Gość: /dev/lepper artykuł sponsorowany - który już? IP: *.jjs.pl 14.11.06, 16:24 chodzi o robienie "buzz" przed tym początkiem nowej epoki w dziejach naszych. Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd echo ten_artykol >> /dev/null 14.11.06, 18:08 echo ten_artykol >> /dev/null Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkoda Chowaj Windows do piwnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 16:29 Fajnie, teraz ganiają za płytami, a spokojny człowiek nie moze wieczorem wyjśc na ulicę, bo dostanie w łeb za 10 zł jakie ma w kieszeni. :? Ani jednego stróża prawa nie widać wieczorem. Ale są różne priorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk-w Uwaga, samochody kontrolerów!! IP: *.aster.pl 14.11.06, 16:41 W Trójmieście kontrolerzy jeżdżą Skodą Fabią. Uważajcie na nich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tedeusz Re: Uwaga, samochody kontrolerów!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 21:14 a kiedy przyjdą nocą i kolbami w drzwi załomocą ...to otwórz im szkoda drzwi Odpowiedz Link Zgłoś
miro777 Najwyzszy czas, przejsc na... 14.11.06, 16:42 ..LINUX-a !!!. :-)))))))... Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Najwyzszy czas, przejsc na... 14.11.06, 18:22 jestes masochista wiec takie 'gierki' lubisz. To tylko 'kaczka' dziennikarska. Ktos niema 'gomulki' w porzadku ze takie rzeczy wypisuje bo na takie chwyty ludzie sie juz nie 'bierut'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shlep Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 16:54 dlaczego CHWDP to haslo kibicow? wymyslil je Wilku z Hemp Gru/Molesta poczatkowo pisalo je sie HWDP. ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BI Policjanci tłumaczą po raz kolejny... IP: *.net.pulawy.pl 14.11.06, 17:04 Nie prowadzona jest żadna akcja przeciwko posiadaczom komputerów! Pojedyncze przypadki rewizji odbywają się w sprawach prowadzonych dochodzeń przeciwko sprzedawcom nielegalnego oprogramowania. Tak było do tej pory i jest w dalszym ciągu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Chowaj Windows do piwnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 17:06 Jeżeli takie doniesienia okażą się prawdziwe to wybuchłby skandal. Jak można wchodzić nocą do prywatnych mieszkań i zabierać komputery oraz nakładać mandaty w takiej sytuacji. Przecież takie metody-nachodzenia nocą- stosuje się wobec morderców bądz członków mafii!! A czy prywatna osoba, która ma w domu nielegalny program jest tego typu przestępcą? Chyba nie!! Takie metody są czysto stalinowskie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: 86.41.73.* 14.11.06, 17:09 Progrem P2P bedzie zawsze i to walka z wiatrakami. Natomiast pirackie windy napedzaja sklepy komputerowe, dla ktorych oczywiste jest, ze gdy skladaja kompa, to musisz miec plyte glowna, procka, dysk, pamieci, ale o windowsie nie wspominaja, chyba ze chca zarobic na instalacji i serwisowaniu. Moja matka bylo ciezko zdziwionia, ze jej windows jest nielegalany- przeciez dostala go razem z komputerem - na dysku - ze sklepu!! Pozdrawiam sprzedawcow - oszustow, ktorzy czerpia zyski z naiwnosci kupujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajetan Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.110-2-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 14.11.06, 20:38 Microsoft ma (mial kiedys w kazdym razie) specjalny "policy" w takim wypadku. Zglaszasz Microsoftowi w jakim sklepie dali ci nielegalne oprogramowanie, a Microsoft daje Ci legalna kopie, i "zajmuje sie" sklepem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xzvc Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.e-wro.net.pl 14.11.06, 17:17 Ludzie, dajcie spokój, legalny windows kosztuje 350 zł. Stać was na komputery za 3 tysiące, karty graficzne za 500 zł, to powinno być was stać też na windowsa. Przecież to koszt dwóch opon do matiza albo słabej jakości telefonu komórkowego. Nikt nie każe wam mieć microsoft office, spokojnie wystarczy darmowy open office. Resztę potrzebnych programów można pobrać z sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ubuntu Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: 80.51.196.* 14.11.06, 17:30 Mam ośmioletniego kompa, i sześcioletnią komórkę. Na stażu płacą mi 470zł miesięcznie. Nie stać mnie nawet na nową myszkę, a co dopiero na Windę. Wybacz, Bill. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aurora Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.icpnet.pl 14.11.06, 22:22 kosztuje tyle jako OEM, jak chcesz kupić bez niczego, tylko sam system to wydatek rzędu ok. 1000 złotych. (home XP) ja tam na laptopie mam legalnego windowsa, w domu susła 10.1 i nie narzekam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.acn.waw.pl 16.11.06, 13:04 Nieprawda. Możesz spokojnie kupić za 340 pln wersje home. Nowe zasady OEM określają iż możesz zakupić system jeśli sam sobie złożyłeś peceta. A za taki można uznać w zasadzie każdy rozbudowany przez właściciela PieCyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0bywatel Chowaj Windows do piwnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 17:26 Trzeba policję wygonić na ulicę.A ci z przestepstw gospodarczych powinni sie wziąść za bandycką prywatyzację w Agencjach Rynku Rolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolinka:):* Chowaj Windows do piwnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 17:43 chodzą plotki,ze zarobili juz 6tys.zł Odpowiedz Link Zgłoś
stachenka Polska i Grecja? 14.11.06, 17:47 No proszę. "Najbogatsze" państwa UE. Przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidel castro Re: Internauci wszystkich krajów łaczcie się! IP: 84.38.160.* 14.11.06, 17:57 Tylko wolna i nieskrępowana myśl ludzka, najlepiej za darmo doprowadzi do poprawy relacji miedzyludzkich, wyeliminuje szowinizm i pozwoli uniknąć błędów zwiazanych z niewiedzą. Dlatego ściganie zwykłych robaczków internetowych chwały nikomu nie przyniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm polecam Vista IP: *.retsat1.com.pl 14.11.06, 18:01 w tej chwili mozna zaisntalowac legalna wersje beta, podobnie office 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: powiedz jeszcze na jak dlugo IP: *.retsat1.com.pl 14.11.06, 18:40 do polowy 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aurora Re: polecam Vista IP: *.icpnet.pl 14.11.06, 22:33 nie jestem kamikadze, zeby pracować i polegać całkowicie na wersji beta :/ do tego jeszcze na windowsie beta...... owoce mojej pracy sa zbyt cenne dla mnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: polecam Vista IP: *.itcommerce.pl 15.11.06, 02:15 kamikaze nie kamikadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Chowaj Windows do piwnicy IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.11.06, 18:05 kiedy przestaną być na usługach obcych mocodawców ,a zaczną pilnować tych ,którzy płacą na nich podatki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd A nakaz rewizji tez maja? bo inaczej niech 14.11.06, 18:05 A nakaz rewizji tez maja? bo inaczej niech to chyba nie maja prawa rewizji. Czy kaczynski zmienil juz prawo. I policja juz nie potrzebuje tych nakazow zeby dokonac rewizji ? Jesli tak ,to coraz blizej do systemu policyjnoego-wojskowego, co nie koniecznie musi byc dobre dla obywateli. Ale ludzie! Polacy!! Dlaczego tak zmiekliscie, wezcie przyklad z naszych Braci Wegrow. Dzielni ludzie sami wiedza jak sobie radzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyz Chowaj Windows do piwnicy IP: 213.135.35.* 14.11.06, 18:19 Policjant nie ma prawa wejść do mieszkania bez nakazu jeżeli nie ma specjalnego powodu. Skarga sąsiada takim powodem nie jest. Ani odmowa dobrowolnego poddania się kontroli. Żaden z powyższych powodów nie jest również wystarczający, aby wystawić nakaz. Dlatego, jeżeli policjant, czy ktokolwiek, chce wejść do domu, aby coś kontrolować, to się mówi "do widzenia". A jeżeli wejdą i nawet coś znajdą, to przed sądem przedstawią dowody pozyskane niezgodnie z prawem, a takie NIE MOGĄ BYĆ UŻYTE! Swoją drogą beztroskie instalowanie sobie czegokolwiek, wszystko jedno, czy pirackie, czy nie jest właściwe. Z drugiej strony CENY oprogramowania to jak na razie jest coś, czym powinien się zająć UOKiK, bo zupełnie nie odpowiadają ani kosztom produkcji, ani rozwoju, ani wartości użytkowej (kto na przykład dostał odszkodowanie od Microsoftu za latami nie łatane dziury w Windowsach serii 9x?). Jakby można było kupić Office'y za 300zł, to by może można mieć jakieś opory, jak to kosztuje 1000 zł, to Microsoft sam jest sobie winien. JA ostatnio odkrywam, że istnieje cała masa programów, które zupełnie legalnie można mieć za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
ya_basta Re: Chowaj Windows do piwnicy 14.11.06, 20:24 koles to nie jest Texas ani New York za duzo sie tych nasciaganych filmow naogladales (no chyba ze piszesz z USA). > Jakby można było kupić Office'y za 300zł, to by może można mieć jakieś opory, > jak to kosztuje 1000 zł, to Microsoft sam jest sobie winien. Pewnie "wysoki sadzie ona nas prowokowala" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyz Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: 213.135.35.* 15.11.06, 15:15 > koles to nie jest Texas ani New York za duzo sie tych nasciaganych filmow naogl > adales (no chyba ze piszesz z USA). Po pierwsze to nie "koleś", bo żeśmy bruderschaftu razem nie pili. Nie wiem, dlaczego redakcja nie skasowała Twojego postu, bo jest obraźliwy. Po drugie wcale nie ściągam filmów. Po trzecie, to rzeczywiście, to rzeczywiście nie jesteśmy w NY, ani Londynie, Paryżu, Berlinie, czy innym cywilizowanym miejscu. Biorąc pod uwagę, jak duże uprawnienia policja ma, ile organizacji OPRÓCZ policji ma policyjne uprawnienia oraz jak NIE jest rozliczania z przekraczania nawet tych za dużych uprawnień, to raczej bliżej nam do Moskwy. > Pewnie "wysoki sadzie ona nas prowokowala" Po czwarte, nie o tym mówię. Nie zamierzam nikogo namawiać do piracenia programów, sam się przerzucam na programy darmowe. Mówię o MECHANIŹMIE, jaki tu działa. To tak, jak z podatkami. Jest przerobione przez wiele krajów, że jeżeli się uchwali podatki NISKIE, to oszukiwać na podatkach będzie MAŁO podatników. A na podatkach takich, jak w Polsce oszukuje pewnie z połowa. Tak samo jest z Microsoftem, zresztą Microsoft sam się wydaje to zauważać. Dopóki Windoza kosztowała 2000, dopóty legalność Windowsów w Polsce przypominała przestrzeganie ograniczeń prędkości. Jak Windę można mieć za trzy stówy, to zaczęli się pojawiać ludzie gotowi je kupić legalnie. Z Office'ami jest tak samo! Jak Microsoft po zmonopolizowaniu rynku ustalił ceny zaporowe to ma. I to się nijak nie ma do faktu, że nie jest to żadne wytłumaczenie przed sądem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mifiki Ubuntu.pl IP: *.ftj.agh.edu.pl 14.11.06, 18:19 Jedni nasyłają na Ciebie aparat przemocy, inni oferują Ci człowieczeństwo: www.ubuntu.pl/ Każdy z nas może wybrać... -- Ubuntu, for human beings Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Ubuntu.pl, ale nie na wszystko 14.11.06, 18:57 Gość portalu: mifiki napisał(a): > Jedni nasyłają na Ciebie aparat przemocy, inni oferują Ci człowieczeństwo: > www.ubuntu.pl/ > Każdy z nas może wybrać... ******************************************* To posiadanie darmowego systemu operacyjnego legalizuje złożone na nim mp3 i mpg? Śmiem wątpić. Odpowiedz Link Zgłoś
sirus_curse Nie zmieniaj tematu 14.11.06, 22:40 na mp3. Mowa jest przede wszystkim o Windowsie. Uwazasz, ze to normalne, ze jesli firmom nie chce sie zabezpieczyc swoich wyrobow przed nielegalnym kopiowaniem, to powinno sie kryminalizowac 56% spoleczenstwa i stosowac metody panstwa policyjnego? A sofware bardzo latwo byloby zabezpieczyc przed kopiowaniem, np. przy pomocy USB-stics, tylko ze firmy tego nie chca, bo piraty to swietna reklama. Gdyby Windowsa nie dalo sie kopiowac, to ludzie bardzo szybko nauczyliby sie poslugiwac Linuxem i moze 15- 20% spoleczenstwa prywatnie uzywalaby Windowsow. Odpowiedz Link Zgłoś
andy757 Re: Nie zmieniaj tematu 14.11.06, 23:47 warto wiedziec ze posiadanie mp3 nie jest nielegalne. Karalne jest nielegalne kopiowanie utworów muzycznych z Internetu w postaci plików mp3. Majac mp3 i potrafiac sie wytlumaczc ze pochodza z legalnego zrodla, np. dozwolony uzyte lub sklep internetowy w Rosji (hehe) to zgodnie z ustawa o prawie autorskim i.... mozemy je posiadac oczywiscie nie mozemy ich rozpowszechniac Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Nie zmieniaj tematu 15.11.06, 15:17 nie misiu to nie tak nie wolno Ci udostępniać nielegalnie zdobytych utworów. Pobierać możesz tyle ile dusza zapragnie. Oni muszą Ci udowodnić, że udostępniałeś je ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Czegos nie rozumie. IP: 82.115.76.* 14.11.06, 18:19 Zdajsie ze do kazdej czystej plyty CD i DVD ZAiKS dostaje okreslony procent, procent ten jest wliczany w cene nosnika jako zadosc uczynienie za EWENTUALNE przechowywanie na takim nosniku filmow i muzyki czy w takim razie taka oplata, ktora na marginesie jest odprpwadzana takze od plyty na ktarej przechowuje sie np. archwa swojej firmy, nie legalizuje zawartosci nosniak, jezeli tak to problem z glowy jezeli nie to za co placimy. W Polsce wiec z definicji nie ma nielegalnych kopii bo placac artystom legalizujemy wszelkie kopie. Pozdobnie jest zreszta z punktami KSERO ktore takze odprowadzaja odpowiedni procent na poczet autorow kopiowanych ksiazek. Prosze wiec niech mi ktos wytlumaczy jak to jest. Pozdrawiam MichalM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: 128.232.236.* 14.11.06, 19:08 Linux alternatywa. Moze trudniejszy w obsludze ale Unbuntu czy Mandriva sa bardzo latwe w obsludze. Prosze sprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Ciemnogród IP: *.toya.net.pl 14.11.06, 19:14 Niby ludzie inteligentni komputery obsługują a każdy kit łykają.Jakeś płochliwy to se orginała sprezętuj a jak żeś głupi to cierp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: visitor Chowaj Windows do piwnicy IP: *.bredband.comhem.se 14.11.06, 19:15 Co za debilizm najpierw neich dadza im pieniadze na legalnego windowsa bo kto ma 1200 pl zl na windowsa wpolsce? starsi ludzie? atymbardziej mlodzi niuech pilnuaj siebie i wezma sie za pzrestepcow ,mafie a nei za mlodziez ,i koputery co za diadostwo i chamstwo!!!!!!!!!!!!!! i czy musi byc to po polsku i wpolsce wzadnym innym kraju niema takiegio przepisu? wiec czemu i9 jakim prawem ci trzej cwaniancy moga wejsc wyklozrystujac pzrepisy dla siebei zeby zarobic czyims kosztem!!!!! Jestem ciekaw ile sdami mja kopii windowsa wswoich prywatnych domach ,prokuratorzy ich dzieci,policjanci pozatym sami nei daja przykladu, Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Chowaj Windows do piwnicy 14.11.06, 19:17 To pięknie, że są jednak jeszcze nieskorumpowane w Polsce media przez globalne korporacje i poruszyły ten temat. Brawa dla redaktorów, którzy "wpuścili" ten temat na wiadomości ogólnokrajowe. Może to spowoduje polityczną dyskusje na temat potrzebnych zmian w polskim prawie, ażeby ujednolicić dozwolony użytek o programy komputerowe. Jak już pisałem w innych wątkach, karane powinno być TYLKO i WYŁĄCZNIE uzyskiwanie dochodów z czyjejś twórczości intelektualnej. W chwili obecnej prawo skonstrułowane jest na zasadzie psa ogrodnika, egoistycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dinn Fedora Core 5 ???!!!! IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 14.11.06, 19:51 Hmmm... kurcze ja też walnołem formata i zainstalowałem Linuksa Fedore Core 5. Ale mam pytanie bo mi drukarka shizuje i GG !! moze coś zle zainstalowałem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gentoo Re: Fedora Core 5 ???!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 20:01 Możesz mieć kłopoty z odtwarzaniem filmów i mp3,podobnie Mandriva 2007... Polecam Mandrivę 2006... Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 kiedy Polacy zmadrzeja i przejda na linux 14.11.06, 19:59 kiedy wkoncu Polacy zmadrzeja i przejda na linux. Odpowiedz Link Zgłoś
patman I co z nim zrobią? 14.11.06, 22:07 Odpalą nielegalną grę, nielegalną muzę, czy nielegalne wideo? Nie ma to jak wierzyć w zbawienną moc guseł. Nie samym systemem operacyjnym użytkownik żyje. I nie tylko za niego może pójść siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai Re: I co z nim zrobią? 15.11.06, 18:42 na Viście "nielegalnego" wideo na pewno nie odpalą :) choć - te bety co po torrentach krążą DRM mają wycięty i tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocalujta_wujta Bez nakazu nie da sie IP: *.gs.com 14.11.06, 20:00 Drzwi sie nie otwiera i tyle. Policja, prokurator nie maja prawa nachodzic bez nakazu bo to jest po prostu naruszenie miru domowego. Natomiast tym ktorzy kradna oprogramowanie (czyli kopiuja i uzywaja lub rozpowszechniaja) zycze nalotow z nakazami. To jest zykle zlodziejstwo. Troche trzeba umiec i popracowac by napisac program. tego sie nie robi za darmo... choc niektozry maja mala glowke w ktorej sie to nie miesci. pocalujta_wujta (informatyk) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /dev/hdc Re: Bez nakazu nie da sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 20:11 Trzeba nie myśleć chyba żeby robić coś na nielegalnej windzie będąc w sieci..szczególnie wykonywać jakieś poważne prace... W sieci można robić różne rzeczy pod innym systemem niż MS.... Pod MS sieć fizycznie rozłączyć.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dinn Fedora Core 5 IP: *.19.165.6.osk.enformatic.pl 14.11.06, 20:17 Zna ktos stronke z objasnieniami Linoksa Fedore Core 5. A chodzi mi o drukarke, GG !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Fedora Core 5 IP: *.resetnet.pl 14.11.06, 21:56 Może gdzieś słyszałeś, że z problemami można zgłaszać się na fora ale bez przesady... nie tu! jak rzeczywiście potrzebujesz pomocy spróbuj www.linux.pl, albo lepiej forum.di.com.pl. tam poszukaj, a jak nie znajdziesz wyślij posta. kto wie, może to ja napiszę odpowiedź. ALE NIE TU ! Odpowiedz Link Zgłoś