Dodaj do ulubionych

Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segreg...

09.02.13, 14:51
Niech najpierw ktoś podstawi na nasza ulicę pojemniki to będę segregował.
Obserwuj wątek
    • jasiek.pl Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segreg... 09.02.13, 15:20
      "jd" twierdzi, że "mieszkańcy są zobowiązani do segregowania...". Którzy mieszkańcy bo wadliwy zipx nie pozwala otworzyć regulaminu. Ja jako mieszkaniec tzw. blokowiska nie mam ochoty segregować obecnie. Robiłem to od poczatku istnienia specjalnych pojemników. Gdy zobaczyłem kilka razy jak Alba ładuje wszystko do "jednego wora" i jak obecnie podniesiono ceny za wywóz śmieci bez logicznego uzasadnienia to zwisa mi to między stopami.
      • Gość: Maximus Segregatus Jest inteligentny sposób na odzysk odpadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 15:46
        Jest inteligentny sposób aby odzyskując śmieci do recyklingu mniej płacić za odpady - ale władze Wrocławia chociaż o tym wiedzą – to nie interesuje ich to to aby było tanio i dobrze - patrzeć www.youtube.com/watch?v=SyanJqVknK0 i słuchać co mówi minister środowiska - www.youtube.com/watch?v=ygC9jCDlUrM Może być tak patrz - a nie tak śmierdząco jak jest teraz - patrz
      • Gość: e-klucznik Re: Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segr IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.13, 17:50
        Tekst uchwały - łącznie z załącznikiem - jest do otwarcia w formacie PDF.
      • Gość: petroo Re: Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segr IP: *.internetunion.pl 09.02.13, 18:42
        Drogi kolego Mój znajomy pracuje w Albie i smieci wrzucane sa do tzw, jednego wora,gdyz na miejscu segregowane są ponownie. A po drugie czesto nieedukowane tłumany wrzucają tam rzeczy, które nie powinny tam się znajdować.
        • Gość: joe Re: Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 20:16
          Przy takim podejściu jakie ma Alba, to rzeczywiście po ch.. segregować?
          Co innego odebrać kilka odpadów z innej frakcji niż przeznaczenie pojemnika, a co innego segregować od nowa - po tym jak wszystkie odpady zostały zmieszane z odpadkami kuchennymi i sprasowane tak, że powstałej masy aż ciekną soki.
        • Gość: bzdury Re: Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 22:23
          I tak powinno pozostać, przynajmniej ludzie w Albie mają pracę i wiedzą co do czego.
        • jasiek.pl Re: Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segr 10.02.13, 10:45
          petroo napisał(a):
          > Drogi kolego Mój znajomy pracuje w Albie ....

Drogi kolego, mój znajomy pracuje w Albie i mówi: dlatego wrzucamy do jednego wora to co segregują społecznie mieszkańcy [glupkowate tumany, niekumate i bezwrażliwa ciemnota] bo nie kalkuluje nam się dzielić samochody na 3 części. Z tym są same kłopoty!
    • pleple.pl Dobre- "uprzątanie błota, lodu ... dróg" 09.02.13, 18:11
      Czyli poza śmieciami, właśnie się dowiedziałem, że mam państwową drogę odśnieżać? Już nie tylko chodnik, co do 40 lat robię ale i asfalt?

Dwa- pojemności nie mniejszej niż 60 l??? Dlaczego?

Trzy- Odpowiednie kolory, o których mowa w ust. 1 - czy każda nieruchomość MUSI mieć taki zestaw pojemników? Życzę powodzenia...

Qrestwo i tyle...
      • nazimno Literaci. 09.02.13, 18:18
        Literaci, zajmujacy sie pisaniem takich dokumentow powinni
        byc skierowani na szkolenia reedukacyjne.
    • Gość: errata Na razie nic nie musimy segregować! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 18:22
      - Te przepisy formalnie obowiązują, ale nikt nie będzie ich egzekwował - przyznaje Jacek Ossowski, szef wrocławskiej rady miejskiej, która pod koniec listopada zdecydowała m.in. o selektywnym zbieraniu i odbieraniu odpadów komunalnych, częstotliwości pozbywania się ich i rodzajach pojemników na śmieci.

- Przepisy są, ale obowiązku segregowania śmieci nie ma - zaznacza Ewa Mazur, rzecznik spółki Ekosystem, odpowiadającej za zbiórkę odpadów. Do przestrzegania swoich lokalnych przepisów nie palą się nie tylko wrocławscy urzędnicy, ale także zarządcy nieruchomości i spółdzielcy. - Dodatkowych kubłów stawiać nie będziemy, bo ten regulamin powinien zacząć obowiązywać dopiero od początku lipca. Wtedy wszystkimi odpadami zajmie się gmina i to ona powinna te kubły postawić - mówi Elżbieta Sieradzka, prezes Zakładu Gospodarki Nieruchomościami Wro-Dom we Wrocławiu. /Gazeta Wrocławska/
    • petroo81 Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segreg... 09.02.13, 18:56
      Segreguje śmieci od lat i nie mam z tym najmniejszego problemu.

Segregacja odpadów powinna być OBOWIĄZKOWA, a kary surowe !!!

Brak segregacji to wyrzucanie kasy na śmietnik o czym kraje cywilizowane jak Dania, Belgia, Szwecja, Niemcy, czy Norwegowie wiedzą już od dawien dawna i śmieją się z takich imbecyli jak np my Polacy,

Ustawa wprowadza wymagania, dodatkowe koszty i wysiłek, który Polak woli poświęcić na kombinatorstwo jak to ominąć, wyrzucić najlepiej do lasu lub podrzucić sąsiadowi... a później nieświadomy i tak to zapłaci, bo ktoś to musi sprzątnąć... miasto, które robi to za kase z naszych podatków.

I tak kręcimy się w tej polskiej śmieciowej rzeczywistości, a mądrzy ludzie z zachodu nie dość, że dbają o swój kraj to robią przy tym jeszcze interes.

Tyle na temat
      • Gość: joe Re: Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 20:33
        Jeżeli byłaby znacząca różnica w opłatach za wywóz odpadów pomiędzy tymi co decydują się segregować (i rzeczywiście rzetelnie to robią), a tymi co nie chcą segregować, to ludzie w większości by na to przystali. Jeżeli natomiast segregacja/brak segregacji odpadów nie różnicuje kosztów wywozu, to ilu znajdzie się takich idealistów jak Ty, że będzie to robić prospołecznie (proekologicznie) ? W dodatku odbiorca odpadów taki jak Alba, nie szanuje tego "czynu społecznego" i wrzuca posegregowane odpady do jednego transportera, czym dodatkowo zniechęca i tak nielicznych "społecznych ekologów" - firma dlatego tak lekką ręką marnotrawi pracę obywateli, bo nie wiążą się z tym żadne znaczące następstwa finansowe dla niej - segregujący i tak zapłacili opłatę za wywóz w pełnej wysokości. Firma nie odkupiła tych surowców wtórnych od segregujących, za zniżki na wywóz odpadów - firma dostała surowce za darmo - a jak coś jest darmowe to się tego nie szanuje i w ten sposób potencjał drzemiący w odzyskiwaniu surowców z odpadów jest marnotrawiony.
      • Gość: bzdury Re: Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 22:22
        Idiotyczne marnotrawstwo to zaprzęganie wysoko opłacanych specjalistów, których godzina pracy potrafi kosztować kilkaset złotych, do wykonywania prozaicznych czynności, które z powodzeniem i zdecydowanie większą skutecznością, może wykonać niewykwalifikowany robotnik.
        Jednym słowem, śmieci do kosza, segregacja w zakładzie. Inwektywy zostaw sobie do rozmów z rodziną.
      • khysiek A ile wody zużywasz na mycie śmieci ? 10.02.13, 00:17
        Bo chyba nie wyrzucasz puszek po jedzeniu zabrudzonych organicznie ? Albo opakowań po jogurtach ?
        Aluminium z kartonów od soków też oczywiście oddzielasz ?
        A jeśli nie to masz problem z sortowaniem.
        • Gość: petroo Re: A ile wody zużywasz na mycie śmieci ? IP: *.internetunion.pl 10.02.13, 10:20
          Staramy sie oplukiwac opakowania po jogurtach, sokach, czy tez innych organicznych resztkach, ktore zostana. Nie zaobserwowalem nagłego ogromnego zużycia wody.Uwazam, ze z Twojej strony to zwykła wymówka. Mam wielu znajomych za granica Polski, gdzie segregacja jest juz od lat. Tam nikt z tym nie ma takiego problemu jak tu w Polsce.Jestesmy fenomenalnym narodem.
          • pleple.pl Butelki po oleju jadalnym myjesz 10.02.13, 16:53
            gorącą wodą i detergentem?

Wcale nie od czapy pytanie- podobnież tak należy...
            • squat_kromera Re: Butelki po oleju jadalnym myjesz 11.02.13, 11:10
              Kopiesz leżącego ;-)

My zaopatrzyliśmy się w zdrowy zapas żarówek ekologicznych, zanim Unia zupełnie zakaże ich stosowania na rzecz niebezpiecznych rtęciówek.
              • Gość: Jonek Ja też IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.13, 11:24
                Ja tez mam szafę pełną normalnych=bezpiecznych żarówek. Nie ufam tym unijnym rtęciówkom.
    • foka99 Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segreg... 09.02.13, 19:19
      Czy ta ustawa dotyczy też firm?
      • Gość: St. sierż. śmiecio Od lipca będą kontrole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 20:55
        Utworzony będzie specjalny wydziały straży miejskiej, które będzie się nazywać się Szwadron Śmieci. Funkcjonariusze będą wyposażeni w fotoradary najnowszej generacji waste-through testowane już w ministerstwie środowiska, które to aparaty stacjonarne i mobilne będą na bieżąco monitorować stopień wykonywania obowiązku selektywnej zbiórki odpadów. Bez wyciągania odpadów z woreczków waste-through prześwietli ich zawartość i dokona analizy. Na koniec miesiąca każda rodzina otrzyma udokumentowaną fakturę i w zależności od miesięcznego monitoringu będzie to rachunek selektywnie obniżony lub zawyżony o stopień zmieszania. Co pół roku system sam dokona zbiorczego zestawienia i drogą elektroniczną sprawozdanie będzie przesyłane także do marszałka i ministerstwa środowiska.
        • nazimno I koniecznie kopia zaszyfrowana do CIA. 10.02.13, 09:49
          I do IPNu.
    • krzysztofczyz Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segreg... 10.02.13, 11:33
      U nas były pojemniki do segregacji. Po dwóch tygodniach kartony i butelki plastikowe walały się zasłaniając trawniki. Segregacja odpadów to zasady kultury a obowiązek dopiero na drugim miejscu. Śmieci posegregowane to rozwój firm utylizacyjnych, poważny biznes. Może miasto wyczuje interes i się postara. To jest inwestycja wysokiego zysku.
    • wrobrewrobrewrobre Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segreg... 10.02.13, 21:14
      Na początek to wsystko zorganizujcie a dopiero póżniej wymagajcie stosowania przez mieszkańców.
    • witek7205 Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segreg... 11.02.13, 07:57
      A wezcie wy mnie wszyscy pocalujcie w dupe.
      Zeby segregowac to musze miec do czego.
    • Gość: Jonek Re: Nowe zasady wyrzucania śmieci. Co musimy segr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.13, 10:24
      Mieszkam w 40-to metrowym mieszkaniu, mam małą kuchnię. Konia z rzędem temu kto mi podpowie gdzie mam ustawić osobne kosze na metal, papier, plastiki i śmieci organiczne. Może powinienem się pozbyć kuchenki albo lodówki? Takie cywilizacyjne cofanie się w rozwoju ale jakie ekologiczne.
    • Gość: Alina z Ołtaszyna "Profitujących" na nas wywalić bez segregacji. IP: 91.90.160.* 11.02.13, 10:27
      Razem z partaczem z Mikstatu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka