Dodaj do ulubionych

Chowaj Windows do piwnicy

IP: 84.38.160.* 13.11.06, 20:31
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: wezyr Chowaj Windows do piwnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 20:32
      Kiedy przyjdą przeszukać dom
      Ten w którym mieszkasz chłopie.
      Kiedy sprawdza twój cd-rom.
      I na płytach nagrane kopie.

Gdy pod drzwiami staną i nocą
      Nakazem w dłoni w drzwi załomocą

Wiesz o jaka im chodzi zbrodnie?
      Ściągałeś pliki przez dwa tygodnie
      Juz przed twym domem setki są glin,
      dokąd uciekać? Chyba do Chin

A wszystko przez to ze owe dane
      wprost z Ameryki były pobrane.
      Co czyni z ciebie kogoś gorszego
      Niźli mordercę wielokrotnego.

Kiedyś przyjdą na pewno pogrzebać Ci w kompie
      Może się zlitują w co szczerze wątpię.
      Jak GROM w nocy przez dach się wkują?
      Płyty połamią, save'y skasują.

Pójdzie się j.....c w fifie kariera
      znów w nfs'a startujesz od zera.
      Choć w call of duty wojnę wygrałeś
      choć wiele nocy przez to zarwałeś
      brak u nich skrupułów , litości nie maja
      za dyskutowanie zarobisz pałą.

Nie pomogą płacze ani lamenty
      cały Twój hardware w folie zapięty,
      juz biurko puste juz wiatrak nie huczy,
      może mnie w końcu to cos nauczy.

Mijają godziny mijają dni
      chyba oszaleje
      wciąż komp mi się śni
      dzwonie na pały może cos da się załatwić
      jakiś glina mówi: musze pana zmartwić

tutaj jest Polska tu cuda się dzieją
      kompa pan oddał przebranym złodziejom
      jaki jest moral mojej definicji
      profilaktycznie nie wpuszczaj policji.
      • Gość: artU Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 21:44
        WOW wezyr ..ukłony... wierszyk ekstraklasa ... a naewt Chmpions league
        • plaszcz Ciekawe ilu policjantów stać na oryginalnego win ? 14.11.06, 15:13
          wiadomo przecież że mają niskie pensje, budżetówka...
          • Gość: zmalegomiast Re: Ciekawe ilu policjantów stać na oryginalnego IP: *.crowley.pl 14.11.06, 15:48
            nawet niektorych komend niestac, kumpel policjant jak chcial pisac na komputerze
            pisma to musial wlasnego peceta do roboty przytargac:)
            • swistak336 Podkreślmy- plotka była fałszywa, nalotów nie było 14.11.06, 16:54
              W żadnym razie nie kupujcie windowsów. To byłby dowód, że siły zła, które próbują zastraszyć Polaków odniosą zwycięstwo.

Jeśli oprogramowanie, to tylko za free! Nie płać monopoliście!
              • Gość: J. Kowalski Re: Podkreślmy- plotka była fałszywa, nalotów nie IP: *.aster.pl 14.11.06, 20:08
                Masz racje. Amerykanie nie wiedzą,że za ich programy trzeba wydac kupe forsy.
                Może by się zainteresowali ile zarabia w Polsce robotnik.Gdy obniżą ceny,będę
                kupowc oryginały.
                • Gość: kajetan Re: Podkreślmy- plotka była fałszywa, nalotów nie IP: *.110-2-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 14.11.06, 20:34
                  Masz wybor. Jest calkiem sporo systemow operacyjnych, ktore mozesz legalnie
                  uzywac za darmo. Chcesz koniecznie Windowsa, to se kup =)
                  • Gość: tomek fałszywcu ty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 21:43
                    chciałbym zobaczyć twojego kompa - jeśli jest tam jakiekolwiek nieoryginalne mp3
                    lub film, jeśli kiedykolwiek oglądałeś lub słuchałeś pirackich nagrań, spieprzaj
                    ze swoimi morałami durniu
                    • Gość: wezyr Re: fałszywcu ty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 22:33
                      Drogi Tomku ! Dlaczego mnie obrażasz ? Ja z racji swojej profesji nie mogę
                      mieć nielegalnego oprogramowania ! Ale wcale nie osmieszam ludzi, którzy
                      posiadają takowe. Ja po prostu wyśmiewam się z zaistniałej sytuacji !
                      • Gość: p socjalizm - to system bardzo wygodny dla wielu IP: *.mtinet.com 15.11.06, 00:20
                        wielu ludzi.

jesli chodzi o oprogramowanie komputerowe, wlasnosc intelektualna - taka jak
                        filmy i muzyka - i wlasnie taka jakiej eksporterem sa stany zjednoczone - wielu
                        ludzi uwaza, ze im sie "nalezy".

Kupic Laptopa za $500 - kazy sie zgodzi, a z kupnem systemu operacjnego za $100
                        mamy problemy, mimo iz stworzenie tego systemu wymaga wcale nie mniejszych
                        nakladow finansowych. Powiedzialbym nawet, ze firmie ktora "produkuje" laptopy
                        latwiej byloby zaistniec na rynku, niz firmie ktora "produkuje" system
                        operacyjny. Produkuje - w cudzyslowiu - zeby podkreslic ze jest to bardziej
                        skladanie niz produkcja.

w socjalizmie i komunizmie wszystko mialo byc mniej lub bardziej wspolne, i
                        wiele takiego myslenia jeszcze u nas pozostalo. W USA (wlasnie tutaj jestem)
                        nie spotkalem zadnego nielegalnego oprogramowania przez tych kilka tygodni co
                        tutaj jestem i tak, za gre komputerowa trzeba zaplacic do $100, za program do
                        projektowania mieszkania $64 - a w polsce? No 20 zl od pirata. Nie jest to
                        jeszcze dla nas oczywiste - ze uzywajac nielegalnego oprogramowania kradniemy
                        czesto dziesiatki tysiecy zlotych. Podobnie jest ze studiami - w polsce sa
                        darmowe, a w krajach, gdzie socjalizmu nie ma - placi sie za dobre studia kwoty
                        za ktore mozna kupic niezle mieszkanie.

Jest jeszcze wiele rzeczy, ktore wydaja nam sie naganne - takie jak placenie za
                        Windows, a tak na prawde prowadza do poprawienia jakosci zycia. Jesli nie
                        bedziesz w stanie kupic nielegalnego oprogramowania - bedziesz w stanie je
                        sprzedac - i w tym momencie praca ludzi bedzie wiecej warta w twoim kraju.

Na szczescie za kilka tygodni wracam do naszego raju, gdzie praktycznie
                        wszystko jest za darmo (tutaj za wizyte u dentysty mam rachunek na $650
                        a "standardowe" ubezpieczenie ktore kupilem w polsce !!! twierdzili, ze
                        wystarczy pokrywa tylko $125 - jak sie dobrze wczytasz).
                        p

• Gość: Neo1113 Re: socjalizm - to system bardzo wygodny dla wiel IP: 62.233.185.* 15.11.06, 09:33
                          Gościu ! nie pieprz !
                          Jak idę do dentysty, to płacę parę dych. Wizyta u lekarza specjalisty to około
                          100 zł. Za Windowsa zapłaciłem. Co tu k..wa jest za darmo ?
                        • dorsai68 Re: socjalizm - to system bardzo wygodny dla wiel 15.11.06, 13:36
                          Gość portalu: p napisał(a):

> wielu ludzi.
                          Zwłaszcza, dla firm, nie ających na rynku konkurencji, prawda?

> Kupic Laptopa za $500 - kazy sie zgodzi, a z kupnem systemu operacjnego za
                          > $100 mamy problemy, mimo iz stworzenie tego systemu wymaga wcale nie
                          > mniejszych nakladow finansowych. Powiedzialbym nawet, ze firmie ktora
                          > "produkuje" laptopy latwiej byloby zaistniec na rynku, niz firmie ktora
                          > "produkuje" system operacyjny. Produkuje - w cudzyslowiu - zeby podkreslic ze
                          > jest to bardziej skladanie niz produkcja.

Kolego, zgoda. Proces tworzenia produktu może być równie czasochłonny i pracochłonny w obu przypadkach. Nie bierzesz jednak pod uwagę skali produkcji i roli producenta na rynku. O ile producentów laptopów jest, dajmy na to, kilkudziesięciu, to producent softwareu JEDEN. Podczas, gdy liczbę wyprodukowanych laptopów można liczyć w przykładowo tysiącach (dla każdej z firm) to, liczba produkowanego systemu w milionach. Nadto, nie wmówisz mi, że koszt produkcji 1 egz. systemu operacyjnego jest porónywalny z kosztem produkcji laptopa.

Jeśli zaś o pieniądzach mowa, to ok. 100$ kosztuje WinXPHE "legalizacyjny". Normalna cena pakietu to 1000 PLN czyli ok. 340$. Laptop to ok. 3 tys PLN czyli 1000$.
                          Jak więc widzisz, nie ta skala kosztów, bo w Twoim przykładzie zakup systemu do latopa to 20% ceny tego ostatniego, a faktycznie wynosi ona ponad 30%. A to "ponad" robi znaczącą różnicę.
                        • Gość: ko Re: socjalizm - to system bardzo wygodny dla wiel IP: *.dsl.irvnca.sbcglobal.net 15.11.06, 18:29
                          > W USA (wlasnie tutaj jestem)
                          > nie spotkalem zadnego nielegalnego oprogramowania przez tych kilka tygodni co
                          > tutaj jestem i tak, za gre komputerowa trzeba zaplacic do $100, za program do
                          > projektowania mieszkania $64 - a w polsce? No 20 zl od pirata. Nie jest to

no tak... widac ze jestes tu dopiero kilka tygodni.
                          to wejdz sobie na craigslist i przegladnij sobie ogloszenia o "tanich
                          programach". W Stanach wiekszosc ludzi to ludzie sredniozamozni i naprawde malo
                          kogo stac na pelne legalne oprogramowanie. Oczywiscie nie dzieje sie to na taka
                          skale jak w Polsce (bo na przyklad ludzie wola kupowac gotowe komputery juz z
                          fabrycznie zainstalowanymi systemami), ale sciaganie i kopiowanie plikow, czy
                          nielegalne programy nie jest niczym dziwnym
                      • Gość: retyk Re: fałszywcu ty IP: *.bsb.vectranet.pl 16.11.06, 11:31
                        Ja tu nie widzę w tym nic śmiesznego. Windows jest najbardziej
                        rozpowszechniony, 90% użytkowników komputera uzywa Windowsa.
                  • Gość: łeb_nie_od_parady Re: Podkreślmy- plotka była fałszywa, nalotów nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 21:54
                    Uff! Przed chwilą wróciłem własnie z "fuchy". No, nie powiem, dzisiaj wpadło do
                    kieszeni tyle, ile niektórzy zarabiają miesięcznie i sobie chwalą. Powiem
                    krótko, chcecie to wierzcie, nie chcecie to nie wierzcie, jest nas trzech
                    starych kumpli, znamy sie jak łyse konie, jeszcze ze szkoły średniej. Ja jestem
                    informatykiem, koledzy to prokurator i oficer policji. Na pierwszy rzut oka,
                    potrafimy wytypowac odpowiedniego delikwenta, przechodzącego osiedlowym
                    chodnikiem i parę minut po tym, jak wejdzie do domu, dzwonimy do jego drzwi. Na
                    ogół komputer jest już właczony i wszystko jest na wierzchu. Nie będę ujawniał
                    wszystkich szczegółów powiem tylko, ze za pirackie Windowsy bierzemy 1500 PLN
                    (po 500 na łebka), delikwent na ogół umie liczyć i nie protestuje bo wie, ze
                    nadanie sprawie biegu służbowego, będzie go kosztowac o wiele więcej. Nie
                    wspominam o kwotach np. w przypadku nielegalnego kopiowania płyt i.t.p., bo
                    mogłoby to niektórych przyprawic o ból głowy. Na tym kończe i jeszcze raz
                    powtarzam, chcecie to wierzcie, nie chcecie to nie. A gdyby ktoś chciał mnie
                    tropić po IP, mówię od razu, fałszywy ślad!
                    • Gość: Aba Gry w realu!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 22:15
                      Z tego co sie oriętuje to lepiej kogos dobrze pobic zeby se z 2 tygodnie w
                      szpitalu polezal niz zainstalowac windowsa mniejsz kara! Ja przestaje grac w gry
                      bede robil to samo w realu mniejsze ZŁO! Jutro GTA LIVE! Pojutrze moze w CS'a! A
                      za 2 dni NFS moim wysluzonym maluszkiem ( no co 98 km/h jedzie przynajmniej
                      mandat w terenie zabudowanym to tylko 300 zl a nie jak za windowsa 1500:) )
                      Dołancza sie ktos??
                    • Gość: qwerty Re: Podkreślmy- plotka była fałszywa, nalotów nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 23:32
                      Ty sprzedajna suko, przynajmniej byś tego tu nie opisywał.
                    • Gość: JM Re: Podkreślmy- plotka była fałszywa, nalotów nie IP: 62.29.248.* 15.11.06, 14:21
                      A ja jestem Billem Gatesem przebranym za bezdomnego żebraka, siedzę przed
                      kościołem i sprawdzam kto ile dał na tacę, żeby potem donieść do Urzędu
                      Skarbowego. Nagrywam wszystkie kazania na mp3 i przekazuję je CIA.
                    • Gość: Szymek Re: Podkreślmy- plotka była fałszywa, nalotów nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 11:10
                      Heh, sfora bez litości :)
                      A gdzie ten czwarty kumpel ? No tak, Starewicz zabił go w pierwszym odcinku.
                • Gość: retyk Re: Podkreślmy- plotka była fałszywa, nalotów nie IP: *.bsb.vectranet.pl 16.11.06, 11:23
                  Bzdura, chyba żeby zadarmo dawali i to jeszcze przynieśli do domu.
              • jimmyjazz Microsoft to nie monopolista 15.11.06, 13:25
                swistak336 napisał:

> Jeśli oprogramowanie, to tylko za free! Nie płać monopoliście!

MS to żaden monopolista. Przecież jest pełno darmowego oprogramowania które z
                powodzeniem zastępuje produkty microsoftu.

Zresztą nikt nikogo nie zmusza do kupowania windy, wiec darujcie sobie
                pierdzielenie na microsoft - sami dzięki swojej pracy doszli do swojej pozycji
                i nikogo nie zmuszali do kupna systemu. A że produkt jest ok to i się sprzedaje.
                • Gość: evil_core Re: Microsoft to nie monopolista IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 18:45
                  masz bardzo maly zasob na ten temat. Microsoft jest monopolista. Windows jest
                  uzywany na ponad! 90% komputerow osobistych. Momnopolu nie liczy sie na
                  podstawie dostepnych produktow a udzilu w rynku !! A uczciwie to on nie doszedl,
                  rocznie placi kilkaset milionow za nieuczciwe praktyki. Jeszcze pare lat temu
                  kradzieze fragmmentow innych programow byly na porzadku dziennym. Juz za czasow
                  DOSa najpierw dolaczyli bezprawenie inny komercyjny program do kompresji dysku,
                  a nastepnie zniszczyli firme ja produkujaca(zostali skazani za to). A produkt
                  wcale nie jest OK. Jest jednym z najgorszych systemow. To ze kazdy kolejny jest
                  lepszy, to jeszcze nei mozna mowic ze najlepszy. Pozatym gdyby nie wolne
                  oprogramowania z ktorego biora kodu ile sie da(glownie z BSD, ktorego licencja
                  na to pozwala), to windows vista to bylby troche rozwiniety win98. Jak by w
                  stanach zlikwidowali patenty ktore nie chronia kodu tylko pomysly na tak
                  idiotyczne rzeczy jak "menu pod prawym przycieskiem myszy", itd to zapewniam cie
                  ze w ciagu 5 lat to udizal microsoftu w rynku spadlby przynajmniej do 60%,a w
                  przeciagu nastepnyych 5 lat 10%. Amerykanie uzywaja i placa za Windowsa, bo rzad
                  go chroni(szczegolnei republikanie ktorzy dostaja za to kase), bo amerykanska
                  gospodarka miala by powazne problemy bez wplywow z podatku systemu operacyjnego
                  uzywanego na caly swiecie na ktorego marza tez jest ponad 90%.
                  • jimmyjazz bla bla bla 15.11.06, 23:01
                    Gość portalu: evil_core napisał(a):

> masz bardzo maly zasob na ten temat. Microsoft jest monopolista. Windows jest
                    > uzywany na ponad! 90% komputerow osobistych. Momnopolu nie liczy sie na
                    > podstawie dostepnych produktow a udzilu w rynku !!

90% to nie monopol jeśli chcesz wiedzieć. Ktoś kogoś zmusza do kupna windy??

> rocznie placi kilkaset milionow za nieuczciwe praktyki. Jeszcze pare lat temu
                    > kradzieze fragmmentow innych programow byly na porzadku dziennym. Juz za
                    czasow
                    > DOSa najpierw dolaczyli bezprawenie inny komercyjny program do kompresji
                    dysku,
                    > a nastepnie zniszczyli firme ja produkujaca(zostali skazani za to). A produkt
                    > wcale nie jest OK. Jest jednym z najgorszych systemow. To ze kazdy kolejny
                    jest
                    > lepszy, to jeszcze nei mozna mowic ze najlepszy. Pozatym gdyby nie wolne
                    > oprogramowania z ktorego biora kodu ile sie da(glownie z BSD, ktorego licencja
                    > na to pozwala), to windows vista to bylby troche rozwiniety win98.

Taka cecha wolnego oprogramowania że se moga brać. Skoro to takie proste to
                    dlaczego inne firmy nie tworzą niczego równie sensownego?

> Jak by w stanach zlikwidowali patenty ktore nie chronia kodu tylko pomysly na
                    tak
                    > idiotyczne rzeczy jak "menu pod prawym przycieskiem myszy", itd to zapewniam
                    cie
                    > ze w ciagu 5 lat to udizal microsoftu w rynku spadlby przynajmniej do 60%,a w
                    > przeciagu nastepnyych 5 lat 10%.

Taka istota patentu. Niech konurencja wymyśli alternatywę. Patenty są w każdej
                    branży, nie tylko w IT. To nie jest argument. Konkurencja też może opatentować
                    swoje pomysły.

Amerykanie uzywaja i placa za Windowsa, bo rzad
                    > go chroni(szczegolnei republikanie ktorzy dostaja za to kase), bo amerykanska
                    > gospodarka miala by powazne problemy bez wplywow z podatku systemu
                    operacyjnego
                    > uzywanego na caly swiecie na ktorego marza tez jest ponad 90%.

Jak zaczynasz wyskakiwac z teoriami spiskowymi to się odechciewa. Jak rzadzili
                    demokraci to jakoś MS tez sobie poradził a rząd nie przejmował się wpływami z
                    podatków. Co to za historie rodem z archiwum X?

Skoro chroni go rząd USA to czemu w również w europie, chinach czy rosji (gdzie
                    nie brakuje ani kapitału ani mózgów) nie stworzono niczego alternatywnego?

Skoro MS to taki filar amerykańskiej gospodarki to chiny powinny już dawno
                    stworzyć mu konkurencję. Czemuż tego nie robią?

Srutututu. Windows jaki jest każdy widzi a i tak wszysscy go mają.
                    Skoro taki kiepski to dlaczego nikt nie stworzył niczego w miare
                    konkurencyjnego??? Przecież to wielka kasa a gdyby sprzedawac troszkę taniej to
                    chętnych by nie brakowało.

MS zbudował swoją pozycję normalnymi rynkowymi praktykami.
                    Monopolistą to jest poczta polska a nie MS. Łapiesz różnicę?
                    Dlaczego nie ma nawet sensownego odpowiednika Office'a??? Tutaj nie ma
                    najmniejszych ograniczeń a jakoś nikt nie potrafi stworzyć sensownej
                    alternatywy.

Produkty MS nie są idealne ale poprostu są najlepsze z dostępnych dla
                    użytkowników domowych-biurowych i tyle
              • Gość: es Niestety producenci software'u podtrzymują monopol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 17:17
                Windowsa.

swistak336 napisał:

> W żadnym razie nie kupujcie windowsów. To byłby dowód, że siły zła, które próbu
                > ją zastraszyć Polaków odniosą zwycięstwo.
                >
                > Jeśli oprogramowanie, to tylko za free! Nie płać monopoliście!

Masz racje, walcz ze złem, wykasuj (pirackiego) Windowsa ze swojego kompa i kompów swoich kompanów, howgh!
          • Gość: zaskoczony Ciekawy kraj - policja tłumaczy sie... IP: *.magma-net.pl 14.11.06, 17:46
            W sumie w ciekawym kraju zyjemy...

Policjant podejrzany o wypełnianie swoich obowiązków (ściganie złodziei)
            tłumaczy się że wcale tego nie robi. Ciekawe do czego oni w ogóle służa skoro
            podejrzani 'o pracę' od razu się zaprzeczają...

Miejmy nadziję że nikt ich nigdy nie oskarży o szukanie złodzieii samochodów,
            gwałcicieli etc bo pewnie też się zaprą, zdementują i z komendy już nie wyjdą ;)

Policja powinna ścigać złodzieii - idą na to nasze podatki!
            • Gość: pierwszywprawo Ty sie slyszysz, chlopie? IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.11.06, 19:07
              A wyobrażasz sobie, że szukając złodziei samochodow albo kieszonkowcow policja
              chodzi od mieszkania do mieszkania i robi rewizję, przesluchuje, przeglada Twoje
              rzeczy w domu - bo to może Ty ukradles? Takie rzeczy dzieja sie tylko w dwoch
              sytuacjach: w panstwie totalitarnym (to juz bylo) i w panstwie, w ktorym wladze
              ma nie rząd i parlament, ale korporacje (do tego zmierzamy razem z całą UE i
              Stanami).

W panstwie normalnym policja musi miec sądowy nakaz rewizji - a zeby dostac taki
              nakaz, musi przedstawic sedziemu poparte dowodami podejrzenie popelnienia
              przestepstwa. Nie moze byc tak, ze policjant z nudow (albo dlatego, ze jakas
              firma o to prosi) wchodzi do kazdego mieszkania i je przeszukuje.
            • Gość: krm Re: Ciekawy kraj - policja tłumaczy sie... IP: *.toya.net.pl 14.11.06, 19:08
              TE ZASKOCZONY, kto cię okrada, co?
            • Gość: Grabtpolnufraz Re: Ciekawy kraj - policja tłumaczy sie... IP: *.nottingham.ac.uk 14.11.06, 20:29
              > Policja powinna ścigać złodzieii - idą na to nasze podatki!

Jakich złodziei? Łamanie licencji tego czy innego programu, to nie kradzież, bo
              nie można czegoś ukraść przez skopiowanie.

Nie mam np. nic przeciwko temu, żebyś skopiował sobie mój zegarek, samochód, a
              nawet mieszkanie. Przecież nic na tym nie tracę. I tak samo nie tracą na tym
              dystrybutorzy oprogramowania! Oni po prostu nie zyskują, a i ten ich niezysk
              jest jedynie hipoteteczny (nie ma gwarancji, że kopiującego stać by było na zakup).

Przestań więc powtarzać "złodziej" i zastanów się jaka jest różnica między
              interesem wąskiego grona dystrybutorów, a interesem całego społeczeństwa.

• Gość: argohiel Re: Ciekawy kraj - policja tłumaczy sie... IP: *.net.autocom.pl 14.11.06, 20:58
                To jest w rzeczywistości kradzież - nawet nie tyle towaru, co usługi. Czy jeśli
                napisany przeze mnie program będzie ułatwiał czyjąś pracę, oszczędzał jego czas
                (czyli pieniądze), to może on sobie mój program wykraść, skopiować, zwrócić mi
                go i z niego za darmo korzystać? W tym momencie poświęcam swój czas na napisanie
                tego programu i oczekuję za to zapłaty. Czy to jest z mojej strony zachowanie
                naganne?
                • Gość: Kuba Re: Ciekawy kraj - policja tłumaczy sie... IP: *.interecho.com 15.11.06, 00:53
                  Tak, jest naganne. Ja pozwalam na użytek niekomercyjny moich dzieł. Na komerchę
                  nie ma miejsca
                  • Gość: Bohdan Głowacki Re: Ciekawy kraj - policja tłumaczy sie... IP: 193.16.240.* 15.11.06, 17:38
                    A Twój piekarz, masarz,fryzjer itd również w poważaniu mają komerchę?
                    Toś bracie w raju jest i powiedz gdzie to jest :)
              • Gość: Hmmm Re: Ciekawy kraj - policja tłumaczy sie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 09:46
                Gość portalu: Grabtpolnufraz napisał(a):

>
                > Nie mam np. nic przeciwko temu, żebyś skopiował sobie mój zegarek, samochód, a
                > nawet mieszkanie. Przecież nic na tym nie tracę. I tak samo nie tracą na tym
                > dystrybutorzy oprogramowania! Oni po prostu nie zyskują, a i ten ich niezysk
                > jest jedynie hipoteteczny (nie ma gwarancji, że kopiującego stać by było na zak
                > up).
                >

Mam nadzieje ze sobie kiedys ktos skopiuje twoj samochod czy radio razem z kodem
                zrodlowym
              • Gość: MD Re: Ciekawy kraj - policja tłumaczy sie... IP: *.chello.pl 15.11.06, 10:28
                naprawdę bardzo dziwna argumentacja. i bardzo naciągana. i w gruncie rzeczy
                fałszywa, bo inaczej byś gadał, gdybyś to ty był autorem kopiowanego programu.
                przecież doskonale wiesz o co chodzi.
              • Gość: Edi Re: Ciekawy kraj - policja tłumaczy sie... IP: *.autocom.pl 16.11.06, 12:15
                Ktoś stworzył oprogramowanie, że by zarobić (zyskać). Brak zysku jest w tym
                przypadku stratą. Niestety.
            • Gość: retyk Re: Ciekawy kraj - policja tłumaczy sie... IP: *.bsb.vectranet.pl 16.11.06, 11:47
              Właśnie to robią.
        • Gość: numer Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: 82.146.225.* 14.11.06, 22:15
          :-)))
          Świetne!
      • lol76 wezyr jestes smutny z tymi swoimi wierszykami 14.11.06, 15:13
        Co za smutny gosciu, co za smutna sytaucja, co za smutny kraj!!!
        Te wierszyki (nawet go nie czytalem w calosci) wzbudzaja u mnie sadystyczne
        emocje czlowieku. Jestes zwyczajnie smutny!!! Co za bylejakosc i beznadzieja.
        • Gość: CF Re: wezyr jestes smutny z tymi swoimi wierszykami IP: *.chello.pl 14.11.06, 15:36
          Smutne jest to, że nawet przeczytać w całości nie potrafisz. A bylejakość i
          beznadzieja to z Ciebie wyziera jak cholera :DDD
        • Gość: M Re: wezyr jestes smutny z tymi swoimi wierszykami IP: *.globalconnect.pl 14.11.06, 18:21
          a mi się wierszyk podoba ;)
        • Gość: ro duck te, lola 76 (obwód głowy?), kcesz ch..stke? IP: *.betanet.pl 14.11.06, 20:53
          nie tykaj poety bo ci stwardnieją skarpety
      • Gość: rafvonthorn Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.petrus.com.pl 14.11.06, 17:02
        Tak jak nie lubię rymowanego forumowego grafomaństwa, tak wytwór wezyra uważam
        za przedni. Pozdro!
        • Gość: sd Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 18:06
          pierd..ć windows. Ściągajcie linuxa i jazda. Ubuntu jest proste jak budowa cepa.
          trzeba tylko trochę poczytać i każdy sobie poradzi. Moze tylko instalacja
          peryferiów będzie troche kłopotliwa (modem, karty deukarki) ale wszystko jest w
          necie. ja powoli odzwyczajam sie od windowsa i jest coraz lepeiej
          • ya_basta Re: Chowaj Windows do piwnicy 14.11.06, 20:05
            czy wy smetni fanatycy uszczesliwiania ludzkosci, dyszacy nadzieja zrobienia ze wszystkich ludzi informatykow nigdy nie odpoczywacie czy macie po prostu warty na zmiane?
            • Gość: Hlantruzbydal Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.nottingham.ac.uk 14.11.06, 20:32
              Fajny wpis, zapomniałeś tylko o dodaniu argumentów...

Jeśli ktoś nie wierzy, że Ubuntu jest "proste jak budowa cepa", polecam
              wypróbować live CD. Nie trezba nic instalować, bo bootuje się toto z płyty, a
              można sobie poogladać co i jak.
              • Gość: YaBasta Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.06, 21:23
                bo ja chce komputera na ogol uzywac a czasem jak mi sie nudzi to w nim pogrzebac a nie odwrotnie (wiem wiem to nie argument tylko opinia), chce kompatybilnosci z wiekszoscia PROFESJONALNYCH programow ktorych zdarza mi sie uzywac... itd zreszta niewazne. Niech kazdy sobie uzywa czego chce, co mnie denerwuje to nachalny mesjanizm i przekonanie o wlasnej 'wyjatkosci' (oczywiscie nie odnosi sie to do wszystkich uzytkownikow UNIXow tylko do pewnej czesci szczegolnie aktywnej na forum).
                BTW Pozdrawiam University of Nottingham, fajne miejsce (uniwersytet nie miasto) mialem okazje spedzic tam troche czasu.
                • Gość: piow Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.pl 14.11.06, 22:28
                  Używam linuksa od kilku lat, świetnie mi służy ale mam naprawdę dość
                  propagatorów linuksa na wszelkiego rodzaju forach. Wciąż te same argumenty -
                  ileż można. Swoją drogą to oprócz systemu i oprogramowania jest jeszcze sprawa
                  muzyki, filmów itp. więc używanie linuksa niewiele może dać...no chyba że
                  będziemy używali szyfrowanego systemu plików a wtedy to już naprawdę nie ma
                  mocnych - nic nie znajdą ;)
                  • Gość: Akermanski Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:13
                    Możesz korzystać z szyfrowanego systemu plików, ale tylko wtedy, jeśli posiadasz
                    uprawnienia do przetwarzania informacji niejawnych oraz posiadasz przyznany
                    przez państwo certyfikat. W przeciwnym razie to na Ciebie spada obowiązek
                    udowodnienia, że na Twoich twardych dyskach nie ma nic nielegalnego.

Tak sobie z tym poradzono...

.......................
                    Lubię humor absurdalny: www.patafian.pl
            • Gość: hirondelle Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.aster.pl 14.11.06, 20:33
              O_o?
              Po pierwsze, 'smętni fanatycy' to dość ciekawy oksymoron, bo fanatycy z
              definicji są zagorzali i nadpobudliwi ;)
              No i bez przesady. Nie ma naprawdę dużej różnicy między Linuksem a Windowsem,
              jeśli chodzi o użytkowanie, instalacja tego pierwszego np. z płyty jest
              łatwiejsza niż choćby przepychanki z reinstalacją Windowsa. I nie trzeba być do
              tego informatykiem, wystarczy przekonanie, że warto ;) Czego jestem dobrym
              przykładem. Humanistka + Gentoo.
              Hm. A system wart na zmianę byłby całkiem niezły...

Co do wątku głównego: kto mi zacytuje paragraf, który dotyczy nielegalności
              plików mp3?
              • Gość: ws31 Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.76.classcom.pl 14.11.06, 21:06
                Art. 284. § 1. Kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą lub prawo majątkowe,
                podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Art. 292. § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności
                powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego,
                nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,
                podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
                § 2. W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca
                podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
                • Gość: toya Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.autocom.pl 14.11.06, 21:37
                  ale g. te przepisy.
                • Gość: andrzej Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.164.wmc.com.pl 14.11.06, 23:21
                  to jest zly cytat!!! - to nie powinien byc KK tylko ustawa o prawie autorskim i
                  prawach pokrewnych:
                  Art. 116 - nielegalne rozpowszechnianie cudzych utworów bez upoważnienia lub
                  wbrew jego warunkom;
                  Art. 117 - nielegalne utrwalanie lub zwielokrotnianie cudzych utworów;
                  Art. 118 - paserstwo utworu fonograficznego.

Tak naprawde to posiadanie mp3 nie jest nielegelne

Ustawa o Prawie Autorskim zezwala na wykonanie bez zezwolenia twórcy jednej
                  kopii już rozpowszechnionego nagrania w zakresie własnego użytku osobistego,
                  który obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, pokrewieństwa,
                  powinowactwa lub stosunku osobistego (art. 23 ustawy).
                  Kopiowanie utworów muzycznych z Internetu (poza przypadkami ściągania ich z
                  oficjalnych witryn oferujących takie nagrania za odpłatnością), nie można w
                  świetle tych przepisów uznać za dozwolony użytek osobisty.
                  zrodlo i wiecej informacji: www.piratnie.pl/
                  • Gość: ws31 Jednak raczej k.k. IP: *.76.classcom.pl 14.11.06, 23:30
                    Przepisy karne z Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych odnoszą się
                    głównie do zwielokrotniania dzieł w celu dalszego rozprowadzania czy osiągania
                    korzyści majątkowych. Natomiast samo ściągnięcie mp3 bardziej podpada pod
                    artykuły z kodeksu karnego to jest paserstwo czy przywłaszczenie cudzego prawa
                    majątkowego.
                    • andy757 Re: Jednak raczej k.k. 15.11.06, 00:06
                      ale paserstwo dotyczy: 'Kto rzecz', a Art.284.§1KK 'Kto przywłaszcza sobie cudzą
                      rzecz ruchomą lub prawo majątkowe'

a ze przywłaszczenie dotyczy zeczy w posiadanie ktorej weszlismy legalnie (w
                      odroznieniu od kradziezy) to nie ma zastosowania Art. 284. § 1 KK

Ponadto jako ze w przypadku tworczosci chronione jest prawo autorskie to nie ma
                      mowy o rzeczy lub prawie majatkowym (plik nie jest zecza a poza tym nie
                      kradniemy pliku - hyba ze hackerzy)

Dlatego mamy ustawe o Prawie autorskim i..
                • andy757 Re: Chowaj Windows do piwnicy 14.11.06, 23:28
                  to jest zly cytat!!! - to nie powinien byc KK tylko ustawa o prawie autorskim i
                  prawach pokrewnych:
                  Art. 116 - nielegalne rozpowszechnianie cudzych utworów bez upoważnienia lub
                  wbrew jego warunkom;
                  Art. 117 - nielegalne utrwalanie lub zwielokrotnianie cudzych utworów;
                  Art. 118 - paserstwo utworu fonograficznego.

Tak naprawde to posiadanie mp3 nie jest nielegelne

Ustawa o Prawie Autorskim zezwala na wykonanie bez zezwolenia twórcy jednej
                  kopii już rozpowszechnionego nagrania w zakresie własnego użytku osobistego,
                  który obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, pokrewieństwa,
                  powinowactwa lub stosunku osobistego (art. 23 ustawy).
                  Kopiowanie utworów muzycznych z Internetu (poza przypadkami ściągania ich z
                  oficjalnych witryn oferujących takie nagrania za odpłatnością), nie można w
                  świetle tych przepisów uznać za dozwolony użytek osobisty.

zrodlo i wiecej informacji: www.piratnie.pl/
      • Gość: Gendok Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: 195.117.179.* 14.11.06, 19:49
        To dobrze ze poezja w narodzie nie ginie.
      • Gość: Karol Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: 193.212.3.* 14.11.06, 20:37
        A moze prosciej nie krasc ?
      • Gość: ro duck Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.betanet.pl 14.11.06, 20:51
        Gość portalu: wezyr napisał(a):

> Kiedy przyjdą przeszukać dom
        > Ten w którym mieszkasz chłopie.
        > Kiedy sprawdza twój cd-rom.
        > I na płytach nagrane kopie.

wtedy ROTFL

i LOTFC kiedy wyjdą...
      • Gość: toya Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.autocom.pl 14.11.06, 21:28
        No sliczny wierszyk!
      • Gość: aba Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 22:14
        szpitalu polezal niz zainstalowac windowsa mniejsz kara! Ja przestaje grac w gry
        bede robil to samo w realu mniejsze ZŁO! Jutro GTA LIVE! Pojutrze moze w CS'a! A
        Dołancza sie ktos??
      • Gość: HMD Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.gdynia.mm.pl 15.11.06, 01:04
        Uzywanie WINDOWS po jednorazowym zaplaceniu podatku Microsoft jest legalne!

Prawo zabrania podwojnego opodatkowania!
        • Gość: Edi Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.autocom.pl 16.11.06, 12:41
          Taaaaaaaaa. A skąd to wiesz niby? Pierwszy raz słyszę o czymś takim. Człowiek
          uczy się całe życie ..........
      • Gość: robertk572 z N.Y Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: 209.2.60.* 15.11.06, 01:16
        ...bravo.swietny poem.prawdziwy z ciebie drugi Mickiewicz(ery komputerowej).
    • Gość: Krzysztof Kononowc [...] IP: 84.38.160.* 13.11.06, 20:33
      • Gość: Komp.PC Re: zlikwiduje wszystko!! IP: *.chello.pl 13.11.06, 21:03

Dobry,dowcipny wierszyk - gratulacje.
        • Gość: molt Re: zlikwiduje wszystko!! IP: *.tzmo.com.pl 14.11.06, 11:31
          Ja ten wiersz już jakieś 4 lata temu widziałem...
          • Gość: marianek ja widzialem 8 lat temu IP: *.telprojekt.pl 14.11.06, 18:51
            aha
          • milenah Re: zlikwiduje wszystko!! 14.11.06, 22:17
            ojej ojej
    • Gość: dziennikarz Chowaj Windows do piwnicy IP: *.45-5-64736c14.cust.bredbandsbolaget.se 14.11.06, 07:21
      caly rzeszow ma fobie pedofilna to juz choroba kliniczna i obsesja??a co bedzie
      robic rzeszowska policja jak pedofilia stanie sie legalna od 13 roku zycia???
      cos jak powoli dzieje sie w hollandii????trzeba bedzie wszystkich pedofili
      wypuscic z wiezien!!!!!!i policja bedzie lapac pijanych kierowcow posiadaczay
      nielegalnego wondowsa 98programu do kamerki czat offica i podobnych pie..
      ktorzy zakwalifikowani beda do wampirow zboczencow mordercow wilkolakow
      dewiantow szarlatanow czatujacych pod szkolami a oszolomy typu sexuolog pedagog
      psycholog straca robote bo juz dzieciak bedzie madrzejszy od tego calego
      towarzystwa-no i kosciol odzyje!!!!
      • Gość: Debian_Power Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 08:39
        a ja mam linucha i mam spokój z wirusami i policjantami. I jest jeszcze za free.
        Pozdrawiam wszystkich windołzowców, płaczcie i płaćcie ;>
        • Gość: slackware-fan Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.rzeszow158.tnp.pl 14.11.06, 08:46
          debian sux!!!

slack rulezz....
          • Gość: molt Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.tzmo.com.pl 14.11.06, 11:35
            Windows sux!
            Linux sux!
            BSD rulz!!

A, no i jeszcze Emacs sux, Vim rulz!
            No i klasyka: Atari sux! Commodore rulzz!!!

Let the holy war begin ;)
            • Gość: arhan Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: 212.244.156.* 14.11.06, 15:26
              Amiga rulez oczywiscie :)
              • Gość: rafvonthorn Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.petrus.com.pl 14.11.06, 17:06
                Atari i Amiga RULEZ!!! Commodore sux hard!!!
                • Gość: ˘-˘ Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.cc.gt.atl.ga.us 14.11.06, 17:31
                  Lol, ale żeś się wypowiedział, tyle, że Amiga to było Commodore.
                  • Gość: Lolek Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.06, 19:00
                    Taaaaa... i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki wszystkie mp3 i divx
                    staną się legalne pod Linuxem... Oszczędność na systemie to 300 zł. A
                    profesjonalne programy nie-Microsoftowe (np. sterujące elektroniką i maszynami)
                    i tak kosztują wiele tysięcy zł (pod Linuxa są nawet droższe... he he). Darmowe
                    programiki pod Linuxa są dla lamerów - profesjonaliści używają różnych systemów
                    do różnych celów.
                    • Gość: mak Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.65.rev.vline.pl 14.11.06, 20:04
                      Darmowe programiki linuksowe są dla lamerów...
                      Ciekawe czy byś mógł umieścić swój post, gdyby na całym świecie jednocześnie
                      wyłączyć wszystkie darmowe programiki linuksowe.
                      Proponuję zorientować się nieco.

--
                      www.linux.zsk.p.lodz.pl
                      • Gość: Akermanski Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:24
                        Microsoft silnie promuje się wśród informatyków. Na studiach dostaje się ich
                        oprogramowanie za darmo, wykładowcy zapraszani są na imprezki itp. Są szkoły, w
                        których uczy się wyłącznie obsługi oprogramowania Microsoftu.

Prokom napisał Program Płatnika tylko na Windowsy.

Jesteśmy skazani na Microsoft.

.......................
                    • Gość: ironlord Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.toya.net.pl 14.11.06, 23:40
                      Juz cie widze, jak bedziesz sterował prasą z linuxa w swoim pokoju. buahahaha
        • Gość: [prk] Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.171.40.2.crowley.pl 14.11.06, 09:43
          Takis hojrak? Jak odpalic PrinceOfPersia:SandsOfTime na linuxie? Tylko prosze
          zeby odpowiedz nie brzmiala: 'wine', albo 'cedega' bo to juz wiem. Tylko jak to
          zrobic zeby dzialalo.
          Jesli chcesz uzywac poczty i www to linux jest OK, ale do niczego innego sie nie
          nadaje, no chyba ze jestes masochista i kochasz siedziec caly dzien zeby odpalic
          udostepnic internet przez bluetooth laptopowi... ;)
          • Gość: molt Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.tzmo.com.pl 14.11.06, 11:42
            ,,Jesli chcesz uzywac poczty i www to linux jest OK, ale do niczego innego sie nie
            nadaje''

Buehehehehehhh, się ośmiałem...
            Dobrze, że u mnie w firmie tego nie wiedzą.
            Systemy uniksowe ogólnie były tworzone do pracy a nie zabawy (choć jesli
            uwzględnić zabawę intelektualną a nie zwykłą klepanke z super-duper grafiką to i
            owszem). Jak chcesz na linuksie nowe gierki z fajowską grafiką to napisz petycje
            do producentów kart graficznych i gier...
            • Gość: [prk] Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.171.40.2.crowley.pl 14.11.06, 12:05
              > Dobrze, że u mnie w firmie tego nie wiedzą. Systemy uniksowe ogólnie były tworzone do pracy a nie zabawy (choć jesli uwzględnić zabawę intelektualną a nie zwykłą klepanke z super-duper grafiką to i owszem). Jak chcesz na linuksie nowe gierki z fajowską grafiką to napisz petycje do producentów kart graficznych i gier...

No wlasnie, a my mowimy o zastosowaniach domowych, nie? Wiec po co chwalisz sie ze masz linuxa skoro nie jest do domu tylko do pracy? No chyba ze w domu pracujesz, ale to juz inna sprawa...
              • Gość: molt Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.tzmo.com.pl 14.11.06, 12:33
                Otóż w domu mam NetBSD i bardzo go sobie chwalę. Nie małem jeszcze sytuacji, ze
                potrzebowałem coś zrobić a nie mogłem.
                A ja wcześniej pisałem również o użytku domowym - błędnie zakładasz, że użytek
                domowy komputera = granie.
                Otóż nie każdy gra, niektórzy mają ciekawsze zajęcia na komputerze niż bezmyślna
                klepanka w biegające ludziki nie oceniaj więc potrzeb każdego użytkownika
                domowego swoimi kryteriami.
                Wcześniej pisałeś, że na linuksie to poczta i www i do niczego innego się nie
                nadaje to ja ci teraz napisze, że na windowsie to mozesz sobie pare gierek
                zainstalować i do niczego innego się nie nadaje. I nawet do tego stworzono
                sensowniejsze rozwiązania - konsole do gier.
                • Gość: krzyk Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: 82.152.13.* 14.11.06, 15:37
                  Popieram i pozdrawiam.

Od dluzszego czasu uzywam SUSE 10.1 i nie narzekam na nadmiar rzeczy, ktorych na
                  tym systemie nie da sie zrobic :-)
                • Gość: popatrz pracus Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: 218.17.170.* 14.11.06, 16:59
                  to sprobuj odpalic slownik pol-ang PWN albo webstera pod linuksem. wine nie
                  zawsze daje rade. wiem ze to nie wina lunuksa ale z punktu widzenia uzytkownika
                  to niewazne czyja jest wina. niektorym sobom windows jest poprosu niezbedny :((
                  • Gość: molt Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.tzmo.com.pl 15.11.06, 15:36
                    ,,to sprobuj odpalic slownik pol-ang PWN''

translatica.pwn.pl/ ?

,,albo webstera''

www.websters-online-dictionary.org/ ?
                • Gość: rafvonthorn Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.petrus.com.pl 14.11.06, 17:10
                  Masz rację z grami, ale większość firm stosuje oprogramowanie pod windows. Nasz
                  informatyk jak słyszy coś bardziej skomplikowanego niż "poczta mi się nie
                  otwiera", to ucieka, poważnie...
                  • Gość: molt Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.tzmo.com.pl 15.11.06, 15:44
                    ,,większość firm stosuje oprogramowanie pod windows''

Owszem, niestety jest to prawda. Jednak nie wynika to z tego, że windows jest
                    lepszy lub tylko na niego pisane jest oprogramowanie, tylko z tego, że firma
                    wybrała akurat takie rozwiązanie pod akurat taki system. Wina firmy i jej
                    _własnego_ wyboru a nie tego, że na linuksa nie ma.
                    Podejmując decyzję o wyborze oprogramowania nalezy rozważyć różne czynniki. Nie
                    tylko te które mamy obecnie ale również te, które mogą wystąpić w przyszłości. W
                    Polsce świadomość tego nadal kuleje(nawet w rządzie) a potem problemy są i
                    lament, że jestesmy skazani na windows. Jesteśmy, bo sami się na niego
                    skazaliśmy wybierając konkretne rozwiązanie pod ten system.
                • Gość: Keb125 Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 19:20
                  A co z orprogramowaniem typu Steinber Nuendo? Czy reszta profesjonalnych
                  programow do obrobki grafiki jak i produkcji dzwiekowej. Niestety, tego na
                  linuxie nie uswiadczysz. Jednyna alternatywa to Apple ze swoim MacOS'em.. Sam
                  chetnie wyprobowalbym Linux'a, niestety biorac pod uwage profil mojej pracy jest
                  to niewykonalne.
                  • Gość: guest Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.resetnet.pl 14.11.06, 21:35
                    szukajcie a znajdziecie. zastanowiłbym sie po co mi soft (co chcę nim robić) i
                    pewnie by się coś jednak znalazło.... aczkolwiek niekoniecznie za free.
                  • Gość: toya Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.autocom.pl 14.11.06, 21:43
                    A ja mam Maca i bardzo jest elegancki. Innego nie chce.
                • Gość: mobbick sweter ala kononowicz, -12 dioptrii IP: 212.160.172.* 15.11.06, 18:38
                  Tak mi się kojarza kolesie, ktorzy wypowiadaja sie podobnie jak ty powyzej...
                  Nie grasz, to sie nie znasz - skad możesz wiedziec, czy twoje zajecia na
                  komputerze sa ciekawsze niz moje?

no i nie pierdziel o konsolach, bo na nich to sobie mozna odpalic fife, ale juz
                  nie porzadna strategie

Windows jest syfiasty, ale drażnia mnie "wszystkowiedzacy" studenci-teoretycy-
                  informatycy ktorzy siedza w akademikach i caly dzien konfiguruja unixy, a
                  wieczorem, dla milej odmiany i zwienczenia wieczoru, serwuja innym nachalna
                  propagande
          • Gość: Barbara A po co odpalac "PrinceOfPersia" ? IP: *.stat.gov.pl 14.11.06, 15:23
            Szkoda na to czasu, pieniedzy i zdrowia (oczy!).
            Od grania jest pilka, boisko i sala gimnastyczna, a nie komputer.

A jak ktos rzeczywiscie chce, to niech sobie kupi Windows legalnie albo XBox'a.
          • Gość: ironlord Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.toya.net.pl 14.11.06, 23:42
            nie taki diabeł straszny jak go malujesz.
        • Gość: Blądynka Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: 150.254.85.* 14.11.06, 16:37
          Linux??? Czy to będzie chodzić pod Win 2000?
    • Gość: anutka Chowaj Windows do piwnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 10:54
      Jak zaczną jeździć czarna wołgą to dopiero będzie ;-)
      • autoexec.bat Re: Chowaj Windows do piwnicy 14.11.06, 18:13
        Che che, taraz to ja sie smieje ale pare tygodni temu w Stalowej Woli byla niezla psychoza, wywiozlem wszystkei dyski i plyty z domu a wchodzac do klatki ogladalem sie za siebie czy nikt za mna nie idzie, jak za komuny, kiedy w domu byla bibuła. A wszystko poszło o to: www.interblock.pl/?cid=0,3,192
        • Gość: Akermanski Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:37
          Czytałem ten artykuł. ZARZĄD tej sieci osiedlowej robi w swoim oficjalnym
          komunikacie zadziwiająco wiele błędów ;-)

.......................
    • Gość: ZealoT Chowaj Windows do piwnicy IP: *.mt.pl 14.11.06, 12:59
      w takim razie nikt by nie płacił bo Polska jest biedna i pakowali by ludzi do
      wieźien czy na sanki, Polska zaś by z map znikneła :D:D:D:D (nie wolno miec MP3
      a po co robia mp3 playery ????) hahahahahah
      • Gość: arek Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.aster.pl 14.11.06, 16:40
        Nie wolno dźgać nożem. Jak to? przecież robią noże?
        Rozumiesz?
        Jak sobie nagrasz z radia albo masz płytę ze sklepu to możesz ją skonwertować do
        mp3 i słuchać. Tzw. dozwolony użytek. Tak jest w Polsce i w wielu krajak też.
        np. w stanach (przynajmniej niektórych) nie wolno nawet z radia nagrywać.
        • Gość: toya Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.autocom.pl 14.11.06, 21:46
          Ach te Stany!!! Lubimy tam jezdzic na szkolenia, co?
    • Gość: yak Kontrolerzy jeżdzą Czarnym Lanosem! Uważajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 15:01
      :)
    • douglasmclloyd Wyrzucilem Windowsa przez okno 14.11.06, 15:09
      Wszystkim polecam Linuxa - darmowa Fedore Core 6.
    • arius5 Tak, to prawda. 14.11.06, 15:12
      Tylko ze chodzi proboszcz i dwoje ministrantow.
      Jak znajda pirata, to pokuta taka bedzie, ze az strach.
      Tylko jeszcze nie wiadomo, co zrobic wyznawcami innych religii.
    • Gość: jatzenty Chowaj Windows do piwnicy IP: 194.213.204.* 14.11.06, 15:14
      A co to jest ten cały Windows? Ja mam Ubuntu ...
    • magia_sieci No..niech w końcu zaczną to robić..:) 14.11.06, 15:14
      Wtedy Polska w ciagu miesiąca przezbroji sie na linuxa. Łacznie
      firmami..ponieważ nikt już nie bedzie chciał..kożystac z windowsa.bo po co.i
      biedny bill pójdzie w końcu z torbami.
      • lambert77 Re: No..niech w końcu zaczną to robić..:) 14.11.06, 15:50
        ehhh gdyby jeszcze do linuxa dodawali słownik ortograficzny - kożystaczu
        • asmok6 Re: No..niech w końcu zaczną to robić..:) 14.11.06, 16:52
          lambert77 napisał:

> ehhh gdyby jeszcze do linuxa dodawali słownik ortograficzny - kożystaczu

Dodają. Niestety nie wszyscy używają.
    • Gość: I dobrze Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.acn.waw.pl 14.11.06, 15:22
      Gonić piratów.
      Gry, płyty z muzyką, czy programy nie są dobrem niezbędnym. Jak kogoś nie stać, niech nie gra i nie słucha.
      • Gość: kor Re: Metody gorsze niz w hitlerowskich Niemczech IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 14.11.06, 15:26
        ..pogratulowac eurooszolomy
      • Gość: Powiew_rozsądku Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.toya.net.pl 14.11.06, 16:12
        A to niby czemu? Nikt na tym nie traci - ludzie, którzy pobierają te rzeczy z
        sieci, i tak nie kupiliby ich - więc straty koncernów fonograficznych,
        filmowych itp. są mocno "wirtualne".
        Co innego osoby, które kopiują z sieci, a następnie sprzedają - to jest
        czerpanie korzyści z czyjejś pracy, i takie zachowania należy "gonić".
        Reasumując - kopiowanie na własny użytek powinno być legalne.
        • Gość: Fox Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 19:11
          To nie działa do końca w ten sposób. Przypadki graczy, którzy ściągają piraty
          zamiast kupować oryginały (mimo że spokojnie ich na nie stać), "bo jest taniej",
          są dość częste, nie mówiąc już nawet o takich, którzy wolą sobie ściągnąć 5 gier
          miesięcznie zamiast kupić jedną oryginalną raz na 2-3 miesiące (takich już jest
          pełno).
      • Gość: toya Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.autocom.pl 14.11.06, 21:48
        Czy to znaczy, ze juz wolno krasc chleb?
    • Gość: entropia Chowaj Windows do piwnicy IP: 80.51.34.* 14.11.06, 15:25
      Z tym, że nie wolno mieć mptrójek i filmów to totalna bzdura. Nie wolno
      udostępniać. Posiadać można, przynajmniej według polskiego prawa. Nie wolno
      posiadać oprogramowania, na które nie ma się licencji. A mp3 to mogę sobie zgrać
      od kumpla, który kupił płytę w sklepie i według polskiego prawa podpada to pod
      dozwolone użycie i jeśli film czy muza były wcześniej rozpowszechniane to można
      to mieć. Co innego jak masz na dysku film miesiąc przed premierą, wtedy to jest
      nielegalne. Oczywiście w naszym kraju z przestrzeganiem prawa bywa różnie i jak
      pały wpadną i znajdą parę mp3 albo filmik to kompa zabierają, tylko, że z prawem
      to to ma niewiele wspólnego. Potem jest niedouczony sędzia i prokurator, którzy
      będą Cię ścigać nawet za nielegalne posiadanie oprogramowania na licencji GPL.
      Ale to Polska jest.
      • Gość: kor Re: Europejska "demokracja" w akcji, dominuje IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 14.11.06, 15:29
        jak na razie styl hitlerowski.
        • Gość: fourup Re: Europejska "demokracja" w akcji, dominuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 16:39
          > jak na razie styl hitlerowski.

... Prawdziwie Kurska demagogia...
          Przecież podobno mamy IVeRPe i PiSowe rządy...

ech, Kurski miał rację - "ciemny naród wszystko kupi", a "kłamstwo powtórzone milion razy staje się prawdą" (to już inny klasyk indoktrynacji;) )...
          • Gość: kor Re PIS I IV RP tak, ale mamy "ue" w hitler. wizji IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 14.11.06, 21:08
            Ta anachroniczna, antydemokratyczna "ue" narzuca styl bycia kazdemu wasalowi.
            • Gość: toya Re: Re PIS I IV RP tak, ale mamy "ue" w hitler. IP: *.autocom.pl 14.11.06, 21:55
              To nie ue narzuca, lecz usa.
      • Gość: s Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.crowley.pl 14.11.06, 15:32
        A skąd mam wiedzieć, że mptrójka, którą własnie ściągam jest nielegalna? Mam to
        znaleźć we własciwościach pliku, czy po prostu ma to na czole napisane?
      • Gość: Rtr Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.11.06, 18:37
        No w Polsce to akurat używanie GPL-ów jest strasznie karygodne bo ogałaca
        budżet państwa z podatków ;-) W sumie instalując takiego linuxa to masz
        nieopodatkowany zysk o wartości ceny Win coś tam coś tam Profesional bo się nie
        wiesza ;-)

Żartuję oczywiście ale kilka lat temu były przypadki że firmy używające linuxa
        musiały płacić podatki plus kary bo nie księgowały użycia linuxa jako
        przychodu. A wartości jakie naliczał US były równe właśnie cenie Windows NT
        Serwer. Sprawy się w sądach długo toczyły
    • Gość: specnaz wpuszcze i pozabijam-tylko dla przyjemnosci bo nie IP: *.tvk.torun.pl 14.11.06, 15:28
      wpuszcze i pozabijam-tylko dla przyjemnosci bo niemam"piratow",zadne dziady
      niebeda nekać nocami uczciwych obywateli!!!Niech sie wezma za prawdziwych
      złodzei co np:włamuja sie do piwnic,aut itd!!!!
      • Gość: Rimbook Re: wpuszcze i pozabijam-tylko dla przyjemnosci b IP: *.interecho.com 15.11.06, 01:01
        Tylko niech spróbują do mnie wejść to mój P-99 i jego 32 małych przyjaciół zrobi
        z nimi porządek.
    • Gość: Sowiecki agent wejscie na legotymacje IP: *.pro-internet.pl 14.11.06, 15:28
      policjant wejsc na legitymacje moze tylko w przypadku czynnosci neicierpiacej
      zwloki, jezlei przeszukanie ma sie odbyc tylko w celu znalezienia oprogramowania
      to bedzie to jawne przekroczenie uprawnien. NIGDy taka czynnosc nie bedzie
      cynoscia niecierpiaca zwloki chyba ze beda przecieki o przeszukiwaniach ale
      takie podejrzenia MUSZA byc uzasadnione a nie widzimisie 'kraweznika'.

Polecam forumowiczom rozdzial 25 KpK

• Gość: toya Re: wejscie na legotymacje IP: *.autocom.pl 14.11.06, 21:53
        A policja uwazasz sie tym przejmuje ze nie powinna czegos tam. Dokladnie nie, i
        robi co chce.
    • Gość: aaa Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.bos.east.verizon.net 14.11.06, 15:33
      "policjant może przeszukać mieszkanie bez nakazu prokuratora, tylko na
      podstawie legitymacji służbowej - dodaje Skiba."

?????!!!!!
      • Gość: artU Re: Chowaj Windows do piwnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 17:41
        Moze wejsc do domu ale pod pewnymi warunkami...Jest pewny ,ze popełnione
        zostało przestepstwo, został wezwany na interwencje..itp itd.
        A tak to go nie wpuscisz i niech Ci sie na siłe właduje to go oskarzysz..
        Bedzie sie bał..
    • Gość: Smaug Ciekawe... IP: *.chello.pl 14.11.06, 15:36
      Intryguje mnie jedna sprawa:

Weźmy dla przykładu dwóch facetów, niech jeden ma na imię Paweł, a drugi Gaweł.
      I żeby było śmieszniej, to niech obaj mieszkają w tym samym domku (czytaj bloku).

Paweł ma stałe łącze internetowe i ściągnął na swój twardy dysk jeden (słownie:
      jeden) film, powiedzmy, że był to "Gladiator".

Gaweł z kolei nie ma internetu, ani komputera. Tak się jednak składa, że posiada
      stare, prawie przedpotopowe video (pamiętacie to jeszcze?), a na dodatek w
      zeszły piątek telewizja publiczna wyemitowała po Wiadomościach tenże film pt.
      "Gladiator" i Gaweł nagrał go sobie na kasetę VHS.

W poniedziałek po domku chodziła policja i szukała pirackich nagrań. Znalazła
      film na dysku Pawła, w związku z czym Paweł został aresztowany.

Czy Gaweł również powinien zostać aresztowany? Przecież posiada ten sam film,
      wprawdzie na innym nośniku, ale nośnik nie ma tu nic do rzeczy. Dodatkowo Gaweł
      zdobył ten film w sposób identyczny, co Paweł: nagrał go sobie z publicznie
      dostępnego źródła. Z prawnego punktu widzenia nie ma zupełnie żadnego znaczenia
      ani nośnik, ani format zapisu, ani to, czy film bądź muzyka zostały nagrane z
      telewizji, radia, czy internetu.

Ciekawe...

Jeżeli Paweł jest przestępcą, to jest nim i Gaweł... A jeżeli tak, to strzeżcie
      się wszyscy posiadacze odtwarzaczy video, bo wy i wasze stare, zakurzone kasety
      VHS również możecie zostać skontrolowani.

Idąc dalej tym tropem, bać się powinni wszyscy posiadacze magnetofonów
      (kasetowych i szpulowych - tak, tak, były kiedyś takie) umożliwiających
      nagrywanie piosenek z odbiorników radiowych. Czym bowiem różni się na ten
      przykład utwór "Yesterday" zapisany w pliku mp3 od nagrania na szpuli
      magnetofowej? Otóż niczym.

Dobrze Wam radzę - przejrzyjcie wszystkie swoje stare kasety i szpule z
      nagraniami utworów z piątkowej listy przebojów Marka Niedźwieckiego oraz audycji
      Romka Rogowieckiego, które nagrywaliście kilkanaście lat temu, albowiem
      najprawdopodobniej wszyscy jesteście piratami (przypominam, że okres ochrony
      praw autorskich do dzieła wynosi w Polsce 25, a na świecie 50 lat).

Albo więc Gaweł, a co za tym idzie, znakomita większość narodu, to piraci i
      bandyci, albo Paweł nie jest przestępcą, a nagrywanie muzyki i filmów z
      internetu jest tak samo legalne, jak z telewizji i radia.

Pozdrawiam,

Wasz Smaug
      • Gość: Sowiecki agent Re: Ciekawe... IP: *.pro-internet.pl 14.11.06, 15:39
        nikt nie zostanei areesztowany poniewaz na dzien dzisiejszymozna sciagac
        JUZ rozpowszechnione dziela (oprocz oprogramowania) o ile sie ich nie udostepnia.

• maaac Re: Ciekawe... 14.11.06, 15:57
          Sieci P2P polegaja jednak na tym, że jednoczesnie ze ściaganiem musisz
          udostępniać "coś" - choćby jeszcze nie kompletny plik, który właśnie pobierasz.

Choć z drugiej strony... od kiedy zestaw ładunków elektrycznych/
          spolaryzowanych domen magnetycznych/ odbijających swiatło kawałków plastiku
          staje się "dziełem"?
          • Gość: Macu Re: Ciekawe... IP: *.aster.pl 14.11.06, 16:19
            Chrzanisz, bo to zależy od programu. W wielu można zablokować upload.
          • yourij Re: Ciekawe... 14.11.06, 16:28
            maaac napisał:

> Choć z drugiej strony... od kiedy zestaw ładunków elektrycznych/
            > spolaryzowanych domen magnetycznych/ odbijających swiatło kawałków plastiku
            > staje się "dziełem"?

Staje się od momentu, kiedy to przestajesz się jedynie ślinić na widok pustej
            płytki CD a zaczynasz się ślinić, bo udaje Ci się dzięki niej (po jej uprzednim
            nagraniu) odebrać informacje w postaci fal dzwiękowych. Nie jest nielegalna
            sama płytka ale to, że niesie informację (czym jest również muzyka)...

następnym razem nie kompromituj się pseudofilozoficznymi tekstami :)
            pozdrawiam... yourij
          • Gość: Sowiecki agent Re: Ciekawe... IP: *.pro-internet.pl 14.11.06, 16:36
            zalezy od programu, ustawien no i spospobu sciagania niekoniecznie musi to byc
            siec p2p

• Gość: argohiel Re: Ciekawe... IP: *.net.autocom.pl 14.11.06, 21:13
            > od kiedy zestaw ładunków elektrycznych/
            > spolaryzowanych domen magnetycznych/ odbijających swiatło kawałków plastiku
            > staje się "dziełem"?

Zgodnie z ustawą - jeśli są uporządkowane w sposób znaczący - czyli twórczy i
            oryginalny - to jest dziełem.
      • Gość: arekz Re: Ciekawe... IP: *.aster.pl 14.11.06, 16:56
        jednak jest różnica. Otóż:
        1. Jeden pobrał go za opłatą drugi nie. (Zapłacił ten co oglądał w telewizji bo
        płaci za telewizji oczywiście np. abonament itp.)
        2. film na VHS był dostarczony z legalnego źródła. tj. od osoby/instytucji
        mające prawo ją rozpowszechniać.
        3. Ten co płacił otrzymał film zazwyczaj w gorszej jakości. Oczywiście stosownie
        do ceny jaką zapłacił. (w tym też jednorazowe obejrzenie reklam)

Jednak jest w tym ratunek dla pirata. Wyobraźmy sobie, że pan z VHS zna pana
        Pirata i zaświadcza, że ów film udostępnił po znajomości. O ile nie da się
        technicznie stwierdzić, że film nie mógł pochodzić z VHS (np. jest lepszej
        jakości niż na VHS, bo przypadkowo Pirat ściągną kiepską kopię) to pirat jest
        uratowany na mocy dozwolonego użytku.
        • Gość: Smaug Re: Ciekawe... IP: *.chello.pl 14.11.06, 17:31
          Pozwolę sobie nie zgodzić się z moim szanownym przedpiscą:

> 1. Jeden pobrał go za opłatą drugi nie. (Zapłacił ten co oglądał w telewizji
          bo płaci za telewizji oczywiście np. abonament itp.)

Otóż abonament płaci się wyłącznie za oglądanie programów telewizji publicznej.
          Co z filmami nagranymi z innych, całkowicie niepłatnych kanałów? Opłata za
          telewizję kablową nie ma tu nic do rzeczy - mogę przecież nagrać sobie film z
          TVN lub Polsatu odbieranego za pomocą najzwyklejszej w świecie anteny.

> 2. film na VHS był dostarczony z legalnego źródła. tj. od osoby/instytucji
          > mające prawo ją rozpowszechniać.

Nagrywając film z publicznie dostępnego źródła wcale nie muszę wiedzieć, czy
          jest on dostarczany przez podmiot, który ma prawo go rozpowszechniać. Co więcej,
          nie mam takiego obowiązku - gdyby takowy istniał, to kupując ziemniaki albo buty
          na bazarze musiałbym każdorazowo sprawdzać, czy sprzedawca nie jest paserem.
          Oczywisty absurd, zwłaszcza w kontekście moich możliwości technicznych jako
          nabywcy czy użytkownika internetu.

> 3. Ten co płacił otrzymał film zazwyczaj w gorszej jakości. Oczywiście
          stosownie do ceny jaką zapłacił. (w tym też jednorazowe obejrzenie reklam)

Wybacz, ale jakość nie ma tu nic do rzeczy i nie jest żadnym argumentem. Utwór
          to utwór, koniec kropka.

> Jednak jest w tym ratunek dla pirata. Wyobraźmy sobie, że pan z VHS zna pana
          > Pirata i zaświadcza, że ów film udostępnił po znajomości. O ile nie da się
          > technicznie stwierdzić, że film nie mógł pochodzić z VHS (np. jest lepszej
          > jakości niż na VHS, bo przypadkowo Pirat ściągną kiepską kopię) to pirat jest
          > uratowany na mocy dozwolonego użytku.

Tutaj zgoda.

Pozdrawiam,

Smaug
          • Gość: artL Re: Ciekawe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 17:39
            No dobra a jesli przewgram na VHSa a potem na plytke to co ?
            Albo bezposrednio z dekodera czy TV na kompa i potem na płytke ? Albo na
            nagrywarke DVD tez mam na plycie ? Nosnik znaczenia nie ma...
          • Gość: kalmar Re: Ciekawe... IP: 194.204.151.* 14.11.06, 17:57
            Otóż abonament płaci się wyłącznie za oglądanie programów telewizji publicznej.
            > Co z filmami nagranymi z innych, całkowicie niepłatnych kanałów? Opłata za
            > telewizję kablową nie ma tu nic do rzeczy - mogę przecież nagrać sobie film z
            > TVN lub Polsatu odbieranego za pomocą najzwyklejszej w świecie anteny

A to akurat wierutna nieprawda.
            Płaci się za posiadanie odbiornika radiowego lub telewizyjnego. Tylko, że
            pieniądze z opłat idą dla nadawców publicznych.
            więc oglądając cokolwiek na tv lub słuchając czegokolwiek w radio płacić
            musisz...
        • Gość: xaliemorph Re: Ciekawe... IP: *.icpnet.pl 14.11.06, 20:39
          NIe dosyć że zgadzam się ze zdaniem Smauga to jeszcze powiedz dlaczego w nośniki nagrywalne (płyty CD itd) jest wliczony podatek na rzecz twórców? Tymże sposobem czuję się rozgrzeszony jeśli nagram już na taką płytę bo w końcu zapłaciłem. I wychodzi z tego taki absurd że na dysku twardym nie wolno nam posiadać filmu, ale na nośniku nagrywalnym już tak.
      • Gość: Aba Re: Ciekawe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 22:11
        Dołancza sie ktos??
      • Gość: aaa Re: Ciekawe... IP: *.chello.pl 15.11.06, 00:41
        Po prostu nie znasz prawa i stąd Twój problem. Nagrywanie filmów z telewizji
        wchodzi w ramy tzw. prawa do użytku prywatnego (to z tego tytułu pochodzi owe
        słynne 3% z ceny nagrywarek i nośników, które trafia do kieszeni dystrybutorów).
        Tak wykonaną kopię filmu (czy chociażby legalnie posiadanej płyty audio) możesz
        zachować do własnego użytku, a nawet odstąpić członkowi rodziny albo osobie z
        którą pozostajesz w trwałych kontaktach towarzyskich. I cały czas będzie to
        kopia legalna, na której dystrybutor *już zarobił* (zaznaczam tylko, że owe 3%
        nie legalizuje jednak - jak niektórym się wydaje - całego piractwa, a jedynie
        ten opisany użytek prywatny).

Problem zaczyna się przy ściąganiu z Internetu i nie jest to wcale aż tak
        absurdalne, jak starasz się wykazać. Powiedzmy, że mając dobrego prawnika byłbyś
        w stanie wykazać, że osoba od której ściągnąłeś jest Twoim znajomym i posiada
        oryginalną wersję danego filmu. Teraz tylko pozostaje pytanie skąd ściągałeś.
        Jeżeli bezpośrednio, z jednego źródła i nie udostępniałeś podczas ściągania
        części pliku całemu światu (vide Torrent), to fakty będą być może nawet
        potwierdzały Twoją wersję zdarzeń. W innym przypadku jest to po prostu
        nielegalna dystrybucja, a o to łatwo oskarżyć i równie łatwo za to skazać.

Jakby Twój sąsiad zrobił 100 kopii tej kasety i zaczął je rozdawać/sprzedawać na
        ulicy to również byłoby to w świetle obowiązującego u nas prawa nielegalne.

Aha i jeszcze jedno - to "prawo kopiowania na użytek prywatny" nie dotyczy
        oprogramowania komputerowego.
    • Gość: pirat Chowaj Windows do piwnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 15:46
      Piwnica też należy do mieszkania i z nakazem rewizji może być przeszukana.
    • yola13 Ciekawe od kiedy prawo działa wstecz 14.11.06, 15:50
      to po pierwsze, a po drugie w dupe mnie moga pocałowac, wszystkie programy i
      pliki jakie posiadam mam na własny prywatny uzytek i niczym nielegalnie nie
      handluję:P
    • Gość: gość U mojego kumpla już byli, tylko nie zastali go IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 15:52
      co za brednie. banda młokosów opowiada sobie nawzajem bajeczki. Skoro chłopaka
      nie było w domu, to jakim cudem wie, że byli u niego policjanci? a może
      zostawili mu kartkę, że przyjdą w następny czwartek o 15.00??
      • Gość: marianek moze sie nie odzywal wiec go "nie zastali" IP: *.telprojekt.pl 14.11.06, 19:13
        :)
    • cool_kid Re: Chowaj Windows do piwnicy 14.11.06, 15:58
      Nie wiem skąd oni wzięli nową dziennikarkę panią Magdalenę Mach ale ona jest po
      prostu świetna! Ten styl w jakim pisała np. o Graffice czy tej obławie
      strasznie mi się podoba, jest wyrazisty i oryginalny. Takich dziennikarzy
      potrzeba w Rzeszowie, bo w większości jest z nimi cienko.
    • Gość: andzu Chowaj Windows do piwnicy IP: *.54.191.5.eltronik.net.pl 14.11.06, 16:03
      Postkomuna i PO będą mogli powiedzieć ze to wina PiS gdyż wprowadza państwo
      policyjne i inne takie bzdety
    • Gość: klaus Chowaj Windows do piwnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 16:07
      "pirackie nagrania filmów i muzyki w formacie mp3."

W Polsce w zasadzie coś takiego jak pirackie nagrania filmów i muzyki nie istnieje. Tego typu określenia są pokłosiem sączenia do głów kontynentalnych europejczyków, prawnych rozwiązań anglosaskich
      • mcel1 dla podniesienia temperatury dyskusji otwórzcie 14.11.06, 16:17
        list.7thguard.net/ i zapoznajcie się
    • Gość: Serbitar Rozwiazanie = Wolne Oprogramowanie! IP: *.globaltravelgroup.com 14.11.06, 16:15
      np. Ubuntu!
      • olex5 Linux suse 10.1 jest w sumie najlepszy 14.11.06, 20:03
        Linux suse 10.1 jest w sumie najlepszy i dominujacy w zakresie linuxa
        • ya_basta [...] 14.11.06, 20:18
          • Gość: gość Re: Linux suse 10.1 jest w sumie najlepszy IP: *.resetnet.pl 14.11.06, 21:47
            ja chyba też.
            najlepszy jest ten który MI PASUJE!
            a do gier i tak najlepsza konsola (nie mam).
    • soulworm pedofilia 14.11.06, 16:20
      Zginął pedofil. Poszedł do nieba. Podchodzi do niego św.Piotr i pyta:
      -Pan do Kogo?
      -Do dzieciątka Jezus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka