Dodaj do ulubionych

Wrocław nisko w rankingu tramwajów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 09:54
To wszystko szczera prawda. We Wrocławiu miast rozbudowywać zasięg sieci
tramwajowej i zwiększać ich częstotliwość, działa się w kierunku wręcz
odwrotnym.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaro Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.ziebice.silesianet.pl 30.09.04, 11:36
      Ciągle mówi się o korkach ale we Wrocławiu nie ma innego wyjścia jak poruszanie
      się samochodem (autobus to też samochód). Brak sieci tramwajowej np. na
      wiekszości Psiego Pola, Zakrzowa, Oporowa, brak mozliwości dojazdu tramwajem do
      centrów handlowych Bielany czy Korona powoduje że mniasto jest praktycznie
      nieprzejezdne. co zamierzają z tym zrobić władze Wrocławia? Nie wspomnę już o
      przestarzałych wagonach - brak szybkich niskopodwoziowych.
      • Gość: remito Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 11:54
        Ja się wcale nie dziwię tak słabym notowaniom Wrocławskich Tramwaji. Ja jestem
        wykształconym specjalistą w tej dziedzinie i mogę powiedzieć jedynie to że
        jestem 4 lata po studiach i w swoim fachu nie mogę znaleźć pracy. W naszym
        mieście jest wszystko robione tak aby zrobić to najmniejszym kosztem. Czy
        wiecie że trwałość torowisk które były budowane jeszcze kilka lat temu w naszym
        mieście wynosi nieco ponad 2 lata? Ostatnio nieco się poprawiło dzęki budowie
        torowisk na płycie żelbetowej w technologii węgierskiej które wytrzymują 20
        letni czas eksploatacji. Jest ich bardzo mało, chociaż jest to kropla w morzu
        potrzeb. A jeszcze bardzo daleko jest nam do Krakowa, gdzie według mnie są
        najlepsze i najtrwalsze nawierzchnie tramwajowe...
        • luka182 Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów 30.09.04, 13:23
          Gość portalu: remito napisał(a):

> Czy wiecie że trwałość torowisk które były budowane jeszcze kilka lat temu w
          naszym mieście wynosi nieco ponad 2 lata?

a jakie masz zastrzezenia do torowisk np. na Powstancow Sl, Hallera,
          Kwidzynskiej?
          • Gość: remito Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 14:02
            Może wcześniej się wyraziłem nieprecyzyjnie. Odnośnie trwałości torowisk miałem
            na myśli torowiska wbudowane w jezdnię. W takiej technologii jak jest
            wybudowana ul. Sienkiewicza, wcześniej była również ul. Jedności Narodowej i
            kilka innych ulic w naszym mieście. A co do Powstańców Śląskich i Hallera to
            nie mam nic do zarzucenia. Natomiast wzdłuż ul. Toruńskiej uważam że wykonano
            za dużo złącz dylatacyjnych. O ile dobrze pamiętam to na odcinku jakieś 800m są
            aż 4 takie złącza, a wiem że jedno takie złącze wystarczy w zupełności na około
            2km odcinek toru położonego na podsypce.
            • luka182 Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów 30.09.04, 14:56
              Gość portalu: remito napisał(a):

Natomiast wzdłuż ul. Toruńskiej uważam że wykonano
              > za dużo złącz dylatacyjnych. O ile dobrze pamiętam to na odcinku jakieś 800m

>
              > aż 4 takie złącza, a wiem że jedno takie złącze wystarczy w zupełności na
              około
              >
              > 2km odcinek toru położonego na podsypce.

Co prawda nie mam pojęcia co to jest złącze dylatacyjne, ale ja nic temu
              torowisku nie moge zarzucić... Jeżeli tramwaj jedzie po nim i jest w miare
              cicho oraz nie rzuca na boki to takie torowisko dla mnie jest cacy. W
              odróznieniu od tego na Kosmonautów czy większości Legnickiej (te są feeee :P).
              • Gość: remito Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 20:14
                Masz rację. Dla pasażerów najważniejsza jest wygoda: czyli szybkie podróżowanie
                w ciszy i bez zbędnych atrakcji w postaci kołysania całym tramwajem.
      • Gość: zet Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 12:34
        Gość portalu: Jaro napisał(a):

> Ciągle mówi się o korkach ale we Wrocławiu nie ma innego wyjścia jak
        poruszanie
        >
        > się samochodem (autobus to też samochód). Brak sieci tramwajowej np. na
        > wiekszości Psiego Pola, Zakrzowa, Oporowa, brak mozliwości dojazdu tramwajem
        do
        >
        > centrów handlowych Bielany czy Korona powoduje że mniasto jest praktycznie
        > nieprzejezdne. co zamierzają z tym zrobić władze Wrocławia? Nie wspomnę już o
        > przestarzałych wagonach - brak szybkich niskopodwoziowych.

Jaro pokaż mi choć jedno miasto w Polsce, w którym można tramwajem dojechać do
        podmiejskiego centrum handlowego? Co do taboru tramwajowego to można
        zaobserwować, że sukcesywnie na tory są wprowadzane zmodernizowane tramwaje
        typu 105Na i nowsze 105N Wrocław - są naprawdę wygodne. Wszytkiego naraz nie da
        się przecież wymienić. Natomiast nowe, niskopodłogowe pojazdy nie są
        dostosowane do starej infrastruktury. Szczerze wątpię, że MPK zniosłoby
        inwestycję związaną z jednoczesną wymianą wozów i linii. PZDR
      • Gość: ARtek Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 14:41
        prawda jest taka, że na niektóre osiedla nie da sie poprowadzić linii
        tramwajowej ze względu na tory, wiadukty i przejazdy kolejowe - Nowy dwór,
        Muchobór - są pod tym względem absolutnie odcięte od reszty miasta. podobnie z
        psim polem.
        co z tego ze np. długa jest szeroka, tramwaj by sie spokojnie zmieścił, ale
        oba wiadukty skutecznie blokuja nawet normalny ruch samochodowy. a kolej ma to
        w d..e.
        niemniej jednak w modernizacjach dróg przewiduje się miejsce pod tramwaj -
        niedługo zdik zabierze się za Strzegomska aż do granicznej - ma byc wydzielone
        miejsce na torowisko (jak na długiej).
        swoją droga zastanawiam sie dlaczego nie ma miejsca na torowisko na gadowskiej
        estakadzie - nachylenie nie jest chyba az tak duze zeby tramwaj nie przejechał??
        • Gość: Paweł Z. Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.09.04, 20:58
          Sam więc widzisz, że dałoby się doprowadzić tramwaj na Nowy Dwór, np. przez
          Ostatni Grosz i estakadę gondowską. Po prostu władze miasta stawiają na
          komunikację samochodową i starają się utrudnić rozwój komunikacji publicznej.
    • Gość: bet Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 11:49
      Dlaczego wymieniono Kozanów? Na Psim Polu (w części wschodniej) są 2 takie
      osiedla - blokowiska: Sobieskiego i Kiełczowskie. Nie mówiąc o osiedlach takich
      jak Zakrzów, Zgorzelisko, Pawłowice czy Kłokoczyce.
      • Gość: KKW Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 12:12
        Chyba naszcze miejsce na liście przepojów taboru jeszcze długo sie nie poprawi.
        Oby nie było gorzej jak jest.
        • Gość: wrocławianin Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.09.04, 12:19
          Tak tak drodzy państwo, nic się nie poprawi dopóki nie będzie się poszerzało w
          centrum ulic dzięki czemu torowiska tramwajowe będą mogły być wydzielone.
          Wro2015 powie, że są to ulice nie ludzkie, ale bardziej nie ludzkie jest stanie
          w korku w zatłoczonym tramwaju.
          • Gość: Fakir Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: 195.117.40.* 30.09.04, 12:29
            Tak tak drodzy państwo, nic się nie poprawi dopóki nie będzie się poszerzało w
            > centrum ulic dzięki czemu torowiska tramwajowe będą mogły być wydzielone.
            Nie trzeba poszerzac ulic. Wystarczy wydzielic pasy TYLKO dla autobusów i
            tramwajów.
            Ale to by była rewolucja w polityce komunikacyjnej ZDIK
            • Gość: Rafis Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: 213.199.196.* 30.09.04, 13:35
              Najwżniejsze żeby pozbyc sie 102.Zreszta teraz decyduje sie w Wawie los
              inwestycji, która czeka na dofinansowanie UE, wartej 120 mln zł, która ma
              polegac na przebudowie ciągu ulic Szewskiej, Widok i Grodzkiej oraz zakupu 8
              tramwajów niskopodłogowych.
              Wniosek juz przeszedł pozytywnie ocene formalna i teraz jest sprawdzany pod
              względem projektu technicznego.
              Co do tramwaju na nowe osiedla to najlepiej niech to będzie Gaj oraz Nowy Dwór.
              Jak centra handlowe chca tramwaj na Bielany to niech dadzą kase-proste.Nie
              widze powodu aby Wrocław miał budowac za własna kase tramwaj dla jednej z
              najbogatszych gmin w Polsce(Kobierzyce) i centrom handlowym.
              • leonardshelby Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów 30.09.04, 16:45
                Czy ktoś wie, gdzie we Wrocławiu można nabyć tą "Zajezdnię"?
                • Gość: "Zajezdnia" Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.stock9.one.pl 30.09.04, 16:59
                  Najłatwiej nabyć przez Internet (www.zajezdnia.pl), wkrótce będzie też dostępna
                  w samym Wrocławiu.

Pozdrawiam, "Z"
              • Gość: łoś_bimbacz dar Kobierzyc IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 00:47
                wrocław i tak nic nie zbuduje, dopóki nie dostanie jakiejś dotacji z
                unii, bo nasze opłaty za u.w., podatki od nieruchomości i pojazdów są
                jak zwykle niewystarczające. dlatego gmina Kobierzyce powinna w humanitarnym
                geście uaktywnić linie kolejową lub zbudować KST (kobierzycki szybki
                tramwaj), aby umozliwić ubożejącym bezrobotnym mieszkancom wrocławia
                szukanie pracy poza jego terenem, ułatwić tanie zakupy w centrach
                handlowych,a w dalszej konsekwencji decyzję o wyprowadzce do gmin o lepszej
                jakości życia.
            • Gość: wojtek Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.mat.univie.ac.at 02.10.04, 20:59
              No wlasnie - dlaczego, na przyklad, przy remoncie torowiska na Olawskiej
              "wybetonowano" tylko jego kawaleczki, zamiast zrobic calosc i zintegrowac
              przystanki autobusowe z tramwajowymi? Podobnie z placem Grunwaldzkim - zaczeto
              dobrze, a potem sie skonczylo i druga czesc torowiska juz nie zostala wylozona
              plytami?
    • Gość: gość Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 17:50
      jak zrobią obwodnicę będzie luźniej i szybciej.Dokończenie obwodnicy na
      Warszawę rozładuje korki w centrum i tramwaje oraz autobusy będa jeździć
      zgodnie z rozkladem,teraz możemy tylko cierpliwie stać w korkach.
      • annnodomini Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów 30.09.04, 20:10
        ....cierpliwie stać w korkach.....hm?...wczoraj stałam w korku 55 minut...
        Trasa Galeria Dominikańska plac 1 maja w jakże uroczo cudownie zapchanym
        tramwaju numer 3 (pamietając, iż pod kara smierci nie wolno mi się przesiąść do
        drugiego odrobine mniej zapchanego wagonu, ponieważ będe musiała skasować
        kolejny bilet......)CIERPLIWOŚĆ......wtedy własnie to słowo zniknęło z mojego
        słownika!!!!!!!
        Proponuje kolejną podwyżkę biletów "na remonty torowisk" i "zakup nowego
        niskopodłogowego taboru"!!!!
        • leonardshelby Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów 30.09.04, 23:52
          annnodomini napisała:

(pamietając, iż pod kara smierci nie wolno mi się przesiąść do
          >
          > drugiego odrobine mniej zapchanego wagonu, ponieważ będe musiała skasować
          > kolejny bilet......)

To już nie obowiązuje.
          • smi Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów 01.10.04, 07:27
            Jak na razie, MPK sp. z o.o. planuje wykonanie pierwszego tramwaju przegubowego
            (na bazie 105), z niskopodłogową częścią pośrodku. Prototyp miał juz być gotowy
            w lipcu tego roku, ale MPK na razie przesunęło termin ...
            W "Zintegrowanym planie rozwoju transportu publicznego aglomeracji wrocławskiej
            w latach 2004-2008" przewiduje sie kasację ostatniej 102-ki w roku 2008 ... :P
        • Gość: zet Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 08:34
          annnodomini napisała:

> ....cierpliwie stać w korkach.....hm?...wczoraj stałam w korku 55 minut...
          > Trasa Galeria Dominikańska plac 1 maja w jakże uroczo cudownie zapchanym
          > tramwaju numer 3 (pamietając, iż pod kara smierci nie wolno mi się przesiąść
          do
          >
          > drugiego odrobine mniej zapchanego wagonu, ponieważ będe musiała skasować
          > kolejny bilet......)CIERPLIWOŚĆ......wtedy własnie to słowo zniknęło z mojego
          > słownika!!!!!!!
          > Proponuje kolejną podwyżkę biletów "na remonty torowisk" i "zakup nowego
          > niskopodłogowego taboru"!!!!

Myślisz, że niskipodłogowce po nowych torach przedostaną się szybciej przez
          zakorkowany most Grunwaldzki? Szczerze wątpię, dopóki nie wybuduje się AOW
          dopóty natęrzenie samochodowe w tamtym rejonie nie zmniejszy się. Proste! PZDR
    • Gość: WK Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.ig.pwr.wroc.pl 01.10.04, 12:42
      Przypomniałem sobie podobny ranking ponad 20 lat temu. Wtedy stan torowisk we
      Wrocławiu był najlepszy w Polsce (i faktycznie pamiętam, że wtedy jazda
      tramwajem np. w Krakowie była wyraźnie mniej wygodna niż u nas).
      Ale poza tym podobno od kilkunastu lat przeżywamy we Wrocławiu okres
      wyjątkowego wręcz rozwoju.
      Pozdrowienia
      • Gość: lokalny patriota Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.magma / *.magma-net.pl 01.10.04, 13:10
        Czy możecie więcej napisać o tej przegubowej przeróbce 105? Czy to chodzi o
        takie tramwaje, jakie jeżdżą m.in. po Gdańsku?
        • smi Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów 04.10.04, 08:21
          105-ka z niskopodłogowym członem pośrodku :-)
    • Gość: flip Re: Wrocław nisko w rankingu tramwajów IP: *.p.lodz.pl 03.10.04, 02:59
      To wcale nie jest prawda, a jesli nawet - to nie szczera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka