Gość: Wanatos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 09:54 To wszystko szczera prawda. We Wrocławiu miast rozbudowywać zasięg sieci tramwajowej i zwiększać ich częstotliwość, działa się w kierunku wręcz odwrotnym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jaro Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.ziebice.silesianet.pl 30.09.04, 11:36 Ciągle mówi się o korkach ale we Wrocławiu nie ma innego wyjścia jak poruszanie się samochodem (autobus to też samochód). Brak sieci tramwajowej np. na wiekszości Psiego Pola, Zakrzowa, Oporowa, brak mozliwości dojazdu tramwajem do centrów handlowych Bielany czy Korona powoduje że mniasto jest praktycznie nieprzejezdne. co zamierzają z tym zrobić władze Wrocławia? Nie wspomnę już o przestarzałych wagonach - brak szybkich niskopodwoziowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remito Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 11:54 Ja się wcale nie dziwię tak słabym notowaniom Wrocławskich Tramwaji. Ja jestem wykształconym specjalistą w tej dziedzinie i mogę powiedzieć jedynie to że jestem 4 lata po studiach i w swoim fachu nie mogę znaleźć pracy. W naszym mieście jest wszystko robione tak aby zrobić to najmniejszym kosztem. Czy wiecie że trwałość torowisk które były budowane jeszcze kilka lat temu w naszym mieście wynosi nieco ponad 2 lata? Ostatnio nieco się poprawiło dzęki budowie torowisk na płycie żelbetowej w technologii węgierskiej które wytrzymują 20 letni czas eksploatacji. Jest ich bardzo mało, chociaż jest to kropla w morzu potrzeb. A jeszcze bardzo daleko jest nam do Krakowa, gdzie według mnie są najlepsze i najtrwalsze nawierzchnie tramwajowe... Odpowiedz Link Zgłoś
luka182 Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów 30.09.04, 13:23 Gość portalu: remito napisał(a): > Czy wiecie że trwałość torowisk które były budowane jeszcze kilka lat temu w naszym mieście wynosi nieco ponad 2 lata? a jakie masz zastrzezenia do torowisk np. na Powstancow Sl, Hallera, Kwidzynskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remito Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 14:02 Może wcześniej się wyraziłem nieprecyzyjnie. Odnośnie trwałości torowisk miałem na myśli torowiska wbudowane w jezdnię. W takiej technologii jak jest wybudowana ul. Sienkiewicza, wcześniej była również ul. Jedności Narodowej i kilka innych ulic w naszym mieście. A co do Powstańców Śląskich i Hallera to nie mam nic do zarzucenia. Natomiast wzdłuż ul. Toruńskiej uważam że wykonano za dużo złącz dylatacyjnych. O ile dobrze pamiętam to na odcinku jakieś 800m są aż 4 takie złącza, a wiem że jedno takie złącze wystarczy w zupełności na około 2km odcinek toru położonego na podsypce. Odpowiedz Link Zgłoś
luka182 Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów 30.09.04, 14:56 Gość portalu: remito napisał(a): Natomiast wzdłuż ul. Toruńskiej uważam że wykonano > za dużo złącz dylatacyjnych. O ile dobrze pamiętam to na odcinku jakieś 800m są > > aż 4 takie złącza, a wiem że jedno takie złącze wystarczy w zupełności na około > > 2km odcinek toru położonego na podsypce. Co prawda nie mam pojęcia co to jest złącze dylatacyjne, ale ja nic temu torowisku nie moge zarzucić... Jeżeli tramwaj jedzie po nim i jest w miare cicho oraz nie rzuca na boki to takie torowisko dla mnie jest cacy. W odróznieniu od tego na Kosmonautów czy większości Legnickiej (te są feeee :P). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remito Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 20:14 Masz rację. Dla pasażerów najważniejsza jest wygoda: czyli szybkie podróżowanie w ciszy i bez zbędnych atrakcji w postaci kołysania całym tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 12:34 Gość portalu: Jaro napisał(a): > Ciągle mówi się o korkach ale we Wrocławiu nie ma innego wyjścia jak poruszanie > > się samochodem (autobus to też samochód). Brak sieci tramwajowej np. na > wiekszości Psiego Pola, Zakrzowa, Oporowa, brak mozliwości dojazdu tramwajem do > > centrów handlowych Bielany czy Korona powoduje że mniasto jest praktycznie > nieprzejezdne. co zamierzają z tym zrobić władze Wrocławia? Nie wspomnę już o > przestarzałych wagonach - brak szybkich niskopodwoziowych. Jaro pokaż mi choć jedno miasto w Polsce, w którym można tramwajem dojechać do podmiejskiego centrum handlowego? Co do taboru tramwajowego to można zaobserwować, że sukcesywnie na tory są wprowadzane zmodernizowane tramwaje typu 105Na i nowsze 105N Wrocław - są naprawdę wygodne. Wszytkiego naraz nie da się przecież wymienić. Natomiast nowe, niskopodłogowe pojazdy nie są dostosowane do starej infrastruktury. Szczerze wątpię, że MPK zniosłoby inwestycję związaną z jednoczesną wymianą wozów i linii. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARtek Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 14:41 prawda jest taka, że na niektóre osiedla nie da sie poprowadzić linii tramwajowej ze względu na tory, wiadukty i przejazdy kolejowe - Nowy dwór, Muchobór - są pod tym względem absolutnie odcięte od reszty miasta. podobnie z psim polem. co z tego ze np. długa jest szeroka, tramwaj by sie spokojnie zmieścił, ale oba wiadukty skutecznie blokuja nawet normalny ruch samochodowy. a kolej ma to w d..e. niemniej jednak w modernizacjach dróg przewiduje się miejsce pod tramwaj - niedługo zdik zabierze się za Strzegomska aż do granicznej - ma byc wydzielone miejsce na torowisko (jak na długiej). swoją droga zastanawiam sie dlaczego nie ma miejsca na torowisko na gadowskiej estakadzie - nachylenie nie jest chyba az tak duze zeby tramwaj nie przejechał?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.09.04, 20:58 Sam więc widzisz, że dałoby się doprowadzić tramwaj na Nowy Dwór, np. przez Ostatni Grosz i estakadę gondowską. Po prostu władze miasta stawiają na komunikację samochodową i starają się utrudnić rozwój komunikacji publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bet Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 11:49 Dlaczego wymieniono Kozanów? Na Psim Polu (w części wschodniej) są 2 takie osiedla - blokowiska: Sobieskiego i Kiełczowskie. Nie mówiąc o osiedlach takich jak Zakrzów, Zgorzelisko, Pawłowice czy Kłokoczyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKW Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 12:12 Chyba naszcze miejsce na liście przepojów taboru jeszcze długo sie nie poprawi. Oby nie było gorzej jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.09.04, 12:19 Tak tak drodzy państwo, nic się nie poprawi dopóki nie będzie się poszerzało w centrum ulic dzięki czemu torowiska tramwajowe będą mogły być wydzielone. Wro2015 powie, że są to ulice nie ludzkie, ale bardziej nie ludzkie jest stanie w korku w zatłoczonym tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: 195.117.40.* 30.09.04, 12:29 Tak tak drodzy państwo, nic się nie poprawi dopóki nie będzie się poszerzało w > centrum ulic dzięki czemu torowiska tramwajowe będą mogły być wydzielone. Nie trzeba poszerzac ulic. Wystarczy wydzielic pasy TYLKO dla autobusów i tramwajów. Ale to by była rewolucja w polityce komunikacyjnej ZDIK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: 213.199.196.* 30.09.04, 13:35 Najwżniejsze żeby pozbyc sie 102.Zreszta teraz decyduje sie w Wawie los inwestycji, która czeka na dofinansowanie UE, wartej 120 mln zł, która ma polegac na przebudowie ciągu ulic Szewskiej, Widok i Grodzkiej oraz zakupu 8 tramwajów niskopodłogowych. Wniosek juz przeszedł pozytywnie ocene formalna i teraz jest sprawdzany pod względem projektu technicznego. Co do tramwaju na nowe osiedla to najlepiej niech to będzie Gaj oraz Nowy Dwór. Jak centra handlowe chca tramwaj na Bielany to niech dadzą kase-proste.Nie widze powodu aby Wrocław miał budowac za własna kase tramwaj dla jednej z najbogatszych gmin w Polsce(Kobierzyce) i centrom handlowym. Odpowiedz Link Zgłoś
leonardshelby Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów 30.09.04, 16:45 Czy ktoś wie, gdzie we Wrocławiu można nabyć tą "Zajezdnię"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "Zajezdnia" Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.stock9.one.pl 30.09.04, 16:59 Najłatwiej nabyć przez Internet (www.zajezdnia.pl), wkrótce będzie też dostępna w samym Wrocławiu. Pozdrawiam, "Z" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łoś_bimbacz dar Kobierzyc IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 00:47 wrocław i tak nic nie zbuduje, dopóki nie dostanie jakiejś dotacji z unii, bo nasze opłaty za u.w., podatki od nieruchomości i pojazdów są jak zwykle niewystarczające. dlatego gmina Kobierzyce powinna w humanitarnym geście uaktywnić linie kolejową lub zbudować KST (kobierzycki szybki tramwaj), aby umozliwić ubożejącym bezrobotnym mieszkancom wrocławia szukanie pracy poza jego terenem, ułatwić tanie zakupy w centrach handlowych,a w dalszej konsekwencji decyzję o wyprowadzce do gmin o lepszej jakości życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.mat.univie.ac.at 02.10.04, 20:59 No wlasnie - dlaczego, na przyklad, przy remoncie torowiska na Olawskiej "wybetonowano" tylko jego kawaleczki, zamiast zrobic calosc i zintegrowac przystanki autobusowe z tramwajowymi? Podobnie z placem Grunwaldzkim - zaczeto dobrze, a potem sie skonczylo i druga czesc torowiska juz nie zostala wylozona plytami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 17:50 jak zrobią obwodnicę będzie luźniej i szybciej.Dokończenie obwodnicy na Warszawę rozładuje korki w centrum i tramwaje oraz autobusy będa jeździć zgodnie z rozkladem,teraz możemy tylko cierpliwie stać w korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
annnodomini Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów 30.09.04, 20:10 ....cierpliwie stać w korkach.....hm?...wczoraj stałam w korku 55 minut... Trasa Galeria Dominikańska plac 1 maja w jakże uroczo cudownie zapchanym tramwaju numer 3 (pamietając, iż pod kara smierci nie wolno mi się przesiąść do drugiego odrobine mniej zapchanego wagonu, ponieważ będe musiała skasować kolejny bilet......)CIERPLIWOŚĆ......wtedy własnie to słowo zniknęło z mojego słownika!!!!!!! Proponuje kolejną podwyżkę biletów "na remonty torowisk" i "zakup nowego niskopodłogowego taboru"!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leonardshelby Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów 30.09.04, 23:52 annnodomini napisała: (pamietając, iż pod kara smierci nie wolno mi się przesiąść do > > drugiego odrobine mniej zapchanego wagonu, ponieważ będe musiała skasować > kolejny bilet......) To już nie obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów 01.10.04, 07:27 Jak na razie, MPK sp. z o.o. planuje wykonanie pierwszego tramwaju przegubowego (na bazie 105), z niskopodłogową częścią pośrodku. Prototyp miał juz być gotowy w lipcu tego roku, ale MPK na razie przesunęło termin ... W "Zintegrowanym planie rozwoju transportu publicznego aglomeracji wrocławskiej w latach 2004-2008" przewiduje sie kasację ostatniej 102-ki w roku 2008 ... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 08:34 annnodomini napisała: > ....cierpliwie stać w korkach.....hm?...wczoraj stałam w korku 55 minut... > Trasa Galeria Dominikańska plac 1 maja w jakże uroczo cudownie zapchanym > tramwaju numer 3 (pamietając, iż pod kara smierci nie wolno mi się przesiąść do > > drugiego odrobine mniej zapchanego wagonu, ponieważ będe musiała skasować > kolejny bilet......)CIERPLIWOŚĆ......wtedy własnie to słowo zniknęło z mojego > słownika!!!!!!! > Proponuje kolejną podwyżkę biletów "na remonty torowisk" i "zakup nowego > niskopodłogowego taboru"!!!! Myślisz, że niskipodłogowce po nowych torach przedostaną się szybciej przez zakorkowany most Grunwaldzki? Szczerze wątpię, dopóki nie wybuduje się AOW dopóty natęrzenie samochodowe w tamtym rejonie nie zmniejszy się. Proste! PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.ig.pwr.wroc.pl 01.10.04, 12:42 Przypomniałem sobie podobny ranking ponad 20 lat temu. Wtedy stan torowisk we Wrocławiu był najlepszy w Polsce (i faktycznie pamiętam, że wtedy jazda tramwajem np. w Krakowie była wyraźnie mniej wygodna niż u nas). Ale poza tym podobno od kilkunastu lat przeżywamy we Wrocławiu okres wyjątkowego wręcz rozwoju. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokalny patriota Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.magma / *.magma-net.pl 01.10.04, 13:10 Czy możecie więcej napisać o tej przegubowej przeróbce 105? Czy to chodzi o takie tramwaje, jakie jeżdżą m.in. po Gdańsku? Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów 04.10.04, 08:21 105-ka z niskopodłogowym członem pośrodku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.p.lodz.pl 03.10.04, 02:59 To wcale nie jest prawda, a jesli nawet - to nie szczera. Odpowiedz Link Zgłoś