Dodaj do ulubionych

Problem z podłączeniem okapu do komina

IP: *.orange.pl 29.11.05, 23:16
Witam,

Tak się złożyło, że w mojej kuchni, w miejscu gdzie
należy zamontować okap jest komin, ale nie komin do
okapu, tylko "zwykły" komin wentylacyjny.
Ten do którego powinien być podłączony okap zaś znajduje
sie troszkę obok. Całą sytuację najlepiej zobrazuje to zdjęcie:
img15.imgspot.com/?u=/u/05/332/16/Okap1133301361.jpg
Macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić?

Tak kombinuje, żeby zrobić sufit podwieszany i w nim połączyć
jakąś wygiętą rurą okap z odpowiednym kominem. A co wtedy z
tą kratką, też mogę ją w podwieszanym suficie wyprowadzić
gdzie mi się podoba, czy są jakieś zasady co do tego?

Inna sprawa do wielkość tego podwieszanego sufitu.
Jak widać na w.w. fotce po prawej stronie przyszłego
okapu jest lekki uskok ściany. Tak sobie myślałem że
ładnie by wygłądało żeby ten podwieszany sufit miał
głębokość dokładnie tego uskoku, czyli żeby był niejako
przedłużeniem tej ściany z prawej strony.
Niestety ten uskok jest na 18 cm, natomiast okap ktory
bede mial, ma obudowę na głebokość 24 cm.
Jak myślicie będzie to ładnie wyglądać, czy suficik
powinien być wyrównany do głębokości okapu?

z góry dzięki za sugestię

Maciek

Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Problem z podłączeniem okapu do komina 29.11.05, 23:34
      Moim zdaniem dobrze by wyglądało jakby sufit podwieszony nie był odsadzony
      mniej niż gębokość okapu. Nawet zrobiłbym tak żeby okap w punkcie styku z
      syfitem był schowany w całości pod sufitem. Czyli jak okap ma gł. 24cm. to
      sufit w tym miejscu , moim zdaniem, powinien mieć głębokośc 29 cm. To powinno
      sprawić wrażenie celowości rozwiązania, a nie wykonania obudowy z konieczności.
      Oczywiście jak juz wykonałeś taką obudowę i połączyłeś okap rurą z kominem to w
      obudowie powinna znaleźć się krataka wentylacyjna i dodatkowo również połączona
      rurą z wentylacją. Dla pewności, tak na wszelki wypadek, być może zamontowałbym
      nawet na wentylacji wiatrak elektryczny żeby dodatkowo wymusić wyciąganie
      powietrza. Ale to już moje gdybanie.
    • Gość: mif Re: Problem z podłączeniem ...a gdyby tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 00:22
      Z szuflady wentylacyjnej z kratką, przekuć się do szuflady wyciągowej i rurą
      giętą, połączyć okap z właściwą szufladą( wewnątrz szuflad). Po zaszpachlowaniu
      i pomalowaniu ścian, nie będzie śladu tej kombinacji. Kratka zostanie tam,
      gdzie jest, a wejście rury, od okapu i przejście do sąsiedniej szuflady -
      poniżej.
      • jarecki_2 Re: Problem z podłączeniem ...a gdyby tak? 30.11.05, 11:14
        Kłopot w tym że nie wiemy na którym piętrze jest mieszkanie. Ten sam "przewód"
        wentylacyjny może zasilać kilka mieszkań np. co drugie. Wtedy wsadzając rurę, o
        ile dobrze zrozumiałem mif-a, poniżej otworu wentylacji przez "przewód",
        odcinamy lub ograniczamy wentylację mieszkań poniżej.
        • Gość: mif Re: Problem z podłączeniem ...a gdyby tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 11:45
          jarecki_2 napisał:

> ile dobrze zrozumiałem mif-a, poniżej otworu wentylacji przez "przewód",
          > odcinamy lub ograniczamy wentylację mieszkań poniżej.

Tego się też obawiałem. Mój pomysł jest do wykorzystania lub nie, właśnie
          zależny od poziomu kondygnacji i podpięcia się użytkowników poniżej :(
          • jarecki_2 Re: Problem z podłączeniem ...a gdyby tak? 30.11.05, 12:48
            Pomysł dobry, jak najbardziej i najleprzy z punktu widzenia właściciela
            mieszkania (brak dodatkowych kosztów i sztucznego bądź co bądź tworu z gipsu w
            kuchni, który może dodatkowo ograniczać montaż szafek na ścianie w okolicy
            okapu), ale być może nie wykonalny. Cóż.
            • Gość: Maciek Re: Problem z podłączeniem ...a gdyby tak? IP: *.wroc.zigzag.pl 30.11.05, 13:10
              Mieszkanie jest na drugim pietrze w 3 pietrowym bloku, ale czy to ma cos do
              rzeczy? Nie znam sie na tym kompletnie, ale z tego co widzialem na etapie
              budowy, to w szachtach sa 3 rury, kolejno: okap, kratka w kuchni i obok (ale
              otwor z drugiej strony sciany) kratka w lazience.
              Chyba zatem jest tak, ze z tych rur korzystaja wszyscy (?)
              • jarecki_2 Re: Problem z podłączeniem ...a gdyby tak? 30.11.05, 13:14
                to bardzo prawdopodobne!! Może nie wszyscy, ale ktoś jeszcze na pewno.
                • Gość: mif Re: Problem z podłączeniem ...a gdyby tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 14:10
                  Przeglądnij projekt budynku i poproś o opinię kominiarza. 3 poziomy kuchenne do
                  jednej wentylacji?... Toż, gdzieś musi kapuchą śmierdzieć. :)
                  Maćku,czy w kuchni jest kuchenka gazowa, czy elektryczna?
                  • Gość: Maciek Re: Problem z podłączeniem ...a gdyby tak? IP: *.wroc.zigzag.pl 30.11.05, 14:56
                    w sumie to 4, bo jeszcze parter :-)
                    kuchnia jest elektryczna, gazu niet

ok, postaram sie dowiedziec jak to jest z tymi kominami...

• Gość: mif Re: Problem z podłączeniem ...a gdyby tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 15:11
                      Gość portalu: Maciek napisał(a):

> kuchnia jest elektryczna, gazu niet

Potrzebujesz 2 kanały wentylacyjne:
                      1. łazienka
                      2. wyciąg w kuchni
                      Dodatkowa kratka wentylacyjna w kuch jest zbędna. Okap niewłączony, nie jest w
                      100% szczelny i pełni rolę kratki wentylacyjnej.
                      • Gość: Maciek Re: Problem z podłączeniem ...a gdyby tak? IP: *.wroc.zigzag.pl 30.11.05, 15:41
                        z tego co widze to rura wychodzaca ze sciany do okapu
                        ma na koncu taka "zaslepke", ktora otwiera sie tylko
                        wtedy jak okap w nia dmucha,
                        ta druga kratka tego nie ma,
                        to jest chyba po to zeby moj okap nie dmuchal
                        sasiadom z gory/dolu smrodow...
                        • jarecki_2 Re: Problem z podłączeniem ...a gdyby tak? 30.11.05, 15:47
                          Interesujące! Może to oznaczać, nie wiem czy koledzy to potwierdzą?, że z
                          Twojego komina spalinowego korzysta nadmierna liczba kondygnacji a wykonawcy
                          czy projektanci wiedząc o tym pozakładali zabezpieczenia po to żeby sąsiad z
                          dołu nie nadmuchał Ci swojego "obiadu" do Twojej kuchni. Nie dobrze. Tak nie
                          powinno być. Chyba że takie "klapki" standartowo się zakłada.
                          • Gość: Maciek Re: Problem z podłączeniem ...a gdyby tak? IP: *.wroc.zigzag.pl 30.11.05, 17:08
                            Gdzies kiedys slyszalem ze do takiego komina wentylacyjnego
                            nie mozna sobie ot tak podlaczyc okapu, po to wlasnie zeby
                            innym nie dmuchac. Wiec jak u nas jest osobny wlasnie do okapu
                            to pomyslalem ze to po to zeby nie bylo tego problemu, a ta
                            klapka pewnie jest po to, ze jak ktos nie ma okapu zamontowanego,
                            to ma ja zamknieta i nic od nikogo do niego nie idzie...
                            • Gość: mif Re: Problem z podłączeniem ...a gdyby tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 09:57
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=32801955
                              • Gość: Piotr wentylacja mechaniczna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.12.05, 16:32
                                na zdjęciu widać, że masz zastosowaną wentylacje mechaniczną (karatka BXL -
                                aereco) to oznacza, że nie możesz podłączyć okapu w inne mniejce, niż te które
                                do tego zostało przeznaczone.
    • bobii522 Re: Problem z podłączeniem okapu do komina 21.04.17, 10:15
      W ostatnim czasie robiłem dużo instalacji z wentylatorami wywiewnymi i wszystkie kupowałem z hurtowni Swatt. Mają dobre ceny przy zachowaniu odpowiedniej jakości instalacji. Warto u nich sobie takie rzeczy na stronie przejrzeć (tutaj masz adres -swatt.pl). Wszystko jest dokładnie opisane, a jak miałem kilka wątpliwości odnośnie montażu to mi wytłumaczył gość z hurtowni telefonicznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka