omg-wtf 10.09.09, 09:19 A coś więcej w tym temacie dziennikarzyny? Stanowisko inwestora, urzędu itp.? Ciężko tyłki ruszyć i napisać coś bardziej sensownego? Jesteście "Faktem" czy w miarę obiektywnym dziennikiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomboy81 Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 09:45 Fakt. To się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 11:05 Tylko tych jabłek szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 11:08 Szkoda, ale to wina tej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 11:53 jaka szkoda? dostała za darmo od komunistów, niemiecki właściciel nie dostał za to ani grosza.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwny misiu Upublicznić kto zarobił na zmianie przebiegu drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 15:25 Ej moderatorzy z GW - nieładnie wycinac wpisy jak zbyt odsłaniają prawde. Zmienili przebieg AOW sprzedajac wcześniej działki z rezerwy - argumentuje wywłaszczona. Jeśli tak - to korupcję widać gołym okiem. AOW jest wytyczona w starym (chyba jeszcze poniemieckim) korytarzu infrastrukturalnym. Kazdy kto inwestował w tym korytarzu musiał wiedzieć, że go wczesniej czy później wykupią i zbudują AOW. A więc tereny były tańsze. Jeśli nagle wytyczono nowy przebieg (a myslicie dlaczego zmiany prawa przestrzennego powodowały wygaśnięcie starych planów zagospodarowania - aby otworzyć drogę do kokosowych interesów), a tak ponoć było - to trzeba było opracowac nowy MPZ(i jakos tak jest że jak wg nowego mpz wartość gruntu Ci wzrośnie - to gmina może wziąc rentę planistyczną, ale jakoś nigdy nie słyszałem aby dawała odszkodowanie za utratę wartości). Trzeba sprawdzić kto po wygaśnięciu starego MPZ a przed opracowaniem nowego kupił tereny wyłączone później spod AOW i mamy kto zarobił. Co do dat 2006 - to Wrocławiem włada ciągle ta sama ekipa, Zdrojewskiego "wynalazł" Dudkiewicz, a potem (jak niezapłacony VAT stał sie problemem - a swoją drogą to gdzie w polsce można było kupować nieruchomości bez VAT - i nie o mieszkania lokatorskie tu chodziło a o działki deweloperskie) przez Huskowskiego (tak na moment zastepca Zdrojewskiego) zaproponowany został Dudkiewicz. Niby nie z PO a le na pewno kolega z NZS Schetyny i Zdrojewskiego. Tak samo jak pod AOW, zrobiono z planem zagospodarowania przy stadionie. Pętla od wieków planowana była w zakolu starej ul.Pilczyckiej koło Dworskiej. To co na mecze chodza inwalidzi co nie mogą przejśc 300m. Czy może węzeł przesiadkowy będzie pozwalał na wejście na autostrade? Bzdety. Po prostu ktoś miał interes i chetkę na piekną działke inwestycyjną przy dworskiej. a co tam własność i plany innych - my u władzy i koryto nasze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Raz sierpem, raz młotem PO-wską hołotę !!!!!!!!!!! IP: 89.108.248.* 10.09.09, 15:46 Wolności obywatelskie są zagrożone pod rządami PO. Wraca komunizm w wydaniu Bierutowskim. Niedługo Tusk będzie wydawał rozporządzenia odbierające nieruchomości ich prawowitym właścicielom??? Odpowiedz Link Zgłoś
ojciecrydzyk1 Re: Raz sierpem, raz młotem PO-wską hołotę !!!!!! 10.09.09, 21:24 To zdrowy rozsądek a nie prywata z czasów PiSu i nareszcie się budują autostrady !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilia Re: Raz sierpem, raz młotem PO-wską hołotę !!!!!! IP: 81.168.172.* 11.09.09, 07:30 na krzywdzie obywateli. Będę miał możliwośc wysiedlić cie z twojego domu za połowę wartości twojej nieruchomości to to zrobię w imieniu prawa. Zobaczymy co wtedy powiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: Raz sierpem, raz młotem PO-wską hołotę !!!!!! IP: 195.117.230.* 11.09.09, 12:57 Gość portalu: ilia napisał(a): > na krzywdzie obywateli. Będę miał możliwośc wysiedlić cie z > twojego domu za połowę wartości twojej nieruchomości to to zrobię > w imieniu prawa. Zobaczymy co wtedy powiesz Manipulujesz jak Stalin... Jeśli za połowę wartości - to nie jest już to zgodne z prawem. Zabierasz się za to jak pies do jeża... Odpowiedz Link Zgłoś
naiwnymisiu A spierałeś się kiedy z urędem o wartość nieruchom 11.09.09, 13:12 ości. Bo ja tak. O wartość kupionego mieszkania. Pani z US podniosła tak wartość nieruchomości, że różnica (poniżej 30%) mieściła się w skali błędu który nie uprawnia do zwrotu kosztów za opinię biegłego, a wielkość dopłaty do podatku od czynności cywilnoprawnej była mniejsza od kosztu ekspertyzy. Biegły za 50 zł poradził mi, żebym zapłacił domiar podatku, bo jego koszt będzie wyższy a różnica w wartości jest taka, ze w arbitrażu nie uznają "winy" urzędu więc będę musiał za opinię biegłego zapłacić z własnej kieszeni dla satysfakcji. A więc kasę musiałem wydać. Czy na podatek czy, po miesiącach handryczenia, na biegłego. To tak dla naiwnych misiów, o uczciwości urzędów. Ale ja pamiętam jej nazwisko - niczego nie wyżucam. Kiedys się zemszczę - powiedziałem jej to wprost. Będzie bezsilna i będzie płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Raz sierpem, raz młotem PO-wską hołotę !!!!!!!!!!! IP: 94.254.205.* 10.09.09, 11:10 To są metody PO. Siła, gaz, przemoc, krętactwo, oszustwo. To są zasady na których opierają swoją działalność. Swobody obywatelskie i demokracja są zagrożone pod rządami Tuska i Schetyny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: Raz sierpem, raz młotem PO-wską hołotę !!!!!! IP: 195.117.230.* 10.09.09, 12:00 Gość portalu: anka napisał(a): > To są metody PO. Siła, gaz, przemoc, krętactwo, oszustwo. To są > zasady nanktórych opierają swoją działalność. > Swobody obywatelskie i demokracja są zagrożone pod rządami Tuska i > Schetyny! Tak też funkcjonuje demokratyczny kapitalizm w USA. Jako komunistka długo tam byś nie pożyła widocznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tania Jak pali się gaz we Wrocławiu? IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.09, 20:06 krycha_z_gazowni Wrocławianie! Jak u was pali się gaz? U minie ostatnio płomień ucieka jakby dodawali dużo azotu do gazu. Czy nas przypadkiem nie zaczęli oszukiwać? Odpowiedz Link Zgłoś
varvar slusznie ze wywlaszczyli, ale watek developera 10.09.09, 11:11 warto sprawdzic. Jedno nie wyklucza drugiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Brawo! Tak ma byc! Dobro spoleczenstwa gora! IP: *.acn.waw.pl 10.09.09, 19:57 Brawo! Tak ma byc! Dobro spoleczenstwa gora! Miliony Polakow maja latami codziennie cierpiec bo ktos uwaza ze 4 miliony za 4 hektary to za malo?!!!! Jesli wlascicielka chce 10 milionow (szok!) to niech sie teraz procesuje, ale droga dla milionow ludzi juz bedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: Brawo! Tak ma byc! Dobro spoleczenstwa gora! IP: 81.168.172.* 11.09.09, 07:32 wartość rynkowa to 8 mln., plus odszkodowanie.Wiec wartośc jest uzasadniona. Nie plujcie żółcią bo was może też to spotkać. Odpowiedz Link Zgłoś
bibibibi1 ładne zdjęcie 10.09.09, 09:47 A da się na tym zawrócić? bo jak patrzę na zdjęcie to nie bardzo.... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: ładne zdjęcie 10.09.09, 09:48 To popatrz jeszcze raz. Oczywiście że się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: ładne zdjęcie IP: *.chello.pl 10.09.09, 10:17 Zależy, czy pod wiaduktem biegnące obok siebie pasy są połączone. W jednym kierunku na 100% się da. W drugim na 90%, nie jestem pewny pozostałych dwoch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: ładne zdjęcie IP: *.mostykatowice.pl 10.09.09, 10:20 Jak mają się pasy pod mostem połączyć? Przecież tam są filary :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z Katowic Re: ładne zdjęcie IP: *.mostykatowice.pl 10.09.09, 10:17 Oczywiście że sie nie da, jadąc od lewej strony, tak samo jest na węźle "Murckowska" w Katowicach jadąc od strony Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: ładne zdjęcie 10.09.09, 10:38 Rzeczywiście, jednak na A4 nie da się zawrócić. Ale tam to jest akurat niepotrzebne, bo za 2 kilometry w każdą stronę są albo Bielany, albo Pietrzykowice, gdzie już się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogowiec Re: ładne zdjęcie IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.09, 12:04 45rtg napisała: > To popatrz jeszcze raz. Oczywiście że się da. to ty się przyjrzyj dokładnie.. moim zdaniem nie da sie zawrócić i to z dwóch kierunków (pld i ws na zdjeciu) :) ale to szczegół. ważniejszą sprawą jest co innego. ten węzeł to przykład marnotrastwa naszych pieniędzy i zarazem odpowiedz na pytanie dlaczego autostrady w polsce są takie drogie! mamy oto skrzyzowanie dwóch dróg dwupasmowych na którym zrezygnowano z klasycznego i zdecydowanie tańszego modelu połączenia w tzw. "koniczynkę" na rzecz kuriozalnego rozwiązania tj. połaczenia "koniczynki" (na zdjęciu po lewej) z innym zwanym "trąbką" (strona prawa). w efekcie zamiast jednego wiaduktu trzeba zbudować CZTERY!!! i do tego brak możliwości zawracania z dwóch kierunków!! ten węzeł to knot projektowy ktory o zgrozo zostanie wykonany! i to że powstanie on w takiej formie TO JEST SKANDAL! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bq Re: ładne zdjęcie 10.09.09, 13:59 A wiesz - to samo przyszło mi do głowy jak rzuciłem okiem na wizualizację. Ktoś popełnia niezłego knota w imię nie wiadomo czego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawjacek zdjęcie do bani bo nie ma temat IP: *.e-wro.net.pl 11.09.09, 11:47 Ale o co chodzi z tym zdjęciem ? przecież to jest węzeł Nowa Wieś Wrocławska , nastepny to Cesarzowice a dopiero następny to Mokronos Odpowiedz Link Zgłoś
reality_show Słuszna uwaga 10.09.09, 10:19 Cały sztab długo myślał i wziął z projekt dużo kasy. Teraz gdy pomyliłeś drogę i będziesz chciał zawrócić, będziesz ganiał do następnego węzła z tym samym skutkiem, aż w końcu doznasz olśnienia i zjedziesz z autostrady, żeby na zwykłej drodze zawrócić. Jeżeli tak się nie stanie to nadrobisz drogi i kasy. Tak czy inaczej stracisz zawsze kasę. I o to właśnie chodzi. Genialny projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Słuszna uwaga 10.09.09, 10:41 E tam, wielki mi problem. 3 minuty więcej. Rzeczywiście jak ktoś pomylił zjazdy i musi zawrócić to zrobi mu straszną różnicę, czy zawróci w Cesarzowicach, czy półtora kilometra dalej na Bielanach. A pewnie kilka milionów dało się oszczędzić dzięki zrezygnowaniu z tych zbędnych łączników. Odpowiedz Link Zgłoś
kretek_bladzi Re: Słuszna uwaga 11.09.09, 12:04 reality_show napisał: > Cały sztab długo myślał i wziął z projekt dużo kasy. Teraz gdy pomyliłeś drogę > i > będziesz chciał zawrócić, Czytaj tablice, patrz na znaki a nie zgubisz drogi. GPS to pomoc, a nie wykładnia stanu istniejącego drogi czy ulicy. Tym bardziej, że większość ma piracki, nieaktualizowany soft. > będziesz ganiał do następnego węzła z tym samym > skutkiem, aż w końcu doznasz olśnienia i zjedziesz z autostrady, żeby na zwykłe > j > drodze zawrócić. Coś za coś: albo szybko zapychające się, powolne łącznice pośrednie umożliwiające zawracanie, albo inne zapychające się dłużej, ale utrudniające lub uniemożliwiające nawrotki. Są ludzie, którzy mentalnie dorośli do jazdy po autostradach, a są też przyrośnięci do bicza, kunia i wsiowych traktów, mimo że pod maską kunie mechaniczne - takiemu do łba nie wbijesz nawyków i zasad jazdy po autobbanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saf Re: ładne zdjęcie IP: *.centertel.pl 10.09.09, 13:27 wiem, że u nas autostrady to rzecz tak rzadka jak bielik ;) ale czasem na autostradzie trzeba zawrócić. w krajach zachodnich śmiga się do następnego zjazdu (około 10 km często mniej), natomiast na A4, gdy przegapi się jeden zjazd to zawrócenie może nastąpić za 50 km.... sam się domyśl, dlaczego ludziom zależy, by zawracanie było możliwe na każdym zjeździe... Może i brzmi to śmiesznie, ale ja tylko 5 razy musiałem się zawrócić na autostradzie. Przeważnie prowadzi mnie nawigacja, która o dziwo dobrze się sprawdza na autostradach i drogach szybkiego ruchu, a gorzej w mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Saf - wyrzuć nawigację! 10.09.09, 14:42 Gość portalu: saf napisał(a): > w krajach zachodnich śmiga się do następnego zjazdu (około 10 km > często mniej), Totalna bzdura - nie trzeba nawet jechać na Zachód, wystarczy spojrzeć na mapę, zjazdy z autostrad są co 20 i więcej km, tylko w pobliżu miast częściej natomiast na A4, gdy przegapi się jeden zjazd to > zawrócenie może nastąpić za 50 km.... Na A4 w stronę Legnicy są zjazdy nawet co 5 km, w stronę Katowic, co kilkanaście, ale Ty wgapiając się z nabożeństwem w NAWIGACJĘ pewnie je przeoczyłeś > Może i brzmi to śmiesznie, ale ja tylko 5 razy musiałem się zawrócić > na autostradzie. I to jest ostateczny powód - wyrzuć chłopie tę nawigację, zanim wjedziesz do rzeki (to już było), albo się zabijesz (niestety też się zdarzyło - w Anglii, na autostradzie nawigacja kazała jechać pod prąd, durny Polak pojechał, zabił siebie i 5 osób - R.I.P.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wal.do Re: ładne zdjęcie IP: 195.42.249.* 10.09.09, 16:11 Gość portalu: saf napisał(a): > natomiast na A4, gdy przegapi się jeden zjazd to > zawrócenie może nastąpić za 50 km.... No, wiesz... Duży kraj to i odstępy między zjazdami duże. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: ładne zdjęcie 11.09.09, 07:46 dalej nie rozumiem, po co zawracać na autostradzie - jeśli prowadzi nie tam, gdzie chcę jechać, to po co na nią wjeżdżać? no i gdzie masz te 50 km autostrady bez zjazdów? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda491 Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 09:47 Myślę,że to dobvrze. Nie może dobro jednostki być ważniejsze od dobra ogółu. zwłaszcza,że chciano tej pani zapłacić. Ale podejrzewam,że chciała wyciągnąć jeszcze więcej. No to się p;rzeliczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwny misiu Miała być na innych - więc były tanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 15:32 a ten kto je kupił "postarał się" o zmianę przebiegu i nieźle zarobił - działki tuż przy zjeździe z AOW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: 212.160.143.* 10.09.09, 09:56 tylko ta Pani miała sad a tego się nie przenosi więc de facto zabierają jej ziemię(własność) oraz pracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zło Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.chello.pl 10.09.09, 10:35 tępy tłum tego nie zrozumie ,dla większości która się tu wypowiada właścicielka chce w ich mniemaniu okraść Państwo ,ich (bo oni płacą podatki)i oczywiście bardzo się wzbogacić.Sami zapewne nic nie posiadają a jeśli już to kredyty.Popieram jak najbardziej budowe dróg ale niech wyceny będą uczciwe(realna cena rynkowa plus np.20 %,myślę że wtedy problem wywłaszeń będzie zakończony.Oczywiście wydaje się że kwota 4 mln to dużo ale właścicielka musi odtworzyć dom,chłodnie ,sady,magazyny a to nie kosztuje set tysięcy ale dużo więcej.A oszczędność państwa ?wszyscy mają to gdzieś gdyby budowano normalnie to po 20 latach transformacji mieibyśmy już drogi i problem z głowy a utopiliśmy tylko miliardy i mamy jakieś ochłapy dróg .Moje skromne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: 192.193.245.* 10.09.09, 10:42 a czytać to tu umiesz czy co, przecież chłodnie jej zostawili a sad zabierają, a gdzie tu uczciwa wycena 4 mln za 3,3 ha sadu. to mało oszalałeś człowieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi Czytaj ze zrozumieniem IP: *.chello.pl 10.09.09, 10:48 Nie miała gdzie przechować jabłek bo zabrano jej chłodnie. Chłodni nie można ot tak przenieść, a nowej nie zbuduje się za odszkodowanie, które uwzglednia amortyzację budynków itd. Ludzie tracą stare domy a za otrzymane odszkodowanie nowych nie wybudują. Taka to jest polska praworządność. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czytaj ze zrozumieniem 10.09.09, 11:03 Weź mnie nie osłabiaj. Taki barak jak ona miała to się postawi za 100 000. Sadzonki nowych drzew za kilkanaście tysięcy. Ziemi w okolicy nie brakuje, żeby sobie znalazła inną. Jabłka trzeba było zebrać zawczasu, znaleźć sobie inną chłodnię do wynajęcia albo od razu kupca. Wszystko dałoby się spokojnie zrobić za te 4 mln. Ale jak jej się nie chciało, to będzie teraz pewnie przynajmniej milion do tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec okolic Re: Czytaj ze zrozumieniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 11:52 wez mnie nie oslabiaj, sadzonki to mozesz sobie sam kupic do ogrodka i czekac pare ladnych lat nim podrosna. w miedzyczasie oczywiscie mozesz sie zarejestrowac jako bezrobotny i z pieniedzy od panstwa probowac odtworzyc utracony majatek. powodzenia. ot nasza Polska sprawiedliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tik-tak Re: Czytaj ze zrozumieniem IP: *.lanet.net.pl 10.09.09, 11:55 a te sadzonki w pierwszym roku zakwitną, będą owocować i da się nimi zapełnić magazyny i mieć z tego na życie? jestem za wywłaszczaniem w takich przypadkach, ale cena ziemi to jedno, a utracone korzyści, to drugie w takich przypadkach, gdy chodzi nie tylko o dom, który można zbudować lub kupić w dowolnym miejscu, ale o prowadzoną działalność, na którą poniesiono konkretne nakłady i której nie można przenieść- no bo jak przesadzić sad? -powinny istnieć dwie wyceny, jedna rynkowa gruntu i zabudowań, a druga dotycząca utraconych korzyści i czegoś, co nie mam pojęcia, jak się fachowo nazywa, a ja nazywam na swój użytek "odwrotną amortyzacją" Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czytaj ze zrozumieniem 10.09.09, 12:03 Prawdopodobnie masz na myśli "wartość odtworzeniową". Oczywiście, założenie sadu od nowa kosztuje, ale jak się ma na to parę lat to można sprawę załatwić płynnie i bez wielkiego wysiłku finansowego. Mogła rok temu kupić istniejący sad, albo ziemię i założyć nowy. Najdalej w przyszłym roku miałaby już owoce. Tymczasem (gdyby chciała rozmawiać) być może dałoby się utrzymać ten stary sad aż do tegorocznego zbioru. W ten sposób w ogóle nie miałaby "przerwy w jabłkach". Ale wolała hucpę, no to teraz rzeczywiście będzie jej trudno - z własnej winy. Odpowiedz Link Zgłoś
maqoofka Re: Czytaj ze zrozumieniem 10.09.09, 16:46 Wartość odtworzeniowa to termin prawniczy? Obejmuje np założenie sadu, nakłady na uprawę poniesione przez lata, "dodatek na plus" itp? Sad nie rośnie przez dwa lata, minimum pięć, żeby była jakaś wydajność. Nie pamiętam, ile lat sprawa się ciągnęła, nie śledziłam tematu, ale mam pytanie. Czy w związku z planowanym wywłaszczeniem, można zgodnie z prawem dostać choć część pieniędzy na tyle wcześniej, żeby ten ziemię pod przykładowy sad zakupić i sad posadzić, zanim posiadany zostanie zrównany z ziemią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fido Re: Czytaj ze zrozumieniem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.09.09, 19:10 powinna kupic inny sad i nieruchomosci ale nie mogla kupic bo najpierw musiaby by sprzedac ziemie... kolko sie zamyka... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czytaj ze zrozumieniem 11.09.09, 10:57 A co, jest zakaz posiadania dwóch działek ziemi na raz? Odpowiedz Link Zgłoś
maqoofka Re: Czytaj ze zrozumieniem 11.09.09, 12:50 Zakazu nie ma, tylko skąd wziąć kasę na drugą? Wywłaszczanie powinno być poprzedzone dokładnym rozeznaniem sytuacji prawnej i finansowej wywłaszczonego. Gdyby, np, w opisywanym przypadku właściciele spłacali kredyt i nie mieliby możliwości zakupu kolejnej ziemi, to należałoby np przenieść kredyt na nową działkę, a dotychczasowy powinno spłacić państwo. Wszelkie formalności powinny być uproszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czytaj ze zrozumieniem 11.09.09, 13:20 Co Ty wygadujesz? Jeżeli nie ma w tej chwili pieniędzy na kupienie nowej ziemi, to bierze kredyt hipoteczny, a potem szybko go spłaca pieniędzmi za tę wywłaszczoną. W czym problem? Niewiele trudniej byłoby załatwić sprawę, gdyby za tę działkę spłacali kredyt (tylko że najprawdopodobniej nie spłacają, bo ten sad jest w tym samym miejscu od lat). Wymagałoby to nieco uzgodnień, ale jets do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
maqoofka Re: Czytaj ze zrozumieniem 12.09.09, 14:44 Zakładam, że w takiej sytuacji, koszty odsetek zostaną pokryte nie przez wywłaszczonego? Bo niby dlaczego ma płacić z własnej kieszeni? Za karę? A poza tym może zwyczajnie nie mieć tzw. zdolności kredytowej. Bo ma np kredyt na dom, maszyny czy cokolwiek innego. Albo zwyczajnie nie ma najmniejszej ochoty na zaciąganie kredytu. To nie jest takie proste. U nas, niestety, rzadko kiedy bierze się pod uwagę wszelkie aspekty sprawy. Wszyscy siup! do jednego worka. Dlatego np, biedaka, który nie spłaca kredytu, bo stracił pracę i nie ma na chleb, traktuje się tak samo, jak "zawodowego" wyłudzacza. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astra Re: Czytaj ze zrozumieniem IP: *.171.18.98.static.crowley.pl 10.09.09, 12:10 Ja mam pytanie jak sie zbiera zawczasu jablka ktore jeszcze nie urosly/nie dojrzaly tak zeby nie nadawaly sie tylko do wywalenia? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czytaj ze zrozumieniem 10.09.09, 12:14 Normalnie. 1) Owoce często zbiera się jeszcze nie do końca dojrzałe, żeby w transporcie nie PRZEJrzały. 2) "Zawczasu" to znaczy zanim wjadą buldożery. Ze zdjęcia wynika, że jabłka spokojnie można juz zbierać i można to było zrobić choćby kilka dni temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgj Re: Czytaj ze zrozumieniem IP: *.as.kn.pl 10.09.09, 12:32 prosta umysłowość.. heh sadzonki hehe ..a moze lepiej jablka powinna sobie kupic..hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: 192.193.245.* 10.09.09, 10:39 Ale dawali 4 bańki biorąc na ten przykład że przez następnych 25 lat te pieniądze nic nie zarobią nawet na lokacie to wychodzi Pani jakieś 13300 miesięcznie, za nic nie robienie to nie jest taka zła perspektywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwetrty Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 10:50 Ale może zarabia więcej na tym sadzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cm Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.09, 15:42 sadownikiem nie jestem - ale niby ile można zarobić na zbiorach z 3 hektarowego sadu ? przecież to taka większa działka rekreacyjna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu IP: *.chello.pl 10.09.09, 11:12 i po odebraniu źródła dochodu sa bankrutami. Wyceny powinny być uczciwe i powiekszane o zadośćuczynienie związane z utratą miejsca pracy, przeprowadzką, itp Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu 10.09.09, 11:20 Jak mają 4 mln kredytu to albo mają jeszcze jakąś fabrykę w okolicy i poradzą sobie bez problemu, albo je przepuścili i wtedy nie ma ich co żałować. Bo za 4mln to nie 3ha sadu i szmatławą budę z dwoma agregatami chłodniczymi się postawi, ale 30 ha winnicy można mieć. Więc nie wygaduj płaczliwych głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unra Re: A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 11:35 Jesteś żałosny i nie masz pojęcia o kosztach założenia sadu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu IP: 213.199.238.* 10.09.09, 11:44 20 Km na płd od jej miejsca zamieszkania ludzie na gwałt wyprzedają sady za niską cenę,żeby tylko się ich pozbyć bo mieli tylko straty(za tanie owoce w skupie),więc mogła tam sobie odkupić sad,o ile opłacało by się jej utrzymywać taki sad. Gość portalu: unra napisał(a): > Jesteś żałosny i nie masz pojęcia o kosztach założenia sadu :) Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu 10.09.09, 11:46 Ty za to masz, ale nie powiesz, bo to tajemnica, co? :-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unra Re: A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 11:58 W przeciwieństwie do ciebie, zdaję sobie sprawę, że sad musi rosnąć kilka lat zanim wyda owoce. Poza tym sadzonki są o wiele droższe niż jakieś zboże do obsiania pola. Poza tym dodaj sobie tez koszty pielęgnacji sadu w okresie kiedy nie przynosi jeszcze profitów. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu 10.09.09, 12:05 W przeciwieństwie do Ciebie, wiem że istnieją sadzonki które dają owoce już w najdalej drugim roku. I że dałoby się zrobić całą operację wymiany sadu tak, że nikt by nie stracił - opisałem przed chwilą jak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unra Re: A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 12:12 O cwaniaku, wyjaśnij mi zatem jak ta kobieta, ma za nędzne 4 bańki kupić ziemię pod sad w takim miejscu jak miała do tej pory (tuż przy drodze łączącej autostradę z Krzykami i zapłacić za sadzonki, ich posadzenie oraz pielęgnację, a także wybudować "łańcuch produkcyjny jabłek" (chłodnię,sortownię itd). Poza tym, stosowanie w tym przypadku wyceny odtworzeniowej jest skrajnie niekorzystne dla tej Pani. Czemu nie ma byś stosowana metoda opcji realnych (np. podział na działki i sprzedaż developerom) albo mix dochodowej z porównawczą? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu 10.09.09, 12:19 Gość portalu: unra napisał(a): > O cwaniaku, wyjaśnij mi zatem jak ta kobieta, ma za nędzne 4 bańki kupić ziemię > pod sad w takim miejscu jak miała do tej pory (tuż przy drodze łączącej > autostradę z Krzykami i zapłacić za sadzonki, ich posadzenie oraz pielęgnację, > a > także wybudować "łańcuch produkcyjny jabłek" (chłodnię,sortownię itd). Jeszcze raz mam wyjaśnić? I w ogóle jaki "łańcuch"? Jeden barak z agregatem to nie jest "łańcuch". Dobrze też że zwróciłaś uwagę na tę lokalizację. Właściwie powinniśmy się cieszyć że na rynku przestaną się pojawiać jabłka rosnące tuż przy ruchliwej drodze. > Poza tym, stosowanie w tym przypadku wyceny odtworzeniowej jest skrajnie > niekorzystne dla tej Pani. Czemu nie ma byś stosowana metoda opcji realnych (np > . > podział na działki i sprzedaż developerom) albo mix dochodowej z porównawczą? Bo ona nie ma się na tym dorobić, tylko ma móc odtworzyć swój interes. A jak chce tyle pieniędzy co za podział na działki, to trzeba było wcześniej podzielić na działki i sprzedać. Czemu państwo ma to robić za nią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unra Re: A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 15:49 Nic nie musisz wyjaśniać, po prostu się zamknij i przestań gadać głupoty. > Bo ona nie ma się na tym dorobić, tylko ma móc odtworzyć swój > interes. A jak chce tyle pieniędzy co za podział na działki, to > trzeba było wcześniej podzielić na działki i sprzedać. Czemu państwo > ma to robić za nią? A co jeśli planowała podział na działki i sprzedaż? w końcu to dobra miejscówka - przy drodze i blisko miasta. Odrolnienie ziemi nie byłoby problemem. Wycena musi to odzwierciedlać :) Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu 10.09.09, 16:20 Tak, tak. "A jakby tu kiedyś przedszkole było w przyszłości i wasz synek mały przechodził..." Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu 10.09.09, 16:51 Tak tak i niedługo na wsiach będą same osiedla mieszkaniowe a w miastach będzie rosła kukurydza tak jak jest zresztą we Wrocławiu mimo że tereny te są od początku roku na mocy ustawy automatycznie odrolnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogu. Re: A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.09.09, 13:11 koleś, nie daj się tym trollom socjalistycznym, którzy w imię dobra jakieś małpicy, która próbowała DW wyciulać, szerzą propagandę i jakieś chore teorie... Pewnie sami zazdroszczą tych 4 baniek ;)))) pozdro 45rtg!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a fe nie mądrz sie kolo IP: *.mikolow.net 10.09.09, 14:59 istotne jest to, że i tak ta Pani ma rację a sadzonki to sobie może wycenić na miliard od sztuki, a tobie nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unra Re: nie mądrz sie kolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 15:47 Widzę, że masz problemy ze zrozumieniem o co chodzi w czytanym tekście - w mojej wypowiedzi. To mój adwersarz uważa, że wycena jest dobra, moim zdaniem jest zaniżona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rm Re: A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu IP: 212.59.230.* 11.09.09, 08:47 A widziałeś tą wycenę, że z góry wiesz, że była nieuczciwa? Odpowiedz Link Zgłoś
karol3030 Re: A nie pomyślał, że może mają 4 mln kredytu 11.09.09, 10:07 nie zostały odebrane jej wszystkie źródła dochodu. Ta Pani ma jeszcze kilka ha sadów w najbliższej okolicy. Poza tym domu tez jej nie zabrali. Odpowiedz Link Zgłoś
miken1200 Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 11.09.09, 00:46 Coś mało wyliczyłeś. 4mln x 6% (lokata 3M Polbank - sam mam taką) /12 miesięcy = 20.000 zł brutto. Minus 19% podatku wychodzi 16.200zł netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anowi Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: 89.25.148.* 10.09.09, 10:04 chyba nie wiesz co piszesz czlowieku - to jest myslenie stalinowskie - a ciagle nam wbijaja do glowy ze zyjemy w innych czasach ech szkoda gadac a tak swoja droga to chyba nie masz nic swojego i nie zdajesz sobie sprawy jak ci to zabieraja......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon W USA tez funkcjonuje wywlaszczenie IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.09.09, 10:11 Jesli na terenie ma byc budowana infrastruktura publiczna czy tez maja byc likwidowane slumsy. Ceny sa okreslone, gdy sie blokuje przyjezdza policja i sie nie certoli. Podobnie zrobiono w Chorwacji i dlatego ten kraj tak szybko wybudowal autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu W USA tez funkcjonuja kartki na zywnosc 10.09.09, 10:26 Czy to znaczy ze za PRL-u zylismy jak w USA? To ze cos jest w USA nie znaczy od razu ze jest to dobre. Faszyzm tez do nas przyszedl z cywilizowanego zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: W USA tez funkcjonuja kartki na zywnosc 10.09.09, 11:30 Jak bedziesz garkiem ze zlota to bedziesz miala zlote mysli, ale poniwaz jestes garkiem z neolitu to twoje myslenie jest na poziomie rozbitego czerepa. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: W USA tez funkcjonuja kartki na zywnosc 10.09.09, 11:41 Co nie zmienia faktu ze argument ze 'cos jest w USA' jest slabym argumentem. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-gorol Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 10:11 jagoda491 napisała: > Nie może dobro jednostki być ważniejsze od dobra ogółu. Beria też tak twierdził. Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 20:33 Eh, prawo Godwina nadal rządzi polskim Internetem. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 10:16 jagoda491 napisała: > Myślę,że to dobvrze. Nie może dobro jednostki być ważniejsze od > dobra ogółu. Dwóch facetów postanawia Cię zgwałcić. Mają prawo, bo przecież dobro ogółu (ich dwóch) jest ważniejsze od dobra jednostki (Twojego). Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.171.196.2.static.crowley.pl 10.09.09, 10:27 populizm zostaw dla lepszych spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
miszkar Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 10:48 Jasne, jakże kurna pięknie i populistycznie dobrane porównanie. Primo: ciekawe co na to ofiary gwałtów Secundo: pomyśl o tym co napisałeś gdy będziesz kolejny raz stał w korku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 11:47 Znowu mało inteligentny przykład takiego debilka jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filister chamie IP: *.toya.net.pl 10.09.09, 11:59 Nigdy, chamie, nie podawaj kobiecie takiego przykładu. Rozumiesz, chamie, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filister Re: chamie IP: *.toya.net.pl 10.09.09, 12:13 Ponadto - tak dla wyjaśnienia sprawy - w przypadku, który byłeś łaskaw tak dżentelmeńsko zaproponować forumowiczce do rozpatrzenia, "dobro ogółu" uwzględniałoby dobro tych dwóch mężczyzn i kobiety, którą obrali sobie na ofiarę. Mało tego, "dobro ogółu" byłoby najlepszym interesem tych osób jako wspólnoty. Jak widać, nie tylko cham, ale i mało błyskotliwy cham. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: chamie 10.09.09, 15:22 A budowa autostrady niby wpływa na dobro ogółu (a więc murzynka Bambo z Somalii też) czy lokalnej wspólnoty? Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Wielki czarowniku! 10.09.09, 16:18 Wyrżnąłeś tym gwałtem jak Gołota o dechy! A miałem cię dotąd za inteligentnego faceta. Chyba, że masz zły dzień. Zostaw kompa i idź się napij, albo co... Autostrada służy lokalnej społeczności??? Tu już chyba się upiłeś. Szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Wielki czarowniku! 10.09.09, 22:35 A co to jest lokalna społeczność? Uważasz, że murzyni w Afryce skorzystają na naszej autostradzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grendal Re: chamie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.09, 16:30 Dobra Mądralo! Masz rację. Mamy w końcu dupokrację, głosujmy całą trójką. Nas dwóch i babka. Niewydarzony "intelektualisto". Odpowiedz Link Zgłoś
dfgfdg Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 12:02 > Dwóch facetów postanawia Cię zgwałcić. Mają prawo, bo przecież dobro ogółu (ich > dwóch) jest ważniejsze od dobra jednostki (Twojego). Prawda? Ja pierdziele ty naprawdę jesteś tępy... I udowadniasz to w każdym wpisie... Nie wstyd ci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oohayo Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: 212.160.172.* 10.09.09, 10:35 Pomniejszanie wagi dla praw jednostki oraz poparcie dla żadań grupowych, połaczonych o dobro społeczeństwa, prowadzi do zaniku naszej prywatności. to jet moje i wara od tego .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -db- Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: 192.193.245.* 10.09.09, 10:42 A co z gwarantowanym przez konstytucję prawem do dysponowania własnym majątkiem ? Co z prawem własności ? Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 11:09 Z orzeczenia NSA: "Własność jest prawem chronionym Konstytucją, ale nie jest to prawo o charakterze absolutnym. Art. 21 ust. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej dopuszcza możliwość wywłaszczenia na cel publiczny za słusznym odszkodowaniem. Budowa drogi jest celem publicznym." Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 12:02 jagoda491 ma rację - nie może być tak,że chciwa jednostka blokuje wykup działki tylko dlatego żeby ugrać więcej niż 4 miliony , trasę ważną dla wszystkich mieszkańców Wrocławia :/ Odpowiedz Link Zgłoś
maqoofka Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 14.09.09, 10:27 Niby tak, ale ktoś chyba wykupił w celach czysto spekulacyjnych teren koło zoo... i dalej terenu zoo nie można powiększyć. Trwa to już kupę lat i nic... Nigdy ani słowa o wywłaszczeniu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
jurekpy Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 13:39 Nikt tej Pani nie chciał skrzywdzić.Proponowano jej dużą kasę,gdyby nie autostrada nigdy nie widziałaby takiego szmalu na własne oczy.I tak ma już ustawioną rodzinkę na długie lata za kasę za ziemię,którą dostanie ze skarbu państwa.W czym problem więc ? Ona chce więcej !!!. Tak państwo powinno postępować zawsze przy realizacji inwestycji użytku publicznego.Dlaczego przz ostatnie kilkanaście lat nie wybudowano we Wrocławiu obwodnicy ? Bo zawsze pojawiały się watachy "pokrzywdzonych obywateli" chcących przy okazji wyrwać gruby zsmal z państwowej kasy.Kto im funduje ziemskie el-dorado ? My wszyscy ! Odpowiedz Link Zgłoś
fly79 Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 09:48 wniosek: to Pani chciała sprzedać deweloperowi za 5 razy więcej - czyż nie tak??? liczyła, że to na jej działkach będzie osiedle a droga obok :D:D jak się nie chciało za 4,1mln zł sprzedać pola (130 zł za metr kwadratowy!!!!) to się teraz wywłaszcza dla laików - pola uprawne są po 15-20-40 zł za metr kw. TO SIĘ NAZYWA CHCIWOŚĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.09, 09:59 Halo! Najgorzej, kiedy madrale tu pisza, zarzucajac chciwosc - a skad moga wiedziec, jakie sa fakty i znac prawde? Jest to nie w porzadku - zabierac glos, kiedy ma sie 0 pojecia! barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-gorol Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 10:14 fly79 napisał: > dla laików - pola uprawne są po 15-20-40 zł za metr kw. Sady również? Ciekawe... to ja bym chętnie kupił od ciebie w tej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 20:36 Yebać sady - wytwórnie robaczywych bądź zaprawionych chemią niezdrowych "owoców". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 10:56 Lol, co za idiota... Przecież tam jest sad a nie pole. Sad po pierwsze rośnie dłużej zanim zacznie owocować, a po drugie daje wielokrotnie więcej kasy z metra kwadratowego niż pole ze zbożem. Poza tym, nie ma nic złego, że chciała developerom sprzedać. Każdy ma prawo zarabiać. To że dała się wykiwać lepiej poinformowanym przez płatnych urzędników cwaniakom (to ci którzy wpłynęli na przebieg trasy) to nie jej wina. Z nimi nie wygrasz... Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 11:11 To ile kupno gruntu i odtworzenie sadu kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 11:33 A co ja sadownik? :) Na pewno więcej niż posadzenie żyta czy innego shitu. Poza tym, ta Pani miała na swojej działce sklep z owocami, w którym robiłą dobry biznes dobrą kasę (zawsze stałem w kolejce i ceny byłe konkretne). Wyceny ziemi w celu wykupu pod drogi itp., we Wrocławiu są zaniżone, co potwierdzają liczne doniesienia prasowe. A najgorsze jest to, ze dla motłochu forumowo-faktowego osoba, która upomina się o większą kasę zawsze jest OSZUSTEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.ptim.net.pl 10.09.09, 11:50 "posadzenie żyta czy innego shitu" sadzenie żyta byłoby bardziej kosztowne i czasochłonne dlatego zboża się sieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 12:00 Wali mnie to co się robi z żytem :) Po prostu od ceny żyta zależy stawka podatku rolnego i stąd w ogóle wiem wiem, że takie coś istnieje jak żyto istnieje... Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: 213.199.238.* 10.09.09, 11:51 stoova napisał: > To ile kupno gruntu i odtworzenie sadu kosztuje? > 20 Km od jej miejsca zamieszkania na płn.przy trasie Wrocław-Poznań 2h sadu jabłoniowego kosztuje 50000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 12:00 In your dreams :) Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 20:39 2ha z wieloletnimi odmianami jabłoni kosztują coś koło 300 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.09, 17:52 nioestety nie ta pani ma racje ya 4 miliony nie odtworzy posiadania jakie miala przed wyrzadzona sykoda. we wroclawiu 1 m2 kosztuje 540 zl. licycie dalej 1 m2 kafelkow na sciane kosztuje 45 zl. klej 20 zl.krzyzki 10 zl.fuga 10 zl. mistry 45 zl lacznie 1 m2 kafelkow kosztuje 135 zl a nasz bieglz pacnie jej 50 zl za to ze urzednik zynisczy mu 1 m2 cyzli wlasciciel 100 zl doplaci. za te pieniadze nie odtworzy stanu posiadania. jest to polski hitleryzm. Odpowiedz Link Zgłoś
dwabrowary Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny interes 10.09.09, 09:49 Jednym z głównych powodów ślimaczenia się budowy dróg w Polsce są właśnie ciągnące się w nieskończoność spory z właścicielami prywatnych działek. Urzędnicy ponoszą tu całkowitą odpowiedzialność, bo: nie przygotowali planów zagospodarowania przestrzennego (i nadal tego nie robią!), ustanowili głupie prawo, które prowadzi do wieloletnich procesów i sporów, wydają często sprzeczne decyzje i przeciągają procedury w nieskończoność. Wywłaszczenie to dobry sposób na rozwiązanie takich problemów. Całym sercem jestem za budową tej autostrady, choć rozumiem też stanowisko właścicieli działki. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny inte 10.09.09, 09:51 urzędnicy nie uchwalają prawa. Oni tylko realizują owoce pracy naszych wybrańców z sejmu Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny inte 10.09.09, 10:01 A dokładnie to jest tak: Projekt ustawy układa przeważnie MINISTERSTWO czyli urzędasy. Oczywiście tak, aby było to korzystne dla urzędasów. Potem sekretarka podkłada papier do podpisu ministrowi z klucza koalicyjnego "Panie Ministrze! Tutaj TRZEBA PODPISAĆ!!!". No i rozpoczyna się głosowanie. Targi o to, kto komu zrobi na złość i za ile, co się dostanie za poparcie itd. Potem to samo w senacie. Potem Prezydent może zawetować na złość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtf Re: Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny inte IP: 94.78.156.* 10.09.09, 09:59 Bo odszkodowania wyplacane wlascicielom sa idiotycznie niskie. W tym wypadku akurat jest to uczciwa cena bo za ponad 4mln zl spokojnie mozna wybudowac nowy dom i kupic kilka ha ziemi. Ale w wiekszosci przypadkow proponowane sa ceny, za ktore nie da sie nawet kupic mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny inte 10.09.09, 10:03 Likwidować gospodarstwa rolne i odrolniać ziemię! Podatnicy nie chcą całe życie dopłacać do wiejskich milionerów. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur Re: Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny inte 10.09.09, 10:03 Gość portalu: wtf napisał(a): > Bo odszkodowania wyplacane wlascicielom sa idiotycznie niskie. W tym wypadku > akurat jest to uczciwa cena bo za ponad 4mln zl spokojnie mozna wybudowac nowy > dom i kupic kilka ha ziemi. Ale w wiekszosci przypadkow proponowane sa ceny, za > ktore nie da sie nawet kupic mieszkania. W tym wypadku? Czy 125 zł za m2 sadu w okolicy osiedla mieszkaniowego to nie jest za mało? Ja nie wiem, tylko pytam. Za taki teren 30 km od centrum Warszawy dają średnio 400 zł za m2 (blisko osiedli, bez sadu i bez magazynu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny inte IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.09, 10:06 Ale w wiekszosci przypadkow proponowane sa ceny, za > ktore nie da sie nawet kupic mieszkania. To jest jedno z podstawowych nieporozumień przy rozpatrywaniu takich spraw. Właściciel starej rudery wrzeszczy, że mało dostał, "bo za te pieniądze to nawet nowego mieszkania nie kupi". Otóż te pieniądze, to nie prezent - to jest ODSZKODOWANIE - czyli pokrycie szkód wynikających z niemożności dalszego mieszkania w starej ruderze. Czyli są to pieniądze, za które można kupić inną starą ruderę - czyli to, co miało się wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: Nieprawda!!!! IP: *.aster.pl 10.09.09, 10:57 Są różne rodzaje wyceny: - ta, stosowana przez urzędników nie bierze pod uwagę wzrostu ceny nieruchomości z uwagi na wzrost cen wszędzie dookoła (czyli przykładowa rudera na 1 ha ziemi klasy VI , której właściciel jeszcze nie zdążył przekształcić na działki budowlane i sprzedać developerom i całe mnóstwo osiedli dookoła: a ruderę urzędnicy wyceniają na podstawie zestawienia średniej ceny ha ziemi klasy VI w danym województwie w poprzednim kwartale) - ta, która bierze pod uwagę cenę realną danego kawałka ziemi (w tym ostatnim przypadku wszyscy są zadowoleni, a urzędy nie użerają się przez kolejne lata w sądach wszystkich instancji). Ale generalnie nowa ustawa o inwestycjach celu publicznego daje organom państwa możliwość przeprowadzenia egzekucji z nieruchomości, a dopiero potem wypłacenia odszkodowania, więc generalnie nie bardzo rozumiem o czym jest ten artykuł ?!?! O wysokości odszkodowania będzie post factum orzekał sąd, a wywłaszczeni ludzie będą mogli powoływać swoich biegłych i odwoływać się do wszystkich instancji po kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Prawda! IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.09, 12:14 Jeżeli rudera stoi na ziemi rolnej VI klasy, to jest ruderą stojącą na ziemi rolnej VI klasy. Przy wycenie powinien być brany stan w momencie wyceny, a nie hipotetyczne sytuacje, ile ziemia mogłaby być warta po odrolnieniu. A może właściciel nie planował odrolnienia, i chciał uprawiać ziemniaki w otoczeniu pięknych willi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny inte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.09, 12:33 > To jest jedno z podstawowych nieporozumień przy rozpatrywaniu takich > spraw. Właściciel starej rudery wrzeszczy, że mało dostał, "bo za te > pieniądze to nawet nowego mieszkania nie kupi". Otóż te pieniądze, > to nie prezent - to jest ODSZKODOWANIE - czyli pokrycie szkód > wynikających z niemożności dalszego mieszkania w starej ruderze. > Czyli są to pieniądze, za które można kupić inną starą ruderę - > czyli to, co miało się wcześniej. wiesz.. problem polega na tym, ze oni nie chca sie wyprowadzac i sprzedawac ziemi wiec powinni dostac nowke wille i to juz zbudowana w miejscu gdzie sobie wybiora (tak zeby nie musieli mieszkac u znajomych)plus odszkodowanie za straty moralne. Nie mowie o tym przypadku, ale czesto ludzi wyrzucaja z domow, z ktorych nie chca sie wyprowadzac. Osobiscie bym sie lekko wqr.. gdybym musial z calym majdanem wyprowadzac sie nie wiadomo gdzie, a jakis leszcz na forum jeszcze mialby do mnie pretensje, ze chce "zarobic". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny inte IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.09, 12:56 Jasne. Dlatego odszkodowania są zawsze wyższe, niż realna wartość strat - to jest właśnie ten dodatek "za fatygę". Nie zgadzam się tylko z tą nowiutką willą. Dobry przykład mieliśmy w Warszawie z Gmurkami na Powstańców Śląskich - kiedy tylko zaczęły się awantury o ich ziemię, natychmiast pomeldowali u siebie różne babki, ciotki i pociotki, i potem oczywiście "każdy musi dostać własne mieszkanie". Ciekawe, dlaczego przez 20 lat mogli mieszkać na kupie, a teraz nagle każde musiało mieć osobne mieszkanie? Takie przepisy są batem na cwaniaków. A to, że ludzie są wywłaszczani wbrew woli - cóż, takie życie. Interes całego społeczeństwa jest zawsze ważniejszy, niż jednej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajmax Re: Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny inte IP: *.aster.pl 10.09.09, 16:02 Gość portalu: jood napisał(a): > A to, że ludzie są wywłaszczani wbrew woli - cóż, takie życie. > Interes całego społeczeństwa jest zawsze ważniejszy, niż jednej > rodziny. Też tak uważam. A nawet więcej uważam. Powinni wywłaszczyć Was z Waszego mieszkania i dać tym ludziom. A Wam wypłacić odszkodowanie w wysokości średniej ceny m2 w wojwództwie. Byłoby to najsprawiedliwsze prawo na świecie: działałoby na tych, którzy się z tym prawem zgadzają i uważają je za słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cantorre Re: Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny inte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.09, 16:09 Pieknie napisane, po prostu pieknie. Napewno, gdyby przyszlo panstwo wyrzucic Cie na ulice, czego oczywiscie Ci nie zycze, to bys z usmiechem na ustach oddal wszystko co masz, dla dobra ogolu oczywiscie. Ktos powie, ze przeciez kobieta dostanie 4 mln. A kto powiedzial ze 4 mln wystarczy? wy? a co to wasze, zeby to wyceniac? nikt nie mysli. postawcie sie w jej polozeniu. pomyslcie, ze ktos chce WAM zabrac cos, czego NIE chcecie oddac, oferujac cos innego, czego nie chcecie !!!! dla dobra ogolu?? co to w ogole jest za zwrot? co jeszcze innego mozna robic "dla dobra ogolu"? to wy tworzycie ten kraj i to mnie wlasnie niepokoi, a i was zacznie, jak wasze zycie ktos wywroci do gory nogami "dla dobra ogolu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny inte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 13:25 Odszkodowanie...Ja mieszkam w domu który wg.urzędniczych taryfikatorów jest wart 0 (zero) złotych. Dom ma 86lat jest drewniany a amortyzacja wynosi 1,2% rocznie. Mam wiele szczęścia że nic tam nie zamierzają budować. Wg. Twojego rozumowania powinienem iść "pod most" Dla "dobra ogółu" oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny inte IP: *.multimo.pl 10.09.09, 22:19 Wycena gruntów powinna uwzględniać zmianę zagospodarowania terenów. Zauważ, ze plany były już za czasów Hitlera. Już nawet przed Gierkiem były tereny przeznaczone na drogi z zakazem zabudowy. A problem z Rozpudą, jakby trzymali się twardo planów nie byłoby żadnych kłopotów. A ile straciły tereny bo zmieniono plan zagospadarowania? Kto zyskał, a to stracił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny inte IP: *.multimo.pl 10.09.09, 22:20 Wycena gruntów powinna uwzględniać zmianę zagospodarowania terenów. Zauważ, ze plany były już za czasów Hitlera. Już nawet przed Gierkiem były tereny przeznaczone na drogi z zakazem zabudowy. A problem z Rozpudą, jakby trzymali się twardo planów nie byłoby żadnych kłopotów. A ile straciły tereny bo zmieniono plan zagospodarowania? Kto zyskał, a to stracił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Budowa dróg jest ważniejsza niż prywatny inte IP: *.dublin.corp.yahoo.com 10.09.09, 10:07 bardzo dobrze , takich ludzi trzeba tępić , chcieli jej dac 4mln nie chciala bo pewnie liczy ze dostanie wiecej chciwa s...ka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ansie Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: 195.205.44.* 10.09.09, 09:49 Tak właśnie wygląda współczesne dziennikarstwo. Tylko sensacja. A czy to tak trudno dziennikarzowi dotrzeć do poprzednich wersji przebiegu obwodnicy? To byłby jakiś temat. Odpowiedz Link Zgłoś
aston84 Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 09:50 Takich ludzi to trzeba tępić !! Kobieta dostaje miliony a jej jeszcze mało !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inco Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.e-wro.net.pl 10.09.09, 10:03 Wyceny wykupu we Wrocławiu są bardzo zaniżone, gdyby ktoś chciał kupić działkę na Mokronosie, to cena wynosi około 300 zł za metr, więc teoretycznie ta kobieta za działkę, powinna otrzymać około 10 milionów. Oczywiście działka jest rolna i musiała by zostać przekształcona, ale i tak cena powinna być co najmniej o 30 procent wyższa niż proponowana. Wina jednak leży po stronię właścicielki, bo zamiast negocjować zaparła się myśląc że jednak dostanie 10 milionów, a to było by zdecydowanie za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.09.09, 10:14 Bo polskie prawo jest nadal stalinowskie. Wywłaszczenie to trudna sprawa, choć konieczna. Dlatego musi kosztować. Tylko wywłaszczenie wywłaszczeniu nierówne. Są miejsca w Polsce, gdzie ziemia nie jest warta literalnie nic, i być może i za 100 lat nie będzie. Tam decyzja o przebiegu drogi to darowizna ogółu dla szczęśliwca. Są też miejsca, gdzie wywłaszczenie to zwykły dramat. Tak było np. z warszawskim domem Gmurków. A dla oburzonych kwotą przypomnę, że ten gostek, co sprzedał ziemię pod IKEA w Jankach popełnił samobójstwo, bowiem sąsiedzi sprzedawali już 5-10 razy drożej. Budowa autostrady obok działki potrafi podnieść cenę rolnej działki i 1000 razy. Dlatego bez planów długofalowych i polityki długofalowej oraz godziwych wypłat (z uwzględnieniem wzrostu wartości post factum)) mamy to, co mamy. Aha. Pod koniec lat 80. w Kanadzie jakiś gostek nie chciał sprzedać działki pod autostradę. Jeden na całym dłuuuugim odcinku. I co uznał sąd??? Ano to, że prawo własności jest ważniejsze od kosztów puszczenia autostrady objazdem. I to by było na tyle. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 10:36 Gość portalu: Kotek napisał(a): > Są też miejsca, gdzie wywłaszczenie to zwykły dramat. Tak było np. z > warszawskim domem Gmurków. Co było w tym dramatycznego? Rozumiem, że chodzi o wieloletni dramat kierowców? > A dla oburzonych kwotą przypomnę, że ten gostek, co sprzedał ziemię > pod IKEA w Jankach popełnił samobójstwo, bowiem sąsiedzi sprzedawali > już 5-10 razy drożej. A co to ma wspólnego z wywłaszczaniem? Po prostu zrobił kiepski interes, i najwyraźniej miał inne problemy ze sobą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: 195.205.44.* 10.09.09, 10:17 300 zł za metr, dobry żart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inco Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.e-wro.net.pl 10.09.09, 10:54 To nie jest żart takie ceny były w Mokronosie jeszcze rok temu, wiem bo znajomi szukali tam działki, oczywiście teraz cena teraz spadły ale minimum to 200 zł za metr. Jasne że jeśli ktoś chcę sprzedać taki obszar to cena będzie niższa, ale wycena na poziomie 100-110 zł za metr jest taka sobie. Trzeba też wspomnieć o infrastrukturze, drzewach, domu i wynagrodzeniu za chęć opuszczenia tego miejsca i zorganizowaniu sobie życia w innym miejscu. Myślę że 6-7 milionów było by uczciwą kwotą i pewnie miast by na to poszło, ale ta Pani trochę przeszacowała i teraz dostanie tylko 4 i jeszcze będzie miała masę problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.lanet.net.pl 10.09.09, 12:31 mokronos za 300zl za metr , no bez przesady ;) , takie ceny to moze i wisza ale nikt nie kupuje , dzialki w lepszych lokalizacja ida po 100zl i mniej za m2 , sam kupilem z przetargu panstwowego wlasnie w takiej cenie a to ze ktos sobie na gratce i allegro wystawia cene 300zl to :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inco Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.e-wro.net.pl 10.09.09, 12:46 Chętnie kupie ziemie w Mokronosie, poniżej 100 zł za metr, jakoś nie mogę takiej znaleźć, może mi pokażesz gdzie szukać, tylko zależy mi legalnie, nie zamierzam nikomu dawać łapówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.lanet.net.pl 10.09.09, 13:05 nie pisalem ze kupilem w mokronosie bo wedlug mnie to nic specjalnego , kupilem w lepszej dla mnie lokalizacji , taka sama odleglosc od centrum , normalny przetarg chetnych mozna bylo na palcach jednej reki policzyc , zdaje sie ze rok temu te same dzialki chcieli sprzedac za 200-250 zl m2 ale jak widac pazernosc nie poplaca i poszly teraz za 100 , trzeba szukac na przetargach gminnych i panstwowych swojej okazji :) a na gratce wisza ceny 300zl za dzialke obok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inco Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.e-wro.net.pl 10.09.09, 13:29 1. Kupiłeś działkę gdzieś indziej, więc nie ma porównania, na północy Wrocławia w okolicach Mirkowa, Kiełczowa itd. ceny są znacznie niższe. 2. Pisałem o cenach jakie były gdy zaczynał się proces negocjacji, więc jakieś 2 lata temu, teraz cena nieco spadła ale nie jest to na pewno poniżej 100 zł za m2 3. Ta kobieta nie chciała tego sprzedawać, wiec cena powinna być nieco bardziej atrakcyjna niż rynkowa 4. Jeśli kobieta prowadziła tam sad to ma prawo otrzymać odszkodowanie za drzewa i infrastrukturę którą się tam znajduję, bo teraz oznacza to że będzie musiała rozpocząć od zera swoją działalność gospodarczą. Na koniec chciałem zaznaczyć ze całkowicie popieram wywłaszczenia i całą winą za tą sytuacją obarczam właścicielkę posesji, bo mogła negocjować, a nie dawać zaporową cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.lanet.net.pl 10.09.09, 13:37 tylko ja kupilem mala dzialke z mediami obok drogi asfaltowej ponizej 100zl m2 a tu jest 3.3 hektara dzialki rolnej i baba chce 10 baniek no bez przesady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc. Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.09, 17:57 A co wz powiecie na to ye \burmistrz |Miasta i |Gminy KLECYEW Pn MREK wESOLOWSKI WYPIWRDA...AA WLASCICIELA Z DZIALKI BUDOWLANEJ ZA CENE GRUNTU ROLNEGO YOBACZCIE OBWODNICA KLECZEWA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.umwd.pl 10.09.09, 09:50 Wrocławski dodatek do Gazety Wyborczej dawno przestał być opiniotwórczym i obiektywnym dziennikiem. Żeby coś napisać na ten temat to przede wszystkim trzeba mieć jakąś, nawet niewielką wiedzę na ten temat. Niestety od dłuższego czasu artykuły poświęcone ogólnie pojętym inwestycjom są na tak niskim poziomie, że są obiektem kpin i żartów wśród ludzi zawodowo zajmujących się tym tematem. No ale wiadomo, że dużo mniej czasu i środków potrzeba na napisanie pseudoartykułu w stylu Faktu, niż rzetelnej relacji na naprawdę dobrym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 09:55 Nie tylko wrocławski dodatek GW zniżył się do poziomu bulwarówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.aster.pl 10.09.09, 11:06 Cóż - podejrzewam, że za tym wszystkim stoi polityka kadrowa Agory i wielu innych firm - ze względu na niższe koszty zatrudnienia zatrudnimy studentów studiujących max. do 26 r. życia, a najchętniej przyjmiemy na darmowy staż. Gwarantujemy pracę w młodym zespole :). Ostatnio wydało się, że najpopularniejsze otwarte fora redagują "studenci, i to raczej pierwszych lat studiów". Dlaczego? ano bo ZUS tańszy. No i dobrze - w związku z tym wszystko nam lekko infantylnieje i upraszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
venedin Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 09:52 4 mln za 3 ha - całkiem dobra cena. Można za to zyć do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 09:55 > 4 mln za 3 ha - całkiem dobra cena. Można za to zyć do końca życia. dlatego ciałem zasłania. Moim zdaniem dobrze, nie możemy przepłacać, bo ktoś chce zostać milionerem! Cena rynkowa ziemi, i koniec! No chyba że dom stoi, ale to też się policzyć. Jak nie idzie się dogadać to siłą, koniec, nie możemy stać w miejscu, bo chłop nie odpuszcza! Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 10:01 venedin napisał: > 4 mln za 3 ha - całkiem dobra cena. Można za to zyć do końca życia. Nie ma innej możliwości niż żyć do końca życia. Ani krócej ani dłużej chyba nikomu się nie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezary przeczytaj uważnie tekst-sama chłodnia może być IP: 91.212.165.* 10.09.09, 10:15 tyle warta.A sad? a ziemia?.A może właścicielka ma kredyty?Więc suma podana niewiele wyjaśnia. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: przeczytaj uważnie tekst-sama chłodnia może b 10.09.09, 11:08 Buda z pustaków za 4 000 000? Chyba się dzisiaj nie wyspałeś. Postawienie czegoś takiego to jakiś 1% tej kwoty. A jak ma kredyty to je spłaci z tego odszkodowania i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: 84.38.160.* 10.09.09, 10:22 zgadzam się - dobra cena. Chytrośc ludzka nie zna granic, a nie dogonimy Europy chandrycząc sie wiecznie z tępym obszarnikiem, który nie chce przyjąc do wiadomości, że inwestycje typu autotrda to cel publiczny, a nie komercyjny i procedura wywłaszczeniowa prędzej czy później - w przypadku głupiego oporu zostanie zastosowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KoT Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę IP: *.szczecin.mm.pl 10.09.09, 15:30 Jak to nie komercyjny? a niemałe opłaty za autostradę to idą na szkoły, szpitale,czy do prywatnej kiesy Kulczykopodobnych ? Jedni mogą robić biznes (pod płaszczem celu publicznego) a inni nie? Dzięki jednym można jeżdzić a dzięki drugim odżywiać się, bo zdaje się tak funkcjonuje społeczeństwo, tylko dlaczego jednych się faworyzuje a drugich ma za nic? Ideologię można dorobić do każdej sprawy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq tyle jedzenie sie zmarnuje IP: *.connecta.pl 10.09.09, 20:36 pewnie z takiego sadu jest kilkanascie ton jablek Odpowiedz Link Zgłoś
epluskwa Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 09:53 Ale jak ich usuwają pod autostradę skoro jej jeszcze nie ma? Tytul nie jest jednoznaczny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yari Re: Szkoda,że zachłanne babsko nie chce 100 mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 10:27 szkoda ze Ty masz tak mało rozumu jej towar i jej sprawa za jaka cene chce sprzedać , zwaz że ceny ziemi rosą i to w sposób galopujacy , za kilka lat sprzedajac mogła by zyskac pokazna kwotę , i zwaz to ze Ona nie jest zmuszona sprzedać ,to DD JEST ZMUSZONA OD NIEJ KUPIĆ ,LUB ZMIENIC PRZEBIEG TRASY Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Raczej Ty masz mało rozumu 10.09.09, 11:08 Ten "jej towar" byłby wart pewnie ze dwa miliony, gdyby nie plan przeprowadzenia przezeń autostrady. A gdyby nie jeszcze jedna autostrada idąca nieco dalej na południe, to babina nie wzięłaby za niego więcej niż paręset tysięcy. Wartość gruntu na tych terenach jest wygenerowana przez inwestycje drogowe, więc Gościu nie zasmucaj czytelników swoim pseudorynkowym bełkotem. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 za nieco ponad 3 ha ponad 4mln 10.09.09, 10:00 niezła suma, rozumiem ze ta pani by chciała 100mln za te 3 ha, Co za chytra kretynka, ale zawsze zdarzaja się wyjatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo15 Re: za nieco ponad 3 ha ponad 4mln IP: *.acn.waw.pl 10.09.09, 10:38 Kretynka to ty jesteś. Na działce była chłodnia i sad. Chłodnia napewno była warta więcej niż 4 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Kowalski Re: za nieco ponad 3 ha ponad 4mln IP: 195.205.132.* 10.09.09, 10:40 Widziałeś zdjęcia tej chłodni? Wiszą na stronie z artykułem. Większa szopa z pustaków plus dwa agregaty. Jak to jest chłodnia to ja jestem chiński maharadża. Odpowiedz Link Zgłoś
tepicpo Re: za nieco ponad 3 ha ponad 4mln 10.09.09, 11:18 Gość portalu: Jan Kowalski napisał(a): > Jak to jest chłodnia to ja > jestem chiński maharadża. w pierwej kolejności jesteś zawistnym dupkiem :P Znawco budowli :P Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: za nieco ponad 3 ha ponad 4mln 10.09.09, 12:18 tepicpo napisał: > Gość portalu: Jan Kowalski napisał(a): > > > Jak to jest chłodnia to ja > > jestem chiński maharadża. > > w pierwej kolejności jesteś zawistnym dupkiem :P Znawco budowli :P ale taka chłodnia nie jest też warta 4 mln zł jak to byłes łaskaw napisac wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher ..III RP Tuska to pelna gega PRL. 10.09.09, 10:00 i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrrr Re: ..III RP Tuska to pelna gega PRL. IP: *.acn.waw.pl 10.09.09, 10:25 Hmm, a to nie czasem w 2006 wszczeto procedure wywlaszczania ? Ciekawe kto wtedy byl u wladzy ... Odpowiedz Link Zgłoś
koballt Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 10:02 w IV RP na pierwszym planie jest wspólne dobro społeczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
martady Pazerna baba 10.09.09, 10:02 myślała, że na kawałku ziemi zbije nie wiadomo jakie pieniądze. dawali jej 4mln, nie wzięła, jej strata. urzędnicy zrobili to co się robi w takich sytuacja, wystąpili o wywłaszczenie. w takich sytuacjach sąd zawsze stanie po stronie ogółu niż jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedr Re: Pazerna baba IP: 87.105.182.* 10.09.09, 11:18 Pazerna, bo miała. Dla dobra ogółu to bolszewicy zabierali. Jakbyś miał to tez broniłbyś swojego. Nie oceniaj cudzego - popatrz na swoje - chyba, że nie ma na co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Pazerna baba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 11:51 Bo miała i pewnie kupiła tą ziemię po cenach rynkowych, a nie dostała za darmo w czasach socjalizmu, albo zrobiła przekręt na początku lat 90-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Ja bym ją za.... 10.09.09, 10:02 Coś bym jej zrobił. Jedna buraczyca będzie blokować całą Polskę. I jeszcze kawał Europy Środkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topo Re: Ja bym ją za.... IP: 217.153.56.* 10.09.09, 10:38 Spoko. Szczerze życzę Ci aby inna dorodna autostrada miała przebiegać w pokoju, którym śpisz (chyba , że wynajmujesz, bo nic swojego nie masz). Ciekawe jaki wtedy byłbyś prospołeczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam Re: Ja bym ją za.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 11:52 I jeszcze napisz że chcą Ci to za darmo zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: Ja bym ją za.... 10.09.09, 16:22 Gość portalu: topo napisał(a): > Spoko. Szczerze życzę Ci aby inna dorodna autostrada miała przebiegać w pokoju, > którym śpisz (chyba , że wynajmujesz, bo nic swojego nie masz). To proste - wziąłbym 4 duże bańki i wybudował się w Bieszczadach. Jestem prospołeczny i nigdy nie stanąłbym przeciwko dobru całego społeczeństwa w imię głupiego widzimisię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozak z Łodzi Re: Ja bym ją za.... IP: *.p.lodz.pl 10.09.09, 14:45 no co Ty byś zrobił to ja nie wiem,ale takiego ja Ty to ja bym sam wywłaszczył i puścił w skarpetkach.Nie masz nic to wielkiej straty byś bidoku nie miał,ale są też na tym świecie tacy ludzie którzy ciężko pracują żeby coś osiągnąć,a przychodzi urzędas i Ci wszystko zabiera w majestacie prawa.Co to za własnośc prywatna za która musisz płacić podatek a i tak w każdej chwili mogą Ci zabrać dorobek życia a czasem kilku pokoleń.Takim jak Ty życzę podobnej sytuacji.Zakładam,że jeszcze nie jesteś bezdomny,ale może sprzedasz mi swoje mieszkanie tak powiedzmy 500 zł za metr kwadratowy?Jak chcesz więcej to jesteś bardzo pazerny i zachłanny!Pasuje Ci takiego rozwiązanie??? Odpowiedz Link Zgłoś
do100jnik Nareszcie, dawno już należało wyrzucić na zbity 10.09.09, 10:04 w Niemczech obowiązuje taka praktyka, że w przypadku takiej inwestycji deweloper proponuje wykup, ale w razie nieprzyjęcia oferty rozpoczyna się wywłaszczenie z urzędu, a wtedy cena wywłaszczenia jest dużo niższa niż zaoferowana pierwotnie - oczywiście to tak w uproszczeniu, ponieważ podstawą wywłaszczenia jest wycena rzeczoznawcy a urząd po prostu dolicza koszty postępowania i swoją wycenę zazwyczaj dużo niższą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marko >>>>>>>>>>>>>> IP: 217.147.104.* 10.09.09, 10:25 Tylko w tych twoich "Niemczech", cena odzwierciedla realna wartosc a nie wartosc wyznaczona przez "urzedasow". Nie lepiej byloby wywlaszczac za powiedzmy 150% realnej ceny rynkowej. Bylaby sytuacja odwrotna, ludziska by sie bili zeby drogi przechodzily przez ich dzialki bo bylby to dla nich czysty interes. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: >>>>>>>>> 10.09.09, 10:34 przeczytaj Marko jeszcze raz, napisał, że pierw dają cenę rynkową, a potem z urzędu, gdzie już wchodzą koszta itd. ;) a z tymi 150%, to chyba cię pogrzało!!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marko Re: >>>>>>>>> IP: 217.147.104.* 10.09.09, 10:41 Fajnie sie czyta takie posty jak twoj ;-] Jak dobry dowcip. A teraz przeczytaj moj poprzedni i czlowieka od "Niemczech". A potem przeczytaj jeszcze raz .... Te 150% rozwiazaloby sprawe raz na zawsze. Coz ... drogi kosztuja. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: >>>>>>>>> 10.09.09, 12:22 > Fajnie sie czyta takie posty jak twoj ;-] Jak dobry dowcip. no widzisz ;) że można czasem czytać i myśleć ;) > Coz ... drogi kosztuja. budowa kosztuje, a nie ziemia pod drogi ;) Te 150% to jest kasa w błoto, jakoś nie słyszy się o masowych wywłaszczeniach. Najnormalniej, jak to w Polsce, zawsze trafi się jakaś quarwa, która myśli że jest cwańsza od reszty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karol3030 Re: >>>>>>>>> 11.09.09, 10:25 wycenę przygotował niezależny rzeczoznawca a nie urzędasy. Poza tym wycena obejmowała i sad, czyli drzewa i chłodnie. Budynku mieszkalnego na tym terenie nie było , więc nie pozbawili jej dachu nad głową. Odpowiedz Link Zgłoś
miszkar Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 10:07 TAK TRZYMAĆ!!! Może w końcu do ludzi dotrze, że prócz własnego czubka nosa jest coś takiego jak rozwój państwa w którym żyją Odpowiedz Link Zgłoś
martady Moherku, 10.09.09, 10:08 procedura uwłaszczenia jest stosowana od dawna, nawet władze lokalne z namaszczenia PIS ją stosują, za czasów rządzenia "tej jedynie słusznej partii" też była stosowana. i zastanów się czy chcesz jeździć po PL autostradami, czy też kupować od baby jabłka. Odpowiedz Link Zgłoś
10robo10 Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 10:09 Dajcie spokój Gazecie. Dyrekcja stara się jak może ciąć koszty. Młody długopis na wierszówce kosztuje ułamek gaży starego redaktora. Oddziały Gazety zawsze tak pracowały i nic się nie zmieniło. Zawsze jest pełno chętnych, nic nie umiejących do pisania, nawet za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Siłą usuwają właścicieli ziemi pod autostradę 10.09.09, 10:12 > Dyrekcja stara się jak może ciąć koszty. ..... > umiejących do pisania, nawet za darmo. to mi wygląda na pisowe wzorce. Nie wiedzą ile trwało PW, a się mądrzą, nie potrafią dyskutować, a plują. Nawet mlaskanie im nie wychodzi, żeby naśladować wodza! No cóż, może w pisie też tną... ale intelekt z kosztami :D Odpowiedz Link Zgłoś