywnie i w miare solidnie.
      Milego odpoczynku i "podaj dalej"

Columbus2000

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka