Dodaj do ulubionych

co pokazać przyjezdnemu 13-latkowi?

25.02.04, 14:30
Witajcie, prosze o radę.
Jestem spoza Wrocławia. Niedługo zabieram na jednodniowa wycieczkę do
Wrocławia trzynastoletniego bratanka. Poradźcie co mu pokazać, gdzie zabrać.
Liczę, że przy Waszym udziale uda mi się fajnie i sensownie wypełnić czas.
PozdrawiaM.
Obserwuj wątek
    • woo-cash Re: co pokazać przyjezdnemu 13-latkowi? 25.02.04, 15:55
      margala napisał:

> Witajcie, prosze o radę.

Dla 13-latka ZOO wydaje się być programem obowiązkowym. Zajmie przynajmniej pół
      dnia.
      Myślę również, że 13 lat to już jest całkiem dobry wiek, żeby odwiedzić
      Panowamę Racławicką. Nie wiem tylko, czy lepiej przez ZOO, czy po ZOO (po ZOO
      może być już trochę zmęczony).

Na więcej to już chyba nie starczy czasu w ciągu jednego dnia.

No, pozostaje jeszcze sławetne lodowisko w Rynku, ale nie wiem, czy funkcjonuje
      nadal, przy obecnych temperaturach. ;-)

Pozdrawiam,
      Woo.
      • Gość: Bono Vox bez przesady IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 25.02.04, 16:05
        z całym szacunkiem dla Kolegi, ale myślę, że taka młodzież jest obecnie nieźle
        zblazowana....

Wystarczy jej pójście do galerii na lody i pooglądanie kilku sklepów (dwie
        godzinki z głowy).

Później obowiązkowo multiplex z jakimś tam filmem, oczywiście musi być w
        dechę..., czad i w ogóle..

Myślę, że nie warto jeździć z takim 13-latkiem tramwajem, żadna frajda,
        dłużyzna i tyle.

Może kręgle.... komercja i takiem tam wynalazki....

Chyba, że jest to bardzo wrażliwe "dziecko"...

pzdr. BV
        ______
        Nie możesz zmienić świata, ale możesz zmienić fakty. A kiedy zmieniasz fakty,
        zmieniasz punkty widzenia. Jeśli zmieniasz punkty widzenia, możesz głosować
        inaczej. Kiedy głosujesz inaczej, możesz zmienić świat.
        • woo-cash Jakiś nieżyciowy jestem 25.02.04, 17:30
          Gość portalu: Bono Vox napisał(a):

> z całym szacunkiem dla Kolegi, ale myślę, że taka młodzież jest obecnie nieźle
          > zblazowana....
          >
          > Wystarczy jej pójście do galerii na lody i pooglądanie kilku sklepów (dwie
          > godzinki z głowy).

Wszystko zależy od tego, co dla kogo znaczy "fajnie i _sensownie_ wypełnić
          czas". Ja nie bardzo rozumiem, co jest ciekawego w Galerii Dominikańskiej. Jeśli
          np. tramwaj jest mało ciekawy, to co ciekawego jest w sklepie? Że duży? Że
          fontanna? Że MacG...? W morrrdę! Ale atrakcje! Najciekawszy jest ochroniarz na
          rowerze na parkingu. ;-)
          Ale ja może jakiś nieżyciowy jestem.

Pozdrawiam,
          Woo.

PS. Moja dziewczyna ma chrześnicę, która mieszka w niewielkiej miejscowości pod
          Wrocławiem. Chrześnica ma siostrę. Dziewczynki mają mniej więcej 8 i 6 lat. Po
          dwóch wizytach w hipermarkecie trzeci raz już nie chciały iść. 13-latek chyba
          będzie miał dość jeszcze szybciej. :-) Multipleks faktycznie może stanowić atrakcję.
        • margala Re: bez przesady 25.02.04, 22:22
          Bono Vox, hmmmm atrakcje, które proponujesz znajde tez w Warszawie gdzie
          mieszkam. Mi chodziło o Wrocławskie Atrakcje.
          • Gość: Bono Vox Re: bez przesady IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.04, 08:19
            to nie jest rozmowa o ewentualnych atrakcjach Wrocławia tylko o tym, jaką osobą
            jest Twój 13-latek :-) Napisz mi jaki On jest, to powiem Ci, gdzie można
            wyskoczyć we Wrocku:-)

pzdr.

BV
            ______
    • Gość: @ Wstydzę się napisać ... IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 25.02.04, 15:59
      Co pokazać przyjezdnemu 13-latkowi?
      Wstydzę się napisać co ja chciałem zobaczyć mając 13 lat :)))
      • wedzonka Re: Wstydzę się napisać ... 25.02.04, 18:13
        Gość portalu: @ napisał(a):

> Co pokazać przyjezdnemu 13-latkowi?
        > Wstydzę się napisać co ja chciałem zobaczyć mając 13 lat :)))

No wiec ZOO na wiosne mogloby byc interesujacym pomyslem, mimo ze to tylko
        daleka od idealu namiastka ;))
    • Gość: Rafis Re: co pokazać przyjezdnemu 13-latkowi? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 25.02.04, 18:00
      Ty go znasz więc decyduj. Myśle, że ZOO ujdzie ale zgadzam sie tez z tym że
      teraz liczy sie Mc Donald i Multipleks. W każdym razie musisz wychowac go na
      dobrego wrocławianina, który kocha Warszawe i Poznan ;)
    • winczenzo Re: co pokazać przyjezdnemu 13-latkowi? 25.02.04, 18:02
      Spytaj jego co chce zobaczyc. Mysle ze cos wie o Wroclawiu.

Jak bylem we Wroclawiu przez tydzien moj syn byl ciut mlodszy (troche powyzej
      12 lat).
      Bylismy min. na Ostrowiu Tumskim i na wiezy katedry, polazilismy po Rynku i
      okolicach, bylismy w Zoo, przejechalismy sie tramwajem wycieczkowym dookola
      miasta. Byly oczywiscie lody, caiastka itp. Syn byl zadowolony pewnie dlatego
      ze jest taki jak ja - jak gdzies jest to woli cos zobaczyc niz lazic po
      sklepach.
    • Gość: kunta Re: co pokazać przyjezdnemu 13-latkowi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 20:17
      Pokaż mu swoje foto.
    • margala pierwsze podsumowanie 25.02.04, 22:29
      przyjezdzamy z Warszawy, wiec pomysl aby zabrac go do fastfooda, multipleksu i
      galerii handlowej raczej nie maja sensu.
      Panoramam Racławicka i tramwaj wycieczkowy [jaka linia?] to ciekawe pomysły.
      czekam na nastepne.

PozdrawiaM.
      • Gość: kotbehemot Re: pierwsze podsumowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 22:47
        Ja mam 13 etniego brata więc powiem ci co on by polecał

- wieże widokowe- albo z katedry albo z kosciola elzbiety (wysoki przy rynku)
        albo z "czarciego mostka" na kosciele magdy i magdaleny (tez przy rynku)
        - sam rynek jeszcze poki co działa slizgawka
        - zoo to dobry pomysl
        - uniwersytet od srodka (moj brat byl poruszony, jak mowie 13-latek. Wiec jesli
        chlopak o ktorym mowa nie jest zbalowanym skejciorem to warto) btw w wiezy
        uniwerku jest fajna kawiarnia z widokiem na stare.

napisz jeszcze cos o tym chopaku to dodam cos jeszcze;)
        • margala Re: pierwsze podsumowanie 26.02.04, 09:26
          Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Ja mam 13 etniego brata więc powiem ci co on by polecał
          >
          > - wieże widokowe- albo z katedry albo z kosciola elzbiety (wysoki przy rynku)
          > albo z "czarciego mostka" na kosciele magdy i magdaleny (tez przy rynku)
          > - sam rynek jeszcze poki co działa slizgawka
          > - zoo to dobry pomysl
          > - uniwersytet od srodka (moj brat byl poruszony, jak mowie 13-latek. Wiec
          jesli
          >
          > chlopak o ktorym mowa nie jest zbalowanym skejciorem to warto) btw w wiezy
          > uniwerku jest fajna kawiarnia z widokiem na stare.
          >
          > napisz jeszcze cos o tym chopaku to dodam cos jeszcze;)

ciekawe propozycje. możesz napisac coś więcej o uniwerku, bo jestem z poza
          Wrocławia i wiem jedynie, gdzie się znajduje, ale nic więcej. co jest ciekawego
          w środku uniw.?

cos wiecej o 13latku? duzo czyta, jeszcze więcej gra na komputerze, dobrze sie
          uczy [b.dobrze poszedł mu wczoraj test probny na zakonczenie podstawowki]
          • Gość: kojka Re: pierwsze podsumowanie IP: *.polanka.kom-net.pl 26.02.04, 09:48
            Jestem mamą 12letniek dziewczynki,jeseśmy z wrocławia ,ale zawsze coś
            ciekawego sie znajdzie i dla nas.
            Myślę ,ze powinnać pokazać bratankowi rynek,zwłaszcza kościół św Elzbiety z
            tarasem widokowym,oraz kamieniczkami Jasiem i Małgosią(kiedys wejście na
            cmentarz)a tu juz blisko do uniwersytetu(aula leopoldina i oratorium
            Marianum,robia wrazenie ,naprawdę)
            Myślę,że zoo macie i w Warszawie:)
            ale nie macie panoramy racławickiej,Ciekawe są zbiory w muzeum przyrodniczym
            oraz narodowym.jeśli cos współczesnego to polecam galerie BWA na Wita Stwosza.
            jeśli wystarczy czasu to ostrów tumski,piekny ale raczej na cieplejsze dni.
            jeśli moge w czymś jeszcze pomóc to pisz dioran@wp.pl
            • Gość: test Re: pierwsze podsumowanie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 10:14
              wewfw
              • Gość: kontrowersyjny Jeśli chłopak lubi mocna wrażenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.04, 10:23
                to zabierz go do klubu WZ.
                Żartowałem ;-)))
            • margala zaczyna mi sie klarowac 26.02.04, 12:49
              wiec na razie wybieram:
              -panorame Racławicka [jedyna w swoim rodzaju. nigdzie czegos takiego nie
              zobaczymy]
              -uniwersytet [inspiracja dla chlopaka ;-) ],
              -tarasy widokowe. jeden przy rynku, drugi na ostrowiu tymskim.

zoo, multipleksy, macdonaldsy i kregle mamy w warszawie tez.

a gdzie pojsc na obiad [tylko nie fastfood]?

• Gość: Bono Vox Re: zaczyna mi sie klarowac IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.04, 13:13
                Restauracja "Brajt" na końcu ulicy Odrzańskiej (niedaleko Uniwerku "+"). Miła
                atmosfera "+", bardzo tanio (obiad dla jednej osoby, 2 dania, ok. 12,00
                pln) "+", niezbyt duży wybór dań "-"

BV
                ______

• Gość: Natalia JEDZENIE IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 26.02.04, 14:49
                wybacz, ze skrotem, ale:

1. Mexico Bar - bardzo nieformalne i ciekawe wnetrze, pyszna, niedroga kuchnia
                meksykanska, nietypowe naczynia, stoly, wystroj i bardzo przytulnie.
                Ul. Rzeznicza tuz przy placu Solnym (Rynek).

2. Jesli lubicie ziemniaki - a raczej całą ich kopę w rozmaitych
                konfiguracjach: Kurma Chata, ul. Odrzańska - przy samym Rynku. Pyszne salatki,
                wnetrze staropolskie, ziemniaki - w talarkach, kulkach, kawałkach z serem, 3
                sosami, swietnie podane - przemila obsluga.

3. Sfinx lub Piramida (osobiscie wolę Sfinxa w samym Rynku - kuchnia swiata,
                swietnie podane mieso, i ogromne porcje.)

Jak dlugo tu zostajecie? Jeden dzien? Jesli wiecej - to popytam wsrod
                wieczornych - 13-latkowych atrakcji. (Moze mecz Idei na zywo w Hali Orbita,
                jesli akurat beda grali?)

Pozdawiam, Natalia

• margala niedlugo 26.02.04, 15:20
                  Bedziemy wlaściwie niecała dobe. Przylatujemy wieczorem w poniedzialek ok. 21
                  [bilet lotniczy w cenie kolejowego! - airpolonia - polecaM], nocujemy w
                  schronisku przy Kołłataja. wyjeżdzamy następnego dnia poznym popoludniem tak
                  zeby pociąg dowiozl nas wieczorem do Warszawy. We środe rano do pracy i do
                  szkoły :-(
                • margala Re: JEDZENIE 26.02.04, 15:26
                  >
                  > 3. Sfinx lub Piramida (osobiscie wolę Sfinxa w samym Rynku - kuchnia swiata,
                  > swietnie podane mieso, i ogromne porcje.)
                  >
                  Sfinxa juz mamy w stolycy :-)
                  rzeczywiście dobrze karmią
                  • Gość: kojka Re: JEDZENIE IP: *.polanka.kom-net.pl 26.02.04, 18:29
                    Ja polecam wam vegę w rynku,naprawdę świetna kuchnia,ale bez miesa,jest pysznie
                    i niedrogo.Albo studencki Miś juz chyba kultowy we wrocławiu bar mleczny.za 5
                    zł obiad z dwóch dań.
                    • diabelek2 Re: JEDZENIE 03.03.04, 07:51
                      Vego jest kuchnią niedrogą, ???
                      jak byam tam ostatnio to właśnie ceny powalił mnie na kolana,żeby kuchnia
                      bezmięsna byla taka droga, to jakieś nieporozumienie....jedzenie owszem
                      smaczne, ale napewno nie jest tanio:))
                      pozdrawiam aga
                  • Gość: kotbehemot c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 18:50
                    A'propos tego co napisał ktos powyzej- nie biez małego do muzeow bo sie
                    zalamie. Tak sie składa zeczesto kursuje między Warszawą a Wrocławiem a z racji
                    moich zainteresowan bywam zawsze na nowych wystawach. I rada moja taka- Wrocław
                    nie jest miastem muzeów niestety. Wystawy w BWA to przy wystawach w Zamku
                    Ujazdowskim szczyt dna (o ile mozna tak przewrotnie powiedziec;)))

Jeszcze raz polecam Uniwerek od srodka, jesli będzie akurat jakies fajne
                    przedstawienie teatralne to tez mozna pojsc. Chopakowi moze sie spodobac to ze
                    we Wroclawiu teatry wybierają sobie niesamowicie dziwne miejsca- 2 są na
                    dworcach, jeden na byłym basenie...

Co do jedzenia to sam nie wiem. Ja bym polecał "Lwowską" nawiązanie do
                    legendarnych korzeni dzisiejszych Wrocławian (mimo ze ze Lwowa przyjachało
                    najwyzej 5% ale o tym sza!;)) poza tym baaardzo smacznie i nie tak drogo.
                    Lwowska jest na rynku naprzeciw fontanny;) A jesli kawiarnia to tylko pod
                    Gryfami (zaraz obok). hmmm na razie nic ciekawego nie przychodzi mi do glowy..
                    aha jeszcze panorama racławicka, z doswiadczenia wiem ze dzieci sie nudzą, ale
                    moze ten jest wyjątkowy;)

zycze miłego spędzenia czasu
    • Gość: wz wodzenie WEŹ GO DO KLUBU WZ NA DYSKOTEKĘ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.04, 19:09
      Niech zobaczy, jak sie bawia jego rowiesnicy we Wroclawiu.
    • margala linia tramwajowa 26.02.04, 20:20
      ktoś wspomniał o tramwajowej lini turystycznej. moze ktoś cos więcej na jej
      temat napisac?
      • Gość: Rafis Re: linia tramwajowa IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 26.02.04, 21:05
        ups jesteście z Warszawy :) czyli moja rada żeby ją kochał nie zda się na nic ;)
        W takim razie jak juz będziecie zwiedzać rynek i Ostrów Tumski to wpadnijcie na
        wyspy Odrzanskie, które od tamtego roku łącza kładki(3), jest z nich fajny
        widok na stare miasto(Uniwerek, Ossolineum, wieże kościołów).
        Niestety nie ma jeszcze sezonu na rejsy po Odrze a to moim zdaniem jest
        najlepsze! ale to będzie dobry pretekst do kolejnej wizyty w lecie :)

pzdr.
        • Gość: kojka Re: linia tramwajowa IP: *.crowley.pl 26.02.04, 22:30
          tramwaj zwany :babą jagą: zatrzymuje sie koło teatru lalek
          rokład tamże na przystanku jest.Może ktos ma po drodze to ci sprawdzi.
          • margala Re: linia tramwajowa 27.02.04, 14:51
            Gość portalu: kojka napisał(a):

> tramwaj zwany :babą jagą: zatrzymuje sie koło teatru lalek
            > rokład tamże na przystanku jest.Może ktos ma po drodze to ci sprawdzi.

a ma ten tramwaj jakis numer? litere?
            • Gość: woo-cash Re: linia tramwajowa IP: *.kom / *.kom-net.pl 27.02.04, 15:45
              "Baba Jaga" nie ma numeru. "Baba Jaga" to "Baba Jaga" i koniec. ;-)

Rozkałdu niestety nie mam. Startuje z pl. Teatralnego.

Poczytałem inne propozycje i mam trzy uwagi.

1) Mając 13 lat wcale nie nudziła mnie Panorama Racławicka. Może dlatego, że
              wówczas nie było jeszcze multipleksów, więc PR była największym "obrazem"... ;-)

2) ZOO Wrocławskie jest wyjątkowe, bo chyba największe w Polsce. Z całym
              szacunkiem dla Wawy, ale takiego ZOO to nie macie. ;-)

3) Ja również odradzam stanowco muzea, chyba że chłopak jest absolutnie
              wyjątkowy. Ja mam wspomnienia muzealne z okresu podstawówki i przez nie od
              tamtej pory nie bywam w tych miejscach. Wspominam je jako generalnie nuuuudne.
              No, chyba, że coś się zmieniło.

Pozdrawiam,
              [26-latek]
              Woo.
              • margala ... 27.02.04, 16:02
                dzieki za 'babe Jage'.
                zoo we Wroclawiu rzeczywiscie jest inne. macie przeciez Gucwinskich ;-)
                no a do muzeow to sie raczej nie wybierzemy
                a Panorame Raclawicka rozwazymy :-)

pozdrawiaM.

PS: mili ludzie w tym Wrocławiu
                • igi.wr Re: ... 28.02.04, 15:43
                  margala napisał:

> zoo we Wroclawiu rzeczywiscie jest inne. macie przeciez Gucwinskich ;-)

Uwierz mi tu nie chodzi o Gucwińskich :)

> PS: mili ludzie w tym Wrocławiu

Tak, właśnie ludzie tworzą klimat w mieście :) to się czuje...
    • Gość: seldynowa wkurzyłam sie trochę ;-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 17:38
      to żenujące jak dorosli ludzie ograniczają świat zainteresowań 13-latka do MC-
      Donalda, multipleksu i hipermarketu
      Sami hodują "pustaki", a potem narzekają na "dzisiejszą młodzież"
      Penie juz za późno na propozycje, ale ja zabrałabym 13-latka:
      1) na mecz koszykówki Idei Wrocław
      2) na Ostrów Tumski, żeby dzieciak zobaczył co to znaczy gotyk (bo tego w
      Warszawie prawie nie ma - oprócz katedry Jana Chrzciciela)
      3) pokazałabym Ratusz - i zew. i wew. - bo to też architektyoniczny rarytas
      4) pokazałabym tez kamieniczki w Rynku, ze szczególnym zwróceniem uwagi na
      najładniejszą "Pod Gryfami" oraz oczywiście Jasia i Małgosię
      ... na jeden dzień chyba wystarczy
      ZOO zimą odpada,
      gdyby pogoda dopisała i czasu starczyło to wybrałabymn sie z nim do parku
      Szczytnickiego - warto zobaczyc Halę Ludową i Iglicę
      • margala Re: wkurzyłam sie trochę ;-( 29.02.04, 00:15
        > Penie juz za późno na propozycje, (...)

nie jest jeszcze za późno. do Wrocławia przylatujemy dopiero 8 marca :-)
        • Gość: hania Zgadzam się z przedmówcami IP: *.ska01.telsat.wroc.pl 29.02.04, 11:17
          Zgadzam się z przemówcami (przedpiszącymi) - jeżeli macie jeden dzień to
          rzeczywiście najlepiej zwiedzić Rynek, Ostrów Tumski i ZOO lub Park Szczytnicki.

Kiedy będziecie w Rynku nie poprzestawajcie na samym placu, ale powłóczcie się
          tak bez celu po sąsiednich uliczkach - Więziennej (wejście na nią przez taką
          bramę obok kawiarni na północnej ścianie Rynku), Rzeżniczej, Malarskiej,
          koniecznie przejdźcie się króciutką ulicą Jatki ! (każdy Wrocławianin
          potwierdzi), może też ul. św. Mikołaja (po koniec tej ulicy jest budynek
          Herbapolu z taką piękną bramą, a sam budynek - secesja).

Będąc w Rynku nie mozna nie pójść na sąsiedni Plac Solny, gdzie stale handluje
          się kwiatami (przechodząc przez ten plac na skos dojdziesz do przejścia pod
          budynkami, a kawałek za nim - stara biblioteka uniwersytecka, czynna też w
          soboty - z hallu widać magazyny z tysiącami książek - cielkawy widok).

Oczywiście wieże widokowe - świetna sprawa! O ile dobrze pamiętam w katedrze
          (na Ostrowiu Tumskim) jest winda, a w św. Elżbiecie (przy Rynku) trzeba tuptać
          samemu.

Oczywiście Ostrów. Zaraz jak przejdziecie przez most Piaskowy możecie wejść na
          Bulwar Włostowica, a wrócić przez przepiękny most Tumski. Na Ostwowiu także
          polecam bładzenie bez celu.

Jeżeli bratanek nie będzie miał ochoty na ZOO, to może zechce obejrzeć wielką
          Halę Ludową, niedaleko niej iglicę i budynki wytwórni filmów fabulatnych
          (kręcono dawniej tam wiele filmów, między innymi: "Rękopis znaleziony w
          Saragossie", którego bohaterowie przechadzają się pod parkową pregolą).

Jeżeli można, to proponuję trasę
          1. przed południem wsiąść pod schroniskiem w tramwaj 11, 8, 9, który zwiezie
          Was pod Halę Targową (nie mylić z Ludową), przejdziecie przez rzekę i jesteście
          na Ostrowiu.
          2. Rynek, Uniwersytet i okolice a przy okazji obiad (mexico bar to naprawdę
          dobry pomysł)
          3. przejście na plac Dominkański - stamtąd tramwaje w kierunku ZOO lub Paku
          Szczytnickiego

Miłego pobytu i żeby dopisała Wam pogoda.

h.

PS Zakup może wcześniej mapę Wrocławia - zobczysz, że to wszystko o czym
          piszemy jest stosunkowo niedaleko od siebie, no i nie będziesz błądzić.

h.
          • margala Re: Zgadzam się z przedmówcami 29.02.04, 14:52
            Haniu, wielkie dzięki za wyczerpujące podsumowanie.

Czy do tego można jeszcze cos dodać...?

pozdrawiaM.
            • Gość: Wrocławiak w Wawie Re: Zgadzam się z przedmówcami IP: 193.0.117.* 29.02.04, 20:01
              pokarz mu nastoletnie prostytutki na ul.Kościuszki.
              Dworzec Główny PKP koniecznie trzeba zobaczyc od każdej strony.
              Blziziutko do kina dworcowego( leca dobre pornosy).
              No i proponuje spacerek kurde mol po jakimś wrocławskim parku wybudowanym na
              bazie starego cmentarza.
              a żarcie? no KNYSZA koniecznie. Co prawda to fast-food ale w Warszawie i tak
              nie wiedzą co to jest wiec to bedzie cos nowego dla dzieciaka.
              pozdro.
              • Gość: kotbehemot Re: Zgadzam się z przedmówcami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 20:27
                Chyba warszawskie gołębie podawane przez wietnamczyków jako kurczak zle wpłynęły na Twoje zdrowie
                • igi.wr Re: Zgadzam się z przedmówcami 29.02.04, 21:41
                  Tak od razu widać, ze siedzi za długo w wawie, jedyna chora wypowiedż w tym
                  wątku.
                  • Gość: kotbehemot Re: Zgadzam się z przedmówcami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 21:51
                    W sumie to zastanawiam sie czy moja tez nie byla chora, w koncu odpowiedzialem na zaczepke?;)
                  • Gość: mik Re: Zgadzam się z przedmówcami IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.02.04, 23:03
                    zgłupiał nam biedaczek. cóż, takim już nic nie pomoże...
                    • igi.wr Ok, koniec wracamy do tematu :) 29.02.04, 23:07
                      bo zbłakane dusze za daleko nas powiodły ;)
                    • Gość: Anduriliel Re: Zgadzam się z przedmówcami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 00:46
                      To pewnie jakis posel ...

Pozdrawiam Wroclaw z Krakowa;-))
                      • igi.wr Miał byc powrót do meritum :/ 01.03.04, 03:19
                        hehe poseł, Jam pose"l" Kisiel ;)
                      • igi.wr Re: Zgadzam się z przedmówcami 01.03.04, 03:21
                        Pozdrowienia przyjmuje w imieniu all wrockowiczów ;), no i nich będzie nawzajem
                        hehe
                        • Gość: magician Re: Zgadzam się z przedmówcami IP: *.lo5.wroc.pl 01.03.04, 10:00
                          czytając Wasze posty pomyślałam, że gdyby przyjechała moja rodzina złożona z 40
                          latków (też na jeden dzień) to pewnie rozkład wycieczki nie różniłby się aż tak
                          bardzo od propozycji dla 13-latka, aleczy to oznacza, że Wroclaw ma mały
                          wachlarz mozliwości czy też, że jest on ca tyle mocny, że można pokazywać
                          wszystkim i każdego on zainteresuje...? :>>
                          • Gość: Rafis Re: Zgadzam się z przedmówcami IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 01.03.04, 11:20
                            Gość portalu: magician napisał(a):

> czytając Wasze posty pomyślałam, że gdyby przyjechała moja rodzina złożona z
                            40
                            >
                            > latków (też na jeden dzień) to pewnie rozkład wycieczki nie różniłby się aż
                            tak
                            >
                            > bardzo od propozycji dla 13-latka, aleczy to oznacza, że Wroclaw ma mały
                            > wachlarz mozliwości czy też, że jest on ca tyle mocny, że można pokazywać
                            > wszystkim i każdego on zainteresuje...? :>>

Uważam, że te wszystkie rzeczy zainteresują każdego ale każdego z innego
                            powodu. Inaczej będzie patrzył na Ostrów Tumski 13 latek a inaczej 40 latek
                            jednak dla obu powinno to byc interesujące :)

pzdr.
                          • igi.wr 8 marca jest jeszcze jedna atrakcja warta uwagi :) 01.03.04, 19:59
                            O 19 w hali "Orbita" mecz koszykarskiego Śląska. Bilety w cenie chyba w
                            okolicach 20,30 zł do nabycia w Mcdonaldsach na Grunwaldzkim, galerii
                            Dominikańskiej i na Witolda :)

Pozdrawiam
                  • Gość: luna Re: Zgadzam się z przedmówcami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 21:15
                    • Gość: Wuwu Kilka propozycji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.04, 23:06
                      Jeśli interesują go militaria, to koniecznie Arsenał i Muz. Militariów,
                      znaczki? - jedyne Muz. Poczty w Polsce, sport? - Hala Ludowa - tu grywa Idea
                      Śląsk i inni, a z mniej znanych - średniowieczne więzienie przy Więziennej,
                      najlepszą kopię Piety Michała Aniała w kość. Uniwersyteckim, największe w
                      Polsce organy w Katedrze, wiszący Most Grunwaldzki i przejście kilkoma innymi
                      mostami miedzy wyspami, kanałami, jazami i śluzami z widokami na Stare Miasto,
                      wieczorem - zapalanie lamp gazowych na Ostrowie Tumskim (tenże iluminowany
                      późnym wieczorem lub w nocy), Dzielnicę Czterech Wyznań - niech się uczy
                      tolerancji od młodych lat, a może wnętrze wielkiej wieży cisnień z całą
                      machinerią sprzed 100 lat? Przyjedżcie na dłużej - mam nadzieję, że wyjazd się
                      uda i was do tego zachęci.
                      • margala Re: Kilka propozycji 02.03.04, 15:25
                        bardzo ciekwae propozycje.
                        uwzględnimy.

gdzie jest wieża cisnień i te inne atrakcje?
                        • Gość: Wuwu Re: Kilka propozycji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.04, 00:58
                          Wszystko (prócz Hali Ludowej) w Centrum i prawie wszystko znajdziecie w
                          pierwszym lepszym przewodniku po Wrocławiu czy na planie miasta. Prawie, bo
                          jedynie Dzielnica Czterech Wyznań i Wieża ciśnień mogą nie zostać
                          wyeksponowane. Pierwsza z nich to fragment Starego Miasta miedzy Kaz. Wielkiego
                          a fosą na odcinku ul. św. Mikołaja - Plac Wolności a Wieża tuz nad Odrą na ul.
                          Na Grobli - widać z Mostu Grunwaldzkiego.
                          • margala wieza cisnien 03.03.04, 13:33
                            a do tej wiezy mozna wejsc? co w niej sie znajduje?
                            • wielki_szu2 Re: wieza cisnien 04.03.04, 23:28
                              margala napisał:

> a do tej wiezy mozna wejsc? co w niej sie znajduje?

oto 2 wieże cisnien które warto zwiedzić, w jednaj jest muzeum techniki oraz
                              teatr a druga jest przerabiana na fitness klub, knajpe i kto wie co jeszcze ale
                              nie wiem kiedy otwarcie. Oto one:

1) Muzeum-Na Grobli( w niej kręcono reklame Pilsnera Uruguella ;)
                              community.webshots.com/s/image7/8/17/20/100081720RpWiVY_ph.jpg
                              2) na wiśniowej-ta przerabiana na usługi
                              community.webshots.com/s/image6/6/9/42/97460942wKYOOl_ph.jpg
                              • margala Re: wieza cisnien 05.03.04, 09:43
                                wielki_szu2 napisała:

> margala napisał:
                                > > a do tej wiezy mozna wejsc? co w niej sie znajduje?
                                > oto 2 wieże cisnien które warto zwiedzić, w jednaj jest muzeum techniki oraz
                                > teatr a druga jest przerabiana na fitness klub, knajpe i kto wie co jeszcze
                                ale nie wiem kiedy otwarcie. Oto one:
                                >
                                > 1) Muzeum-Na Grobli( w niej kręcono reklame Pilsnera Uruguella ;)
                                > community.webshots.com/s/image7/8/17/20/100081720RpWiVY_ph.jpg
                                > 2) na wiśniowej-ta przerabiana na usługi
                                > community.webshots.com/s/image6/6/9/42/97460942wKYOOl_ph.jpg

niestety nie działąją te linki [acces forbiden] :-(
    • Gość: Bono Vox I tak myślę, że Młody się zblazuje :-(((((((( IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.04, 08:17
    • margala jaka będzie pogoda we wtorek? 04.03.04, 08:31
      jaka będzie pogoda we Wrocławiu we wtorek?
      • Gość: Bono Vox Re: jaka będzie pogoda we wtorek? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.04, 12:13
        ano, zobacz sobie :-)

www.weather.com/outlook/travel/local/PLXX0029?itemName=Poland&geoCd=4&countryCd=PL&countryName=Poland&lswe=Poland&what=Weather
        LocalUndeclared&lswa=WeatherLocalUndeclared&geoCdChild=1&itemCd=PL

pzdr. :-)

PS> pogoda z tej strony raczej sie sprawdza.
      • Gość: Nomen Re: jaka będzie pogoda we wtorek? IP: *.noname.net.icm.edu.pl 04.03.04, 12:49
        a skąd można to wiedzieć?
        • igi.wr Re: jaka będzie pogoda we wtorek? 04.03.04, 21:48
          Margala po prostu zobaczyła, że ludzie tacy tutaj przyjażni i skorzy do pomocy,
          że teraz swoją wiedzę będzie czerpała z tego forum ;)
          • margala Re: jaka będzie pogoda we wtorek? 05.03.04, 09:40
            > Margala po prostu zobaczyła, że ludzie tacy tutaj przyjażni i skorzy do
            pomocy,
            >
            > że teraz swoją wiedzę będzie czerpała z tego forum ;)

jestem rodzaju męskiego.
            z pozostałym się zgadzam :-)
    • margala a jaki jest dojazd z lotniska na ul. Kołłataja? 05.03.04, 15:22
      o 20.55 lądujemy na wrocławskim lotnisku. nocleg mamy w schronisku przy ul.
      Kołłataja. czy będzie trzeba wziąć taksówkę [wolałbym tego uniknąć], czy jest
      jakiś sprawny dojazd?

• Gość: sel Re: a jaki jest dojazd z lotniska na ul. Kołłataj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.03.04, 15:38
        z lotniska z pewnością jeżdzi coś do centrum (autobusy)
        a Kołłątaja to ...centrum
        to ulica, któr zaczyna sie jakby od głównego wejścia na Dworzec PKP
        (prostopadle, a dworzec jest przy ul. Piłudskiego (najbardziej centralnej ulicy
        w centrum)
        ;-)
      • sknerusmckwacz Re: a jaki jest dojazd z lotniska na ul. Kołłataj 05.03.04, 15:43
        Linia 406 z Lotniska pod Dworzec Główny PKP,stamtąd już jest niedaleko
        ul.Kołłątaja.
        --------------------------------------------------------------------------------
        Coś na poprawę humoru:
        Prezes poważnej firmy miał wygłosić ważny referat na konferencji, na której
        zebrali się przedstawiciele całej branży.
        Kiedy wrócił z imprezy do biura, dyszał z wściekłości.
        - Po jaką cholerę napisałaś mi godzinne przemówienie?! - wrzasnął na swoją
        sekretarkę. - Połowa ludzi wyszła z sali zanim skończyłem.
        - Ależ panie prezesie, napisałam referat trwający 20 minut. No i dołączyłam
        dwie kopie na wszelki wypadek, tak jak pan kazał...
        -------------------------------------------------------
        Sknerusmckwacz
      • Gość: jebak Re: a jaki jest dojazd z lotniska na ul. Kołłataj IP: *.ci.uw.edu.pl 06.03.04, 01:49
        burzuje latajom samolotem
        • igi.wr Re: a jaki jest dojazd z lotniska na ul. Kołłataj 06.03.04, 17:27
          No i proszę, jednak trafił się jeden, ale to trochę ubarwia to forum :)
        • margala Re: a jaki jest dojazd z lotniska na ul. Kołłataj 07.03.04, 18:33
          Gość portalu: jebak napisał(a):

> burzuje latajom samolotem

taniej niż pociągiem.
          zobacz sobie www.airpolonia.com
    • margala Dzieki :-)))) 07.03.04, 18:36
      ale z Was mili ludzie.
      tyle mi napisaliscie, że przewodnik chyba nie będzie potrzebny.
      wielkie dzięki.
      jeszcze jutro tu zajże.
      a w środe napiszę o wrażeniach po wycieczce :-)))

pozdrawiaM.
    • margala UDAŁO SIĘ 10.03.04, 11:03
      więc już po wszystkim.
      miło spędziliśmy czas we Wrocławiu, mimo paskudnej pogody.

Okołe 10tej śniadanie zdjedliśmy w "Kurnej Chacie" i możemy polecić to miejsce
      innym.
      pokręciliśmy się po rynku i starym mieście, odwiedziliśmy uniwersytet, gdzie
      duże wrażenie zrobiła na nas Sala Leopoldinum.
      Potem poszliśmy na Ostrów Tumski. Niestety wieża widokowa w katedrze jest
      nieczynna zimą. Podobno po Wielkanocy otwierają.
      Po katedrze o 13tej była Panorama Racławicka. Zdziwiłem się, że w dobie
      wirtualno-komputerowej nadal robi takie wrażenie. To naprawdę wielka atrakcja
      Wrocławia.

Potem próbowaliśmy dostać się do wieży ciśnień na grobli, ale najpierw strażnik
      przy bramie wjazdowej a potem sekretarka prezesa wodociągów w rozmowie
      telefonicznej poinformowała, że to nie możliwe. Aby zobaczyć wieżę ciśnień
      potrzebna jest pisemna zgoda prezesa wodociągów.

Na koniec poszlismy do restauracji meksykańskiej. Pyszne dania poprawiły humor
      po porażce wodociągowej.

O 16tej odjechaliśmy pociągiem w kierunku Warszawy.

Jeszcze przy okazji chciałem polecić schronisko PTSM przy ul. Kołłataja.
      Czysto, ładnie za bardzo niską cenę.

DZiękuję wszystkim, którzy swoimi radami pomogli zorganizować te wycieczkę.
      PozdrawiaM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka